Fidel Castro RIP

Post Reply
commendatore

#926 Re: Fidel Castro RIP

Post by commendatore »

daleko od toga da zelim nazvati kastra oksimoronski dobrim diktatorom - jer to ne postoji niti da se na kubi dobro zivi....

ali....

intrigantan je stepen ispranih mozaka ovih iz pripizdine balkanodinarida sto su 1992-e i poslije otkrili pamet i ameriku 500 godina poslije kolumba a da ne pricam kako su boze moj pokupili svu pamet svijeta presavsi antlatik - fascinantno nema sta :lol: ... prdoklace protiv coeka ko da im je familijarni rod bio zatvoren u kubanskom zatvoru :lol:

ah da - garantujem da u americi postoji sigurno n-puta vise stanovnistva od ukupnog broja kubanaca koji zive ko najveci sljam u siromastvu i bez zdravstvenog osiguranja....

e da amerika je sjajna drzava jer mores proc ko silvester stalone prodajuci cuku za 15$ pa zavrsiti sa 150 miliona $.... i da... proizvode F22, F35, imaju laserska oruzja i mogu ubit puno naroda i zato je to mocna zemlja gad blez amerika :lol: :lol:
Tito_i_Partija

#927 Re: Fidel Castro RIP

Post by Tito_i_Partija »

Fudo387 wrote: Image

nije to smijesno...
al' dobro, bitno je da ima ruma i salse.
Pa sta hoces bolan, vidi ih koliki su. Ni u Bosni se ovako dobro ne jede. :D
dale cooper

#928 Re: Fidel Castro RIP

Post by dale cooper »

Velkoski wrote:Kao i svi na temi, samo moja logika ima logike. :mrgreen:

Mojne mi ba pričati da je dobro u državi u kojoj je prosječna plata 20 dolara, mojne...
Ja takvima želim da odsele tamo i žive u uslovima koji živi prosječan Kubanac makar na godinu
dana, pa neka nam onda prenesu utiske. Lako je palamuditi, a eventualno si bio samo na Kubi turistički
na par dana, sa solidnom gutom love u džepu i pio si, guzio i plesao salsu i rumbu.
Tako želim i ovima koji kažu da je nama ovdje dobro da isto tako dođu na jednu godinicu i iskušaju čari života
prosječnog Bosanca i Hercegovca.
Hakiz

#929 Re: Fidel Castro RIP

Post by Hakiz »

Velkoski wrote:
Hipotetički, onako kako vas par gleda stvari, dobro je i u Zambiji (karikiram), njima je najbitnije da ne dobiju AIDS i to je to. Ako ne dobiju, sretni su. Nije frka, samo nemojte meni to predstavljati kao dobar život, jer nije. :mrgreen:
Nećemo ni ja ni ti određivati šta je nekome u nekom velegradu ili u nekoj prašumi sreća. Dođu Amazonska plemena u Braziliju da se sa političarima svađaju oko toga što ne žele da im ovi uvedu struju i naprave pristupne puteve po cijenu sječe drveća na njihovom području. Ta plemena su u tom trenutku rekla da za njih sreća nie tehnološki napredak. NAročito po cijeni koji bi morali platiti.

I sada mi treba da ih ubjeđujemo da oni griješe, a mi smo u pravu?

VIdiš piu piu, to je otprilike ono o čemu sam pisao. Mi smo vrsta koja drugog ubjeđuje u to da bolje od njega znamo šta ga čini sretnim. Ako treba, ubićemo ga, iščupaćemo ga iz okruženja, uništićemo mu prirodno stanište, promijenićemo mu i tradiciju i vjeru i sistem vrijednosti, sve da mu to dokažemo i učinimo ga sretnim.

A ti kažeš da napredujemo kao vrsta.
Fudo387

#930 Re: Fidel Castro RIP

Post by Fudo387 »

Tito_i_Partija wrote:Pa sta hoces bolan, vidi ih koliki su. Ni u Bosni se ovako dobro ne jede.
Nista jarane,
Smetnje u studiju. :D
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#931 Re: Fidel Castro RIP

Post by Velkoski »

Tom logikom je bilo dobro i u kamenom dobU, možda je najbolje da se vratimo u taj period.
commendatore

#932 Re: Fidel Castro RIP

Post by commendatore »

dale cooper wrote:

Mojne mi ba pričati da je dobro u državi u kojoj je prosječna plata 20 dolara, mojne...
Ja takvima želim da odsele tamo i žive u uslovima koji živi prosječan Kubanac makar na godinu
dana, pa neka nam onda prenesu utiske. Lako je palamuditi, a eventualno si bio samo na Kubi turistički
na par dana, sa solidnom gutom love u džepu i pio si, guzio i plesao salsu i rumbu.
Tako želim i ovima koji kažu da je nama ovdje dobro da isto tako dođu na jednu godinicu i iskušaju čari života
dobro je ba, i preko bare jedete pastete i korijenje da bi dosli da guzite jednom u 10g ovamo preko atlantika u BIH i jos 10 da kupite stan od 50 000 maraka il kuce kake.... do 12 navece razmisljate o ratama duga i nedajboze poremecenoj kreditnoj istoriji :mrgreen:

procenat vas koji ste "uspjeli" u zivotu preko bare je u jednocifrenim procentima....
Last edited by commendatore on 29/11/2016 16:51, edited 1 time in total.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#933 Re: Fidel Castro RIP

Post by Velkoski »

jes' jes', dale i ja preko bare pogotovo najviše volimo da guzimo jessicu albu i slične. šta ti guziš u Bosni, sirotinjo? 8-)
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#934 Re: Fidel Castro RIP

Post by _BataZiv_0809 »

dale cooper wrote:

Znas kako kazu, nije bitno kolika ti je plata, nego koliko ti ostane :D Taj dio o plati je samo jedan dio price i nije korektno samo njime mahati i porediti to sa nasih prosjecnih 8 stoja, jer troskovi ocigledno nisu isti. Ima na guglu more tekstova o tome, pa bujrum kome volja.

Daleko od toga da nesto tvrdim, ne znam kako im je, nisam bio, a zelim otici turisticki.

Bojim da se ovdje sa mnogo oholosti prica o stvarima o kojima se, blago receno, ne zna puno.
dale cooper

#935 Re: Fidel Castro RIP

Post by dale cooper »

commendatore wrote:
dale cooper wrote:

dobro je ba, i preko bare jedete pastete i korijenje da bi dosli da guzite jednom u 10g ovamo preko atlantika u BIH i jos 10 da kupite stan od 50 000 maraka il kuce kake.... do 12 navece razmisljate o ratama duga i nedajboze poremecenoj kreditnoj istoriji :mrgreen:
Kome se ti obraćaš jarane? Ja živim u BiH. :D
commendatore

#936 Re: Fidel Castro RIP

Post by commendatore »

Velkoski wrote:jes' jes', dale i ja preko bare pogotovo najviše volimo da guzimo jessicu albu i slične. šta ti guziš u Bosni, sirotinjo? 8-)
drkam kurac ja ne guzim - e nisam sirotinja - 2 auta stan gotiva :izet: bez bankarskih dugova :izet:
Hakiz

#937 Re: Fidel Castro RIP

Post by Hakiz »

Fudo387 wrote:Izmislise drugovi lijek i za depresiju.
Preseli u favelu, ponesi papuce i gitaru, poslije godinu dana bices opet sretan.
Nije on sretan, on je pupa hava, poravnio, boli ga qrac za sve...im'o, nem'o, jeo, nejeo, njemu svejedno.
Ama, vjerovatno nije sretan. Ali, umjesto da sjedi u depresiji, pokušava izvući najviše iz situacije. Ništa više i ništa manje.
dale cooper

#938 Re: Fidel Castro RIP

Post by dale cooper »

_BataZiv_0809 wrote:
dale cooper wrote:

Znas kako kazu, nije bitno kolika ti je plata, nego koliko ti ostane :D Taj dio o plati je samo jedan dio price i nije korektno samo njime mahati i porediti to sa nasih prosjecnih 8 stoja, jer troskovi ocigledno nisu isti. Ima na guglu more tekstova o tome, pa bujrum kome volja.

Daleko od toga da nesto tvrdim, ne znam kako im je, nisam bio, a zelim otici turisticki.

Bojim da se ovdje sa mnogo oholosti prica o stvarima o kojima se, blago receno, ne zna puno.
Pa u tome je i poenta, nemamo dovoljno informacija niti je bilo kod od nas živio tamo dovoljno dugo
da može dati pravu ocjenu.
Hakiz

#939 Re: Fidel Castro RIP

Post by Hakiz »

commendatore wrote:
Velkoski wrote:jes' jes', dale i ja preko bare pogotovo najviše volimo da guzimo jessicu albu i slične. šta ti guziš u Bosni, sirotinjo? 8-)
drkam kurac ja ne guzim - e nisam sirotinja - 2 auta stan gotiva :izet: bez bankarskih dugova :izet:
Zato i imaš. Da guziš, auta i stan bi otišli na plaćanje alimentacija.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#940 Re: Fidel Castro RIP

Post by Velkoski »

Treba li opet linkati reportažu novinara iz Sarajeva? :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#941 Re: Fidel Castro RIP

Post by _BataZiv_0809 »

dale cooper wrote:
Pa u tome je i poenta, nemamo dovoljno informacija niti je bilo kod od nas živio tamo dovoljno dugo
da može dati pravu ocjenu.
Pa da, ali diskutanti su uglavnom beskompromisni i svadljivi. Mislim nista cudno za forum :D

Ima ona stara narodna: "ne govori ljudima kako im je".
jefferson

#942 Re: Fidel Castro RIP

Post by jefferson »

Gojeni H wrote:
jefferson wrote: Usto i borio se? 1959 dosao u SAD da napravi "dil" sa amerikancima. kada su ga ovi odjebali jer su mislili da blefira, on sklopio "dil" sa onima koji su bili spremni platiti, Rusima.
Ne vidim da je ovo sto kazes kontradiktorno onome sto sam ja vec rekao. Da, ustao i borio se, pokusao sa silom koja mu je geografski bliza, i koja je imala direktne interese u njegovoj zemlji.
Amerikanci htjeli sve i nisu dobili nista, a Fidel se okrenuo Rusima. Ti ne bi tako uradio da si bio na njegovom mjestu?
Moja poenta je bila da bi catsro pravio dil sa bilo kime. Kakva ba revolucija kakvi bakraci.
commendatore

#943 Re: Fidel Castro RIP

Post by commendatore »

Hakiz wrote:
commendatore wrote:
Zato i imaš. Da guziš, auta i stan bi otišli na plaćanje alimentacija.
ostavio sam vama - pojebaste sve cekinje u Americi - nista ni crncugama ne osta.... kae najveca kita u bosnjaka....
jefferson

#944 Re: Fidel Castro RIP

Post by jefferson »

Styling wrote:
jefferson wrote:
Styling wrote:Castro je sa 33 godine digao revoluciju i promijenio sistem koji je, uz manje ili vise uspjeha opstao. Narod nije zivio u izobilju ali je imao besplatno zdravstvo, skolovanje i sto sta drugo. kastro je u jednom trenutku svakoga ko je htio pustio da bez problema napusti Kubu i ide u Ameriku. Cak im je i brodove obezbjedio.

Ali nema frke, eto otisao je Kastro, sada ce njima Ameri uvesti demokratiju. :run:

U 21 vijeku vecina nasih mladih ljudi sa 33 jos uvijek ne zna gdje je suplja i zivi s roditeljima, provodi vrijeme u kaficima kukajuci nad svojom sudbinom i kako im je sistem kriv za sve. Cekaju neki "divine intervention" da se problemi nekako sami od sebe rijese i ne zele prstom pomaknuti da nesto promijene.
Zato mu treba posthumno Nobelovu nagradu dati.
Jbt, cuj: "cak je u jednom trenutku."
U 21 vijeku vecina nasih upravo zivi tako zbog isstema koji im je garantovao radno pravo, stan itd.
Kuba mozda nece imati taj problem jer iako ima pravo na rad, posla nema, a stanovi su svakako oronuli.
Da, sta ima cudno. Obzirom da kazu da je bio dikatator, a u diktatorskim sistemima vodje proganjaju gradjane i ne daju im osnovne slobode, ovo je bio sasvim human potez.
Ne do bog tebi dati da budes predsjednik kucnog saveza.
jeza u ledja

#945 Re: Fidel Castro RIP

Post by jeza u ledja »

To da li je neko "sretan" se moze pricati u kontekstu vremena i situacije u kojoj zivi. Sumnjam da Kubanci ne znaju kako je vani dovoljno da razluce neke osnovne stvari. Vjerovatno onaj ko misli da moze postici vise od svojih sunarodnjaka nije sretan. Onaj kog je strah promjena, kog je strah raslojavanja drustva u kom bi on neminovno bio donji, jeste. Glupo je sa strane imputirati ljudima da ono sto rade ne valja. To vazi za Kubu, to vazi za Iran, to vazi uostalom za bilo koju drugu zemlju. Treba ponuditi alternativu, ti ako hoces uzmi je, ako neces nemoj.

Isto tako me nervira izolacionizam ovakvih zemalja. U stvari bilo koje zemlje. Mi necemo kako vecina hoce, mi cemo drukcije. I onda kad im neko pozatvara sva vrata, onda je problem?
jefferson

#946 Re: Fidel Castro RIP

Post by jefferson »

_BataZiv_0809 wrote:
jefferson wrote: Zato mu treba posthumno Nobelovu nagradu dati.
Jbt, cuj: "cak je u jednom trenutku."
U 21 vijeku vecina nasih upravo zivi tako zbog isstema koji im je garantovao radno pravo, stan itd.
Kuba mozda nece imati taj problem jer iako ima pravo na rad, posla nema, a stanovi su svakako oronuli.
Samo sto se to nije desilo u 21.vijeku, nego u vremenu kada je trebala viza za putovanje od Budimpeste do Beca.
S tim sto se nisu mogli vratiti nazad. To je pisac onih redova zaboravio reci.
Hakiz

#947 Re: Fidel Castro RIP

Post by Hakiz »

Velkoski wrote:Tom logikom je bilo dobro i u kamenom dobU, možda je najbolje da se vratimo u taj period.
Ama ne. TI ćeš mi reći šta te čini sretnim. Neću ti ja to nametati. To je sve.

Tvojim pristupom u nekom selu u Africi svi imaju mobitele. Ali i dalje vodu nose na glavi 20 kilometara svaki dan jer nemaju tekuću vodu u kolibama.

Ako neko želi da u 5 sati ujutro ode u lov, ulovi sebi ručak i ostatak dana provede igrajući i plešući ko sam ja da mu kažem da će biti sretniji ako 8 sati radi u fabrici da bi sebi kupio taj isti ručak.

Ne zna za bolje. Tačno.

Ali ne znamo ni mi. I mi živimo po inerciji živote koje su nam drugi nametnuli.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#948 Re: Fidel Castro RIP

Post by KatarinaKosaca »

jeza u ledja wrote:
Pa jesi li bila na Kubi ili nisi? :?

Znaci bila si u Kostarici i Panami, pretpostavljam turistika. Posto pravis usporedbe, vjerovatno nisi isla u El Salvador, Honduras ili Haiti u turistiku? :D
Da ponovim jos jednom - Portoriko, Kostarika i Panama su najbolje stojece zemlje dole, ne racunajuci neke patuljke. Eventualno jos Belize, koji je svakako jos jedan americki kupleraj. :D
Fakat ste gori od Melanije Trump po rezonovanju....Prvo ti kazem biliv mi, da ne bih iznosila dijelove cv—a koje cete vrlo prljavo uportijebiti prvom prilikom kao upravo na temi clana porodice, predke itd. Onda neces da mi biliv. Da, bila na Kubi puno puta. Ali i u Cileu i Dominikani i Puertoricu i Peru i Argentini i.Hondurasu i Panami i Costariki. Za razliku od mene vi Kubi niste mogli prismrditi. Samo ste otvorenih usta i razgoracenih ociju slusali Kanadske lovacke price. A upravo sam sad citala na jednok Costarica page koju sprdnju prave sa Amerima i Kanadjanima....i a nemoj pretpostavljati.....nije turistika. Posao je. Sad pitaj koji posao Melanijo :D Tvoja teza da je Kostarika bolja....netacna 100%. Po bas spomenutoj prostituciji, po opasnosti po turiste i kriminalu, po velikoj nepismenosti, po zdravstvenoj zastiti itd. Sto neko za dobro uradjen oralni sex, dobije ajfon nije znak prosperiteta. Srece najmanje.....
jeza u ledja

#949 Re: Fidel Castro RIP

Post by jeza u ledja »

commendatore wrote:
dale cooper wrote:

procenat vas koji ste "uspjeli" u zivotu preko bare je u jednocifrenim procentima....
:meza1:
Jedva cekam novi tvoj post. :razz:
jefferson

#950 Re: Fidel Castro RIP

Post by jefferson »

KatarinaKosaca wrote::Ne mogu Trumpovci shvatiti da postoje ljudi koji su sa 20$ SRETNI. To prozak nacija materijalnih vrijednosti i unistenog intelekta koja glasa drzavnike koji govore «Republika Spanija» i ne znaju gdje je Belgija, jednostavno ne mogu razumjeti. Posebice, trudeci se biti veci katolik od Pape...I po razini diskusije se vidi.....meni se vec pominje familija, traze podaci iz biografije, tumace sexualni ukusi itd :D Ali ipak na top listi je komentar da je«frajer zgrnuo.lovu sebi i familiji», a na pitanje o dokazu, ozvoru odgovor je «Pa nije lud da to ne uradi» :pisnula: :pisnula: :pisnula: :pisnula: :pisnula: :pisnula: :pisnula: Pravi ponosni Trump podmladak.
Koji dokaz ti imas da su sretni sa $20?
Romanticarski pogled na jednu zemlju sjedeci 8000km daleko.
Ponosni podmldak nacionalistickog obrazovanja u BiH gdje su cinjenice izasle iz skola prije nekih 20 godina.
Post Reply