Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Locked
DeutscheAusweis

#926 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by DeutscheAusweis »

Promjena prezimena ne znači odricanje familije, predaka itd... pitaj majku, sestru (ako je udata) ili idi kod Denisa Gratza da ti objasni...
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#927 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by japin_mutapi »

dalje wrote:
Ne znam otkud sad tolika ljubav prema pretcima kad ste se davno odrekli cak i njihovih prezimena?
e ovo si dobro napisao
----------------------------------------------------------------------------------------
ђаст фор ју
Image
Nomo

#928 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Nomo »

Ne znam otkud sad tolika ljubav prema pretcima kad ste se davno odrekli cak i njihovih prezimena?

ne znam o cemu pises , o kakvim prezimenima ali nebitno . ja sam cijeli zivot gledao na tvrtka kotromanica i stjepana tomasevica istim ocima i nosio ga u srcu kao sto jedan njemac vidi i nosi ludwiga ili karla velikog . ni manje ni vise . ne znam sto ti to smeta , sta podmeces , s cim se zanosis , koju pricu vrtis . kako ti mozes znati sta jedan bih musliman misli , postuje , voli , koga se odrice a koga ne . ti nisi bh musliman . nisi bio ni sekunde u toj kozi i tebi preostaje samo da nagadjas i lazes . i ja sam se pitao sta moze jedan jure iz kaknja osjecati prema banu jelacicu . moze , voli ga vise nego mater . kako ? nemam pojma ali ga voli i poginuo bi za njega . a ti dovodis u pitanje vezu izemedju mene i moje predeka iz srednjeg vijeka . to sto ceric lupeta na kojekvim skupovima ima veze sa politikom i politikanstvom i u toj prici vidi korist za sebe i za stranku za koju agitira . to je bila tada SDA .
meni je tvrtko zakon . uvijek bio . moj kralj , moja zemlja . bosna . ne samo meni nego i mojoj familiji i prijateljima i ljudima koje poznajem . to sto ima seljaka koji ne znaju ni ko je bio stjepan tomasevic nego su samo culi za aliju i erdogana to ne znaci nista . u stvari znaci da ima nepismenih i zatucanih ljudi . kao i svugdje .
fosna2014

#929 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by fosna2014 »

Nomo wrote:

ne znam o cemu pises , o kakvim prezimenima ali nebitno . ja sam cijeli zivot gledao na tvrtka kotromanica i stjepana tomasevica istim ocima i nosio ga u srcu kao sto jedan njemac vidi i nosi ludwiga ili karla velikog . ni manje ni vise . ne znam sto ti to smeta , sta podmeces , s cim se zanosis , koju pricu vrtis . kako ti mozes znati sta jedan bih musliman misli , postuje , voli , koga se odrice a koga ne . ti nisi bh musliman . nisi bio ni sekunde u toj kozi i tebi preostaje samo da nagadjas i lazes . i ja sam se pitao sta moze jedan jure iz kaknja osjecati prema banu jelacicu . moze , voli ga vise nego mater . kako ? nemam pojma ali ga voli i poginuo bi za njega . a ti dovodis u pitanje vezu izemedju mene i moje predeka iz srednjeg vijeka . to sto ceric lupeta na kojekvim skupovima ima veze sa politikom i politikanstvom i u toj prici vidi korist za sebe i za stranku za koju agitira . to je bila tada SDA .
meni je tvrtko zakon . uvijek bio . moj kralj , moja zemlja . bosna . ne samo meni nego i mojoj familiji i prijateljima i ljudima koje poznajem . to sto ima seljaka koji ne znaju ni ko je bio stjepan tomasevic nego su samo culi za aliju i erdogana to ne znaci nista . u stvari znaci da ima nepismenih i zatucanih ljudi . kao i svugdje .
Naš najveći problem su ovi Erdoganovi podanici u SDA odorama. A najveća mantra je kad ga oslovljavaju predsjednikom. Nažalost to je sindrom dezorijentacije, ljubav prema okupatoru naše zemlje. Bez ikakve veze. Pitam se šta će biti kad ovi Kemalisti dođu na vlast i promijene politiku prema nama.
dalje

#930 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by dalje »

DeutscheAusweis wrote:Promjena prezimena ne znači odricanje familije, predaka itd... pitaj majku, sestru (ako je udata) ili idi kod Denisa Gratza da ti objasni...
Jedno je udaja a drugo brisanje vlastitog prezimena i izmisljanje novog.
Grac je dobar primjer i to je u stvari to o cemu pricam. Ima takvih dosta primjera u svijetu ali od strane pojedinaca.
Bosnjaci su generalno, svi, promjenili prezimena u periodu osmanske okupacije.
Sta je to nego brisanje korijena, odricanje od predaka... Sad poslije 600 godina sjetili se pojedinci kralja. Kako se uvezati sa kraljem pitanje je sad.
Breathless

#931 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Breathless »

japin_mutapi wrote:
cyprus wrote: Ono u čemu je ''bošnjačka elita'' najviše dosad pogriješila je što nije naglasila da Bošnjak može biti i nemusliman, ateista, komunista, peder, jugonostalgičar itd. Ne samo da nije naglasila, nego je svjesno ili nesvjesno ove ljude još više udaljila od bošnjaštva...
meni ova priča nije jasna
gdje to i ko kaže gdje piše da je bošnjak jednako musliman i da ne može drugačije

uostalom šta nekog briga šta "elita" kaže ako je stabilan i zna ko je i šta je
Bosnjak, ateist, Izetbegovica ubrajam uz Ali-pasu Rizvanbegovica medju najvece stetocine bosnjackog naroda. Da se pitalo Izetbegovica, mi bi ostali i danas ono sto su nam silom nametnuli, dakle "muslimani", ali zahvaljujuci pametnim ljudima kakav je bio Adil Zulfikarpasic, Izetbegovicev naum nije prosao, vec je Bosnjacima vracen njihov historijski naziv. Jednako tako, Bosanac je regionalna odrednica, kao i Srbijanac, danas ekvivalent Jugoslovenstvu, uz to i potupuno nehistorijski termin, sto znaci da se do se do posljednjih 15-tak godina nije uopste koristio u smislu da odredjuje nacionalni identitet, dok je Bosnjak naziv koji se upotrebljavao stoljecima i stoljecima.

Ridjanovic je lik koji niti je kompetentan da govori o ovoj temi niti ima ikakvo pravo ni mogucnost da nekome nametne svoj licni stav, koji pokazuje koliki je to diletant i neznalica za sve ono sto je van njegove uze sturke, a osjeca se pozvanim da gura nos u sve. Milioncici Bosnjaka, onih koji se tako slobodnom voljom izjasnjavaju, medju njima i teisti, i ateisti, i agnostici, i oni koji vole SDA i kliku okupljenu oko SDA i oni koji je mrze, pobijaju ga na nacin da mu je bolje da se objesi prvi puta kad mu ponovo padne na pamet da Bosnjacima osporava nacionalni identitet.

Usput, njegovi istupi vec godinama unazad, nevezano samo za ovu temu, ukazuju na ozbiljan problem. Procitajte njegove "polemicke knjige" koje su zapravo uz neke tekstove Marka Vesovica, kod nas rodonacelnici zanra koji se zove "svadjalica". Vesovic bar zna biti ponekad duhovit i pogoditi pravu stvar, a ovaj je uz sve to, jos i dosadan.

I ovo je ko zna koja tema na kojoj se propituje i osporava bosnjacki nacionalni identitet, sto govori samo po sebi dovoljno. Samo takve pitam, cemu se nadaju.
Last edited by Breathless on 07/12/2014 15:25, edited 1 time in total.
DeutscheAusweis

#932 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

fosna2014 wrote: Naš najveći problem su ovi Erdoganovi podanici u SDA odorama. A najveća mantra je kad ga oslovljavaju predsjednikom. Nažalost to je sindrom dezorijentacije, ljubav prema okupatoru naše zemlje. Bez ikakve veze. Pitam se šta će biti kad ovi Kemalisti dođu na vlast i promijene politiku prema nama.
Sad će te haznadar udarit u čelo... argumentom.. Ipak, mislim da je suvišno ponavljati da Bošnjaci danas nemaju tu privrženost Erdoganu, kao što nisu u prošlosti imali ni prema Kemalu...

Druga je stvar biti Putinova odbačena drolja, pa imati mišljenje da su i drugi takvi..
dpjokala26

#933 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by dpjokala26 »

japin_mutapi wrote:
dalje wrote:
e ovo si dobro napisao
----------------------------------------------------------------------------------------
ђаст фор ју
Image

:lol:

http://hr.wikipedia.org/wiki/Heraldi%C4%8Dki_ljiljan
nemojte da se prosipate. :skoljka:
Last edited by dpjokala26 on 07/12/2014 15:18, edited 1 time in total.
DeutscheAusweis

#934 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

dalje wrote:
DeutscheAusweis wrote:Promjena prezimena ne znači odricanje familije, predaka itd... pitaj majku, sestru (ako je udata) ili idi kod Denisa Gratza da ti objasni...
Grac je dobar primjer i to je u stvari to o cemu pricam. Ima takvih dosta primjera u svijetu ali od strane pojedinaca.
Sta je to nego brisanje korijena, odricanje od predaka... Sad poslije 600 godina sjetili se pojedinci kralja. Kako se uvezati sa kraljem pitanje je sad.
Tebe izgleda nisu učili da su se i Bošnjaci borili protiv Osmanskog carstva...ili si bježao sa nastave ili nisi nikad čuo za Kapetana Husejna Gradaščevića..
palermo

#935 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by palermo »

cyprus wrote:
E jebga, sad tjeramo mak na konac... Ja mislim na sve one koji ne žele prihvatiti bošnjački identitet, a po definiciji koju sam gore dao ''bi trebali''... A takvih nije zanemarljiv broj...

Naravno da ima onih koji bi mogli ili ''trebali'' biti Srbi ili Hrvati, a nisu se tako izjasnili, ali se njihov broj ipak može nazvati zanemarljivim... Tako da nije baš isto...

A uostalom, rekoh da je ovaj proces kod Bošnjaka skoro završen... Ostaju još manja dotjerivanja, kao npr. kristalisanje činjenice da Bošnjak ne mora ići u džamiju, ne moga glasat za SDA i ne mora imat negdje u stanu Alijinu sliku... Ono u čemu je ''bošnjačka elita'' najviše dosad pogriješila je što nije naglasila da Bošnjak može biti i nemusliman, ateista, komunista, peder, jugonostalgičar itd. Ne samo da nije naglasila, nego je svjesno ili nesvjesno ove ljude još više udaljila od bošnjaštva...
Kao što si primjetio i ja sam rekao da proces konačnog konstituiranja bošnjačke nacije nije dovršen (mada bi se u jednom historijskom kontekstu moglo slobodno upitati, a koje jeste). I pred bošnjačkom nacijom predstoje još uvijek porcesi koje treba završiti, npr, konačno oblikovanje zajedničkog historijskog sjećanja, stvaranje mitova, oblikovanje adekvatne nacionalne elite, i naravno odgovri na strateška pitanja kao što su kuda će se kretatoi bošnjačka nacija, da li ka jednoj zatvorenoj zajednici (što ni u kom slučaju nije dobro) ili pak jednoj perspektivnoj otvorenoj zajednici koja će unutar zajedničkog nazivnika ili identiteta temeljenog prevshodno na osjećaju pripadnosti Bosni i hercegovini moći da inkorporira različitosti.

Ali uvlačiti bosance u ovu priču nije dobro. Jer u svakom nacionu naći ćeš ljude koji zbog nekih svojih specifičnosti se ne osjećaju komotno unutar svoga primarnog naciona i traže puteve kako da izraze svoj identitet na drugačiji način. Bosanstvo kao neka vrsta nadnacionalne kategorije (mada je naravno otvoreno pitanje šta je uopšte bosanstvo) je zapravo samo utočište za ove ljude, one koji osjećaju Bosnu i Hercegovinu kao vitalni dio svoga identiteta a opet se , unutar današnjih postavki ne osjećaju dobrodošlim niti u jednom od vladajućih naciona. Kao takvo ono jeste potrebno Bosni i hercegovini, iz prostog razloga što su joj svi ljudi koji osjećaju ovu zemlju svojom, potrebni.

Samo nema to veze sa bošnjaštvom. Uvodeći ovu priču u kontekst bošnjaštva i primarno je vežući samo za bošnjaštvo, ti na indirektan način poručuješ, oni još uvijek ne znaju što su. Što nije tačno. Znamo.
p206

#936 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by p206 »

kakve su ovo teme

izmišljeni Midhat nešto rekao i nakucalo se 40 stranica

niđe veze, mogao bi i ja nekakvog profesora glumiti i izvaliti neku glupost
Projecting1500

#937 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Projecting1500 »

dpjokala26 wrote:
japin_mutapi wrote:
dalje wrote:
e ovo si dobro napisao
ђаст фор ју
Image

Ljiljan kao heraldicki simbol nema APLOSUTNO NIKAKVE VEZE SA KRSCANSTVOM

Koristio se hiljadama godina prije pojave krscanstva u drevnom Israelu, Persiji, Egiptu, Asiriji.

Au Evropi su ga prvi koristili njemacko pleme Franci VIJEKOVIMA PRIJE NEGO STO SU POKRSTENI.

A u Bosni se koristi LILIUM BOSNIACUM, VRSTA LJILJANA KOJA SAMO U BOSNI RASTE
Breathless

#938 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Breathless »

DeutscheAusweis wrote:
fosna2014 wrote: Naš najveći problem su ovi Erdoganovi podanici u SDA odorama. A najveća mantra je kad ga oslovljavaju predsjednikom. Nažalost to je sindrom dezorijentacije, ljubav prema okupatoru naše zemlje. Bez ikakve veze. Pitam se šta će biti kad ovi Kemalisti dođu na vlast i promijene politiku prema nama.
Sad će te haznadar udarit u čelo... argumentom.. Ipak, mislim da je suvišno ponavljati da Bošnjaci danas nemaju tu privrženost Erdoganu, kao što nisu u prošlosti imali ni prema Kemalu...

Druga je stvar biti Putinova odbačena drolja, pa imati mišljenje da su i drugi takvi..
Kakve veze Ergodan ima sa bosnjackim nacionalnim identitetom i sta to govori?
Odnos pojedinaca prema Erdoganu o tome ne govori nista, kao sto ne govori ni to sto ga npr. ja kao pojedinac ne mogu smisliti. Korijeni mog identiteta sezu do Crkve Bosanske, do Kulina bana, a nikako od islamizacije ili katolicizacije Bosne. Vatkan i katlici su odradili glavni dio posla, ognjem i macem, a Turci, kada je zemlja vec bila toliko oslabljena, samo dovrsili posao.
SkyLimit

#939 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by SkyLimit »

dalje wrote: Jedno je udaja a drugo brisanje vlastitog prezimena i izmisljanje novog.
Prezimena, barem u onom obliku kakvom ih mi poznajemo, široke narodne mase su dobile puno kasnije nakon dolaska Osmanlija na ove prostore, tako da nisu imali ni šta mijenjati.

U vrijeme kad su Osmanlije žestoko ratovale protiv kršćanskog svijeta baš i nije bilo preporučljivo razbacivati se prezimenima koja bi odavala eventualno krščansko porjeklo.

Šta ćemo sa svim onim Hrvatima koji se npr. prezivaju Krstanović, ili Srbima koji se prezivaju npr. Popić, zašto nisu zadržali svoja "prezimena" iz doba prije krsteva i popova?

Ima ono propagandno smeće od filma "Nož", gdje se baš preko predislamskih imena Bošnjaka pokušava prikazati njihovo srpsko porjeklo, ignorišući da su imena poput npr. Vladislav slavenska a ne srpska imena, nemaju Srbi tapiju na to. Tom logikom i ovaj Čeh je zapravio bio Srbin
http://en.wikipedia.org/wiki/Vladislaus ... of_Bohemia
Last edited by SkyLimit on 07/12/2014 15:46, edited 1 time in total.
DeutscheAusweis

#940 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Breathless wrote:
DeutscheAusweis wrote:

Kakve veze Ergodan ima sa bosnjackim nacionalnim identitetom i sta to govori?
Odnos pojedinaca prema Erdoganu o tome ne govori nista, kao sto ne govori ni to sto ga npr. ja kao pojedinac ne mogu smisliti. Korijeni mog identiteta sezu do Crkve Bosanske, do Kulina bana, a nikako od islamizacije ili katolicizacije Bosne. Vatkan i katlici su odradili glavni dio posla, ognjem i macem, a Turci, kada je zemlja vec bila toliko oslabljena, samo dovrsili posao.
De živ bio objasni svrhu repliciranja...evo dva puta pokušavam da nadjem vezu onoga što si napisao...tj replicirao
hAZNADAR

#941 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by hAZNADAR »

dalje wrote: Jedno je udaja a drugo brisanje vlastitog prezimena i izmisljanje novog.
Jednostavno - Kralj je bio Bosnjanin, pricao bosanski, vladao Bosnjanima koji su imali svoju crkvu proganjani u od Rima i istoka. U zemlji Bosni.
Mislim da je prilicno jasno ko se danas moze uvezati sa time a ko ne.

Sto volim ove male mitomancice sto kao nesto tvrde,... a niko ne moze definisati ste ja to ustvari brisanje korijena i odricanje od predaka,..
Promjena vjere? :D Pa cijela Evropa, sve i jedan narod je to uradio u proslosti,.. pa nesto ne vidim da se iko odrekao predaka i brisao korijene.

Vidi Juznu Ameriku hebote, promijenili i vjeru i imena i jezik,.. pa opet se ponose precima Inka, Azteka, Maja,..

Zakljucak, ovi nasi domaci srpskohrvatski mitomani su mentalno poremecene osobe. Vjerovatno je samo postojanje Bosnjaka i islama na ovim prostorima razlog te frustracije pa se izvode kao neke teorije ko je domaci a ko ne. U tom silnom upinjanju ja samo vidim komplekse i napad kao najbolju odbranu.

A evo zasto: Ne moze niko dokazati srpsko ili hrvatsko porijeklo Bosnjana u srednjem vijeku, kao ni katolicizam ili pravoslavlje Bosnjana. Ali se vrlo lako na osnovu jasnije i bolje zapisane historije novog doba moze dokazati da su jos u 19-om vijeku gotovo svi ovdje bili Bosnjaci. I danas kada je samo jedan narod vratio to svoje staro ime - ovi sto su nesto drugo napadaju blesavim mitomanskim frazama o izdajama, odricanjima,...

Ustvari se pokazuje da su upravo oni odrodi. Narodi lakse mijenjaju vjeru negoli svoje ime, cijela historija svijeta je takva, neki su i tri vjere imali unazad 1000 god ali isto narodno ime.

Moze li se jedan Srbin sto slavi Dusana, Nemanjice,.. prica srski i mase orlovima,.. pozivati na Tvrtka, Kulina,... nemere brate.
Moze li jedan Hrvat sto slavi Tomislava, Frankopane, rimsku kuriju, prica hrvatski, mase saharom,... pozivati na Tvrtka, Kulina,... nemere brate.
Moze li Bosnjak Mustafa iz Bosne sto prica bosanski, slavi i Tvrtka i sultana i Titu,.. moli se na arapskom,.. pozivati na pozivati na Tvrtka, Kulina,... more itekako. Jer zivi na istom prostoru, jer prica isti jezik i sto je najbitnije - Bosnjak je kao sto se narod ovdje odvajkada zvao.

Djaba pozivanje na vjeru i slavenski korijen imena. Ime naroda je ipak nesto jace presudno u svemu ovome.
Last edited by hAZNADAR on 07/12/2014 16:13, edited 3 times in total.
Projecting1500

#942 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Projecting1500 »

dalje wrote:
A zbog cega ste se vi odrekli svojie izvorne paganske religije?

Zbog cega koristite jevrejska I grcka imena?
hAZNADAR

#943 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by hAZNADAR »

Projecting1500 wrote:
dalje wrote:
A zbog cega ste se vi odrekli svojie izvorne paganske religije?

Zbog cega koristite jevrejska I grcka imena?
I slavenskog korijena,.. ista imena mozes naci i u Slovackoj,..

Ne postoji jednostavno definicija ni srpskog ni hrvatskog imena,.. nasa sva imena i danas a i u srednjem vijeku su samo slavenskog, biblijskog, arapskog, persijkog, hebreskog,... korijena. Mitoman je toliko glup da rado zakljuci da je Tvrtko hrvatsko ili srpsko ime a Mustafa nije bosnjacko. :D
reis1

#944 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by reis1 »

Kod mene nema dvojbe dal sam ili Bosnjak ili Bosanac.

Ja sam i Bosnjak i Bosanac. Te dvije komponente mog identiteta jeda-drugu medjusobno pojacavaju! :oops:
dalje

#945 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by dalje »

hAZNADAR wrote:
Jednostavno - Kralj je bio Bosnjanin, pricao bosanski, vladao Bosnjanima koji su imali svoju crkvu proganjani u od Rima i istoka. U zemlji Bosni.
Mislim da je prilicno jasno ko se danas moze uvezati sa time a ko ne.

Sto volim ove male mitomancice sto kao nesto tvrde,... a niko ne moze definisati ste ja to ustvari brisanje korijena i odricanje od predaka,..
Promjena vjere? :D Pa cijela Evropa, sve i jedan narod je to uradio u proslosti,.. pa nesto ne vidim da se iko odrekao predaka i brisao korijene.

Vidi Juznu Ameriku hebote, promijenili i vjeru i imena i jezik,.. pa opet se ponose precima Inka, Azteka, Maja,..

Zakljucak, ovi nasi domaci srpskohrvatski mitomani su mentalno poremecene osobe. Vjerovatno je samo postojanje Bosnjaka i islama na ovim prostorima razlog te frustracije pa se izvode kao neke teorije ko je domaci a ko ne. U tom silnom upinjanju ja samo vidim komplekse i napad kao najbolju odbranu.

A evo zasto: Ne moze niko dokazati srpsko ili hrvatsko porijeklo Bosnjana u srednjem vijeku, kao ni katolicizam ili pravoslavlje Bosnjana. Ali se vrlo lako na osnovu jasnije i bolje zapisane historije novog doba moze dokazati da su jos u 19-om vijeku gotovo svi ovdje bili Bosnjaci. I danas kada je samo jedan narod vratio to svoje staro ime - ovi sto su nesto drugo napadaju blesavim mitomanskim frazama o izdajama, odricanjima,...

Ustvari se pokazuje da su upravo oni odrodi. Narodi lakse mijenjaju vjeru negoli svoje ime, cijela historija svijeta je takva, neki su i tri vjere imali unazad 1000 god ali isto narodno ime.

Moze li se jedan Srbin sto slavi Dusana, Nemanjice,.. prica srski i mase orlovima,.. pozivati na Tvrtka, Kulina,... nemere brate.
Moze li jedan Hrvat sto slavi Tomislava, Frankopane, rimsku kuriju, prica hrvatski, mase saharom,... pozivati na Tvrtka, Kulina,... nemere brate.
Moze li Bosnjak Mustafa iz Bosne sto prica bosanski, slavi i Tvrtka i sultana i Titu,.. moli se na arapskom,.. pozivati na pozivati na Tvrtka, Kulina,... more itekako. Jer zivi na istom prostoru, jer prica isti jezik i sto je najbitnije - Bosnjak je kao sto se narod ovdje odvajkada zvao.

Djaba pozivanje na vjeru i slavenski korijen imena. Ime naroda je ipak nesto jace presudno u svemu ovome.
Srbi i Hrvati su dan danas Tomasevici, Ostojici i sl. Dok su Bosnjaci Mahmutcehajici, Hadzihafizbegovici, Dervishalidovici i sl.
Nema ni jednog danasnjeg bosnjackog prezimena na steccima. Jel tako, jest.
Ne trebas se ljutiti, to su rupe koje moraju popuniti bosnjacki istoricari a ne raja sa foruma. Jedan kaze jedno, drugi drugo, treci trece a sve u svemu teorije suplje ko svicarski sir.
Srbi i Hrvati su svoje istorije davno ispisali i unutar njih nema nikakvog prostora za nove teorije i diskusije. Bosnjaci nisu i svako na svoju stranu goni dok usput prebacuje lopticu na srpski i hrvatski teren a tamo nema nikoga.
sanjin_1

#946 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by sanjin_1 »

E svaka vam čast momci. Rasturate šovinističku bagru na proste faktore :thumbup:
hAZNADAR

#947 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by hAZNADAR »

dalje wrote: Srbi i Hrvati su dan danas Tomasevici, Ostojici i sl. Dok su Bosnjaci Mahmutcehajici, Hadzihafizbegovici, Dervishalidovici i sl.
Nema ni jednog danasnjeg bosnjackog prezimena na steccima. Jel tako, jest.
Ne trebas se ljutiti, to su rupe koje moraju popuniti bosnjacki istoricari a ne raja sa foruma. Jedan kaze jedno, drugi drugo, treci trece a sve u svemu teorije suplje ko svicarski sir.
Srbi i Hrvati su svoje istorije davno ispisali i unutar njih nema nikakvog prostora za nove teorije i diskusije. Bosnjaci nisu i svako na svoju stranu goni dok usput prebacuje lopticu na srpski i hrvatski teren a tamo nema nikoga.
Da, imena slavenskog korijena koje mozes naci i u Ceskoj, Poljskoj,...

Srbi i Hrvati jesu svoje historije napisali, ali u tim historijama, barem zvanicnim - vjerovao ili ne - neces naci mitomanske fraze o domacim imenima, odrodima, prevjerama,... Mitomani jednostavno ne poznaju ni svoju historiju,.. iz nekih kompleksa ili mentalnog poremecaja vjeruju u bajke o junackoj, plemenitoj,.. proslosti,.. gdje je sve tako cisto i jednostavno. :D Sve izravni potomci izakarpatskog plemena koji naravno imaju isto prezime bar 1500 god. i rodoslov uz to. :D

Kako takvima objasniti logiku po kojoj je cijela historij svijeta napisana?

Bosnjaci su nekada bili krscani, ali to vise nisu. I to je sasvim normalno, svugdje u svijetu. Imali neke druge obicaje poput imena - vise ne i opet se nit tu ne prekida. Zato sto imamo isto narodno ime. Kao i svi muslimani svijeta koji se sa pravom mogu pozivati na historiju Egipta, Persije, katolici spanskog jezika na historiju Maja i Azteka,..

To sto je tebi i slicnima to ukapirati - :D - mislim - idite se lijeciti. Danas cak Mustafa iz Bugojna sto se moli na arapskom ima jacu poveznicu sa starim Bosnjanima upravo zato sto je Bosnjak i sto se poziva na drzavnopravnu tradiciju ove drzave. Svi tvoji Tomasevici i Ostojici koji su Hrvati i Srbi i slave Frankopane, Nemanjice,... nemaju nista ni sa steccima ni Kulinom,.. njima pripada historija susjednih drzava, a ova onoma ne kome ostaje i ko jedino to postuje. Mozete se u svojim frustracijama i izmisljenim pravilima samo kolektivno sageti i ******** :evil:
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#948 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by japin_mutapi »

1825.g. prvi broj Ljetopisa matice srpske vidi JEDINO I ISKLJUČIVO u Bosni, Bošnjake “koji ispovjedaju ili islam, ili su rimokatolici ili pravoslavni”

“Bošnjaci žive izmeđ Drine, Verbasa,
Save, Dalmacie i Hema, čislom (brojem) 450.000;
ispovjedaju ili Islam;ili su Rimokatolici, ili pravoslavni.”

Image
zrakomlat

#949 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by zrakomlat »

dpjokala26 wrote:
japin_mutapi wrote:
dalje wrote:
e ovo si dobro napisao
ђаст фор ју
Image

a šta je s "Lilium bosniacum"
http://hr.wikipedia.org/wiki/Bosanski_ljiljan
Nomo

#950 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Nomo »

Ako su kotromanici , tomasevici , kosace , kulini bili srbi ili hrvati zasto u zg i bg nema njihovih spomenika ili barem ulica . ako jedan ban jelacic ima spomenik sa konjem visok 10 metara u srcu zagreba sta bi tek trebao imati Kralj Tvrtko I Kotromanic . Trebao bi imati spomenik od zlata visok 40 metara . ali on nema ni ulicu u cijeloj hrvtaskoj . zasto ? zato sto hrvtski povijesnicari i oni koji se bave time vrlo dobro znaju da je Tvrtko bio bosanski kralj kraljevine Bosne koja je tada zaumizala i puno dijelova danasnje hrvatske i srbije . pricu o srpkim i hrvatskim kraljevima i bosni kao necijoj pokrajini pricaju samo politicari i novinari vecernjaka . i to to degeni po kafanama i u svoja cetri zida razvlace i onda dodju njihova djeca na forum i kazu da je Tvrko hrvat jer mu nije ime Meho . Gluposti .
Locked