HardcoreMX wrote:Euridika wrote:
Koliko pročitah iz Blooinog posta, izgubljeni su samo tomovi II i III, a to što su ostali prevođeni na latinski, pa kasnije i na druge jezike ne oduzima od njihove autentičnosti. Mislim da suština ovog posta, odnosno dokaza, nije bila da pokaže da nije bilo različitih mišljenja o prirodi života i svemira, već samo to da su razmišljanja kakva su nagoviještena u Kur'anu postojala i ranije u djelima drugih autora i mislilaca, s drugih geografskih područja.
Ko nama uostalom garantira da su trenutna saznanja moderne nauke tačna? Naučne teorije se stalno nadopunjavaju, koriguju, neke se čak odbacuju i umjesto njih se donose nove teorije s novim dokazima itd. Možda konačna teorija svega koja će se pojaviti u nekoj budućnosti bude prilično drugačija od ove koju sad poznajemo u nauci.
pa ako nemas originala vise ni kopija nije autenticna, odnosno ne mozes je ni nazvati kopijom jer nemas je cime uporediti..po tome se i vidi sva besmislenost te price oko antickih filozofa..doduse ni povijest ne krije da nema od mnogih nikakvih sacuvanih spisa..prvi pitagora etc..zatim sadrzi i sadrzaje koji nisu bili tema njihove polemike..
to nisu naucne teorije, to su naucne cinjenice koje se mogu empirijski provjeriti i dokazati i to je kad je rijec u egzaktnoj nauci, sto povijest nije vec po samoj svojoj definiciji odnosno klasifikaciji...
Gdje si pročitao da nema originala? Originalno djelo se sastojalo iz 10 tomova, tj. 10 knjiga, od čega su samo druga i treća knjiga izgubljene. Ostale postoje. Autor knjiga je Hipolit Rimski, on u svom dijelu citira stare antičke filozofe. Evo čak i da pretpostavimo da je krivo citirao ili da je sam izmislio tvrdnje iz svog djela, ipak i dalje stoji da je on na pragu 3. stoljeća n.e. imao određena saznanja o ustroju svemira, što je nekih 400 godina prije nego što je nastao Kur'an. I to je ono na što je Bloo ukazivala - da je tvrdnja da Mjesec ne zrači vlastitom svjetlošću, već da reflektuje Sunčevu svjetlost bila poznata mnogo prije nastanka Kur'ana.
Kad sam govorila o naučnim teorijama, nisam mislila na historiju, već na fiziku. Mnoge teorije u fizici, posebno u astrofizici i kvantnoj fizici, se stalno mijenjaju, dopunjavanju, poništavaju i zamjenjuju novima itd. Vjerovatno ne pratiš razvoj moderne fizike, pa ti nije poznato to, ali ja pratim, pa znam koliko su samo u zadnjih 30-40 godina iznijeli teorija o nastanku i građi svemira, neke od njih i dokazali, da bi zatim to sve opovrgli, jer su pronašli dokaze koji poništavaju ranije tvrdnje. Jedna od najpoznatijih situacija u svježoj prošlosti je vezana za nedavno preminulog profesora Stephena Hawkinga, koji je prije par godina opovrgao vlastitu teoriju o crnim rupama, koja je bila kapitalno djelo u tom dijelu astrofizike.