EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- madner
#926 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Ma ti opet svoje, igraj se slobodno sa svojom igrackom ali mene nervira sto mene tjeraju u isto.
Djeci sam kupio odlican autic na baterije, ima i zamjensku i bude im po 25 minuta.
Djeci sam kupio odlican autic na baterije, ima i zamjensku i bude im po 25 minuta.
- Optimist
#927 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Ovaj prica o nekoj ustedi elektricnog u odnosu na benzinca, a nikako da napise pocetno ulaganje u kupovinu tog elektricnog koje je u startu skuplje od vozila sa SUS motorom.
@Zakalwe koji elektricni auto vozis?
@Zakalwe koji elektricni auto vozis?
- drndalo
#928 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Ma sve je to ok, dok god SveCka djeca udisu cistiji zrak, dok njihovi vrsnjaci iz Konga ili Gane moraju da kopaju rudu za proizvodnju baterija za te aute, da bi drugi disali cistiji zrak...
-
il dottore
#929 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Sta ba Kongo, Gana...
Tamam nam covjek poceo drzati predavanje o prednostima el. vozila, bosnjama sto golfa 2icu gOnjaju
Samo ti lave nastavi, kako je on samo napredan
Tamam nam covjek poceo drzati predavanje o prednostima el. vozila, bosnjama sto golfa 2icu gOnjaju
Samo ti lave nastavi, kako je on samo napredan
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#930 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Stvar je u tome sto u normalnom svijetu ljudi kupuju auta na leasing, tako da im je rata ista od prilike.
Ili dodaj na to da u normalnom svijetu trenutno imaju ogromne premije na elektricna auta.
Evo jedan primjer mercedesa, doduse hybrid, ali po meni super opcija za nas bosnje:
A250e 37160€
A250 37694€
Cijena je iz njemacke, na ovu cijenu dodaj premiju od drzave za ovog hybrida, do 10 000€
Ili npr, uzep bi elektricno auto kao drugo auto u porodici,
Vw up npr:
Benzinac sa najblizom snagom 17 000€, elektricni je 22 000€, hansu u njemackoj je onda elektricni sa popustima svega 12 000, nama bosnjama kurko...
Ko nas jebe kad zivimo u bosni
-
espn
#931 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Rakete nose svoj oksidans. Motor auta oksidans crpi iz vazduha.madner wrote: ↑31/12/2020 16:56Otkud ti ta glupost? Sta mislis koji je princip rada raketa?Laplace wrote: ↑31/12/2020 16:51Ako si mislio na vakuum, moram te razočarati: SUS motori ne rade u vakuumu.madner wrote: ↑30/12/2020 14:36
Sve to ti je politika, litar nafte ima vise akciza nego osnovne cijene. Ja kazem da je u vakumu SUS superioran, ti navodis prednosti porezne politike.
Inace si veliki bombas, ne vozis duge relacije ali zato ni manje ni vise nego 300 eura manje mjesecno.![]()
Nemam nista protiv da se igras sa svojom igrackom minimalne vrijednosti, problem mi je sto politika mene tjera da se bakcem sa tom igrackom.
- Haris.ba
#932 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Pa da proizvodimo auta, bilo bi logike. Ovako, kada jedva ima subvencija na poljoprivredne proizvode, traziti jos na auta je smijesno.izvrsni direktor wrote: ↑01/01/2021 07:41
Ili npr, uzep bi elektricno auto kao drugo auto u porodici,
Vw up npr:
Benzinac sa najblizom snagom 17 000€, elektricni je 22 000€, hansu u njemackoj je onda elektricni sa popustima svega 12 000, nama bosnjama kurko...
Ko nas jebe kad zivimo u bosni
- Laplace
#933 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Druže, automobili sa SUS motorima ne nose sa sobom kiseonik u posebnom rezervoaru. Odakle misliš da se u vakuumu uzima vazduh za smjesu koja sagorijeva u cilindru motora?madner wrote: ↑31/12/2020 16:56Otkud ti ta glupost? Sta mislis koji je princip rada raketa?Laplace wrote: ↑31/12/2020 16:51Ako si mislio na vakuum, moram te razočarati: SUS motori ne rade u vakuumu.madner wrote: ↑30/12/2020 14:36
Sve to ti je politika, litar nafte ima vise akciza nego osnovne cijene. Ja kazem da je u vakumu SUS superioran, ti navodis prednosti porezne politike.
Inace si veliki bombas, ne vozis duge relacije ali zato ni manje ni vise nego 300 eura manje mjesecno.![]()
Nemam nista protiv da se igras sa svojom igrackom minimalne vrijednosti, problem mi je sto politika mene tjera da se bakcem sa tom igrackom.
- Laplace
#934 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Kolega je mislio da spusti meni pa spustio sebi.
- madner
#935 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Nosio ne nosio, ostaje SUS motor.
Dupla fula od kolege.
Dupla fula od kolege.
- Laplace
#936 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Onda idi u neku vakuumsku komoru,(mislim da ih NASA ima dovoljno veliku), u nju neka stave recimo BMW 7 ili neki drugi auto koji se može upaliti daljinski, sačekaj da isprazne vazduh iz komore pa pokušaj da upališ.
Neće ni raketa da radi ako nema rezervoar sa gorivom.
Btw, u raketi nije SUS motor nego raketni motor. Drugo gorivo koristi, drugačiji je pricip rada, nemaš cilindara, svjećica, grijača itd.
Nevezano za to, ako misliš da će auto sa dizel ili benzinskim motorom upaliti u vakuumu onda trebaš malo pomoviti fiziku ili skupi novac za eksperiment.
-
Seawolf
#937 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Raketni motor jeste motor sa unutrašnjim sagorjevanjem.Laplace wrote: ↑03/01/2021 16:28Onda idi u neku vakuumsku komoru,(mislim da ih NASA ima dovoljno veliku), u nju neka stave recimo BMW 7 ili neki drugi auto koji se može upaliti daljinski, sačekaj da isprazne vazduh iz komore pa pokušaj da upališ.
Btw, u raketi nije SUS motor nego raketni motor. Drugo gorivo koristi, drugačiji je pricip rada, nemaš cilindara, svjećica, grijača itd.
Nevezano za to, ako misliš da će auto sa dizel ili benzinskim motorom upaliti u vakuumu onda trebaš malo pomoviti fiziku ili skupi novac za eksperiment.
- Laplace
#938 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Mislio sam na to da nije klasični motor kao kod automobila. Nisam se dobro izrazio.Seawolf wrote: ↑03/01/2021 16:29Raketni motor jeste motor sa unutrašnjim sagorjevanjem.Laplace wrote: ↑03/01/2021 16:28Onda idi u neku vakuumsku komoru,(mislim da ih NASA ima dovoljno veliku), u nju neka stave recimo BMW 7 ili neki drugi auto koji se može upaliti daljinski, sačekaj da isprazne vazduh iz komore pa pokušaj da upališ.
Kako god, raketni motor radi u vakuumu samo zato što sa sobom nosi oksidans. Automobilski motori nemaju rezervoar sa oksidansom (iz očiglednih razloga) i u vakuumu neće ni upaliti.
- madner
#939 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Pojam koji trazis je klipni SUS motor, ali i on kao i vecina raketa su SUS sistemi kao takvi superiorni nad elektricnim pogonom.Laplace wrote: ↑03/01/2021 16:28Onda idi u neku vakuumsku komoru,(mislim da ih NASA ima dovoljno veliku), u nju neka stave recimo BMW 7 ili neki drugi auto koji se može upaliti daljinski, sačekaj da isprazne vazduh iz komore pa pokušaj da upališ.
Kako na zemlji, tako i u vazduhu ili vakumu.
-
Seawolf
- topcam
- Vozim: uzbrdo
- Laplace
#942 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
To i dalje ne objašnjava kako SUS motor može raditi bez vazduha.madner wrote: ↑03/01/2021 17:06Pojam koji trazis je klipni SUS motor, ali i on kao i vecina raketa su SUS sistemi kao takvi superiorni nad elektricnim pogonom.Laplace wrote: ↑03/01/2021 16:28Onda idi u neku vakuumsku komoru,(mislim da ih NASA ima dovoljno veliku), u nju neka stave recimo BMW 7 ili neki drugi auto koji se može upaliti daljinski, sačekaj da isprazne vazduh iz komore pa pokušaj da upališ.
-
Seawolf
#943 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Može, čak i klipni SUS motor može raditi bez vazduha, ako koristi gorivo kojem ne treba vanjski oksidans za sagorjevanje, nego se svi potrebni sastojci koji učestvuju u sagorjevanju, već nalaze u gorivu.
-
Seawolf
- Laplace
#945 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#946 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Ali Natrijum Peroksid zadovoljavaLaplace wrote: ↑03/01/2021 19:26... što ni benzin ni dizel ne zadovoljavaju.
- madner
#947 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Sada se hvatas svoje argumentacije, ne ide tako gledaj sta je napisano. Bukvalno i preneseno, jedino ti vidis taj argument.Laplace wrote: ↑03/01/2021 19:09To i dalje ne objašnjava kako SUS motor može raditi bez vazduha.madner wrote: ↑03/01/2021 17:06Pojam koji trazis je klipni SUS motor, ali i on kao i vecina raketa su SUS sistemi kao takvi superiorni nad elektricnim pogonom.Laplace wrote: ↑03/01/2021 16:28
Onda idi u neku vakuumsku komoru,(mislim da ih NASA ima dovoljno veliku), u nju neka stave recimo BMW 7 ili neki drugi auto koji se može upaliti daljinski, sačekaj da isprazne vazduh iz komore pa pokušaj da upališ.
- Laplace
#949 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Garant VW pravi golfove koji idu na natrijum peroksid kako bi naši forumaši mogli da ga voze u vakuumu, jasno ako kupe NASSA-ina EVA odijela koja koštaju više nego što prosječan Bosanac zaradi za deset života.
Ako ćemo tom logikom, onda možemo istaći da su solarni kolektori mnogo efikasniji u vakuumu i da mogu dati mnogo više energije nego na Zemlji, a kako nema otpora zraka onda je solarni pogon bolji nego motor SUS.
Na dnu smo atmosfere na pritisku od 101325 Pa i pominjanje vakuuma je, blago rečeno, nepotrebno. Koji će im brag motor SUS koji radi u vakuumu? Kuda bi ga vozili? Na 500 metara nadmorske visine, gdje je vazduh nešto rjeđi, a sumnjam da bi i tu bilo neke razlike.
S druge strane, najobičniji elektromotor, kakvog možeš sklopiti u bilo kojoj elektromehaničarskoj radionici, radi u vakuumu bez ikakvih problema i bez potrebe za nekim egzotikama.
- madner
#950 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Nije valjda da ti se stvarno treba crtati da je bila diskusija o vakumu bez poreskih uplitanja drzava i sta je tehnicki superioran proizvod a ne u voznji u vakumu?