Jemen

Post Reply
asurbanipal

#926 Re: Jemen

Post by asurbanipal »

salik79 wrote:
bogoljub wrote:Koga ovaj Sarajevoxxxx misli zamlaćivati!?Ja mislim da i djeca osnovci znaju da su Amerika Saudija i Izrael ko najveća braće i sestre i sve što se dešavalo u proteklih 20- 30 godina je odraz te politike zajedništva. E sada, znajući za ovo, veoma je plitko tvrditi da Iran i Amerika ratuju imajući zajedničke ciljeve na BI. Krajnji cilj jednih i drugih se razlikuje kao nebo i zemlja!

Nakon "saudskog Hizbullaha" nista nas vise ne moze iznenaditi!

:lol: :lol: :lol:
Opetja033

#927 Re: Jemen

Post by Opetja033 »

insomnia78 wrote:Neki drugi
Huti 'suju ashabe
Sitska frakcija kojoj Houthi pripadaju ne psuju ashabe. Radi se o Zejdijama. Najmalobrojnija od tri najvece sitske grupacije ( 1. imamije - na njih se najcesce misli kada govorimo o sitima, Iran, Irak, Libanon, Bahrein, Azerbejdzan, itd, 2. ismailije - Aga Khan, asasini itd, 3. zejdije - gotovo iskljucivo zive u sjevernom Jemenu). Interesantno je da se radilo o najvecoj sitskih podgrupi dok Safavidi nisu pobili, protjerali i siitizirali Iran i uveli sijsko-imamijsko ucenje kao zvanicnu religiju.

U principu iz ovih razloga je previse pojednostavljeno gledati na ovaj sukob kao prvenstveno sektaski. Vec sam pisao o tome, mnoge Zejdije nisu na strani Houthija i na njih gledaju kao na iranske pudlice. Houthiju su zaista pokupili dosta tog revolucionarnog diskursa, netipicnog za Zejdije a vrlo tipicnog za Iran i ostale site. Veliki broj Zejdija zapravo na Houthije gleda kao na kryptoimamije. Recimo gotovo kompletno serijatsko pravo zejdijskog pravca se zasniva na sunnitskom hanefijskom mezhebu, mezhebu kojeg i mi u Bosni slijedimo.
Interesantno je isto tako spomenuti da su tokom prvog gradjanskog rata Saudijci podrzavali Sjeverni Jemen gdje je vjerski vodja Zejdija (Imam) ujedno bio i vodja drzave, vrlo stara dinastija i direktni potomci Poslanika a.s. (i ujedno i danas protivnik Houthija) a ratovali su protiv sunnita u Juznom Jemenu koje je podrzavao Nasser i ostale socijalisticke arapske drzave. Dakle glavni zastitnici Zejdija protiv sunnita su bili Saudi i ostale zaljevske monarhije.
Nikada medju sunnitima, pa ni onim najradikalnijim nije do sada bilo glasova koji bi tekfirili Zejdije. Recimo Al Qaida je vrlo zestoko osudila nedavni bombaski napad na zejdijske dzamije dok im nije bio problem da dizu u zrak sitske (imamijske) dzamije u Iraku i ne pada im na pamet da osudjuju kada teroristi dizu u zrak sitske dzamije u Pakistanu.
Ko malo bolje poznaje prilike, taj cin Al Qaide je vrlo indikativan i dosta toga govori o tome kako na zejdijski pravac gledaju i oni najradikalniji medju sunnitima.
insomnia78 wrote:Morace koalicija uci s pjesadijom
100%. Nema drugog rijesenja, apsolutno ista stvar kao sa ISIS-om.
AleksoMKD

#928 Re: Jemen

Post by AleksoMKD »

http://pando.com/2015/03/28/the-war-ner ... lusterfck/

WAR NERD, kratka (pojednostavljena) istorija Jemena. Vredi procitati.

Oko predhodnog rata i Saudiske podrske Hutima

Arabs were getting very “modern” at that time. It’s important to remember that. You know why they stopped getting modern, and started getting interested in reactionary, Islamist repression?

Because the modernizing Arabs were all killed by the US, Britain, Israel, and the Saudis.

That was what happened in the North Yemen Civil War, from 1962-1967. After a coup, Nasser backed modernist Yemeni officers against the new Shia ruler. The Saudis might not have liked Shia, but they hated secularist, modernizing nationalists much more. At least the Northern Shia kings ruled by divine right and invoked Allah after their heretical fashion. That was much better, to the Saudi view, than a secular Yemen.

And the west agreed. To the Americans of that time, “secular” sounded a little bit commie.
To the British, it sounded anti-colonial and unprofitable. To the Israelis, it raised the horrible specter of an Arab world ruled by effective 20th-century executives. States like that might become dangerous enemies, while an Arab world stuck in religious wars, dynastic feuds, and poverty sounded wonderful.

Why do you think the IDF has not attacked Islamic State or Jabhat Al Nusra even once?

Of course, the Houthi, as Shia, worship the wrong version of Allah, from the Saudi perspective. But that didn’t bother the Saudis, or the Americans, or the British, or the Israelis, back in the 1960s when they all joined hands (in a very non-peace-and-love way) to wipe out the modernizing Yemeni.

Arabs are reduced to choosing which Allah and which Emir to support because a half-century alliance between the worst oligarchies in the West and the most reactionary elements in their countries wiped out the alternative. That’s why it’s so grotesque to hear right-wingers blaming the Arabs for the lack of commitment to democracy and even more ridiculous that Leftists demand respect for fascist thugs like Islamic State, as if they were the voice of the Muslim people.

These sectarian wars are what’s left when you’ve killed everybody else who was attempting to provide Arabs with an effective, secular, modern existence.
zemomak

#929 Re: Jemen

Post by zemomak »

jao_situacije

#930 Re: Jemen

Post by jao_situacije »

salik79 wrote:
Moze li mi neko odgovoriti da li za ove vehabitske uhljupe ne vazi obaveza nosenja ihrama na Hadzdzu?! Kontam, ako ga vec ne obavljaju, zasto su tu!? Da prave guzvu? Do sada sam vidjao one s nikabima, iako su izricito zabranjeni za vrijeme Hadzdza, ali sada i ovo :?
ja mislim da su oni imami ovdje eh sad da li oni mogu bez ihrama :roll:
dobro pitanje..
sarajevoxxxx

#931 Re: Jemen

Post by sarajevoxxxx »

salik79 wrote:
bogoljub wrote:Koga ovaj Sarajevoxxxx misli zamlaćivati!?Ja mislim da i djeca osnovci znaju da su Amerika Saudija i Izrael ko najveća braće i sestre i sve što se dešavalo u proteklih 20- 30 godina je odraz te politike zajedništva. E sada, znajući za ovo, veoma je plitko tvrditi da Iran i Amerika ratuju imajući zajedničke ciljeve na BI. Krajnji cilj jednih i drugih se razlikuje kao nebo i zemlja!

Saudijsko/američki Hezbollah je još uvijek aktivan. Zar nisu saudijski avioni trenutno zračna podrška Hezbollahu u Tikritu?

U Libanonu im dali milijarde, u Tikritu im avionima pomažu u borbi protiv isila, džavlu malo bilo.
walter kurtz

#932 Re: Jemen

Post by walter kurtz »

insomnia78 wrote:Bice zanimljivo ako Saudija posalje svoje dobro uhranjene, na lagodni zivot navikle i neiskusne u borbama trupe na megdan ovim lavovima :P
Joj to ce biti show
jastuk1

#933 Re: Jemen

Post by jastuk1 »

AleksoMKD wrote:http://pando.com/2015/03/28/the-war-ner ... lusterfck/

Znam da si stalni na forumu te stoga postavljanje ove izdrkotine (izvinjavam se al stvarno, stvarno moram, jer nemam druge riječi za taj utter load of crap shit u tom kretenskom članku) je tim gore i fakinskije! Iko sa osnovama razlika pravaca u Islamu bi odbacio taj članak kao frustriranu, poropagandnu krakotinu. Jedino čega vrijedi je podsmijeha i kretenizma.

Tebi naravno ugodan dan, a autoru članka ugodan kretenizam.
jastuk1

#934 Re: Jemen

Post by jastuk1 »

walter kurtz wrote:
insomnia78 wrote:Bice zanimljivo ako Saudija posalje svoje dobro uhranjene, na lagodni zivot navikle i neiskusne u borbama trupe na megdan ovim lavovima :P
Joj to ce biti show
Neće, jer neće slati svoje debelguze, već ako budu slali slaće Egipćane, Pakstance i sl. :!:
walter kurtz

#935 Re: Jemen

Post by walter kurtz »

jastuk1 wrote:
walter kurtz wrote:
Joj to ce biti show
Neće, jer neće slati svoje debelguze, već ako budu slali stlaće Egipćane, Pakstance i sl. :!:
Pakistan i Egipat su Amerika za Jemen
jastuk1

#936 Re: Jemen

Post by jastuk1 »

walter kurtz wrote: Pakistan i Egipat su Amerika za Jemen
Definiši, odredi, specificiraj!
Opetja033

#937 Re: Jemen

Post by Opetja033 »

jastuk1 wrote:
AleksoMKD wrote:http://pando.com/2015/03/28/the-war-ner ... lusterfck/

Znam da si stalni na forumu te stoga postavljanje ove izdrkotine (izvinjavam se al stvarno, stvarno moram, jer nemam druge riječi za taj utter load of crap shit u tom kretenskom članku) je tim gore i fakinskije! Iko sa osnovama razlika pravaca u Islamu bi odbacio taj članak kao frustriranu, poropagandnu krakotinu. Jedino čega vrijedi je podsmijeha i kretenizma.

Slazem se. Ponovo previse pojednostavljeno i sektaski. Evo jos jednog interesantnog detalja: Ali Saleh, svrgnuti predsjednik Jemena koji se sada bori rame uz rame sa Houthijima, je bio njihov zakleti neprijatelj tokom svoje vladavine. A i sam je Zejdija. Pobuna Houtha je pocela upravo dok je on bio predsjednik. Recimo tada su Houthiji bili u koaliciji sa al Islahom (jemenski ogranak MB) a sada su na suprostavljenim stranama.
Isto tako Saleh se borio rame uz Nasserove egipatske snage protiv svojih Zejdija u prvom gradjanskom ratu.

Jemen nije Sirija ili Irak. Stvari na terenu jesu jasne, medjutim nikada nece biti crno-bijele u sektaskom kontekstu.
bogoljub

#938 Re: Jemen

Post by bogoljub »

sarajevoxxxx wrote:
salik79 wrote:

Saudijsko/američki Hezbollah je još uvijek aktivan. Zar nisu saudijski avioni trenutno zračna podrška Hezbollahu u Tikritu?

U Libanonu im dali milijarde, u Tikritu im avionima pomažu u borbi protiv isila, džavlu malo bilo.
:!:Znaš kako Amerikanci pomažu u Tikritu, isto što su i Holanđani pomogli i branili Srebrenicu, tako to ide bacaš bombo po vrletima tamo nekim, a onda nazdravljaš s Mladićem i igraš kolo u Potočarima! :!:[/quote]
Nato pošalje 10 aviona, samo se 2 pomole i izbace neke bombice u neku šumu, ostali avioni se vrnu s pola puta!!!
Last edited by bogoljub on 30/03/2015 12:09, edited 1 time in total.
insomnia78

#939 Re: Jemen

Post by insomnia78 »

Cinjenica je koju ne skrivaju ni jedni ni drugi, da Amerika trenutno u Iraku, u Tikritu posebno, pruza podrsku irackoj armiji i šitskim milicijama u borbama protiv Daesha
Last edited by insomnia78 on 30/03/2015 12:23, edited 1 time in total.
AleksoMKD

#940 Re: Jemen

Post by AleksoMKD »

jastuk1 wrote: Znam da si stalni na forumu te stoga postavljanje ove izdrkotine (izvinjavam se al stvarno, stvarno moram, jer nemam druge riječi za taj utter load of crap shit u tom kretenskom članku) je tim gore i fakinskije! Iko sa osnovama razlika pravaca u Islamu bi odbacio taj članak kao frustriranu, poropagandnu krakotinu. Jedino čega vrijedi je podsmijeha i kretenizma.

Opetja033 wrote: Slazem se. Ponovo previse pojednostavljeno i sektaski. Evo jos jednog interesantnog detalja: Ali Saleh, svrgnuti predsjednik Jemena koji se sada bori rame uz rame sa Houthijima, je bio njihov zakleti neprijatelj tokom svoje vladavine. A i sam je Zejdija. Pobuna Houtha je pocela upravo dok je on bio predsjednik. Recimo tada su Houthiji bili u koaliciji sa al Islahom (jemenski ogranak MB) a sada su na suprostavljenim stranama.
Isto tako Saleh se borio rame uz Nasserove egipatske snage protiv svojih Zejdija u prvom gradjanskom ratu.

Jemen nije Sirija ili Irak. Stvari na terenu jesu jasne, medjutim nikada nece biti crno-bijele u sektaskom kontekstu.
Dpbro kolege, zato smo tu da razmenimo misljenja i saznanja.

Siguran sam da je ovo sve previse pojednostavljeno, a sto se tice pravaca u Religijama to ja cisto iz hobija posmatram pa necu komentarisati, ali ovaj debeli americki autor pisa stvari iz svoje (debele americke) gledne tocke i puno toga je pogodio, bar sto se tice predhodnih clanaka.

Ali neke stvari je 100% tacno napisao.
Mesanje i preuzimanje Jemana od strane Britanaca? Tocno.
Saudisko/Americka intervencija protiv sekularista podrzanih Egiptom? Tocno
Saudiska mrznja sa sekularne Arapske rezime? Tocno
Demontiranje svakakvog sekularnog progresivnog drustva u regionu pocevsi od Mosadika? Tocno.
jastuk1

#941 Re: Jemen

Post by jastuk1 »

AleksoMKD wrote:

Siguran sam da je ovo sve previse pojednostavljeno, a sto se tice pravaca u Religijama to ja cisto iz hobija posmatram pa necu komentarisati, ali ovaj debeli americki autor pisa stvari iz svoje (debele americke) gledne tocke i puno toga je pogodio, bar sto se tice predhodnih clanaka.

Demontiranje svakakvog sekularnog progresivnog drustva u regionu pocevsi od Mosadika? Tocno.
Ma da. Hvala ti što si postavio članak, upravo i da se vidi perfidni način prikazivanja stvari. Nemam stvarno nikakvu kritiku prema tebi, izvini ako je tako izgledalo - tvoja konstruktivnost na forumu je puno puta dokazana. :thumbup:

Samo me zaboli kad vidim odličnu analizu, a koju isti autor potom potpuno usro namjernim bockanjem ili relativiziranjem, a u cilju podsmijavanja ovoga ili onoga, te na taj način djelovanja na podsvijest čitaoca. Urednik dosta toga može izmjeniti, ali autor ipak potpisuje....
insomnia78

#942 Re: Jemen

Post by insomnia78 »

#
Opetja033

#943 Re: Jemen

Post by Opetja033 »

AleksoMKD wrote:
jastuk1 wrote: Znam da si stalni na forumu te stoga postavljanje ove izdrkotine (izvinjavam se al stvarno, stvarno moram, jer nemam druge riječi za taj utter load of crap shit u tom kretenskom članku) je tim gore i fakinskije! Iko sa osnovama razlika pravaca u Islamu bi odbacio taj članak kao frustriranu, poropagandnu krakotinu. Jedino čega vrijedi je podsmijeha i kretenizma.

Opetja033 wrote: Slazem se. Ponovo previse pojednostavljeno i sektaski. Evo jos jednog interesantnog detalja: Ali Saleh, svrgnuti predsjednik Jemena koji se sada bori rame uz rame sa Houthijima, je bio njihov zakleti neprijatelj tokom svoje vladavine. A i sam je Zejdija. Pobuna Houtha je pocela upravo dok je on bio predsjednik. Recimo tada su Houthiji bili u koaliciji sa al Islahom (jemenski ogranak MB) a sada su na suprostavljenim stranama.

Ma naravno, kritika apsolutno nije okrenuta prema tebi. Vrlo te cijenim kao forumasa. :thumbup:

I opet nije tako crno-bijelo kako si sada naveo. Npr. za vrijeme kratkog gradjanskog rata u Jemenu 1994. godine kada su marksisti pokusali da ozive Juzni Jemen - upravo su imali podrsku Saudijske Arabije koja im je slala svu potrebnu logistiku. Dakle tada je S. Arabija podrzavala marksiste iz razloga sto je Jemen (Saleh) podrzao Saddama u zaljevskom ratu.
Dalje, nakon onog poznatog Al Qaedinog napada na americki brod u adenskoj luci Saleh je prvobitno rekao da je osujecen pokusaj Amerikanaca da preuzmu kontrolu nad Adenom. Isto tako izvjestaji UN navode kako je Saleh saradjivao sa Al Qaidom u atentatima na vodje Houthija. Rezim je prikupljao obavjestajne podatke i proslijedjivao ih AQ. Upravo Saleh stoji iza ubistva osnivaca Houthija. Dakle pazi: Houthiji sitsko-zejdijski pokret, Saleh takodje zejdija a saradjuje sa Al Qaidom protiv Houthija. Da bi se prije par mjeseci ponovo pojavio na sceni, ovaj put kao predvodnik Houthija.
Moze se o njemu reci sta god ko hoce, medjutim enciklopedijski je primjer politickog "survival-a". Prezivio je tri gradjanska rata, bezbroj pokusaja atentata, pad Berlinskog zida, Houthi pobunu, juznjacku secesionisticku pobunu, Al Qaidinu pobunu. Nakon 30-tak godina vladavine srusen je u revoluciji ali se ponovo vratio i nametnuo kao jedan od glavnih igraca u Jemenu. Jbg, ne gotivim ga nimalo ali zasluzuje postovanje. Zajeban je igrac do bola.

Ponovo podlacim svoju poentu: nijedan sukob u Jemenu, pa ni ovaj sadasnji, nije imao dominantno sektasku narav.
AleksoMKD

#944 Re: Jemen

Post by AleksoMKD »

jastuk1 wrote:
Ma da. Hvala ti što si postavio članak, upravo i da se vidi perfidni način prikazivanja stvari. Nemam stvarno nikakvu kritiku prema tebi, izvini ako je tako izgledalo - tvoja konstruktivnost na forumu je puno puta dokazana. :thumbup:

Samo me zaboli kad vidim odličnu analizu, a koju isti autor potom potpuno usro namjernim bockanjem ili relativiziranjem, a u cilju podsmijavanja ovoga ili onoga, te na taj način djelovanja na podsvijest čitaoca. Urednik dosta toga može izmjeniti, ali autor ipak potpisuje....
Nema problema kolega, razumeo sam :bih:

Ali takav je Geri, on cak i kada pise o Americi pise na isti nacin. Jeste da je iritantan i da na sve gleda sa podsmehom ali puno toga ubode tocno.

Svi su mu se smijali kada je rekao da ce Hezbolah preziveti Izraelski napad i postati jos jaci 2006 (na racun Libanona) pa je bio u pravu, smijali su mu se 2003 kada je rekao da ce od Americke intervencije u Iraku najvise Iran dobiti, smejali su mu se kada je rekao da niko nece mrdnut prstom kada Ruje budu samarali Gruziju........................
Opetja033 wrote:
Ma naravno, kritika apsolutno nije okrenuta prema tebi. Vrlo te cijenim kao forumasa. :thumbup:

I opet nije tako crno-bijelo kako si sada naveo. Npr. za vrijeme kratkog gradjanskog rata u Jemenu 1994. godine kada su marksisti pokusali da ozive Juzni Jemen - upravo su imali podrsku Saudijske Arabije koja im je slala svu potrebnu logistiku. Dakle tada je S. Arabija podrzavala marksiste iz razloga sto je Jemen (Saleh) podrzao Saddama u zaljevskom ratu.
Dalje, nakon onog poznatog Al Qaedinog napada na americki brod u adenskoj luci Saleh je prvobitno rekao da je osujecen pokusaj Amerikanaca da preuzmu kontrolu nad Adenom. Isto tako izvjestaji UN navode kako je Saleh saradjivao sa Al Qaidom u atentatima na vodje Houthija. Rezim je prikupljao obavjestajne podatke i proslijedjivao ih AQ. Upravo Saleh stoji iza ubistva osnivaca Houthija. Dakle pazi: Houthiji sitsko-zejdijski pokret, Saleh takodje zejdija a saradjuje sa Al Qaidom protiv Houthija. Da bi se prije par mjeseci ponovo pojavio na sceni, ovaj put kao predvodnik Houthija.
Moze se o njemu reci sta god ko hoce, medjutim enciklopedijski je primjer politickog "survival-a". Prezivio je tri gradjanska rata, bezbroj pokusaja atentata, pad Berlinskog zida, Houthi pobunu, juznjacku secesionisticku pobunu, Al Qaidinu pobunu. Nakon 30-tak godina vladavine srusen je u revoluciji ali se ponovo vratio i nametnuo kao jedan od glavnih igraca u Jemenu. Jbg, ne gotivim ga nimalo ali zasluzuje postovanje. Zajeban je igrac do bola.

Ponovo podlacim svoju poentu: nijedan sukob u Jemenu, pa ni ovaj sadasnji, nije imao dominantno sektasku narav.
Razumeo sam da je kritika za Gerijev nacin pisanja i sasvim se slazem sa tvojom analizom, ali neke stvari je uspeo da ubode 100%

Kako god, nadajmo se da taj siromasan narod nece patiti ko jadnici u Iraku i Siriji.
sarajevoxxxx

#945 Re: Jemen

Post by sarajevoxxxx »

Iranske agencije:Huti najavili bombardovanje ciljeva duboko unutar Saudijske Arabije!
insomnia78

#946 Re: Jemen

Post by insomnia78 »

sarajevoxxxx wrote:Iranske agencije:Huti najavili bombardovanje ciljeva duboko unutar Saudijske Arabije!
Jest al da im Saudija ne sroka skladista s raketama neki dan
sumirprimus

#947 Re: Jemen

Post by sumirprimus »

ma ovo ko da gledam,junior odradjuje poso za babuku,posto su svi ko jaje jajetu,ovi arapski rezimi,i to kakve spec.postrojbe,i sve sto vrijedi,nisu nikad ni mijenjali dresove...
sarajevoxxxx

#948 Re: Jemen

Post by sarajevoxxxx »

Avetinho wrote:
Challenger__ wrote:
Al-Mukala je 500 Km udaljena od Adena. Ako preuzmu grad, ovo je prekretnica.
Nemoj prerano svrsit.
Ništa od prevrata, general Muhsin El-Šair iz 28. kasarne koja se nalazi u blizini Al-Mukala došao sa ekipom i osujetio prevrat :-)

Muhsin eš-Šair Ed-Dali'i

Image
Opetja033

#949 Re: Jemen

Post by Opetja033 »

Moje misljenje o svemu ovome: radi se o pokusaju povratka bivse politicke elite koja je ovaj put u savezu sa Houthijama. To je jedino sto moze objasniti ovakav napredak Houthija. I ISIS je u Iraku munjevito napredovao dok je zauzimao sunnitske teritorije - upravo zato jer je imao podrsku lokalnog stanovnistva a ne zbog nekakve imaginarne i paraonidne ublehe o podrsci Saudije, Turske, SAD, Izraela, Katara, Vatikana i koga vec sve ne. Imali su i imaju podrsku vecine sunnita u Iraku i zbog toga opstaju. Tacka.

Ali razlika izmedju Houthija i ISIS-a je sto su ovi prvi zasli duboko u teritoriju gdje su zejdije ili manjina ili ih nema. Ne radi se ovdje o nekoj presudnoj podrsci Irana vec o tome da su dobili podrsku pristalica starog rezima i to je presudno. Saleh je kljuc a ne Iran. Dakle kao sto ne treba pasti na suplju pricu o nekakvog konspirativnoj podrsci masonsko-vehabijsko-gustaracko-ilimunatske elite ISIS-u, tako ne treba ni preuvelicavati uticaj Irana u ovom sukobu.

Jedina tacka dodira koju imaju Saleh i Houthiji je zajednicki interes u obaranju sadasnje prijelazne vlade na celu sa Hadijem. Ne postoje tu nikakva unutarsektaska ljubav, do prije par godina Houthijama je veci neprijatelj bio Saleh od Al Qaide. Isto tako Saleh nikada tokom svoje vladavine nije imao dobre odnose sa Iranom, blago receno.
asurbanipal

#950 Re: Jemen

Post by asurbanipal »

Opetja033 wrote: Dakle pazi: Houthiji sitsko-zejdijski pokret, Saleh takodje zejdija a saradjuje sa Al Qaidom protiv Houthija. Da bi se prije par mjeseci ponovo pojavio na sceni, ovaj put kao predvodnik Houthija.

Taj je pravi debelokožac...
Post Reply