Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Euridika wrote:Odakle nama pravo da drugima negiramo pravo na potomstvo? To je nehumano.
Nehumano je i etiketirati dijete do kraja života, bez njegovog pitanja (ludo zvuči, ali tako je), da nikad neće znati ko je otac.
A šta će djeca nastala kao plod silovanja? Ili djeca nastala kao plod neobaveznog odnosa (neplanske trudnoće)?
Nehumano je djetetu uskratiti informacije svjesno. Ali, ako ih ni sama majka ne zna? Ili otac, ako ne zna identitet surogat majke?
I opet ću ponoviti, ja sam govorila o varijanti kad su prethodni pokušaji za ostvarivanje stabilne veze i braka propali, a pojedinci time ostali uskraćeni za opciju stvaranja porodice prirodnim putem, zašto im nužno zabranjivati alternativne načine zasnivanja porodica, tj. stjecanja potomstva?
Iz razloga što mnoge zemlje još uvijek cijene i čine da norma bude tradicionalna porodica - mati, otac i djeca, jer su takve porodice zdrave - ima izuzetaka kao što su neki već spomenuli. U zadnje vrijeme se to polako mijenja zbog uticaja raznih lobija - LGBT, feminističkih pokreta itd, a što se za mene negativno odražava na porodicu.
Djeci trebaju oba roditelja...
Euridika wrote:A šta će djeca nastala kao plod silovanja? Ili djeca nastala kao plod neobaveznog odnosa (neplanske trudnoće)?
Nehumano je djetetu uskratiti informacije svjesno. Ali, ako ih ni sama majka ne zna? Ili otac, ako ne zna identitet surogat majke?
I opet ću ponoviti, ja sam govorila o varijanti kad su prethodni pokušaji za ostvarivanje stabilne veze i braka propali, a pojedinci time ostali uskraćeni za opciju stvaranja porodice prirodnim putem, zašto im nužno zabranjivati alternativne načine zasnivanja porodica, tj. stjecanja potomstva?
Iz razloga što mnoge zemlje još uvijek cijene i čine da norma bude tradicionalna porodica - mati, otac i djeca, jer su takve porodice zdrave - ima izuzetaka kao što su neki već spomenuli. U zadnje vrijeme se to polako mijenja zbog uticaja raznih lobija - LGBT, feminističkih pokreta itd, a što se za mene negativno odražava na porodicu.
Djeci trebaju oba roditelja...
I treba biti norma, kad god je to moguće ostvariti.
male_okice wrote:shvatam ja nije svima sudjeno ni da budu u braku, niti vezi ili sta vec, neki ljudi se razvedu, i sve je to opet za ljude, ali opet treba dobro sjesti i razmisliti da li je optimalno rijesenje biti samohrani roditelj. na stranu sad bogatase koji imaju pare da kupe matericu, spermu ili sta vec i placaju i dadilje i ove i one...kad govorimo o prosjecnoj zeni/muskarcu koji je samohran pa bogami ove sto ja znam, a sto su samohrani,da li zbog toga sto je jedan partner umro ili su razvedeni pa se 1 strana neodgovorno ponasa, nije im lako nimalo.
oni su i otac i majka i moraju se postarati oko svega sto se tice djeteta (i naravno moraju uz to jos i raditi puno radno vrijeme jer treba placati racune i voditi i tu brigu), iscrpi to, i necu sad reci da to nije toga vrijedno, ali treba dobro razmisliti o tome da sam izaberes da budes samohrani roditelj samo zato sto imas zelju za potomstvom.
i nisam sigurna da li sama ta zelja moze opravdati radjanje jednog djeteta pa onda ce valjda biti nekako....instinkt nam kaze da se razmnozavamo ali valja i pamet ukljuciti u to sve.
Ja mogu sama izabrati da budem roditelj djetetu i za par godina u toku njegovog odrastanja upoznati muškaraca, koji je spreman obaveze i teret roditeljstva podijeliti sa mnom. Šta onda? Žena koja svjesno ide na opciju da rodi dijete kao "potencijalno " samohrani roditelj neće se olako upustiti u takvo što. Prvo ta opcija košta a niko nije budala finansijski nespreman ući u nju. Slažem se da djetetu trebaju oba roditelja i da je to prirodno. Ali se ne slažem da je sebičnost preuzeti rizik odgajanja samostalno djeteta kao jedini roditelj. Ako već polazimo od prava, žena bi takodjer trebala imati pravo na odabir. Ne kažem da je ova opcija radjanja djeteta poželjna i treba je uvesti kao praksu, ali ne bi je ni isključila u potpunosti. Više ćeš naći primjera gdje oba roditelja ne vode računa i ne planirajući mnogobrojno potomstvo postaju socijalni slučajevi, nego žena svojom odlukom samohranih majki. Pa gdje je onda tim roditeljima savjest prilikom "razmnozavanja"?
Euridika wrote:U čemu je razlika između imanja vlastitog potomka ili usvojenog djeteta (u kontekstu porodica sa jednim roditeljem)?
Hm, ako je slučaj da ono maksuz hoćeš to dijete, a bez partnera/ice, onda je razlika što u drugom slučaju činiš i dobro djelo, usvajaš dijete koje bi vjerovatno raslo u domu za nezbrinutu djecu.
Euridika wrote:U čemu je razlika između imanja vlastitog potomka ili usvojenog djeteta (u kontekstu porodica sa jednim roditeljem)?
Hm, ako je slučaj da ono maksuz hoćeš to dijete, a bez partnera/ice, onda je razlika što u drugom slučaju činiš i dobro djelo, usvajaš dijete koje bi vjerovatno raslo u domu za nezbrinutu djecu.
Mislila sam čisto na ovaj gore spomenuti kontekst nemanja drugog roditelja i informacija o tom roditelju.
Usvajanje u svakoj varijanti human čin. Svaka čast svakome ko se na nešto takvo opredijeli. Da su bogdo naši zakoni bolje napisani i da je proces usvajanja djeteta jednostavniji. Ubi nas birokracija.
Polazite svi od pogrešne pretpostavke. (Osim Euridike ) Žena koja želi potomstvo rijetko ili nikako svjesno, ostaje bez oca budućeg potomstva. U većini slučajeva iscrpi sve potencijalne mogućnosti i onda se pred kraj (biološki) upusti u tako nešto. Ali u većini slučajeva promišljeno i obezbijedi egzistenciju, te ima potporu u porodici i okruženju.
I ne mora značiti da će takva osoba do kraja života ostati sama. Može naći i muškarca koji će biti potpora i drugi roditelj. Zato to nisu "sebični slučajevi" nego većinom "zadnja mogućnost" da se biološki ostvari kao roditelj.
Kako god opet vaga ode na dijete. Nekako mi vise "žao" djeteta bez oca nego zene bez djeteta. Jbg.
ako cemo cjepidlaciti pa poceti nagadjati sa MOZDA, onda možemo Do iduce godine.
Na kraju krajeva, ako već toliko Volis i hoćeš dijete, usvoji ga.
duminjo wrote:Kako god opet vaga ode na dijete. Nekako mi vise "žao" djeteta bez oca nego zene bez djeteta. Jbg.
ako cemo cjepidlaciti pa poceti nagadjati sa MOZDA, onda možemo Do iduce godine.
Koliko je meni poznato, samci ne mogu usvajati djecu kod nas. Čak je i bračnim parovima sa solidnim primanjima jako teško ostvariti uslove da usvoje dijete. A kako sam ja već izložila, svejedno je da li je dijete biološko ili usvojeno (iz pozicije djeteta) kad odrasta s jednim roditeljem.
Nije da pola ovih stavova nisu šovinistički, ali hajde...
duminjo wrote:Kako god opet vaga ode na dijete. Nekako mi vise "žao" djeteta bez oca nego zene bez djeteta. Jbg.
Ako zastupaš prava djeteta onda se moraš složiti sa mnom da postoji mnogo više slučajeva gdje dva roditelja nepromišljenošću i ne planirajući obitelj ugrožavaju svoju djecu u psihičkom, zdravstvenom i socijalnom smislu? Dakle pojedinim ljudima ne možeš zabraniti reprodukciju, a svojom neodgovornošću upravo je zaslužuju? Zabranu!
Sad koliko žena samohranih majki (svojom odlukom ) poznaješ da su djetetu naškoldile rodjenjem po iste tri tačke? Ovdje se radi o pravu djeteta i njegovom postojanju i odabiru i pravu žena. PS ne možeš uzeti nešto što te kopka u moralnom smislu i osudjivati, samohranu majku, a istodobno se ne osvrtati na slučajeve gdje oba roditelja ugrožavaju djecu ( u množini )
Koliko je meni poznato, samci ne mogu usvajati djecu kod nas. Čak je i bračnim parovima sa solidnim primanjima jako teško ostvariti uslove da usvoje dijete. A kako sam ja već izložila, svejedno je da li je dijete biološko ili usvojeno (iz pozicije djeteta) kad odrasta s jednim roditeljem.
Ma samo sam slab na djecu i et.. Možda i nisam objektivan zbog toga. A što se tice zakona, ako je tako, treba onda stvarno nekome sve
Kakva je to majka koja svom djetetu svjesno i bez valjanog razloga oduzima oca(ili obratno)?
Odgoj djece od strane samohranih roditelja je obično rezultat nekih nepovoljnih društvenih prilika, ali sad se ka tom apsurdu ide namjerno i svjesno. Jedan roditelj ne može zamijeniti onog drugog.
Kompletnu porodicu čine otac, majka i djeca, ostale varijante su alternative koje, zavisno od situacije, mogu biti bolje ili lošije(zavisno od slučaja), ali djetetu se moraju obezbijediti najbolji mogući izgledi za uspješan odgoj, a to je, u opštem slučaju, odgoj pod okriljem oca i majke.
Ma samo sam slab na djecu i et.. Možda i nisam objektivan zbog toga. A što se tice zakona, ako je tako, treba onda stvarno nekome sve
Ko nije slab na djecu? Većina nas mislim da jeste. Kad postoje ikakve šanse da se formira normalna i kompletna obitelj, svi smo za to. Ali, eto, ima i tih nekih graničnih slučajeva gdje se to ne uspije ostvariti i šta tad...
Ja ne bih mogla podnijeti da namjerno dijete lisim oca. Da me jednog dana dijete pita za svog tatu a ja ne znam gdje je, ili ne znam ni tko je. Meni je to strasno i pomisliti svjesno napraviti djetetu.
Mislim da se uloga oca podcjenjuje. Ispada otac potrosna roba. Ne treba na pocetku (osim kao donator sperme), ne treba ni kasnije, ako slucajno dođe neki drugi muskarac i preuzme ulogu oca, super, ako ne, nista
S4mpion wrote:Kakva je to majka koja svom djetetu svjesno i bez valjanog razloga oduzima oca(ili obratno)?
Odgoj djece od strane samohranih roditelja je obično rezultat nekih nepovoljnih društvenih prilika, ali sad se ka tom apsurdu ide namjerno i svjesno. Jedan roditelj ne može zamijeniti onog drugog.
Kompletnu porodicu čine otac, majka i djeca, ostale varijante su alternative koje, zavisno od situacije, mogu biti bolje ili lošije(zavisno od slučaja), ali djetetu se moraju obezbijediti najbolji mogući izgledi za uspješan odgoj, a to je, u opštem slučaju, odgoj pod okriljem oca i majke.
Navedi "mnogobrojne primjere" gdje je majka svojim odabirom djetetu naškodila u emotivnom, socijalnom ili zdravstvenom smislu?
A ja ću tebi jednim pretraživanjem pružiti dokaze gdje su oba roditelja u braku djeci zajednički naškoila po tim tačkama. (Zbog ne planirajući porodicu, zbog turbulentnih porodičnih odnosa, zlostavljanja itd itd)
Dakle i ono što se vodi kao "normalno" i ustaljena praksa brak i odrastanje izmedju dva roditelja, različitih spolova nije uvjek pozitivno.
Zato razmatraj ponekad i širi kontekst ljudskih odnosa a ne u crnoj - bijeloj srednjevjekovnoj varijanti
SaraFina wrote:
Ako zastupaš prava djeteta onda se moraš složiti sa mnom da postoji mnogo više slučajeva gdje dva roditelja nepromišljenošću i ne planirajući obitelj ugrožavaju svoju djecu u psihičkom, zdravstvenom i socijalnom smislu? Dakle pojedinim ljudima ne možeš zabraniti reprodukciju, a svojom neodgovornošću upravo je zaslužuju? Zabranu!
Ovaj argument ne može opravdati svjesni odabir žene da se ostvari kao samohrana majka, jer apriorne vjerovatnoće za ovakve nepovoljne događaje, kao što je zlostavljanje, su im iste. I samohrana majka(ili otac) ima jednaku vjerovatnoću da počini takvo nešto.
cendlerbing wrote:Smatram da djeci više znači majka nego otac. Duhovno. Stoga, smatram da je teže djeci bez majke nego bez oca.
Koji sovinizam jbt. Koga vise volis: Mamu ili tatu/babu/cacu/oca? Kad bi neko stavio pistolj na glavu tvoje majke i oca i ima samo jedan metak. U koga da ispali?
annoy wrote:Ja ne bih mogla podnijeti da namjerno dijete lisim oca. Da me jednog dana dijete pita za svog tatu a ja ne znam gdje je, ili ne znam ni tko je. Meni je to strasno i pomisliti svjesno napraviti djetetu.
Mislim da se uloga oca podcjenjuje. Ispada otac potrosna roba. Ne treba na pocetku (osim kao donator sperme), ne treba ni kasnije, ako slucajno dođe neki drugi muskarac i preuzme ulogu oca, super, ako ne, nista
Pa ok, ti ne bi mogla. Medjutim, ova situacija da "namjerno" dijete lišiš oca može ti se desiti i u vezi za jednu noć. Dakle jedna nepromišljena noć i neznanac i u istoj si gabuli.
Plus nepripremljena psihički i socijalno i finansijski neosigurana. Šta onda?
Ili šta ako dijete i majka znaju ko je otac a on ne mari? Jer je majka stupila u odnos sa već oženjenim čovjekom. To će manje boljeti misliš? A takvih je milion slučajeva više ili sličnih. Da žena zna sa sigurnošću, a muškarac ne priznaje, ili u krajnjem slučaju prizna (DNK i sud dokazivanje očinstva)ali i dalje ne mari da je biološki roditelj?
Last edited by SaraFina on 10/04/2018 12:54, edited 1 time in total.
Ako dijete nikada nikada nije upoznalo oca, dakle raste samo sa majkom, on ne zna sta je otac ,isto kao sto dijete jedinac , ne zna niti pati sto nema brata ili sestru.
Sve zavisi od majki ili oceva kako odgajaju djecu. Sto se tice same djce tu nema razlike-da ce djeca sa oba roditelja biti bolja, uspjesnija, kompletnija.
Osobe ili bracni par koji ne moze da ima biolosko diete- i koji se odluce na usvajanje, se potpuno drugacije ponasaju, odgajaju dijete.
S4mpion wrote:Kakva je to majka koja svom djetetu svjesno i bez valjanog razloga oduzima oca(ili obratno)?
Navedi "mnogobrojne primjere" gdje je majka svojim odabirom djetetu naškodila u emotivnom, socijalnom ili zdravstvenom smislu?
A ja ću tebi jednim pretraživanjem pružiti dokaze gdje su oba roditelja u braku djeci zajednički naškoila po tim tačkama. (Zbog ne planirajući porodicu, zbog turbulentnih porodičnih odnosa, zlostavljanja itd itd)
Dakle i ono što se vodi kao "normalno" i ustaljena praksa brak i odrastanje izmedju dva roditelja, različitih spolova nije uvjek pozitivno.
Zato razmatraj ponekad i širi kontekst ljudskih odnosa a ne u crnoj - bijeloj srednjevjekovnoj varijanti
Pročitaj ova ogromna slova.
Zlostavljanje djeteta od strane oca i majke ne spada u opšti slučaj tako da nema potrebe da mi navodiš primjere nekih specifičnih slučajeva, za koje ja već znam da postoje.
SaraFina wrote:
Pa ok, ti ne bi mogla. Medjutim, ova situacija da "namjerno" dijete lišiš oca može ti se desiti i u vezi za jednu noć. Dakle jedna nepromišljena noć i neznanac i u istoj si gabuli.
Plus nepripremljena psihički i socijalno i finansijski neosigurana. Šta onda?
Ili šta ako dijete i majka znaju ko je otac a on ne mari? Jer je majka stupila u odnos sa već oženjenim čovjekom. To će manje boljeti misliš? A takvih je milion slučajeva više.
To je jedan od razloga zasto ne prakticiram neobavezni seks, i zasto mislim da bi ljudi trebali dobro razmisliti o o tome s kime ce se seksati.
Nista ne moze opravdati svjesno lisavanje djeteta jednog roditelja. Meni je to neprihvatljivo, ali dobro, razumijem da nekom drugom nije, samo mi je to malo tuzno.