4G u BiH

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
beni-bu-man

#926 Re: 4G u BiH

Post by beni-bu-man »

strong69 wrote:Moja kartica je iz 2017. U EU imam 4g sasvim normalno.
Upravo :thumbup:

Toga se bosnjo ne bih sjetio kad ide vani a 4G mu radi ............nego poleti bosnjo i zamjeni karticu :bih: :bih: :bih:
escobar__

#927 Re: 4G u BiH

Post by escobar__ »

Kao laik sam se dohvatio Wikipedie pa pročitao da su USIM kartice u upotrebi još iz vremena UMTS-a.

Može li mi neko od ovih učenijih onda objasniti u čemu je razlika između USIM kartice iz 2008. godine, i ove sadašnje "LTE ready", a i jedna i druga USIM?
MTV

#928 Re: 4G u BiH

Post by MTV »

Sa svojom Eronet karticom koju sam morao zamijeniti 2016. radi novog telefona (stari telefon mini SIM a novi nano SIM) 4G je radio u Splitu na Tele2.

Tata danas BHT karticu staru 15 i vise godina zamijenio novom na papiru pise usim. Zamijenjena je jer je pocela gubiti kontakt.
Tako da smo mi kuci 4G redy :lol:
crnivrag

#929 Re: 4G u BiH

Post by crnivrag »

Quaresma

#930 Re: 4G u BiH

Post by Quaresma »

ja kako sam procitao USIM od Standardne SIM ima veci storage i bolju enkripciju, to je otpriliek to.

Telekom vjerovatno igra na sigurno, bilo je slucajeva prije da su ljudi imali slabiji signal sa starijim sim karticama, ovo je vjerovatno radi te eventualne preventive.

A i ne znam sta je problem oko ovoga sad, iskoristite akciju i zamjenite kartice besplatno.

beni-bu-man wrote: Kako je stanje za poslovne korisnike Bhtelecoma
Stanje redovno, mozes zamjeniti karticu, ali ce ti trebati pečat od firme pri podizanju nove, radi te neke dokumentacije. Ako si vlasnik firme onda ponesi pecat, ako nisi, onda nekako izganjaj, vidi sa ovima na šalteru kako dalje.

Nego ima li gdje kazu kad krece 4G, negdje sam procitao za Telekom da prvo pustaju u Mostaru
SONY_91

#931 Re: 4G u BiH

Post by SONY_91 »

beni-bu-man wrote:
Upravo :thumbup:

Toga se bosnjo ne bih sjetio kad ide vani a 4G mu radi ............nego poleti bosnjo i zamjeni karticu :bih: :bih: :bih:
Zar ne vidite da se pravi promet sa ovim karticama. Nadam se samo da su domaće :D .
Tesla Edison

#932 Re: 4G u BiH

Post by Tesla Edison »

didgeridoo wrote:
Ad hominem...kada se nema argumenata...kakvi afrikati/tastature/avioni/kamioni/... ti cini mi se imas problem sa nepriznavanjem okoline tvojih nazovi dostignuca :shock: i to sto si radio u telecomu, radio si cini mi se na help desku/outsourcing...daleko si dogurao :skoljka:

za 4G je potrebno:
- USIM
- 4G uredjaj
- pokrivenost 4G mrezom
- provizioniranje na coru mreze

Da bi se laicima kao tebi prica priblizila, napisao sam da bez obzira sto imas 4G uredjaj ne mozes uhvatiti 4G mrezu sa starom SIM karticom.

Ponavljam (metar u dupe cenat u glavu) - prva nabavka USIM kartica u BH Telecomu je bila u maju prosle godine a komercijalizacija u oktobru. Koji telekomi koriste 10 godina ne zanima me, BH Telecom od prosle godine i tacka.

p.s. sto se edukacije tice garantujem ti da sam zvanicno akademski duplo obrazovaniji od tebe jer sam vidio od neki dan tvoje nadri diplome...
p.p.s. preporuci neko hdmi kablo htio bih muziku sa mp3 plejera slusati :mrgreen:

over-and-out
Uz, jedva skontah šta piše koliko je nepismen post.

Ovdje si u potpunosti sam sebe negirao. Prvo si ranije pisao da je tender za USIM raspisan u novembru a sad kažeš u maju a komercijalizacija u oktobru (šta god to značilo) :shock: .
Drugo, haj mi napiši osnovne karakteristike USIM kartice u odnosu na SIM karticu (samo nemoj opet izvaliti glupost da USIM "hvata" 4G). Imaš vremena, obrati se i g. Google-u.

Šta se da zaključiti iz tvojih postova?

Prvo, ne vladaš materijom već pokušavaš agresivnošću da nametneš svoje pogrešno mišljenje, dakle kultura dijaloga, nula bodova.

Drugo, ne razumiješ se u tematiku. Negdje si čuo u kafiću za 4G mrežu i USIM karticu, pogrešno si to shvatio i sada pokušavaš da odbraniš svoju tezu. Međutim ne ide to tako. Potrčao si pred rudu i sad valja nastaviti pisati u budućnosti a istovremeno ostati objektivan i kompetentan. Hmm, teško ide jel tako?

Treće, to što spominješ HDMI kabal, samo pokazuje tvoju nervozu. Objašnjeno je to nekoliko puta i naravno ljudi griješe ponekad ali isto tako je ljudski i priznati grešku. Tako se gradi kredibilitet u društvu. Spominjanje toga, više smiješnog nego nemilog događaja, ne dotiče me niti jednog trenutka. Bolje ti je počni sa registracijom novog nicka jer samo što nije RAK izdao dozvole operaterima ;).
Tesla Edison

#933 Re: 4G u BiH

Post by Tesla Edison »

escobar__ wrote:Kao laik sam se dohvatio Wikipedie pa pročitao da su USIM kartice u upotrebi još iz vremena UMTS-a.

Može li mi neko od ovih učenijih onda objasniti u čemu je razlika između USIM kartice iz 2008. godine, i ove sadašnje "LTE ready", a i jedna i druga USIM?
USIM je skraćenica od Universal Susucriber Identity Module i naziv je nastao od Universal Mobile Telecommunications System ili UMTS, u narodu poznatiji kao 3G.

Kartica je prvenstveno izbačena na tržište zbog 3G mreže. Ista takva USIM kartica uredno radi i na 4G mreži i drugih kartica nema. Nikada nisu ni izašle nasljednice USIM-a.

E-Sim je naredna generacija ali to nije fizička kartica već komponenta u telefonu koja emulira rad SIM-a i samim time u budućnosti neće biti potrebe za fizičkim sim karticama.

BH Telecom koristi USIM od 2009. godine koliko znam. Možda su imali i koju godinu ranije ali ja ih nisam viđao prije 2009. godine.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#934 Re: 4G u BiH

Post by un1ted »

TESLA_EDISON wrote: Usput malo pravopisa. Besplatna edukacija.

Nije moguce već je moguće;
Nije takodje već je također;
Nije mrezu već je mrežu;
Nije forumas već je forumaš;
Nije moze već je može;
Nije pricu već je priču;
Mogu sve da razumijem, ali ovo ti je bezveze. Evo ja na poslu koristim tastaturu bez afrikata, jer boze moj, englezima to ne treba. Da li to znaci da radi forumskog pucanstva, ja moram da napisem posebnu skripticu koja bi ispravljala afrikate? :)

Bezveze je i zbog toga što je ovo samo forum, neformalni vid komunikacije.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#935 Re: 4G u BiH

Post by un1ted »

escobar__

#936 Re: 4G u BiH

Post by escobar__ »

Dozvole za 4G stižu u ponedjeljak.
Tesla Edison

#937 Re: 4G u BiH

Post by Tesla Edison »

un1ted wrote:
TESLA_EDISON wrote: Usput malo pravopisa. Besplatna edukacija.

Nije moguce već je moguće;
Nije takodje već je također;
Nije mrezu već je mrežu;
Nije forumas već je forumaš;
Nije moze već je može;
Nije pricu već je priču;
Mogu sve da razumijem, ali ovo ti je bezveze. Evo ja na poslu koristim tastaturu bez afrikata, jer boze moj, englezima to ne treba. Da li to znaci da radi forumskog pucanstva, ja moram da napisem posebnu skripticu koja bi ispravljala afrikate? :)

Bezveze je i zbog toga što je ovo samo forum, neformalni vid komunikacije.
A znam da jeste ali nažalost sa nekim ljudima se ne može drugačije.
Kako god, vratimo se temi, nadam se neće više spamati.
Tesla Edison

#938 Re: 4G u BiH

Post by Tesla Edison »

escobar__ wrote:Dozvole za 4G stižu u ponedjeljak.
Jao novinara, čuj u maju?!

Samo izvali glupost pa nek ide sve u vraga. Samo me zanima odakle im podatak da će tek u maju krenuti 4G? U članku, kao po običaju, ništa konkretno.
beni-bu-man

#939 Re: 4G u BiH

Post by beni-bu-man »

Evo sta mi eronet kaze

Svi tehnički i drugi preduvjeti od strane HT ERONET-a za puštanje 4G mreže u potpunosti su ispunjeni.
Nakon dobivanja dozvole za komercijalni rad, HT ERONET će u vrlo kratkom razdoblju svojim u ponudu uvrstiti nove usluge temeljene na 4G mreži.
Kada usluga bude dostupna, biti ćete blagovremeno obaviješteni putem službene stranice HTERONET-a, kao i putem ostalih online kanala.
diablobih

#940 Re: 4G u BiH

Post by diablobih »

SONY_91 wrote:
Zar ne vidite da se pravi promet sa ovim karticama. Nadam se samo da su domaće :D .
Upravo to, gule ih iako imaju vec kartice hahaha
probook

#941 Re: 4G u BiH

Post by probook »

Zanimljivo da je jedino kod BHT treba mijenjati kartice, dok Eronet kaze da kod njih ne treba, a evo mtel nista ne objavljuje za sada.
MTV

#942 Re: 4G u BiH

Post by MTV »

Mtel je zauzet. Kupuju kablovske operatere nemaju vremena da se bakcu sa SIM karticama. :lol: :lol:

Ove izrezane na 3 velicine ce raditi dok one 10+ godina starosti nece.
Tesla Edison

#943 Re: 4G u BiH

Post by Tesla Edison »

probook wrote:Zanimljivo da je jedino kod BHT treba mijenjati kartice, dok Eronet kaze da kod njih ne treba, a evo mtel nista ne objavljuje za sada.
Više faktora utiče na to. Prvi je taj što ljudi ne znaju kako im radi telefon, ne interesuje ih to i vjeruju na prvu svemu što čuju. Drugi faktor je neznanje osoba koje objavljuju obavijesti na portalu i onda to još više stvara zabunu.
Neko je u BHT-u rekao da se stare kartice moraju mijenjati (mislio je na 10 godina stare SIM kartice koje su dolazile u CD omotu), nije precizirao šta je u pitanju i osoba koja uređuje portal, koja također nije upućena u tematiku, napiše šturo obavještenje i eto ga belaj. Tada se aktivira prvi faktor i ljudi masovno mijenjaju kartice iako ne trebaju.

Trebalo je na portalu da stoji;

Svako ko ima staru SIM karticu, kupljenu prije 2009. godine a u međuvremenu nije izvadio novu karticu, potrebno je istu da zamijene kako bi mogli koristiti 4G mrežu. Zamjena je besplatna.
Na prodajnom mjestu možete saznati da li Vaša kartica treba biti zamijenjena ili ne.

Naravno, trebalo je sa ovim upoznati i radnike na šalteru.

Ovako sad mijenja svako, ko treba i ko ne treba a sudeći po postovima na ove dvije teme, više je ljudi zamijenilo kartice koji to i nisu trebali raditi :D
Tesla Edison

#944 Re: 4G u BiH

Post by Tesla Edison »

JOŠ JEDNOM DA NAPOMENEM I NADAM SE DA ĆE SE STAVITI TAČKA NA SIM KARTICE:

USIM:
Image

Obični SIM:

Image

Obični SIM ali izrezan:

Image
Image
allem_77

#945 Re: 4G u BiH

Post by allem_77 »

TESLA_EDISON wrote:JOŠ JEDNOM DA NAPOMENEM I NADAM SE DA ĆE SE STAVITI TAČKA NA SIM KARTICE:

USIM:
Image

Obični SIM:

Image

Obični SIM ali izrezan:

Image
Image
Pusti neka još malo o karticama. :D
Na ove nove kartice barem se može pohraniti više brojeva. Koliko sam ja primijetio 500. Ako na ove druge ne može toliko, znači kartice nisu 100 % iste? Ne tvrdim da i one starije neće raditi na 4g.
Tesla Edison

#946 Re: 4G u BiH

Post by Tesla Edison »

Vjerovatno hoće ali treba ipak zamijeniti. Zbog starosti na većini tih prastarih kartica došlo je do oštećenja tog pozlaćenog dijela, metalnog kontakta i stvara probleme sa prepoznavanjem na samom uređaju. Naravno i zbog rezanja na micro sim, dolazilo je do oštećenja koje se ne vidi golim okom. Ove prastare kartice se ne mogu ni izrezati na nano sim jer je nano sim 12% tanji od obične kartice.
insaneinthebrain

#947 Re: 4G u BiH

Post by insaneinthebrain »

cetri godine camim cekajuci cetri G, valjda ga i doceakmo :zzzz:
fusion_ba

#948 Re: 4G u BiH

Post by fusion_ba »

Kakvu zbrku je BHT napravio sa ovim, kao da odmah pustaju 4G a i ovako pretpostavljam da ce ih mtel zeznuti pa ce prije njih pustiti 4G :lol:
Mehemed
Vozim: automobil

#949 Re: 4G u BiH

Post by Mehemed »

allem_77 wrote: Pusti neka još malo o karticama. :D
Na ove nove kartice barem se može pohraniti više brojeva. Koliko sam ja primijetio 500. Ako na ove druge ne može toliko, znači kartice nisu 100 % iste? Ne tvrdim da i one starije neće raditi na 4g.
Ja kako znam 150 kontakata su mogle pamtiti one prve, pa kasnije 250 koliko je mogla moja koju sam kupio 2007-me.
soha96

#950 Re: 4G u BiH

Post by soha96 »

Kad ce 4G na druge operatere? Npr. Haloo...
Post Reply