Mogu reci da covjek razara bosnjacki nacionalizam, onaj primitivni koji se svodi na utoravanje, i koji je kao takav uvijek posast koja steti objektima te i takve ideologije. Mnogi ovdje ni ne kontaju kako smijesni ispadaju u diskusiji s MY, koji se ustvari zabavlja sa njima. To mi je fakat cool
Bosansko-Bosnjacka Strategija
- anti_naci
#926 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Mister Yes, svaka cast!
Mogu reci da covjek razara bosnjacki nacionalizam, onaj primitivni koji se svodi na utoravanje, i koji je kao takav uvijek posast koja steti objektima te i takve ideologije. Mnogi ovdje ni ne kontaju kako smijesni ispadaju u diskusiji s MY, koji se ustvari zabavlja sa njima. To mi je fakat cool
- madner
#927 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Mister pojma nemam ali imam misljenje je svakako razarac.
Razara logiku, preskace cinjenice, veze nema sa literaturom, no ima svoje teorije, sopstvenom glavnom skontane. Cesto masta, ponekad sanja, malo ga handri sto toliko malo zna da vise nije siguran sta je stvarno bilo no svakako je prozor u realan svijet. Tamo gdje ljudi ne vole citat.
Razara logiku, preskace cinjenice, veze nema sa literaturom, no ima svoje teorije, sopstvenom glavnom skontane. Cesto masta, ponekad sanja, malo ga handri sto toliko malo zna da vise nije siguran sta je stvarno bilo no svakako je prozor u realan svijet. Tamo gdje ljudi ne vole citat.
- Dozer
- Mister Yes
#929 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Pa ja i pišem najviše zbog onih koji samo čitaju forum a ne učestvuju. Onomad sam pisao jako popularan blog tako da znam da ljudi vole čitati ono što pišem.anti_naci wrote:Mister Yes, svaka cast!![]()
Naravno, ovdje se malo društvo opustilo u svojoj učmalosti pa se dižu na zadnje noge kad im neko remeti njihov rahatluk jednoumlja
- Opetja033
#930 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Mister Yes wrote:Onomad sam pisao jako popularan blog tako da znam da ljudi vole čitati ono što pišem.
Znaci placem
- Mister Yes
#931 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
madner wrote:Mister pojma nemam ali imam misljenje je svakako razarac.
Koji si ti meni kralj
- Dozer
#932 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
A koji to blog bijese, ako nije neki preceran sikret?
- madner
#933 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Svaka cast, nikad ne bi predpostavio da imas 5. Maskirao si se vanserijski.Mister Yes wrote:madner wrote:Mister pojma nemam ali imam misljenje je svakako razarac.
Razara logiku, preskace cinjenice, veze nema sa literaturom, no ima svoje teorije, sopstvenom glavnom skontane. Cesto masta, ponekad sanja, malo ga handri sto toliko malo zna da vise nije siguran sta je stvarno bilo no svakako je prozor u realan svijet. Tamo gdje ljudi ne vole citat.U ovom trenutku u kući imam preko 500 knjiga. To što ne prihvatam sve što pročitam kao apsolutnu istinu ne znači da ne čitam.
Koji si ti meni kralj
- Chisum
#934 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
http://www.bakinakuharica.com/Dozer wrote:A koji to blog bijese, ako nije neki preceran sikret?
Vole raja slatko, jebes ga.
- Dozer
- anti_naci
#936 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
madner wrote:Mister pojma nemam ali imam misljenje je svakako razarac.
Razlika izmedju vasih i njegovih teorija je otprilike ovo:
- vi ste u ravnici pa tvrdite da je Zemlja ravna ploca - sto u sustini i nije neka pogreska ako se ogranicis na tu lokalu, na neku ravnicu, to jeste ravna ploca (dakle, operirate sa ogranicenim skupom podataka, onih iz tora, iz kojih izvlacite zakljucke)
- MY se nalazi na oblaku u visinama, pa ima jasniju sliku da je Zemlja u kompletu gledajuci ipak kugla (moze se primjetiti da je lik izdignut iznad nacionalnog, iznad tora, pa su njegove opservacije bazirani na tome)
MY u sustini jeste napredniji. Covjek je speman pronalaziti i imati svoje ideje, dok vecina kontra-diskutanata uopce nema hrabrosti izaci iz opceprihvacenih stereotipa. To je ustvari nacionalizam u svom negativnom obliku.
Last edited by anti_naci on 17/06/2015 13:26, edited 1 time in total.
- Opetja033
#937 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Ima jedna arapska poslovica: "Magarac koji na sebi nosi tovar knjiga je jos uvijek samo magarac".
Jedno je imati ili cak i procitati tonu knjiga, nesto sasvim drugo je razumjeti metodologiju, naucnu strategiju , itd.
Jedno je imati ili cak i procitati tonu knjiga, nesto sasvim drugo je razumjeti metodologiju, naucnu strategiju , itd.
- asurbanipal
#938 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Mister Yes wrote:
Kosače vladaju teritorijom na kojoj kasnije imamo Hrvate. Grb Kosača kombinacija crvene i bijele boje. Grb Herceg Bosne kombinacija crvene i bijele boje. Interesantno zar ne![]()
breuer wrote: Herceg Stjepan Kosača je nosio titulu Hercega Sv. Save, odnosno zemlja kojom je vladao je bila Vojvodstvo Sv. Save - kakve to veze ima sa Hrvatima volio bih znatimada njima u političkom smislu nikada nije bilo problematično zatvarati oči i na najočitijim primjerima samo da ih mogu svojatati i krivotvoriti!
Da bismo pričali o Kosačama, prvo bi se trebali upoznati sa njihovim porijeklom. Kosače su se pojavile sa Vukom, pradjedom hercega Šćepana. Rodovsko ime Kosače dobili su po naselju Kosače sa područja Ilovače kod Goražda. Tu u neposrednoj blizini nalazio se srednjovjekovni grad Ossanitzc (Ošanićki grad), koji se 1448. godine spominje među gradovima hercega Šćepana. Vuk je imao sinove: Vlatka Vukovića i Hranja (Hrana). Hrano je imao tri sina: Sandalja Hranića (1370. - 1435.), Vuka Hranića i Vukca Hranića, oca bosanskog vojvode Hrvoja Vukčića Hrvatinića. Druga žena mu je bila udovica Đurđa Stratimirovića Balšića, kćer kneza Lazara Hrebljanovića. Lazara srpska epika predstavlja kao "car Lazar", što je još jedna od mnogih historijskih podvala. Sandalj je Jeli podigao nekoliko molitvenih mjesta, gdje su boravili u određenim periodima. Raniji historičari ova molitvena mjesta su redovito predstavljali kao crkve, s namjerom traženja teritorijalnog uporišta za teritorijalne pretenzije prema BiH. Ovdje se ne radi ni o kakvim crkvama, pošto redovno nedostaje ime sveca zaštitnika, ne evidentira se nijedno arhijerejsko obilaženje, niti ima rukopoloženog sveštenika. Da bi se nazvale crkvom, nedostajao im je i prateći arhitektonski dio: pjevnica, mjesto za đakona, proskomidija i carske dveri. To su bili obični, mali, neoslikani prostori za molitvenu meditaciju, a ne crkve. Sigurno da bi u srbuljama i hrisovuljama Dabarske eparhije našli pisanih tragova bitnih za historijat ovih "crkvi", a ni toga nema.
Zanimljivo je spomenuti, da je radi političke situacije na Balkanu, neka bosanska vlastela izjavila lojalnost papi, ali herceg Šćepan to nije uradio. Hum je tako postao centar Crkve bosanske, koja je u prvoj polovini 15. vijeka doživjela pravi procvat kao državna vjera. Vojvode i knezovi od plemena Hrvatinića, Jablanovića i Kosače bili su vatreni zagovarači i čuvari Crkve bosanske. Hvarski biskup Toma kao izaslanik pape Eugenija IV. pokušao je 1439. godine odvratiti samog herceg Šćepana od Crkve bosanske, kao njenog zaštitnika i branioca. Biskup je bio loše sreće. Isto tako, biskup Toma je obećao kraljevsku krunu Stjepanu Tomašu, ukoliko se opredijeli za katoličanstvo, što je Stjepan Tomaš odbio, bojeći se da tim potezom ne izazove sultana Murata II., sumnjajući u obećanja katoličkih vladara da će ga pomoći protiv Osmanlija. Ipak, kralj Stjepan Tomaš promijenio je mišljenje u ljeto 1444. godine i izrazio lojalnost rimskom papi. Izazvana ovim gestom, bosanska vlastela a među njima i herceg Šćepan, prestali su respektovati kralja i izražavati mu lojalnost. Da bi smirio teško stanje u zemlji, kralj Stjepan Tomaš ostavi svoju ženu i zatraži Šćepanovu kćer Katarinu za ženu. Radi izmirenja porodica herceg mu dade kćerku. Šćepan je ovim brakom vidio svoj politički interes i nadao se da će ovladati i bosanskim kraljevstvom.
U tom periodu je Hum postao centar Crkve bosnaske. Inkvizicijske metode u primoravanju na katoličanstvo, četrdeset glavara Crkve bosanske sa 40.000 hiljada svojih vjernika, ostavilo je Bosnu i naselilo se širom Hercegovine.
Što se tiče titule "Hercega od Sv. Save", kako je car Friedrich III. nazvao u jednom pismu hercega Šćepana, Šćepanu se taj naziv "omilio" pa ga je počeo redovno stavljati uz svoje ime. Dodatak "od Sv. Save" znači da se na teritoriji tog vladara nalazi grob duhovnika koji je priznat unutar kanona pravoslavne crkve. Herceg je na ovaj način poslao političku poruku vaseljenskom patrijarhu da se smatra čuvarem moštiju ovog svetitelja, što mu omogućava da nema probema sa Vizantijom, a nikako da se stavio pod duhovnu zaštitu Save Nemanjića. Cijeli teritorij hercegove zemlje nazva se Hercegovina. Hercegovina, iz vremena Šćepana, bila je tri puta veći teritorij nego ovaj koji mi danas poznajemo. U Šćepanovoj vlasti bile su teritorije današnjeg grada Mostara sve do Duvna, jugoistočni dijelovi sarajevskog područja sa kotarevima Sarajevo, Rogatica, Foča, Čajniće, sve do Olova, zatim Mileševa i Prijepolje u jugozapadnom Sandžaku, cijela sjeverna Crna Gora sa mjestima Pljevlja, Onogošt (Nikšić) i Ostrog, Boka Kotorska sa Risnom, Herceg Novim, Cavtatom, Sutorinom i Konavljem, teritorij od Neretve do Cetine sa zaleđem Komin, Gradac, Makarska, Omiš, Vrgorac i Imotski, zatim Prozor, Uskopaljsku kotlinu sa Donjim Vakufom, Bugojnom i Veselom (Stražom) i Hlivno sa gradom Bistricom.
U oktobru 1448. godine nakon pobjede nad bosanskim kraljem Tomašem i zauzećem Srebrenice, od tada zvao se "Božijom milošću herceg od svetog Save, gospodar humski i primorski i veliki vojvoda bosanski, knez drinski i k tomu". Titulu hercega priznala mu je Dubrovačka republika, njemačko-austrijski car Friedrich III.(car Svetog rimskog carstva) i Osmansko carstvo.
- Dozer
#939 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
I ti se registrova samo da nam to saopstis...?anti_naci wrote:madner wrote:Mister pojma nemam ali imam misljenje je svakako razarac.
- vi ste u ravnici pa tvrdite da je Zemlja ravna ploca - sto u sustini i nije neka pogreska ako se ogranicis na tu lokalu, na neku ravnicu, to jeste ravna ploca (dakle, operirate sa ogranicenim skupom podataka, onih iz tora, iz kojih izvlacite zakljucke)
- MY se nalazi na oblaku u visinama, pa ima jasniju sliku da je Zemlja u kompletu gledajuci ipak kugla (moze se primjetiti da je lik izdignut iznad nacionalnog, iznad tora, pa su njegove opservacije bazirani na tome)
MY u sustini jeste napredniji. Covjek je speman pronalaziti i imati svoje ideje, dok vecina kontra-diskutanata uopce nema hrabrosti izaci iz opceprihvacenih stereotipa. To je ustvari nacionalizam u svom negativnom obliku.
Da sve bude tragicnije, ti upravo one koji nikad u tor nisu htjeli - trpas u tor
Last edited by Dozer on 17/06/2015 13:35, edited 1 time in total.
- madner
#940 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Ako te nakon ovog posta ne zovne na pivu/sok/kolace/veceru velika je stipsa.anti_naci wrote:madner wrote:Mister pojma nemam ali imam misljenje je svakako razarac.
Mozda si klon, no nema veze
- Challenger__
#941 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Mister Yes wrote:Hrvati su originalno naselili područje oko rijeke Une. Valjda je to općepoznata činjenica?
Mister Yes wrote:Helem, moja je računica da su današnji Bošnjaci otprilike ovakvog porijekla:
50% nekadašnji Hrvati
25% nekadašnji Bošnjani (Crkva Bosanska/kraljeva zemlja itd)
25% nekadašnji Srbi
- Challenger__
#942 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Una river rules!!!

- Dozer
#943 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Mister No...fakat...deder jope probaj s ovom kalkulacijom 
Naravno, pokusaj konsultovati bar neku od tih 500 knjiga, a da se tice istorije od prije 500 godina
Naravno, pokusaj konsultovati bar neku od tih 500 knjiga, a da se tice istorije od prije 500 godina
Last edited by Dozer on 17/06/2015 13:38, edited 1 time in total.
- Mister Yes
#944 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Opetja033 wrote: Znaci placem![]()
![]()
- JThomas
#945 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
vi se raspravljate a njemu doprinose uplaćuju za ovo. a toliki svijet crnči na crno.
- asurbanipal
#946 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Mister Yes: "Hrvat sam, dakle mislim, dakle postojim..." 
- Opetja033
#947 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
I ja sam se nadao ali sa svakim tvojim novim komentarom na forumu moram trceci otici do WC-a, ne stignem pogledati ni je li spustena daska.Mister Yes wrote:Opetja033 wrote: Znaci placem![]()
![]()
Manje ćeš pišat
- madner
#948 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Pa normalno da uplacuju, treba se ovako blamirat.
Jeste da je virtualna blamaza, ali opet, vidi se da mu je neugodno kada skonta da je bas sve fulio.
"Zar bar jedna recenica nije bar malo tacna"?
Kako to da Crvena armija nije usla u NDH, niti plaho u Srbiji? Ja konto da to ima vise logike
Jeste da je virtualna blamaza, ali opet, vidi se da mu je neugodno kada skonta da je bas sve fulio.
"Zar bar jedna recenica nije bar malo tacna"?
Kako to da Crvena armija nije usla u NDH, niti plaho u Srbiji? Ja konto da to ima vise logike
- Opetja033
#949 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Meni je interesantnije to sto ARBiH nije previse napadala zemlje Pavlovica tokom 92-95 ali su zato posjedi Zlatonosovica najebali pravo. To je dokaz da su Zlatonosovici bili u losim odnosima sa Kotromanicima i Pavlovicima.madner wrote:Kako to da Crvena armija nije usla u NDH, niti plaho u Srbiji? Ja konto da to ima vise logike
Logicno.
- madner
#950 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Visegrad je pao na pocetku rata, jos jedan dokaz da je to zapravo drevna Srbija.