Sloboda nije ja radim sta hocu i boli me briga vec je sloboda pravo da radim sto zelim sve dok nekog drugog ne ugrozavam zbog toga. Silovanje je narusavanje slobode. Sto se tice trzisne slobode, bez nje nema civilne. Gdje god su se ekonomske slobode uskracivale, sloboda covjeka da svojim kapitalom raspolaze kako on zeli, tu je bilo i uskracivanja svih drugih.piupiu wrote:Eeee, to je jako dobra tema, ali je off topic ovdje. Civilizacija je nastala upravo ograničavanjem potpune slobode. Primjer - to što ljudi ne siluju po ulici i što im to više nije normalno, nije nastalo iz one gore jednačine, nego upravo obrnuto. Civilizacija je prije svega super-struktura, pa konsenzus društva o pravilima društva, pa akumulirano znanje i razvoj, pa država, pa primjena zakona, pa razvijen sistem dokumentovanja, pa svašta nešto ... a ne = tržišna sloboda.Leons wrote: Civilizacija = Sloboda
Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
- Leons
#926 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
-
Avetinho
#927 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Pogresno tumacenje "slobode". Silovanje po ulicama nije nikakva sloboda, niti je stavljanje silovanja van zakona ogranicavanje slobode. Upravo obrnuto, silovanje po ulicama je nesloboda, tiranija.piupiu wrote:Eeee, to je jako dobra tema, ali je off topic ovdje. Civilizacija je nastala upravo ograničavanjem potpune slobode. Primjer - to što ljudi ne siluju po ulici i što im to više nije normalno, nije nastalo iz one gore jednačine, nego upravo obrnuto. Civilizacija je prije svega super-struktura, pa konsenzus društva o pravilima društva, pa akumulirano znanje i razvoj, pa država, pa primjena zakona, pa razvijen sistem dokumentovanja, pa svašta nešto ... a ne = tržišna sloboda.Leons wrote: Civilizacija = Sloboda
Vrlo je slicno, ako ne i gore, silovanje u zdrav mozak, kakvo je bilo prisutno u YU, a danas u Sjevernoj Koreji, Kini, Rusiji
- piupiu
#928 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Da, nama, danas ... jer je civilizacijskim 'stegama' istjerana iz 'normalnog' u nenormalno kroz vrijeme ... upravo ograničavanjem 'slobode'. Freud je napisao jednu čuvenu knjigu "Civilizacija i njena nezadovoljstva' upravo posvećenu tom 'civlizovanju' kao procesu oduzimanja slobode i podsvjesnog usvajanja pravila kroz vrijeme. Postoji čitav pravac sociologije koji se time bavi.Avetinho wrote:Pogresno tumacenje "slobode". Silovanje po ulicama nije nikakva sloboda, niti je stavljanje silovanja van zakona ogranicavanje slobode. Upravo obrnuto, silovanje po ulicama je nesloboda, tiranija.piupiu wrote:Eeee, to je jako dobra tema, ali je off topic ovdje. Civilizacija je nastala upravo ograničavanjem potpune slobode. Primjer - to što ljudi ne siluju po ulici i što im to više nije normalno, nije nastalo iz one gore jednačine, nego upravo obrnuto. Civilizacija je prije svega super-struktura, pa konsenzus društva o pravilima društva, pa akumulirano znanje i razvoj, pa država, pa primjena zakona, pa razvijen sistem dokumentovanja, pa svašta nešto ... a ne = tržišna sloboda.Leons wrote: Civilizacija = Sloboda
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
-
Avetinho
#930 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Vjerovatno nisi dobro procitala sta sam napisao.piupiu wrote:Da, nama, danas ... jer je civilizacijskim 'stegama' istjerana iz 'normalnog' u nenormalno kroz vrijeme ... upravo ograničavanjem 'slobode'. Freud je napisao jednu čuvenu knjigu "Civilizacija i njena nezadovoljstva' upravo posvećenu tom 'civlizovanju' kao procesu oduzimanja slobode i podsvjesnog usvajanja pravila kroz vrijeme. Postoji čitav pravac sociologije koji se time bavi.Avetinho wrote:Pogresno tumacenje "slobode". Silovanje po ulicama nije nikakva sloboda, niti je stavljanje silovanja van zakona ogranicavanje slobode. Upravo obrnuto, silovanje po ulicama je nesloboda, tiranija.piupiu wrote: Eeee, to je jako dobra tema, ali je off topic ovdje. Civilizacija je nastala upravo ograničavanjem potpune slobode. Primjer - to što ljudi ne siluju po ulici i što im to više nije normalno, nije nastalo iz one gore jednačine, nego upravo obrnuto. Civilizacija je prije svega super-struktura, pa konsenzus društva o pravilima društva, pa akumulirano znanje i razvoj, pa država, pa primjena zakona, pa razvijen sistem dokumentovanja, pa svašta nešto ... a ne = tržišna sloboda.
Silovanje nikada nije bilo sloboda, ni u "normalno", ni u "nenormalno" vrijeme. Treba samo priupitati onoga ko je silovan, sve ce ti se kazati.
- piupiu
#931 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ponekad pomislim da sam ovog trenutka sletjela iz Sombrero galaksije na planetu Zemlju. 
- piupiu
#932 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Gdje mi je moj drug skupljac_zeljeza? Tema - 1968..
Pa, kaže:
Godina 1968. bila je godina revolucije koja na neki dan obilježava izlazak Evrope iz modernog u postmoderno doba.
Francuska 1968.
http://www.vreme.com/cms/view.php?id=633311
Njemačka 1968.
http://www.dw.com/bs/68-demonstracije-e ... /a-3466203
O studentskim demonstracijama u Jugoslaviji 1968.
http://www.slobodnaevropa.org/content/o ... 31087.html
Časopis Praxis - centar kritike tadašnje socijalističke prakse u Jugoslaviji (Wikipedia
)
https://hr.wikipedia.org/wiki/Praxis_(Časopis)
Pomenuh da je moj otac učestvovao u tim demonstracijama. Kao dječarac od 18-19 godina sa grupom prijatelja, namjeravao je ići u Vijetnam da 'pomognu vijetnamskom narodu u pravednoj borbi'. Oni su prije svega bili inspirisani Che Guevarom i anarho-komunizmom, i nisu bili protivnici sistema, nego njegovi mladjahni modernizatori, utopisti sa tipično mladalačkim pristupom 'revoluciji' - prvo demonstracije, pa ćemo definisati ciljeve. Za njih je biroktratizovani i tradicionalistički socijalistički sistem, za koji su njihovi stari crpili inspiraciju sa početka 20.og vijeka, bio out; ali socijalizam nije bio 'out'. Oni su se solidarisali sa svojim evropskim vršnjacima, koji su u proteste krenuli iz vrlo sličnih pobuda ... samo na zapadnoj strani. To je, prije svega, bila generacijska pobuna. Tema se malo proširila ... no, sve se završilo tako što su im oduzeti pasoši da ne bi mogli nastaviti putem 'pravedne borbe' prema Aziji.
Možda bi nam onaj forumaš koji je rekao da je učestvovao u tim demonstracijama mogao nešto više reći o njegovom vidjenju stvari.
Pa, kaže:
Godina 1968. bila je godina revolucije koja na neki dan obilježava izlazak Evrope iz modernog u postmoderno doba.
Francuska 1968.
Njemačka 1968.
Časopis Praxis - centar kritike tadašnje socijalističke prakse u Jugoslaviji (Wikipedia
Pomenuh da je moj otac učestvovao u tim demonstracijama. Kao dječarac od 18-19 godina sa grupom prijatelja, namjeravao je ići u Vijetnam da 'pomognu vijetnamskom narodu u pravednoj borbi'. Oni su prije svega bili inspirisani Che Guevarom i anarho-komunizmom, i nisu bili protivnici sistema, nego njegovi mladjahni modernizatori, utopisti sa tipično mladalačkim pristupom 'revoluciji' - prvo demonstracije, pa ćemo definisati ciljeve. Za njih je biroktratizovani i tradicionalistički socijalistički sistem, za koji su njihovi stari crpili inspiraciju sa početka 20.og vijeka, bio out; ali socijalizam nije bio 'out'. Oni su se solidarisali sa svojim evropskim vršnjacima, koji su u proteste krenuli iz vrlo sličnih pobuda ... samo na zapadnoj strani. To je, prije svega, bila generacijska pobuna. Tema se malo proširila ... no, sve se završilo tako što su im oduzeti pasoši da ne bi mogli nastaviti putem 'pravedne borbe' prema Aziji.
Možda bi nam onaj forumaš koji je rekao da je učestvovao u tim demonstracijama mogao nešto više reći o njegovom vidjenju stvari.
-
Avetinho
#933 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Sta kazes, prvo demonstracije, poslije cemo definisati ciljeve?
Uzas.
Uzas.
- piupiu
#934 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Pa, šta je tu čudno? Ljudi krenu da se bune protiv nekog akutnog problema, dignu se da izraze svoje nezadovoljstvo, a tek onda krenu da definišu čitav spektar problema. Kao Plenumi u BiH nedavno.
-
Avetinho
#935 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Tebi to normalno?piupiu wrote:Pa, šta je tu čudno? Ljudi krenu da se bune protiv nekog akutnog problema, dignu se da izraze svoje nezadovoljstvo, a tek onda krenu da definišu čitav spektar problema. Kao Plenumi u BiH nedavno.
Neka ti je sa srecom i tebi i tvom pokolenju.
Valjda prvo morate znat sta hocete, onda rusite.
- piupiu
#936 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Nije normalno, nego ... tako to nekako vrlo često ide. I kad se ljudi dignu na revoluciju, dignu se iz različitih razloga ... a, vrlo često revolucija dobije neki treći ishod od onog njihovog početnog razloga.Avetinho wrote:
-
Avetinho
#937 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Uvijek. Vidi na vikipediji: Dikator.piupiu wrote:Nije normalno, nego ... tako to nekako vrlo često ide. I kad se ljudi dignu na revoluciju, dignu se iz različitih razloga ... a, vrlo često revolucija dobije neki treći ishod od onog njihovog početnog razloga.Avetinho wrote:
- piupiu
#938 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Avetinho wrote: Uvijek. Vidi na vikipediji: Dikator.
Ne učim sa Wikidpediae.
-
Avetinho
#939 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Dobra je vikipedija ponekad.
- piupiu
#940 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Jedina stvar s kojom se ja ne slažem u toj interpretaciji je da je narod pasivno sjedio, tužan i neutješan, dok mu je diktator radio o glavi.Avetinho wrote:Dobra je vikipedija ponekad.
- Ommadawn
#941 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ima jedna pjesma od grupe Black Sabbath, zove se Backstreet Kid (sa albuma Technical Ecstasy) u kojoj ima stih koji ide ovako "Living life is easy if you know which way you're going".piupiu wrote:Pa, šta je tu čudno? Ljudi krenu da se bune protiv nekog akutnog problema, dignu se da izraze svoje nezadovoljstvo, a tek onda krenu da definišu čitav spektar problema. Kao Plenumi u BiH nedavno.
Ne mislim da je prošlogodišnji ustanak krenuo iz akutnog problema nego da tu postoji višegodišnje nezadovoljstvo koje nakupilo a pobunjenici su itekako imali neke ciljeve.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#942 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
piupu bacas bisere u blato 
- Leons
#943 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
piupiu wrote:Pa, šta je tu čudno? Ljudi krenu da se bune protiv nekog akutnog problema, dignu se da izraze svoje nezadovoljstvo, a tek onda krenu da definišu čitav spektar problema. Kao Plenumi u BiH nedavno.
U jbt a ja mislio da je ono ljevica : anarhija, haos i rat desnicarska kritika
- madner
#944 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Jao koji mozgovi. Najosnovnije stvari, kao sto je zakon jacega i ugovor sa drzavom ne mogu da svare a hoce da diskutuju o sistemima. Pa to je kao da niste u stanju da sabirate i oduzimate ali bi htjeli objasniti Einsteinu gdje je fulio. 
- piupiu
#945 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Stvarno nemam pojma šta si ti mislio, niti mi je bio cilj pogadjati.Leons wrote:piupiu wrote:Pa, šta je tu čudno? Ljudi krenu da se bune protiv nekog akutnog problema, dignu se da izraze svoje nezadovoljstvo, a tek onda krenu da definišu čitav spektar problema. Kao Plenumi u BiH nedavno.![]()
U jbt a ja mislio da je ono ljevica : anarhija, haos i rat desnicarska kritika
- Leons
#946 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Pa ono, ako imas rulju koja dize revoluciju a ne zna zbog cega to bas i nije neki primjer reda i mira.
- skupljac_zeljeza
#947 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Mnogi filmovi iz tog crnog talasa nisu do skora ugledali svjetlo dana. Žilnik, Papić i ekipa su iskoristili taj momenat '68. da pokažu i naličje ove 'civilizacije' u koju bi se Kazaz sigurno vratio. Šega mi kada ovo napisah.piupiu wrote:Gdje mi je moj drug skupljac_zeljeza? Tema - 1968..![]()
Pa, kaže:
Francuska 1968.
Njemačka 1968.
Časopis Praxis - centar kritike tadašnje socijalističke prakse u Jugoslaviji (Wikipedia)
Poenta je u kadrovima na kojima se vidi kako se fakat živjelo posmatrajući parole u kojima ljudi imaju jasne zahtjeve vezane za egzistenciju pa do nezadovoljstva licemjernom 'crvenom buržoazijom' jer ako uzmemo samo Beograd pa si imala kaste i jedna je živjela na Dedinju, druga na Novom Beogradu, a treća se gušila u memljivim sobičcima Sava Male. O selima bez struje, vode, asfalta, kanalizacije...nećemo pričati. Ne znam koliko pratiš detalje, ali na filmu Nezaposleni ljudi imaš ulice Novog Sada gdje zebre nisu ni potrebne jer se vidi kako svakih nekoliko sekundi prođe jedno auto pa opet kroz nekoliko sekundi neki kamion. Riječ je o tome kako je većina živjela, a snimci to zorno ilustruju kada kamera šeta po željezničkim stanicama. Nije SFRJ bila samo asfalt Ljubljane, Zagreba, Beograda nego je to bilo i selo gdje je snimljen Ovo malo duše ili Kuduzova čaršija sa svom pravdom i krivdom.....i blatom.
- Ommadawn
#948 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Buđenje pacova, Put u Katangu od Žike Pavlovića sa neizbježnim Kad budem mrtav i beo.skupljac_zeljeza wrote:Mnogi filmovi iz tog crnog talasa nisu do skora ugledali svjetlo dana. Žilnik, Papić i ekipa su iskoristili taj momenat '68. da pokažu i naličje ove 'civilizacije' u koju bi se Kazaz sigurno vratio. Šega mi kada ovo napisah.piupiu wrote:Gdje mi je moj drug skupljac_zeljeza? Tema - 1968..![]()
Pa, kaže:
Francuska 1968.
Njemačka 1968.
Časopis Praxis - centar kritike tadašnje socijalističke prakse u Jugoslaviji (Wikipedia)
Pomenuh da je moj otac učestvovao u tim demonstracijama. Kao dječarac od 18 godina sa grupom prijatelja, namjeravao je ići u Vijetnam da 'pomognu vijetnamskom narodu u pravednoj borbi'. Oni su prije svega bili inspirisani Che Guevarom i anarho-komunizmom, i nisu bili protivnici sistema, nego njegovi mladjahni modernizatori, utopisti sa tipično mladalačkim pristupom 'revoluciji' - prvo demonstracije, pa ćemo definisati ciljeve. Za njih je biroktratizovani i tradicionalistički socijalistički sistem, za koji su njihovi stari crpili inspiraciju sa početka 20.og vijeka, bio out; ali socijalizam nije bio 'out'. Oni su se solidarisali sa svojim evropskim vršnjacima, koji su u proteste krenuli iz vrlo sličnih pobuda ... samo na zapadnoj strani. To je, prije svega, bila generacijska pobuna. Tema se malo proširila ... no, sve se završilo tako što su im oduzeti pasoši da ne bi mogli nastaviti putem 'pravedne borbe' prema Aziji.
Možda bi nam onaj forumaš koji je rekao da je učestvovao u tim demonstracijama mogao nešto više reći o njegovom vidjenju stvari.![]()
Poenta je u kadrovima na kojima se vidi kako se fakat živjelo posmatrajući parole u kojima ljudi imaju jasne zahtjeve vezane za egzistenciju pa do nezadovoljstva licemjernom 'crvenom buržoazijom' jer ako uzmemo samo Beograd pa si imala kaste i jedna je živjela na Dedinju, druga na Novom Beogradu, a treća se gušila u memljivim sobičcima Sava Male. O selima bez struje, vode, asfalta, kanalizacije...nećemo pričati. Ne znam koliko pratiš detalje, ali na filmu Nezaposleni ljudi imaš ulice Novog Sada gdje zebre nisu ni potrebne jer se vidi kako svakih nekoliko sekundi prođe jedno auto pa opet kroz nekoliko sekundi neki kamion. Riječ je o tome kako je većina živjela, a snimci to zorno ilustruju kada kamera šeta po željezničkim stanicama. Nije SFRJ bila samo asfalt Ljubljane, Zagreba, Beograda nego je to bilo i selo gdje je snimljen Ovo malo duše ili Kuduzova čaršija sa svom pravdom i krivdom.....i blatom.
Onaj što je skroz zabranjen da bi se nedavno pojavio "Mlad i zdrav kao ruža" gdje se ne prikazuje mizerija ali itekako kritika sistema kuda ide i protagonistine riječi na kraju "ja sam vaša budućnost".
"San o ruži" prikazuje život radnika osamdesetih, fantastičan film.
- piupiu
#949 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ommadawn wrote:
Buđenje pacova, Put u Katangu od Žike Pavlovića sa neizbježnim Kad budem mrtav i beo.
Onaj što je skroz zabranjen da bi se nedavno pojavio "Mlad i zdrav kao ruža" gdje se ne prikazuje mizerija ali itekako kritika sistema kuda ide i protagonistine riječi na kraju "ja sam vaša budućnost".
"San o ruži" prikazuje život radnika osamdesetih, fantastičan film.
Evo još ...
http://kaziti.org/sr/15-kljucnih-filmov ... .1.57.html
- Point.
#950 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Jugoslavija je bila ko ferrari, ove danas mizerije od nezavisnih drzava ko biciklo sa jednim tockom.