hahahahah jeos jedan biser od mnogih....cuj IZ....nema vremena IZ da se posveti tome jer uce dove onome ko je unistio Bobovac!!!! Ko tebi da PC i tastaturu kuku majko!!!BAK-eV wrote:Svako moze trolati, dok se ovo stanje na terenu ne sredi.zenit dozic wrote:I kakve veze sa temom imaju Osmanlije, pokrštavanje i ovo ostalo o čemu pišete![]()
hrasno38 trola nebi li temu odveo u sasvim novom pravcu, izgleda u tome je uspio čim ste se navukli
Treba urediti taj prostor, ograditi ga, postaviti sluzbene zastave i srednjovjekovna obiljezja i nema onda trolanja!
Sramote je od Bosnjaka Varesa ali i IZ, BZKP, da se ne brinu o ovom spomeniku bosnjacke kulturne bastine.
Okupatorske zastave na Bobovcu
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#926 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
- gospodja profiterka
#927 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Ova je diskusija davno okončana, prije desetak stranica.
Poenta je da niko nikoga ne može otjerati s Bobovca, baš kao što niko nikoga ne može natjerati na Bobovac. Svako sam bira gdje će ići i šta će slaviti. Svako sam. Prema tome...
Poenta je da niko nikoga ne može otjerati s Bobovca, baš kao što niko nikoga ne može natjerati na Bobovac. Svako sam bira gdje će ići i šta će slaviti. Svako sam. Prema tome...
KRALJEVA SUTJESKA
Džamija u Kraljevoj Sutjesci je smještena u dijelu zvanom Prijeko na lijevoj obali rijeke Trstionice. Prema narodnom predanju , džamija je sagrađena 1463. godine i to za samo nekoliko dana. Na tom mjestu u Sutješkoj kotlini je sultan Mehmed Fatih odmarao sa svojom vojskom prilikom osvajanja Bobovca. Prilikom obavljanja namaza usadio je štap (sùtru) koja se postavlja prilikom obavljanja namaza na otvorenom. Tokom obreda primijetio je mrava kako se u vidu spirale uspinje na vrh štapa i vraća nazad. S obzirom na učenost i nadahnuće, što je bilo primjetno u slučaju ovog velikana, kao i činjenicu da je bio okružen uglednicima i intelektualcima, shvatio je to kao znak da na ovom mjestu treba da sagradi džamiju. On je to i učinio.
"Na Bobovcu postoje dva šehitluka. Jedan je iznad Bobovca, na mjestu zvanom Meterizi, a drugi je ispod Bobovca, na Sastavcima. Nije poznato od kada se dove uče na «Sastavcima pod Bobovcem», ali se zna da je ta dova učena “u nedjelju prije zadnjeg petka u augustu”, kada je učena i dova u Kraljevoj Sutjesci. Tako je bilo sve do 1947. god. kada je okupljanje i učenje dove zabranjeno. Prema kazivanju najstarijih mještana sela s tog prostora , dvije-tri godine poslije 1947. dovište je premješteno na Meterize, iznad Bobovca, a zatim je i ta trdaicija prekinuta.
Nekada su se ovdje nalazile kubúre s nišanima različitih oblika, a danas, nakon skoro pedeset godina, što prestankom postojanja tog dovišta, što zbog zuba vremena ili nesavjesnog odnosa pojedinaca koji su među kuburama napravili krečanu, više nema nema nijednog nišana. Jedna glava nišana, koja se dugo pomicala po livadi, prenesena je u mezarje Poljane kako bi bila sačuvana. Posljednjih nekoliko godina nekolicina vjernika entuzijasta iz sela Mijekovići i Dragovići, na čelu sa svojim imamom Rasim-ef. Gljivom, dolazi na šehitluke i uči dovu.
Imami medžlisa IZ Kakanj su prošle godine, zajedno s imamima medžlisa IZ Kakanj i Vareš, te te džematlijama s prostora navedenih medžlisa, održali prigodan program uz podne-namaz, proučen je i kelime-i- tewhid, akraću prigodnu poruku uputio je glavni imam Medžlisa IZ Vareš prof. Sadžid ef-Ramić.
-
Bodkin
#928 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Kakav si ti komedijasprog321 wrote:Bodkin wrote:islam sa druge strane su prihvatali iz ljubavi
Nije isto.
U Kur'anu se izricito zabranjuje nasilno privodjenje Islamu.
Dok su katolici do 17 vijeka jasno i glasno davali do znanja ako ne zelite prihvatiti katolicanstvo onda cete biti napadnuti i glave vam skinute.
- hrasno38
#929 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
hahahahha pa dokle cete ovdje pisati nebuloze.......de nam reci sta jos kaze islam....koji je recimo polozaj zene u islamu a koji je recimo u Arabiji? Sta kaze islam za ISIL-ova zlodjela, sta kaze islam za teroristicke akcije....katolici su skidali glave a osmanlije nabijali na kolac...OVI DRUGI SU MOZDA PRVIH 5cm UZIVALI. Eto sve dobrovoljno stajala raja u redu da predju na islam jer su prepoznali da je to vjera buducnosti.....jos samo fali da napisete da je crkvica na Bobovcu izgradjena na temeljima dzamije!!!!! I onda kazete konkretno meni da mrzim islam!!!! Ne gospodo ja mrzim one koji guraju islam tamo gedje mu nije mjesto i sto pisaju po svemo onome sto nije islam. I katolicanstvo i islam su na ove prostore dosli krvavim macevima i to je istina samo sto je katolicanstvo jedno 3 vijeka prije te se zna ko je gazda u kuci. Dovidjenja i prijatno!!!prog321 wrote:Bodkin wrote:islam sa druge strane su prihvatali iz ljubavi
Nije isto.
Dok su katolici do 17 vijeka jasno i glasno davali do znanja ako ne zelite prihvatiti katolicanstvo onda cete biti napadnuti i glave vam skinute.
Last edited by hrasno38 on 30/10/2015 10:07, edited 1 time in total.
- hrasno38
#930 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
BRAVO!!!!gospodja profiterka wrote:Ova je diskusija davno okončana, prije desetak stranica.
KRALJEVA SUTJESKA
Džamija u Kraljevoj Sutjesci je smještena u dijelu zvanom Prijeko na lijevoj obali rijeke Trstionice. Prema narodnom predanju , džamija je sagrađena 1463. godine i to za samo nekoliko dana. Na tom mjestu u Sutješkoj kotlini je sultan Mehmed Fatih odmarao sa svojom vojskom prilikom osvajanja Bobovca. Prilikom obavljanja namaza usadio je štap (sùtru) koja se postavlja prilikom obavljanja namaza na otvorenom. Tokom obreda primijetio je mrava kako se u vidu spirale uspinje na vrh štapa i vraća nazad. S obzirom na učenost i nadahnuće, što je bilo primjetno u slučaju ovog velikana, kao i činjenicu da je bio okružen uglednicima i intelektualcima, shvatio je to kao znak da na ovom mjestu treba da sagradi džamiju. On je to i učinio.
"Na Bobovcu postoje dva šehitluka. Jedan je iznad Bobovca, na mjestu zvanom Meterizi, a drugi je ispod Bobovca, na Sastavcima. Nije poznato od kada se dove uče na «Sastavcima pod Bobovcem», ali se zna da je ta dova učena “u nedjelju prije zadnjeg petka u augustu”, kada je učena i dova u Kraljevoj Sutjesci. Tako je bilo sve do 1947. god. kada je okupljanje i učenje dove zabranjeno. Prema kazivanju najstarijih mještana sela s tog prostora , dvije-tri godine poslije 1947. dovište je premješteno na Meterize, iznad Bobovca, a zatim je i ta trdaicija prekinuta.
Nekada su se ovdje nalazile kubúre s nišanima različitih oblika, a danas, nakon skoro pedeset godina, što prestankom postojanja tog dovišta, što zbog zuba vremena ili nesavjesnog odnosa pojedinaca koji su među kuburama napravili krečanu, više nema nema nijednog nišana. Jedna glava nišana, koja se dugo pomicala po livadi, prenesena je u mezarje Poljane kako bi bila sačuvana. Posljednjih nekoliko godina nekolicina vjernika entuzijasta iz sela Mijekovići i Dragovići, na čelu sa svojim imamom Rasim-ef. Gljivom, dolazi na šehitluke i uči dovu.
Imami medžlisa IZ Kakanj su prošle godine, zajedno s imamima medžlisa IZ Kakanj i Vareš, te te džematlijama s prostora navedenih medžlisa, održali prigodan program uz podne-namaz, proučen je i kelime-i- tewhid, akraću prigodnu poruku uputio je glavni imam Medžlisa IZ Vareš prof. Sadžid ef-Ramić.
- klixoris
#931 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Porediti izopacenu verziju tumacenja islama koju ISIL propagira sa islamom na ovim prostorima je u najmanju ruku suludo... Da ne kazem - smijesnoBodkin wrote:
Kakav si ti komedijaseto ako pise u knjizi da je zabranjeno, onda je zabranjeno. Vidimo isil danas sve to postuje. Vjerujem da su i oni prije 1000 godina prelazili uz kafu i rahatlokum
-
prog321
#932 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Zato su muslimani protiv ISILa.
Jer to sto oni rade nema uporiste u islamskim knjigama.
Inace Osmansko Carstvo je prvo u svijetu priznalo druge vjere i obicaje.
Poznato je da su Zidovi iz 15 stoljeca iz tadasnje Spanije bjezali pod najezdom katolika i skrivali se u Osmanskom Carstvu.
Ta shvatanja su kasnije kopirana i propagirana od protestanata.
Tek u 17 vijeku katolici prihvacaju istu svijest.
Poznato je da su Zidovi iz 15 stoljeca iz tadasnje Spanije bjezali pod najezdom katolika i skrivali se u Osmanskom Carstvu.
- hrasno38
#933 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Da ti nis stvarno Ibrahim Pasic?????prog321 wrote:Zato su muslimani protiv ISILa.
-
prog321
#934 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Fakti su svakome dostupni. Samo morate otvoriti oci. 
- hrasno38
#935 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
CIJI FAKTI????? Ponovit cu svoj post od jucer:prog321 wrote:Fakti su svakome dostupni. Samo morate otvoriti oci.
Ciju istoriju.....Bosnjacku, Hrvatsku ili Srpsku?? Koja je ispravna i tacna?? Mozda onu od Ibrahima Pasica, Envera Imamovica ili ne daj boze Dzevada Jahica perjanica BANU-a...ili Karla Patscha i Pavu Andjelica, Veljka Paskvalina, Vjekoslava Klaica itd itd....ciju istoriju da citam? ili.....
HRVATSKA WIKIPEDIJA
Općenito, u srednjem vijeku na tlu Bosne i Hercegovine postojale su tri crkve koje je prakticiralo izmješano slavensko stanovništvo. Po nekim procjenama na području srednjovjekovne Bosne uoči turskog osvajanja je živjelo 850.000 - 900.000 stanovnika, sljedećeg vjerskog sastava:
katolika oko 750.000 ili 85,22 %.
krstjana oko 80.000 ili 9,09 %.
pravoslavaca oko 50.000 ili 5,68 %.
BOSANSKA WIKIPEDIJA
U srednjovjekovnoj bosanskoj državi, uoči turskog osvajanja živjelo je oko 750.000 katolika, koji su činili većinu stanovništva. Rašireni su bili franjevački samostani. U srednjem vijeku postojali su i Bosanski krstjani, bogumili, vjerska skupina različita od katoličanstva, koji su postepeno nestali...
ili ipak da vjerujem najcasnijim cuvarima Bosne i Hercegovine i njene istorije.....BOSANSKIM FRANJEVCIMA
http://www.bosnasrebrena.ba/v2010/povij ... adara.html
Ko je pisao te fakte za koje ti tvrdis da su 100% tacni jer ja mozda recimo vjerujem nekome kome ti ne vjerujes kao istoricaru ili obratno. Bosnjacki, Srpski i Hrvatski istoricari se razilaze u masi stvari i sto bi ja kao trebao da sad vjerujem bilo kome od njih. Sta mi je garancija??!!!
-
Kitrona
#936 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Pitanje bogumila nije jedinstveno za Bosnu u ono doba. Prije Bosne pojavili su se u Dalmaciji ali tamo su zatrti. Noel Malcolm iznosi tezu da su protjerani katari iz Dalmacije pobjegli u Bosnu i tamo zapoceli taj pokret.
https://sh.wikipedia.org/wiki/Patareni_ ... _Dalmaciji
"Doznali smo da je plemeniti muž bosanski ban Kulin, kad je nedavno naš brat splitski nadbiskup znatan broj jeretika istjerao iz Splita i Trogira, dao njima ne samo sigurno skrovište nego i očitu zaštitu, a njihovoj nevaljalštini dao svoju zemlju i samoga sebe te im ukazao pažnju kao katolicima, čak i više nego katolicima nazivajući ih hrišćanima".
– Papa Inoćentije III u pismu kralju Emeriku
https://sh.wikipedia.org/wiki/Patareni_ ... _Dalmaciji
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
- Ludzak
#938 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Sad cu ja reci svoje misljenje ...
Mi danasnji Bosnjaci nemamo ama nikakve veze sa Bosnjanima koji se vladali kraljevinom Bosnom. Danasnji Bosnjaci su politicki namontirana nacija od strane SDA i Izetbegovica od koje historija zapocinje od Osmanske vladavine, a historija prije ove vladavine se ignorise. Zbog toga mi nismo nacionalno osvješteni.
Mi danasnji Bosnjaci nemamo ama nikakve veze sa Bosnjanima koji se vladali kraljevinom Bosnom. Danasnji Bosnjaci su politicki namontirana nacija od strane SDA i Izetbegovica od koje historija zapocinje od Osmanske vladavine, a historija prije ove vladavine se ignorise. Zbog toga mi nismo nacionalno osvješteni.
-
ozdrlje_donje
-
ozdrlje_donje
#940 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Bas me interesuje kako ce hrasno, Bodkin i ekipa ovo demantovati.
-
Mohamad Sissoko
#941 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
To "Mi" je tu visak.Ocigledno nisi Bosnjak jer ako jesi ti sam sebe tu negiras i prihvatas da si izmisljotina.Konfuzno totalnoLudzak wrote:Sad cu ja reci svoje misljenje ...
- hrasno38
#942 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Ajde ti ziv bio vrati se na pocetak cijele price i pronadji gdje sam ja napisao da su prije osmanlija ovdje bi Srbi i Hrvati!!!! Sjooo kad vako padobranac upadne i volio bi da bude pametan i nekoga sjebe. Ovdje se uglavno prica o katolicanstvu i islamu u BiH a ne o Srbima, Hrvatima...bar ja ne pricam jer ja tu nemam nikakvih dilema.ozdrlje_donje wrote:Bas me interesuje kako ce hrasno, Bodkin i ekipa ovo demantovati.
- Truba
#943 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
normala da prije 1463 nisu bili hrvati ni srbi
al ni današnji bošnjaci
također nisu ni pravoslavci bili
samo katolici i bogumili a ni đavlu nisu mrski
al ni današnji bošnjaci
također nisu ni pravoslavci bili
samo katolici i bogumili a ni đavlu nisu mrski
- Truba
#944 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
bošnjaci s onim bošnjanima imaju veze isto kao današnji egipćani s faraonovim podanicima
- Truba
#945 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
nije baš isto, ali shvaćam poantu
pravoslavni i katolici su u procesu izgradnje nacija sazrili u narode
zato sam i pitao koje je nacionalnosti leonardo da vinči
pravoslavni i katolici su u procesu izgradnje nacija sazrili u narode
zato sam i pitao koje je nacionalnosti leonardo da vinči
- hrasno38
#946 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Da tvrdim Bosnjani su bilo prije dolaska osmanlija a Bosnjaci su se pojavili sa osmanlijama. Opet se mozemo gadjati fatima sa razlicitih destinacija do mile volje.....evo da ne bude HR Wiki citat iz BH Wiki......direktni wrote:@hrasno
Ti cijelo vrijeme pišeš da Bošnjanin i Bošnjak nije isto.
"Najstarija potvrda etnonima "Bošnjak" pojavila se u obliku "Bošnjanin" (latinski: Bosniensis). Riječ "Bošnjanin" označavala je ljude srednjovjekovnog bosanskog kraljevstva. Sufiksi "-in" i "-nin" su do 15. vijeka potpuno zamijenjeni dodatkom "-ak" kako bi tvorili formu etnonima "Bošnjak" (Bosniak), koja se pojavljuje u diplomaciji bosanskog kralja Tvrtka II, koji je 1440. godine poslao izaslanstvo (Apparatu virisque insignis) mađarskom kralju (poljskog porijekla, Władysław Warneńczyk - 1440-1444), da potvrdi "zajedničko slavensko porijeklo i jezik Poljaka i Bošnjaka".
"Izvorno ime Bošnjanin (u latinskim vrelima sing. Bosnensis) prvobitno označava pripadnika srednjovjekovnog bosanskog teritorija, kasnije države. Tvrtko II Kotromanić 1440. godine poslao je delegaciju u Budim radi čestitanja poljskom kralju Vladislavu Jageloviću (Władysław III Warneńczyk) (1440-1444) za ugarskog vladara. Te je prilike spominjana srodnost i zajedničko porijeklo Bosanaca i Poljaka, a radi koristi od novog „slavenskog vladara“ na ugarskom tronu.[16]
U počecima osmanlijske vladavine polako dolazi do promjena u bosanskom jeziku te se narodna imena na ak kao Poljak, Slovak više upotrebljavaju pa i riječ Bošnjak. Sa stabilizacijom osmanlijske vlasti, riječ Bošnjak upotpunosti zamjenjuje srednjovjekovno Bošnjanin. Riječi kao Bošnjak-kavmi i Bošnjak-milleti su označavali pripadnika bošnjačkog naroda odnosno potomke srednjovjekovnih Bošnjana. Dok istovremeno riječ Bošnjak-taifesi označava svakog pripadnika Bosanskog ejaleta bez obzira na narodnost, kulturu i jezik. Bošnjak-kavmi i Bošnjak-milleti je označavalo čovjeka koji je pripadao bošnjačkom narodu, govorio bosanski jezik, slijedio bošnjačku i bosansku kulturu.
I sad ajde ti meni nako ljudski reci sto bi ja vjerovao onome sto si ti napisao a ne bi recimo ovome....
Ime Bosnjak je staro ime, turski oblik imena Bosnjanin, koje od davnina oznacava covjeka iz Bosne. A Bosna se prostirala od Like na sjevero-zapadu pa sve do Sare na jugo-istoku. Citav taj prostor u doba Tvrtka i Kulina bana i u vrijeme Turaka naseljavali su Bosnjaci i Albanci, a u malom procentu Srbi.
Bosnjaci, Albanci i Crnogorci su potomci starih Ilira - najstariji narod na Balkanu. Naime, od Austro-ugarske monarhije ime Bosnjak je bilo ustaljeno za muslimane Bosne, a i za pripadnike ostalih vjeroispovijesti, s obzirom da se Osmansko carstvo dijelilo po vjerskom, a ne po nacionalnom principu. Ipak, svijest o posebnosti unutar islamskog univerzuma od samih pocetaka je prisutna kod Bosnjaka. Bosnjaci su cesto sebe nazivali "pravim Turcima", dok su etnicke Turke nazivali "Turkusama". Ovaj naziv se prvenstveno odnosio na odnos prema vjeri, jer je islam tada nazivan "turskom vjerom".
- House
#947 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Ludzak wrote:Sad cu ja reci svoje misljenje ...
- House
#948 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Zašto Srbi nisu zadržali svoje izvorno ime "Servi"? sramota? 
Aleksandar Fjodorovič Giljferding, u svojoj knjizi „O srodstvu slavenskih jezika sa sanskrtskim“ (1853.), korijen riječi Srbin vadi iz sanskrtske riječi savara, a ona znači nizak, podao, hrđav, nevaljal, grešan, crn čovjek
-
Mohamad Sissoko
#949 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Ne smije se nijedno slovo mjenjat vijekovima inace si izmisljena nacija. 
Piramidolog je tu ekspert.
Piramidolog je tu ekspert.
- Gojeni H
#950 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Tema nema nikakve veze s ovim, ali ne mogu odsutiti.Bodkin wrote:Kakav si ti komedijasprog321 wrote:Bodkin wrote:islam sa druge strane su prihvatali iz ljubavi
Nije isto.
Dok su katolici do 17 vijeka jasno i glasno davali do znanja ako ne zelite prihvatiti katolicanstvo onda cete biti napadnuti i glave vam skinute.eto ako pise u knjizi da je zabranjeno, onda je zabranjeno. Vidimo isil danas sve to postuje. Vjerujem da su i oni prije 1000 godina prelazili uz kafu i rahatlokum
Smijesan si ti sa svojom izjavom. Nema nijednog dokaza o nasilnom osmanskom uvodjenju naroda u islam - NIJEDNOG.
Zato Ima vise dokaza da je pravoslavna crkva prosperirala pod osmanskom vlascu.
Eto lijepo je bilo preci na islam i postati vojni obveznik i ratovati po Iraku, Rusiji, i ostalim rubnim dijelovima carstva ...
Mnogi daleko uceniji od tebe su pokusali objasniti ovaj fenomen, od vjerskih do historijskih autoriteta.
Cak i usporedba Albanije i Bosne ne stoji, radi jake plemenske tradicije kod Albanaca, a nimalo prisutne u Bosnjaka.
Jedino jaka veza izmedju naroda i Bosanske crkve, silom prekinuta, moze objasniti ovaj fenomen (objasnio hAZNADAR).
Isto kao sto prisna veza sa islamom moze objasniti kasniju jaku ratnicku tradiciju branilaca granice carstva.