apsidejzi wrote:Ovo iznad je veoma osiromasena verzija Boga. Ko biva lakse ti kroz nedace prolazit... Ne znam kako je tvoj zivot izgledao ali ako uzmemo kompletan zivotni vijek jednog prosjecnog covjeka onda cemo vidjeti da su nedace izuzetak a ne pravilo sto opet govori da ti je teorija manjkava i slabo razradjena.
Ko je uopšte pričao o tome jesu li nedaće izuzetak ili pravilo? Činjenica je da istih ima i da su često veoma teške. Ti si, za razliku od mene, bio samo na jednoj strani spektra a drugu stranu ne želiš ni pokušati rezumjeti, što govori i tvoj stav o ateistima kao "insanima od kojih nema nikakve koristi". Ovo nisam ja izjavio nego ti.
Navikao si da se priča o Bogu konstantno mistificira pa ti se ne sviđa kad neko o tome priča bez mistifikacije. Vidi, ako se nešto mistifiira, ne znači da je to nešto proporcionalno tačnije i dubokoumnije.
apsidejzi wrote:Zasto je potrebna religija?
Pitanje religije je pitanje identiteta. Religija je organizovani skup vjerovanja i rituala sto znaci daa je religija posljedica istih. Ljudi grade svoj identitet na raznim osnovama a jedan od njih je su vjerovanja i rituali.
Kroz citavu ljudsku historiju to nije bio problem jer se identitet gradi na vise osnova od kojih se navedeni samo dio koji obicno nije u koliziji sa recimo mjestom porjekla ili statusom u drustvu.
Problem sa identitetom nastaje onda kada odredjena grupa zeli nametnuti svoje vidjenje istog kao default vidjenje. Nekada religionari pokusavaju nametnuti svoje a nekada i pretjeraju toliko da se ljudi pobune i pronadju alternativu. Historija nas je naucila da ekstremna religija vodi ekstremnoj reakciji koja se ogleda u sekularizmu. To su dva suprostavljena temelja identiteta. Mnogi su ih pokusavali pomiriti ali to je nemoguce uraditi. Onda kada shvatite da je pitanje: zasto je potrebna religija, isto kao i pitanje zasto je potrebno drzavljanstvo tada cete razumjeti problematiku identiteta.
Eh sad, Bosna je jedan od izuzetaka gdje se na silu pokusava ugurati religija i sekularizam...
Religija je tebi pitanje identiteta? Zar nisi sposoban graditi svoj identitet na nečem drugom osim svog vjerskog ubjeđenja? Meni moj ateizam nije apsolutno nikakav faktor u mom identitetu, isti sam izgradio na druge načine. Vjerovanje je jednostavno vjerovanje, a ne nešto što se nosa oko vrata kao akreditacija ili medalja.
U tome što neki religiju uzimaju kao glavnu odrednicu i jest problem, po tome diferenciraju sve druge u društvu, zato se stvara getoizacija gdje idu muslimani s muslimanima, katolici s katolicima itd. a na ostale koji nisu vjere odmah se gleda kao na strana tijela koja nikada ne mogu dobiti ravnopravan pristup krugu ''odabranih''.
Barem si u pravu za ovo nametanje svog viđenja kao defaultnog. Samo si se malo prešao kod sekularizma, sekularizam nije suprotstavljen religiji, sekularizam nije protiv religije, nego se sekularizmom samo religija samo želi ostaviti u okvirima religije, a ne kako su neki religionari navikli miješati religiju u sve kao vegetu i po njenim pravilima uređivati cijeli okolni svijet.
Religija i sekularizam mogu zajedno, i to su davno skontali oni koji su uočili da je najpreče zajedničko dobro svih. To je osnova humanizma, to je osnova moralnosti.
Ovo što se događa u Bosni blage veze nema ni sa religijom ni sa sekularizmom, ovdje apsolutnu većinu čine srednjovjekovni primitivci. Ovdje je religija samo oznaka kojom najviše mašu oni koji je najmanje poštuju, tj. oni koji na svaki pedalj zemlje na koju su bacili oko žele staviti prisvojni pridjev svoje vjere.