Pa to je sasvim jasno, razlozi tajminga.Hafis wrote:Pod pretpostavkomda je takva situacija već toliki niz godina, nameće se pitanje zašto se sve ovo TEK sad dešava, to jest s ovolikim intenzitetom, i posebno zašto je sve nekako fokusirano na Srebrenicu. Jer, iskreno govoreći, mada Srebrenica ima specifičan značaj i svoju posebnu težinu, nije mi jasno zašto se ostale sreddine dovoljno glasno ne čuju.
Mislim da će ovo, budući da će lagano tinjati, povećati izlaznost na izborima i dodati im dodatni nacionalni štimung biti ili ne biti.
Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
- General War
#926 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
- General War
#927 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
A ha...a ja mislio dovoljna "Maoca" naobrazba...rekoh, tebi je najvazniji "populizam".Rick_Grimes wrote:Skola treba takvim kao tebi sa nauce sta je cinizam.General War wrote:Tvoji komentari upravo dokazuju suprotno, djeci treba skola a i najbitnija su...da se ne provaljuju kao ti, a "tek se registrovao"Rick_Grimes wrote:Nije djeci lose, djeca su nebitna. Mene vise bole socijalni i ekonomski problemi dobro situiranih likova sa ovog foruma koji imaju sve, pljuju po onima koji su im to sve dali i svoje probleme namecu kao primarne. A sto se djece tice, ne da im ne treba jezik nego im ne treba skola uopce, koji ce im klinac.![]()
Na hutbama,mevlutima i minderima se ne kupi opšte znanje.
-
Hafis
#928 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Otprilike tako. Priča će se malo umiriti završetkom školske godine, ali onda slijedi jesen, upis u školu i izbori. Podosta materijala za predizborne skupove i mislim da će ovogodišnji izbori biti jako interesantni.General War wrote:Pa to je sasvim jasno, razlozi tajminga.Hafis wrote:Pod pretpostavkomda je takva situacija već toliki niz godina, nameće se pitanje zašto se sve ovo TEK sad dešava, to jest s ovolikim intenzitetom, i posebno zašto je sve nekako fokusirano na Srebrenicu. Jer, iskreno govoreći, mada Srebrenica ima specifičan značaj i svoju posebnu težinu, nije mi jasno zašto se ostale sreddine dovoljno glasno ne čuju.
Mislim da će ovo, budući da će lagano tinjati, povećati izlaznost na izborima i dodati im dodatni nacionalni štimung biti ili ne biti.
- General War
#929 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Nije mene nista strah, ako Vas ima...vrijeme je da izadjete iz ormara ako vas bas toliko ima...20% je prilican broj, Hico je pravio cuda i sa manjim postotkom.Patriotska_Liga wrote:Znam ja da je tebi milo da misliš kako mrski naciJonalisti žive tamo neDŽe u dijasFori, daleko od tebe, a da su tu oko tebe sve pošteni ljudi, orjunaši i komunjare.General War wrote: Sto, dosao na godisnji?
Ali, kad pogledaš kroz prozor i vidiš sve te ljude koji šetaju Tuzlom budi siguran da gledaš u barem 20% bošnjačkih nacionalista. A poznato je da je jedan pravi bošnjački nacionalista karakterno jači od deset orjunaša. Ali pazi, to je Tuzla gdje još nismo posve jaki. Ovdje kod mene na brdu uopšte nema orjunaša, ja sam jedan od umjerenijih koji često poziva na mir i razumijevanje.
Prema tome to što si ti sve bošnjačke nacionaliste prekrstio u dijasporu je zapravo tvoj strah da priznaš sam sebi da smo tu oko tebe. Kad hodaš korzom pored tebe prolaze bošnjački nacionalisti, a da znaju da si orjunaš još bi te i mrko pogledali.
-
Patriotska_Liga
#930 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Orjunaš spinuje na stari komunjarski način, ko god se ne slaže sa njim - fašista je.
Haj ti na add foe, nisam ja dužan da čitam tvoje bljuvotine. Mnogo si naporan.
-
Hafis
#931 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Eh, pa u mene tih bošnjačkih nacionalista kamara.
Ali ono kad smo ljuljali Košnikov BMW, nigdje ni jednog da nos promoli. Trebao bi hitan uvoz iz Tuzle...svježa krv...bukovina.
Ali ono kad smo ljuljali Košnikov BMW, nigdje ni jednog da nos promoli. Trebao bi hitan uvoz iz Tuzle...svježa krv...bukovina.
- General War
#932 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Patriotska_Liga wrote:![]()
Orjunaš spinuje na stari komunjarski način, ko god se ne slaže sa njim - fašista je.
Haj ti na add foe, nisam ja dužan da čitam tvoje bljuvotine. Mnogo si naporan.
Il ti neko pise textove ili ne znas sta pises...uglavno razguli, kad skupis dovoljno hrabroisti da to po tuzli javno baljezgas, znati ces dokle si...Ali naravno, sad kad smo došli mi bošnjački nacionalisti sa beskompromisnom nacionalističkom retorikom i apriori antisrpskim stavom, e onda je nastala nervoza, nema više mezetluka
- Drvosjeca iz Dejcica
#933 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Afera "papak" je razotkrila da se ide na dogovoreno i planirano negiranje bosanskog jezika, Bošnjaci nisu ništa tajmirali niti imaju potrebe za tajmiranjem.General War wrote:Pa to je sasvim jasno, razlozi tajminga.Hafis wrote:Pod pretpostavkomda je takva situacija već toliki niz godina, nameće se pitanje zašto se sve ovo TEK sad dešava, to jest s ovolikim intenzitetom, i posebno zašto je sve nekako fokusirano na Srebrenicu. Jer, iskreno govoreći, mada Srebrenica ima specifičan značaj i svoju posebnu težinu, nije mi jasno zašto se ostale sreddine dovoljno glasno ne čuju.
Ono što svi zaboravljaju je to da Dodik i njegov režim se u biti i ne pitaju oko bosanskog jezika. Oni mogu u svojoj genocidnoj prciji odbijati prihvatiti bosanski jer drže entitetska ministarstva i to klasičnim zatiranjem i metodama koje ne dolikuju zapadnoj demokratiji već bliže nekim ISIL metodama.

- General War
#934 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Dobijes i popust-dvajst posto, samo skriveniji su ovi nacionalisti kod mene nego gay populacija tako da ce biti tesko nafatatiHafis wrote:Eh, pa u mene tih bošnjačkih nacionalista kamara.
-
Patriotska_Liga
#935 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
General War, who is currently on your ignore list, made this post.
Display this post.

Display this post.
- General War
#936 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Zaboli njega chonta:Drvosjeca iz Dejcica wrote:Afera "papak" je razotkrila da se ide na dogovoreno i planirano negiranje bosanskog jezika, Bošnjaci nisu ništa tajmirali niti imaju potrebe za tajmiranjem.General War wrote:Pa to je sasvim jasno, razlozi tajminga.Hafis wrote:Pod pretpostavkomda je takva situacija već toliki niz godina, nameće se pitanje zašto se sve ovo TEK sad dešava, to jest s ovolikim intenzitetom, i posebno zašto je sve nekako fokusirano na Srebrenicu. Jer, iskreno govoreći, mada Srebrenica ima specifičan značaj i svoju posebnu težinu, nije mi jasno zašto se ostale sreddine dovoljno glasno ne čuju.
Ono što svi zaboravljaju je to da Dodik i njegov režim se u biti i ne pitaju oko bosanskog jezika. Oni mogu u svojoj genocidnoj prciji odbijati prihvatiti bosanski jer drže entitetska ministarstva i to klasičnim zatiranjem i metodama koje ne dolikuju zapadnoj demokratiji već bliže nekim ISIL metodama.To je naravno tema za drugu emisiju ali ono što je relevantno je to da recimo jedna globalna kompanija kao Google prepoznaje i uvažava bosanski jezik i sve relevantnije kompanije i institucije. Da li će tamo neki četalj Mile na Palama ili Banjaluci prihvatiti to kao fakat je manje bitno. Zato svaki dan kada četalj Mile na Palama otvori Google ima da ga strefi šlag, svaki dan iznova, kada bude morao čitati ovo dole...
![]()

- duh_sa_sjekirom
#937 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Za neupućene, a glede tajminga i lokacije ovog problema:
Nije istina da se tek sad "dešava", ovo je problem već duže vremena.
I nije u pitanju samo Srebrenica (mada je tamo najintenzivniji), sjetite se slučaja Vrbanjci.
A da li će biti pokušaja političkih poentiranja na ovom problemu, treba imati na umu da je ovo Bosna...
I nije u pitanju samo Srebrenica (mada je tamo najintenzivniji), sjetite se slučaja Vrbanjci.
A da li će biti pokušaja političkih poentiranja na ovom problemu, treba imati na umu da je ovo Bosna...
- General War
#938 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Sve probleme treba gledati u cjelini...bio je isto problem "vlah" samo sedmicu prije, pa se uletilo u ovaj problem...uglavnom bratija se udruzila za izludjivanje naroda po oprobanom metodu, treci konstitutivni drze nivo tenzija na poziciji Mostara i popisa.duh_sa_sjekirom wrote:Za neupućene, a glede tajminga i lokacije ovog problema:
-
mmaar
#939 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Kakvo salonasko relativiziranje koje pokusava prikriti cinjenicu da je ovo visegodisnji problem i da su djeca i rodielji djece kojoj su uskracena elementarna prava na obrazovanje protestovali godine unazad tu nama pod nosomGeneral War wrote:Sve probleme treba gledati u cjelini...bio je isto problem "vlah" samo sedmicu prije, pa se uletilo u ovaj problem...uglavnom bratija se udruzila za izludjivanje naroda po oprobanom metodu, treci konstitutivni drze nivo tenzija na poziciji Mostara i popisa.duh_sa_sjekirom wrote:Za neupućene, a glede tajminga i lokacije ovog problema:
Okončan protest porodica iz Konjević Polja
24 septembar 2013
Roditelji u srijedu idu u Banja Luku, kako bi se sastali s ministrom prosvjete i kulture RS-a Goranom Mutabdžijom.
BiH, Protest, Konjević Polje
Roditelji kažu da su njihova djeca išla u školu koja nije imala ni pitku vodu [Anadolija]
Okončan je protest djece i roditelja iz povratničkog naselja Konjević Polje, koji su od utorka ujutro protestirali ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu, tražeći da vlasti u Bosni i Hercegovini osiguraju djeci u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska da pohađaju nastavu na maternjem jeziku i da im se omogući nastava iz takozvane nacionalne grupe predmeta, javlja agencija Anadolija.
Predsjednik Savjeta roditelja Osnovne škole "Petar Kočić" iz Konjević Polja Muhamed Ahmetović je kazao da nisu najzadovoljniji ishodom protesta ispred zgrade Parlamenta, ali da u arijedu idu u Banja Luku, kako bi se sastali s ministrom prosvjete i kulture RS-a Goranom Mutabdžijom.
"Nakon sastanka nam se obratio federalni ministar Damir Mašić i rekao da je Goran Mutabdžija obećao da će u srijedu u Banjoj Luci upriličiti sastanak s predstavnicima Savjeta roditelja iz Konjević Polja", pojasnio je Ahmetović.
Prema njegovim riječima, Mutabdžija im se u utorak nije obratio, ali im je Mašić rekao da je zamolio ministra iz RS-a da primi predstavnike Savjeta roditelja kako bi se konačno postigao dogovor.
Govoreći o sastanku u srijedu, Ahmetović je kazao da su "oni i dalje spremni na kompromis".
"U ovom slučaju možda ćemo ići s prijedlogom da od prvog do petog razreda bude zastupljena grupa nacionalnih predmeta, a to je bosanski jezik i vjeronauka. Što se tiče kompromisa, mi smo spremni odustati od ostalih predmeta", poručio je Ahmetović.
Djeca bošnjačkih povratnika u Konjević Polju i Vrbanjcima, oba mjesta u RS-u, od početka ove školske godine nisu sjela u školske klupe, jer traže da im se omogući nastava iz nacionalne grupe predmeta, u skladu s Ustavom, zakonom i privremenim međuentitetskim sporazumom iz 2002. godine.
Mutabdžija je pozvao bošnjačke povratnike u Konjević Polje da od srijede pošalju svoju djecu u školu, rekavši da je "ovaj slučaj ispolitizovan, ali da najviše gube učenici", prenosi Anadolija.
Djeca i roditelji iz povratničkog mjesta Konjević Polje od utorka ujutro protestirala su ispred zgrade Parlamenta Bosne i Hercegovine, gdje se održava treća sjednica Konferencije ministara obrazovanja u Bosni i Hercegovini, tražeći da vlasti u Bosni i Hercegovini osiguraju djeci u RS-u da pohađaju nastavu na maternjem jeziku i da im se omogući nastava iz takozvane nacionalne grupe predmeta.
Mutabdžija je u izjavi novinarima u pauzi konferencije kazao kako djeca u Konjević Polju od šestog do osmog razreda imaju nacionalnu grupu predmeta, jer u tim odjeljenjima ima 18 i više učenika Bošnjaka, dok se broj bošnjačke djece u odjeljenjima od prvog do petog razreda kreće od sedam do 11 te tako nije mogla biti uvedena nacionalna grupa predmeta.
On je kazao da u RS-u ove školske godine na nastavu nije krenulo "svega tri posto djece".
'Čvrsta uvjeravanja'
"Imamo čvrsta uvjeravanja da djeca sutra polaze u školu, mi im želimo srećan početak školske godine, sa malih zakašnjenjem, želim da rade predano i nadoknade ono što su izgubili kada nisu išli u školu. Polaskom djece u školu rješavat će se i ostala pitanja", kazao je Mutabdžija.
Ministar Mašić je rekao da se na konferenciji razgovara o svim problemima, od segregacije u Federaciji Bosne i Hercegovine do diskriminacije u cijeloj Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na RS i na probleme koji postoje u onim sredinama gdje djeca povratnika, nažalost, još uvijek ne idu u školu.
"U tom kontekstu sam prvo zamolio kolegu Mutabdžiju da razgovara s roditeljima. To je prvi i osnovni uslov da se problem počne rješavati i riješi. Predložio sam i nekoliko zaključaka, o kojima se konferencija tek treba očitovati. Prvi zaključak je da se u Bosni i Hercegovini konačno formira radna grupa na nivou Bosne i Hercegovine, koja će definirati šta je to nacionalna grupa predmeta”, pojasnio je Mašić.
Prijedlog federalnog ministra je i da se formira radna grupa na nivou Bosne i Hercegovine koja će obići sve škole i napraviti izvještaj o programima koji se tamo provode, a potom da ministarstva obrazovanja u Bosni i Hercegovini usklade svoje zakone s Okvirnim zakonim o osnovnom i srednjem obrazovanju u Bosni i Hercegovini.
Mašić je predložio i da se obavežu ministarstva obrazovanja u Bosni i Hercegovini da omoguće svim učenicima, bez obzira na njihovu religijsku, etničku ili drugu pozadinu, da izučavaju nacionalnu grupu predmeta na svom jeziku, a posebno u sredinama gdje postoji obustava nastavnog procesa.
Na tragu rješenja
"Od tri zahtjeva, dva zahtjeva koje su imali roditelji iz Konjević Polja su na tragu rješenja. Dakle, problem sanitarija i pitke vode je u dobroj mjeri riješen, kako smo obaviješteni od strane kolege Mutabdžije", pojasnio je Mašić.
Predsjednik Savjeta roditelja Osnovne škole u Konjević Polju Muhamed Ahmetović kaže da roditelji ostaju pri svojim zahtjevima, a ukoliko ne budu ispunjeni, djeca će ići u prvu školu u Federaciji.
Roditelji i djeca pred zgradom Parlamenta Bosne i Hercegovine nosila su transparente na kojima je pisalo: "Stop diskriminaciji", "Mi smo ravnopravan narod i želimo da se ispoštuju prava".
Član Savjeta roditelja Vehid Dedić rekao je da je 2002. godine potpisan sporazum između 14 ministarstava obrazovanja u Bosni i Hercegovini, kojim se navodi da djeca u područnoj školi u Konjević Polju uče po planu i programu Tuzlanskog kantona (Federacija) te da je to pravo ukinuto 2004. godine.
Dedić je dodao da oni, prije svega, traže uvođenje nacionalne grupe predmeta.
"Ovdje smo danas da im samo skrenemo pažnju da djeca imaju pravo. Bez obzira na naciju, sva djeca trebaju imati svoja prava", poručio je Dedić.
Djeca bošnjačkih povratnika u Konjević Polju i Vrbanjcima, oba mjesta u RS-u, od početka ove školske godine nisu sjela u školske klupe jer njihovi roditelji traže da im se omogući nastava iz nacionalne grupe predmeta, u skladu s Ustavom, zakonom i privremenim međuentitetskim sporazumom iz 2002. godine.
Roditelj dvoje djece Senad Muminović kazao je za agenciju Anadolija kako su došli tražiti da im se u školi omogući nastava iz nacionalne grupe predmeta.
Šesti dolazak
"Mi samo tražimo ono osnovno što djeca trebaju imati", kazao je Muminović i dodao da će djeca, ukoliko se ništa ne riješi, ići u najbližu školu u Federaciji.
Roditelji kažu da su njihova djeca išla u školu u kojoj nisu imala ni pitku vodu, „"dje infrastruktura sama nije zadovoljavala minimum onoga što bi djeca trebala imajti".
Ovo je šesti dolazak roditelja iz Konjević Polja u Sarajevo zbog problema nastave koja se ne izvodi po programu nacionalne grupe predmeta.
Konferencija ministara obrazovanja u Sarajevu na dnevnom redu ima prezentaciju zajedničke jezgre nastavnih planova i programa zasnovanih na ishodima učenja za maternji jezik na kraju svih razina obrazovanja te pitanje diskriminacije, problem asimilacije i segregacije u obrazovanju kroz "dvije škole pod jednim krovom".
Izvor: Agencije
- General War
#940 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
mmaar wrote:
Kakvo salonasko relativiziranje koje pokusava prikriti cinjenicu da je ovo visegodisnji problem i da su djeca i rodielji djece kojoj su uskracena elementarna prava na obrazovanje protestovali godine unazad tu nama pod nosom
24 septembar 2013
Roditelji u srijedu idu u Banja Luku, kako bi se sastali s ministrom prosvjete i kulture RS-a Goranom Mutabdžijom.
Roditelji kažu da su njihova djeca išla u školu koja nije imala ni pitku vodu [Anadolija]
Okončan je protest djece i roditelja iz povratničkog naselja Konjević Polje, koji su od utorka ujutro protestirali ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu, tražeći da vlasti u Bosni i Hercegovini osiguraju djeci u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska da pohađaju nastavu na maternjem jeziku i da im se omogući nastava iz takozvane nacionalne grupe predmeta, javlja agencija Anadolija.
Predsjednik Savjeta roditelja Osnovne škole "Petar Kočić" iz Konjević Polja Muhamed Ahmetović je kazao da nisu najzadovoljniji ishodom protesta ispred zgrade Parlamenta, ali da u arijedu idu u Banja Luku, kako bi se sastali s ministrom prosvjete i kulture RS-a Goranom Mutabdžijom.
"Nakon sastanka nam se obratio federalni ministar Damir Mašić i rekao da je Goran Mutabdžija obećao da će u srijedu u Banjoj Luci upriličiti sastanak s predstavnicima Savjeta roditelja iz Konjević Polja", pojasnio je Ahmetović.
Prema njegovim riječima, Mutabdžija im se u utorak nije obratio, ali im je Mašić rekao da je zamolio ministra iz RS-a da primi predstavnike Savjeta roditelja kako bi se konačno postigao dogovor.
Govoreći o sastanku u srijedu, Ahmetović je kazao da su "oni i dalje spremni na kompromis".
"U ovom slučaju možda ćemo ići s prijedlogom da od prvog do petog razreda bude zastupljena grupa nacionalnih predmeta, a to je bosanski jezik i vjeronauka. Što se tiče kompromisa, mi smo spremni odustati od ostalih predmeta", poručio je Ahmetović.
Djeca bošnjačkih povratnika u Konjević Polju i Vrbanjcima, oba mjesta u RS-u, od početka ove školske godine nisu sjela u školske klupe, jer traže da im se omogući nastava iz nacionalne grupe predmeta, u skladu s Ustavom, zakonom i privremenim međuentitetskim sporazumom iz 2002. godine.
Mutabdžija je pozvao bošnjačke povratnike u Konjević Polje da od srijede pošalju svoju djecu u školu, rekavši da je "ovaj slučaj ispolitizovan, ali da najviše gube učenici", prenosi Anadolija.
Djeca i roditelji iz povratničkog mjesta Konjević Polje od utorka ujutro protestirala su ispred zgrade Parlamenta Bosne i Hercegovine, gdje se održava treća sjednica Konferencije ministara obrazovanja u Bosni i Hercegovini, tražeći da vlasti u Bosni i Hercegovini osiguraju djeci u RS-u da pohađaju nastavu na maternjem jeziku i da im se omogući nastava iz takozvane nacionalne grupe predmeta.
Mutabdžija je u izjavi novinarima u pauzi konferencije kazao kako djeca u Konjević Polju od šestog do osmog razreda imaju nacionalnu grupu predmeta, jer u tim odjeljenjima ima 18 i više učenika Bošnjaka, dok se broj bošnjačke djece u odjeljenjima od prvog do petog razreda kreće od sedam do 11 te tako nije mogla biti uvedena nacionalna grupa predmeta.
On je kazao da u RS-u ove školske godine na nastavu nije krenulo "svega tri posto djece".
'Čvrsta uvjeravanja'
"Imamo čvrsta uvjeravanja da djeca sutra polaze u školu, mi im želimo srećan početak školske godine, sa malih zakašnjenjem, želim da rade predano i nadoknade ono što su izgubili kada nisu išli u školu. Polaskom djece u školu rješavat će se i ostala pitanja", kazao je Mutabdžija.
Ministar Mašić je rekao da se na konferenciji razgovara o svim problemima, od segregacije u Federaciji Bosne i Hercegovine do diskriminacije u cijeloj Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na RS i na probleme koji postoje u onim sredinama gdje djeca povratnika, nažalost, još uvijek ne idu u školu.
"U tom kontekstu sam prvo zamolio kolegu Mutabdžiju da razgovara s roditeljima. To je prvi i osnovni uslov da se problem počne rješavati i riješi. Predložio sam i nekoliko zaključaka, o kojima se konferencija tek treba očitovati. Prvi zaključak je da se u Bosni i Hercegovini konačno formira radna grupa na nivou Bosne i Hercegovine, koja će definirati šta je to nacionalna grupa predmeta”, pojasnio je Mašić.
Prijedlog federalnog ministra je i da se formira radna grupa na nivou Bosne i Hercegovine koja će obići sve škole i napraviti izvještaj o programima koji se tamo provode, a potom da ministarstva obrazovanja u Bosni i Hercegovini usklade svoje zakone s Okvirnim zakonim o osnovnom i srednjem obrazovanju u Bosni i Hercegovini.
Mašić je predložio i da se obavežu ministarstva obrazovanja u Bosni i Hercegovini da omoguće svim učenicima, bez obzira na njihovu religijsku, etničku ili drugu pozadinu, da izučavaju nacionalnu grupu predmeta na svom jeziku, a posebno u sredinama gdje postoji obustava nastavnog procesa.
Na tragu rješenja
"Od tri zahtjeva, dva zahtjeva koje su imali roditelji iz Konjević Polja su na tragu rješenja. Dakle, problem sanitarija i pitke vode je u dobroj mjeri riješen, kako smo obaviješteni od strane kolege Mutabdžije", pojasnio je Mašić.
Predsjednik Savjeta roditelja Osnovne škole u Konjević Polju Muhamed Ahmetović kaže da roditelji ostaju pri svojim zahtjevima, a ukoliko ne budu ispunjeni, djeca će ići u prvu školu u Federaciji.
Roditelji i djeca pred zgradom Parlamenta Bosne i Hercegovine nosila su transparente na kojima je pisalo: "Stop diskriminaciji", "Mi smo ravnopravan narod i želimo da se ispoštuju prava".
Član Savjeta roditelja Vehid Dedić rekao je da je 2002. godine potpisan sporazum između 14 ministarstava obrazovanja u Bosni i Hercegovini, kojim se navodi da djeca u područnoj školi u Konjević Polju uče po planu i programu Tuzlanskog kantona (Federacija) te da je to pravo ukinuto 2004. godine.
"Ovdje smo danas da im samo skrenemo pažnju da djeca imaju pravo. Bez obzira na naciju, sva djeca trebaju imati svoja prava", poručio je Dedić.
Djeca bošnjačkih povratnika u Konjević Polju i Vrbanjcima, oba mjesta u RS-u, od početka ove školske godine nisu sjela u školske klupe jer njihovi roditelji traže da im se omogući nastava iz nacionalne grupe predmeta, u skladu s Ustavom, zakonom i privremenim međuentitetskim sporazumom iz 2002. godine.
Roditelj dvoje djece Senad Muminović kazao je za agenciju Anadolija kako su došli tražiti da im se u školi omogući nastava iz nacionalne grupe predmeta.
Šesti dolazak
"Mi samo tražimo ono osnovno što djeca trebaju imati", kazao je Muminović i dodao da će djeca, ukoliko se ništa ne riješi, ići u najbližu školu u Federaciji.
Roditelji kažu da su njihova djeca išla u školu u kojoj nisu imala ni pitku vodu, „"dje infrastruktura sama nije zadovoljavala minimum onoga što bi djeca trebala imajti".
Ovo je šesti dolazak roditelja iz Konjević Polja u Sarajevo zbog problema nastave koja se ne izvodi po programu nacionalne grupe predmeta.
Konferencija ministara obrazovanja u Sarajevu na dnevnom redu ima prezentaciju zajedničke jezgre nastavnih planova i programa zasnovanih na ishodima učenja za maternji jezik na kraju svih razina obrazovanja te pitanje diskriminacije, problem asimilacije i segregacije u obrazovanju kroz "dvije škole pod jednim krovom".
Izvor: Agencije
Kakav je ovo minderaski argument...protestvujes tamo gdje parlament BiH nema nikakvih kompetencija i to sest puta, pricas sa minstrom obrazovanja FBiH o problemu u drugom entitetu.
I ti hoces nesto da dokazes
-
mmaar
#941 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Jeste, "muslimani" su sami sebe ubijali. Kako odvratno samo! Cak ni u ovom slucaju gdje su stvari potpuno crno bijele, a to je da se djecu diskriminise i uskracuje im se pravo na obrazovanje, da se negira jezik jednog naroda i provodi najgori apartheid ti i tebi slicni niste u stanju zauzeti elementarno ljudski stav i osuditi fasizam koji je dio SANU agende, vec se koristite i najgorim nebulozama da bi diskreditirali one koji se pokusavaju izboriti za svoja elementarna prava koja se ne krse nigdje u civiliziranom svijetu, vec samo u četnitetu. Bravo Kecmanovici!General War wrote:mmaar wrote:
Kakvo salonasko relativiziranje koje pokusava prikriti cinjenicu da je ovo visegodisnji problem i da su djeca i rodielji djece kojoj su uskracena elementarna prava na obrazovanje protestovali godine unazad tu nama pod nosom
24 septembar 2013
'Čvrsta uvjeravanja'
Na tragu rješenja
Šesti dolazak
Izvor: Agencije![]()
Kakav je ovo minderaski argument...protestvujes tamo gdje parlament BiH nema nikakvih kompetencija i to sest puta, pricas sa minstrom obrazovanja FBiH o problemu u drugom entitetu.![]()
I ti hoces nesto da dokazes
- General War
#942 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
mmaar wrote:
Jeste, "muslimani" su sami sebe ubijali. Kako odvratno samo! Cak ni u ovom slucaju gdje su stvari potpuno crno bijele, a to je da se djecu diskriminise i uskracuje im se pravo na obrazovanje, da se negira jezik jednog naroda i provodi najgori apartheid ti i tebi slicni niste u stanju zauzeti elementarno ljudski stav i osuditi fasizam koji je dio SANU agende, vec se koristite i najgorim nebulozama da bi diskreditirali one koji se pokusavaju izboriti za svoja elementarna prava koja se ne krse nigdje u civiliziranom svijetu, vec samo u četnitetu. Bravo Kecmanovici!
Glup i bezobrazan sto dalje reci...crtam ti ali to ne dopire do tebe...za sve administrativne nejasnoce obrati se Alji, kad imas problem elementarnog prava, prvo to dokazujes na nadleznom sudu i citiras zakon-ustav na koji se pozivas, ako te je neko zajebao za potpis kod tvojih ociju...do tebe je bosnjace-bosancu...ali ima i zato procedura, ali ne poteze se za njom, bas me cudi...a ti nastavi lamprdat.
-
mmaar
#943 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
General War wrote:mmaar wrote:
Jeste, "muslimani" su sami sebe ubijali. Kako odvratno samo! Cak ni u ovom slucaju gdje su stvari potpuno crno bijele, a to je da se djecu diskriminise i uskracuje im se pravo na obrazovanje, da se negira jezik jednog naroda i provodi najgori apartheid ti i tebi slicni niste u stanju zauzeti elementarno ljudski stav i osuditi fasizam koji je dio SANU agende, vec se koristite i najgorim nebulozama da bi diskreditirali one koji se pokusavaju izboriti za svoja elementarna prava koja se ne krse nigdje u civiliziranom svijetu, vec samo u četnitetu. Bravo Kecmanovici!![]()
Glup i bezobrazan sto dalje reci...crtam ti ali to ne dopire do tebe...za sve administrativne nejasnoce obrati se Alji, kad imas problem elementarnog prava, prvo to dokazujes na nadleznom sudu i citiras zakon-ustav na koji se pozivas, ako te je neko zajebao za potpis kod tvojih ociju...do tebe je bosnjace-bosancu...ali ima i zato procedura, ali ne poteze se za njom, bas me cudi...a ti nastavi lamprdat.
Srbovanja i vrijeđanja ostavi onima koji su te zadojili mrznjom, bas kao i pricu da su svi, pa i zrtve krivi, samo ne oni koji provode platformu SANU. To možeš prosipati jos samo u svom mentalnom brlogu sa sebi slicnim, ne u civiliziranom svijetu koji ima svoje norme i vrijednosti.
- General War
#944 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Tvoj latentan problem pokusaja nekakvog prostackog spinovanja, je tvoj problem...razguli.mmaar wrote:General War wrote:mmaar wrote:
Jeste, "muslimani" su sami sebe ubijali. Kako odvratno samo! Cak ni u ovom slucaju gdje su stvari potpuno crno bijele, a to je da se djecu diskriminise i uskracuje im se pravo na obrazovanje, da se negira jezik jednog naroda i provodi najgori apartheid ti i tebi slicni niste u stanju zauzeti elementarno ljudski stav i osuditi fasizam koji je dio SANU agende, vec se koristite i najgorim nebulozama da bi diskreditirali one koji se pokusavaju izboriti za svoja elementarna prava koja se ne krse nigdje u civiliziranom svijetu, vec samo u četnitetu. Bravo Kecmanovici!![]()
Srbovanja i vrijeđanja ostavi onima koji su te zadojili mrznjom, bas kao i pricu da su svi, pa i zrtve krivi, samo ne oni koji provode platformu SANU. To možeš prosipati jos samo u svom mentalnom brlogu sa sebi slicnim, ne u civiliziranom svijetu koji ima svoje norme i vrijednosti.
- duh_sa_sjekirom
#945 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Ne znam na koju bratiju konkretno misliš ali za jednu takvu znam da se davno udružila i poklala, pobila, popalila i porušila sve što je mogla, i to samo zbog imena...General War wrote:Sve probleme treba gledati u cjelini...bio je isto problem "vlah" samo sedmicu prije, pa se uletilo u ovaj problem...uglavnom bratija se udruzila za izludjivanje naroda po oprobanom metodu, treci konstitutivni drze nivo tenzija na poziciji Mostara i popisa.duh_sa_sjekirom wrote:Za neupućene, a glede tajminga i lokacije ovog problema:
- General War
#946 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Mislim na kriminalne bratije kojima stranke sluze i nacionalni interesi samo za bogacenje i kontrolu torova...znaci, sve stranke na vlasti (a dobar dio i "opozicionih) bez obzira kojem narodu pripale. Kamo srece da je samo SDA, vidjeli smo da i SDP ili SBiH iamju isti princip drzanja vlasti pod svaku cijenu, tako i za srpske ili hrvatske stranke.duh_sa_sjekirom wrote:Ne znam na koju bratiju konkretno misliš ali za jednu takvu znam da se davno udružila i poklala, pobila, popalila i porušila sve što je mogla, i to samo zbog imena...General War wrote:Sve probleme treba gledati u cjelini...bio je isto problem "vlah" samo sedmicu prije, pa se uletilo u ovaj problem...uglavnom bratija se udruzila za izludjivanje naroda po oprobanom metodu, treci konstitutivni drze nivo tenzija na poziciji Mostara i popisa.duh_sa_sjekirom wrote:Za neupućene, a glede tajminga i lokacije ovog problema:
-
mirzaaa33
#947 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Treba ovu sliku poslati ustavnom sudu i vlastima RS i reći im da je cijeli svijet priznao bosanski jezik i da se ne smiju glupirati.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Afera "papak" je razotkrila da se ide na dogovoreno i planirano negiranje bosanskog jezika, Bošnjaci nisu ništa tajmirali niti imaju potrebe za tajmiranjem.General War wrote:Pa to je sasvim jasno, razlozi tajminga.Hafis wrote:Pod pretpostavkomda je takva situacija već toliki niz godina, nameće se pitanje zašto se sve ovo TEK sad dešava, to jest s ovolikim intenzitetom, i posebno zašto je sve nekako fokusirano na Srebrenicu. Jer, iskreno govoreći, mada Srebrenica ima specifičan značaj i svoju posebnu težinu, nije mi jasno zašto se ostale sreddine dovoljno glasno ne čuju.
Ono što svi zaboravljaju je to da Dodik i njegov režim se u biti i ne pitaju oko bosanskog jezika. Oni mogu u svojoj genocidnoj prciji odbijati prihvatiti bosanski jer drže entitetska ministarstva i to klasičnim zatiranjem i metodama koje ne dolikuju zapadnoj demokratiji već bliže nekim ISIL metodama.To je naravno tema za drugu emisiju ali ono što je relevantno je to da recimo jedna globalna kompanija kao Google prepoznaje i uvažava bosanski jezik i sve relevantnije kompanije i institucije. Da li će tamo neki četalj Mile na Palama ili Banjaluci prihvatiti to kao fakat je manje bitno. Zato svaki dan kada četalj Mile na Palama otvori Google ima da ga strefi šlag, svaki dan iznova, kada bude morao čitati ovo dole...
![]()
-
155_mm
#948 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
tekst koji malo toga govori o jeziku ali mnogo toga o srpskoj eliti. iako je ta elita u dejtonu potpisala da postoji bosanski jezik samo godinu dvije poslije (13. februara 1998) osporavaju to. znaci potpis te elite ima duzinu trajajna kao kad se pseto popisa po snijegu. a izgleda i istu tezinu. ovo je vrlo bitno za neke buduce ugovore i potpise.mmaar wrote:Zaboravlja se da je negiranje bosanskog jezika koje provode strukture koje su pocinile Genocid dio sireg plana osmisljenog u kolijevci srpskog fasizma - SANU - na istom mjestu gdje je Genocid i planiran. Upredite stavove iz donjeg sa stavovima forumskih đikana i onda ce tek prica o "nasem jeziku", "juznoslavenskom", ekonomiji, "ko nas bre zavadi", dijaspori, "vaznijim pitanjima", dobiti malo siru sliku.
SANU: Ne postoji bosanski jezik
Već nekoliko godina novinske stranice pune tekstovi o različitim pitanjima vezanim za status tzv. bosanskog jezika, i to ponajviše u Srbiji i Republici Srpskoj. Tako čitamo da „Bošnjaci ne razumeju srpski jezik”, da je u Novom Pazaru i Prijepolju blokirano na stotine sudskih predmeta zbog nedostatka „prevodilaca na bosanski jezik” sa srpskoga, da je „Ministarstvo pravde Srbije objavilo oglas za postavljanje stalnih sudskih prevodilaca za bosanski jezik”, da je ministar prosvete obećao da će se na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru vršiti „obuka za bosanski jezik”, da đaci bošnjačke nacionalnosti u Republici Srpskoj neće da prihvate knjižice ni svedočanstva u kojima je jezik nazvan „bošnjačkim” a ne „bosanskim” itd.
Dva su pitanja na koje lingvistika mora dati odgovor. Postoji li „bosanski jezik” kao jezik različit od „srpskog jezika”? Moraju li Srbi upotrebljavati naziv „bosanski jezik”, na kojem insistiraju Bošnjaci?
Prvo pitanje tiče se pitanja jezičkog identiteta. Od deset međunarodnih dokumenata u kojima se pominje status jezika – uvek se govori isključivo o jezičkim pravima pojedinaca i pripadnika nacionalnih manjina. Nigde se ne pominju jezička prava naroda, niti država, a kamoli da se propisuje pravo naroda da svoj jezik nazove svojim imenom, a ni u jednom od dokumenata ne navodi se eksplicitno kada jedan jezik treba smatrati posebnim jezikom.
O identitetu jednoga jezika, o dovoljnim razlozima za proglašenje nekog idioma za poseban jezik, posredno se govori jedino u Evropskoj povelji o regionalnim ili manjinskim jezicima gde se kaže da su
regionalni ili manjinski jezici oni jezici koji su tradicionalno u upotrebi na određenoj teritoriji jedne države od strane državljana te države koji čine brojčano manju grupu od ostatka stanovništva i koji su različiti od zvaničnog jezika te države, što ne uključuje dijalekte zvaničnog jezika te države ili jezike radnika migranata. Zaključak je da dva ili više idioma koji se ne razlikuju ne mogu lingvistički (naučno) biti posebni jezici, što će reći da jedan ne može biti većinski a drugi manjinski.
U saopštenju se navode jedinstveni stavovi bošnjačkih lingvista (Alija Isaković, Midhat Riđanović, Ibrahim Čedić...) koji unisono tvrde da između bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika nema suštinske razlike. U pitanju je, prema njima, samo pravo naroda da imenuje jezik onako kako ga je tradicionalno imenovao, odnosno, da narod u BiH govori jednim jezikom...
Prema bošnjačkim lingvistima, razlika između srpskog i tzv. bosanskog jezika je samo u imenu. A Bošnjaci hoće da jezik kojim govore zovu „bosanski”, nikako „bošnjački”. Ako se taj naziv shvati kao izraz „simboličke” a ne komunikativne funkcije, onda treba podsetiti da nijedan narod ne mora prihvatiti naziv za jezik koji je u običaju kod drugog naroda. Ne mogu Slovenci Srbima nametati da jezik kojim govore i Srbi zovu „slovenski” kad ga Srbi zovu „slovenački”, niti Romi mogu zahtevati da jezik koji oni zovu „romani” i Srbi tako (a ne „romski”) zovu.
Od naziva „bošnjački narod”, koji su Muslimani sami izabrali, može se jedino i isključivo napraviti naziv bošnjački jezik, kao što je rečeno i u prvoj odluci Odbora od 13. februara 1998. godine. To je posebno važno za Republiku Srpsku, u čijem Ustavu stoji: „Službeni jezici Republike Srpske su: jezik srpskog naroda, jezik hrvatskog naroda i jezik bošnjačkog naroda”. Naziv bošnjački jezik odgovara nazivu bošnjački narod, dok bi naziv bosanski jezik odgovarao terminu, nepostojećeg, bosanskog naroda.
Iz svega proističu nužni zaključci:
Da bi dva jezika bili posebni jezici, oni moraju biti različiti po lingvističkim kriterijumima (genetskom, strukturnom i komunikativnom). To nije slučaj sa „bosanskim jezikom” kad se on posmatra u odnosu na srpski jezik, jer i svi bošnjački lingvisti tvrde da su bosanski i srpski jezik različiti samo po imenu, ali da se prema lingvističkim kriterijumima radi o istom jeziku. Jasno je da „bosanski jezik” ne može imati ni lingvistički ni pravni – nego samo simbolički – status posebnog jezika, pa se na njegove govornike ne mogu primeniti „Ustavom i zakonom zagarantovana prava da se sudski i upravni postupak vodi na maternjem jeziku stranke”, jer se postupak na tom jeziku vodi i kad se taj jezik zove npr. srpskim ili hrvatskim.
Naziv koji za jedan jezik koristi jedan narod ne mora biti naziv jezika kod drugog naroda. Prema tvorbenim pravilima srpskog jezika od „srpski narod” izvodi se ekvivalentan naziv „srpski jezik”, od „hrvatski narod” izvodi se „hrvatski jezik”, a od „bošnjački narod moguće je jedino izvesti bošnjački jezik”, a nikako „bosanski jezik”. U srpskom jeziku jedino je ispravno jezik kojim govore Bošnjaci zvati „bošnjačkim jezikom”.
Nema nikakvog ni lingvističkog ni pravnog osnova proizvoditi nekakve „tumače za bosanski jezik”, niti pak izvoditi posebnu nastavu na „bosanskom/bošnjačkom” jeziku, jer svi koji znaju srpski jezik znaju podjednako dobro i „bošnjački”, i obratno. Državne institucije Republike Srbije i Republike Srpske moraju toga biti svesne, i u skaldu s tim moraju i delovati, piše u saopštenju Instituta za standardizaciju jezika.
a koliko su jadni i bijedni ti srpski intelektualci tgovori i ovaj tekst. istom tekstu tvrde da je bosanski/bosnjacki jezik u stvari srpski i kao zaseban ne postoji- nekoliko redova poslije pravdaju naziv bosnjacki jezik time sto se naziv jednog jezika razlikuje u nekom drugom jeziku.
koji jad i beda bre od intelektualne elite.
-
mirzaaa33
#949 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Hrvati naš jezik nazivaju bošnjačkim. Je li to vama u redu?
- duh_sa_sjekirom
#950 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
To znamo.General War wrote: Mislim na kriminalne bratije kojima stranke sluze i nacionalni interesi samo za bogacenje i kontrolu torova...znaci, sve stranke na vlasti (a dobar dio i "opozicionih) bez obzira kojem narodu pripale. Kamo srece da je samo SDA, vidjeli smo da i SDP ili SBiH iamju isti princip drzanja vlasti pod svaku cijenu, tako i za srpske ili hrvatske stranke.
I šta je rješenje? Šutiti, trpiti i sve gurati pod "sredstva za vladanje torovima"?
Šta ti predlažeš?