"Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post Reply
sanjin_1

#926 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by sanjin_1 »

energy star wrote:
reis1 wrote:
energy star wrote: E sad bih i ja mogo kontrirati kako stotine tisuća Bošnjaka uživa u blagodetima Švedske, Norveške, NJemačke, Amerike, Australije i sad umjesto da im pridružiš ti bi se sa mnom naganjao po hercegovačkom kršu?
Ako te to veseli i uživaš, bujrum!

Ja uzivam u hercegovackom krsu i bosanskoj sumi. Jos kaze drzava BiH, gdje's vece ljepote. A ima se i para, zaradi se ko hoce radit.

A ti, ti ces se uvijek patit u BiH, i vapit za Hrvatskom. Ha ja... ne znam jarane, meni je to malo sado-mazo! Al dobro, vecina Hrvata koji vape za Hrvatskom, a nisu imali srecu da se uhljebe u HDZ-ove i javni sektor, to kad-tad skapira, i ispali se u RH. Nemam ja nic protiv toga...

Ma nismo ti mi toliko za Hrvatsku, Vatikan, Njemačku, Austriju i šta ti ja znam.
Fokusirali smo se samo na jednu stvar: Uništenje ovog Zlajino-Bakirovog nacionalscijalističkog čeda zvanog 'FBIH'
de se ti malo bolje fokusiraj :mrgreen:
sanjin_1

#927 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by sanjin_1 »

energy star wrote:Kakav Franjo, NDH, Hrvatska. Ne znam o čemu pričate.
Mi građani ova 4 kantona hoćemo da ih udružimo i to je sva filozofija!
Ne može .. o tome odlučujem ja a ne ti (čisto da podsjetim na činjenično stanje)
sanjin_1

#928 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by sanjin_1 »

Mister Yes wrote:
energy star wrote: A kako prolaze na Balkanu oni koji se prvi late oružja vidi pod:
Aca Kralj
Antiša poglavnik
vožd Sloba
3 odlična primjera kako se megalomanstvo ne isplati. Ono što su dogovorili Cvetković i Maček trebao je Aca uraditi maltane odmah. Ali bio megaloman i eto šta je dobio. Pa onda Antiša, i on je trebao prihvatit dogovor Cvetković-Maček a ne do Drine gađat. Megalomanstvo jebiga. Pa onda Sloba kojem je nuđeno da sjever Kosova ostane u Srbiji a da ostatak dobije nezavisnost. Nije htjeo jer je i njemu zinula guzica za više.

Upravo toga se ja bojim sada za Bošnjake. Megalomanija je htjeti cijelu BiH za narod koji do sedamdesetih godina nije ni bio priznat a kamoli šta drugo. Pa ni srednjovjekovna Bosna nije bila u Banja Luci, Bijeljini, Širokom Brijegu ili u Trebinju osim nešto kratko ali ni tada kao zemlja Kralja već kao zemlje susjednih porodica koje bi po nekoliko godina bile saveznici bosanskom kralju pa sada raznorazni istoričari sve to crtaju kao srednjovjekovnu Bosnu. Kralj je praktično imao pod svojom direktnom kontrolom samo područje sarajevsko-zeničke kotline i gornji tok Vrbasa. Upravo to su Turci osvojili 1463. godine kada su porazili bosansko kraljevstvo. To što su Turci osvojili 1463-e to je srednjovjekovna Bosna a ne ono što se crta po kartama kada se kraljevoj zemlji dodaju i zemlje susjednih porodica koje bi povremeno bile u savezništvu sa kraljem. Jedan od mnogih mitova kod Bošnjaka.

Uzmimo primer Sarajeva. 1462. se uzima kao godina kada su Turci osnovali grad iako su Turci na područje današnjeg Sarajeva došli već 1435-te. Pita li se iko kako je moguće da Turci budu na području današnjeg Sarajeva i čak osnuju grad PRIJE nego su napali bosansko kraljevstvo i ubili bosanskog kralja (1463-e)? Naravno da ne pita. A moguće je jer područje Sarajeva nije bilo dio Bosanskog kraljevstva kada su Turci napali Bosansko kraljevstvo. Te 1463-e Turci nisu ušli ni u Hercegovinu, ni u Banja Luku, ni u Tuzlu ni u Doboj jer to nisu bili djelovi Bosankog kraljevstva pa nisu ni pali kada je palo Bosansko kraljevstvo. Da povučemo neku zamišljenu liniju od Zvornika do Jajca, sve sjeverno od te linije nije palo 1463-e jer nije ni bilo dio Bosanskog kraljevstva. Naime, prije nego će ga ubiti, Turci su natjerali Kralja da potpiše predaju svih svojih utvrđenih gradova. I svi su se i predali. Tako možemo lako vidjeti šta je bilo dio bosanskog kraljevstva=ono što su Turci osvojili 1463-te. Mada imamo primjer Srebrenice koja jeste pala 1463-te ali su je Turci uzeli od Brankovića a ne od Bosanskog kralja. I komplet gornje podrinje su uzeli od Pavlovića a ne od kralja.

Recimo Turci će Bugojno (Vesela straža) osvojiti tek 1478-me, Maglaj i Doboj 1503-će, Srebrenik 1512-te, Tešanj, Gračanicu (Sokograd) i Teočak 1520-te, Banja Luku 1527-me, Modriču (Dobor) 1536-te, Krupu 1565-te, Bihać 1592-ge itd. Garantujem da dobar dio Bošnjaka vjeruje da je cijela današnja BiH pala u ruke Turaka kada je pogubljen bosanski kralj :D

Ali ni to nije cijela priča. I nakon što su Turci uzeli cijelu današnju BiH nisu je cijelu non stop držali pod kontrolom. Od Karlovačkog mira 1699-te Austrija upada u sjeverne dijelove današnje BiH konstantno. Praktično u posavinu, Semberiju i one dijelove krajine gdje Bošnjaci 91-e nisu većina. U onim dijelovima BiH koje su Turci svo vrijeme držali (dok se nisu skroz povukli i prepustili AU monarhiji) Bošnjaci su uglavnom i bili većina 91-e godine.

Ništa nije slučajno. Postoje jasni razlozi zašto je neko 91-ve bio većina tamo gdje je bio većina. Od toga gdje je bilo bosansko kraljevstvo (a samim tim i crkva bosanska čiji su pripadnici očigledno masovnije primali islam), preko toga gdje su bile granice Turske vladavine do toga ko je bio bliže Srbiji i četnicima u drugom svjetskom ratu. Stotinama godina se narod na ovim prostorima borio za životni prostor i izborio se tako kako se izborio. Nije cijela BiH bošnjačka i ne može ni biti. Nije ni cijela srpska a ni hrvatska. To se mora prihvatiti. Alternativa je da se razvijaju bolesne ambicije da svako hoće sve kao što možemo vidjeti kod Izraelaca i Palestinaca.

Nije tjesno. Sve nas je manje i jednih i drugih i trećih a prostora više nego dovoljno. Treba se rješiti mitomanija sa sve tri strane i krenuti u normalnu budućnost.
There is no consensus on where to start, but Bosnia may have to break from its political system based on constituent peoples and their rights.[/quote]
sanjin_1

#929 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by sanjin_1 »

energy star wrote:
BHCluster wrote:
energy star wrote:
Pa zar nisu Srbi izjavili da što se njih tiče federacija može biti sastavljena od tri, pet, sedam, dvanaest entiteta?
Federacija se nemoze mijenjati bes izmjene Deytona zato i podrzavaju Hrvate znas ono obecanje ludom radovanje.
Pa mi BiH Hrvati mijenjamo Dayton. Faktičkim stanjem na terenu.
Panta Rhei što bi rekli stari Grci.
Sve se mijenja!
Nemoguće je zamrznuti stvarnost!
To što ti vi ne želite mijenjati dayton ne znači da i mi ne želimo!
Naravno da mijenjate...95-te nigdje Bošnjaka u Jajcu, Stocu a danas oba grada većinski Bošnjački..danas u Vitez stoluje Bošnjo, Žepče se polako ali sigurno pretvara u Bošnjački grad...itd..itd..samo mjenjanj jaHrane :thumbup:
Alfons Kauders

#930 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Alfons Kauders »

ocel taj treci?

nesto ste mi se usutili
daddy-kool

#931 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by daddy-kool »

opcija wrote:
Alfons Kauders wrote:ocel taj treci?

nesto ste mi se usutili
Ocel Bosna u EU i NATO?
Rekoh li ja da će ovo biti naš Piranski zaliv. :D
Adriatic

#932 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Adriatic »

opcija wrote:

nesto ste mi se usutili
Ocel Bosna u EU i NATO?
E ovo je mazohizam: živi u Bosni i raduje se što Bosna neće u EU i NATO.
Alfons Kauders

#933 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Alfons Kauders »

daddy-kool wrote:
opcija wrote:

nesto ste mi se usutili
Ocel Bosna u EU i NATO?
Rekoh li ja da će ovo biti naš Piranski zaliv. :D
:D

Neka bude, nikakav problem. Clanstvo u EU i NATO je na tako tankom stapu da se ne moze koristiti kao mrkva. Srbi i Hrvati nisu za NATO, Hrvati su djelimicno za EU, mada im se ne svidjaju neke stvari. Srbi su protiv EU.

Drugim rijecima ne postoji politicka volja za integracijama, tako da ne vidim kako se njima moze ucjenjivati Sarajevo. BiH svakako nema sanse da udje u EU prije Srbije, a nakon sto udje Srbija, mi vjerovatno necemo.

Ne vidim prostor za trgovinu i ucjene. Ulazak dvije neprijateljski nastrojene drzave u EU predstavlja politicki problem za probih blok, ali dugorocno predstavlja dosta veci ekonomski i demografski problem za srpski i hrvatski korpus u BiH. Zamislimo da danasnju situaciju ostaje zamrznuta jos 10-20 godina, sa Srbijom u EU. To bi ekonomski najvise pogodilo stanovnistvno u pogranicnom pojasu, firme koje se oslanjaju na Srbiju i Hrvatsku, te prouzrokovalo dodatne migracije stanovnistva.

Ali eto, iz nekog meni nedokucivog razloga vizionari smatraju da je to dobro.
Mister Yes

#934 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Mister Yes »

Drugostupanjska za UZP će nam sve reći. Oslobode li ih onda je definitivno promjenjena politika MZ i treći nam ne gine.
energy star

#935 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by energy star »

Mister Yes wrote:Drugostupanjska za UZP će nam sve reći. Oslobode li ih onda je definitivno promjenjena politika MZ i treći nam ne gine.
Nisam ovo baš najbolje shvatio!
:sad:

koliko sam ja shvatio ako osude Praljka i Prlića za zločine ja nemam politička prava u BiH a ukoliko ih oslobode ja ta prava imam????

Ja sam to tako shvatio ali ne želim vjerovati da sam to tako shvatio!
Alfons Kauders

#936 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Alfons Kauders »

opcija wrote:
Alfons Kauders wrote:
:D

Neka bude, nikakav problem. Clanstvo u EU i NATO je na tako tankom stapu da se ne moze koristiti kao mrkva. Srbi i Hrvati nisu za NATO, Hrvati su djelimicno za EU, mada im se ne svidjaju neke stvari. Srbi su protiv EU.

Drugim rijecima ne postoji politicka volja za integracijama, tako da ne vidim kako se njima moze ucjenjivati Sarajevo. BiH svakako nema sanse da udje u EU prije Srbije, a nakon sto udje Srbija, mi vjerovatno necemo.

Ne vidim prostor za trgovinu i ucjene. Ulazak dvije neprijateljski nastrojene drzave u EU predstavlja politicki problem za probih blok, ali dugorocno predstavlja dosta veci ekonomski i demografski problem za srpski i hrvatski korpus u BiH. Zamislimo da danasnju situaciju ostaje zamrznuta jos 10-20 godina, sa Srbijom u EU. To bi ekonomski najvise pogodilo stanovnistvno u pogranicnom pojasu, firme koje se oslanjaju na Srbiju i Hrvatsku, te prouzrokovalo dodatne migracije stanovnistva.

Ali eto, iz nekog meni nedokucivog razloga vizionari smatraju da je to dobro.
Udje Hrvatska pa ja nešto ne vidim da se Hrvati sele iz BiH. Naprotiv.
Ali sta je znam... poznato je da najveći vizinari i politički stratezi žive Usarajevu. :thumbup:
Ne sele niti je iko ozbiljan ocekivao da ce nesto narocito narod seliti iste sekunde. Hrvatska nije vise toliko privlacna destinacija kao prije. Rijec je o dugorocnom problemu, kao sto sam rekao, sta cemo ako ovako ostane narednih 10, 20 godina?

Sele se svi, gladna usta ne hrane religija i nacionalizam. To nije tajna i ne vidim razlog zasto bi iko normalan treba likovati nad ovim.

Uostalom mene vise brine privreda nego demografija.
spreca

#937 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by spreca »

opcija wrote:
Griješiš.
Možemo mi u EU al prvo ćete potpisati neke papire. :thumbup:
Od S-F pa na dalje.
samo se ti tjesi.....to je besplatno i ne placa se porez
spreca

#938 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by spreca »

opcija wrote:
spreca wrote:
opcija wrote:
Griješiš.
Možemo mi u EU al prvo ćete potpisati neke papire. :thumbup:
Od S-F pa na dalje.
samo se ti tjesi.....to je besplatno i ne placa se porez
Mislis da nećete potpisati?
Ajd da se kladimo u 1. mart da hoćete.
ma jok....nesto mi vas zao kad gubite
madner

#939 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by madner »

Crtanje se koristi jer se to obicno nauci prije, te shodno tome predstavlja vjestinu koja se smatra dosta elementarnom. Suknu ga ti sam sebi. :D
joli

#940 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by joli »

opcija wrote:

Udje Hrvatska pa ja nešto ne vidim da se Hrvati sele iz BiH. Naprotiv.
Ali sta je znam... poznato je da najveći vizinari i politički stratezi žive Usarajevu. :thumbup:
Dosta zemalja EU je uvelo zabranu za rada 2,3 godine itd za nosioce hrvatskih pasosa,tako da nece imati prava koja imaju svi gradjani EU odmah,kao sto je Njemacka ili Austria gde ima jako puno BIh hrvata koji imaju dosta rodbine u BIh koju bi mogli da povuku tamo.Ali te zabrane rada ce isteci za 2 ili 5 godina tako da ce svaki nosilac HR pasosa moci da radi i zivi i u ovim zemljama EU

Postoje zemlje koje nisu zabranile rad na odredjen period nakon sto je HR usla u EU a jako su atraktivne kao sto su Italija ili Svedska.I tu se vec zaputio jedan veci broj Hrvata

Zar ti stvarno ocekujes da ce tamo neki mladic ili devojka iz Livna ili Sirokog itd kad svrsi srednju skolu ostati dole da nista ne radi ili da radi za 400 km a ima priliku za nekim dobrim i normalnim zivotom u Njemackoj,Austriji,Svedskoj
Hrvatsvto i Herceg Bosna od toga se ne zivi jarane,odose maldi trbuhom za kruhom.Proces iseljavanja je davno poceo,i kad Hr nije bila dio EU ljudi su isli masovno vani a ne sada kada su sa HR pasosom ravnopravni gradjani u EU i kad mogu sasvim legalno naci posao i ostati tamo da zive

BIH Hrvati vec sada nisu neki znacajan faktor a 30 godina nece biti nikakav faktor.Proces iseljavanja ce odraditi svoje.Sabur i rahat patnja.
madner

#941 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by madner »

Uglavnom u Sarajevu, bolji kvalitet zivota ko ima dovoljno love. :D
Eek-A-Mouse

#942 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Eek-A-Mouse »

U Njemackoj :D
E bolan mozete dobiti samo krutog
Mister Yes

#943 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Mister Yes »

energy star wrote: Nisam ovo baš najbolje shvatio!
:sad:

koliko sam ja shvatio ako osude Praljka i Prlića za zločine ja nemam politička prava u BiH a ukoliko ih oslobode ja ta prava imam????

Ja sam to tako shvatio ali ne želim vjerovati da sam to tako shvatio!
Govorio sam o UZP a ne o bilo kakvom zločinu. Da se radi o presudi za pojedinačne zločine onda bi tvoje pitanje imalo smisla. Ali ovdje se radi o UDRUŽENOM zločinačkom poduhvatu. Naglasak na ovom "udruženi" jer to zbog čega su se oni udružili (stvaranje hrvatskog entiteta) je upravo od strane ICG-a dobilo sljedeći komentar:

There is nothing inherently wrong with a Croat entity.
The main obstacle to a Croat-majority entity is political: it is highly offensive to Bosniaks.
Yet, rationales for their rejection ring hollow

I ne samo to već je teritorija koju su tim udruživanjem stekli (teritorija koju je držao HVO) od strane ICG-a proglašena kao potencijalna teritorija trećeg entiteta i ICG u tome ne vidi ništa loše. ICG je recimo mogao napisati "problem je što je ta teritorija na kojoj djeluje EP HZHB rezultat udruženog zločinačkog poduhvata". Ali nisu to napisali. Očigledno ne smatraju da je to problem.
Alfons Kauders

#944 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Alfons Kauders »

opcija wrote:
Alfons Kauders wrote:
Ne sele niti je iko ozbiljan ocekivao da ce nesto narocito narod seliti iste sekunde. Hrvatska nije vise toliko privlacna destinacija kao prije. Rijec je o dugorocnom problemu, kao sto sam rekao, sta cemo ako ovako ostane narednih 10, 20 godina?

Sele se svi, gladna usta ne hrane religija i nacionalizam. To nije tajna i ne vidim razlog zasto bi iko normalan treba likovati nad ovim.

Uostalom mene vise brine privreda nego demografija.
Ne znam, ti si Isarajeva.
Ti znaš.
Zadnji put nas je trebao nastup Zmajova ujediniti. Da je Đeko zabio gol sve bi bilo drugačije. Radite li vi išta tamo? Neki novi Valter možda?
Nisam izsarajva, ne dao bog nikom

Nastup repke jeste ujedinio dobar normalnih ljudi, kao i nastupi hrvatske reprezentacije, sto ce reci da smo mi normalni navijali i za jedne i druge. Ah da, sta ja znam, ja sam izsarajva i nemam pojma kako je to izgledalo u Hrvatskoj, mada sam tad bio u istoj (za razliku od tebe).

A ne radimo mi nista. Zasto da radimo kada svi znaju da Hercegovina radi i finansira ostatak drzave, zar ne? :D
madner

#945 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by madner »

Ko nema love, nema ni nataliteta.

Bas sam neki dan razmisljao kako je to neugodna situacija i zanima me kako ti deveras sa tim?
Mister Yes

#946 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Mister Yes »

opcija wrote:
madner wrote:Uglavnom u Sarajevu, bolji kvalitet zivota ko ima dovoljno love. :D
A ko nema love? Da jede asfalt. Puno Sarajevo prosjaka.
Srbina nećeš viditi da prosi kad ostane bez para. Kad je kriza vrati se na selo i zasadi baštu, utovi par svinja.
Zato bošnjaci pune evropske zemlje, ne znate živiti ako vam neko ne da. Genralno.
:roll: Stvarno ste sa sve tri strane isti sa svojim glupostima. Pa birajte bitke/rasprave koje možete dobiti. Jasno je da što se tiče demografije vrijeme radi za Bošnjake i stvarno je besmisleno tvrditi drugačije. Ali znaju to i na zapada pa upravo zato imamo ovakav izvještaj ICG-a. Bude li se čekalo 20-30 godina Federacija će bez ikakve sumnje postati bošnjački entitet a Hrvati u njoj simpatična manjina. Besmisleno je pričati da neće biti tako. Ali isto tako je besmisleno vjerovati da će MZ to dopustiti. Na sve moguće načine će vršiti pritisak da barem onaj dio od Neretve do Livna dobije neki vid autonomije prije nego da se utopi u bošnjački entitet. I naravno da će dobiti.
joint union

#947 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by joint union »

opcija wrote:
madner wrote:Uglavnom u Sarajevu, bolji kvalitet zivota ko ima dovoljno love. :D
Srbina nećeš viditi da prosi kad ostane bez para. Kad je kriza vrati se na selo i zasadi baštu, utovi par svinja.
Zato bošnjaci pune evropske zemlje, ne znate živiti ako vam neko ne da. Genralno.
Bosnjaci su napunili Evropske zemlje jer ste ih vi iz pc-a demokratski pogurali tamo. I vidi se da ti je zivotni cilj basta i par svinja.
joli

#948 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by joli »

opcija wrote:
Sele se na zapad svi ali BIH hrvati imaju daleko vece mogucnosti jer imau HR pasose a HR je clanica EU dok Srbi i Bosnjaci daleko teze mogu da dobiju dozvole boravka.

Generalno Srbi ali i Hrvati jesu narod seljacina,zalupanih i zatucanih ali civilizacija i tamo polako dolazi,ljudima vise nije dovoljno da imaju brasna,slanine i luka pa da im bude ravano sve do mora.
21 vijek je ,ljudi zele dobar zivot ,kao sto je na zapadu,zele dobra kola,zele putovanja,zele laptop,tv lcd od 60 inca ,tablete ,ifonove,samsung gal.5 i sve ostalo sto nam zapadni nacin zivota pruza.ljudi zele da zive a to u BIh nemogu ostavrit
madner

#949 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by madner »

Tsk, kako ljudi citaju iz ovog izvjestaja sto im odgovara to nije normalno. Zamisljaju da ce sve sto im trenutno odgovara ostati isto.

Ne kontaju da ako se dobije treci, entiteti gube vecinu nadleznosti a iste dobiva drzava. Bas po ovom izvjestaju. :roll:
palermo

#950 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by palermo »

Mister Yes wrote: Na sve moguće načine će vršiti pritisak da barem onaj dio od Neretve do Livna dobije neki vid autonomije prije nego da se utopi u bošnjački entitet. I naravno da će dobiti.
Ali zašto bi to htjela međunarodna zajednica. Da bi šaćica Hrvata bila zadovoljna, sumnjam. Da bi kontrolisali Bošnjake, pa čini mi se da je upravo to najbrži način da ih prestane kontrolisati. Zar recimo, ne bi bio bolji način kontrole Bošnjaka insistiranje na paritetu na državnom nivou....ili tako nešto.

Nije mi jasno, zašto su oni baš toliko važni da bi ima se to dalo...??
Post Reply