Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Chagalj

#926 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Dozer wrote:
Allah kaze:
Ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini – kao da je sve ljude poubijao; a ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva – kao da je svim ljudima život sačuvao“ (El-Ma’ide: 32)
A "nered na Zemlji cine" svi koji nisu na Allahovom putu, tj. svi koji nisu muslimani, tj. "nevjernici", jel' tako?
Allah odgovara iz Kur'ana:

5:48. .... A da je Allah htio, On bi vas sljedbenicima jedne vjere učinio, ali, On hoće da vas iskuša u onome što vam propisuje, zato se natječite ko će više dobra učiniti; Allahu ćete se svi vratiti, pa će vas On o onome u čemu ste se razilazili obavijestiti.
Maxxtro

#927 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Maxxtro »

Chagalj wrote:
Maxxtro wrote:
Chagalj wrote:...pa sta ako izadje Mekka van okvira zlatnog reza...
Opet ti pricas gluposti, nema nikakvih okvira, radi se o egzaktnom broju. Kao sto se da zakljuciti iz mog prethodnog posta, ako cemo gledati onako odokativno, esteticki, onda mozemo reci i za omjer 1.5 i 1.7 da su u zlatnom rezu, i u tom slucaju za Meku i za mnoge druge lokacije mozemo reci da su u zlatnom rezu, ali ako cemo insistirati na matematici i preciznosti, nema tu nikakvog zlatnog reza.
sporedi moj post gore gdje slikama i brojevima jasno i precizno dokazem da je mekka na poziciji zlatnog reza, na zemlji isto tako rijec Mekka u ajetu je na poziciji zlatnog reza, kako onda to objasnjavas da se podudara u 4 broja i tamo i vamo

1.618

zasto negiras ove ocite stavri, ja mislim ako budes i dalje negirao nesto sto je ocito a to ce vise odati tebe i pokazati drugima da si neiskren i nesmijes prihvatit cinjenicu. ove stavri su cinjenice, a ko hoce vjerovati ili nece stvar je izbora.
samo budi iskren prema sebi ako nisi prema nama ovdje.
A ti procitaj moj post gore gdje sam napisao zasto je taj broj netacan, mada cisto sumnjam da ces razumijeti.

i u tom slucaju za Meku i za mnoge druge lokacije mozemo reci da su u zlatnom rezu, ali ako cemo insistirati na matematici i preciznosti, nema tu nikakvog zlatnog reza
kazem ti poenta je sto je mekka u zlatnom rezu u stvarnosti i sto je isto tako rijec mekka u Kuranu u zlatnom rezu u ajetu, ako se gleda pocetak i kraj ajeta. to su dokazi za ljude koji muckaju svojom glavom, dati od Boga da vjeruju u Kuran da je to njegova knjiga.
Je li ti citas ista, jel imas neku mentalnu blokadu, pa samo ignoriras ono sto ti se ne svidja? Kako je ovo odgovor na moj post o nepreciznosti? Reci mi koji broj odgovara zlatnom rezu, hocu precizan matematicki odgovor!
Dozer

#928 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

Naravno da ima. Ali, vecina tih "uneredjenih", za svaku religiju, dolazi upravo iz redova onih koji nisu te religije. To, valjda, znamo jer nam je to istorija pokazala. A i sadasnjost.
Chagalj

#929 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Maxxtro wrote:A ti procitaj moj post gore gdje sam napisao zasto je taj broj netacan, mada cisto sumnjam da ces razumijeti.
zlatni rez je iracionalan broj, nema kraja, ali kako ide u vjecnost stabilizuju mu se ove prve decimale .618

tako da se to uzima i nemoj se na to izvlaciti sto je iracionalan broj. nego prihvati cinjenicu kao covjek :D
šatirana_ljubičica

#930 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by šatirana_ljubičica »

Dozer wrote:Naravno da ima. Ali, vecina tih "uneredjenih", za svaku religiju, dolazi upravo iz redova onih koji nisu te religije. To, valjda, znamo jer nam je to istorija pokazala. A i sadasnjost.

Ne bih složila, niko nije izračunao procenat, a po dosadašnjim pokazateljima najviše nemira unose Masoni, vladari iz sjene, koji su za svog ''Boga'' uzeli samog đavola.
Dozer

#931 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

Kur'an poznaje Masone...?
Mislim...
Hajmo iskreno - koliko su, kroz istoriju, katolici ubili katolika, a koliko onih druge vjere ili nevjernika?
Koliko su, kroz istoriju, muslimani ubili muslimana, a koliko onih druge vjere ili nevjernika?
Itd.
Lopov-eliminator

#932 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Lopov-eliminator »

apsidejzi wrote:Ovo iznad je veoma osiromasena verzija Boga. Ko biva lakse ti kroz nedace prolazit... Ne znam kako je tvoj zivot izgledao ali ako uzmemo kompletan zivotni vijek jednog prosjecnog covjeka onda cemo vidjeti da su nedace izuzetak a ne pravilo sto opet govori da ti je teorija manjkava i slabo razradjena.
Ko je uopšte pričao o tome jesu li nedaće izuzetak ili pravilo? Činjenica je da istih ima i da su često veoma teške. Ti si, za razliku od mene, bio samo na jednoj strani spektra a drugu stranu ne želiš ni pokušati rezumjeti, što govori i tvoj stav o ateistima kao "insanima od kojih nema nikakve koristi". Ovo nisam ja izjavio nego ti.

Navikao si da se priča o Bogu konstantno mistificira pa ti se ne sviđa kad neko o tome priča bez mistifikacije. Vidi, ako se nešto mistifiira, ne znači da je to nešto proporcionalno tačnije i dubokoumnije.

apsidejzi wrote:Zasto je potrebna religija?

Pitanje religije je pitanje identiteta. Religija je organizovani skup vjerovanja i rituala sto znaci daa je religija posljedica istih. Ljudi grade svoj identitet na raznim osnovama a jedan od njih je su vjerovanja i rituali.

Kroz citavu ljudsku historiju to nije bio problem jer se identitet gradi na vise osnova od kojih se navedeni samo dio koji obicno nije u koliziji sa recimo mjestom porjekla ili statusom u drustvu.

Problem sa identitetom nastaje onda kada odredjena grupa zeli nametnuti svoje vidjenje istog kao default vidjenje. Nekada religionari pokusavaju nametnuti svoje a nekada i pretjeraju toliko da se ljudi pobune i pronadju alternativu. Historija nas je naucila da ekstremna religija vodi ekstremnoj reakciji koja se ogleda u sekularizmu. To su dva suprostavljena temelja identiteta. Mnogi su ih pokusavali pomiriti ali to je nemoguce uraditi. Onda kada shvatite da je pitanje: zasto je potrebna religija, isto kao i pitanje zasto je potrebno drzavljanstvo tada cete razumjeti problematiku identiteta.

Eh sad, Bosna je jedan od izuzetaka gdje se na silu pokusava ugurati religija i sekularizam...
Religija je tebi pitanje identiteta? Zar nisi sposoban graditi svoj identitet na nečem drugom osim svog vjerskog ubjeđenja? Meni moj ateizam nije apsolutno nikakav faktor u mom identitetu, isti sam izgradio na druge načine. Vjerovanje je jednostavno vjerovanje, a ne nešto što se nosa oko vrata kao akreditacija ili medalja.

U tome što neki religiju uzimaju kao glavnu odrednicu i jest problem, po tome diferenciraju sve druge u društvu, zato se stvara getoizacija gdje idu muslimani s muslimanima, katolici s katolicima itd. a na ostale koji nisu vjere odmah se gleda kao na strana tijela koja nikada ne mogu dobiti ravnopravan pristup krugu ''odabranih''.

Barem si u pravu za ovo nametanje svog viđenja kao defaultnog. Samo si se malo prešao kod sekularizma, sekularizam nije suprotstavljen religiji, sekularizam nije protiv religije, nego se sekularizmom samo religija samo želi ostaviti u okvirima religije, a ne kako su neki religionari navikli miješati religiju u sve kao vegetu i po njenim pravilima uređivati cijeli okolni svijet.

Religija i sekularizam mogu zajedno, i to su davno skontali oni koji su uočili da je najpreče zajedničko dobro svih. To je osnova humanizma, to je osnova moralnosti.

Ovo što se događa u Bosni blage veze nema ni sa religijom ni sa sekularizmom, ovdje apsolutnu većinu čine srednjovjekovni primitivci. Ovdje je religija samo oznaka kojom najviše mašu oni koji je najmanje poštuju, tj. oni koji na svaki pedalj zemlje na koju su bacili oko žele staviti prisvojni pridjev svoje vjere.
Last edited by Lopov-eliminator on 29/08/2014 14:51, edited 1 time in total.
Maxxtro

#933 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Maxxtro »

Chagalj wrote:
Maxxtro wrote:A ti procitaj moj post gore gdje sam napisao zasto je taj broj netacan, mada cisto sumnjam da ces razumijeti.
zlatni rez je iracionalan broj, nema kraja, ali kako ide u vjecnost stabilizuju mu se ove prve decimale .618

tako da se to uzima i nemoj se na to izvlaciti sto je iracionalan broj. nego prihvati cinjenicu kao covjek :D
Stabilizuju se decimale?!?!?!?...STABILIZUJU...SE...DECIMALE :run:
Covjece dragi, imas li ti pojma kakve gluposti izvaljujes? Ne znam kako odgovoriti na ovo. Nakon sto mi objasnis sta znaci to, onda mi reci zasto se "stabilizuju" samo prve tri decimale? Zasto ne prve cetiri ili pet?
Nakon sto mi to odgovoris, procitaj moj gornji post gdje sam nekoliko problema sa ovim racunanjem naveo, koji kad se zajedno uzmu u obzir, da se zakljuciti da tvoj izracunati broj vrlo vjerovatno nije tacan ni na prve dvije decimale. Hocu da svaki razlog ponaosob adresiras.
šatirana_ljubičica

#934 Re: Zašto je potrebna religija?

Dozer wrote:Kur'an poznaje Masone...?
Mislim...
Hajmo iskreno - koliko su, kroz istoriju, katolici ubili katolika, a koliko onih druge vjere ili nevjernika?
Koliko su, kroz istoriju, muslimani ubili muslimana, a koliko onih druge vjere ili nevjernika?
Itd.

Nisam govorila u kontekstu Kur'ana, ali ako već spominješ-poznaje naravno.

A posvuda imaš dokaze za svoja pitanja, samo se osvrni...
Dozer

#935 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

:D
Koliko god da se osvrcem, ipak ne vidim da sam pogrijesio u "omjerima".
A Masoni u Kur'anu su...gdje tacno?
Chagalj

#936 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Maxxtro wrote:
Chagalj wrote:

Covjece dragi, imas li ti pojma kakve gluposti izvaljujes? Ne znam kako odgovoriti na ovo. Nakon sto mi objasnis sta znaci to, onda mi reci zasto se "stabilizuju" samo prve tri decimale? Zasto ne prve cetiri ili pet?
Nakon sto mi to odgovoris, procitaj moj gornji post gdje sam nekoliko problema sa ovim racunanjem naveo, koji kad se zajedno uzmu u obzir, da se zakljuciti da tvoj izracunati broj vrlo vjerovatno nije tacan ni na prve dvije decimale. Hocu da svaki razlog ponaosob adresiras.
ne ide na

.619 --->.620--->itd

a to sto je uzeto samo 3 to je vjerovatno zbog milimetarske preciznosti i nema potrebe za 4 ili 5 decimalom.
IcedMFEarth

#937 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by IcedMFEarth »

Maxxtro wrote:
Chagalj wrote:

I kaže završio ETF...ja mislio muslimani ne smiju lagati :D
Dozer

#938 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

:lol: :lol:
Dzaba je...covjek vam fino prezentuje razloge zasto te cifre uopste mozda ni sad nisu tacne, a vi i dalje ganjate duhove :)
šatirana_ljubičica

#939 Re: Zašto je potrebna religija?

Dozer wrote::D
Koliko god da se osvrcem, ipak ne vidim da sam pogrijesio u "omjerima".
A Masoni u Kur'anu su...gdje tacno?

Da, ne vidiš, to i ja kažem :)

A s obzirom da su masoni đavolji službenici, svugdje se spominju :) mrsko mi tražiti, vjeruj mi na riječ
Dozer

#940 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

Ljubicice...ti hoces da kazes da su katolici kroz istoriju poubijali vise katolika nego drugih, kao i muslimani vise muslimana nego drugih? Zajebavas se?
animals

#941 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by animals »

Dozer wrote::lol: :lol:
Dzaba je...covjek vam fino prezentuje razloge zasto te cifre uopste mozda ni sad nisu tacne, a vi i dalje ganjate duhove :)
Covjek je izgubljen za covjecanstvvo, mlati praznu slamu..
fino je kad covjek u nesto vjeruje, ljubav, dobrotu..ali kad postanes fanatik,
kad sebe ubijedis u nesto, kad se ubijedis da je crno bijelo, onda moras malo posjetiti strucnu ustanovu..
Maxxtro

#942 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Maxxtro »

Chagalj wrote:ne ide na

.619 --->.620--->itd
Ja..ne znam stvarno. :sad: :sad: Ovo je tuzno. Molim te pojasni opet. Sta znaci ne ide na .619 i kakve to veze ima sa beskonacnim decimalnim zapisom. Ni broj 1.618 "ne ide" na 1.619 jer nije 1.619 nego je 1.618. Je li taj broj "stabilan" i kako dodavanje decimala "stabilizuje" neki broj?
a to sto je uzeto samo 3 to je vjerovatno zbog milimetarske preciznosti i nema potrebe za 4 ili 5 decimalom.
Milimetarske preciznosti? Zasto se ovako sramotis? Ovdje se radi o omjeru dvije duzine, bezdimenzionalnoj velicini, kakve veze to ima sa milimetrima? Znas ono u srednjoskolskoj fizici kad kratis u razlomku velicine, pa dobijes broj koji nema mm ili cm ili kg ili J pored sebe? Ili si mozda mislio da su izmjerene razdaljine milimetarski precizne? Tesko mi se odluciti sta je izmedju to dvoje gluplje. Da li mislis da su razdaljine koje si napisao u milimetar tacne?
Last edited by Maxxtro on 29/08/2014 15:12, edited 1 time in total.
šatirana_ljubičica

#943 Re: Zašto je potrebna religija?

Dozer wrote:Ljubicice...ti hoces da kazes da su katolici kroz istoriju poubijali vise katolika nego drugih, kao i muslimani vise muslimana nego drugih? Zajebavas se?

Ne, kažem da ne znaš tačno, ali kad se osvrneš oko sebe vidiš da od kako znaš za sebe Irak i Iran ratuju i tako to :twisted:
belfy

#944 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by belfy »

nemoj tako. covjek fino rece da su tri decimale na hiljadama kilometara dovoljne da odrede milimetarsku preciznost. :-)

edit: da ne zaboravim reci da sam ovim htio dati njegov pogleda na sve to. da ne bude da sam ja mislio da je omjer velicina.
Last edited by belfy on 29/08/2014 15:09, edited 1 time in total.
Lavabo

#945 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Lavabo »

Pozdrav, nisam odavno bio, jel se ovo vratio Vipera bosniensis/cackalica isti lik ko iz tema primjera Hemijskih elemenata u Kuranu, zlatni rez of'o on'o, sve isto, sve se ponavlja hahahaha. :run:
Dozer

#946 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

Irak i Iran odavno ne ratuju...
Btw, znamo svi vrlo dobro da su katolici poubijali neuporedivo vise drugih nego katolika, isto kao i muslimani drugih nego muslimana.
E, sad...ovi danasnji muslimani se sa svim onim samoubicama trude da taj omjer poprave :D
Last edited by Dozer on 29/08/2014 15:14, edited 1 time in total.
apsidejzi

#947 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

Lopov-eliminator wrote:
apsidejzi wrote:Ovo iznad je veoma osiromasena verzija Boga. Ko biva lakse ti kroz nedace prolazit... Ne znam kako je tvoj zivot izgledao ali ako uzmemo kompletan zivotni vijek jednog prosjecnog covjeka onda cemo vidjeti da su nedace izuzetak a ne pravilo sto opet govori da ti je teorija manjkava i slabo razradjena.
Ko je uopšte pričao o tome jesu li nedaće izuzetak ili pravilo? Činjenica je da istih ima i da su često veoma teške. Ti si, za razliku od mene, bio samo na jednoj strani spektra a drugu stranu ne želiš ni pokušati rezumjeti, što govori i tvoj stav o ateistima kao "insanima od kojih nema nikakve koristi". Ovo nisam ja izjavio nego ti.

Navikao si da se priča o Bogu konstantno mistificira pa ti se ne sviđa kad neko o tome priča bez mistifikacije. Vidi, ako se nešto mistifiira, ne znači da je to nešto proporcionalno tačnije i dubokoumnije.
Procitaj svoj post jos jednom pa ces vidjeti da ti toliko generalizirao kao da su nedace svakodnevnica pa se ljudi eto moraju okrenuti Bogu kako bi vidjeli svjetlo na kraju tunela. Zato sam ja napisao da je to neistina i osiromasena verzija Boga posto su nedace izuzetak u ljudskim zivotima a ne pravilo.

Dalje, ti uopste ne znas da li sam ja bio na drugoj strani ili ne tako da je meni vise nego jasno da u diskusiju ulazis sa predrasudama i generalizacijama protiv kojih je veoma tesko voditi argumentovanu debatu. Niti znas da li sam nekada bio na drugoj strani, niti znas da li ja pokusavam razumjeti drugu stranu. Jednostavno si sebi umislio kakav sam ja i na bazi svoje pretpostavke mene ugurao u neke okvire koji mi ne odgovaraju.

BTW: haj mi molim te nadji citat u kojem tvrdim da su ateisti insani od kojih nema nikakve koristi. Ja se ne sjecam da sam to rekao niti vidim razlog zasto bih to rekao a ako jesam unaprijed se izvinjavam posto mi to ne lici na mene. Opet, ostavljam prostor da je to izaslo iz mene ali bih zaista volio vidjeti taj svoj post ponovo. Eto, ne bilo ti zapovjedjeno, haj me citiraj pa ako sam pojeo govno daj da se operem ako ikako mogu.
Religija je tebi pitanje identiteta? Zar nisi sposoban graditi svoj identitet na nečem drugom osim svog vjerskog ubjeđenja? Meni moj ateizam nije apsolutno nikakav faktor u mom identitetu, isti sam izgradio na druge načine. Vjerovanje je jednostavno vjerovanje, a ne nešto što se nosa oko vrata kao akreditacija ili medalja.
Religija je dio mog identiteta. Ja sam musliman a to ostavlja posljedice na moju svakodnevnicu. Nigdje nisam rekao da je religija ISKLJUCIVI izvor mog identiteta ali to je vec problem sa ranije ustanovljnim tvojim predrasudama. Religija je DIO mog identiteta. Ne nosam je oko vrata kao akreditaciju ali u mom okruzenju svi znaju da sam musliman. Ne krijem to i ne vidim razloga zasto bih krio, no to ne utice na interakciju s drugim ljudima.
U tome što neki religiju uzimaju kao glavnu odrednicu i jest problem, po tome diferenciraju sve druge u društvu, zato se stvara getoizacija gdje idu muslimani s muslimanima, katolici s katolicima itd. a na ostale koji nisu vjere odmah se gleda kao na strana tijela koja nikada ne mogu dobiti ravnopravan pristup krugu ''odabranih''.
Iako bih volio da je drugacije, moram se sloziti s tobom da u vecini slucajeva ide se u ekstreme sa identitetom. Ja se trudim da ne idem ali priznajem da ne vidim kod svojih isti trud.
Barem si u pravu za ovo nametanje svog viđenja kao defaultnog. Samo si se malo prešao kod sekularizma, sekularizam nije suprotstavljen religiji, sekularizam nije protiv religije, nego se sekularizmom samo religija samo želi ostaviti u okvirima religije, a ne kako su neki religionari navikli miješati religiju u sve kao vegetu i po njenim pravilima uređivati cijeli okolni svijet.

Religija i sekularizam mogu zajedno, i to su davno skontali oni koji su uočili da je najpreče zajedničko dobro svih. To je osnova humanizma, to je osnova moralnosti.
Eh ovdje se nasa misljenja razlikuju jer ja smatram da sekularizam i religija ne mogu zajedno te da su sustinski konkurencija jedno drugome. Biti sekularan znaci biti bez Boga. Sekularno zakonodavstvo je zakonodavstvo koje se bazira na pravilima koja ne dolaze od Boga. Sustinski, sekularizam je konkurencija religijskom pristupu. Sekularna drzava je konkurent serijstkoj drzavi mada moram priznati da je kroz historiju islama sekularizam vecinu vremena vladao iz sjene. Vecina halifa je svoju vlast bazirala i provodila na nereligijskim izvorima osim onog sto se moralo provoditi po serijatu "radi raje". Nesto slicno sto imamo u danasnjoj saudiji. Za okolinu vlada serijat a za kraljevski dvor imamo druge arsine no to je vec stvar zloupotrebe religije i licemjerstva.
animals

#948 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by animals »

šatirana_ljubičica wrote:
Dozer wrote:Ljubicice...ti hoces da kazes da su katolici kroz istoriju poubijali vise katolika nego drugih, kao i muslimani vise muslimana nego drugih? Zajebavas se?

Ne, kažem da ne znaš tačno, ali kad se osvrneš oko sebe vidiš da od kako znaš za sebe Irak i Iran ratuju i tako to :twisted:
I to nam kaze da su religije siritelji ljubavi, ne bi bilo rata izmedju njih..kako Alah dozvoljava svojim sticenicima da se ubijaju..nesto tu ne stima..ili vjernici uopce ne kontaju tu religiju, ili Alah ne umije to ljudima fino pojasniti...
šatirana_ljubičica

#949 Re: Zašto je potrebna religija?

Ljudi su problem kao i uvijek, svugdje, u svemu.
Dozer

#950 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

Izjava stoljeca/vijeka:
Ja sam musliman a to ostavlja posljedice na moju svakodnevnicu.
:lol: :lol: :lol: :lol:
Pa mani se onda vjere, zivjeces BEZ POSLJEDICA koje vjera nosi sa sobom :D :D :D

Hoce jezik pravo, dzaba je :lol: :lol: :lol:
Locked