Neciju zalost! Nevjerovatno! Propis je vrlo manipulativan,a manipualcijama emocijama u religiji je oduvijek pristuna.Izovr propisa oblacenja nije Bozija rijec,vise puta je ponovljeno na temi,neam potrebe ponavljati!oridjidji wrote:Pa tako su na neciju zalost postavljena pravila, nisu ona tu da ih prilagodjavamo sebi, vec da se mi prilagodimo njima. Onaj koji propusta propise iako moze da slijedi neki propis jer ga niko u tome ne onemogucava, a poznat mu je, pokazuje slabost i svijesno grijesi. Nema tu opravdanja.Connaisseur Karlin wrote:Upravo si ponovo pisemno potvrdio da zena muslimanka bez marame nije jednako dobra vijernica kao zena sa maramom!Zena koja je vjeenica,muslimanka,a ne nosi maramu se moze osjecati diksriminirano upravo zahvaljujuci takvom nacinu razmisljanja ostalih clanova muslimanske zajedniceoridjidji wrote:
Moja sestra zivi vjeru, a nije pokrivena, vjera joj nije na jeziku, klanja, posti, daje zekat, drzi do onoga sto je dozvoljeno, kloni se zabranjenog, ali njena nespremnost u pogledu pokrivanja nju ne tjera da negira taj propis kao obavezujuci i smatra grijehom to sto se nije pokrila.
To sto ti shvatas kao necim diskriminirajucim, to je tvoja uvrnuta logika shavatanja religije. Samo ti objasnjavam propis.
Stoji to da nuzno pokrivena djevojka, ne mora biti bolja osoba i manji grijesnik od neotkrivene djevojke kod boga jer bog zna ono sto mi ne znamo, ali ako pricamo o osobama koje jednako paze na sebe, svoj odnos prema bogu i drugim ljudima i ne cine losa dijela i cine jednaka dobra dijela, al jedna nosi maramu, a druga ne, jasno je ko ima prednost nad drugom jer jedna propusta ono sto je Kur`anom tj. bozijom rijecju naredjeno i sto je stroga obaveza.
Ko je bolji radnik onaj koji ponavlja istu gresku kojom krsi neko pravilo firme non stop i zavrsi posao ili onaj koji ne krsi nikakva pravila i jednako dobro zavrsava posao? E sad zamisli situaciju da je krsenje toga pravila pored toga i kaznjivo novcano? Ko bi imao prednost?
E.Durakovice:Nijedna sudska ili politička instanca nema pravo govoriti bilo kojem vjerniku šta jest a šta nije njegova vjera jer se time direktno uzurpiraju Božije prerogative."
Katolicka Crkva/Sveta Stolica i Pravoslavna Crkva su potpisale ugovor sa drzavom BiH,ali ,ako sam dobro razumjela,IZ BiH jos nije potpisala isti ugovor sa drzavom BiH o sekulranim normama jednog drustva,jer je jedan od razloga odricanja marame ( rijeci Kvazovica). Ovakvim potezom IZ BiH zeli nametnuti drzavi svoja pravila oblacenja iz serijatskog zakona u drzavnim insititucijama!