Sarajevo City Center
- dust in the wind
#926 Re: Sarajevo City Center
nisam jos isla.cekam da se otvore kafane, pa jesu li?
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#927 Re: Sarajevo City Center
čemu trzanje oko fiktivne firme "Al Shiddi"?
vala ću ići i obilaziti, i kupovati ako bude nešto što mi se dopada. tajkunizacija je BILA, i PROŠLA. sada gledamo i u njene posljedice. neko je zgrožen, neko ushićeno aplaudira.
ja ću da iskoristim ono što se može. jeb'o te više i princip, i objašnjavanje očitih loših stvari. hoću da sačuvam ovo malo živaca što imam.
dok je tu, ići ću. ako izgori i sruši se do temelja, jbm se i za to, samo da ja ne budem u njemu.
i da, yebo ga plato, isto zima u Štrosinoj.
vala ću ići i obilaziti, i kupovati ako bude nešto što mi se dopada. tajkunizacija je BILA, i PROŠLA. sada gledamo i u njene posljedice. neko je zgrožen, neko ushićeno aplaudira.
ja ću da iskoristim ono što se može. jeb'o te više i princip, i objašnjavanje očitih loših stvari. hoću da sačuvam ovo malo živaca što imam.
dok je tu, ići ću. ako izgori i sruši se do temelja, jbm se i za to, samo da ja ne budem u njemu.
i da, yebo ga plato, isto zima u Štrosinoj.
- JanuaryJones
#928 Re: Sarajevo City Center
Koliko se kreću cijene najma? Ima još dosta praznih prostora.
Sent from my iPad using Tapatalk
Sent from my iPad using Tapatalk
- I am Happy
- Location: Profil/Postavke. Vracam avatar koji mi klix redovno izbrise
#929 Re: Sarajevo City Center
Zgrada ko zgrada, ebes je.
Meni je jedino smijesno sto je otvorena u onom stanju
Zar se vise ne moze ispostovati deadline i za ove shoping centre
- starii
#931 Re: Sarajevo City Center
ja mislim da ovaj al shidi veze nema sa ulaganjima u ovaj centar a da on izgrađen od para sto je nas narod davao u dijaspori njemackoj turskoj za bosnu u toku rata pa pojedinci se na taj nacin obogatili pa sad pare samo ulozile u zgradu i mermer i izdaju po 55eura po kvadratu...satale wrote:55 eura po kvadratu
- Banksy
#932 Re: Sarajevo City Center
Apsolutno. Neko bi rekao stoka sitnA zuba, a neko da imaju upravo ono što zaslužuju.DaysleepeR wrote:ništa bolje ne daje sliku nas samih kao situacija u kojoj kokuzi žestoko brane prava tajkuna milionera na njihov profit iz naših džepova, kao što je to slučaj na ovoj temiBanksy wrote: Taman kako treba. Rijetko je šta u zadnjih 20 godina tako jasno i slikovito prikazalo nas same i ono što smo postali i što danas jesmo, kako je to učinila ova grdobna, sfušerena, prljava, nelegalna, nedovršena, neprilična zgrada. Slika je i prilika to nas samih, u doslovnom i prenesenom smislu i po svim nivoima.
- Logovan
#933 Re: Sarajevo City Center
Smiješno jeste ali otvaranje bilo pod moranje.Yahel wrote:Zgrada ko zgrada, ebes je.
- Banksy
#934 Re: Sarajevo City Center
Fulaš poentu, ne govorim o tome.say_cheese wrote:Ma jasta bolan, samo NAMA se to moze desiti, nama i nikom drugom.Banksy wrote: Taman kako treba. Rijetko je šta u zadnjih 20 godina tako jasno i slikovito prikazalo nas same i ono što smo postali i što danas jesmo, kako je to učinila ova grdobna, sfušerena, prljava, nelegalna, nedovršena, neprilična zgrada. Slika je i prilika to nas samih, u doslovnom i prenesenom smislu i po svim nivoima.![]()
...
Sam ''centar'', i sve oko njega i uz njega, je živopisna i savršena slika vremena i nas u njemu.
Od fantomske, nepostojeće firme investitora, preko pranja prljavih para bošnjačke ratne mafije koja se obogatila na patnji i krvi ovog bijednog naroda, do divlje, nelegalne gradnje ovog monstruma neprimjerenih, bahatih gabarita uguranih u staru gradsku jezgru, do režimskog amidžića ''arhitekte'' koji je unakazio grad i svaki objekat kojeg se dotakao, do sramotno nedovršene zgrade opasne po život posjetitelja, do patrona člana predsjedništva koji, u trenutku sveopćeg haosa u zemlji, autistično trubi o ženskim krpetinama u Zari, do kupljenih medija i intelektualaca koji za sitne sinekure šute o sveopćem jadu i bijedi, o ekonomskom, moralnom, kulturološkom, o egzistencijalnom ponoru u kojem smo, pa sve do šutljive fukare koja nema za hljeba, ali ne izlazi na proteste i ne traži posao i fabrike već osiromašena i jadna, ubijena i u svakom smislu devastirana - i kao društvo i narod i kao pojedinac i kao građanin - ushićena hrli u ovo ruglo ne bi li onima koji su je ojadili ostavila i zadnji dinar ... Tuga. I slika i prilika vremena i nas u njemu.
-
VjecitiStudent
#935 Re: Sarajevo City Center
TačkaBanksy wrote:Fulaš poentu, ne govorim o tome.say_cheese wrote:Ma jasta bolan, samo NAMA se to moze desiti, nama i nikom drugom.Banksy wrote: Taman kako treba. Rijetko je šta u zadnjih 20 godina tako jasno i slikovito prikazalo nas same i ono što smo postali i što danas jesmo, kako je to učinila ova grdobna, sfušerena, prljava, nelegalna, nedovršena, neprilična zgrada. Slika je i prilika to nas samih, u doslovnom i prenesenom smislu i po svim nivoima.![]()
...
Sam ''centar'', i sve oko njega i uz njega, je živopisna i savršena slika vremena i nas u njemu.
Od fantomske, nepostojeće firme investitora, preko pranja prljavih para bošnjačke ratne mafije koja se obogatila na patnji i krvi ovog bijednog naroda, do divlje, nelegalne gradnje ovog monstruma neprimjerenih, bahatih gabarita uguranih u staru gradsku jezgru, do režimskog amidžića ''arhitekte'' koji je unakazio grad i svaki objekat kojeg se dotakao, do sramotno nedovršene zgrade opasne po život posjetitelja, do patrona člana predsjedništva koji, u trenutku sveopćeg haosa u zemlji, autistično trubi o ženskim krpetinama u Zari, do kupljenih medija i intelektualaca koji za sitne sinekure šute o sveopćem jadu i bijedi, o ekonomskom, moralnom, kulturološkom, o egzistencijalnom ponoru u kojem smo, pa sve do šutljive fukare koja nema za hljeba, ali ne izlazi na proteste i ne traži posao i fabrike već osiromašena i jadna, ubijena i u svakom smislu devastirana - i kao društvo i narod i kao pojedinac i kao građanin - ushićena hrli u ovo ruglo ne bi li onima koji su je ojadili ostavila i zadnji dinar ... Tuga. I slika i prilika vremena i nas u njemu.
- OldMayor
#936 Re: Sarajevo City Center
Bio, centar da je dovrsen stvarno ne bi sekunde zaostajao za shopping centrima bilo gdje u Evropi. I ovo govorim iz iskustva. Predobro je zamisljeno, medjutim malo sam razocaran, stvarno je nazor otvoreno i to se vidi na svakom koraku.
Vjerovatno su izdali ranije bili zakupcima, zajebali se, e onda ih ovi poceli handrit, pa je bilo otvaraj po svaku cijenu.
Ne znam, krivo mi je sto nasem narodu mozes uvaliti polu-proizvod i proci nekaznjeno. Nadam se da ce sto prije dovrsiti centar, jer bi stvarno mogao mocno izgledati.
Sto se tice investicija, mislim da mi svi znamo da ovaj centar nije nikakva investicija nekakvih milionera arapa koji hoce da zarade ovdje, nigdje veze. Niko ba nema pojma ko su ti likovi, dosli pojavili se nekoliko puta i to je to. Znamo da su ovdje pare oprane, nasli par arapa rekli im glumite investitore, dacemo vam lovu, al sta mozemo, sami smo krivi.
Vjerovatno su izdali ranije bili zakupcima, zajebali se, e onda ih ovi poceli handrit, pa je bilo otvaraj po svaku cijenu.
Ne znam, krivo mi je sto nasem narodu mozes uvaliti polu-proizvod i proci nekaznjeno. Nadam se da ce sto prije dovrsiti centar, jer bi stvarno mogao mocno izgledati.
Sto se tice investicija, mislim da mi svi znamo da ovaj centar nije nikakva investicija nekakvih milionera arapa koji hoce da zarade ovdje, nigdje veze. Niko ba nema pojma ko su ti likovi, dosli pojavili se nekoliko puta i to je to. Znamo da su ovdje pare oprane, nasli par arapa rekli im glumite investitore, dacemo vam lovu, al sta mozemo, sami smo krivi.
- DaysleepeR
#937 Re: Sarajevo City Center
ne tjera mene niko ništa čovječe ali neću biti toliki luzer da uzimam milionersku krvopiju u zaštitu i svađam se sa ljudima u njegovo ime. ko god ima šta loše da kaže to je njegovo pravo, boli me neka stvarstrong69 wrote:
Ko nas tjera da kupujemo tamo? Negdje ces kupiti odjecu, obucu i hranu, zar ne? To je tvoja odluka koju ti nijedan tajkun nece nametnuti. Da li bi po tebi bilo bolje da ovaj SCC nije nikako napravljen?
đe ćeš braniti nekoga kome niko od nas nikako sa bilo čim ne može da naškodi, a cvaja ti u džepu
- JThomas
#938 Re: Sarajevo City Center
štokholmski sindrom.
jes' da nas bakir dere u pakaš, ali barem svijetli k'o las vegas u inat dušmanima
jes' da nas bakir dere u pakaš, ali barem svijetli k'o las vegas u inat dušmanima
- Kemal Malovčić
#939 Re: Sarajevo City Center
Glup centar maksimalno, samo da se oblačiš i ždereš.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#940 Re: Sarajevo City Center
jutros čitam u tramvaju kad odjednom zamračenje
kad pogledam hop već smo kod marijin dvora i SCCa
fakat je ogroman
neam nikakvog uticaja gdje će sumnjive pare ići ali bolje je da budu uložene u beton i staklo pa da se dio barem vrati ljudima koji rade na tome...
također me ne zanima gdje bahir izmetbegović ulaže krvavo nestečen novac ali je sasvim sigurno da je ljepše ovako nego one ruševine što su bile... ili da neko napravi vilu... ili da ogradi pa ne možeš prići
pare su pokradene ko je jamio jamio... svi nas jebaju... ali mi neće biti lakše da je ostala sarajka poluraspadnuta i ruševina umjesto scca i tale trovač
fakat je ogroman
neam nikakvog uticaja gdje će sumnjive pare ići ali bolje je da budu uložene u beton i staklo pa da se dio barem vrati ljudima koji rade na tome...
također me ne zanima gdje bahir izmetbegović ulaže krvavo nestečen novac ali je sasvim sigurno da je ljepše ovako nego one ruševine što su bile... ili da neko napravi vilu... ili da ogradi pa ne možeš prići
pare su pokradene ko je jamio jamio... svi nas jebaju... ali mi neće biti lakše da je ostala sarajka poluraspadnuta i ruševina umjesto scca i tale trovač
-
VjecitiStudent
#941 Re: Sarajevo City Center
Kakve su ovo glupe dileme, Tale ili ..., barake ili ... očerupana Sarajka ili ...Black swan wrote:jutros čitam u tramvaju kad odjednom zamračenje![]()
![]()
kad pogledam hop već smo kod marijin dvora i SCCa
fakat je ogroman
U takvim, idiotskim poređenjima čak i Tibra izvaredno prolazi.
Također, gradnjom jedne vile možeš iskorištavati vrlo ograničen broj robova.
- Adriatic
#942 Re: Sarajevo City Center
Ne znam što ste se natakarili na Sarajku?
U Sarajci si u najbolja vremena mogao kupiti sve od igle do lokomotive.
A ovdje?
Malo skuplji buvljak, da se ne lažemo.
A da, ima i igraona.
U Sarajci si u najbolja vremena mogao kupiti sve od igle do lokomotive.
A ovdje?
Malo skuplji buvljak, da se ne lažemo.
A da, ima i igraona.
-
StupskaBitanga
#943 Re: Sarajevo City Center
Smije li iko postaviti pitanje da li je ona igraona sa onolikim toboganom sigurna za djecu?
- Truba
#944 Re: Sarajevo City Center
budući da sam sposoban relativizirati sirijske koljače za mene ti je mala maca baljo izmetbegović i njegov beglerbeglukVjecitiStudent wrote: Kakve su ovo glupe dileme, Tale ili ..., barake ili ... očerupana Sarajka ili ...
U takvim, idiotskim poređenjima čak i Tibra izvaredno prolazi.
Također, gradnjom jedne vile možeš iskorištavati vrlo ograničen broj robova.
- Truba
#945 Re: Sarajevo City Center
padne dlijeto i ubije dijeteStupskaBitanga wrote:Smije li iko postaviti pitanje da li je ona igraona sa onolikim toboganom sigurna za djecu?
- Hajvan
#946 Re: Sarajevo City Center
smrdi ova tema opasno 
-
the_stick
#947 Re: Sarajevo City Center
ubjedljivo je najjaca prica ovih koji citiraju fahra, koji je naravno stekao imovinu mukotrpnim radom, i njegovu izlizanu pricu o 'fantomskom' shiddiju... vjerovatno su svi redom odradili background check i ustanovili da firma shiddi zaista ne postoji...
-
the_stick
#948 Re: Sarajevo City Center
vjerovatno onda treba dovesti u pitanje i sigurnost tobogana na termama i svakom drugom vodenom parku na svijetu... hem onoliki tobogan, hem jos u vodu upadnu pa se, gluho bilo, mogu i ugusiti... mislim, ovaj nivo serendanje je bas ono...StupskaBitanga wrote:Smije li iko postaviti pitanje da li je ona igraona sa onolikim toboganom sigurna za djecu?
- O'zone
- Globalni moderator
#949 Re: Sarajevo City Center
Idemo dalje.
SCC i njegovi arhitekti i dizajneri omaložavaju psihologe i psihoterapeute u Sarajevu i BiH.
http://www.radiosarajevo.ba/photo/galerija/8904/103267
SCC i njegovi arhitekti i dizajneri omaložavaju psihologe i psihoterapeute u Sarajevu i BiH.
Koga interesuje kako izgledaju natpisi koji ugrožavaju insitituciju psihoterapeuta a nije ih vidio u samom SCC-u može ih pogledati na ovom linkuReakcija bh. psihologa i psihoterapeuta na reklamne poruke SCC-a
Grupa psihologa i psihoterapeuta iz naše zemlje potpisala je otvorenu reakciju na reklamne poruke dizajnirane u interijeru novootvorenog Sarajevo City Centra. Podsjetimo - na postojanje ovih poruka, od kojih su neke seksističkog i uvredljivog sadržaja.
(Šoping je jeftiniji od psihijatra/psihologa, Kome treba ljubav kada postoji šoping, Da, ja sam ovisnica (o cipelama) i ne trebam pomoć, Priuštite si šoping terapiju, itd...)
Pismo pročitajte u nastavku:
Već nekoliko decenija u Sarajevu i ostatku Bosne i Hercegovine vodi se jedna tiha, ali vatrena borba. Mi koji smo za svoj životni poziv odabrali bavljenje mentalnim zdravljem drugih, već godinama vrijedno radimo na sebi, svojim traumama i iskustvima, provodimo sate i sate sa svojim klijentima – hrabrim ljudima koji imaju snage za promjenu – u grupama, ili individualno, a veliki dio vremena, snage i energije trošimo i na to da polako, milimetar po milimetar osvijestimo ljude oko sebe o važnosti psihoterapije i rada na sebi.
Šta je psihoterapija, kada nam treba, koja je razlika između psihoterapeuta i psihijatra, šta rade psiholozi – sve su to teme koje svakodnevno polako i strpljivo utemeljuje čitava armija stručnjaka educirana po svjetskim školama i standardima, jer u BiH te profesije u Zakonu o radu i nema, kao ni zakona o psihološkoj, niti psihoterapijskoj djelatnosti. Možda je vrijeme da naša borba napokon izađe na vidjelo – zahvaljujući nadasve inspirativnim porukama ispisanim na zidu Sarajevo City Centra.
Veoma mali broj nas psihoterapeuta u BiH, ako uopšte i ima iko – živi od naplaćivanja usluga klijentima. Svi smo morali naći druge načine da se pobrinemo za svoju egzistenciju, a svojim klijentima se dajemo u potpunosti, nastojeći opravdati ukazano povjerenje. Stoga nije zbog koje marke više, nego zbog iskrenih ljudskih motiva – veliko naše zadovoljstvo kada uspijemo bar u jednoj osobi probuditi dovoljno interesa da se pobrine za sebe odlaskom kod psihoterapeuta.
Suvišno je napominjati koliko su ovo teški prostori, koliko ima dubokih, strašnih trauma i gubitaka, koliko ljudi pate, što zbog rata, što zbog života danas. Osamljuju se po kućama, traže alternative u raznim nezdravim obrascima ponašanja, ubijaju se, piju, plaču, zlostavljaju životinje, iskaljuju se na djeci, prejedaju se, izgladnjuju, dobijaju naljepnicu „maloljetnih delinkvenata“ ili „depresivnih žena“ ili „PTSP-ovaca“, ubijaju se od posla po 12 sati ne odlazeći kućama od kojih strahuju, plaše se odseliti od roditelja, ne odvaju se od groba mrtvog djeteta, nego tu žive i životare – sve su to naši sugrađani, ljudi koji vape za pomoći, kojima je više nego ikada potrebna pomoć stručnjaka, a te pomoći se oni boje ili je ne prepoznaju kao potrebnu ili nikada nisu ni čuli za nju. Veliki dio posla psihoterapeuta u BiH odlazi na to da se postepeno, veoma sporo i pažljivo približimo ljudima i ukažemo im da postoji nešto što može pomoći da ponovo kvalitetno žive.
Komunikacija s javnošću i propaganda nisu baš moja oblast, s njom sam se periodično sretala, ali sasvim dovoljno da znam da je utjecaj tek otvorenog, izvikanog centra na javnost – izuzetno veliki i da su dovoljne jedna ili dvije uvredljive poruke da ponište dobar dio našeg rada. Također znam za koncept društveno odgovornog poslovanja kojem teže sve velike svjetske kompanije, a koji ima za cilj unapređenje zajednice u kojoj kompanije posluju.
Čak i ako zanemarimo izuzetno šovinističku dimenziju i plitkost poruka na zidu - u čemu se tačno sastoji unapređenje zajednice ako se degradiraju druge profesije koje nastoje unaprijediti kvalitet života? Šta to autori poruka nude nama kao građanima zajednice? Po čemu će nam život biti kvalitetniji u društvu koje je svakako razapeto između konzumerizma i dubokog siromaštva, ako nas ubijede da je šoping najbolji način samopomoći?
Na kraju – samo jedna kratka komparacija šopinga i psihoterapije. Prvo, šoping je divna, zabavna i njegujuća stvar, ali neće pomoći da vam istinski bude bolje. Drugo, ne želim da se bavim time koliko koštaju jedne cipele ili parfem u npr. Sarajevo City Centru i koliko često žene iste nabavljaju, ali cijena psihoterapije – da li kod kolega psihijatara (koje također pozivam da se oglase jer su direktno „okačeni“ na zidu (srama?)) ili kod psihoterapeuta je mnogo, mnogo manja i ostavlja mnogo dugoročniji trag – na vas, na vašu djecu, na ljude oko vas. Konačno, psihoterapija ne stoji između vas i vaših cipela, samo može povećati način na koji uživate u njima, s iskrenim zadovoljstvom i opušteno, voleći i nagrađujući sebe, a ne trošeći prisilno, s osjećajem krivice, zbog trenutnog bijega od problema. Zvuči poznato? Pa da...
Hvala Sarajevo City Centru na ovoj degradaciji naše profesije i intelektualnih sposobnosti samih kupaca, jer možda se neko baš zbog ovoga sjeti da je taj zid – samo „još jedna cigla u zidu“ koji stoji između nas i našeg kvalitetnog, ispunjenog života, a koji definitivno treba rušiti.
Tihana Majstorović, dipl. psihologinja i psihodramska psihoterapeutkinja u edukaciji
Pismo potpisuju i slijedeći psiholozi i psihoterapeuti:
Nermina Vehabović-Rudež
Đana Lončarica
Natasha Buljević
Zina Drnda
Dragica Pečenković
Minja Leko
Sanela Pekić
Nerma Daut Bajramović
Dželila Mulić
Senka Čimpo
Zvjezdana Jakić
Elma Gojak,
te druge kolegice i kolege psihoterapeuti BiH psihodramske, geštalt, TA, REBT i KBT orijentacije
http://www.radiosarajevo.ba/photo/galerija/8904/103267
-
VjecitiStudent
#950 Re: Sarajevo City Center
Uzaludna su bilo kakva pitanja s obzirom da ni zgrada nije prošla tehnički prijem.StupskaBitanga wrote:Smije li iko postaviti pitanje da li je ona igraona sa onolikim toboganom sigurna za djecu?