Fudbal, nogomet i još ponešto

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
BHF_Manijak

#926 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto

Post by BHF_Manijak »

cyprus wrote: A Numana se sjećam kroz maglu onako (prezimena, a lika baš i ne)... Znam da je igrao u onoj jedinoj generaciji Rangersa koja je nešto značila u evropskom fudbalu u zadnjih 20-tak godina... Tad nekad su im igrali i Klos i Nerlinger :-D Sad je nezamislivo da neko iz Škotske dovede dvojicu igrača Borussije :-D
I Joer Albertz igrao u toj generaciji, strasna ljevica, a pravi Svabo. Onako plavkast, ridjokos... :mrgreen:

Numana nisam ni ja pomno pratio naravno u Rangersu, ali ga kroz CM odnosno FM znam, nekad ga dovodio, jeftin a dobar. :mrgreen:
Ih kakve sam tad database igraca imao u glavi. :(
MensurM

#927 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto

Post by MensurM »

Pao avion u kojem je Emiliano Sala.
Nadzorna_ploca

#928 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto

Post by Nadzorna_ploca »

Sad za sad kazu nestao. Da li je pao ili sta je..mozda bolje da sacekamo jos malo.
Bas katastrofa.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#929 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto

Post by sime_cipol »

Tek potpisao za Cardiff :roll:
Logovan

#930 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto

Post by Logovan »

E tuge jebo te.
Logovan

#931 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto

Post by Logovan »

Zvanično
Image
muha_sa

#932 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto

Post by muha_sa »

maestro--dribler kakvog na daleko nije bilo :-D veliki gospodin i veliki covjek u svakom smislu te rijeci :-D

http://balkans.aljazeera.net/blog/asim- ... jska-majka

Asim Ferhatović Hase – legenda, maestro, sirotinjska majka

Veoma su rijetki nogometaši za koje i saigrači i protivnici imaju samo riječi hvale, a takav je bio Asim Ferhatović.

Piše:
Ibrahim Sofić

Image

„On ti je bio 'sirotinjska majka', takoreći. Pomagao je svima, davao i gladnima i žednima. A bio je, brate, igračina, vrhunski.“

Ovako pričaju stare Sarajlije, bez obzira da li pripadaju plavom ili bordo taboru, o jednom od najboljih, ako ne i najboljem fudbaleru u historiji Sarajeva, Bosne i Hercegovine, pa i šire: Asimu Ferhatoviću – Hasetu.

Rođeni Vratničanin, Sarajlija od glave do pete, dugo je igrao za bordo tim sa Koševa čiji stadion i škola fudbala nose njegovo ime.

Kada slušate priče o njemu, počinjene dobivati spoznaju kako nastaju legende, priče koje donose sreću, elan i sjetu na neka vremena kada se „lopte igralo“ zbog same igre, zbog navijača, zbog pobjede, a danas uglavnom zbog novca.

Povratak iz Turske
A novac Hasetu nije previše značio…

„Ne mogu, brate, ja igrati za novac i slušati kako trebam igrati. Hvala im. Bili su korektni i nisu mi pravili probleme. Rekao sam im da ja mogu igrati samo u Sarajevu.“

Ovo je rekao kada se vratio iz Turske, nakon kratke epizode u tamošnjem gigantu Fenerbahceu. Vratio se svome Sarajevu, Sarajlijama.

„Nikada nikog nije vratio ako mu se vratio da ga zamoli za nešto, bilo da je bio gladan, žedan, da mu se dijete upiše negdje u školu, na zanat ili na neki drugi način. Često mu je drugi bio preči od njegovih najbližih, od njega samog“, nastavlja se priča o Ferhatoviću.

A volio je raju, loptu, druženje… Čaršija priča, a o Hasetu se uvijek pričalo i priča samo o lijepim stvarima, a ne o drugim, „čaršijskim“, da je znao prije utakmice na Koševu „trknuti“ do Bembaše, dijela Sarajeva nedaleko od Vijećnice.

Tu je igrao lopte sa rajom, velikom i malom, pa bi onda se okupao na obližnjem bazenu ili nekom od lokaliteta živopisnih imena na Miljacki (tada je ova sarajevska rječica bila čista i omiljeno kupalište) – Brana 1, Brana 2, Oficirsko, Ćifutnjak… Kada bi se vratio u klub pred utakmicu, trener bi ga pitao: „Jesi to opet igr'o lopte sa svojima“, a Hase odgovarao: „Ma jok, išao do kuće…“

"Sad ga ti daj!"
Druga od legendi govori o polomljenoj stativi na stadionu Grbavica. Poznavatelji igre pripovijedaju da je Haseta krasila vrhunska tehnika igre i razoran šut. Na jednom od gradskih derbija sa Željezničarom, toliko je silovito šutirao da je stativa (tada su okviri gola bili od drveta) (na)pukla! Kao i u svemu u Sarajevu, i ova priča ima dvije strane:

Željovci iliti „Košpicari“ govore kako je stativa napukla, drvo bilo truhlo, pa je kasnije pukla kada se Hase, u zanosu slavlja, zakačio za gol.

Sa druge strane, „Pitari“ (tako su se nekad nazivali navijači FK Sarajeva, sad ne tako često) vele kako je moguće da je možda bila stativa natruhla, ali da ju je Hase baš polomio i još šeretski poručio: „Neću više dolazit' na Grbavicu, pucat ću vam – s Vratnika!“

Takav as samo je jednom zaigrao za reprezentaciju Jugoslavije, nešto nije odgovarao tadašnjem selektoru Aleksandru Tirnaniću, a i za taj nastup se vežu legende.

Taj jedini put je ušao sa klupe protiv Južne Koreje, uzeo loptu, predriblao nekoliko igrača, došao do protivničkog gola i – ostavio loptu na liniji i napustio teren.

Kažu kako je još poviknuo selektoru: „E haj ga sad ti daj!“ prije negoli se zaputio ka svlačionici.

Svi u napad
Najveći stadion, onaj Olimpijski u Sarajevu, po njemu ime nosi ime, igra se veliki malonogometni turnir, ima i „njegova“ ulica na Koševu, ali i to je nekako malo za čovjeka kakav je bio Asim Ferhatović – Hase.

Ovaj Čovjek, Fudbaler i Sarajlija rođen je 24. januara 1933. godine, a sudbina je htjela da ovaj svijet napusti dan nakon što napuni 54 godine – 25. januara 1987.

„Svi u napad, jedan je Hase“, riječi su pjesme popularne širom bivše Jugoslavije, i danas se često čuju dok se prati neka nogometna utakmica, u želji da se pokaže težnja, želja i potreba za postizanjem golova, prijeko potrebnih voljenom klubu.

A on ih je znao postizati i to je radio u velikom stilu. Kažu da je u bordo dresu Fudbalskog kluba Sarajevo odigrao više od 400 zvaničnih i nezvaničnih utakmica, postigao skoro 200 golova… Znao je predriblati pola protivničkog tima, doći do njihova gola, onda se vratiti na polovinu pa opet i onda eventualno dati gol.

Ima još tu priča i pričica, anegdota, no ono što je fakat – Hase je bio ljudska i igračka gromada, kakvih danas treba, a nema ih.

Izvor: Al Jazeera
Tomahawk11
Globalni moderator

#933 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto

Post by Tomahawk11 »

:thumbup:
muha_sa

#934 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto

Post by muha_sa »

Tomahawk11 wrote: :thumbup:
bio sam djecak kad sam trco na Koševo da gledam velikane jugoslovenskog fudbala :-D Hase je jedan od najvecih :-D

poslije tekme smo stajali ispred ulaza i cekali fudbalere da izadju :-D i onda pjehoke sa njima do Titove :-D sreci nigdje kraja kad hodaš pored jednog Mirse Fazlagica--Seje Jasenkovica, Boška Prodanovica--Antica, Vujovica................. a o Hasetu je suvišno i govorit :-D
Tomahawk11
Globalni moderator

#935 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto

Post by Tomahawk11 »

Vjerujem, doživljaj bio :-D
muha_sa

#936 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto

Post by muha_sa »

Tomahawk11 wrote:Vjerujem, doživljaj bio :-D
:-D

nije bilo ko sad--sjedi u auto i furaj

sjecam se kad je Mušovic kupio mustanga :)

Image

zapamtio mu i registraciju :lol:

SA--132-00 :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#937 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto

Post by Tomahawk11 »

muha_sa wrote:

Image

Sad još samo da se kako može na tribinu sa autom :-)

Eh, tad je bilo malo auta, pa si mogao i zapamtiti :thumbup:

Dobar Mustang :shock: sad bi bio prava atrakcija.
muha_sa

#938 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto

Post by muha_sa »

Tomahawk11 wrote:
muha_sa wrote:

Image

Sad još samo da se kako može na tribinu sa autom :-)

Eh, tad je bilo malo auta, pa si mogao i zapamtiti :thumbup:

Dobar Mustang :shock: sad bi bio prava atrakcija.
jašta neg dobar :thumbup: bio prava atrakcija :)

hajd što bi ovi današnji i u svlacionicu sa autom vec što je to ufurano :-) a ne bi imali mjesta u predratnom Famosu

halalite na uletu :D moro sam zbog Haseta malo uci :-D zbog velikog gospodina :-D taj je samo taksijem išo a taksisti se otimali kod koga ce sjest :-D jer kad dodju na odredište Hase zavuce ruku u dzep i kolko zagrabi toliko dadne taksisti :lol: vazda je to bilo mnogo iznad cjene vožnje :-D

eto-nek omladina a posebno moji pitari nešto i od mene cuju :lol:
mousstapha

#939 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto

Post by mousstapha »

Ma fino je to pravo cuti. Takva sjecanja su dragocijena.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#940 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto

Post by sime_cipol »

Rahmetli otac mi je pricao, iz BG se vratio u kopackama, bila zima, nekome dao cipele kome su trebale.
Dedo rahmetli bio veliki drug sa njim iako je bio stariji i tavla na Mejdanu.
Bila opklada, Sarajevo bili prvak '67, Hase rekao dedi Zeljovcu, ako Zeljo ikad bude prvak, na ledjima cu te nositi od kuce do Mejdana.
'72 Zeljo prvak, prvo jutro poslije, Hase kuca na vrata, penji se kaze :D
Ma bjezi tamo rece i zajedno odu na Mejdan :lol:
Dedo je iako Zeljovac mozda zbog jaranstva bio subjektivan, ali za njega dva najbolja fudbalera su bili Hase i Šeki
pizarro

#941 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto

Post by pizarro »

Image
muha_sa

#942 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto

Post by muha_sa »

sime_cipol wrote:Rahmetli otac mi je pricao, iz BG se vratio u kopackama, bila zima, nekome dao cipele kome su trebale.
Dedo rahmetli bio veliki drug sa njim iako je bio stariji i tavla na Mejdanu.
Bila opklada, Sarajevo bili prvak '67, Hase rekao dedi Zeljovcu, ako Zeljo ikad bude prvak, na ledjima cu te nositi od kuce do Mejdana.
'72 Zeljo prvak, prvo jutro poslije, Hase kuca na vrata, penji se kaze :D
Ma bjezi tamo rece i zajedno odu na Mejdan :lol:
Dedo je iako Zeljovac mozda zbog jaranstva bio subjektivan, ali za njega dva najbolja fudbalera su bili Hase i Šeki
Te godine smo postali šampioni Juge :-D kao na svim bio sam i na zadnjoj utakmici :-D trebala nam pobjeda protiv fenjeraša Celika :-D kad vidi vraga--povedemo 1:0 :thumbup: kad pljus--celik izjednaci i povede 2:1 :( ipak smo ih sa peticom ispratili i donjeli titulu u SA :-D
te godne Hase se oprostioo od fudbala poslije teške povrede na Kantridi protiv Rijeke :( mensecini da mu je Bubanja nogu slomio :(

eto--danas su trideset dvije godine od prerane smrti velikog gospodina i jednog od najvecih driblera u Jugi
kakonako

#943 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto

Post by kakonako »

Muha,Hasetu je nogu slomio Brnjac...a i ja sam bio na onoj utakmici kad se osvajala titula.Pun stadion,a zene imale besplatan ulaz.A poslije utakmice provala oblaka,zalijepile se svilene majice,cure mokre do koze,a raja zajebava.A bio sam i na Hasetovoj oprostajnoj.Bilo predvidjeno da Hase odigra 15 minuta i da ga zamijeni Musemic,ali jes vraga,Hasetu se igralo,pun stadion,lijepo vrijeme sve dok se nije umorio,a onda mahnuo rukom "malom" predo mu dres i otisao u legendu.
Point.

#944 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto

Post by Point. »

Od čega je umro Hase?
muha_sa

#945 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto

Post by muha_sa »

kakonako wrote:Muha,Hasetu je nogu slomio Brnjac...a i ja sam bio na onoj utakmici kad se osvajala titula.Pun stadion,a zene imale besplatan ulaz.A poslije utakmice provala oblaka,zalijepile se svilene majice,cure mokre do koze,a raja zajebava.A bio sam i na Hasetovoj oprostajnoj.Bilo predvidjeno da Hase odigra 15 minuta i da ga zamijeni Musemic,ali jes vraga,Hasetu se igralo,pun stadion,lijepo vrijeme sve dok se nije umorio,a onda mahnuo rukom "malom" predo mu dres i otisao u legendu.
Ja nako po sjecanju--garant memorija popušta :-)
Point. wrote:Od čega je umro Hase?
navece lego ujutro se nije probudio :( infarkt :(
Point.

#946 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto

Post by Point. »

Uh brate. :(
ljevoruki

#947 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto

Post by ljevoruki »

Point. wrote:Od čega je umro Hase?
Pricalo se po carsiji da mu je neka inspekcija bila u radnji dan prije nego sto ce umrijeti i da su ga toliko nasekirali da je dobio infrakt.
Par godina nakon Hasetove smrti poginuo mu je sin jedinac, Ademir, dobio ime po jednom brazilskom fudbaleru, vracajuci se sa Pala u saobracajnoj nesreci pod vrlo cudnim okolnostima.
Tuga golema. :(
jazzer

#948 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto

Post by jazzer »

Preminuo legendarni trener Vratnika Muhamed Lukovac – Luha

Legendarni trener Vratnika Muhamed Lukovac - Luha preminuo je jutros u 85. godini života, prenosi Faktor.
http://scsport.ba/preminuo-legendarni-t ... ovac-luha/

:(
muha_sa

#949 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto

Post by muha_sa »

:(
AmiĐa_Idriz

#950 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto

Post by AmiĐa_Idriz »

https://www.klix.ba/sport/nogomet/ramon ... /190131127

Svakako da je kriminalac čim želi ovu poziciju, ali eto nadam se manji pa da ga podržimo :mrgreen:
Post Reply