Zaljevske monarhije + Jordan

Post Reply
Tito_i_Partija

#926 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Tito_i_Partija »

Gojeni H wrote: :D

Posto kupio po to prodao:

- Nezapamcena hapsenja odrazavaju kontinuiranu centralizaciju moci, te donosenja odluka od strane princa Muhameda bin Salmana. Saudijska nacionalna garda je bila jedino ministarstvo van njegove kontrole.
Muhamed bin Salman sada kontrolise ekonomsku politiku, vojsku, te aparatus zaduzen za protivteroristicka djelovanja i obavjestajne poslove.
On je efektivno uklonio sve moguce rivale i demonstrirao sposobnost da cilja osobe koje su donedavno smatrane nedodirljivim.

- Zadnja smjena i zatvaranje odredjenih uticajnih licnosti ne bi trebale da izazovu politicku nestabilnost u narednih nekoliko mjeseci. Nezadovoljni princevi nemaju previse opcija na raspolaganju da bi se suprotstavili mladom princu. Mirno slaganje vrha Nacionalne garde sa Mitebovom smjenom ne ukazuje na mogucnost otpora medju snagama sigurnosti. Javnost ce najvjerovatnije podrzati zadnje postupke, uzevsi u obzir zavidnu medijsku pokrivenost navodne umijesanosti jednog dijela zatocenih u korupciju.
:thumbup:

Kako u SA vide Muhamedov komentar da hoce da vrati zemlju u umjereni Islam? S obzirom na jacinu vehabija tamo, mislio sam da ce takav komentar izazvat' jaci otpor njegovom vladanju.
Gojeni H

#927 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Gojeni H »

Tito_i_Partija wrote:

- Nezapamcena hapsenja odrazavaju kontinuiranu centralizaciju moci, te donosenja odluka od strane princa Muhameda bin Salmana. Saudijska nacionalna garda je bila jedino ministarstvo van njegove kontrole.
Muhamed bin Salman sada kontrolise ekonomsku politiku, vojsku, te aparatus zaduzen za protivteroristicka djelovanja i obavjestajne poslove.
On je efektivno uklonio sve moguce rivale i demonstrirao sposobnost da cilja osobe koje su donedavno smatrane nedodirljivim.

- Zadnja smjena i zatvaranje odredjenih uticajnih licnosti ne bi trebale da izazovu politicku nestabilnost u narednih nekoliko mjeseci. Nezadovoljni princevi nemaju previse opcija na raspolaganju da bi se suprotstavili mladom princu. Mirno slaganje vrha Nacionalne garde sa Mitebovom smjenom ne ukazuje na mogucnost otpora medju snagama sigurnosti. Javnost ce najvjerovatnije podrzati zadnje postupke, uzevsi u obzir zavidnu medijsku pokrivenost navodne umijesanosti jednog dijela zatocenih u korupciju.

Kako u SA vide Muhamedov komentar da hoce da vrati zemlju u umjereni Islam? S obzirom na jacinu vehabija tamo, mislio sam da ce takav komentar izazvat' jaci otpor njegovom vladanju.
Skoro svi mladji s kojima sam pricao ga podrzavaju. Misle da se predugo slusalo nekakve sejhove. Blizu im Dubai pa vide kako moze.

...
Last edited by Gojeni H on 06/11/2017 17:11, edited 1 time in total.
jeza u ledja

#928 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by jeza u ledja »

Citao sam slicno o ovom novom kurcu-palcu u Saudiji. Malo sam skeptican u vezi svega sto dolazi odande, ali eto ako se ide u pravu relaksiranja opresivnog konzervativnog rezima, mozda je i dobro. No garant s tim ide milion drugih opresija tako da... :roll:

Ne mogu se oteti utisku da ce se jednom tamo dole svi pokrkati, ali eto nadam se da nece, tj. da ce se bilo kakve promjene na bolje desiti relativno mirno.
Tito_i_Partija

#929 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Tito_i_Partija »

Gojeni H wrote: Skoro svi mladji s kojima sam pricao ga podrzavaju. Misle da se predugo slusalo nekakve sejhove. Blizu im Dubai pa vide kako moze.

Skoro sam odsjeo u hotelu u King ABdullah Economic City-u. :-) Oooogromna parcela. Hotel, luksuz kakav samo Arapi znaju napravit'.
U naselju, neke zene hodaju bez marame i abaje.
Definitivno se ide sistemom kao u nekim drugim zemljama Zaljeva.
Grade se oaze, gdje nije sve bas stegnuto, pa ce se onda dozvoliti alkohol samo na takvim mjestima, itd., itd.
Pomalo, da se ljudi navikavaju, i onda nema povratka u kameno doba.
Ako je stvarno to nanijetio (t.j. ako nije neka suplja), onda je to jako dobra stvar. Sto kazes, dosta je vise i tog kamenog doba jbt. :-)
Challenger__

#930 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Challenger__ »

Navodna fotografija zatočenika u hotelu:

Image

:arrow: LINK
seldzuk

#931 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by seldzuk »

Gojeni H wrote:
Tito_i_Partija wrote:

Skoro svi mladji s kojima sam pricao ga podrzavaju. Misle da se predugo slusalo nekakve sejhove. Blizu im Dubai pa vide kako moze.

...
Samo da ne zakuha sa Iranom. izgleda mi prilično usijan.
Challenger__

#932 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Challenger__ »

Sa druge teme...
muhafuca wrote:Uhapseni Saudijski princevi i princeze u "zatvoru"

Prvi snimci iz zatvora poznatijeg pod imenom Ritz-Carlton Rijad :D :D :D

muhafuca

#933 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by muhafuca »

Da se upisem na temu - nisam ni znao da ima
zrakomlat

#934 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by zrakomlat »

seldzuk wrote:
Challenger__ wrote:
seldzuk wrote:Čiji je ovaj AWD?
"Slaba duša" što bi rekao MBS.

:mrgreen:

Moje lično mišljenje: klasičan izdanak davno prohujalog svijeta oštro iscrtanih ideoloških podjela. Prebogat, svojeglav, kao takav opasan i nepouzdan iz perspektive Krunskog princa (MBS-a).
Znam da je muslimane generalno razljutilo kad su procurile ove slike kad se šetkao sa bivšom ženom ovako obučenom po Engleskoj ili gdje već. Saudija prosipa vehabizam, a hanuma mu se ovako pojavljuje.

A ima i ono kad je tužio Forbes. Slabo ga procijenili.
:lol: :lol: :lol:
jel stvarno se ovo desilo? :lol:
muhafuca

#935 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by muhafuca »

NAVODNO puna lista uhapsenih do sada sa optuzbama
>1. Prince Al-Waleed Bin Talal(Billionaire owner of The Kingdom Holding group 17.1B USD net worth) - Accused of money laundering.
>2. Prince Mitaab Bin Abdullah (Former Minister of the National Guard) - Accused of making fake weapon purchases and landing contracts to his private companies.
>3. Prince Turki Bin Abdullah (Former Governor of Riyadh)- Accused of using his influence to land Riyadh city train contracts to his personal companies.
>4. Prince Turki Bin Nasser - Involved in fake weapons deals and "the black dove scandal"
>5. Waleed Ibrahim (Owner of MBC Media Company 10.9B USD net worth) - Accusations of being involved with previous four and working as a mediator for the fake contracts.
>6. Khaled Al-Tuwaijri (Former President of the Royal Court) - Accusations of using his influence to bribe and mediate government contracts to certain people in the name of the King.
>7. Adel Faqih (former labor minster and current economy and planning Minister) - His involvement in Jeddah corruption case that lead to the death of 100 people in 2009 Jeddah floods.
>8. Omer Dabbagh (Former president of the General Investment Authority) - Accusations of creating fake contracts and embezzling the budgets for all the economical city projects during King Abdullah era.
>9. Saleh Kamel (Billionaire 2.2B USD net worth) - Involvement in the Jeddah corruption case and the 2009 Jeddah floods.
>10. Saud Al-Tobaishi (Head(former) of Royal ceremonies and protocols) - Using his influence to embezzle money from the government in the Kings name.
>11.Ibrahim Al-Assaf (Former Finance minister and current state minister) - Well this guy is the Minister of treasury you draw the dots
>12. Bakr Bin Ladin (Owner of Bin Ladin Group) - Bribery and corruption.
>13. Saud Al-Dawish (former CEO of Saudi Telecom Company) - Involved in the embezzlement case of $1.8 billion by double billing the entire country.
>14. Khaled Al-Mulhem (former Director General at Saudi Arabian Airlines) - Involved in contract fraud and embezzlement.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#936 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by japin_mutapi »

saudijska arabija je plemenska država, nije uopšte "moderna" država
savez plemena, plemenska fedreracija gdje je dominantno pleme nametnulo svoje ime i koje vlada teritorijom koja se smatra vlasništvom poglavice(kralja)
na snazi su plemenski zakoni, koji su kreirani da podrže i omoguće nastavak vladavine dominantnog plemena, svi ostali zakoni zasnovani na bilo kojoj političkoj ili vjerskoj doktrini(islamski šerijatski, u konkretnom slučaju) ili reforme se provode u istu svrhu

način razmišljanja saudijaca, vlastodržaca, naroda, medija, intelektualaca tj. kompletnog društva je uslovljen plemenskim ustrojem
skeptičan sam po pitanju MBS i njegovih reformi, mislim da je u pitanju borba za vlast i novac
iskreno bi volio da je princ iskren i da uradi ono što je najavio, vidjećemo
seldzuk

#937 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by seldzuk »

zrakomlat wrote:
seldzuk wrote:
Challenger__ wrote:
"Slaba duša" što bi rekao MBS.

:mrgreen:

Moje lično mišljenje: klasičan izdanak davno prohujalog svijeta oštro iscrtanih ideoloških podjela. Prebogat, svojeglav, kao takav opasan i nepouzdan iz perspektive Krunskog princa (MBS-a).
Znam da je muslimane generalno razljutilo kad su procurile ove slike kad se šetkao sa bivšom ženom ovako obučenom po Engleskoj ili gdje već. Saudija prosipa vehabizam, a hanuma mu se ovako pojavljuje.

A ima i ono kad je tužio Forbes. Slabo ga procijenili.
:lol: :lol: :lol:
jel stvarno se ovo desilo? :lol:
nego šta?
http://www.federalna.ba/bhs/vijest/6568 ... rdi-dolara
jao_situacije

#938 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by jao_situacije »

Gojeni H wrote:

...
jel bilo šta u lokalnim medijima o posljednjoj posjeti kushnera ?
jao_situacije

#939 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by jao_situacije »

WASHINGTON — On the afternoon of May 1, President Trump’s son-in-law, Jared Kushner, welcomed a high-level delegation of Saudis
May 2 DUBAI/CAIRO (Reuters) - Saudi Arabia’s powerful deputy crown prince ruled out on Tuesday any dialogue with arch rival Iran and pledged to protect his conservative kingdom from what he called Tehran’s efforts to dominate the Muslim world.
23 August US President Donald Trump’s son-in-law and advisor Jared Kushner has met with Saudi Arabia’s crown prince
SEPT. 15 Saudi Arabia has arrested at least 16 people, and perhaps more than 30, in recent days in a crackdown on people perceived to be critical of the policies of Crown Prince Mohammed bin Salman.
30 October Jared Kushner and other senior White House advisers traveled to Saudi Arabia last week
5 November Mohammed bin Salman, arresting 11 senior princes, one of the country’s richest men and scores of former ministers
fosna2014

#940 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by fosna2014 »

#Saudi Prince Abdul Aziz bin Fahd, a business partner of former #Lebanese PM #Hariri, dies during arrest
Challenger__

#941 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Challenger__ »

fosna2014 wrote:
#Saudi Prince Abdul Aziz bin Fahd, a business partner of former #Lebanese PM #Hariri, dies during arrest
Potvrđeno:

Image
Kikibombona

#942 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Kikibombona »

Valsti Saudijske Arabije zamrznule 1 200 bankovnih racuna u 'anti-korupcijskoj' akciji!

Kaze princ da im je 'HezbuSejtan' objavio rat! :D

https://twitter.com/AlArabiya_Eng/statu ... 3119721472
fosna2014

#943 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by fosna2014 »

Image
japin_mutapi

#944 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by japin_mutapi »

negdje se mora otvoriti ispusni ventil, moraju saudijski vlastodrsci pronaci vanjskog neprijatelja vrlo brzo, kako bi unutrasnjeg stavili pod kontrolu

a mogli bi i palestinci nagrabusiti opet
Challenger__

#945 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Challenger__ »

fosna2014 wrote:Image

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Kikibombona

#946 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Kikibombona »

Hariri nakon posjete Saudiji i Emiratima sutra ide u Bahrein. Bice zanimljivo vidjeti da li ce posjetiti Jordan u svojoj velikoj turneji. :D
Challenger__

#947 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Challenger__ »

Trump izrazio potporu za čistku u Saudijskoj Arabiji:

"Imam povjerenje u kralja i prijestolonasljednika - oni točno znaju što rade"
sunceKOtepsija

#948 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by sunceKOtepsija »

Challenger__ wrote:
Trump izrazio potporu za čistku u Saudijskoj Arabiji:

"Imam povjerenje u kralja i prijestolonasljednika - oni točno znaju što rade"

Pa jel mu zet bio na pripremama il nije? :mrgreen:
Challenger__

#949 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Challenger__ »

sunceKOtepsija wrote:Pa jel mu zet bio na pripremama il nije? :mrgreen:
Pa jest. Nije da nije.

:D
japin_mutapi

#950 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by japin_mutapi »

dobro je pa nije ko u libiji
Post Reply