Nije toliko stvar u tome šta je jače. Upaljeni svi pokazivači smjera je međunarodni znak za opasnost ili auto u kvaru. Svako (normalan) će, kad ispred vidi auto sa upaljenim svim pokazivačima smjera, usporiti i voziti opreznije. S druge strane, upaljena maglenka ne znači da je potreban oprez, naročito ako nema magle - vozač iza će zaključiti da je onaj ispred greškom uključio maglenke ili je zaboravio da ih isključi.amar1994 wrote:mislim da je jaci zadnji maglenjak ali mozda grijesim
18 mjeseci izmjena saobraćaja na dionici Zenica-Nemila
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Laplace
#926 Re: 18 mjeseci izmjena saobraćaja na dionici Zenica-Nemila
- Laplace
#927 Re: 18 mjeseci izmjena saobraćaja na dionici Zenica-Nemila
Još jedan uzrok velikih kolona: predugi intervali puštanja. Dok se propusti kolona sa jedne strane, na drugoj se formira još duža, pa dok se ta druga propusti na prvoj se formira kolona duža od obje ranije formirane kolone.dgL_ wrote:Pozz iz vranduka... vec 35 min pustaju iz pravca Maglaja, a mi cekamo ko sirocad... meni ovo nikad biti jasno nece...
Nedavno tako u Lješevu, radovi i semafor reguliše - ali radovi se izvode i ispred semafora (znači, radovi --> semafor --> radovi). Malo se gubi poenta tako postavljenog semafora.
- Dope_Man
#928 Re: 18 mjeseci izmjena saobraćaja na dionici Zenica-Nemila
Cescim mijenjanjem smijera bi se zapravo ostvarila manja prolaznost, tj. imali bi na kraju jos vece guzve. Zato se tu trazi neki dobar odnos izmedju duzine propustanja s jedne strane i zivaca vozaca s druge.Laplace wrote:Još jedan uzrok velikih kolona: predugi intervali puštanja. Dok se propusti kolona sa jedne strane, na drugoj se formira još duža, pa dok se ta druga propusti na prvoj se formira kolona duža od obje ranije formirane kolone.dgL_ wrote:Pozz iz vranduka... vec 35 min pustaju iz pravca Maglaja, a mi cekamo ko sirocad... meni ovo nikad biti jasno nece...
Nedavno tako u Lješevu, radovi i semafor reguliše - ali radovi se izvode i ispred semafora (znači, radovi --> semafor --> radovi). Malo se gubi poenta tako postavljenog semafora.
-
adis204
#929 Re: 18 mjeseci izmjena saobraćaja na dionici Zenica-Nemila
Šta je logika u tim dugim intervalima propuštanja jedne strane?
Edit: možda nema logike, šta je razlog ustvari?
- Haris.ba
#930 Re: 18 mjeseci izmjena saobraćaja na dionici Zenica-Nemila
Palite sva 4 na začelju kolone, radi sebe. Ja kad naglo zakočim, a ima iza mene vozila refleksno palim sva 4.
- Dope_Man
#931 Re: 18 mjeseci izmjena saobraćaja na dionici Zenica-Nemila
Pa ogromna je dionica koju moraju preci ta auta. A nakon sto zatvoris mogucnost prolasta sa strane A ti i dalje moras cekati da sva auta koja su prosla pored semafora zavrse prolazak kompletne dionice prije nego otvoris mogucnost prolaska sa druge strane. A dionica je prilicno duga i naravno sporo se vozi kroz tunel.adis204 wrote:Šta je logika u tim dugim intervalima propuštanja jedne strane?
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#932 Re: 18 mjeseci izmjena saobraćaja na dionici Zenica-Nemila
Meni bi bilo logike da ima tacan raspored prolaska
I to po sat vremena kad je otvoreno
-
adis204
#933 Re: 18 mjeseci izmjena saobraćaja na dionici Zenica-Nemila
Ovo je realno.mk ultra wrote:Meni bi bilo logike da ima tacan raspored prolaska
- Bakir1
#934 Re: 18 mjeseci izmjena saobraćaja na dionici Zenica-Nemila
Jucer nije bila neka guzva, po 500 metara mozda, vidio sam sa zaobilaznice 
- Travnički Noćni Šetač
#935 Re: 18 mjeseci izmjena saobraćaja na dionici Zenica-Nemila
Kod mene se na skroz naglom kocenju pale automatski.... uostalom zato se i zovu "hazard lights" ...Haris.ba wrote:Palite sva 4 na začelju kolone, radi sebe. Ja kad naglo zakočim, a ima iza mene vozila refleksno palim sva 4.
-
adis204
#936 Re: 18 mjeseci izmjena saobraćaja na dionici Zenica-Nemila
To radi ako ABS prvo odstruze nekih 10 metara kočenja. To je baš hazard situacija, ne radi ni na umjereno do jakim kocenjima, nego pritisak kojim se momentalno želiš zaustaviti. Meni ko god je rekao da nema tu opciju, uvjerio se kad je smrvio kočnicu da ipak ima. Ne vjerujem da pred Vrandukom tako kocis. Lakše ručno upalit.Travnički Noćni Šetač wrote:Kod mene se na skroz naglom kocenju pale automatski.... uostalom zato se i zovu "hazard lights" ...Haris.ba wrote:Palite sva 4 na začelju kolone, radi sebe. Ja kad naglo zakočim, a ima iza mene vozila refleksno palim sva 4.
- seoBIH
#937 Re: 18 mjeseci izmjena saobraćaja na dionici Zenica-Nemila
Ma samo piĆke pale zmigavce, kako one kada skrecu, tako i sva cetiri 
To sto se vama pali kada naglo kocite, to vam elektronika poludi...nije to normalno.
To sto se vama pali kada naglo kocite, to vam elektronika poludi...nije to normalno.
- Dope_Man
#938 Re: 18 mjeseci izmjena saobraćaja na dionici Zenica-Nemila
Palila bi raja al ne odrzavaju auta pa jednostavno ne rade. Valja nasuti svake godine tekucinu za zmigavce da ostanu ispravni.
- Travnički Noćni Šetač
#939 Re: 18 mjeseci izmjena saobraćaja na dionici Zenica-Nemila
Ma pred Vrandukom se normalno uspori i obavijesti ostale da stoji kolona...nego kolega gore spomenu naglo kocenje....adis204 wrote:To radi ako ABS prvo odstruze nekih 10 metara kočenja. To je baš hazard situacija, ne radi ni na umjereno do jakim kocenjima, nego pritisak kojim se momentalno želiš zaustaviti. Meni ko god je rekao da nema tu opciju, uvjerio se kad je smrvio kočnicu da ipak ima. Ne vjerujem da pred Vrandukom tako kocis. Lakše ručno upalit.Travnički Noćni Šetač wrote:Kod mene se na skroz naglom kocenju pale automatski.... uostalom zato se i zovu "hazard lights" ...Haris.ba wrote:Palite sva 4 na začelju kolone, radi sebe. Ja kad naglo zakočim, a ima iza mene vozila refleksno palim sva 4.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#940 Re: 18 mjeseci izmjena saobraćaja na dionici Zenica-Nemila
kako ih obavijestis? pismenim putem?Travnički Noćni Šetač wrote:
Ma pred Vrandukom se normalno uspori i obavijesti ostale da stoji kolona...
- Travnički Noćni Šetač
#941 Re: 18 mjeseci izmjena saobraćaja na dionici Zenica-Nemila
Pa o cemu pricamo ovdje... 4 zmigavca... kako to da ti ne pratis redovno temu...
- seoBIH
#942 Re: 18 mjeseci izmjena saobraćaja na dionici Zenica-Nemila
Ma prati, ali kao i obicno, ismijava ono sto je drugacije od njega, ili njegovoh standarda.
Kada se upale 4 zmigavca brze privlace paznju nego i jedno drugo svjetlo na autu. Pure fact!
Recimo pred Vrandukom kolona moze biti 100 metara, ali moze i 2 kilometra, pa je sasvim normalno ukljuciti sva 4 zmigavca i na 100 metara, ali jos vaznije na 2 kilometra, gdje je bas i ne ocekujes.
Kada se upale 4 zmigavca brze privlace paznju nego i jedno drugo svjetlo na autu. Pure fact!
Recimo pred Vrandukom kolona moze biti 100 metara, ali moze i 2 kilometra, pa je sasvim normalno ukljuciti sva 4 zmigavca i na 100 metara, ali jos vaznije na 2 kilometra, gdje je bas i ne ocekujes.
- bitanga_sa_otesa
#943 Re: 18 mjeseci izmjena saobraćaja na dionici Zenica-Nemila
glupane uvijek treba ismijavati
treba im fax poslat svima da znaju da je kolona ispred...
takvi najvise prave guzve i ekscese u saobracaju,ako se ne znas drzati svoje trake,ako ne vidis kolonu i ne razlikujes auto koje se krece od auta koje stoji onda nisi za voznju ,parkiraj, ima autobus,taxi ,voz,avion...
takvi najvise prave guzve i ekscese u saobracaju,ako se ne znas drzati svoje trake,ako ne vidis kolonu i ne razlikujes auto koje se krece od auta koje stoji onda nisi za voznju ,parkiraj, ima autobus,taxi ,voz,avion...
-
adis204
#944 Re: 18 mjeseci izmjena saobraćaja na dionici Zenica-Nemila
Bolje sve upalit i fax poslat, nego da te iskusni od 30 godina staža i 20 tona tereta opali na mizernih 45-50 Km/h jer je blagi zavoj, a on zrakno u viber tad. Puna crna hronika.bitanga_sa_otesa wrote:glupane uvijek treba ismijavatitreba im fax poslat svima da znaju da je kolona ispred...
- bitanga_sa_otesa
#945 Re: 18 mjeseci izmjena saobraćaja na dionici Zenica-Nemila
evo ga jos jedanadis204 wrote: Bolje sve upalit i fax poslat, nego da te iskusni od 30 godina staža i 20 tona tereta opali na mizernih 45-50 Km/h jer je blagi zavoj, a on zrakno u viber tad. Puna crna hronika.
ako je taj iskusni sa 20 t tereta zrakno u viber,nece te sigurno spasiti 4 zmigavca,a ni maglenke da upalis.zaboravio si jos da je on na visini i vidi 300m prije tebe sta se desava ispred poyyy
-
adis204
#946 Re: 18 mjeseci izmjena saobraćaja na dionici Zenica-Nemila
Hajd dobro. Najbolje ugasit auto i izvest porodicu na sigurno mjesto. Zmigavci, papanluk. Treptavo zuto na semaforu, žuti blinkeri na autoputu, treptavo na znaku upozorenja da su djeca ili škola blizu isto tako nema spasa itd.
- bitanga_sa_otesa
#947 Re: 18 mjeseci izmjena saobraćaja na dionici Zenica-Nemila
na svijetu je 90% glupana ,od toga njih 80% je bahato.ne pomazu tu ni zmigavci ,ni trepcuce zuto na semaforu ,ni blinkeri na autoputu,kad to shvatis bit ce ti lakse 
- Travnički Noćni Šetač
#948 Re: 18 mjeseci izmjena saobraćaja na dionici Zenica-Nemila
Postojanje glupana i obicnih i bahatih na cesti ne mora meni biti opravdanje da ne radim ono sto bih trebao... naprotiv....
- bitanga_sa_otesa
#949 Re: 18 mjeseci izmjena saobraćaja na dionici Zenica-Nemila
zasto bi trosio vrijeme i bilo sta drugo na debile i radio nesto sto nema svrhe??? za mene je to cista glupost.
-
adis204
#950 Re: 18 mjeseci izmjena saobraćaja na dionici Zenica-Nemila
Ma on spominje glupane i bahate, a sranja se dešavaju neiskusnim ili preiskusnim. I jedni i drugi ne uoče na vrijeme neke pojave ovi prvi zbog manjka vježbe, drugi zbog prevelike opustenosti. Zato ako će treperenje nekog svjetla pomoći da nadolazeći bar 1 sekundu ranije skrene pogled i započne kočenje, to je za slepere na 54 km/h, barem 15m ranije. Jasno ko dan.
Meni je već utoliko lakše, što u koloni kad sam zadnji ostavim 7-10m ispred, da uteknem ako zatreba a ne da me presuje. I naravno upalim sva 4. Pa bar da iznerviram nekog. Ima efekta
Ali na ovom forumu sve teorije davno su pale...
Meni je već utoliko lakše, što u koloni kad sam zadnji ostavim 7-10m ispred, da uteknem ako zatreba a ne da me presuje. I naravno upalim sva 4. Pa bar da iznerviram nekog. Ima efekta
Ali na ovom forumu sve teorije davno su pale...