Brexit
- Challenger__
#926 Re: Brexit
A sad, muzički program:
Jedna od najljepših himni na svijetu!
Jedna od najljepših himni na svijetu!
-
Bodkin
#927 Re: Brexit
Pola svijeta sad hoce da kupi funte. Da si mudonja kladio bi se juce na pad funte i danas kesirao desetak miljaGojeni H wrote:
Ja sam spreman kupiti funte ... eto toliko vjerujem da ce se funta, Ujedinjeno Kraljevstvo, itd. raspasti.
-
hAZNADAR
#928 Re: Brexit
Gojeni H wrote:
Vise para ide iz ostatka UK u Skotsku nego iz Skotske u ostale dijelove Unije. A naftna idustrija u problemima do guse.
I bez toga od odvajanja Skotske nema nista.
Ovo da Skoti nemaju kulturoloske i tradicionalne veze s Englezima ti nije trebalo.
Tradicionalne veze Skotske i Engleske bjehu u pocetku marisana, pa okupacija Skotske, pa pacifizacija Skotske i zadnjih 100 god ekonomski razlozi zajednice. Skotska je ipak zadnjih par decenija izrasla u maltene nezavisnu drzavu sa tolikom autonomijom da je proglas nezavisnosti mali korak.
Ekonomija poput nafte nije sjajna, ali gdje je to sve sjajno`?
Odvojila se i Slovenija od YU - pa dobro prodje. A i tada je bilo prica o protoku novca, trzistu, drame oko navodne izolacije, promjene monete, gubitka trzista,...
Valjda ljudi koji se zalazu za nezavisnost Skotske imaju realnije proracune od nasih mudrovanja. Cak su i skotski unionisti koristili EU kao glavni argument a ne protok novca, naftu i sl. Slusam glavne vijesti danas i predvidjanja svih evropskih medija, slusam vodece politicare u Skotskoj, slusam mog skotskog prijatelja koji je visoko obrazovan,.. i izvini ali imam vise razloga da vjerujem svemu tome negoli tvojoj logici.
- Ajatolah_
#930 Re: Brexit
Što Vels?Connaisseur Karlin wrote:Kako ce nakon Brexit odluke reagovati Skotska i Wales?
-
hAZNADAR
#931 Re: Brexit
De popustite malo Putinovi fanovi. Nije ovo mjesto za kult njegove licnosti.
- Gojeni H
#932 Re: Brexit
Bodkin wrote:Pola svijeta sad hoce da kupi funte. Da si mudonja kladio bi se juce na pad funte i danas kesirao desetak miljaGojeni H wrote:
Ja sam spreman kupiti funte ... eto toliko vjerujem da ce se funta, Ujedinjeno Kraljevstvo, itd. raspasti.
U pravu si. Za ovo fakat ne treba imati ni posebno znanje ni petlju. Zato me i cude predvidjanja nekih i pitanja poput "da li neko smije uloziti u funtu?".
-
hAZNADAR
#933 Re: Brexit
Ma pusti, Connaisseur je po obicaju slabo informisan/a - ali ima stav.Ajatolah_ wrote:Što Vels?Connaisseur Karlin wrote:Kako ce nakon Brexit odluke reagovati Skotska i Wales?Ljudi većinom glasali za izlazak. A u Škotskoj vjerovatno novi referendum o nezavisnosti.
Wales nije isto sto i Skotska. Nema autonomiju kao Skotska, etnicki je toliko izmijesano sa Englezima koji tu zive u ogromnom broju, integrisano podrucje u Englesku,... i rezultat bio ocekivajuci. Na malo detaljnijoj karti referenduma Walesa sa tacno vidi da su unionisti slabiji sto je zapadnije.
Skotska je sasvim druga prica.
- Connaisseur Karlin
#934 Re: Brexit
nisam "u toku" , hvalaAjatolah_ wrote:Što Vels?Connaisseur Karlin wrote:Kako ce nakon Brexit odluke reagovati Skotska i Wales?Ljudi većinom glasali za izlazak. A u Škotskoj vjerovatno novi referendum o nezavisnosti.
Dali mislis da su Skoti dovoljno ekonomski stabilni da se izbore sa nezavisnost i ostanak u EU?
- tututuuuu
#935 Re: Brexit
Potpisuje se peticija za ponavljanje referenduma online. Vec ima preko 200.000 potpisa i kolika je zainteresiranost non stop stranica pada.
100.000 je dovoljno za raspravu u Parlamentu.
https://petition.parliament.uk/petitions/131215
Dajte napenalite ih iz EU cim prije. Pun ih je kofer vise.
Last edited by tututuuuu on 24/06/2016 22:13, edited 1 time in total.
- Gojeni H
#936 Re: Brexit
Skoti i Englezi su se zajedno naubijali Afrikanaca, Arapa i Azijata i te veze su mnogo jace nego sto neki misle.hAZNADAR wrote:
Tradicionalne veze Skotske i Engleske bjehu u pocetku marisana, pa okupacija Skotske, pa pacifizacija Skotske i zadnjih 100 god ekonomski razlozi zajednice. Skotska je ipak zadnjih par decenija izrasla u maltene nezavisnu drzavu sa tolikom autonomijom da je proglas nezavisnosti mali korak.
Ekonomija poput nafte nije sjajna, ali gdje je to sve sjajno`?
Odvojila se i Slovenija od YU - pa dobro prodje. A i tada je bilo prica o protoku novca, trzistu, drame oko navodne izolacije, promjene monete, gubitka trzista,...
Valjda ljudi koji se zalazu za nezavisnost Skotske imaju realnije proracune od nasih mudrovanja. Cak su i skotski unionisti koristili EU kao glavni argument a ne protok novca, naftu i sl. Slusam glavne vijesti danas i predvidjanja svih evropskih medija, slusam vodece politicare u Skotskoj, slusam mog skotskog prijatelja koji je visoko obrazovan,.. i izvini ali imam vise razloga da vjerujem svemu tome negoli tvojoj logici.
Uopste nije nemoguce da se ponovo desi referendum, pa cak i izglasavanje za odvajanje.
Nema potrebe da se izvinjavas. Moje misljenje je samo moje misljenje, iako bih volio da procitas prvih 6-7 stranica teme i vidis sta sam pisao o brexitu prije nego se desio. Vec 2 decenije (on & off) radim s tim britanskim i americkim fakinima i umisljam sebi da ih znam bolje od njih samih.
Last edited by Gojeni H on 24/06/2016 22:21, edited 1 time in total.
- bosan
#937 Re: Brexit
Sta kaze na sve ovo zvanicno Trebinje ?

-
hAZNADAR
#938 Re: Brexit
Funta je toliko pala da se ne mozes zahebati. Po meni je sad momenat za kupovinu jer ne moze biti gore, a popravice se kad tad. Neki oklijevaju jer misle da moze jos pasti pa je bolje sacekati sa kupovinom.Gojeni H wrote:Bodkin wrote:Pola svijeta sad hoce da kupi funte. Da si mudonja kladio bi se juce na pad funte i danas kesirao desetak miljaGojeni H wrote:
Ja sam spreman kupiti funte ... eto toliko vjerujem da ce se funta, Ujedinjeno Kraljevstvo, itd. raspasti.![]()
U pravu si. Za ovo fakat ne treba imati ni posebno znanje ni petlju. Zato me i cude predvidjanja nekih i pitanja poput "da li neko smije uloziti u funtu?".
Jasno je da ce se funta oporaviti, i zarada je svakako. Ali nece biti kao prije stabilna. Vraca se situacija kao u vrijeme Thacherove.
- Challenger__
#940 Re: Brexit
Ko će koga napenaliti, velika je misterija.tututuuuu wrote:Dajte napenalite ih iz EU cim prije. Pun ih je kofer vise.
- Challenger__
#941 Re: Brexit
Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! U to ime,Connaisseur Karlin wrote:
"Goood-saaave-the-Queen"

-
megaman4
#942 Re: Brexit
Connaisseur Karlin wrote:
Valja sada štampati nove političke karte bez VB kao članice EU.
Last edited by megaman4 on 24/06/2016 22:27, edited 1 time in total.
- red evil
#943 Re: Brexit
Čuj koga će zadesit, ofskroz nasDanguba wrote:Dogadjaj koji je poslije berlinskog zida najvise uzdrmao Europu.
Takav dogadjaj ne moze proci bez posljedica. Koga ce sve zadesiti, ostaje da se vidi u narednom periodu.
Koliko se ovi Britanci ibrete što su napustili EU k'o da su osvojili EP u Francuskoj.
-
Fudo387
#944 Re: Brexit
bosan wrote:Sta kaze na sve ovo zvanicno Trebinje ?![]()
Osin'li su po putinovim gifovima.
- Edin H.
#945 Re: Brexit
Potpiso.tututuuuu wrote:Potpisuje se peticija za ponavljanje referenduma online. Vec ima preko 200.000 potpisa i kolika je zainteresiranost non stop stranica pada.![]()
-
hAZNADAR
#946 Re: Brexit
Pa ubijali smo i mi Talijane zajedno sa Austrougarima. Neko se ponosi tima danas a neko vidi u tome samo podanistvo sto je najblize istini.Gojeni H wrote:
Skoti i Englezi su se zajedno naubijali Afrikanaca, Arapa i Azijata i te veze su mnogo jace nego sto neki misle.
Uopste nije nemoguce da se ponovo desi referendum, pa cak i izglasavanje za odvajanje.
Nemas potrebe da se izvinjavas. Moje misljenje je samo moje misljenje, iako bih volio da procitas prvih 6-7 stranica teme i vidis sta sam pisao o brexitu prije nego se desio. Vec 2 decenije (on & off) radim s tim britanskim i americkim fakinima i umisljam sebi da ih znam bolje od njih samih.
Sumnjam da prosjecan Skot danas razmislja o zajednickom ubijanju Afrikanaca i na osnovu toga gradi jake veze sa bratskim Englezima. Meni je taj njihov odnos najvise nalik srpskohrvatskom u YU krajem 80-tih.
Imaju uvijek neku konkurentnost, kulturnu konfrontaciju, tradicionalno suparnistvo,.. ali naravno i jake veze i zajednicu iz ekonomskih razloga. Ali pitacu ovog svog u ponedjeljak sta misli o zajednickom ubijanju Afrikanaca i koliko je to dio jakih veza.
-
emmir1
#947 Re: Brexit
Sve ovo zadnjih godina ide na ruku Putinu i Rusiji.
Od Sirije, izbjeglice nagrnule u EU te je tu Putin u win win situaciji
Izbjeglice rastavljaju EU i Zapad na proste faktore, Britanija napušta EU, nesloga i razjedinjenost u EU, vrlo moguće da krene domino efekt.
Evropa se o svojoj glavi zabavila
Do tada Putin jača svoj savez sa Kinom, čitam sada da u njihov neki blok sada ulaze i Indija i Pakistan te Iran vrlo brzo
Sada taj blok čini polovinu svjetske populacije.
Zapad ide prema dole u slobodnom padu, nadam se da bar zaustave pad
Izbjeglice rastavljaju EU i Zapad na proste faktore, Britanija napušta EU, nesloga i razjedinjenost u EU, vrlo moguće da krene domino efekt.
Do tada Putin jača svoj savez sa Kinom, čitam sada da u njihov neki blok sada ulaze i Indija i Pakistan te Iran vrlo brzo
-
megaman4
#948 Re: Brexit
najteže će biti nama koji težimo ulasku u EU, jer je sada veliko pitanje kakvo će biti raspoloženje za novim članicama?emmir1 wrote:Sve ovo zadnjih godina ide na ruku Putinu i Rusiji.
teška vremena su i pred EU a i pred zemljama koje su krenule u pristup EU.
- Danguba
#949 Re: Brexit
Марковић: Размотрити да ли уопште ићи ка Унији
БиХ би након одлуке грађана да Велика Британија напусти ЕУ требало озбиљно да размисли да ли уопште треба да иде према тој заједници и под којим условима, изјавила је Срни члан Заједничке комисије за европске интеграције парламента БиХ Милица Марковић.
kao do sada ste isli prema uniji.
uvesti vam ponovo vize, jake carinske kontrole pa idi prema rusiji.