Svijet bez religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Kako bi svijet bio bolje mjesto?

Da nema nikako religija (Agnosticizam, Apateizam, Ateizam, ... )
117
65%
Da ima samo jedna religija
22
12%
Da su svi Deisti
12
7%
Svijet je dobar kakav jeste
30
17%

Total votes: 181

aurora313

#926 Re: Svijet bez religija

Post by aurora313 »

nasa wrote: Salu na stranu, ja kontam da ljudi vjerovatno na neki nacin osjete od drugih ljudi vise od rijeci koje cuju i onog sto vide...ne znam ni kako bih objasnila to...npr. ja sam prije pr dana bila na nekom sastanku i bila je bas negativna atmosfera, kasnije cijeli dan ne mogu da se oslobodim te uznemirenosti itd.
Moze biti da te vibracije/energiju ili sta vec sto primamo od drugih, a ne mozemo da vidimo mi tumacimo kao prisustvo duhova...
A može li biti da si ti bila u negativnom fiziološkom stanju prije tog sastanka?
Dakle, svaka čast džinima i inima, ali smatram da mi sami određujemo 'postojanje' duhova i koječega (moja ih supruga zove 'mali zeleni' i kaže da su često u kuhinji, oko vode i kredenca). :D
mousstapha

#927 Re: Svijet bez religija

Post by mousstapha »

jasko_ba

#928 Re: Svijet bez religija

Post by jasko_ba »

Prva trojica ljudi s kojima će se potpaliti vatra na Sudnjem Danu jesu šehid, onaj koji je podučavao Kur’anu i darežljiv čovjek. Zašto? Samo zbog neispravnog nijjeta ili pretvaranja, licemjerstva u djelima.
Prvi sa kojim će se potpaliti vatra na Sudnjem Danu je čovjek koji pogine kao šehid! Bit će doveden i upoznat sa blagodatima koje će mu biti darovane: „Sjećaš li se Mojih blagodati prema tebi-reći će mu Uzvišeni Gospodar. „Šta si radi sa njima“?
Tada će čovjek reći: „Borio sam se radi tebe dok nisam ubijen“!
Tada će mu Uzvišeni reći: „Lažeš, borio si se da bi bilo rečeno kako si hrabar i rečeno je“!
Zatim će biti vučen licem po tlu i strovaljen u Džehennem.
Drugi čovjek je onaj koji je učio nauku, podučavao druge i učio Kur’an.
Bit će doveden i upoznat sa blagodatima koje će mu biti darovane: „Sjećaš li se Mojih blagodati prema tebi-reći će mu Uzvišeni Gospodar. „Šta si radio sa njima“?
On će reći: „Allahu moj, učio sam nauku u Tvoje ime i podučavao sam druge Kur’anu u Tvoje ime“!
Allah Uzvišeni će reći: „Lažeš, učio si da bi bilo rečeno da si učenjak, pa zar to nije rečeno! I učio si Kur’an da bi bilo rečeno da si učač, pa zar to već nije rečeno“.
Zatim će biti vučen licem po tlu i strovaljen u Džehennem.
Treći je čovjek kome je Allah dao prostranstvo i darovao mu veliki imetak-on je djelio kako je htio.
Bit će doveden i upoznat sa blagodatima koje će mu biti darovane: „Sjećaš li se Mojih blagodati prema tebi-reći će mu Uzvišeni Gospodar. „Šta si radio sa njima“?
On će reći: „Moj Gospodaru, nisam ostavio nijedno mjesto na kojem Ti voliš da bude udjeljeno, a da nisam udjelio radi Tebe“.
Uzvišeni će reći: „Lažeš, dijelio si da bi se govorilo da si plemenit pa je rečeno“.
Poslanik zatim reče: „Ovom trojicom će biti potpaljena džehennemska vatra na Sudnjem Danu“.
Image :-?
zagortenej

#929 Re: Svijet bez religija

Post by zagortenej »

Zar nije lakše potpaliti vatru sa hepo kockama? :?
zagortenej

#930 Re: Svijet bez religija

Post by zagortenej »

Towelie wrote:
shbc wrote:
Towelie wrote: Samo se trudim da razbijem predrasude o verniku, namrgodjenom batici koji gleda sve okolo sa stavom sa'e bilo misevi?! :D
Nista se ne izvlaci. Kakav si bio u pocetku, sad se moze i prozborit s tobom :D
Sta drugo reci osim elhamdulillah. :-D
Pitali hodžu koja mu je omiljena boja, kaže on zelena. Koja još, kaže hodža tamno zelena. A ima li neka osim zelene? Razmišlja hodža, razmišlja i reče: lila. Pitaju ga pa sto bas lila, kad ce hodža k'o iz topa: pa elhamdulila
:D
jasko_ba

#931 Re: Svijet bez religija

Post by jasko_ba »

zagortenej wrote:Zar nije lakše potpaliti vatru sa hepo kockama? :?
Ma nekad stvarno ne mogu shvatiti. Vjerujem da je za mnoge njih ovo sasvim normalno i da imaju objasnjenje tj. vadjenje iz konteksta. :roll:
Smrcak15

#932 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

jasko_ba wrote:
zagortenej wrote:Zar nije lakše potpaliti vatru sa hepo kockama? :?
Ma nekad stvarno ne mogu shvatiti. Vjerujem da je za mnoge njih ovo sasvim normalno i da imaju objasnjenje tj. vadjenje iz konteksta. :roll:
Sta nemozes shvatit ako se fino kaze da ce prvi potjerani u dzehennem biti licemjeri
Lopov-eliminator

#933 Re: Svijet bez religija

Post by Lopov-eliminator »

Zbog raznoraznih obaveza u realnom životu ne stigoh prije odgovoriti na ovo što piše @Edouard.

Vrijeme je da se ovakvi ljudi konačno raskrinkaju jer ovakvi, na žalost 21. vijeka a na radost 90-ih, na Balkanu čine većinu te su razni edouardi svuda oko nas, što je i razlog dužine ovog posta.

Ja lično želim svijet u kojem se ljudi neće getoizirati po vjerskom (ne)opredjeljenju, gdje niko neće imati nikakve probleme zato što je vjernik ili nevjernik. Vjerujem da nisam jedini s ovakvim stavom.

Idemo redom sa uklanjanjem celofana.
Edouard wrote:Lopove, ti bi i lagao. Nikakve mržnje prema ateistima kod mene nećeš naći, a ni u mojim postovima, jer znam da i ateiste Bog ljubi, ta stvoreni su na Njegovu sliku.
Ma hajde? Ovo možeš prodavati nekome ko te ne zna od ranije, ko ne zna kakve si sve bljuvotine pisao na račun ateista koje su takve da se svakom ko ima imalo čovječnosti u sebi ledi krv u žilama. S obzirom da kažeš da i ateiste Bog ljubi, trebao bi slijediti primjer Boga a ne umjesto toga ljubiti ateiste tako da im prišivaš najgnusnije zločine, a da zločince fakturiraš ateistima. Ti si bukvalno svako zlodjelo ili nesreću privalio ateizmu a počinitelje svrstavao u ateiste.

- najgore ekstremističke sisteme si nazivao pojavnim oblicima ateizma i prišivao ih ateizmu i ateistima,
Edouard wrote:Ateizam kao jedan nekoherentni stav o svijetu i životu, ali koji nužno isključuje Boga iz društva, iz života ljudi, u svim svojim različitim historijskim pojavnim oblicima: fašizmu, nacizmu, komunizmu i drugim izmima, maksimalno je zatirao ljudsko dostojanstvo i ljudske slobode, a pogotovo ljudske živote, isključivo neistomišljenika.
A rezultat toga je prema procjenama nešto malo manje od 100 milijona ljudskih žrtava samo u komunističkim "slobodarskim" državama od čega:
- Kina - 65 miliona
- Sovjetski savez - 20 miliona
- Sjeverna koreja - 2 miliona
- Kambodža - 2 miliona
- Afganistan - 1,5 miliona
- Istočna Evropa - 1 milion
- Afrika - 1,7 miliona
- Vijetnam - 1 milion
- Latinska Amerika - 150.000

To su bili sistemi s marksističkom filozofijom, to jest filozofijom dijalektičkog materijalizma, dakle po difoltu strogo ateistički.
Evo i danas imamo svijetli nam primjer ateističke Sjeverne Koreje.
Kina, iako je ekonomska velesila, na radost ateista na ideološkom planu jako se dobro drži.
Kuba pomalo popušta, a bastion ateizma-komunizma u Evropi, Albanija, na žalost ateista srušen je.
- Krivio si ateizam za Drugi svjetski rat a zločince krstio u ateiste,
- svaljivao si komunizam na ateizam, emotivno si nesposoban da razdvojiš ateizam i komunizam, te pokušavaš hinjski nagurati tezu da bi, kad bi se ateizam raširio, eto odmah nazad komunističke diktature. Također ti nije strana ni promocija vjerskog elitizma, što se vidi iz primjera ispod.

Tvoja mržnja prema komunističkom sistemu u kojem ti nisi mogao dobiti posao inspektora u Republičkom sekretarijatu za saobraćaj i veze jer nisi bio član SK te zasljepljuje do te mjere da ga moraš privaliti ateizmu jer nemaš čime diskreditirati sam ateizam. A nikako da se, čak ni u zajebanciji, zapitaš šta je s ateistima koji nisu bili članovi SK, da ti padne na pamet da su oni možda prošli kroz isto što i ti? Naravno, od tebe se to ne može ni očekivati jer takvo nešto zahtijeva empatiju. Pa kod tebe kako god da okreneš eto slučajno UVIJEK je krivac baš ateizam a počinilac masovnih zlodjela UVIJEK baš ateista! A vjernike aboliraš od svega. Kako svaki put kod tebe bude baš tako??? To o tvojoj mržnji govori mnogo.
Edouard wrote:I ateizam nije nako slučajno pridodan komunizmu i svemu onome što on podrazumijeva (klasna borba, rješenje svih otuđenja uključivo i religije..), već kao što rekoh, upravo obrnuto, komunizam je direktna posljedica tvrdnje/stava da Boga nema, tj. ateizma. Ateizam je naprosto inherentan komunizmu, kao krv žilama.
I onda čovjek postaje mjerilo svega, ne odgovara nikome, uzima sudbinu, ali i sudbine drugih, u svoje ruke, i počima 'uređivati' društvo kako mu se učini da bi trebalo.
A 'autoriteti' Marx, Lenjin, Kim Jong, Castro, Pol Pot... skontaju to na jedan način, Hićo i slični njemu na drugi, i ljudski rod dobije to što dobije.
Malo pojednostavnjeno, ali upravo tako.
A kod religija, barem Abrahamskih, Bog je Stvoritelj i vrhovni Autoritet, u konačnici ćemo Njemu odgovarati, nema veličanja i klanjaja ljudima i njihovim idejama i ideologijama...
- Istu stvar si radio i za ovaj rat 90-ih,
- svaku negativnu pojavu na svijetu poput abortusa, trgovanja ljudima, ženskog seksualnog roblja si prišivao ateistima,
- ni holokaust nisi zaobišao, evo ovdje si privalio ove monstruozne zločine ateistima.
Edouard wrote:Naravno da ima ateista visokomoralnih ljudi, ali to nije radi njihovog ateizma. Oni bi i bez ateizma to bili.
Međutim, neki očigledni suvremeni zločini poput abortusa, trgovanja ljudima, žensko seksualno roblje (Izvještaj Euparlamenta za 2013. je da na teritoriju 27 država članica živi čak 880.000 ljudi podvrgnutih nekom obliku robovskog rada. Od toga, čak 270.000 ljudi - većinom žena - žrtve su seksualnog iskorištavanja), itd., sigurno su djelo onih koji misle, vjeruju i žele da Boga nema i ne bude, koji se nadaju da neće odgovarati za svoje zločine. Zar ne?
Dakle, nikako nisu svi ateisti nemoralni ljudi, lažljivi egoisti, ali je također sigurno da su navedeni zločini djelo onih koji u Boga ne vjeruju. Tako se potvrđuje ona poznata Dostojevskog: Ako Boga nema, sve je dozvoljeno.
I što je onda alternativa religijama kojima su na svaki način obilježene kulture i civilizacije? Humanizam? Kojeg tipa? Možda oslanjanje jedino na ljudski razum? Pa taj hiperracionalni razum doveo je do najstrašnijih zločina, do holokausta.
- Vidi šta si ovdje uradio:
Edouard wrote:često vidim da sirotinja dolazi u dvorište i na vrata popovima, vjerojatno i hodžama, znajući iz iskustva da će nešto dobiti, i zaista ne odu prazni.
Ali nisam vidio, a niti čuo da sirotinja dolazi na vrata recimo kupleraja, javnih kuća, bordela, noćnih klubova...,objekata koje sigurno drže nevjernici.
Bog ti tvoj pomogao, kakvo laganje samog sebe si morao u glavi izvoditi da bi došao do ovakvog zaključka? Otkud znaš da ove objekte drže nevjernici? Opet podvaljuješ u skladu sa svojim duplim aršinima kako neko loš može biti samo ateista a vjernik nikako.

Pa ovo:
Edouard wrote:ustrajavanje u zlodjelu nužno isključuje vjerovanje u Boga.
Ovo je tvrdnja koja u tako malo riječi možda i najbolje otkriva tvoje namjere. Ovo je savršen izgovor za davanje legitimiteta svakom fanatiku za podvaljivanje svakog zločina ateistima, upravo onako kako ti stalno radiš. Ovako možeš reći za svakog kriminalca da je ateista. Vidiš kako si se jeftino otkrio. Dovoljno je spomenuti likove poput Aleksandra Golubovića – Kristijana i Mirze Hatića da ti demontiraju ovakve tvrdnje.

iako bi trebao pogledati čitav, obrati pažnju i na dio od 5:00 pa nadalje šta kaže.

- isto si uradio za cijeli rat 90-ih i za srebrenički genocid kada si zajednički rokao sa @skupljac_zeljeza i @S4mpion. To neću postavljati da mi ne bi moderacija prigovorila zbog politike a i učiniću uslugu nečijem želucu. Daću ti mali hint: Katchavendijevo slavlje.

- ateizam si otvoreno nazvao BOLEŠĆU, na temi Ateizam koja je nažalost zatvorena, pa prečišćena, pa zatim i uklonjena
- pokušavao si podmetnuti nekakve organizacije kao nosioce nekakvog nepostojećeg zvaničnog ateističkog stava
Edouard wrote:....The Global Atheist Convention has been run twice in Melbourne, Australia, sponsored by the Atheist Foundation of Australia and Atheist Alliance International. The first convention was held from 12 to 14 March 2010.....

....The Atheist Foundation of Australia is excited to be bringing Robin Ince – Happiness Through Science to Australia in April 2015...

Drugari, neupućeni ste čak i u vlastito...
Uveliko si promovisao moralnu inferiornost ateizma, kad si kmečao kako bez religije nema morala pokazao sam ti fino da to nije istina, i ti si naravno pobjegao od rasprave zbog nedostatka argumenata, i izjavljivao si kako ateistički stav nije kompatibilan ni sa kakvim moralom.
Edouard wrote:Ateistički stav da Bog ne postoji nije kompatibilan ni sa kakvim moralom
Edouard wrote:Ateizam ima, ne nešto, već puno s humanizmom; negiranjem Boga ruši sve pretpostavke za nastanak istinskog humanizma na način da potkopava umnost sveukupne ljudske stvarnosti/kosmosa, te ruši temelje ljudskog dostojanstva i ljudske moralnosti.
Pričao si da ateizam ne može biti human, prisvajao si humanost religiji čime si direktno satanizirao ateiste
Edouard wrote:A kako mi ne bi bio odbojan takav stav koji čovjeka svodi praktički na životinju (što je i ovdje od ateista više puta navedeno), na gole biokemijske procese bez duha, a da ponovo i ne navodim one praktičke izvedbe državnih totalitarizama kojima je u samim temeljima stajao taj isti stav, a u kojima su u modernoj historiji stradavali deseci milijuna ljudi. Ateizam s humanim licem ne postoji jer i ne može postojati.
Jednostavno ne odgovara, nije kompatibilan, s temeljnim ljudskim potrebama. Dapače, u suprotnosti im je.
I nije samo ateizam u sjeverokorejskoj izvedbi poput religije, već svaki ateizam.
Ovdje si se još odvažio izjednačiti ateizam sa nemoralnošću i nehumanošću.
Edouard wrote:Nemoralnost i nehumanost, odnosno, praktično bezboštvo na djelu, gdje ljudi ne doživljavaju druge ljude kao bića ni približno sebi jednakima i vrijednima, a da ne rečem kao braću, i što reče @statixx, sramota za čitav ljudski rod.
Tvoji postovi sve ovo itekako dokazuju, postavio bih i tvoje degutantne postove vezane za ratove ali će mi moderacija prigovoriti da ovdje ubacujem politiku tako da ću se ovdje od toga suzdržati. Velika sreća za tebe je što su tvoji postovi s teme Ateizam (kao i od mnogih drugih) pobrisani pa ljudi koji te ne znaju od prije ne mogu znati u punom „sjaju“ ko se krije iza nicka Edouard.

Kolika je tvoja mržnja prema ateistima govori i tvoj iznenadni ulet na temu Ateizam i mudre misli gdje si, bez apsolutno ikakvog povoda, došao u novom pokušaju da popljuješ ateizam i satreš temu u korijenu, zbog čega si od moderatora dobio opomenu.
NIN wrote:
Edouard wrote:Sam naslov Ateizam mudre misli i tekstovi klasični je primjer oksimorona.
Dakle, dva nespojiva pojma: ateizam i mudre misli hoće ih se povezati u novu značenjsku cjelinu.
E, a to nikako ne ide zajedno, kao ni drveno željeo.
Ateizam kao društveni fenomen teška je novovijeka zabluda, pa kao takvog nemoguće ga je povezivati s mudrim mislima i tekstovima.
Da ne bude nesporazuma, naravno da čovjeka koji je ateist može se povezivati s mudrim mislima, ali ne radi njegovog ateizma, već naprosto što je čovjek; ako je u zabludi u jednoj stvari, ne znači da je i u drugima.
Ma nemoj mi rec!?

Nego, tema na kojoj bi ovo i moglo proci je zakljucana pa se stoga suzdrzi
.
Pa kad si izražavao zabrinutost zbog širenja ateizma u Egiptu... Čovječe materijala o tvojoj mržnji ima za čitavu knjigu. Kod tebe je uvijek kriv ateizam ili ateista, nikad da se zajebeš pa da nekad nešto ne svališ na ateizam, a o tome da za nešto okriviš vjernike se ne može realno ni pričati jer je to za tebe naučna fantastika.
Edouard wrote:Ali ateizam, da, to držim da je veliko nesreća za ljudski rod. Ne samo da držim, pokazalo se to kroz ne tako davnu svjetsku historiju, a pokazuje se i danas.
Taj koncept koji tvrdi da nema dokaza da Bog postoji, pa zato najvjerojatnije i ne postoji, proizvodi i stav da je čovjek jedini taj koji može odlučivati što je dobro, a što zlo i, kao što rekoh, nanio je, a i nanosi mnoga teška zla ljudskom rodu.
Danas se s pravom zgražamo što sve razni teroristi rade po svijetu, a taj koncept dan danas omogućuje da se u svijetu legalno bez medijske buke izvodi terorizam nad milijunima nerođenih, nezaštićenih i nevinih ljudski bića u majčinoj utrobi, bića koja se ne mogu ni braniti.
Sve ove nebuloze si pisao i prije i svaki put su ljudi ovdje propisno obrisali pod ovim tvojim kvaziargumentima. Ponavljaš iste stvari stalno, neko te razmontira kao posljednjeg levata, utišaš se, pa se opet javiš sa istim stvarima kad procijeniš da se prašina slegla. Vjerovao ili ne, da bi bio protiv abortusa i ostalih stvari koje su svezao ateizmu, možeš biti i ateista. Po tvojim kriterijima ateizma, ispade da ja zapravo i nisam ateista.

Tvoja mržnja je vrlo prefrigana i kao takva dosta umotana u celofan ali ti taj isti celofan često popuca. Kako tvoja mržnja djeluje? Kroz podgrijavanje mržnje od malih nogu i izravno podgrijava diskriminaciju prema ateistima. Kad mali čuje za tamo nekog ko ne vjeruje u Boga pita: Tata, tata, što on ne vjeruje u Boga i je li to dobro ili loše? A tata mu kaže: „da je nevjerovanje u Boga velika nesreća za ljudski rod, pokazalo se to kroz ne tako davnu svjetsku historiju koju su mi kod kuće prepričavali, a pokazuje se i danas.“ „Da ne može biti moralan jer nevjerovanje u Boga nije kompatibilno ni sa kakvim moralom, da su oni koji ne vjeruju u Boga maksimalno zatirali ljudske slobode, da one loše objekte za koje su nas roditelji upozoravali da ne idemo u njih sigurno drže oni koji ne vjeruju u Boga, isto kao i on.“ Itd. Također, i drugi očevi vjernici kažu djeci iste stvari. Govori se djeci kako je ateizam nešto nenormalno a religija normalno.

Šta se dešava? Malog nevjernika raja iz razreda počinje izbjegavati jer niko ne želi biti blizu onog čiji je stav bolestan, nenormalan i velika nesreća koja je nama ljudima nanijela mnogo zla, pobila milione nerođene djece koja se nisu mogla ni braniti, koja nisu imala priliku da žive život kao mi. Takav odnos sredine nastavlja se kroz čitav ostatak života u tom okruženju koje je toliko nafilovano predrasudama koje proizvode mržnju prema ateistima. Ta osoba etiketirana je za cijeli život kao neka anomalija gora od najgore bolesti, ili kao tempirana bomba koja može svakog časa eksplodirati. Sve to funkcionira na dosta sličan način kao sa majmunima na slici ispod.

Image

Da te ne znam od ranije pitao bih te kako te bolan nije sramota, imaš li ti ikakvih skrupula ali pošto znam od prije da si makijavelizam prigrlio kao najboljeg jarana, da apsolutno ni od čega ne prezaš da sataniziraš sve što iole podsjeća na ateizam, pa ni od najbrutalnijih laži, podmetačina, etiketiranja, takva pitanja je suvišno postaviti.

Zbog ljudi kao što si ti, nad ateistima se danas vrši društveni progon, i mnogi ne smiju reći da su ateisti zbog straha od progona iz porodice/familije, gubitka posla itd.
Stavovi kao tvoji prepreka su međuljudskom razumijevanju i zdravim međuljudskim odnosima.
Čak i ovoliki tvoji citati su samo jedan djelić onoga što si iznosio u tvojim mrzilačkim pohodima.

I šta reče ono na početku, da bih ja i lagao, da nema mržnje kod tebe a ni u tvojim postovima? Pa tvoji postovi su tu da te demantiraju.

Naletih na jedan interesantan video katoličkog sveštenika i doktora teologije Tomislava Ivančića u kojem ateizam otvoreno naziva bolešću. Frapiralo me je malo i što je u ove tri i nešto minute iznio i druge stavove koji su bukvalno isti stavovi koje je Edouard ovdje iznosio, čak i sa vrlo sličnom konstrukcijom rečenica.

[youtube]www.youtube.com/watch?v=OsWa45Zb9pI[/youtube]

Kako ateista može živjeti u društvu u kojem drugi smatraju da ima bolest samo zato što je ateista??? Kakvo je to društvo?

@Chagalj, nisam te zaboravio, i ti bi trebao dobiti odgovor uskoro, a kad će to biti zavisi kakav budem s vremenom.
Lopov-eliminator

#934 Re: Svijet bez religija

ABH017 wrote:
Lopov-eliminator wrote: Kakvo bdijenje dugo u noć, nemam vremena za to ni da hoću. Ne znam zašto pokazuje da sam postirao u 01:02 kad tad nisam bio ni budan, i taj vremenski nesklad na forumu traje već odavno. Ukoliko mi ne vjeruješ, mogu to lako dokazati screenshotovima koje sam uradio samo za tebe.
Ne nerviraj se bezveze. Forum ide sat u naprijed. To 1:02 si kucao vjerovatno u 12:02.
Ovdje je, izgleda, najvažnije kontrirat nečemu, bez obzira, da li to ima smisla ili ne.
:thumbup:
Ali džaba kad neki ljudi ne biraju sredstva, kad nije mogao argumentima, pokušava na druge načine. Što je najgore, čak i ti drugi načini su se svodili na laži.
Vjerujem da nisi u toku sa opusom dotičnog, pa nisi upoznat, ali ti ga najkraće mogu opisati kao namazaniju i zlonamjerniju verziju @patriota_1 .
ABH017

#935 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

Lopov-eliminator wrote:
ABH017 wrote:
Lopov-eliminator wrote: Kakvo bdijenje dugo u noć, nemam vremena za to ni da hoću. Ne znam zašto pokazuje da sam postirao u 01:02 kad tad nisam bio ni budan, i taj vremenski nesklad na forumu traje već odavno. Ukoliko mi ne vjeruješ, mogu to lako dokazati screenshotovima koje sam uradio samo za tebe.
Ne nerviraj se bezveze. Forum ide sat u naprijed. To 1:02 si kucao vjerovatno u 12:02.
Ovdje je, izgleda, najvažnije kontrirat nečemu, bez obzira, da li to ima smisla ili ne.
Ali džaba kad neki ljudi ne biraju sredstva, kad nije mogao argumentima, pokušava na druge načine. Što je najgore, čak i ti drugi načini su se svodili na laži.
Vjerujem da nisi u toku sa opusom dotičnog, pa nisi upoznat, ali ti ga najkraće mogu opisati kao namazaniju i zlonamjerniju verziju @patriota_1 .
Nisam dugo bio aktivan na forumu, pa su meni svi nepoznati. A vidim i ja njima, pa me trpaju gdje god stignu. Ono, kad nemaš ništa pametno za kazati, raspali po osobnosti. Pa čovjek postane i namazan i mudar i bezobrazan, samo zato što pokušava objasniti svoje stavove.
Zanimljivo postane kad me takvim nazivaju, istovremeno, i ateisti i selefije, i liberali i radikali, bez obzira na nacionalnu pripadnost.
Na kraju mi kažu da ja nisam to, za šta se predstavljam, jer iskačem iz stereotipa, kojeg im je neko nacrtao u glavi.
ABH017

#937 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

Ja razloga mati moja. :koluta: :nevjerujem:
skupljac_zeljeza

#938 Re: Svijet bez religija

Post by skupljac_zeljeza »

ABH017 wrote:Ja razloga mati moja. :koluta: :nevjerujem:
Imaš ljudi koji vjeruju u to. :mrgreen:
ABH017

#939 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

skupljac_zeljeza wrote:
ABH017 wrote:Ja razloga mati moja. :koluta: :nevjerujem:
Imaš ljudi koji vjeruju u to. :mrgreen:
:jbt: :D
Lopov-eliminator

#940 Re: Svijet bez religija

Religija sama po sebi ne moze donijeti ni stetu ni korist, vec to zavisi od toga kako je odredjeni vjernik poima. Zato i postoje ogromne razlike u djelima izmedju ljudi uprkos istoj vjeroispovijesti. Neko misli da ce zaraditi dzennet ako se raznese u punom metrou, a nekom drugom, iako ima istu vjeroispovijest, takvo je nesto budalastina na kvadrat.
mousstapha

#941 Re: Svijet bez religija

Post by mousstapha »

Lopov-eliminator wrote:Religija sama po sebi ne moze donijeti ni stetu ni korist, vec to zavisi od toga kako je odredjeni vjernik poima. Zato i postoje ogromne razlike u djelima izmedju ljudi uprkos istoj vjeroispovijesti. Neko misli da ce zaraditi dzennet ako se raznese u punom metrou, a nekom drugom, iako ima istu vjeroispovijest, takvo je nesto budalastina na kvadrat.
Upravo tako. Isto kao i ateizam. Problem je kad ljudi pomisle da su dekodirali svijet pa to hoce svima da prenesu.
aurora313

#942 Re: Svijet bez religija

Post by aurora313 »

Lopov-eliminator wrote:Religija sama po sebi ne moze donijeti ni stetu ni korist, vec to zavisi od toga kako je odredjeni vjernik poima.
Površno i proizvoljno. Valja obnoviti znanje istorije oko sukoba vezanih za različite vjerske poglede.
Pa onda malo o Jasenovcu... 'ljubavi' Srba i Hrvata... Engleza i Iraca... naseljavanju Amerike...
MyTao

#943 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

Lopov-eliminator wrote:Religija sama po sebi ne moze donijeti ni stetu ni korist, vec to zavisi od toga kako je odredjeni vjernik poima. Zato i postoje ogromne razlike u djelima izmedju ljudi uprkos istoj vjeroispovijesti. Neko misli da ce zaraditi dzennet ako se raznese u punom metrou, a nekom drugom, iako ima istu vjeroispovijest, takvo je nesto budalastina na kvadrat.
Apsolutno netacno... Vjera je stetna sama po sebi. Ne mozes biti vjernik a ne biti stetan za okolinu... Samim tim sto neko vjeruje da postoji drugi svijet gdje ce biti ili nagradjen ili kaznjen je stetno. Ima ljudi koji kazu da su "vjernici" ali se ne pridrzavaju onog sto pise u knjigama... to su hipokriti... ljudi koji placu kada im neko umre, iako kazu da su na boljem mjestu... itd. Oni ustvari nisu vjernici...
ABH017

#944 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

Potpuno ispravno.
Postoje samoljubljivi ljudi, koji sve drugačije žele predstaviti negativnim i svim silama se bore protiv toga. To su ljudi koji mrze, a kao što vidimo, ima ih na sve strane.
Ima, kao što vidimo i onih koji bi da određuju ko je šta, a kad njih neko negdje svrsta, to im smeta.
SAMOLJUBLJIVI LJUDI SU NAJVEĆI PROBLEM NA SVIJETU, A NE NIKAKVA RELIGIJA.
ABH017

#945 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

MyTao wrote:
Apsolutno netacno... Vjera je stetna sama po sebi. Ne mozes biti vjernik a ne biti stetan za okolinu... Samim tim sto neko vjeruje da postoji drugi svijet gdje ce biti ili nagradjen ili kaznjen je stetno. Ima ljudi koji kazu da su "vjernici" ali se ne pridrzavaju onog sto pise u knjigama... to su hipokriti... ljudi koji placu kada im neko umre, iako kazu da su na boljem mjestu... itd. Oni ustvari nisu vjernici...
Ma oni su nevjernici, samo se prave, varaju te.
:lol:
MyTao

#946 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

Bas tako... odlicni razlogi zasto je religija losa... bez obzira o kakvom se covjeku radi...

Kao sto neko jednom rece... Losi ljudi rade lose, dobri dobro... ali samo religija (ideologija) moze natjerati dobrog covjeka da radi lose.
ABH017

#947 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

Religija loše ljude tjera da budu dobri.
Naređuje im da budu dobri.
Zabranjuje im da budu loši.
ZABRANJUJE IM DA BUDU SAMOLJUBLJIVI.
Smrcak15

#948 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

MyTao wrote:
nemoze veca zabluda od ovoga biti, a ja sam licno sam sebi primjer

od malena sam vjernik, a kroz gimnaziju kad je raja probala svasta i nudila mi svasta ja to nisam probao samo za to sto sam vjernik, iako ima pritisak grupe odolio sam tome jer sam bio jak vjernik pa sam se mogao oduprijeti, jer vjerovanje u Boga postojanje drugog svijeta gdje cemo biti nagradjivani i kaznjavani se manifestiralo u tome sto me cuvalo od belaja da ne stavljam nos u mokro. Tako da mi je mater mogla mirno spavati jer je znala da necu upasti u druge i alkhole, kockanja i sta sve ne a to je tako rasprosireno bilo pogotovo kad raja hoce da probaju te nove stavri sto nisu prije probali pa i tebi nude.
Samim tim sto neko vjeruje da postoji drugi svijet gdje ce biti ili nagradjen ili kaznjen je stetno
pa upravo je to mene spasilo kroz zivot, jer sta je mene sprijecilo da neprobam alkohol koji mi se nudi na skolskoj pauzi u gimnazijkom periodu osimupravo to vjeorvanje u drugi svijet naagradu i kaznu. hajde ti odgoj svoj sina bez vjere ali mu govori da se kloni alkhola, pa ces da vidis hoce li se oduprijeti pritisku grupe i jos svoje licne radoznalosti da vidi sta je to uopste, kako smeka ako sva raja se nafurala na to, a jos pogotovo ako su trebe tu na festi pa ti nude a ti budi faca pa odbij to ako bajagi hoce da bude "in"

ja sam sebi i tebi licni dokaz da to gore sto si napisao je cista zabluda i nema veze sa istinom

to je djelimicn otacno, ako ode u pogresno drustvo sto uci nakardnom islamu koji nema veze sa islamom, pa ti kaze raznesi neduzne nevjernike na po ulice ides u Raj kao sehid, to je opasno i sejtanluk da nemoze gore i takve treba hapsiti i dobro zakljucati u zatvorske celije da nevide svjetlost dana.
aurora313

#949 Re: Svijet bez religija

Post by aurora313 »

ABH017 wrote:
...SAMOLJUBLJIVI LJUDI SU NAJVEĆI PROBLEM NA SVIJETU, A NE NIKAKVA RELIGIJA.
Od kuda? Možemo da imamo grupu samoljubljivih ili nesamoljubljivih ljudi koji će i dalje kao jedinke da vode svoj život i da budu kakvi jesu a da time nikome ne smetaju.

Tek kada im daš alat u ruku (u ovom slučaju, vjeru), stvari će da se mijenjaju i to ne samo zato jer su samoljubljivi.

Naravno, to može prouzrokovati i bilo kakva ideologija, idolatrija, ili ko zna kakva zaslijepljenost.
ABH017

#950 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

MyTao wrote:
Bas tako... odlicni razlogi zasto je religija losa... bez obzira o kakvom se covjeku radi...

Kao sto neko jednom rece... Losi ljudi rade lose, dobri dobro... ali samo religija (ideologija) moze natjerati dobrog covjeka da radi lose.
Sasvim dovoljno rečeno.
Locked