Oboren ruski bombarder SU-24!?
- gospodja profiterka
#926 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Pojma Tajip nije imao o ovome, pojma. Ali valja sad priznati da postoje barem dvije parastrukture koje naredbe primaju iz drugih izvora i koje mu podmeću sve veće klipove u točkove, od bombaškog napada u Ankari, preko rušenja ruskog aviona do jučerašnjeg atentata na onog kurdskog aktivistu.
Međutim, stjeran je u kut: ako prizna, priznao je slabost i manjak efektivne kontrole nad svim strukturama, uključujući vojsku; ako ne prizna, zahlađenje odnosa s Rusijom i ozbiljni privredni gubici, o sve glasnijoj medijskoj kampanji protiv njega na zapadu da ne govorim.
Vrlo nezgodna situacija.
Međutim, stjeran je u kut: ako prizna, priznao je slabost i manjak efektivne kontrole nad svim strukturama, uključujući vojsku; ako ne prizna, zahlađenje odnosa s Rusijom i ozbiljni privredni gubici, o sve glasnijoj medijskoj kampanji protiv njega na zapadu da ne govorim.
Vrlo nezgodna situacija.
-
SA 071
#927 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Ma nisu oni Turcima ništa blokirali. Isporuke plina Turcima idu i oni ne mogu birati, moraju ga kupiti jer nemaju nikakvu alternativu za Ruski plin. I dok je tako Rusi će im uzimati pare i isporučivati plin, a Turci to zbog svoje privrede ne mogu obustaviti, jer je njima plin neophodniji nego Rusima njihove pare. Ali će Rusi vjerovatno obustaviti planove za izgradnju Turskog toka kojim je trbalo da se doprema plin u Evropu i da to postane alternativa Ukrajini. Tu bi Turci lagano uzimali tranzitne naknade i zarađivali pare od samog tranzita plina kroz Tursku. To su Amerikanci pokušavali sjebati godinama, ali im nije pošlo za rukom sve dok evo Turci sami nisu sjebali tu svoju šansu. Svi mole Boga da postanu tranzitna zemlja za plin, a oni od gotovine napraviše veresiju.Kitrona wrote:animus wrote:Uskoro ce se Rusiji ovo igranje sa sankcijama obiti od glavu. Sve vise podsjecaju na Albaniju prije 50 ak godina. Izolirani i sami na svijetu. Neko ce jebat mater Putinu i njegovoj politici. Neko od njegovih ljudi naravno jer oligarsi ovdje najvise gube a naci ce oni nacina da ga smaknu. Ovakve ucjene sa gasom ce samo jos vise pogurati namjere drugih drzava da se trazi alternativa. Ima gasa oko Turske koliko hoces i oni definitivno mogu birati sa koje strane svijeta ce uzeti gas. Ali Rusija sa ovakvim potezima zatvara i zadnju mogucnost izgradnje nekog svog ''toka''. Njima ostaje jos jedino Kina ali tu ce biti ucjenjeni sa cijenom jer takva je ekonomija. A kakvi su bahati i tu ce nesto sjebati skoro sam siguran.
Zanima me kakva je situacija sa dalekim istokom tj. Kinom, Korejom - mogu li oni preuzeti plin koji Rusija blokira Turskoj i koji joj je blokiran otkazivanjem projekta Juzni tok?
Uglavnom sve što Turci prodaju Rusima, Rusi to mogu kupiti od bilo koga (npr. svejedno je Rusu hoće li kupiti tv marke Beko ili marke LG, Panasonic, Philips i sl. nekome će dati recimo 500$, ali Turčinu nije svejedno hoće li tih 500$ završiti u njegovom džepu ili džepu konkurencije). S druge strane, sve što Rusi prodaju Turcima, Turci nemaju nikako ili imaju vrlo malo alternativa za to (plin, nafta, čelik, ugalj...) jer im je to neophodno za industriju. Nije Turcima svejedno hoće li imati plin pa na njega proizvoditi električnu energiju koja će ih tako koštati recimo 15 Eura po megawatu, ili da nemaju plin pa da ne mogu proizvesti dovoljno električne energije pa da je moraju plaćati na tržištu recimo 45 Eura, a još uz to imaju pad zaposlenosti u svojoj zemlji.
-
SA 071
#928 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
E, al' vidiš da ovi turkofili na forumu u njemu vide Sulejmana Veličanstvenoggospodja profiterka wrote:Pojma Tajip nije imao o ovome, pojma. Ali valja sad priznati da postoje barem dvije parastrukture koje naredbe primaju iz drugih izvora i koje mu podmeću sve veće klipove u točkove, od bombaškog napada u Ankari, preko rušenja ruskog aviona do jučerašnjeg atentata na onog kurdskog aktivistu.
Vrlo nezgodna situacija.
Meni nevjerovatno kako se raja lože na ovaj njegov potez kao na nešto dobro. Kao eto ja volim Ruse pa pišem ovo, niđe veze, samo sam realan. Meni je žao Turske što se glupim potezom dovela preko noći u lošu situaciju, a svojim reakcijama nakon glupog poteza se samo još više ukopavaju. Umjesto da postanu sila, čime bi i nama u Bosni postala malo ugodnija pozicija, oni se dovedoše u situaciju da su na putu da postanu Ukrajina broj 2.
Kada je Turska igrala na dvije stolice u svom interesu, svi su je htjeli za partnera i tada su bili najjači sa Amerima vojni partneri, sa Rusima ekonomski, a sa EU i vojni i ekonomski. Nakon ovoga Rusi ih neće za partnera ni u čemu, a Amerikanci ih degradiraju sa pozicije partnera na poziciju ovisnog poltrona. A za Evropu su oni uvijek bili i ostali islamska pošast, a nakon ovoga još i nestabilni i nepredvidivi.
- gospodja profiterka
#929 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Ukoliko si ispravno shvatio moj post, onda razumiješ da ja Erdogana ne smatram odgovornim za rušenje ruskog aviona. To bi, kako si i sam uočio, bilo kontraintuitivno u svakom pogledu, a Tajip nije glup čovjek. Međutim, njemu u strukturama djeluju hizmećari koji naredbe primaju samo od zna-se-već-koga, ali i kemalisti koji će ga rado povaliti, a dobro su uvezani sa vojnim i sigurnosnim strukturama nekih drugih zemalja.SA 071 wrote:E, al' vidiš da ovi turkofili na forumu u njemu vide Sulejmana Veličanstvenoggospodja profiterka wrote:Pojma Tajip nije imao o ovome, pojma. Ali valja sad priznati da postoje barem dvije parastrukture koje naredbe primaju iz drugih izvora i koje mu podmeću sve veće klipove u točkove, od bombaškog napada u Ankari, preko rušenja ruskog aviona do jučerašnjeg atentata na onog kurdskog aktivistu.
Vrlo nezgodna situacija.![]()
Meni nevjerovatno kako se raja lože na ovaj njegov potez kao na nešto dobro. Kao eto ja volim Ruse pa pišem ovo, niđe veze, samo sam realan. Meni je žao Turske što se glupim potezom dovela preko noći u lošu situaciju, a svojim reakcijama nakon glupog poteza se samo još više ukopavaju. Umjesto da postanu sila, čime bi i nama u Bosni postala malo ugodnija pozicija, oni se dovedoše u situaciju da su na putu da postanu Ukrajina broj 2.
Kada je Turska igrala na dvije stolice u svom interesu, svi su je htjeli za partnera i tada su bili najjači sa Amerima vojni partneri, sa Rusima ekonomski, a sa EU i vojni i ekonomski. Nakon ovoga Rusi ih neće za partnera ni u čemu, a Amerikanci ih degradiraju sa pozicije partnera na poziciju ovisnog poltrona. A za Evropu su oni uvijek bili i ostali islamska pošast, a nakon ovoga još i nestabilni i nepredvidivi.
Tajip se ne usuđuje sada priznati da nema kontrolu nad tim parastrukturama i da nema pojma šta će mu sljedeće učiniti. Trenutno ovisi o Putinovoj popustljivosti, a tu je mrka kapa. Jer Putin baš i želi da Tajip prizna nemoć, a samim time imenuje svoje prave neprijatelje, jer mu više ne želi tolerisati sjedenje na dvije stolice. Vrlo loše...
-
Bodkin
#930 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
SA 071 wrote:Šega ste majke mi. Čuj ima gasa oko Turske koliko hoćeš i da mogu birati od koga će uzeti. Sine dragi, to i jeste problem sa prirodnim gasom, ako nema gasovoda nema ni plina. Znači Turci mogu gas povući iz Rusije i Azerbejdžana, a za sve ostalo im treba nekoliko godina (6-7 najmanje) da naprave plinovod. Pa ukinuli bi Rusi odavno Evropi plin i bacili je na koljena ekonomski zbog sankcija (ne zaboravi da je plin najjeftiniji energent koji se uglavnom koristi u industriji, kao i za proizvodnju drugih vrsta energije-npr. električnu, toplotnu...) da je tako jednostavno plin dopremiti bilo gdje. Rusi tek prave krak plinovoda za Kinu i dok to ne završe "prisiljeni" su ga prodavati Evropi i Turcima. Da nije tako, Rusi bi već odavno samo okrenuli isporuke prema Aziji a ovima prodavali male količine po paprenim cijenama. Pa što misliš da su Amerikanci i Evropa "uveli demokratiju" u Libiju? Pa zbog jeftinog plina i nafte koji će kroz Sredozemlje da poteče prema Evropi i biti alternativa Ruskom plinu. Da budu malo manje ovisni o Ruskom plinu.animus wrote:Uskoro ce se Rusiji ovo igranje sa sankcijama obiti od glavu. Sve vise podsjecaju na Albaniju prije 50 ak godina. Izolirani i sami na svijetu. Neko ce jebat mater Putinu i njegovoj politici. Neko od njegovih ljudi naravno jer oligarsi ovdje najvise gube a naci ce oni nacina da ga smaknu. Ovakve ucjene sa gasom ce samo jos vise pogurati namjere drugih drzava da se trazi alternativa. Ima gasa oko Turske koliko hoces i oni definitivno mogu birati sa koje strane svijeta ce uzeti gas. Ali Rusija sa ovakvim potezima zatvara i zadnju mogucnost izgradnje nekog svog ''toka''. Njima ostaje jos jedino Kina ali tu ce biti ucjenjeni sa cijenom jer takva je ekonomija. A kakvi su bahati i tu ce nesto sjebati skoro sam siguran.
Da Evropa može bez plina, odavno bi njihove sankcije prema Rusiji obuhvatile i trgovinu energentima, ali nije Evropa energetski samoodrživa...
Dzaba odgovaras. Niko ovdje pojma nema o kako ekonomija funkcionise nego horski navijaju za neki zapad. Ne znaju cak ni domen tih sankcija ni sta je sve pod sankcijama ni ko smije ili ne smije uvoziti ili izvoziti u rusiju
- arzuhal
#931 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Ruski avion greškom ušao u Izrael: Izraelci ga nisu oborili
"Dogovor izraelskih i ruskih vlasti dozvoljava da ruski vojni avioni preleću kroz izraelski vazdušni prostor, kao i da izraelske vazduhoplovne snage bombarduju pošiljke oružja koje se iz Sirije šalju Hezbolahu u Liban", rekao je Gilad, a preneo sajt "Džuiš pres".
Taj sajt je ranije ovog mjeseca objavio da Rusija i Izrael održavaju tajne nedjeljne sastanka o saradnji, kako bi vazduhoplovne snage obe zemlje mogle da vrše akcije bez smetnje od druge strane.
Ruski predsjednik Vladimir Putin je prošle nedjelje izjavio da su odnosi njegove zemlje sa Izraelom odlični.
http://www.nezavisne.com/novosti/svijet ... ela/339236
"Dogovor izraelskih i ruskih vlasti dozvoljava da ruski vojni avioni preleću kroz izraelski vazdušni prostor, kao i da izraelske vazduhoplovne snage bombarduju pošiljke oružja koje se iz Sirije šalju Hezbolahu u Liban", rekao je Gilad, a preneo sajt "Džuiš pres".
Taj sajt je ranije ovog mjeseca objavio da Rusija i Izrael održavaju tajne nedjeljne sastanka o saradnji, kako bi vazduhoplovne snage obe zemlje mogle da vrše akcije bez smetnje od druge strane.
Ruski predsjednik Vladimir Putin je prošle nedjelje izjavio da su odnosi njegove zemlje sa Izraelom odlični.
- madner
#932 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Tajip levat. Umjesto da fino kaze da ce srusiti svaki drugi avion koji udje u Turski vazdusni prostor on vako.
-
jefff
#933 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Opa bato, znači to je ta igra. Cionistička politika dovela ruske usrane šinjele.arzuhal wrote:Ruski avion greškom ušao u Izrael: Izraelci ga nisu oborili
- gospodja profiterka
- sinuhe
#935 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Ima li Rusa na na nebu iznad Turske nakon obaranja aviona. Omakne li im se?
- gospodja profiterka
#936 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Sigurna sam da se omakne svaki dan par puta. Samo o tome više nikada nećeš čitati u novinama.sinuhe wrote:Ima li Rusa na na nebu iznad Turske nakon obaranja aviona. Omakne li im se?
-
155_mm
#937 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
jefff wrote:Opa bato, znači to je ta igra. Cionistička politika dovela ruske usrane šinjele.arzuhal wrote:Ruski avion greškom ušao u Izrael: Izraelci ga nisu oborili
je li to onaj isti hezbolah sto je rusima spasio onog pilota ili ima neki drugi hezbolah?
i zbog ceg su izraelcani bas sad morali da izadju u javnost sa tim dijelom dogovora?
-
155_mm
#938 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
sigurna si?! imas neke indicije ili gledas u grah?gospodja profiterka wrote:Sigurna sam da se omakne svaki dan par puta. Samo o tome više nikada nećeš čitati u novinama.sinuhe wrote:Ima li Rusa na na nebu iznad Turske nakon obaranja aviona. Omakne li im se?
- gospodja profiterka
#939 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Gledam u mlad tetovac. Iako bih bila sigurnija da je sitni zrnaš, on je pouzdaniji.155_mm wrote:sigurna si?! imas neke indicije ili gledas u grah?gospodja profiterka wrote:Sigurna sam da se omakne svaki dan par puta. Samo o tome više nikada nećeš čitati u novinama.sinuhe wrote:Ima li Rusa na na nebu iznad Turske nakon obaranja aviona. Omakne li im se?
-
155_mm
#940 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Kitrona wrote:animus wrote:Uskoro ce se Rusiji ovo igranje sa sankcijama obiti od glavu. Sve vise podsjecaju na Albaniju prije 50 ak godina. Izolirani i sami na svijetu. Neko ce jebat mater Putinu i njegovoj politici. Neko od njegovih ljudi naravno jer oligarsi ovdje najvise gube a naci ce oni nacina da ga smaknu. Ovakve ucjene sa gasom ce samo jos vise pogurati namjere drugih drzava da se trazi alternativa. Ima gasa oko Turske koliko hoces i oni definitivno mogu birati sa koje strane svijeta ce uzeti gas. Ali Rusija sa ovakvim potezima zatvara i zadnju mogucnost izgradnje nekog svog ''toka''. Njima ostaje jos jedino Kina ali tu ce biti ucjenjeni sa cijenom jer takva je ekonomija. A kakvi su bahati i tu ce nesto sjebati skoro sam siguran.
Zanima me kakva je situacija sa dalekim istokom tj. Kinom, Korejom - mogu li oni preuzeti plin koji Rusija blokira Turskoj i koji joj je blokiran otkazivanjem projekta Juzni tok?
nemoj vise molim te!
-
155_mm
#941 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
na osnovu tvojih komentara to je bilo i za predpostaviti.gospodja profiterka wrote:Gledam u mlad tetovac. Iako bih bila sigurnija da je sitni zrnaš, on je pouzdaniji.
- gospodja profiterka
#942 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Ne pretpostavljaj ništa, samo me pitaj. Ja ću ti uvijek iskreno reći koju sortu graha koristim taj dan.155_mm wrote:na osnovu tvojih komentara to je bilo i za predpostaviti.gospodja profiterka wrote:Gledam u mlad tetovac. Iako bih bila sigurnija da je sitni zrnaš, on je pouzdaniji.
-
155_mm
#943 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
hvala. nema potrebe. pretpostavke su potvrdjene i samim tim prestale biti iste.gospodja profiterka wrote:Ne pretpostavljaj ništa, samo me pitaj. Ja ću ti uvijek iskreno reći koju sortu graha koristim taj dan.155_mm wrote:na osnovu tvojih komentara to je bilo i za predpostaviti.gospodja profiterka wrote:Gledam u mlad tetovac. Iako bih bila sigurnija da je sitni zrnaš, on je pouzdaniji.
- gospodja profiterka
#944 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Pa ima potrebe. Kako bi znao koji je grah u pitanju ako ne pitaš? Pitaj, nije sramota.
-
Denox
- arzuhal
#946 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Nema više ni komercijalnih čarter letova a kamoli vojnih zrakoplova, Putko podapis'o sankcijegospodja profiterka wrote:Sigurna sam da se omakne svaki dan par puta. Samo o tome više nikada nećeš čitati u novinama.sinuhe wrote:Ima li Rusa na na nebu iznad Turske nakon obaranja aviona. Omakne li im se?

- gospodja profiterka
#947 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Mmmdaaaa... ma ni ptica ne prelijeće...arzuhal wrote:Nema više ni komercijalnih čarter letova a kamoli vojnih zrakoplova, Putko podapis'o sankcijegospodja profiterka wrote:Sigurna sam da se omakne svaki dan par puta. Samo o tome više nikada nećeš čitati u novinama.sinuhe wrote:Ima li Rusa na na nebu iznad Turske nakon obaranja aviona. Omakne li im se?Kažu da će odsad lično da usmjerava i nadzire da koja ruska patka ne preleti Tursku, ždral ili čaplja...
- Mlohavi
#948 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Hajde sad kao vrlo cjenjena i objektivna forumasica da nam napises na koji nacin se ovo moze negativno odraziti na Rusiju? Ili Ruija nakon sto im je srusen su24 prozivljava renesansu?gospodja profiterka wrote:Pojma Tajip nije imao o ovome, pojma. Ali valja sad priznati da postoje barem dvije parastrukture koje naredbe primaju iz drugih izvora i koje mu podmeću sve veće klipove u točkove, od bombaškog napada u Ankari, preko rušenja ruskog aviona do jučerašnjeg atentata na onog kurdskog aktivistu.
Vrlo nezgodna situacija.
- gospodja profiterka
#949 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Na Rusiju - nikako. Zato sam u početku pomišljala na mogućnost da su Tajip i Vladimir ovo skupa odradili. Javno mnijenje na zapadu se tektonski pomaklo, Cameron se, faktički, odrekao zbacivanja Assada, Rusi dobili bjanko dozvolu da ulijeću u koji god zračni prostor žele (ko bi se više usudio...), Putin nastupio kao velikomučenik pred raširenim očima isprepadane zapadne javnosti... Imajući u vidu da je Hollande prethodno potegao član 42.7 Lisabonskog ugovora (a ne član 5 Washingtonskog) te sve češće izvještaje u evropskim medijima o ulozi Turske u švercu ISIS-ovom naftom, ovo je bio zadnji udarac koheziji zapadnih saveznika na prostoru Bliskog istoka.Mlohavi wrote:Hajde sad kao vrlo cjenjena i objektivna forumasica da nam napises na koji nacin se ovo moze negativno odraziti na Rusiju? Ili Ruija nakon sto im je srusen su24 prozivljava renesansu?gospodja profiterka wrote:Pojma Tajip nije imao o ovome, pojma. Ali valja sad priznati da postoje barem dvije parastrukture koje naredbe primaju iz drugih izvora i koje mu podmeću sve veće klipove u točkove, od bombaškog napada u Ankari, preko rušenja ruskog aviona do jučerašnjeg atentata na onog kurdskog aktivistu.
Vrlo nezgodna situacija.
Jednostavno, nije moglo bolje ispasti za Putina. Isuviše dobro. A namjera je vjerovatno bila drugačija.
- madner
#950 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Erdoganu se nabuje deseta lopta i on deset puta fuli gol. I konta kako mu je do veznog reda. Sta napravi covjek od ovog.