Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Tomahawk11
Globalni moderator

#926 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

Pa dao toliko prije godinu i po.
Sluzice jos bar godinu, a mozda i vise.
Ne mijenjam telefon svako pola godine.
Pa dobro, mogao sam uzeti obicni tel za 50-100 KM, al treba smartphone, jbg.
Imao sam neki bezvezni gdje si morao stocem udariti u ekran da se nesto desi :mrgreen:
Tako da sam uzeo nesto sto normalno funkcionise.
Jbg, ko student sam uzeo laptop od 1700 KM. Danas se takvi (a i bolji) mogu naci za 5-6 stoja.
Kad se prosli pokvario, uzmem novi za oko 600 KM. Eno ga sluzi vec treca godina.
To su stvari na koje gledam kao na potrebu, ne nuzno luksuz.
Luksuz je bio LED TV, al eto, mora se i to :D
Dr. Kuca

#927 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Dr. Kuca »

Ni osjetio nisam. Kes.
Logovan

#928 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Logovan »

Tomahawk11 wrote:6 i po glava ga tipla.
Jel puno?
Ima se, može se.

:smajlikojipišaposirotinji:

:mrgreen:
sumirprimus

#929 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by sumirprimus »

Tomahawk11 wrote:Pa dao toliko prije godinu i po.
Imao sam neki bezvezni gdje si morao stocem udariti u ekran da se nesto desi :mrgreen:
Jbg, ko student sam uzeo laptop od 1700 KM. Danas se takvi (a i bolji) mogu naci za 5-6 stoja.
Kad se prosli pokvario, uzmem novi za oko 600 KM. Eno ga sluzi vec treca godina.
to ti kajem,svaki mjesec nesto novo.
jedan mjesec mobitel,drugi laptop, pa hanuma dodje na red...
dodaj djecu...
milja i po? mjesecno ok? :lol:
sumirprimus

#930 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by sumirprimus »

Dr. Kuca wrote:Ni osjetio nisam. Kes.
negdje opnda malo lagis..kajes tebi i hanumi milja i po taman..
:D
Tomahawk11
Globalni moderator

#931 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

sumirprimus wrote:
dodaj djecu...
Ma nije bas svaki.
Zadnji bio LED TV, proljetos.
Doduse, od tad je bio servis na autu, gume, akumulator, registracija :D jos neki troskovi...da, svaki mjesec manje vise ima vandrednih izdataka :D :D
Sta milja i po....po glavi ili?
sumirprimus

#932 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by sumirprimus »

to ti kajem svaki mjesec novi izdaci.
ne osudjujem, samo primjecujem. :)
VladaFBiH

#933 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by VladaFBiH »

Evo odokativno šta mi prvo pada na pamet / dva odrasla člana i dvoje male djece/:

1. Režije cca 300KM
2. Auto cca 300KM (registracija, gorivo, gume)
3. Mobitel 50KM (dvoje po 25KM)
4. Hrana cca 800KM (ovdje računam i kućnu hemiju i ličnu kozmetiku)
5. Vrtić za dvoje djece ili teta 500-600 (znam da će ovdje mnogi reći da je puno ali s obzirom da državni radi samo do 17 sati nije opcija osim ako ne radiš u državnoj firmi a i on je cca 300KM za dvoje djece)
6. Internet, TV i telefon cca 60KM
7. Odjeća/obuća cca 250KM u prosjeku (ovdje računam i pelene i sl.)
8. Doručak za 2 osobe cca 280KM (ništa posebno 14KM x 20 radnih dana - po osobi 7KM - da nešto pojedeš i popiješ kafu)
9. Nepredviđeni troškovi 160KM (svi imamo ovo i to svaki mjesec - crkne veš mašina, pokvari se nešto na autu, crkne mobitel,...)
10. Štednja 200KM - 2.400KM na godišnjem nivou npr. za godišnji odmor, novi TV i sl.

Total: oko 2.900KM +/- 100 KM

Kao što rekoh - pričamo o dobrom životu a ne životarenju kada brojiš svaku marku... ovo je po meni neki minimum za četveročlanu porodicu da kaže da dobro živi i da nešto uštedi za godišnji odmor... a još sam računao da su svi nepušaći i da ne izlaze nikako vani (večera, piće i sl.), da imaju stan/kuću u savršenom stanju bez ikakvih ulaganja barem 10tak godina... da imaju i auto i da ne trebaju kupovati novo barem 7 godina,...
Last edited by VladaFBiH on 13/12/2016 12:12, edited 8 times in total.
Dr. Kuca

#934 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Dr. Kuca »

sumirprimus wrote:
Nije nego si ti glup :D 1600 trosimo mjesecno, ne kupujem mobitel svaki mjesec, logicno da se nesto i ustedi, sto znaci da imamo fine platice da s ezgotivimo i da nam ostane viska. Sta je poenta? Nikad nedaj zeni da upravlja sa novcem :D doduse nemamo djecu jos uvijek.
Tomahawk11
Globalni moderator

#935 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

Sta imas osudjivati, ko god samostalno zivi, to je tako.
E sad, ako nema i ne mozes se zavaliti, onda pritegni kais....nema prvo LED TV, pa nema laptop, pa nema smartphone (nego neki obicni), i tako.
Jesti se mora, struja platiti isto. Gace i cipele.
sumirprimus

#936 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by sumirprimus »

Dr. Kuca wrote:
sumirprimus wrote:
Nije nego si ti glup :D 1600 trosimo mjesecno, ne kupujem mobitel svaki mjesec, logicno da se nesto i ustedi, sto znaci da imamo fine platice da s ezgotivimo i da nam ostane viska. Sta je poenta? Nikad nedaj zeni da upravlja sa novcem :D doduse nemamo djecu jos uvijek.
kakva je to spika?
za boldano tek :shock: zato p9 evidentno je :D
no nema veze,ne osudjujem,samo primjecujem, odrasces i ti polako... :) cmokic :kiss:
sumirprimus

#937 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by sumirprimus »

Tomahawk11 wrote:Sta imas osudjivati, ko god samostalno zivi, to je tako.
E sad, ako nema i ne mozes se zavaliti, onda pritegni kais....nema prvo LED TV, pa nema laptop, pa nema smartphone (nego neki obicni), i tako.
Jesti se mora, struja platiti isto. Gace i cipele.
samo se umrijet mora..sve ostalo je podlozno preispitivanju... :D
Logovan

#938 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Logovan »

Niko nikad nije spomenuo troškove za sportske događaje. :D Karta, godišnja karta, ako je ima, još ako vodiš ženu, djevojku, itd, pa onda ide ako moraš jesti prije/poslije utakmice, kafu popiti i tako to. :D
sumirprimus

#939 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by sumirprimus »

Logovan wrote:Niko nikad nije spomenuo troškove za sportske događaje. :D Karta, godišnja karta, ako je ima, još ako vodiš ženu, djevojku, itd, pa onda ide ako moraš jesti prije/poslije utakmice, kafu popiti i tako to. :D
to su black ops, crni fondovi.
drukcije ne ide... :D
pustopoljina

#940 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by pustopoljina »

sumirprimus wrote:
dodaj djecu...
tu fakat nije,
ali u takvim uslovima sto se tice potrebe za parama samo je nebo granica.
ja bih plakala da moram svake godine uzeti novi laptop ili mobitel. taman se naviknem da funkcije, taman sebi napravim foldere i sve kako hocu i haj' mijenjaj.
Logovan

#941 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Logovan »

sumirprimus wrote:
Logovan wrote:Niko nikad nije spomenuo troškove za sportske događaje. :D Karta, godišnja karta, ako je ima, još ako vodiš ženu, djevojku, itd, pa onda ide ako moraš jesti prije/poslije utakmice, kafu popiti i tako to. :D
Kakav crni fond, i ovo spada u taj neki "dobar život". :D
Dr. Kuca

#942 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Dr. Kuca »

sumirprimus wrote:
kakva je to spika?
za boldano tek :shock: zato p9 evidentno je :D
no nema veze,ne osudjujem,samo primjecujem, odrasces i ti polako... :) cmokic :kiss:
Pa koliko vidim ovi sto se zale da im je tesko zene im upravljaju novcem :D Sta fali p9ci?

@logovan sta kad ides sa drustvom dovoljno ti je cvaja :D svak po turu i mjera. Jedino derbi kosta malo vise :D
sumirprimus

#943 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by sumirprimus »

Logovan wrote:
sumirprimus wrote:
Kakav crni fond, i ovo spada u taj neki "dobar život". :D
u nekom porodicnom zivotu gdje je vikend vrijeme za djecu,setnje,izlete,tekme su black ops :lol: :thumbup:
Juni

#944 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Juni »

VladaFBiH wrote:Evo odokativno šta mi prvo pada na pamet / dva odrasla člana i dvoje male djece/:

1. Režije cca 300KM
4. Hrana cca 800KM
5. Vrtić za dvoje djece ili teta 500-600 (znam da će ovdje mnogi reći da je puno ali s obzirom da državni radi samo do 17 sati nije opcija osim ako ne radiš u državnoj firmi a i on je cca 300KM za dvoje djece)
8. Doručak za 2 osobe cca 280KM (ništa posebno 14KM x 20 radnih dana - po osobi 7KM - da nešto pojedeš i popiješ kafu)
9. Nepredviđeni troškovi 160KM (svi imamo ovo i to svaki mjesec - crkne veš mašina, pokvari se nešto na autu, crkne mobitel,...)
10. Štednja 200KM - 2.400KM na godišnjem nivou npr. za godišnji odmor, novi TV i sl.

Kao što rekoh - pričamo o dobrom životu a ne životarenju kada brojiš svaku marku... ovo je po meni neki minimum za četveročlanu porodicu da kaže da dobro živi i da nešto uštedi za godišnji odmor... a još sam računao da su svi nepušaći i da ne izlaze nikako vani (večera, piće i sl.), da imaju stan/kuću u savršenom stanju bez ikakvih ulaganja barem 10tak godina... da imaju i auto i da ne trebaju kupovati novo barem 7 godina,...
Stavka 8. zar ne vidis sam disproporciju u mjesecnim prihodima i ovoj stavci-10%! I ovo valjda svugdje spada u luksuzne troskove. ne kazem da ne treba da ih sebi priustite, ako hocete ili moyete. ali moras biti svjestan da možes i bez njih. poneses sendvic ili ostatak jucerasnjeg rucka i ustedis preko 3000 godisnje(plus jedes vjerovatno zdravije). znam ljudi koji zaradjuju 600 -800 mjesecno i obavezno narucuju picu, cevape, sendvice na poslu i onda se pitaju otkud nekom pare za more, mobitel
sumirprimus

#945 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by sumirprimus »

i ovo mobitel dvoje po 25?? :shock:
plus, ako si toliko gladan nosi hranu od kuce!ustedices
almir90

#946 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by almir90 »

Za spremanje kod kuće moraš da uračunaš sve troškove, a tu imaš prvo gorivo i amortizaciju koju si potrošio da kupiš podmjeru, pa imaš potrošnju struje, vode, deterdženta za pranje itd. Sve su to troškovi koji koštaju, da dođe nešto malo jeftinije nego da se stalno hraniš po ugostiteljskim objektima, dođe, ali nije to stavka od par hiljada maraka na godišnjem nivou. Mislim, ja se na poslu hranim u gradu, a nekada i van redovnog posla, kad radim kod kuće pa mi je mrsko spremati, ili nemam vremena. Doduše, ja ne pušim i ne pijem alkohol, pa si mogu to priuštiti. No, nije to poenta, poenta je da nije razlika od par milja na godišnjem nivou.
VladaFBiH

#947 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by VladaFBiH »

Juni wrote:
VladaFBiH wrote:Evo odokativno šta mi prvo pada na pamet / dva odrasla člana i dvoje male djece/:

1. Režije cca 300KM
4. Hrana cca 800KM

Stavka 8. zar ne vidis sam disproporciju u mjesecnim prihodima i ovoj stavci-10%! I ovo valjda svugdje spada u luksuzne troskove. ne kazem da ne treba da ih sebi priustite, ako hocete ili moyete. ali moras biti svjestan da možes i bez njih. poneses sendvic ili ostatak jucerasnjeg rucka i ustedis preko 3000 godisnje(plus jedes vjerovatno zdravije). znam ljudi koji zaradjuju 600 -800 mjesecno i obavezno narucuju picu, cevape, sendvice na poslu i onda se pitaju otkud nekom pare za more, mobitel
istina, možeš na puno mjesta da uštediš (listu sam napravio s polaznom osnovom da imaš dobar život i da ne moraš da štediš na svemu - ja sam ovdje vidim sigurno 7-800KM ušteda na mjesečnom nivou a da opet solidno živiš)... i doručak od 5-6 KM je daleko od luksuza na žalost...
VladaFBiH

#948 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by VladaFBiH »

almir90 wrote:Za spremanje kod kuće moraš da uračunaš sve troškove, a tu imaš prvo gorivo i amortizaciju koju si potrošio da kupiš podmjeru, pa imaš potrošnju struje, vode, deterdženta za pranje itd. Sve su to troškovi koji koštaju, da dođe nešto malo jeftinije nego da se stalno hraniš po ugostiteljskim objektima, dođe, ali nije to stavka od par hiljada maraka na godišnjem nivou. Mislim, ja se na poslu hranim u gradu, a nekada i van redovnog posla, kad radim kod kuće pa mi je mrsko spremati, ili nemam vremena. Doduše, ja ne pušim i ne pijem alkohol, pa si mogu to priuštiti. No, nije to poenta, poenta je da nije razlika od par milja na godišnjem nivou.
upravo - pogotovo što sam stavio da jedeš za 5-6KM a kada nosiš od kuće teško da će to biti ispod 3-4KM za neki solidan sendvić
sumirprimus

#949 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by sumirprimus »

almir90 wrote:Za spremanje kod kuće moraš da uračunaš sve troškove, a tu imaš prvo gorivo i amortizaciju koju si potrošio da kupiš podmjeru, pa imaš potrošnju struje, vode, deterdženta za pranje itd. Sve su to troškovi koji koštaju, da dođe nešto malo jeftinije nego da se stalno hraniš po ugostiteljskim objektima, dođe, ali nije to stavka od par hiljada maraka na godišnjem nivou. Mislim, ja se na poslu hranim u gradu, a nekada i van redovnog posla, kad radim kod kuće pa mi je mrsko spremati, ili nemam vremena. Doduše, ja ne pušim i ne pijem alkohol, pa si mogu to priuštiti. No, nije to poenta, poenta je da nije razlika od par milja na godišnjem nivou.
e ba mani lafine.
napravi ti zena rucak filovane paprike ostanu tri 4 uvijek.fino u frizder,ujutro u taperver il naku drugu kutijicu i 2 kriske bahljeta i eto dorucko rucka.
isto vazi i za ostala variva,pite,tjestenine i sl.. :thumbup: :izet: :kiss:
plus usteda je zaista enormna! :D
almir90

#950 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by almir90 »

Nisam oženjen, tako da mi nema ko spremati, sve moram sam.

A i filovane paprike, ili bilo kakve paprike ne podnosim organski. :D :lol:
Post Reply