Avionske nesrece

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
celava_dlaka

#926 Re: Avionske nesrece

Post by celava_dlaka »

Malezijski avion koji je nedavno nestao je zapravo 404-ti Boing 777 koji je napravljen, tako da ispada "404 not found".

:skoljka:
Ljakan

#927 Re: Avionske nesrece

Post by Ljakan »

NAKON brojnih teorija oko nestanka zrakoplova Malaysia Airlinesa kojeg već danima bezuspješno pokušavaju pronaći, američki istražitelji vjeruju da je zrakoplov ipak otet, piše Daily Mail.

Komunikacijski sistemi zrakoplova ugašeni su u razmaku od 14 minuta što je američkim istražiteljima dalo povoda da razmišljaju o mogućoj otmici. Jedan odašiljač ugašen je u 1.07 sati,a drugi u 1.21 sat u trenutku kada je pilot kontroli rekao "laku noć". Danas su se pojavile nove informacije prema kojima su sateliti zabilježili signale aviona čak pet sati nakon njegova nestanka.

Avion je nakon toga skrenuo putanju, krenuo ka zapadu i nestao.

U četvrtak su se pojavili navodi da je avion mogao letjeti još pet sati što bi mu bilo dovoljno da stigne do Saudijske Arabije ili Pakistana.

Pilot je sam mogao ugasiti odašiljač te otputovati u drugu zemlju. Isto tako, istražitelji su naveli da je pilot mogao počiniti samoubojstvo, no to su samo mogući scenariji.

Američke vlasti objavile su u četvrtak da su došle do novih informacija prema kojima se može zaključiti da se nestali malezijski zrakoplov srušio u Indijski ocean.

Poslali su jedan od svojih ratnih brodova na lokaciju na kojoj se navodno nalazi avion, kako bi potvrdili svoje sumnje. Brod bi na lokaciju trebao doći kroz 24 sata.

Malezijski zrakoplov možda namjerno skrenut prema Andamanima

Podaci vojnih radara sugeriraju da je malezijski zrakoplov koji je nestao prije gotovo tjedan dana namjerno skrenut preko Malajskog poluotoka prema Andamanskom otočju, rekli su u petak malezijski izvori bliski istrazi.

Dva izvora rekla su za Reuters da je neidentificirani zrakoplov - za koji istražitelji vjeruju da je nestali zrakoplov na letu MH370 - letio na ruti između dvije navigacijske točke kad je zadnji put primjećen na vojnom radaru nedaleko od sjeverozapadne obale Malezije. Ti podaci sugeriraju da je tu rutu namjerno izabrao netko tko je školovani pilot.

Posljednji zabilježeni podatak sugerira da je zrakoplov Malaysia Airlinesa letio prema Andamanima, lancu indijskih otočića koji se proteže između Andamanskog mora i Bengalskog zaljeva.

Navigacijske točke su referentne točke u fizičkom prostoru kojima se služe piloti kako bi lakše letjeli duž utvrđenih zračnih koridora.

Treći izvor blizak istrazi rekao je da se istražitelji sada fokusiraju na teoriju da je netko namjerno skrenuo zrakoplov s planirane rute između Kuala Lumpura i Pekinga.

"Možemo reći da istražujemo moguću sabotažu, a otmica je još uvijek jedna od mogućnosti", rekao je izvor, visoki malezijski politički dužnosnik.

Sva tri izvora odbila su biti imenovana zbog osjetljivosti istrage, te zbog toga što nisu ovlaštena za davanje izjava.

Malezijska policija ranije je objavila da istražuje je li netko od putnika ili posade imao osobne ili psihološke probleme koji bi mogli baciti novo svjetlo na istragu, kao i da istražuje mogućnosti sabotaže, otmice ili mehaničkog kvara.

Izjave trojice neimenovanih izvora prva su jasna indicija da se istraga o nestanku Boeinga 777 s 239 putnika i članova posade fokusira na uzrok koji nije obična nesreća, odnosno da se radi o kriminalnoj aktivnosti.

Izvori su kazali da se, zbog novih dokaza, međunarodna potraga sada usmjerava na područje Andamanskog mora i Indijskog oceana.

Zrakoplov Malaysia Airlinesa Boeing 777 s 227 putnika i 12 članova posade nestao je 8. ožujka na putu iz Kuala Lumpura prema Pekingu nešto više od sat vremena nakon uzlijetanja.
amra67

#928 Re: Avionske nesrece

Post by amra67 »

ostao bez goriva zadnja vijest...neko je namjerno ugasio signal sa kojim se avion moze pratiti .. Dok drugi signal koji je jako tesko ugasiti je bio upaljen..taj signal poakazuje da su se srusili negdje 1600km od australijske obale :run:
amra67

#929 Re: Avionske nesrece

Post by amra67 »

relax11 wrote:U pokušaj pronalaska malezijskog aviona za kojim traga više od deset nacija i njihovih morskih i zračnih flota uključila se i kompanija DigitalGlobe.

Spomenuta firma u svemiru ima nekoliko satelita koji Zemljinu površinu mogu snimati u visokoj rezoluciji, a prije pet dana pokrenula je posebnu web stranicu na koju iz sata u sat ubacuje nove fotografije koje posjetitelji mogu pretraživati.

Do sada su ubačene snimke površine oko 3.200 kvadratnih kilometara.

Uoči li neko nešto "sumnjivo", na fotografiju može ostaviti zabilješku.

Jednu je takvu zabilješku ostavio i Mike Seberger, koji je uočio prizor koji podsjeća na trup aviona.

Boeing 777 Malaysia Airlinesa s 239 putnika i članova posade netragom je nestao u noći na subotu.

Image
nemoguce je da se avion srusi u more i ostane u jednom ili dva komada..ovo su snimili neku podmornicu...
CoCoLoCo

#930 Re: Avionske nesrece

Post by CoCoLoCo »

Ah ti lijepe majke, ako su se aboridzinima priblizili, nema od njih nista, oglabani su kinezi ko da gledam.
Zadnjih par se krcka u velkim glinenim loncima za kuhanje graha i aboridzinskog lonca :D
Halali huso materi i rahmet im dushi, laki im aborizdinski stomaci, amin :D
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#931 Re: Avionske nesrece

Post by Matijevic_Vlado »

CoCoLoCo wrote:Ah ti lijepe majke, ako su se aboridzinima priblizili, nema od njih nista, oglabani su kinezi ko da gledam.
Zadnjih par se krcka u velkim glinenim loncima za kuhanje graha i aboridzinskog lonca :D
Halali huso materi i rahmet im dushi, laki im aborizdinski stomaci, amin :D

fakat nije smijesan fol
Bodkin

#933 Re: Avionske nesrece

Post by Bodkin »

sta je ovo, sad je i zvanicno otet?
radostan dan

#934 Re: Avionske nesrece

Post by radostan dan »

Razak (premijer Malezije) je naveo da je komunikacija namerno ugašena na prelasku iz malezijskog u vijetnamski vazdušni prostor, kao i da poslednji podaci ukazuju da MH370 jeste krenuo nazad, pre nego što je skrenuo ka zapadu, nakon čega je napustio prostor koji pokriva vojni radar.

"Forenzičari više zemalja i stručnih tela su obradili podatke prikupljene sa satelita i ustanovljeno je da je MH370 poslednji put uočen u jednom od dva koridora. Prvi, severni prostire se od granice Kazahstana i Turkmenistana do severnog Tajlanda, a drugi, južni prostire se od Indonezije do južnog dela Indijskog okeana. Zbog toga, obustavili smo operacije u Južnom kineskom moru ", rekao je Razak.

još 7 sati letio nakon nestanka sa radara... :?

...a otkriveno je i da je poslednji signal sa leta stigao 7h kasnije nego što se ranije mislilo.

Dakle, sumnja se da je on, skrenuvši sa putanje leta ka Pekingu, leteo još sedam sati.

znači, teorija o nemogućnosti kontakta putnika mob. telefonima pada u vodu, jer nisu pičili samo preko okeana, sudeći po dokazima...
dalje, 7 sati je dovoljno da skontaju da nešto ne štima, i sigurno bi probali da se jave...

e sad, da ispoštujem ove što tvrde da se nisu mogli javiti (putnici), ostaju dvije varijante -
a) letili konstantno na 10.000 metara
b) svi odmah nekim čudom umoreni

varijanta c) (svima oduzeta sredsva komunikacije u isto vrijeme), obzirom na broj putnika je - neizvodljiva...
insomnia78

#935 Re: Avionske nesrece

Post by insomnia78 »

Nema gsm signala u zraku

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
radostan dan

#936 Re: Avionske nesrece

Post by radostan dan »

to mi je jasno...
ono što me buni je - polomiše se ljudi da naprave -nevidljivi-, potrošiše silne novce...za kaj?
sam isključiš transpondere i postaneš nevidljiv...
tako ispada po izvještajima, zar ne?
nešo ne štima, i opako smrdi...
kako danas možeš letiti 7 sati da te niko ne vidi na radaru?

osim ako ne letiš blizu nivo mora, kopna...a i to ne vjerujem da se ne može nekako upratiti, al hajde nek bude tako...

znači - ili-ili...
il se nisu spuštali (nema gsm signala, ali kako ih nisu snimili na radarima, vojnim pogotovu)
ili su se spuštali (izbjegli radare, al onda su mogli uhvatiti gsm, 7 sati je predugo da bi se vjerovalo da putnici nisu probali/pokušali ostvariti komunikaciju)

jesam laik, al ovo nikako da uklopim :-? ...
Last edited by radostan dan on 15/03/2014 14:35, edited 1 time in total.
insomnia78

#937 Re: Avionske nesrece

Post by insomnia78 »

Ma vidis bolan da ni oni nemaju pojma o cemu pricaju u istom saopstenju kazu nesto pa ga dva refa poslije demantuju

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
radostan dan

#938 Re: Avionske nesrece

Post by radostan dan »

a vidim brate...i jasni su mi malezijci...isti kuvac kO i mi...aljkavo, šklampavo, itd, itd...

ali boing, rojs-rojs, ameri, vojske, sateliti, vlade jačih država...svi kao da namjerno zbunjuju javnost.
Woman

#939 Re: Avionske nesrece

Post by Woman »

prvih dana i nekako da čovjek povjeruje,ali sad je ta priča da ne znaju čista šuplja. znaju i gdje i zašto je srušen.
žalost za tolike ljudske žrtve,kao i njihove porodice
say_cheese

#940 Re: Avionske nesrece

Post by say_cheese »

Woman wrote:prvih dana i nekako da čovjek povjeruje,ali sad je ta priča da ne znaju čista šuplja. znaju i gdje i zašto je srušen.
žalost za tolike ljudske žrtve,kao i njihove porodice
Upravo tako. Prica o otmici je cista izmisljotina. Osoba koja ima petlju da otme avion, koja ima znanje i sposobnost da ga skine sa radara, ta osoba ima i plan za rutu leta i gdje da ga spusti. Talasati se satima iznad mora dok ti goriva nestane, nidje veze. Jucer citam clanak u US novinama o teroriji otmice i kako pretpostavljaju da je svrha toga da se avion kasnije koristi za teroristicki napad na USA. Glavni osumnjiceni, kako se moglo procitati izmedju redova, su Kinezi. wtf? Eto Kinezi nemaju dovoljno aviona, pa ih sad skidaju sa neba.

Jedino sto me zabrinjava, da je ovo samo pocetak konstruiranja price i moze se ocekivat nastavak, sto ce izazvati jos vecu nesrecu i jos vise ljudskih zrtava.
devito

#941 Re: Avionske nesrece

Post by devito »

Imal kakva mogucnost da je avion potonuo ono bas duboko, pa ga nmg naci? :o

Sent from my HTC One S using Tapatalk 2
lajkujMe

#942 Re: Avionske nesrece

Post by lajkujMe »

devito wrote:Imal kakva mogucnost da je avion potonuo ono bas duboko, pa ga nmg naci? :o

Sent from my HTC One S using Tapatalk 2

Opet bi bilo plutajucih dijelova na povrsini mora. Moguce ali zasto nema tih plutajucih dijelova?
Bluemore

#943 Re: Avionske nesrece

Post by Bluemore »

radostan dan wrote:to mi je jasno...
ono što me buni je - polomiše se ljudi da naprave -nevidljivi-, potrošiše silne novce...za kaj?

osim ako ne letiš blizu nivo mora, kopna...a i to ne vjerujem da se ne može nekako upratiti, al hajde nek bude tako...

znači - ili-ili...
il se nisu spuštali (nema gsm signala, ali kako ih nisu snimili na radarima, vojnim pogotovu)
ili su se spuštali (izbjegli radare, al onda su mogli uhvatiti gsm, 7 sati je predugo da bi se vjerovalo da putnici nisu probali/pokušali ostvariti komunikaciju)

hmm bila je na pocetku ona jedna porodica koja je tvrdila da se putnik javio
sabinna38

#944 Re: Avionske nesrece

Post by sabinna38 »

radostan dan wrote:
Razak (premijer Malezije) je naveo da je komunikacija namerno ugašena na prelasku iz malezijskog u vijetnamski vazdušni prostor, kao i da poslednji podaci ukazuju da MH370 jeste krenuo nazad, pre nego što je skrenuo ka zapadu, nakon čega je napustio prostor koji pokriva vojni radar.

"Forenzičari više zemalja i stručnih tela su obradili podatke prikupljene sa satelita i ustanovljeno je da je MH370 poslednji put uočen u jednom od dva koridora. Prvi, severni prostire se od granice Kazahstana i Turkmenistana do severnog Tajlanda, a drugi, južni prostire se od Indonezije do južnog dela Indijskog okeana. Zbog toga, obustavili smo operacije u Južnom kineskom moru ", rekao je Razak.

još 7 sati letio nakon nestanka sa radara... :?

...a otkriveno je i da je poslednji signal sa leta stigao 7h kasnije nego što se ranije mislilo.

Dakle, sumnja se da je on, skrenuvši sa putanje leta ka Pekingu, leteo još sedam sati.

znači, teorija o nemogućnosti kontakta putnika mob. telefonima pada u vodu, jer nisu pičili samo preko okeana, sudeći po dokazima...
dalje, 7 sati je dovoljno da skontaju da nešto ne štima, i sigurno bi probali da se jave...

e sad, da ispoštujem ove što tvrde da se nisu mogli javiti (putnici), ostaju dvije varijante -
a) letili konstantno na 10.000 metara
b) svi odmah nekim čudom umoreni

varijanta c) (svima oduzeta sredsva komunikacije u isto vrijeme), obzirom na broj putnika je - neizvodljiva...
A neka vrsta opijuma?!!??! Jednom sam gledala film, kako su putnicima javili da stave maske, jer se kao nesto desava s avionom, i onda ih uspavali. Mislim da je moguce

Sumnjam na neku vrstu opijuma. Tako ih onesposobili, i galantno preuzeli avion.
sabinna38

#945 Re: Avionske nesrece

Post by sabinna38 »

Bluemore wrote:
radostan dan wrote:to mi je jasno...

znači - ili-ili...

hmm bila je na pocetku ona jedna porodica koja je tvrdila da se putnik javio
Garant su ih roknuli
karanana

#946 Re: Avionske nesrece

Post by karanana »

slazem se sa radosnim i za ovaj radar i za ove malezijce. veze oni nemaju.
say_cheese

#947 Re: Avionske nesrece

Post by say_cheese »

sabinna38 wrote: A neka vrsta opijuma?!!??! Jednom sam gledala film, kako su putnicima javili da stave maske, jer se kao nesto desava s avionom, i onda ih uspavali. Mislim da je moguce

Zelis reci, da je kompletna posada suradjivala sa otmicarima? Ma daj
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#948 Re: Avionske nesrece

Post by Matijevic_Vlado »

sabinna38 wrote:
A neka vrsta opijuma?!!??! Jednom sam gledala film, kako su putnicima javili da stave maske, jer se kao nesto desava s avionom, i onda ih uspavali. Mislim da je moguce

a koje ti snaho vrste opijata koristis :mrgreen: ?
amra67

#949 Re: Avionske nesrece

Post by amra67 »

Nesto kontam da neko nije kakvo zivotno osiguranje zakljucio na debele pare i sjeo u avion ?? Ili malo da se nasalimo mada nije za salu neko od kineza naredio pilotu da vozi za las vegas :D glavni grad i najvazniji grad kineza poslije pekinga?? Las vegas nije daleko od mjesta gdje su kao nestali... :mrgreen:
CoCoLoCo

#950 Re: Avionske nesrece

Post by CoCoLoCo »

Najnovija vjest, bud spencer je pojeo avion :D
Post Reply