Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post Reply
arzuhal

#926 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by arzuhal »

Evo ko i šta organizuje, sve ljepo, demokracki :thumbup::

Salih Utas, predsjednik Unije evropskih turskih demokrata (UETD) u Makedoniji, za AA je kazao da su iz Makedonije organizovali dolazak zainteresovanih na 6. po redu Kongres UETD-a koji će se održati u Sarajevu, a kojem će prisustvovati i turski predsjednik.

http://ba.n1info.com/a259680/Svijet/Reg ... -skup.html
kmirsad

#927 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by kmirsad »

Eto vidiš... đaba dreka... :-D
asker

#928 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by asker »

Ivanic na FTV kaze nikakav problem u vezi ove posjete, Erdoan prijatelj, uradio dosta za BiH itd itd, ali kao, parafraziram, mi smo stoka i od muhe pravimo medvjeda.

Al Bosnjo zabrinut :-)
Maraschino

#929 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Maraschino »

asker wrote:Ivanic na FTV kaze nikakav problem u vezi ove posjete, Erdoan prijatelj, uradio dosta za BiH itd itd, ali kao, parafraziram, mi smo stoka i od muhe pravimo medvjeda.

ma to mene brine
asker

#930 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by asker »

Maraschino wrote:
asker wrote:Ivanic na FTV kaze nikakav problem u vezi ove posjete, Erdoan prijatelj, uradio dosta za BiH itd itd, ali kao, parafraziram, mi smo stoka i od muhe pravimo medvjeda.

ma to mene brine
I mene je dok ne cuh Mladena, covjek kaze sve ok

:bih:
Smrcak15

#931 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Smrcak15 »

Bosnju je davno mudrost napustila zato smo tu gdje i jesmo
babanovac

#932 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by babanovac »

Bosnjo se osjeca namagarceno, tri godine na Treskavici snijeg grijo, a sad valja opet u Srbiju.
kiligonzales

#933 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by kiligonzales »

Hakiz wrote:
kiligonzales wrote:
Meni je ovaj tekst tendeciozan. Ono posmatraju se Putin i Erdogan iz perspektive svojih neistomisljenika na Zapadu, bez racionalnog osvrta na temu. Jednako ovom bi bilo posmatrati Zapad kroz Nato imperijalnu pricu slamanja solidnih drustvenih sistema pod izgovorom oslobadjana od tiranije i donosenja demokratije, pa posljedica toga budu ratovi koji deceniju ne prestaju. Samo kod zapadnjaka jednako lijepo postaje pozivati na svrgavanje svoga saveznika Erdogana i raditi na tome, prvo Taksim, pa onda drzavni udar kojem otpor na kraju pravi sam narod i sve to nazivati ne nazivati pravim imenom tj. licemjerjem. Sto bi Merkelica bila demokrata jer je ima pravo narod birat koliko god puta zeli, a Putin i Erdogan diktatori i tirani koje njihov narod ne smije izabrati vise puta? Recimo i ona ima 13 godina vlasti u Njemackoj, Erdogan 15 u Turskoj, Putin 18 i to je ok, a oni ko biva nisu?
Ti to ozbiljno?

Evo, samo ovo: Koliko opozicionih lidera i koliko novinara koji pišu protiv trenutno vladajuće ličnosti ili partije je uhapšeno u Njemačkoj, koliko u Turskoj i koliko u Rusiji?

Ali, s jednim se sa tobom slažem. Meni se jedno u SAD. Možeš dva puta biti predsjednik i kapak. A onda se sigurno više nećeš kandidovati za bilo koju drugu političku funkciju jer kada si jednom predsjednik, sve ostalo je poniženje. Tada ti ostaje da držiš dobro plaćene govore, budeš savjetnik, vodiš svoju firmu, u suštini živiš od stare slave.
Sto se tice Njemacke ne znam da li je uhapsen iko od opozicionara, osim ovih koji su bili desnicari, njih svako malo hapse, ali ne njihove stranacke lidere, vec pojedince naklonjene nacizmu, govoru mrznje protiv stranaca, migranata i mogucih prijetnji po drustvo. Doduse vlast jeste propitivala pomenute lidere zbog izjava koje su davali...

Govorio sam o duzini vladavine, ne o tome kako ko vlada, Putina i Erdogana su izabrali njihovi narodi, jeste istina takva da se ponasaju u svojim drzavama opako prema opoziciji, da su mediji pod njihovom kontrolom, ali Rusi imaju, kao i Turci svoje razloge sto biraju njih ili cemo slagati da je volja ruskog i turskog naroda drugacija i da oni silje izbore svako malo. I kod nas zeleni, pa i crveni bi rado da zagospodare sami medijskim prostorom, kako bi im to bila garancija sto duze na vlasti, samo eto ovdje nije nacin borbe terorisanje opozicije, ali ni opozicija ne pokusava napraviti prevrate kao u Turskoj, vec se poteze za urusavanje kredibiliteta pojedincima medijskim pricama i privodjenjima, te pojedinim instrumentiranim istraznim radnjama, poslje kojih ne bude ni tuzbe ni nicega vec pojo vuk magarca, a prica ostane iza njih...
Hakiz

#934 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Hakiz »

Velika je razlika kada nekoga biraš 5 puta zaredom da ti bude vlast jer to želiš od toga da ga biraš 5 puta zaredom jer ti prijeti da ćeš ćeš izgubiti ili posao ili slobodu ili glavu ili ko zna šta ako ga ne izabereš.

Tako da ne možeš tek tako izjednačavati vladara X koji vlada 15 godina sa vladarom Y koji vlada 15 godina.

Ali, u principu, nema vladara koji bi trebao vladati više od 2, maksimalno 3 mandata. Ljudi su kvarljiva roba. Čak i ako to ne žele, okolnosti ih pokvare. Previše ponuda, prijetnji, kompromisa, iskušenja, pobjeda, poraza i svega ostalog se dogodi da bi se ostalo čist.

Turci i Rusi imaju razloge zašto iznova biraju Erdoana i Putina. Jedni ih biraju jer to stvarno žele. Drugi ih biraju jer vide da oni koje bi radije izabrali završavaju u zatvorima, budu proglašavani teroristima itd. Strah je odličan motivator.

Pazi, kada jednom zbog toga da ostaneš na vlasti napraviš ono šta se napravilo Hodorovskom ili Gulenu, više ne možeš dokazati da si vlast osvojio pošteno, čak i ako jesi. A ako takve stvari ponoviš (ubijanje ili hapšenje novinara koji pišu loše o tebi, zabranjivanje internetskih stranica ili servisa koji to isto rade, hapšenje opizicionih vođa itd) onda to dokazati ne možeš više nikada.

U suštini, tebi je svejedno, došao na vlast demokratski ili terorom, na vlasti si i baš te briga.

Ali, eto, mi koji to gledamo ne moramo pasti na tvoju priču. Barem to.

A kako ono kažu, ko se mača hvata...

Ima i drugi primjer. Ovo šta se posljednjih dana događa u Armeniji. To je primjer da i na teritoriji za koju mislimo da rađa samo diktatore i potlačene postoje civilizovani ljudi. Njima treba odati priznanje.

P. S. Ima li genocid Turaka nad Armenima veze sa tim karakteristikama mentaliteta koje su danas rezultirale ponašanjem AKP sa jedne i konzervativnom partijom u Armeniji sa druge strane u borbi za vlast. Mislim na to da je AKP stvorila državni udar da bi Erdoan ostao na vlasti, Armenci nisu dopustili ruski scenarij, to jeste da predsjednik države koji više nema pravo da bude predsjednik postane premijer samo da bi zadržao vlast. A mogli su i oni izvesti tenkove na demonstrante ili praviti izmjene Ustava u korist jednog čovjeka..
statixx

#935 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by statixx »

To onaj sto je zdusno podrzao dolazak Matviyenko i njen govor u drzavnom parlamentu. :D
horkesh

#936 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by horkesh »

statixx wrote:

To onaj sto je zdusno podrzao dolazak Matviyenko i njen govor u drzavnom parlamentu. :D
Čovjek je principijelan.
Novak20

#937 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Novak20 »

Dva realna promišljanja o turskom, pardon, AKP mitingu u BiH.

https://vijesti.ba/clanak/405425/papic- ... ovom-skupu
.......Autogolovi

- Činjenica da je Erdoganov miting u Sarajevu bio tema sastanka s gospođom Merkel potvrđuje prethodne ocjene da je to veoma krupan gaf bh. diplomatije, prije svega Izetbegovića, kao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, koji joj prvo kaže da će i on biti prisutan na tom mitingu, a onda skoro i kritikuje Njemačku što Erdoganu nije dozvolila održavanje sličnog skupa – ističe Žarko Papić u razgovoru za Vijesti.ba.

Prema njegovim riječima, to je katastrofalan pristup najjačoj političarki Evrope koja pokazuje interesovanje za, uslovno rečeno, jedinstven odnos Evrope prema nekim stvarima.

- Ona pristojno pita i dobija odgovor koji je, moram reći, krajnje nediplomatski: "Da, naravno bit će (miting), a zašto nije mogao biti i kod vas? Naravno, bit ću i ja tamo" - navodi Papić, parafrazirajući Izetbegovićev odgovor njemačkoj kancelarki.

Samim tim, naglašava, definitivno je potvrđeno da se radi o predizbornom mitingu - ne samo Erdoganove partije, nego i SDA.

- Izetbegović joj prvo govori da je dogovoreno da to bude predizborni miting, zatim da je ozvaničena posjeta desetak dana pred sam događaj, a onda dolazi i treća stvar - "bit ću i ja na tom mitingu". Dakle, to su bukvalno njegova tri "autogola" - mišljenja je Papić.

Naglašava kako je očigledno da je održavanje ovog skupa u Sarajevu "pakovano, uslovno rečeno, na ličnim relacijama Izetbegović - Erdogan".

- Ne zaboravite da onog momenta kad BiH - daj Bože da se desi što prije, a nažalost neće - postane članica EU, i ona će morati pratiti spoljnju politiku EU. No, veći će problem biti to što poslije ovog Erdoganovog mitinga vi nemate nikakvu osnovu da zabranite Kolindi ili Plenkoviću da održe predizborni miting u Mostaru, Livnu ili negdje drugdje, ili recimo Vučiću ili bilo kome drugome iz Srbije da ga održi gdje god hoće u RS-u. Time se narušava suverenitet BiH - ocjenjuje Papić.

Ističe kako je problematičan i sam miting, jer je zvanično najavljen svega desetak dana prije održavanja.

- Ja ne znam ni da li postoji zvaničan poziv da (Erdogan) dođe. Očigledno ne. Dakle sama posjeta, da je išla uredno i diplomatskim kanalima - "pozivamo predsjednika Turske da nas posjeti sa tim i tim temama" - bila bi sasvim uredu. No, ovdje je problem što se radi o predizbornom mitingu, koji jednostavno nije u skladu s evropskim ponašanjem - dodaje Papić.

Navodi da Erdogan skup u glavnom gradu BiH ne bi smio iskoristiti za kritikovanje bilo koje druge države.

- Ja se živo nadam da će bar toliko poštovati BiH da svoje prisustvo u zemlji koja pretenduje da bude kandidat za članicu EU ne iskoristi kako bi iz nje kritikovao Evropu ili pojedine zemlje članice EU - dodao je Papić.

Erdoganove poruke

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović trebao bi učiniti sve što je u njegovoj moći da turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu jasno ukaže kakve poruke ne bi trebale biti odaslane sa skupa koji je za 20. maj planiran u sarajevskoj "Zetri", kazao je u razgovoru za Vijesti.ba politički analitičar Adnan Huskić.

Komentarišući sinoćnji sastanak članova Predsjedništva BiH i njemačke kancelarke Angele Merkel u Berlinu, koja se između ostalog zanimala i za pomenuti Erdoganov predizborni miting, Huskić ističe da se Merkel o tome nije raspitivala iz znatiželje, jer je o svemu sasvim dobro obaviještena.

- Naravno da o tom skupu kancelarka dosta toga zna, kao što je na kraju krajeva informisana i o pozicijama pojedinih političkih aktera vezano za reformu izbornog zakonodavstva - rekao je Huskić.

Navodi kako je Merkel kolektivnom šefu države sinoć jasno stavila do znanja da Njemačka ima interes i određeni stav po tom pitanju i da od naših domaćih aktera ima određena očekivanja.

- Onaj ko to ne zna čitati, evidentno amaterski pristupa i diplomatiji, i politici i svemu ostalome. Ukoliko sa tog skupa budu poslani kritički tonovi spram Njemačke i EU, i ako se osude pojedine države zapadne Evrope, to će u velike probleme dovesti samog Izetbegovića, jer će se od njega očekivati da se ili distancira od takvih izjava ili se o tom pitanju nikako ni ne očitava, što u principu manje-više znači da staje na Erdoganovu stranu - ocjenjuje Huskić......
kmirsad

#938 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by kmirsad »

Ma ja bih potpuno zatvorio ulazne granice... ne bih dao nikom uć... ni dijaspori... nek ostave pare u kanti na granici, i neka idu nazad... sve je to samo go neprijatelj...Imamo ih i ovdje dosta... ništa ulazit dok se međusobno ne istrijebimo ili protjeramo...
mg

#939 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by mg »

horkesh wrote:
statixx wrote:

Čovjek je principijelan.

Covjek je jako pametan, pustit ce Erodoana, pa ce uz sav pritisak Rusije koji se u zadnje vrijeme osjeti, nakon završene posjete to iskoristiti za izjednačavanje, dokaz extremizma, desnicarenja itd...

Samo steta ce iz tog njegovog podrzavanja izaci.
ultima_palabra

#940 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by ultima_palabra »

Prva i osnovna namjera dolaska je puc u strukturama SDA kako bi se Sebija ugurala u Predsjednistvo.

Druga je zbijanje ovaca u tor, doci ce Vucic ili neko iz Rusije da drzi miting u Banjaluci... sijanje straha i vracanje zabludjelih biraca temeljnim strankama.
sadie_forever

#941 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by sadie_forever »

ultima_palabra wrote:Prva i osnovna namjera dolaska je puc u strukturama SDA kako bi se Sebija ugurala u Predsjednistvo.

Druga je zbijanje ovaca u tor, doci ce Vucic ili neko iz Rusije da drzi miting u Banjaluci... sijanje straha i vracanje zabludjelih biraca temeljnim strankama.

Jadan ne bio.nije Erdogan predsjednik tunguzije pa da je spao na to...eto on sve ovo radi da se jadni bosnjo odluci da glasa za SDA,Turska je ozbiljna sila i imaju svoje ciljeve,Bosna im je nebitna
Fudo387

#943 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Fudo387 »

Za SDA vrhusku i njene interese, ovo je dobar potez. Za inetrese drzave, mozda je i autogol. Angeli se ovo mescini ne dopada.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#944 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Chmoljo »

sadie_forever wrote:
ultima_palabra wrote:Prva i osnovna namjera dolaska je puc u strukturama SDA kako bi se Sebija ugurala u Predsjednistvo.

Jadan ne bio.nije Erdogan predsjednik tunguzije pa da je spao na to...eto on sve ovo radi da se jadni bosnjo odluci da glasa za SDA,Turska je ozbiljna sila i imaju svoje ciljeve,Bosna im je nebitna
svekrva apruvz dis.
Novak20

#945 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Novak20 »

Šta kaže Bakir ?
- Dolazi predsjednik Erdogan iduće nedjelje u Zetru. Našeg prijatelja nešto ne vole na Zapadu, a ima puno iskompleksiranih Bošnjaka koji ga ne vole i u ovoj zemlji.
fakat

#946 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by fakat »

U Kalinoviku osvanuo novi mural sa likom Ratka Mladica. Kakve to veze ima sa temom? Pa nema ali pokazuje koliko su svi odavni otupili na cetnikovanje i posvetili se trazenju dlake u sarajevskom jajetu.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#947 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Chmoljo »

fakat wrote:U Kalinoviku osvanuo novi mural sa likom Ratka Mladica. Kakve to veze ima sa temom? Pa nema ali pokazuje koliko su svi odavni otupili na cetnikovanje i posvetili se trazenju dlake u sarajevskom jajetu.
pa da.

zato je Merkelica zabirnuto pitala Ivanića o tom muralu u Kalinoviku.
Fudo387

#948 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Fudo387 »

fakat wrote:U Kalinoviku osvanuo novi mural sa likom Ratka Mladica. Kakve to veze ima sa temom? Pa nema ali pokazuje koliko su svi odavni otupili na cetnikovanje i posvetili se trazenju dlake u sarajevskom jajetu.
Ne bih se ja zamarao zombijima i njihovim namjerama, svima je jasno ko su i sta su. Nego, sta konkretno Bosnjaci imaju od ove posjete, ustvari predizbornog mitinga? Mogucu korist, politicku, ekonomsku, moguce posljedice, sve sabrati, oduzeti, izracunati radi li se o dobiti, ili je se opet na guzici.
Ne znam ni sta Erdogan zeli sa ovim, ne vidim nikakvu korist za njega u tim turskim predizbornim previranjima, ne znam sta mu ovo znaci na globalnom planu, nismo mi neka aman zaman interesna sfera...a opet, ne djeluje ni naivno da tek tako iz zajebancije sve ovo radi.
LBVIEW

#949 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by LBVIEW »

Suljagic fino objasnio, kako odsustvo reakcije na cetnicke murale, tako i guranje prijedloga "1 ADZ Hrvat=10 drugih".
Fudo387

#950 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Fudo387 »

LBVIEW wrote:Suljagic fino objasnio, kako odsustvo reakcije na cetnicke murale, tako i guranje prijedloga "1 ADZ Hrvat=10 drugih".
Ocigledno je da postoji konflikt.
Srpska i hrvatska vrhuska u Bosni nastavlja sa aktivnostima da tu zemlju izbrise sa mape. Imas stranu koja zeli da ta zemlja opstane. Rat je nastavljen i traje drugim sredstvima.
Sta od ove posjete ima strana koja zeli opstanak BiH?
Koliko je pametno praviti ovu seansu, svjestan da je frajer kojeg dovodis u latentnom sukobu sa onima koji ti komanduju euforom, pikom, ohaerom, mmf-om, i ostalim medjunarodnim qrcima koji te potezom olovke mogu poslati u istoriju?
Post Reply