Prijtelj imao slicnu situaciju, manji udes gdje je on kriv 100%, kako nije imao saobraćajnu kod sebe ostavi levat licnu i broj telefona i ode po dok. od vozila kad se vratio zapisnik vec bio napravljen i konstatovano da je napustio lice mjesta. Dobio prekršajni nalog, platio. Nakod godinu dobije zahtjev za regresnu naplatu od osiguranja. Konsultuje advokata i direktora iz jedne osiguravajuce kuce i obadva mu savjetuju da prihvati zahtjev jer ce samo sebi nabiti jos troškova. Tako i postupi sa tim da je dogovorio plaćanje na rate jbg.oXavier wrote: ↑05/10/2024 12:20Od koga će naplatiti? Po meni je jedino trebao ako se nisu mogli dogovoriti oko novca ponuditi popunjavanje evropskog bez petljanja policije, ili odmah pozvati policiju da naprave zabilješku ili da mu pomognu pronaći vlasnika.semsasuljakovic wrote: ↑05/10/2024 11:57 Pouka priče: ne treba biti više ni dobar. Ako nekoga zakačiš - neka se jebe. Neka zove policiju pa neka mu onda ona pravi zapisnike i tuži NN lice. Štetu će svakako naplatiti.
Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Pitar sa Kariba
- Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.
#926 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
-
oXavier
#927 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Naravno da se može osporavati, međutim ta "interna odluka" je odluka osiguranja po tvom odštetnom zahtjevu dok sud ne odluči drugačije. Ono što sam htio naglasiti je da se osiguranje ne mora slijepo držati npr prekršajnih naloga pri određivanju krivca za nezgodupreludezalude wrote: ↑11/10/2024 01:12 Ta odluka nema pravosnasnost jer se radi o internoj odluci osiguranja i druga strana moze osporavati tu odluku.
-
dgL_
#928 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Potpiši ovde i to je to bilo... Procedura totalno nestandardna...noviclan wrote: ↑11/10/2024 03:49Zapisnik (izjavu o o okolnostima) potpisuje i jedna i druga strana tako da to niko nije vidio onda nije ni potpisao niti ima zapisnikadgL_ wrote: ↑10/10/2024 18:54 Pozz,
Udes bio... Stranke nisu saglasne ko je kriv... Policija vidno na strani jedne stranke jer de poznaju... Sa drugom ne zeli da razgovara. Obavili uvidjaj i nista nisu rekli nikome... Radjen alko test neka mjerenja njima shodna i tjt... Koji je postupak dalje? Ko odlučuje ko je kriv na osnovu zapisnika? Zapisnik niko nije dobio ni vidio
Hvala
-
dgL_
#929 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Niko nije dobio prekrasjni nalog...oXavier wrote: ↑11/10/2024 08:03Naravno da se može osporavati, međutim ta "interna odluka" je odluka osiguranja po tvom odštetnom zahtjevu dok sud ne odluči drugačije. Ono što sam htio naglasiti je da se osiguranje ne mora slijepo držati npr prekršajnih naloga pri određivanju krivca za nezgodupreludezalude wrote: ↑11/10/2024 01:12 Ta odluka nema pravosnasnost jer se radi o internoj odluci osiguranja i druga strana moze osporavati tu odluku.
Ja sam bio ubjedjen da policija po zapisniku utvrdjuje okolnosti i krivicu...
- Optimist
#930 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Trebali su da napisu u par recenica tvoju izjavu sta se dogodilo prije nego potpises.
-
oXavier
#931 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Vidi, ovo što ja pišem je više izuzetak nego pravilo. Policija nakon provedenog uviđaja zapisnikom utvrdi zatečeno stanje, i tok nezgode ukoliko je moguće, nakon čega pokrene prekršajni postupak protiv jednog ili čak oba učesnika. Ponekad desi da pokrenu prekršajni postupak odnosno okrive nekog ko nema odgovornosti za nastanak nezgode. Pisao sam nekad primjer, kad je patrola došla, okrivila jednog učesnika, ubijedila ga da je kriv te su popunili evropski obrazac. Na kraju je ispalo sve suprotno, taj "krivac" je naplatio štetu, dok je drugi odbijen (odluke 2 različita osiguranja).dgL_ wrote: ↑11/10/2024 08:07Niko nije dobio prekrasjni nalog...oXavier wrote: ↑11/10/2024 08:03Naravno da se može osporavati, međutim ta "interna odluka" je odluka osiguranja po tvom odštetnom zahtjevu dok sud ne odluči drugačije. Ono što sam htio naglasiti je da se osiguranje ne mora slijepo držati npr prekršajnih naloga pri određivanju krivca za nezgodupreludezalude wrote: ↑11/10/2024 01:12 Ta odluka nema pravosnasnost jer se radi o internoj odluci osiguranja i druga strana moze osporavati tu odluku.
Ja sam bio ubjedjen da policija po zapisniku utvrdjuje okolnosti i krivicu...
-
noviclan
#932 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Pa i jeste potpisi ali ti njemu govoris sta je bilo a on je cato i kazes to je to i koljeno i potpis nema dopunjavanja, ne mozes neces ne bi trebao potpisati ono sto nisi vidio odnosno sto nisi rekaodgL_ wrote: ↑11/10/2024 08:05Potpiši ovde i to je to bilo... Procedura totalno nestandardna...noviclan wrote: ↑11/10/2024 03:49Zapisnik (izjavu o o okolnostima) potpisuje i jedna i druga strana tako da to niko nije vidio onda nije ni potpisao niti ima zapisnikadgL_ wrote: ↑10/10/2024 18:54 Pozz,
Udes bio... Stranke nisu saglasne ko je kriv... Policija vidno na strani jedne stranke jer de poznaju... Sa drugom ne zeli da razgovara. Obavili uvidjaj i nista nisu rekli nikome... Radjen alko test neka mjerenja njima shodna i tjt... Koji je postupak dalje? Ko odlučuje ko je kriv na osnovu zapisnika? Zapisnik niko nije dobio ni vidio
Hvala
-
dgL_
#933 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Jasno to sve. Jedino mi je nelogično da Policija ne utvrdjuje krivicu vec osiguranje... Nesto sam naucio i tjt
-
preludezalude
#934 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Ama....
Policija utvrdjuje krivicu. Osiguranje moze da se ne slaze i da kaze da je neko drugi kriv. Ali ni ti neces slegnuti ramenima vec ces osporavati odluku osiguranja. Posve normalna situacija i tu nema nista cudno. Pa i kad te policija zaustavi i hoce da te kazni za npr prekoracenje brzine...ti mozes da osporavas tu odluku.
Policija utvrdjuje krivicu. Osiguranje moze da se ne slaze i da kaze da je neko drugi kriv. Ali ni ti neces slegnuti ramenima vec ces osporavati odluku osiguranja. Posve normalna situacija i tu nema nista cudno. Pa i kad te policija zaustavi i hoce da te kazni za npr prekoracenje brzine...ti mozes da osporavas tu odluku.
- Ateista
#935 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Ne mora policija utvrdjivati krivicu, vec sam pisao za udes koji sam imao gdje smo zvali policiju, kad su vidjeli da je mala steta i nema niko povrijedjen, rekli popunite evropski i predajte u osiguranje, oni ce odrediti ko je kriv, nisu se uopste bavili time.
-
avijon
#936 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
pa ne mozes ispunit evropski bez da neko prizna krivicu ? zato je tu policija da napravi zapisnik kad je steta prevelika ili se ne moze odrediti krivac
-
oXavier
#937 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Ne mora niko priznati bitno je da su učesnici usaglašenii kako je nastala nezgoda. Čak i ako prizna, ne mora značiti da je kriv. Čak i piše na samom obrascu da ne služi za utvrđivanje krivice

- Ateista
#938 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Ne mora, evo oXavier je objasnio da to uopste nije smisao obrasca da neko mora priznati krivicu i da samo priznavanje ne mora znaciti da je taj stvarno kriv. On sluzi da se ucesnici usaglase oko konkretnih detalja vezanih za to kako je do udesa doslo, a osiguranja se mogu baviti time ko je kriv. U konkretnom slucaju smo zvali polizciju upravo iz razloga sto nismo bili sigurni oko krivice, i oni rekli da se ne moramo izjasnjavati o krivici. Nekad ni policajci nisu upoznati sa tim, drugi slucaj dosta prije, isto tako zvali policiju i dok ne dodju mi poceli popunjavati obrazac, dosla policija i pita jeste se usaglasili ko je kriv, mi kazemo nismo cekali Vas da kazete (iako sam ja bio siguran ali drugi ucesnik nije), oni pitaju pa sto popunjavate ako niste usaglasili ko je kriv. Tad nisam znao za ovo i nisam bio ni svjestan koliko je pogresno to sto su rekli, a to nije bila njihova jedina greska, imali su jos nekih propusta i neprofesionalnih radnji, da ne idem sad u detalje, nista srecom sto je uticalo na sam ishod, samo treba imati u vidu da ni policajci cesto nisu dovoljno upoznati sa zakonom i nekim procedurama koje bi trebali znati.
-
NediM17
#939 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Sud je tito i partija.
Sve drugo "morebit bidne, morebit ne bidne".
Sve drugo "morebit bidne, morebit ne bidne".
- Ateista
- canvra888
#941 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Osiguravajuće kuće su šljamovina lažljiva, nije ni čudo što toliko puno slučajeva u konačnici ode na sud.
-
dgL_
#942 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Pa procitaj da nisu nista utvrdili u slucaju koji sam pisao... Nisu nista rekli samo da su uzeli policijsku zabiljesku i tjt...preludezalude wrote: ↑11/10/2024 11:39 Ama....
-
preludezalude
#943 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Trazi policijski zapisnik da vidis napismeno. Ono sta neko kaze se ne pika. Samo crno na bijelo.dgL_ wrote: ↑11/10/2024 20:07Pa procitaj da nisu nista utvrdili u slucaju koji sam pisao... Nisu nista rekli samo da su uzeli policijsku zabiljesku i tjt...preludezalude wrote: ↑11/10/2024 11:39 Ama....
- Mea_parvitas
#944 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Pozdrav. Imao sam udes neki dan, covjek me udario na semaforu u zadnji branik i sada cekam koliki ce biti prijedlog isplate stete od osiguranja. Da li se moze otici u neki servis koji ce napraviti predracun radova, bez da se mora placati 10% te cijene, jer tako su mi rekli u ovlastenom (auto je Hyundai Elantra). Sigurno ce steta biti 4,5 milja, a nesto mi je suludo da placam 4,5 stoja za napravljeni predracun. Hvala
-
noviclan
#945 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Ako mislis da ces uzeti 4-5 milja jebes onda tih cetiri pet glava
- holowey
#946 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
zadnji branik da kosta 4,5 milje? od zlata je? optocen rubinima? ili su i vrata prtljaznika stradala? povuklo i zadnji vezni lim?Mea_parvitas wrote: ↑16/10/2024 07:59 Pozdrav. Imao sam udes neki dan, covjek me udario na semaforu u zadnji branik i sada cekam koliki ce biti prijedlog isplate stete od osiguranja. Da li se moze otici u neki servis koji ce napraviti predracun radova, bez da se mora placati 10% te cijene, jer tako su mi rekli u ovlastenom (auto je Hyundai Elantra). Sigurno ce steta biti 4,5 milja, a nesto mi je suludo da placam 4,5 stoja za napravljeni predracun. Hvala
ako je samo branik, plati opravak i ispostavi osiguranju racun za refundaciju inace ce ti od predracuna (cak i ako se sloze sa iznosom) odbiti iznos pdv-a
- Ateista
#947 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Koliko sam ja shvatio, taj predracun ti je bespotreban jer ga osiguranja ne uzimaju kao relevantna, vec procjenu sudskog vjestaka. Taj predracun ti moze biti samo neki grubi orijentir koliko mozes ocekivati, ali posto se placa ne vidim zasto bi ga bezveze placao. Prelistaj malo temu, ima objasnjenja kako je najbolje angazovati advokata da on preuzme slucaj i da sudski vjestak izvrsi procjenu, to je valjda investicija koja bi se trebala isplatiti jer se na kraju dobije znatno vise.Mea_parvitas wrote: ↑16/10/2024 07:59 Pozdrav. Imao sam udes neki dan, covjek me udario na semaforu u zadnji branik i sada cekam koliki ce biti prijedlog isplate stete od osiguranja. Da li se moze otici u neki servis koji ce napraviti predracun radova, bez da se mora placati 10% te cijene, jer tako su mi rekli u ovlastenom (auto je Hyundai Elantra). Sigurno ce steta biti 4,5 milja, a nesto mi je suludo da placam 4,5 stoja za napravljeni predracun. Hvala
- Mea_parvitas
#948 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Ma lupio sam neku maks cifru, jer znam koliko i drugi dobijaju za slicne stvari (rezervni originalni NOV dio), ali nije samo to, nego je napuklo stop svjetlo, pomjerio se zadnji vezni lim, gepek ne nalijeze dobro, parking senzori su tu, itd.holowey wrote: ↑16/10/2024 09:47zadnji branik da kosta 4,5 milje? od zlata je? optocen rubinima? ili su i vrata prtljaznika stradala? povuklo i zadnji vezni lim?Mea_parvitas wrote: ↑16/10/2024 07:59 Pozdrav. Imao sam udes neki dan, covjek me udario na semaforu u zadnji branik i sada cekam koliki ce biti prijedlog isplate stete od osiguranja. Da li se moze otici u neki servis koji ce napraviti predracun radova, bez da se mora placati 10% te cijene, jer tako su mi rekli u ovlastenom (auto je Hyundai Elantra). Sigurno ce steta biti 4,5 milja, a nesto mi je suludo da placam 4,5 stoja za napravljeni predracun. Hvala
ako je samo branik, plati opravak i ispostavi osiguranju racun za refundaciju inace ce ti od predracuna (cak i ako se sloze sa iznosom) odbiti iznos pdv-a
Vidjecu koliku cu dobiti procjenu.
- hopi
#949 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Prvo kakva je to Procjena da košta 400 500 KM? Gdje procjenjuju vozilo, na mjesecu?
Ja bi ovako
Sačekao ponudu osiguranja
Ako ti je ok prihvatio
Ako ne onda bi otišao na procjenu štete, I onda to priložio kao argument žalbe
Ja bi ovako
Sačekao ponudu osiguranja
Ako ti je ok prihvatio
Ako ne onda bi otišao na procjenu štete, I onda to priložio kao argument žalbe
- Mea_parvitas
#950 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Iscitao sam malo ranije postove, jasni su mi dalji koraci. Mislim da je moje osiguranje dobro poslikalo sva ostecenja, pa vidjecemo ponudu.