Hakiz wrote:kiligonzales wrote:
Meni je ovaj tekst tendeciozan. Ono posmatraju se Putin i Erdogan iz perspektive svojih neistomisljenika na Zapadu, bez racionalnog osvrta na temu. Jednako ovom bi bilo posmatrati Zapad kroz Nato imperijalnu pricu slamanja solidnih drustvenih sistema pod izgovorom oslobadjana od tiranije i donosenja demokratije, pa posljedica toga budu ratovi koji deceniju ne prestaju. Samo kod zapadnjaka jednako lijepo postaje pozivati na svrgavanje svoga saveznika Erdogana i raditi na tome, prvo Taksim, pa onda drzavni udar kojem otpor na kraju pravi sam narod i sve to nazivati ne nazivati pravim imenom tj. licemjerjem. Sto bi Merkelica bila demokrata jer je ima pravo narod birat koliko god puta zeli, a Putin i Erdogan diktatori i tirani koje njihov narod ne smije izabrati vise puta? Recimo i ona ima 13 godina vlasti u Njemackoj, Erdogan 15 u Turskoj, Putin 18 i to je ok, a oni ko biva nisu?
Ti to ozbiljno?
Evo, samo ovo: Koliko opozicionih lidera i koliko novinara koji pišu protiv trenutno vladajuće ličnosti ili partije je uhapšeno u Njemačkoj, koliko u Turskoj i koliko u Rusiji?
Ali, s jednim se sa tobom slažem. Meni se jedno u SAD. Možeš dva puta biti predsjednik i kapak. A onda se sigurno više nećeš kandidovati za bilo koju drugu političku funkciju jer kada si jednom predsjednik, sve ostalo je poniženje. Tada ti ostaje da držiš dobro plaćene govore, budeš savjetnik, vodiš svoju firmu, u suštini živiš od stare slave.
Sto se tice Njemacke ne znam da li je uhapsen iko od opozicionara, osim ovih koji su bili desnicari, njih svako malo hapse, ali ne njihove stranacke lidere, vec pojedince naklonjene nacizmu, govoru mrznje protiv stranaca, migranata i mogucih prijetnji po drustvo. Doduse vlast jeste propitivala pomenute lidere zbog izjava koje su davali...
Govorio sam o duzini vladavine, ne o tome kako ko vlada, Putina i Erdogana su izabrali njihovi narodi, jeste istina takva da se ponasaju u svojim drzavama opako prema opoziciji, da su mediji pod njihovom kontrolom, ali Rusi imaju, kao i Turci svoje razloge sto biraju njih ili cemo slagati da je volja ruskog i turskog naroda drugacija i da oni silje izbore svako malo. I kod nas zeleni, pa i crveni bi rado da zagospodare sami medijskim prostorom, kako bi im to bila garancija sto duze na vlasti, samo eto ovdje nije nacin borbe terorisanje opozicije, ali ni opozicija ne pokusava napraviti prevrate kao u Turskoj, vec se poteze za urusavanje kredibiliteta pojedincima medijskim pricama i privodjenjima, te pojedinim instrumentiranim istraznim radnjama, poslje kojih ne bude ni tuzbe ni nicega vec pojo vuk magarca, a prica ostane iza njih...