Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
triconja

#926 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by triconja »

VladaFBiH wrote:
triconja wrote:
ovo_mi_je_nick wrote:Ko je zabrinut za zdravlje i zagađenost neka odmah sutra pjehe na posao ide umjesto autom i nakon posla neka se grije na struju. Jedan manje smanjit će zagađenosti koliko-toliko, počnite od sebe.
Paz ti ovo, eto struja se proizvodi obnovljivim resursima pa eto nece biti na drugom kraju drzave zagadjenja od gorenja uglja i narusavanja zdravlja ljudima koji tu zive :lol:
istina samo jednim dijelom - termoelektrane imaju puno efikasnije sagorijavanje nego jedna peć koja se koristi u domaćinstvu + ne koriste ugalj najgore kvalitete :) + lakše je ugraditi filtere na jedan dimnjak nego na npr. 40.000+ u Sarajevu + moguće je zagrijavanje indvidualnih objekata sa faktički nus-produktom npr. Tuzla.

Naravno, postavlja se pitanje da li su termoelektrane zlo - jesu ali značajno manje nego loženje uglja u indvidualnim ložištima koje imamo sada.
Naravno, slazem se sa navedenim ali onaj komentar sam dao vise pokusaj da objasnim paradoksalnu cinjenicu da nikako ne mozes da ne zagadjujes, pa sad jal ovdje jal u Kaknju ili Tuzli. :thumbup:
Thorgerson

#927 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Thorgerson »

Ne mozes da ne zagadjujes, ali mozes da ucinis nesto da zagadjenje svedes na minimum.

Ili da barem radis na tome.

Ovi nasi nista ne rade. To je zabrinjavajuce. Ne mozes ove stvari rjesavati u decembru, januaru, februaru. Tada je kasno. Sta? Pokucat ces covjeku kad bude -20 i reci e pasa, zatvori dimnjak, gasi pec.

Il ces zabranit ljudima da voze auta. Pa cime da idu na posao? Nemas javni prevoz.

Ne.

Nego ces fino naljeto provesti akciju, vidjeti da se to malo uredi. Pa jedne godine obidji 1000 kuca, vidi popravi situaciju, eto napretka nekog. Al dzaba kad je nas narod takav.

Evo sad provedi anketu, 50% ljudi ce ti reci da bi se otkacilo npr sa Toplana, vjeruj da bi ih nekolicina radije i lozila. Eto. To je bosnjo. Ustedit ce godisnje 200 KM, al ono...nek je i on nekoga zajebo. :-)
BadBoy

#928 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by BadBoy »

Thorgerson wrote:Ne mozes da ne zagadjujes, ali mozes da ucinis nesto da zagadjenje svedes na minimum.

Ili da barem radis na tome.

Ovi nasi nista ne rade. To je zabrinjavajuce. Ne mozes ove stvari rjesavati u decembru, januaru, februaru. Tada je kasno. Sta? Pokucat ces covjeku kad bude -20 i reci e pasa, zatvori dimnjak, gasi pec.

Il ces zabranit ljudima da voze auta. Pa cime da idu na posao? Nemas javni prevoz.

Ne.

Nego ces fino naljeto provesti akciju, vidjeti da se to malo uredi. Pa jedne godine obidji 1000 kuca, vidi popravi situaciju, eto napretka nekog. Al dzaba kad je nas narod takav.

Evo sad provedi anketu, 50% ljudi ce ti reci da bi se otkacilo npr sa Toplana, vjeruj da bi ih nekolicina radije i lozila. Eto. To je bosnjo. Ustedit ce godisnje 200 KM, al ono...nek je i on nekoga zajebo. :-)
Tačno tako. Naslušao sam se milion kritika na račun Toplana, iako relano griju dobro za malo para, ali to je to kratkoročno, sitno ušićarenje svojestveno Bošnji.

Drugo, problem zagađenja se aktualizira samo u zimskom periodu kada je zbog atmosferskih prilika i pojava zagađenje najvidljivije golim okom. Međutim, ovo zagađenje je pristuno 356 dana u godini, i ljeti i zimi samo se ljeti manje vidi.
Nedoumica

#929 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Nedoumica »

VladaFBiH wrote:
Nedoumica wrote:Nego, imamo li mi u Sarajevu mjernu stanicu u centru grada?
imao si Skenderiju koja je uvijek držale sve rekorde pa se onda neko sjetio da je to mjesto previše zagađeno i da nije relevantno pa tu mjernu stanicu prebacio skoro pa van grada - kod Vijećnice
Znam.
Dakle, nemamo mjernu stanicu u centru koja bi nam pokazala stanje uz glavne saobraćajnice, bas kao sto vise ne znamo pravo stanje na otoci.

Nisu tu u pitanju granice opstina nego da vecina stanovništva jos uvijek nije svjesna u kakvim govnima plivamo
triconja

#930 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by triconja »

Nedoumica wrote:
VladaFBiH wrote:
Nedoumica wrote:Nego, imamo li mi u Sarajevu mjernu stanicu u centru grada?
imao si Skenderiju koja je uvijek držale sve rekorde pa se onda neko sjetio da je to mjesto previše zagađeno i da nije relevantno pa tu mjernu stanicu prebacio skoro pa van grada - kod Vijećnice
Znam.
Dakle, nemamo mjernu stanicu u centru koja bi nam pokazala stanje uz glavne saobraćajnice, bas kao sto vise ne znamo pravo stanje na otoci.

Nisu tu u pitanju granice opstina nego da vecina stanovništva jos uvijek nije svjesna u kakvim govnima plivamo
Jeftinije je opteretiti zavod za buduce oboljele od raka nego da se nekako pokusa umanjiti zagadjenje. E i na kraju ce ispasti da su ljudi oboljeli od raka pluca sami krivi jer puse.
dzipalo

#932 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by dzipalo »

Koliko su tacni ovi podaci na stranici http://zrak.ekoakcija.org/sarajevo ?
Po ovom ispade da je najbolje zivjeti na Bjelavama (djelimicno mi ima smisla mada se i gore lozi ja mislim) pa onda u Starom gradu (Vijecnica - ovo mi bas i nije logicno jer Centar i Stari grad imaju mozda i najvise auta). Nedavno sam bio na Sipu, i gore se lozi izgleda poprilicno i osjeti se da zrak nije bas najbolji.
Opal_89

#933 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Opal_89 »

Najbolje izgleda živjeti u Tarčnu i Trnovu, i ono što ljudi nalože pročisti planinski zrak. Je li neko jednom govorio ili pisao da negdje između Pazarića i Tarčina ima vazdušna banja? Treba napraviti tu kliniku da ljudi odu malo prodisati.
Haris.ba

#934 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

Bjelave su neki mali kompromis, ali ni one nisu "čiste". A ni Šip.

Ugrubo - stvar je nadmorske visine i izlaska iz Sarajevske kotline da bi pobjegao do čiste have.

Ko god može, i ima djecu i treba gledati da izlazi što više iz Sarajeva. A ako može - i da boravi izvan barem vikendom.

To da neko pravi klinike na području Tarčina - pa i pravi. Arapi prave. Nisu se džabe tamo naštimali.

Evo ovdje se ni Hum ne vidi.
Image

http://www.nap.ba/new/vijest.php?id=19060
Thorgerson

#935 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Thorgerson »

Gdje god da si u ovoj kotlini donji si. Samo je malo radioaktivno.

Dovoljno je bilo kada, pa i kada nema magle, izaci na Trebevic i vidjeti na sta lici grad. Nebitno, bilo ljeto ili zima. Naravno, bude dana kad je sve cisto, ali generalno veci dio godine je katastrofa.

Zalosno je kada odes negdje vani i vidis npr grad sa neke panoramske pozicije, sjebes se. I kolko je zrak cist i opet ljudi u svemu tome rade na zabrani voznje dizela, zapalit ugalj ili drvo je gore nego covjeka da ubijes...a zrak im je npr u prosjeku, kao kod nas kad je najcistiji...

Sta mi radimo? Apsolutno nista. :(
Thorgerson

#936 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Thorgerson »

Haris.ba wrote:Bjelave su neki mali kompromis, ali ni one nisu "čiste". A ni Šip.

Ugrubo - stvar je nadmorske visine i izlaska iz Sarajevske kotline da bi pobjegao do čiste have.

Ko god može, i ima djecu i treba gledati da izlazi što više iz Sarajeva. A ako može - i da boravi izvan barem vikendom.

To da neko pravi klinike na području Tarčina - pa i pravi. Arapi prave. Nisu se džabe tamo naštimali.
Ma druze ni planine nisu rjesenje, narocito vikendom. Radnim danima je i nekako bolja situacija, ali jbg tesko je naci vremena radnim danima.

Mislim na ova mjesta, ono, porodicna. Jbg ne mogu ja s malim djetetom da se zavlacim po sumama i planinarim.

Odem na planinu, sve krcato automobilima, dok prosetam nagutam se boga pitaj cega. Udjes u restoran, kafic da nesto popijes, pojedes, sve zadimljeno...skontas, najbolje kuci ostat, kupit kakav precistac zraka i gas masku za van.
Opal_89

#937 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Opal_89 »

A jesmo tokmaci, kad nam uzimaju iz ruku.
Skontali ljudi prije nas kakve potencijale imamo? Ili je bilo daj ti para, evo ti zemlja, pa ko hoće čist zrak neka dođe da popije kafu i marš kući u maglu. Meni je najveća briga prije zime je li mi ispravno rade maglenke i žmigavci, kad upadnem u Silent Hill da mogu upaliti sve 4. Djecu preko raspusta poslati nekome na selo, nek se bar njima ne skraćuje život.
Haris.ba

#938 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

U starom Rimu sirotinja je zivjela u gradu, a bogati su imali vile izvan grada.

Tako ce i kod nas doci. Plebejci i patriciji.

Kome je patnja zbog guzve na planinana, vakat je da poslozi proritete u zivotu. Kad Arapa nije stid kupovati okolo Sarajeva, ne treba bit stid ni Sarajlije.

Jer drzava i drustvo nece osigurati cist zrak. Mora se covjek sam potruditi.
Hakiz

#939 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Hakiz »

Znači, svi slavimo "hrabre žene Kruščice" na njihovoj borbi protiv mini hidroelektrana na rijeci. Sa druge strane, svi smo protiv termoelektrana. Sa treće, nemamo dovoljno ni vjetra, ni sunca, a ni prostora za solarne i vjetroelektrane. A ni nuklearna elektrana se ne bi dobro provela, pogotovo otpad, niko ne bi pristao da mu se tamo gdje živi taj otpad skladišti.

Pa je pitanje, šta mi, u stvari, hoćemo?
Haris.ba

#940 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

Mislim da se zna sta se hoce.

Hoce se cist vazduh. Samo se ne zeli platiti cijena.

Isto ko kad pitas nekoga zeli li novo auto. Haman svi bi novo. Samo neko ne zeli dati lovu, ili je jednostavno nema.

Svi bi u Sarajevu cist vazduh. Ali nema vecine koja bi platila cijenu cistog vazduha.
Hakiz

#941 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Hakiz »

Znam. Ja kada kažem da je januar, minusi vani, pa je i u stanu sa centralnim grijanjem normalno sjediti u kući u džemperu, a smanjiti grijanje, ne mora biti 24 stepeni celzijusa u stanu, može i 18, kažu mi da sam lud.
foton

#942 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by foton »

Hakiz wrote:Znam. Ja kada kažem da je januar, minusi vani, pa je i u stanu sa centralnim grijanjem normalno sjediti u kući u džemperu, a smanjiti grijanje, ne mora biti 24 stepeni celzijusa u stanu, može i 18, kažu mi da sam lud.
Problem je i u naplati grijanja - toplane naplacuju po kvadratu. Znam ljude koji uvijek drze grijanje na maksimumu, a hlade po potrebi otvaranjem prozora. To je jako lose upravljanje iz milion razloga...

Prvi korak moze biti kaznjavanje lozenja guma, ulja, dovoza cumura itd. Onda zabrana lozenja cvrstog goriva. Mislim da nista ne moze preko noci... Naselja dobijaju plin, malo ko se prikljucuje, ali nekom politikom oporezivanja lozenja i subvencija za prelazak na plin/struju bi to mozda islo brze.

Treba i u obrazovanje ukljuciti svjesnost o losem uticaju zagadjenja. Nekako mislim da je stara zimogrizljiva generacija skoro nepopravljiva, treba se skoncentrisati na nove...

Usput, evo jedan bolji link

http://195.130.32.22/
Hakiz

#943 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Hakiz »

foton wrote:
Hakiz wrote:Znam. Ja kada kažem da je januar, minusi vani, pa je i u stanu sa centralnim grijanjem normalno sjediti u kući u džemperu, a smanjiti grijanje, ne mora biti 24 stepeni celzijusa u stanu, može i 18, kažu mi da sam lud.
Problem je i u naplati grijanja - toplane naplacuju po kvadratu. Znam ljude koji uvijek drze grijanje na maksimumu, a hlade po potrebi otvaranjem prozora. To je jako lose upravljanje iz milion razloga...

Prvi korak moze biti kaznjavanje lozenja guma, ulja, dovoza cumura itd. Onda zabrana lozenja cvrstog goriva. Mislim da nista ne moze preko noci... Naselja dobijaju plin, malo ko se prikljucuje, ali nekom politikom oporezivanja lozenja i subvencija za prelazak na plin/struju bi to mozda islo brze.

Treba i u obrazovanje ukljuciti svjesnost o losem uticaju zagadjenja. Nekako mislim da je stara zimogrizljiva generacija skoro nepopravljiva, treba se skoncentrisati na nove...

Usput, evo jedan bolji link

http://195.130.32.22/
Problem sa plinom je taj da ga se mnogi plaše, a struja je skupa. A i struju uglavnom dobijamo pomoću uglja. Više grijanja na struju za domaćinstva znači veću potrošnja uglja u industriji.

Ugalj je ovdje kupovina socijalnog mira.

To što je cijena tog mira zdravlje, nikoga ne interesuje.
triconja

#944 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by triconja »

Hakiz wrote:Znači, svi slavimo "hrabre žene Kruščice" na njihovoj borbi protiv mini hidroelektrana na rijeci. Sa druge strane, svi smo protiv termoelektrana. Sa treće, nemamo dovoljno ni vjetra, ni sunca, a ni prostora za solarne i vjetroelektrane. A ni nuklearna elektrana se ne bi dobro provela, pogotovo otpad, niko ne bi pristao da mu se tamo gdje živi taj otpad skladišti.

Pa je pitanje, šta mi, u stvari, hoćemo?
Hljeba bez motike haman, a da ti ga neko na vrata dovuce friskog i da je dzabaluka :lol:
Thorgerson

#945 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Thorgerson »

Subvencija za koristenje plina, peleta. Nema druge.

Ako ne placamo ekonomsku cijenu vode, ekonomsku cijenu prevoza, ne vidim zasto bi placali sad ljudi ekonomsku cijenu plina? Uostalom, hrpa je primjera u svijetu gdje je tako rijesen ovaj problem.

Znam da kosta, ali jbg valjda i obican narod ima pravo da dobije nazad nesto od debelih poreza koje mu vlast uzima. Uosatalom košta i lijecenje od bolescura 10x vise. Narod ce se uvijek okretati onome sto je najjeftinije. Pa makar bilo i ilegalno, nezdravo itd. Da je plin jeftiniji, svi bi presli na plin. Ovo stanje se i jeste pogorsalo kad je plin skocio.

To je jedino rjesenje. I naravno kada obezbjedis podsticaje, ONDA zabranis ugalj i drvo, te doneses zakon o MASNIM kaznama. Al ponavljam, ako obezbjedis da je plin jeftiniji ili pelet, ko ce se zajebavti sa ugljem i drvima?

Ja sam na toplanama, kalorimetar. Izolacija zgrade i stolarija je prva klasa. Nikad jeftinije grijanje u zivotu nisam placao. I generalno ne vidim kako bi uopste jeftinije mogao proci. Dakle centralno sa kalorimetrom, dobra izolacija i stolarija - cijena za takvo grijanje je smijesna. Ne moras stalno paliti jer su gubici toplote su minimalni.

Bas me zanima ove fasade sada sto su radjene, kolika ce biti usteda (Alipasino, Dobrinja, Hrasno...). Dobro bi bilo da se uradi analiza i da se vidi odmah na primjeru. Jer def sa ovim izolacijama koje su radjene, gubitak energije je uveliko smanjen, samim tim treba i manje energije isporuciti. Naravno, idealno bi bilo ako vec Toplane ustede, da onda ustede i gradjani ugradnjom kalorimetara.

Za automobile je jos jednostavnije. Fino sad doneses zakon da 2021. godine u gradu Sarajevu nece biti moguce voziti automobile ispod EUR5 norme. EUR4 norma moze se voziti npr. do Ilidže. Kraj price. U grad ne mozes i gotovo. Em smanjujes guzve, em tjeras ljude da vise hodaju, bice zdraviji, em se rjesavas starog smeca.
sumirprimus

#946 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by sumirprimus »

prvo zabrana lozenja uglja pa onda sve ostalo.
Thorgerson

#947 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Thorgerson »

sumirprimus wrote:prvo zabrana lozenja uglja pa onda sve ostalo.
Dzaba zabrana, ako niko nista ne kontrolise. I dzaba zabrana ako je alternativa puno skuplja.

Evo imas odluku iz 2016. preleti letimicno i razmisli da li iko sprovodi bilo koje od ovih mjera sto su ih nabacali u dokument i potpisali.

http://mpz.ks.gov.ba/sites/mpz.ks.gov.b ... -_zrak.pdf
Amko80

#948 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Amko80 »

Američka ambasada mjeri PM 2.5, izvještaj je svaki sat.
https://twitter.com/USEmbSJJ_Air
dječak sa šibicama

#949 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by dječak sa šibicama »

Koga briga sad za zagadjenje zraka, o tome cemo nekad, sad je vaznije da vidimo sta je rekao Vulin, sta je izjavio Komsic, jel Drina granica ili nije, i kuda putuje Kolinda ovih dana.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#950 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by mk ultra »

Thorgerson wrote:
sumirprimus wrote:prvo zabrana lozenja uglja pa onda sve ostalo.
Dzaba zabrana, ako niko nista ne kontrolise. I dzaba zabrana ako je alternativa puno skuplja.

Evo imas odluku iz 2016. preleti letimicno i razmisli da li iko sprovodi bilo koje od ovih mjera sto su ih nabacali u dokument i potpisali.

http://mpz.ks.gov.ba/sites/mpz.ks.gov.b ... -_zrak.pdf
U Kantonu Sarajevo nije dozvoljena prodaja i upotreba uglja,
koji ima ukupni sadržaj gorivog sumpora iznad 1% i toplotnu
mo} ni`u od 12000 kJ/kg.

Bukvalno ovo je ugalj koji nećeš ni naći na tržištu BiH ni da hoćeš
RMU breza minimum garantuje donju toplotnu vrijednost 17937 kJ/kg

prolazim prosle sedmice pored suda BiH, i romi 30m od suda naložili plastiku (crno gori katastrofa, a tek smrad)
komunalna policija se ne javlja, bilo oko 4i15 :mrgreen:
Post Reply