seln wrote:Ipak, upadljivo je kako neki "liberalni" sugradjani dijele svoju osupnutost.
kada je prije nekoliko godina uvazeni islamski i svjetovni intelektualac Resid Hafizovic ukazao na opasnost koju donose vehabije, digla se na njega kuka i motika, na celu sa reis emeritusom Mustafom Sericem. Od "liberala" se malo ko pocesao po moodima.
Kada je prije godinu-dvije neka suluda kucka, kojoj su vjera i nejebica udarili u glavu, raspisala takoreci javni tender za odsijecanje glave profesoru Hafizovicu, "liberali" su se opet pocesali po moodima.
Dakle, uvazeni profesor Hafizovic, daleko od bilo kakvog fanatizma, intelektualac par exemple, nije vrijedan brige napredne sarajevske raje...
ali jedna mediokritna halapaca (nema mediokriteta do sarajevskog mediokriteta) je vrijedna svake paznje, zastite, prizivanja pravne drzave, SFOR-a, KFOR-a, UN-a...
...znate sta? Jebem ja naprednu sarajevsku raju.
Profesor Hafizović jeste vrhunski intelektualac - i kao takav uživa veliki ugled medju tom rajom s kojom bi ti nasilno općio.

Lično sam vidjela podršku i za njega, ne ovdje po forumu, ali po Facebooku definitivno, a i u medijima.
Ali!!! Kod Hafizovića se, mislim, radi o tri stvari - jedna od njih se odnosi na konformizam i zaštitu sopstvenih egzistencijalnih interesa i generalnom obuzetošću ljudi samima sobom - oni očekuju od Hafizovića da bude taj koji će se oglašavati i boriti, a ne od sebe da ga brane (ovo govorim uopšteno - o njegovoj ulozi kao intelektualca). Druga je da se 'napredna sarajevska raja' o kojoj ti govoriš ne bavi sektaškom politikom (kontam da bi arzo o ovome mogao nešto pametnije reći, ja nagadjam da je ovo bitan faktor - svako malo vidim ovu mladju sveznajuću FB raju kako s prezirom prepišu poneku u svoj status o "prljavom šiji", "sektaškom misionaru", "Rešidu-rafidiji koji unosi zablude i smutnju medju nas" i "širi krivovjerje" - sve uz te SAFF-ove umne osvrte i nudjenje para za ubistvo). A treća vjerovatno ima veze s Latićevim optužbama - one su generalno u skladu sa 'duhom vremena' (
http://www.ntv.ba/resid-hafizovic-jenaj ... sta-judee/), a bome i političkom orijentacijom ("Vrijedjajući Erdogana, Hafizović vrijedja naš ummet", kaže Latić -
http://thebosniatimes.ba/clanak/5409). Da bi uopšte ušao u raspravu, moraš biti potkovan po svim tim pitanjima intraIZ odnosa, političkih alijansi i dinamika, a u to se toj 'naprednoj sarajevskoj raji' o kojoj ti pričaš i teško, a bome i besmisleno upuštati.
Tako da je Hafizović - kako god ga okreneš - malo ozbiljniji zalogaj za 'intelektualnu podršku'. Oko Lejle se lako angažovati upravo zato što to za sobom ne vuče nikakve posljedice - to je priča za sitnu buraniju, za Jasnu Šamić ćemo lako - i ona je samo tamo neka 'kučka' i 'kurvetina', eto je tamo, nek' palamudi po Parizu, u našoj kasabi se mi pitamo!!! .... a Hafizović je ipak i viša politika i viša ideologija. A da si u pravu - jesi - čitava ova priča o Hafizoviću je u društvenom smislu dio identične dinamike - samo na višem i mnogo ozbiljnijem nivou.
I, za kraj, moram ti zamjeriti na ovim izuzetno šovinističkim kvalifikacijama koje koristiš za žene (ne samo u ovom postu) - bez obzira da li se radi o Lejli, nekoj SAFF-ovoj 'novinarki', itd., diskvalifkovati žene na taj način je, da izviniš, totalno ofucano.