Naravno da se covjeku srce stegne za svakog nastradalog, pogotovo onima koji u svojoj obitelji na Kovacima ili Zejtinliku imaju clanove svoje najblize obitelji, medju kojima sam i ja.exliberal-ex wrote:Jah ja kad pogledam groblje kovaci srce mi se stisne kad vidim su onu sirotinju koja je izginula ko topovsko meso da bi par probranih mogao da uziva u drzavi.....da be reise mani mi suplje...ja sam ostao u Sarajevu cijeli rat naivno vjerujuci da nece biti rata, da te prvi komsija koji se pozdravljao I pio kafu sa starim nece doci I pokucat na vrata...da me nece vodit na razgovore sto sam ostao svoj na svome , na kraju krajeva da necu trazit familiju po jarcima ili po zatvorima ....I kao slag na tortu sve to pod budnim okom nekog seljaka sa romanije koji je sjeo na pamsa litrom brlje pa sarafa po gradu...ili se konta dali da ustane pa da opali koju granatu cisto da "nam pamet razvuce".....da sam znao pobjego bi prvi dan al jebiga tako mi grah pao ali zato nas ima sad bruka po zapadnim zemljama..nikad nije kasno...al sve to nema veze sa ovim krstom...sad imamo dvije solucije sa srpske strane, taj nazovi krst ce ili sam pasti (ili ce ga neko oborit) I na tome ce se zavrsit ili ce oni sa pala I lukavice fakat napravit krstinu gdje ce obiljezit tih fantomskih 6000 poginulih a samo uzinat bosnjacima ( jebe se njima za mrtvim)reis1 wrote:
Pa normalno da mi se stisne oko srca kad vidis sirotinju i fukaru koja je zijanila, a da nije ni znala za sto je zijanila.
Za razliku od nas, koji smo se borili da SRBiH dobije jos visi status, drzavnosti i nezavisnosti, od cega bi svi stanovnici Sarajeva kao glavnog grada pogotovo imali veliku dodatnu vrijednost, oni se borili kontra sebe, da degradiraju svoj status sa SRBiH na to da postanu provincija Srbije. Naposljetku, nakon sto su izginuli, Srbija se popisala po njima i prodala ih za flasu viskija, stavila im do znaja koliko su im biti. Nesretnici i dan danas ne razumiju...
Sto neko rece, Srbi koji su ostali u Sarajevu, jest da su ko i mi trpili granate, ali naposljetku najbolje su prosli. Da su otisli pod Radovana, prvo najprije velika vjerovatnoca da bi zavrsili na ovoj gore sliki, drugo hebala bi ih i Srbija jer bi morali otici na kraju iz Sarajeva, trece morali bi dovijeka trpiti spoznaju da zive na 5 minuta od glavnog grada drzave, sa svim vrijednostima koje to nosi, a ne mogu pripadati tom gradu osim da sami sebi pljunu u lice jer su ispali budale u proslom ratu.
I sad ih jos zloupotrebljava mesar iz Laktasa, za svoje usko politikantske ciljeve. Normalno da su ti Srbi po Lukavici nesretnici sa kojima mozes suosjecati.
sa sarajevske strane imamo isto tako dvije solucije....neko ce ici da srusi taj krst I bit ce proglasen herojem dok srbi neurade nesto sto sam gore vec napisao....ili ce sarajevska strana prihvatit da su I srbi ubijani u sarajevu "onako" pa ce napravit neko spomen obiljezje za njih I tak zacepit usta seljacima sa pala ( za pocetak nesto bi se moglo napravit za one nastradeale na kazanima)
Medjutim, ja sada kada hodam Sarajevom, pa prodjes pored americke, engleske, turske, saudijske, itd itd ambasade, kada popijes zuju sa predsjednikom drzave na Trgu, drzave koja ima stolicu u UN za 4 miliona Bosanaca pored stolice jedne npr. Kine koja ima 1,4 milijarde Kineza, i mnoge druge stvari, shvatis da su ti nasi sa Kovaca nama ostavili jedno bogatstvo koje je mnogo vece od te poslijeratne korupcije i kriminala. K i k ce proci, prije ili kasnije, no bogatstvo drzavnosti ce ostati.
A onda kad uzmes neku obitelj koja ima nekog na Zejtinliku, pa provuces kroz iste parametre, dodjes do zakljucka kroz koju su oni prevaru prosli. Znaci izginuli ljudi za nista, za degradaciju svog statusa od onog kakvog su imali u Sa prije rata. Sami htjeli to, da budu provincija covjece...
Pa u tom kontekstu, te bandere, sto u stvari nije krst vec kokarda, zamisli koje je tek to pisanje po Srbima u ist. Sarajevu, od strane istih ili slicnih onima koji su ih odveli u nesrecu? Mi smo i dobili nekakvo bogatstvo iz te nesrece, a oni nista, izgubili i ono sto su imali.