Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Pandakonda

#926 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Pandakonda »

wewa wrote: pa mozemo li onda generalisati o feminizmu kao nepotrebnome, ako je uzorak 'napredni dio svijeta'?

drugo, jesi li siguran da su zene i u ovom dijelu svijeta zasticene? i ne, nije rijec o privatnoj firmi...

da se ne gadjam linkovima, eno slucaja radnice, samohrane majke iz Leskovca koja je otpustena iako je na bolovanju zbog kemoterapije. eno rukometasice strankinje u Hr kojoj je sudac, duzan da je zastiti u skladu sa zakonom, presudio da prst u anus ne predstavlja seksualno nasilje vec je cin uporediv s rukovanjem. eno slucaja dvije clanice moje porodice koje su obje ostale bez poslova zbog porodiljskog odsustva, a obje s izvrsnim obrazovanjem. da ne nabrajam pojedinacne slucajeve...

i jeste istina, sistem nije prijatelj zena. zasto je to tako, najbolje bi bilo da odgovore sami muskarci. sve su nas zene rodile...
Pa ja ovdje nisam govorio o generalnom feminizmu nego o modernom koji je skroz promašio temu. Kada govorimo o sistemskoj mizoginiji (sistem protiv žena) to odma podrazumjeva da postoje zakoni koji idu direktno na štetu žene. Sama si sad rekla, zakonski je žena zaštićena i ima svoja prava, e sad zašto ta žena šuti kad joj se uradi nešto mimo zakona je opet stvar same žene a ne sistema. Po sistemu ima svoja prava i može se ganjat sa njima. Meni to ne zvucni realno da je neko izjednacio prst i rukovanje i ja licno nisam čuo za taj slučaj :run:

Što se tiče tog slučaja sa kemoterapijom, treba biti realan i razumijet da je kemoterapija mukotrpan proces koji dugo traje i mislim da ni muškarac ne bi bolje prošao u tom slučaju. Ne slažem se da treba dobit otkaz ali očekivat da dobije isti tretman kao da zapravo radi na poslu bi bilo naivno. Za porodiljsko opet je žena po zakonu zaštićena (barem koliko ja znam) znaci te dvije clanice tvoje porodice su mogle zakonski izganjat slucaj. Što znači nije do sistema nego opet do individue koja je uradila to.
L u c i f e r

#927 Re: Danasnji "feminizam"

Post by L u c i f e r »

wewa wrote:
L u c i f e r wrote:@wewa

Feminizam nije monolitna ideologija.
Ima on nekih konstruktivnih pravaca, ali danas nazalost vise idiotuka.
Samim tim zato jer je idiota vise, kako muskih tako i zenskih.
Ergo, i npr finansijska neodgovornost nekih zena itekako moze imati veze sa feminizmom u nekim slucajevima kada se isti koristi kao opravdanje za takvo ponasanje.
ja od pocetka teme pokusavam dokuciti na cemu se temelje utisci o 'danasnjem feminizmu'. jer zaista ne razumijem...

ako je dojam temeljen na clancima iz zute stampe, na parolama s FB, na trabunjanju neobrazovanih i neukih pojedinaca razlicitih rodova, onda mi je jasno cemu animozitet. ali to nije smisao feminizma, nije ogledalo stvarnog stanja u svijetu, pa ni tamo odakle citati, clanci i parole koje paraju usi dolaze.

zene su daleko od ravnopravnosti u cijelom svijetu, a neodgovorne pojedinke koje propagiraju nasilje nad muskim rodom nisu nista bolje od muskih sovinista. zapravo su i gore, jer cine direktnu stetu zenama koje zele bolje svima oko sebe, ukljucujuci i njih, zatucane. mozebit su za nijansu bolje od onih sto s ponosom kazu: ja sam zena, ali nisam feministkinja - a pri tom nemaju problema s onim sto su im generacije feministkinja omogucile....

sve to nije opravdanje za insistiranje na tome da zene budu zadovoljne postignutim. ja, eto, nisam. i necu biti dok god zene sirom planete ne budu bezbjedne od nasilja, dok god ne budu mogle same odlucivati o svojem obrazovanju, zaposljavanju, nasljedjivanju, tijelu, zivotu opcenito. bar u mjeri u kojoj to i muskarci mogu. a svi imamo prostora za napredak...
Ideologija koja se zalaze za ravnopravnost polova ne moze biti nazvana po jednom polu, za pocetak.

Ne ulazi mi se u dublju diskusiju, ali net je prepun primjera retardiranog muskomrziteljskog feminizma, npr http://m.imgur.com/a/2alAR i sl.
wewa

#928 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

Pandakonda wrote:
wewa wrote: pa mozemo li onda generalisati o feminizmu kao nepotrebnome, ako je uzorak 'napredni dio svijeta'?

drugo, jesi li siguran da su zene i u ovom dijelu svijeta zasticene? i ne, nije rijec o privatnoj firmi...

da se ne gadjam linkovima, eno slucaja radnice, samohrane majke iz Leskovca koja je otpustena iako je na bolovanju zbog kemoterapije. eno rukometasice strankinje u Hr kojoj je sudac, duzan da je zastiti u skladu sa zakonom, presudio da prst u anus ne predstavlja seksualno nasilje vec je cin uporediv s rukovanjem. eno slucaja dvije clanice moje porodice koje su obje ostale bez poslova zbog porodiljskog odsustva, a obje s izvrsnim obrazovanjem. da ne nabrajam pojedinacne slucajeve...

i jeste istina, sistem nije prijatelj zena. zasto je to tako, najbolje bi bilo da odgovore sami muskarci. sve su nas zene rodile...
Pa ja ovdje nisam govorio o generalnom feminizmu nego o modernom koji je skroz promašio temu. Kada govorimo o sistemskoj mizoginiji (sistem protiv žena) to odma podrazumjeva da postoje zakoni koji idu direktno na štetu žene. Sama si sad rekla, zakonski je žena zaštićena i ima svoja prava, e sad zašto ta žena šuti kad joj se uradi nešto mimo zakona je opet stvar same žene a ne sistema. Po sistemu ima svoja prava i može se ganjat sa njima. Meni to ne zvucni realno da je neko izjednacio prst i rukovanje i ja licno nisam čuo za taj slučaj :run:

Što se tiče tog slučaja sa kemoterapijom, treba biti realan i razumijet da je kemoterapija mukotrpan proces koji dugo traje i mislim da ni muškarac ne bi bolje prošao u tom slučaju. Ne slažem se da treba dobit otkaz ali očekivat da dobije isti tretman kao da zapravo radi na poslu bi bilo naivno. Za porodiljsko opet je žena po zakonu zaštićena (barem koliko ja znam) znaci te dvije clanice tvoje porodice su mogle zakonski izganjat slucaj. Što znači nije do sistema nego opet do individue koja je uradila to.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/skan ... 97309.aspx

http://www.24sata.hr/news/promijenite-z ... oce-281462\

ovo samo kao ilustracija...

zena po zakonu ima prava. da li se zakoni provode?
radnici po zakonu imaju prava. jesu li zasticeni? koliko je radnika tuzilo poslodavce zbog neisplacenih placa?

zasto se zene tesko bore za svoja prava? pa eto, mozda ne bi bilo lose procitati ovu temu pa doci do odgovora. podrske za prava zena na sve strane, naprosto se takmice ko ce biti bolji zagovarac ravnopravnosti u praksi.
dobojlija81

#929 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dobojlija81 »

sta hoce žene
imaju veca prava nego muskarci od porodicnog do zakona o radu
sad ako su ružne to je do prirode,ruzni su i muskarci pa se ne vade na ove fore feminizam folovi
Pandakonda

#930 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Pandakonda »

dobojlija81 wrote:sta hoce žene
imaju veca prava nego muskarci od porodicnog do zakona o radu
sad ako su ružne to je do prirode,ruzni su i muskarci pa se ne vade na ove fore feminizam folovi
Bolje ti je bježi sa teme dok nije krenuo stampedo :D :D :D
dobojlija81

#931 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dobojlija81 »

:shock: :run:
prog321

#932 Re: Danasnji "feminizam"

Post by prog321 »

Ruznoca jeste najveca kazna za zenu.
Veca od gluposti :-D
kudrilo

#933 Re: Danasnji "feminizam"

Post by kudrilo »

Ponavljam, moderni feminizam je teško smeće koji gura žene u neprirodne odnose i položaje. Ono što ne vidim od modernih feministkinja je utjecaj na djevojke i novije generacije da se same ne predstavljaju kao sex objekti. Priče se fokusiraju na to da ih muškarci gledaju na razne načine, da su muškarci ovo, ono, a niko od njih ne kaže "Ne slikaj se FUTO polugola ili skroz gola i ne kurči se s tim, ne forsiraj kao najveći kvalitet guzicu, sise i nokte, ne biraj muške po novčaniku...". To ne čujem. Krivi su muški što se fokusiraju na ono što im se gura pod nos.
Dakle, ako se predstavljam ko fašista i svima pod nos guram fašističku retoriku i vrijednosti, otkud mi pravo da se ljutim ako me neko po tome "ocijeni"? Sam sam kriv.

Eh sad, postoji i mnogo muškaraca kojima je pun kurac takvih, te biraju žene u kojima vide majku svoje djece, a ne onu na koju im se samo diže.
S4mpion

#934 Re: Danasnji "feminizam"

Post by S4mpion »

wewa wrote: zene su zrtve nasilja u porodici u mnogo vecem broju slucajeva nego muskarci - obicno su muskarci pocinitelji. obicno su zene zrtve seksualnog nasilja. i to su oblasti u kojima je potrebno posebnu paznju posvetiti zastiti zena. to nikako ne znaci da se ne treba boriti protiv nasilja opcenito.
Radi se samo o registrovanim slučajevima nasilja, dakle, to nije ni blizu stvarne slike.

U realnosti je sasvim moguće da su muškarci mnogo češće žrtve nasilja.
Pandakonda

#935 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Pandakonda »

wewa na aparatima nakon zadnjeg posta :D
S4mpion

#936 Re: Danasnji "feminizam"

Post by S4mpion »

Ne mogu se svi navedeni primjeri vezati isključivo za žene. I muškarac će, skoro pa po pravilu, dobit otkaz u slučaju bolesti ili povrede.

Nije li čudno to što se u prodajnim objektima masovno traže radnici ženskog pola? Je li to diskriminacija? Je li diskriminacija to što muškarac nikako ne može biti atraktivna prodavačica?

I, gle čuda, muškarci ne prave svoje pokrete za "ravnopravnost".
dale cooper

#937 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

S4mpion wrote:

Ne mogu se svi navedeni primjeri vezati isključivo za žene. I muškarac će, skoro pa po pravilu, dobit otkaz u slučaju bolesti ili povrede.

Nije li čudno to što se u prodajnim objektima masovno traže radnici ženskog pola? Je li to diskriminacija? Je li diskriminacija to što muškarac nikako ne može biti atraktivna prodavačica?

I, gle čuda, muškarci ne prave svoje pokrete za "ravnopravnost".
Ovo se zove praviti se lud. Uvijek su muškarci vodili glavnu riječ i bili na vrhu lanca. Samo što i u
tom lancu ima hijerarhija (socijalna, ekonomska itd) pa su neki u boljem položaju od drugih.

Za ovu rečenicu gore? Je li to želiš da budeš atraktivna prodavačica? :oops: :mrgreen:
S4mpion

#938 Re: Danasnji "feminizam"

Post by S4mpion »

dale cooper wrote: Ovo se zove praviti se lud. Uvijek su muškarci vodili glavnu riječ i bili na vrhu lanca.
Ova tvrdnja se previše lahko razbija jednom riječju: "Nisu."
dale cooper

#939 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

S4mpion wrote:
dale cooper wrote: Ovo se zove praviti se lud. Uvijek su muškarci vodili glavnu riječ i bili na vrhu lanca.
Pa ne baš, ako je to jedino što imaš reći. :D
Pandakonda

#940 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Pandakonda »

Ja ne bi da zavađam ali... :D

Image
dale cooper

#941 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

Pandakonda wrote:Ja ne bi da zavađam ali... :D

Image
:evil: :mrgreen:
hAZNADAR

#942 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hAZNADAR »

Feminizam, ili bolje receno malogradjanski trend pod tim nazivom je glavni razlog bijele kuge na nasim prostorima.
sinuhe

#943 Re: Danasnji "feminizam"

Post by sinuhe »

A je li gospodja feministkinja?
Ko su istaknute feministkinje u BiH?
Connaisseur Karlin

#944 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Connaisseur Karlin »

prog321 wrote:Ruznoca jeste najveca kazna za zenu.
koja je najveca kazna muskracu ?

hAZNADAR wrote:Feminizam, ili bolje receno malogradjanski trend pod tim nazivom je glavni razlog bijele kuge na nasim prostorima.
Skandinavske feministkinje se ne bi slozile sa tvojim misljenjem :D
Connaisseur Karlin

#945 Re: Danasnji "feminizam"

S4mpion wrote:
Daj primjere u raznim istorijskim epohama :)
prog321

#946 Re: Danasnji "feminizam"

Post by prog321 »

Connaisseur Karlin wrote:
Siromaštvo :-D
Connaisseur Karlin

#947 Re: Danasnji "feminizam"

prog321 wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
Siromaštvo :-D
a zeni nije !? :shock:
prog321

#948 Re: Danasnji "feminizam"

Post by prog321 »

Naravno da nije.
Ako je lijepa sva su joj vrata otvorena :-D
Connaisseur Karlin

#949 Re: Danasnji "feminizam"