Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Smrcak15

#926 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

shbc wrote:
Smrcak15 wrote:
bas izgleda nista ne kontas :-)

kada uzimas median od 10 ti fakticki govoris kolika je osrednja satnica

pa tim istim principom koristis da oznacis sredinu u kilometrazi, sto je van svake pameti, hajde ziv bio pitas svog profesora gdje je sredina od 10 000m, pitaj je li 5500m? :D
Image

eto slikovito pojasnjenno kakvu gresku radis

ako ovo ne razumijes sta ti ja mogu, nema ti pomoci :wink:
Vec sam ti objasnio da udaljenost od 10000 metara nije uporediva sa distribucijom 1-10, jer tu pocetna tacka nije 1 (1000 metara) vec 0. Dakle to je uporedivo sa distribucijom od 11 clanova (0-10).

Ako hoces da koristis taj primjer onda zamisli da kreces sa 1000. metra. Tad mi reci gdje je sredina.

Ovdje je jedini problem sto ti nisi svjestan da matematika ne grijesi. Ako matematika kaze da je medijana UVIJEK sredina distribucije (bez izuzetka), a formula za medijanu da je 5.5 ta sredina u distribuciji od 1 do 10, onda je to tako. Jedini koji ovdje ne konta si ti. Jer citav, ali citav forum ovo konta osim tebe. A zasto? Zato sto ti sebi postavljas neke primjere u glavi a ne kontas da isti nisu primjenjivi na ono o cemu pricamo.
opet grijesis, pa ovdje nema nista sa distribucijom ba??

mi ovdje pricamo o kilometrazi, kakva je distribucija u kilometrima nije mi jasno.

na osnovu cega furas pricu distribucija, kad nema to nista sa kilometrazom?
Ovdje je jedini problem sto ti nisi svjestan da matematika ne grijesi

da matematika ne grijesi ali ti grijesis, tu je problem.
shbc

#927 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by shbc »

Smrcak15 wrote:
shbc wrote:
Smrcak15 wrote:
bas izgleda nista ne kontas :-)

kada uzimas median od 10 ti fakticki govoris kolika je osrednja satnica

pa tim istim principom koristis da oznacis sredinu u kilometrazi, sto je van svake pameti, hajde ziv bio pitas svog profesora gdje je sredina od 10 000m, pitaj je li 5500m? :D
Image

eto slikovito pojasnjenno kakvu gresku radis

ako ovo ne razumijes sta ti ja mogu, nema ti pomoci :wink:
Vec sam ti objasnio da udaljenost od 10000 metara nije uporediva sa distribucijom 1-10, jer tu pocetna tacka nije 1 (1000 metara) vec 0. Dakle to je uporedivo sa distribucijom od 11 clanova (0-10).

Ako hoces da koristis taj primjer onda zamisli da kreces sa 1000. metra. Tad mi reci gdje je sredina.

Ovdje je jedini problem sto ti nisi svjestan da matematika ne grijesi. Ako matematika kaze da je medijana UVIJEK sredina distribucije (bez izuzetka), a formula za medijanu da je 5.5 ta sredina u distribuciji od 1 do 10, onda je to tako. Jedini koji ovdje ne konta si ti. Jer citav, ali citav forum ovo konta osim tebe. A zasto? Zato sto ti sebi postavljas neke primjere u glavi a ne kontas da isti nisu primjenjivi na ono o cemu pricamo.
opet grijesis, pa ovdje nema nista sa distribucijom ba??

mi ovdje pricamo o kilometrazi, kakva je distribucija u kilometrima nije mi jasno.

na osnovu cega furas pricu distribucija, kad nema to nista sa kilometrazom?
Ovdje je jedini problem sto ti nisi svjestan da matematika ne grijesi

da matematika ne grijesi ali ti grijesis, tu je problem.
Nema veze sa distribucijom kazes?

Hajde da vidimo...

Kazes treba preci od tacke A do tacke B 10000 metara. Postavicemo medjutacke svakih 1000 metara + pocetnu (0 metara) i kranju (10000 metara) tacku.

0 1000 2000 3000 4000 5000 6000 7000 8000 9000 10000

Dakle ovo je tvoj primjer koji pokusavas podvaliti. Primjer ima ocigledno 11 tacaka (0-10000 ili 0-10).

Ako pricamo o distribuciji 1 do 10, onda prelaz tvojih 10000 metara nije primjenjiv obzirom da moramo krenuti sa 1000. metra. Odnosno koristeci istu metodu :

1000 2000 3000 4000 5000 6000 7000 8000 9000 10000

Matematika ne grijesi, ali ja grijesim... Jah. Ja koji se slazem sa istom da je sredina od 1 do 10 5.5, i ti koji se ne slazes.
shbc

#928 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by shbc »

Dozer wrote:Mene, al' fakat, fascinirate vi koji se polomiste da mu objasnite, a on to jednostavno, i ocito, ne moze da skonta... :-)
Ne lomim se vala. Samo sam u po frke skontao da je na ovim jednostavnim primjerima mu najlakse unistiti sav kredibilitet. Ljepota ga je gledati kako se koprca sa tako jednostavnim stvarima. Zamisli koliko mu kasnije i medju muslimanima ova cuda imaju osnove kada vide da pokusava da ide protiv zakona matematike.
Dozer

#929 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Dozer »

Ma ne mozes ti njemu nikad unistiti kredibilitet onoliko koliko on sam to uradi :D
Connaisseur Karlin

#930 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Connaisseur Karlin »

Connaisseur Karlin wrote:
Smrcak15 wrote: ima nesto i o tome

slova za rijec hemoglobin se nalaze do slova "Fe" oznaka za zeljezo, samo na jednom mjestu i nigdje vise

Hemoglobin ima funkciju da prenosi kisik kroz vene , hemoglobin sadrzi zeljezo.
Image

hvala, pitala sam za oksigen, ne za protein, a vidi ovo :

Through his experiments Galen is able to overturn many long-held beliefs, such as the theory (first proposed by the Hippocratic school in about 400 BC, and maintained even by the physicians of Alexandria) that the arteries contain air - carrying it to all parts of the body from the heart and the lungs

kako je Galen znao da oksigen cirkulia kroz krv bez naorcitih laboratorijskih istrazivnja :D

zahvaljujuci Galenovoj genijalnoj izjavi, u 17 stoljecu njegova naucna , bolje reci, naucena izjava je rpvi put testirna , i tako je "otkiven" protein hemoglobin ;-)
:jutro:
Smrcak15

#931 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

shbc wrote: Nema veze sa distribucijom kazes?

Hajde da vidimo...

Kazes treba preci od tacke A do tacke B 10000 metara. Postavicemo medjutacke svakih 1000 metara + pocetnu (0 metara) i kranju (10000 metara) tacku.

0 1000 2000 3000 4000 5000 6000 7000 8000 9000 10000

Dakle ovo je tvoj primjer koji pokusavas podvaliti. Primjer ima ocigledno 11 tacaka (0-10000 ili 0-10).

Ako pricamo o distribuciji 1 do 10, onda prelaz tvojih 10000 metara nije primjenjiv obzirom da moramo krenuti sa 1000. metra. Odnosno koristeci istu metodu :

1000 2000 3000 4000 5000 6000 7000 8000 9000 10000

Matematika ne grijesi, ali ja grijesim... Jah. Ja koji se slazem sa istom da je sredina od 1 do 10 5.5, i ti koji se ne slazes.
kakve ba tacke, ko tebi kaze da kreces od 1000 metra???

kakve je to bravura cuj krenuti od 1000metra, krecemo od 0 a ne od 1000 metra.

odakle ti sad to da kreces od 1000 metra ba, kakva su to pravila, zbog cega ces to krenuti sa 1000 metra,????

znas li ti uopste kako smo mi dosli do ove price , znas li kako je proistekla sva ova prica a ti se navukao na nju?

pa tek onda da ustanovimo to sa pocetkom od 1000metra.
Smrcak15

#932 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

shbc wrote:
Dozer wrote:Mene, al' fakat, fascinirate vi koji se polomiste da mu objasnite, a on to jednostavno, i ocito, ne moze da skonta... :-)
Ne lomim se vala. Samo sam u po frke skontao da je na ovim jednostavnim primjerima mu najlakse unistiti sav kredibilitet. Ljepota ga je gledati kako se koprca sa tako jednostavnim stvarima. Zamisli koliko mu kasnije i medju muslimanima ova cuda imaju osnove kada vide da pokusava da ide protiv zakona matematike.
nudim ti se da mi srusis ako mozes ikako

nego de nam reci kojim povodom ces da krenes od 1000m to jeste nakon jednog kilometra?
Smrcak15

#933 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Smrcak15 wrote: ima nesto i o tome

slova za rijec hemoglobin se nalaze do slova "Fe" oznaka za zeljezo, samo na jednom mjestu i nigdje vise

Hemoglobin ima funkciju da prenosi kisik kroz vene , hemoglobin sadrzi zeljezo.
Image

hvala, pitala sam za oksigen, ne za protein, a vidi ovo :

Through his experiments Galen is able to overturn many long-held beliefs, such as the theory (first proposed by the Hippocratic school in about 400 BC, and maintained even by the physicians of Alexandria) that the arteries contain air - carrying it to all parts of the body from the heart and the lungs

kako je Galen znao da oksigen cirkulia kroz krv bez naorcitih laboratorijskih istrazivnja :D

zahvaljujuci Galenovoj genijalnoj izjavi, u 17 stoljecu njegova naucna , bolje reci, naucena izjava je rpvi put testirna , i tako je "otkiven" protein hemoglobin ;-)
a pa da stoji kako oxygen prolazi kroz tijelo , nema ali to sa hemoglobin je indirektan odgovor na tvoje pitanje jer hemoglobin prenosi kisik.

isto kao kad bi me pitala, kako se ljudi prevoze po gradu, a ja dogovorim autobusom ili tramvajem, ili taxijem.
pa odgovorila si kako, kroz laboratorijskih istrazivnja je ustanovija :-)
Connaisseur Karlin

#934 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Smrcak15 wrote:
Connaisseur Karlin wrote: hvala, pitala sam za oksigen, ne za protein, a vidi ovo :

a pa da stoji kako oxygen prolazi kroz tijelo , nema ali to sa hemoglobin je indirektan odgovor na tvoje pitanje jer hemoglobin prenosi kisik.

isto kao kad bi me pitala, kako se ljudi prevoze po gradu, a ja dogovorim autobusom ili tramvajem, ili taxijem.
pa odgovorila si kako, kroz laboratorijskih istrazivnja je ustanovija :-)
:-) :lol:

ti i dalj tvrdis da ljudi nisu imali visok nivo znanja :D
Smrcak15

#935 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Connaisseur Karlin wrote: ti i dalj tvrdis da ljudi nisu imali visok nivo znanja :D
imali su nesto, nemozemo reci da nisu, sad koliko je to u odnosu na ovo danasnje sto se zna...
Dozer

#936 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Dozer »

Psiholozi i manipulatori su bili isti, ako ne i bolji nego danas. Ti si ocit dokaz :D
Smrcak15

#937 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:Psiholozi i manipulatori su bili isti, ako ne i bolji nego danas. Ti si ocit dokaz :D
ne kruzi okolo nego pomozi svojim pajdasima da rijese misteriju sta je sredina a sta median.
Dozer

#938 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Dozer »

Ne kruzim ja nigdje, a oni ti cak i nacrtali sta je sta... Dzaba :D
Connaisseur Karlin

#939 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Smrcak15 wrote:
Connaisseur Karlin wrote: ti i dalj tvrdis da ljudi nisu imali visok nivo znanja :D
imali su nesto, nemozemo reci da nisu, sad koliko je to u odnosu na ovo danasnje sto se zna...
bio je OGROMAN NIVO ZNANJA
shbc

#940 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by shbc »

Smrcak15 wrote:
shbc wrote:
nudim ti se da mi srusis ako mozes ikako

nego de nam reci kojim povodom ces da krenes od 1000m to jeste nakon jednog kilometra?
Zato sto pricamo o rasponu od 1 do 10, ne od 0 do 10.
Dozer

#941 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Dozer »

Mozda cak i veci nego danas. Mi smo poprilicno zaglupili s razvojem tehnologije.
Smrcak15

#942 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

shbc wrote:
Zato sto pricamo o rasponu od 1 do 10, ne od 0 do 10.
mene ne interesuje od 1 do 10

mene interesuje od 0 do 10

od 0 do 10 treba da pricamo a ne o ikakvim od 1 do 10, jer nije relevantno za cijeli ovaj slucaj da se prica samo od 1 do 10.

znas li ti uopste sto je ova tema pokrenuta sa medianima i srednjim brojem ?
zforumas

#943 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by zforumas »

:lol: :lol: :lol:

Gospodin zvani zaokret za 180 stepeni
Dozer

#944 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Dozer »

Al' bas ga zavrnu :lol: :lol: :lol:
Smrcak15

#945 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote::lol: :lol: :lol:

Gospodin zvani zaokret za 180 stepeni
sta ba zaokret?

pa vidis da covjek trazi median po kilometrazi.

ko to uopste pocinje od 1000m pa da broji do 10 000m, kakva je to logika, neznam sta to treba da znaci

uvijek se treba od 0 poceti.kad se trazi kilometraza.
shbc

#946 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by shbc »

Dame i gospodo: Smrcak. Pronalazac cuda i inzinjer elektrotehnike.

U stvarnosti covjek sa izuzetno niskim IQ-om. Frajer koji je u pocetku tvrdio da medijan uopste ne predstavlja sredinu (ili srednji broj). Pa kada je skontao da predstavlja tvrdio da se to ne odnosi na situacije kada u rasponu imamo parne brojeve. Nakon sto je uvidio da mu ni to ne pije vode prebacio se na kilometre i tvrdio da 10 kilometara zapravo predstavlja raspon od 1 do 10. I tu skonta da se zajebao i na kraju kaze da uopste nije pricao o tom rasponu nego o rasponu od 0 do 10.

Diplomirao na elektrotehnici - u stvarnosti mu ne bi dali da tamo radi ni kao domar
Koristi matematicke metode - najosnovnije zakone matematike prvo ne poznaje, pa ih porice
Veliki musliman - laze ko pas

Toliko o tebi i tvojim cudima. Probaj ovo gore sve poreci i izvucu ti svaki post koji si napisao od pocetka ove rasprave. Bolje ti je da opet pravis novi nick. Ili jos bolje trazis novi forum. Allah te nije bas pripazio na ovom.
Smrcak15

#947 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

shbc wrote:Dame i gospodo: Smrcak. Pronalazac cuda i inzinjer elektrotehnike.

U stvarnosti covjek sa izuzetno niskim IQ-om. Frajer koji je u pocetku tvrdio da medijan uopste ne predstavlja sredinu (ili srednji broj). Pa kada je skontao da predstavlja tvrdio da se to ne odnosi na situacije kada u rasponu imamo parne brojeve. Nakon sto je uvidio da mu ni to ne pije vode prebacio se na kilometre i tvrdio da 10 kilometara zapravo predstavlja raspon od 1 do 10. I tu skonta da se zajebao i na kraju kaze da uopste nije pricao o tom rasponu nego o rasponu od 0 do 10.

Diplomirao na elektrotehnici - u stvarnosti mu ne bi dali da tamo radi ni kao domar
Koristi matematicke metode - najosnovnije zakone matematike prvo ne poznaje, pa ih porice

Toliko o tebi i tvojim cudima. Probaj ovo gore sve poreci i izvucu ti svaki post koji si napisao od pocetka ove rasprave. Bolje ti je da opet pravis novi nick. Ili jos bolje trazis novi forum. Allah te nije bas pripazio na ovom.
ne palamudi bezveze, nego odgovori ono sto te pitam

da li znas na osnovu cega je ova prica pocela?

Frajer koji je u pocetku tvrdio da medijan uopste ne predstavlja sredinu (ili srednji broj). Pa kada je skontao da predstavlja tvrdio da se to ne odnosi na situacije kada u rasponu imamo parne brojeve. Nakon sto je uvidio da mu ni to ne pije vode prebacio se na kilometre i tvrdio da 10 kilometara zapravo predstavlja raspon od 1 do 10. I tu skonta da se zajebao i na kraju kaze da uopste nije pricao o tom rasponu nego o rasponu od 0 do 10.
ne lazi, median prestavlja srednji broj u neserijskom redosljedu brojeva

ti si okrenuo pricu poceinjemo od 1, pa nemozemo jarane poceti od 1, nego od nule, nije ovo trka gdje ce neko poceti od 1000tog metra a neki od nule pa da radimo analize....

nego kilometraza se trazi od 0 do 10 km

reci mi gdje je median u 10000 metara?
shbc

#948 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by shbc »

Smrcak15 wrote:
shbc wrote:Dame i gospodo: Smrcak. Pronalazac cuda i inzinjer elektrotehnike.

ne palamudi bezveze, nego odgovori ono sto te pitam

da li znas na osnovu cega je ova prica pocela?

Frajer koji je u pocetku tvrdio da medijan uopste ne predstavlja sredinu (ili srednji broj). Pa kada je skontao da predstavlja tvrdio da se to ne odnosi na situacije kada u rasponu imamo parne brojeve. Nakon sto je uvidio da mu ni to ne pije vode prebacio se na kilometre i tvrdio da 10 kilometara zapravo predstavlja raspon od 1 do 10. I tu skonta da se zajebao i na kraju kaze da uopste nije pricao o tom rasponu nego o rasponu od 0 do 10.
ne lazi, median prestavlja srednji broj u neserijskom redosljedu brojeva

ti si okrenuo pricu poceinjemo od 1, pa nemozemo jarane poceti od 1, nego od nule, nije ovo trka gdje ce neko poceti od 1000tog metra a neki od nule pa da radimo analize....

nego kilometraza se trazi od 0 do 10 km

reci mi gdje je median u 10000 metara?
Spremite se polijecemo...

Prva tvrdnja da od 10 brojeva (1-10) sredina nije 5.5

ovo bas strasno izgleda :-)

znaci 5,5 je sredina od 10 ?

5,5 and druga ima 4,5

i tebi 5.5 sredina od 10 brojeva :run:
Post napisan na 21. stranici ove teme.

Na istoj stranici jos nacrta svoje retardirano objasnjenje

ne zajebavam druzeeeee

kako moze 5.5 biti sredina od 10 ????

Image

cim zagazi na 6 preslo je pola puta
Na 22. stranici opet tvrdi da srednji broj ne postoji
nema srednjeg broja u 10
Na 23. stranici kaze da medijan nije uopste srednji broj:
druze ti si ograjisao sto posto

ko ovdje prica o medijanima covjce, medijan nije isto sto i sredinji broj

Sta je median?
https://en.wikipedia.org/wiki/Median
The median is the value separating the higher half of a data sample, a population, or a probability distribution, from the lower half.

kako moze onda biti srednji broj ako jedna polovica je veca od druge polovice??? to vise nije sredina.
Na istoj stranici da nam utvrdi da medijan nije srednji broj:
ne pametuj dopirani, ovdje nije prica o medijanima nego o srednjem broju, a gore sam iznio definiciju sta je median.
Jos jednom na 30. stranici:
Mi trazimo srednji broj a ne median, median je prosjecna vrijednost ukupnog broja.
Sada odjednom na 31. stranici medijan jeste srednji broj ali se trazi samo kada brojevi nisu u seriji:
median se trazi kod cifri koje nisu u seriji
Ovdje se opet malo zbunio:
od 11 sredina je 5.5

dok je median 6, jer imamo 5 brojeva na jednoj 5 brojeva na drugoj strani.
Pobrkali se pojmovi sredine i medijana. Izgleda kada idemo do 11 odjednom postoji medijan za brojeve u seriji.

Pa se opet malo vratio na nakaradnu definiciju medijana na 33. stranici:
median se trazi gdje imamo razne brojcane vrijednosti na pojedini pozicijama, kao naprimjer

4, 5, 2, 6, 15, 20, 12 itd
Na ovo mu je postavljen izazov gdje pise ovo pravilo. Isti je ponovljen vise puta. Nikada ga nije ispunio. Sam priznaje da ne zna da li to pravilo postoji (a i kako ce znati kada ne postoji).

Rece onda da je to sam zakljucio na 34. stranici:
pa to sam uocio na osnou stranice koju si ti poslao
A usput i doda ovo:
volio bi vidjeti kako median traze u serijskim brojevima gdje je paran broj brojeva.
Nakon sto sam mu postavio dvije stranice gdje upravo to rade, medijan opet nije sredina ili srednji broj:
In the case of an even number of terms, the median is the average of the two middle terms.

jesi liti svjestan sta ovo znaci, median nije srednji broj, nego prosjek, prosjek prosjek, junace
Pa mu se objasni ista ta definicija, odnosno da je taj prosjek sto se tu spominje zapravo samo prosjek dva najbliza broja sredini jer se tako medijan racuna, i onda krece ovo:
da ali je i prosjek cjelokupnog broja
To pravda time sto, mozes misliti medijan i aritmeticka vrijednost imaju isti rezultat u distribuciji od 1 do 10.

Na 35. stranici jos malo akrobacija:
median je sredina u skupu neserijskih brojeva, jeli razumijes ovo sto pisem

median nije sredina u skupu serijskih brojeva, nego prosjek

ti meni hoces da poturis median kao sredinu na mjestu gdje nesmijes to raditi tj. medju serijskim brojevima
Jos su ove iste akrobacije bolje kada se sjetimo da jedno vrijeme medijan nije uopste bio sredina.

Ponovo ponovljen izazov da nadje gdje pise da se to "ne smije raditi". A on kaze na 37. stranici:
nemogu ti traziti to nema vremena za to, niti znam dali ima ta deifnicija
A i kako ce biti kada ne postoji i kada je izmislio.

A na kraju kao slag na tortu imamo da je on zapravo samo neshvacen bio sve vrijeme, nilad nije spomenuo nista od 1 do 10 (meni se valjda i dalje prividjaju oni citati odozgo):
mene ne interesuje od 1 do 10

mene interesuje od 0 do 10
Plus sto u citatu sa pocetka ovog komentara opet kaze da se medijan ne trazi u serijskim brojevima, ali me ipak pita gdje je medijan u 10000 metara. Valja u toj udaljenosti metri ne idu po redu. Sta li.

Kako bi rekli Dalmatinci: a sad adio, a sad adio, i ko zna gdje, i ko zna kad.
Last edited by shbc on 09/11/2017 18:15, edited 4 times in total.
Mišo_Kovač

#949 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Mišo_Kovač »

shbc wrote:
Lažeš da je inženjer elektrotehnike? :D Evo me sramota u ime struke i fakulteta... :roll:
shbc

#950 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by shbc »

Mišo_Kovač wrote:
shbc wrote:
Lažeš da je inženjer elektrotehnike? :D Evo me sramota u ime struke i fakulteta... :roll:
Ne lazem ja. Laze on :mrgreen:
Locked