Razocarenje za 3,2,1...

Post Reply
Vasco da Gama

#926 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Vasco da Gama »

Hafis wrote: To jeste. Pristalo se u duhu onog vremena (samo da više prestane ono ludilo) i ne pomišljajući da će doći dan kada će jedan narod reći ''a što mi njima ne bi marnuli njihovo mjesto u predsjedništvu, ionako imamo viška materijala''.
I sad imamo ŽK iz ''reda hrvatskog naroda''. A predstojećim promjenama bi se desilo čak da više ne mora biti ni to formalno ''iz reda''. To je malo zeznuta situacija, stvara se jedan frustracijski osjećaj u jednom čitavom kolektivitetu i možda bi bilo ipak najbolje to izbjeći, zbog relaksacije odnosa u kući. Ustrajavanje na zamrzavanju takvog dostignutog stanja povećava frustraciju, a koliko vidim i obrnut proces povećava frustraciju kod druge skupine.
Što bi rekli u medicini: vrzino kolo. Jednom riječju zaguljeno.
zašto to treba da čudi hrvate, koji su svo vrijeme samo čekali da se ispale iz jugoslavije ili recimo hrvate koji su glasali za nezavisnu bih pa onda sa cetnicima usli u savez da formiraju hz hb?

hrvatima takva politika nija strana.
travnik

#927 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by travnik »

sv12

1. Tko to mi? Tebi je nacionalizam pomračio um i maksimum što možeš etiketiranje. Da si malo pozornije čitao i promućkao glavom uvidio bi da se ne hvali i ne podržava ovo partnerstvo i da baš nema neko pozitivno mišljenje o Čoviću.
2. Od 109 prijeratnih općina, ti izvuče četiri? Kako to? Je li to etnička struktura 1991. i danas jednaka u Zenici, Bugojnu, Travniku i Jblanici (na primjer)? Etnička struktura je na žalost promjenjena i u općinama koje si ti rekao, ali i u ovim. Međutim, kod zbog već navedenog pomračenja uma, ti vidiš samo dijelove, a ne cjelinu.
3. Bošnjacima u Čapljini, nije ništa bolje, a niti lošije, nego Hrvatima u Bugojnu. Tlačenje nije pravi izraz niti za jedne niti za druge.
4. Stanje u RS-u se ne opravdava. On se manje spominje iz jednog sebičnog razloga, tamo nema dovoljno ljudi da dignu glas. Hrvata u RS-u više nema. Hrvati ne mogu ni proći izborni prag. U FBiH je druga situacija, Hrvata ima mnogo više, pa ih i mnogo više bole neke stvari i glasniji su. Dakle, sebični razlozi. Bošnjacima u Gackom je vjerojatno i gore nego u Bratuncu, ali nema ih ni približno kao u Bratuncu, pa ne mogu dignuti svoj glas, a nisu ni interesantni politici.
5. Ostatak teksta oko koristi je degutantan, čisti odron, šizofreni nacionalizam. Eto od tebe i takvih zadojenih naci-fašista sigurno nemamo koristi i kamo sreće da iste može izvoziti, a na mlade i školovane osobe.
travnik

#928 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by travnik »

Vasco da Gama wrote:
travnik wrote:
kazem "trebali" ne zato sto mislim da je to posteno vec kazem gledajuci cisto pragmaticno prema interesima svake strane pojedinačno.[/b]
Prevedeno, institucionalno uništenje jednog naroda. Tako rigidni stavovi, da i ne čudi što bi sa Dodikom u krevet išao.
to nisu moji stavovi vec kazem da bi to bilo logicno da budu stavovi tih dvaju grupa. al ti ne kontaš baš najbolje.[/quote]

Takvi stavovi,nisu logični, nego bolesni. Identično bi bilo da je u nekoj varijanti i opcija H. Znači, takva logika kaže: S većina u RS-u, hajmo je još učiniti srpskom.
Paranoid

#929 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Paranoid »

travnik..možeš li mi dati svoje mišljenje o Ragužu?
travnik

#930 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by travnik »

Paranoid wrote:travnik..možeš li mi dati svoje mišljenje o Ragužu?

Za sada imam pozitivno mišljenje. U prošlosti je malo lutao, ali čini mi se da je u zadnje vrijeme izgradio neku svoju politiku. Djeluje mi kao osoba koja je spremna za kompromis, umjeren u izjavama, nije nacionalistički nastrojen, zainteresiran za rad, ima malo modernije/progresivnije razmišljanje u odnosu na većinu konzervativaca, malo je više proBiH u odnosu na većinu H političara (to mi se baš sviđa), ne libi se suprostaviti nakaradnim kadrovima (riješio se Slavice J., koja je na terenu jaka), primjereniji za S i B u odnosu na brojne druge i sl. Nadam se da u kampanji neće podleći nacionalizmu i desničarenju, da će nastaviti sa rješavanjem propalica iz stranke i da će preuzeti proaktivnu ulogu (nuđenje prijedloga rješenja i sl.). Također, očekujem da izađe iz Čovićeve sjene,a na dobrom putu je, čim malo stranku konsolidira. Generalno, od onoga što se nudi na političkoj sceni među Hrvatima, smatram da je jedan od boljih. Kao što je na primjer to Čavić među Srbima. Daleko su svi oni od nekog idelanog političara, bez mrlje, ali u ovoj našoj političkoj moćvari, među poznatijim i popularnijim političarima, a posebno s obzirom što je alternativa, sigurno su među boljim.
Vasco da Gama

#931 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Vasco da Gama »

travnik wrote:
Takvi stavovi,nisu logični, nego bolesni. Identično bi bilo da je u nekoj varijanti i opcija H. Znači, takva logika kaže: S većina u RS-u, hajmo je još učiniti srpskom.
pa to su tvoji stavovi. ali ti nisi ni svjestan da su tvoji stavovi bolesni.
Hafis

#932 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Hafis »

"seln"
No, ipak bih imao jedno pitanjce: koji je to podmukli Zeljko Komsic iritirao dobrocudne i nadasve dobrohotne Hrvate dvijetisuceiprve, ter pokusahu naciniti samoupravu? Anticipacija, sta li?
Podmukli Željko Komšić se još privikavao svoj kratki vrat na kravatu i sricao prve demagoške parole kada je OHR, tj. Robert Barry naprasno promijenio pravila za izbor u Dom naroda Federacije BiH. Tada je i došlo do tog glupog projekta ''samouprave''
p.s. sve mogu razumjeti...i ugrozbu, i treci, ma i otvorene proustaske tendencije&teznje...ali ovog @Hafisa, kad hvali pamet&znanje Dragana Jugoslavenskog Cirilicnog Covica...to ne razumijem, pa ga jebaji.
Što se tiče pameti, po mišljenju mnogih političkih analitičara, Čović je doista jedan od najkompletnijih i najvisprenijih političara u BiH. To normalno nema veze sa slaganjem s njegovom politikom, govorimo o ''pameti''.
sv12

#933 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by sv12 »

travnik wrote:sv12

1. Tko to mi? Tebi je nacionalizam pomračio um i maksimum što možeš etiketiranje. Da si malo pozornije čitao i promućkao glavom uvidio bi da se ne hvali i ne podržava ovo partnerstvo i da baš nema neko pozitivno mišljenje o Čoviću.
2. Od 109 prijeratnih općina, ti izvuče četiri? Kako to? Je li to etnička struktura 1991. i danas jednaka u Zenici, Bugojnu, Travniku i Jblanici (na primjer)? Etnička struktura je na žalost promjenjena i u općinama koje si ti rekao, ali i u ovim. Međutim, kod zbog već navedenog pomračenja uma, ti vidiš samo dijelove, a ne cjelinu.
3. Bošnjacima u Čapljini, nije ništa bolje, a niti lošije, nego Hrvatima u Bugojnu. Tlačenje nije pravi izraz niti za jedne niti za druge.
4. Stanje u RS-u se ne opravdava. On se manje spominje iz jednog sebičnog razloga, tamo nema dovoljno ljudi da dignu glas. Hrvata u RS-u više nema. Hrvati ne mogu ni proći izborni prag. U FBiH je druga situacija, Hrvata ima mnogo više, pa ih i mnogo više bole neke stvari i glasniji su. Dakle, sebični razlozi. Bošnjacima u Gackom je vjerojatno i gore nego u Bratuncu, ali nema ih ni približno kao u Bratuncu, pa ne mogu dignuti svoj glas, a nisu ni interesantni politici.
5. Ostatak teksta oko koristi je degutantan, čisti odron, šizofreni nacionalizam. Eto od tebe i takvih zadojenih naci-fašista sigurno nemamo koristi i kamo sreće da iste može izvoziti, a na mlade i školovane osobe.
1. Velika vecina Hrvata iz BiH glasa za HDZ, prema tome, HDZ to ste svi vi Hrvati. Malo ce se Hrvata izostavati ako se kaze da je HDZ = Hrvati iz BiH i nece se pogrijesiti. Oni koji misle drugcije, neka pogledaju izborne rezultate. Vi ne morate ni ici na izbore, prglasite Covica dozivotnim predsjednikom i dajte mu blanko podrsku.

2. Zenica, Bugojno, Travnik i Jablanica su i prije rata bili vecinski bosnjacki, kao sto je Neum bio hrvatski i to jesu svi i danas. Medjutim Mostar, Stolac i Zepce su prije rata bili vecinski bosnjacki, a danas prema nekim izvorima i hrvatskim, to nisu. Vidjeti cemo na rezultatima popisa. Zato ih spominjem jer je to isto kao i u Prijedoru, Doboju, cijeloj Istocnoj Bosni itd.

3. Jeste, jeste, svim nebosnjacima je puno bolje u bosnjacim vecinskim opcinama nego svim nehrvatima ili svim nesrbima u hrvatskim odnosno srpskim. Razlika u statusu je drasticna. Osim toga Bosnjaci imaju opoziciju i koliko toliko slobodne medije, koji koliko toliko ukazuju na nepravilsnosti. Ako pogledas Sarajevo, u Sarajevu ima na funkcijama vise nebosnjaka za deset puta nego svih zaposlenih Bosnjaka u lokalnim institucijama tamo gdje su Hrvati i Srbi vecina. Zapravo tamo i nema maltene zaposlenih Bosnjaka. Razlika je dErasticna.

4. Glupost

5. Ono za naci-fasistu, sramotno, podlo i gadno. Ali o tome neka drugi brinu. Svaki narod, svaka osoba u svakoj drzavi ima svoja prava i svoje obaveze. Kakve koristi za BiH ulagati u neku osobu, pa kad on uspije i stavi se na raspolganje Hrvatske i Srbije? Ti sutra da uspijes, odmah bi otrcao u Zagreb i krio bi kao zmija noge da si zapravo Bosanac. Hrvati bi te prihvatili ako im koristis, u suprotnom ako bi sta ukrao, ako bi bio korumpiran, onda bi bio "prljava bosancina". To je takva formula.

Kenedi bi na to rekao, "ne pitaj sta drzava moze uciniti za tebe, nego pitaj sta ti mozes uciniti za drzavu".
Last edited by sv12 on 04/11/2013 19:47, edited 2 times in total.
travnik

#934 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by travnik »

Vasco da Gama wrote:
travnik wrote:
pa to su tvoji stavovi. ali ti nisi ni svjestan da su tvoji stavovi bolesni.

Kako moji!!?? Kakve su to insinuacije, podmetanja??
cyprus

#935 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by cyprus »

travnik wrote:

Za sada imam pozitivno mišljenje. U prošlosti je malo lutao, ali čini mi se da je u zadnje vrijeme izgradio neku svoju politiku. Djeluje mi kao osoba koja je spremna za kompromis, umjeren u izjavama, nije nacionalistički nastrojen, zainteresiran za rad, ima malo modernije/progresivnije razmišljanje u odnosu na većinu konzervativaca, malo je više proBiH u odnosu na većinu H političara (to mi se baš sviđa), ne libi se suprostaviti nakaradnim kadrovima (riješio se Slavice J., koja je na terenu jaka), primjereniji za S i B u odnosu na brojne druge i sl. Nadam se da u kampanji neće podleći nacionalizmu i desničarenju, da će nastaviti sa rješavanjem propalica iz stranke i da će preuzeti proaktivnu ulogu (nuđenje prijedloga rješenja i sl.). Također, očekujem da izađe iz Čovićeve sjene,a na dobrom putu je, čim malo stranku konsolidira. Generalno, od onoga što se nudi na političkoj sceni među Hrvatima, smatram da je jedan od boljih. Kao što je na primjer to Čavić među Srbima. Daleko su svi oni od nekog idelanog političara, bez mrlje, ali u ovoj našoj političkoj moćvari, među poznatijim i popularnijim političarima, a posebno s obzirom što je alternativa, sigurno su među boljim.
BiH treba više političara kao što je Raguž... Međutim, sumnjam da će moći postići značajniji rezultat pored originalnog HDZ-a...
travnik

#936 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by travnik »

sv12 wrote:

1. Velika vecina Hrvata iz BiH glasa za HDZ, prema tome, HDZ to ste svi vi Hrvati. Malo ce se Hrvata izostavati ako se kaze da je HDZ = Hrvati iz BiH i nece se pogrijesiti. Oni koji misle drugcije, neka pogledaju izborne rezultate. Vi ne morate ni ici na izbore, prglasite Covica dozivotnim predsjednikom i dajte mu blanko podrsku.

2. Zenica, Bugojno, Travnik i Jablanica su i prije rata bili vecinski bosnjacki, kao sto je Neum bio hrvatski i to jesu svi i danas. Medjutim Mostar, Stolac i Zepce su prije rata bili vecinski bosnjacki, a danas prema nekim izvorima i hrvatskim, to nisu. Vidjeti cemo na rezultatima popisa. Zato ih spominjem jer je to isto kao i u Prijedoru, Doboju, cijeloj Istocnoj Bosni itd.

3. Jeste, jeste, svim nebosnjacima je puno bolje u bosnjacim vecinskim opcinama nego svim nehrvatima ili svim nesrbima u hrvatskim odnosno srpskim. Razlika u statusu je drasticna. Osim toga Bosnjaci imaju opoziciju i koliko toliko slobodne medije, koji koliko toliko ukazuju na nepravilsnosti. Ako pogledas Sarajevo, u Sarajevu ima na funkcijama vise nebosnjaka za deset puta nego svih zaposlenih Bosnjaka u lokalnim institucijama tamo gdje su Hrvati i Srbi vecina. Zapravo tamo i nema maltene zaposlenih Bosnjaka. Razlika je dErasticna.

4. Glupost

5. Ono za naci-fasistu, sramotno, podlo i gadno. Ali o tome neka drugi brinu.

1. Besmisleno generaliziranje koje je rezultat neznanja.
2. Da, ali je etnička struktura promjenjena. Znači, ako je neki narod 40%, a nije bio većinski, a sada čini 10%, to je ok, je li eto nisu bili većina. Nakaradno. Bio narod većinski ili ne, nije u tome bit, već da je drastično izmjenjena etnička struktura.
3. Bombaš No. 1. De dokaze neke.
4. Nije glupost, nego je tako. Sebičnost, a ako nema ljudi, nema glasova, nema interesa politike. Međutim, naravno tvoje konstrukcije su utopljene u nacionalizam, pa ne može nešto drugo doprijeti.
5. Nego šta? Pročitaj šta si napisao. Generaliziraš, ocrnjuješ i lažeš o cijelom jednom narodu. Šta drugo napisati? Da si humanista, poeta..?
travnik

#937 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by travnik »

cyprus wrote:
travnik wrote:

BiH treba više političara kao što je Raguž... Međutim, sumnjam da će moći postići značajniji rezultat pored originalnog HDZ-a...

Mislim da ima više šanse od Ljubića. U SBK ima pozitivnog odjeka, budući da je u mjesec dana bio nekoliko puta, smijenio neke "nedodirljive" i sl. Teško da može biti jači od HDZ-a, ali sigurno može uzeti dosta. Opet, mnogo toga ovisi o klimi koja se stvori. Ako bude nacionalno nabijena, umjereniji teško mogu proći.
Hafis

#938 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Hafis »

Vasco da Gama wrote:
Hafis wrote: To jeste. Pristalo se u duhu onog vremena (samo da više prestane ono ludilo) i ne pomišljajući da će doći dan kada će jedan narod reći ''a što mi njima ne bi marnuli njihovo mjesto u predsjedništvu, ionako imamo viška materijala''.
I sad imamo ŽK iz ''reda hrvatskog naroda''. A predstojećim promjenama bi se desilo čak da više ne mora biti ni to formalno ''iz reda''. To je malo zeznuta situacija, stvara se jedan frustracijski osjećaj u jednom čitavom kolektivitetu i možda bi bilo ipak najbolje to izbjeći, zbog relaksacije odnosa u kući. Ustrajavanje na zamrzavanju takvog dostignutog stanja povećava frustraciju, a koliko vidim i obrnut proces povećava frustraciju kod druge skupine.
Što bi rekli u medicini: vrzino kolo. Jednom riječju zaguljeno.
zašto to treba da čudi hrvate, koji su svo vrijeme samo čekali da se ispale iz jugoslavije ili recimo hrvate koji su glasali za nezavisnu bih pa onda sa cetnicima usli u savez da formiraju hz hb?

hrvatima takva politika nija strana.
Eh, opet ratna čapri...a već smo na izmaku 2013.-e
Ja gore rekoh - vrzino kolo. Nitko tu nije baš nedužan.
sv12

#939 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by sv12 »

travnik wrote:
2. Da, ali je etnička struktura promjenjena. Znači, ako je neki narod 40%, a nije bio većinski, a sada čini 10%, to je ok, je li eto nisu bili većina. Nakaradno. Bio narod većinski ili ne, nije u tome bit, već da je drastično izmjenjena etnička struktura.
4. Nije glupost, nego je tako. Sebičnost, a ako nema ljudi, nema glasova, nema interesa politike. Međutim, naravno tvoje konstrukcije su utopljene u nacionalizam, pa ne može nešto drugo doprijeti.
5. Nego šta? Pročitaj šta si napisao. Generaliziraš, ocrnjuješ i lažeš o cijelom jednom narodu. Šta drugo napisati? Da si humanista, poeta..?
Ti nastavi vrijedjati, samo da znas da sam te prijavio jos za vrijedjanje u proslom komentaru. Nauci se kad s nekim diskutiras da ga postujes toliko da budes zahvalan sto je izdvojio svoje vrijeme da ti nesto objasni i da ga ne vrijedjas. Mogu i ja tebi sad sloziti tu svasta na kamaru, ali necu, bolje te prijaviti moderatorima za vrijedjenje, pa neka te oni sankcionisu.

Medjutim prvi put sam presao preko toga, drugi put necu. Ides na ignore, nauci se diskutirati. Svako zna vrijedjati i svako moze uzvratiti, medjutim nisu svi primitivci.
Paranoid

#940 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Paranoid »

Hafis wrote: Eh, opet ratna čapri...a već smo na izmaku 2013.-e
Ja gore rekoh - vrzino kolo. Nitko tu nije baš nedužan.
Image
Hafis

#941 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Hafis »

travnik wrote: Mislim da ima više šanse od Ljubića. U SBK ima pozitivnog odjeka, budući da je u mjesec dana bio nekoliko puta, smijenio neke "nedodirljive" i sl. Teško da može biti jači od HDZ-a, ali sigurno može uzeti dosta. Opet, mnogo toga ovisi o klimi koja se stvori. Ako bude nacionalno nabijena, umjereniji teško mogu proći.
Na neku njegovu ''umjerenu'' ulogu nepovoljno djeluje ova haranga i psihoza biti-ili ne biti koja se počinje nepotrebno stvarati oko ovih zahtijeva glede S-F. I on je limitiran minimumom ''umjerenosti'' ispod kojeg se ne smije usuditi ići, tako da će još jedno razdoblje biti ''Čović i onaj drugi HDZ-ejac''
Hafis

#942 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Hafis »

sv12 wrote:
travnik wrote:
Ti nastavi vrijedjati, samo da znas da sam te prijavio jos za vrijedjanje u proslom komentaru. Nauci se kad s nekim diskutiras da ga postujes toliko da budes zahvalan sto je izdvojio svoje vrijeme da ti nesto objasni i da ga ne vrijedjas. Mogu i ja tebi sad sloziti tu svasta na kamaru, ali necu, bolje te prijaviti moderatorima za vrijedjenje, pa neka te oni sankcionisu.

Medjutim prvi put sam presao preko toga, drugi put necu. Ides na ignore, nauci se diskutirati. Svako zna vrijedjati i svako moze uzvratiti, medjutim nisu svi primitivci.
Ako može i mene stavi na ignor. Bio bih ti zahvalan, stvarno. Evo ja ću tebe odmah.
sv12

#943 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by sv12 »

Hafis wrote: Ako može i mene stavi na ignor. Bio bih ti zahvalan, stvarno. Evo ja ću tebe odmah.
Nemam pojma koji si sad pa ti. Sorry.
travnik

#944 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by travnik »

Hafis wrote:
travnik wrote: Mislim da ima više šanse od Ljubića. U SBK ima pozitivnog odjeka, budući da je u mjesec dana bio nekoliko puta, smijenio neke "nedodirljive" i sl. Teško da može biti jači od HDZ-a, ali sigurno može uzeti dosta. Opet, mnogo toga ovisi o klimi koja se stvori. Ako bude nacionalno nabijena, umjereniji teško mogu proći.
Na neku njegovu ''umjerenu'' ulogu nepovoljno djeluje ova haranga i psihoza biti-ili ne biti koja se počinje nepotrebno stvarati oko ovih zahtijeva glede S-F. I on je limitiran minimumom ''umjerenosti'' ispod kojeg se ne smije usuditi ići, tako da će još jedno razdoblje biti ''Čović i onaj drugi HDZ-ejac''
To i jeste problem. Da se stanje normalizira, mislim da bi se dosta približio Čoviću. Ako ovako ostane, imat će dosta manje glasova. Međutim, a onda u takvoj inferiornoj poziciji, postoji opasnost od prelaska zastupnika kod Čovića i time još dodatno slabljenje stranke. U svakom slučaju, mislim da je Raguž, posebno s obzirom što trenutno imamo na političkoj sceni, među boljim.
Havatar

#945 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Havatar »

travnik wrote:
sv12 wrote:

4. Glupost

5. Ono za naci-fasistu, sramotno, podlo i gadno. Ali o tome neka drugi brinu.

Prvo pisete da ko god kaze nesto lose protiv HDZ da je to napad na Hrvate a kad vam neko drugi kaze da su Hrvati=HDZ onda kazete da je to besmisleno generaliziranje koje je rezultat neznanja :roll:
travnik

#946 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by travnik »

Havatar

Pogrešno si shvatio. Uporno govorim da se pogrešno stavlja znak jednakosti. Međutim, rekao sam da to ljudi rade i da pod tim plaštom, k'o fol borbe protiv HDZ, malo "odlepršaju" u nacionalizam.
Alfons Kauders

#947 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Alfons Kauders »

travnik wrote:

Raguz ima odlicnu priliku da se nametne kao pozitivac u cijeloj prici. Za sve propuste i grijehe 90tke moze kriviti Ljubica, a nema breme Covica koji sve vise gubi kompas i cini se da vise ni sam ne zna sta i kako dalje. Covicu ocajno treba da ponudi bilo sta bazi, bilo kakav "deal" koji bi mogao predstaviti kao neku pobjedu, jer su mu rezultati katastrofalni, tj. nikakvi.

Raguz je u odlicnoj situaciji da od 90tke napravi ozbiljnog konkurenta stozernoj stranci. Obrazovan, elokventan, nekompromitiran - i uziva dosta bolji rejting kod vecine ljudi, osobito van svoje etnije (nisu sve Bosnje i daidze glasale za Komsica, ja znam dvojicu daidzi koji glasase za Raguza).

Vjerovatno je to i razlog sto danas slusamo kako ce HDZ-ovi zajedno nastupiti na izborima, ili se cak ujediniti. Mislim da bi to bila katastrofalna greska - 90tka je nastala kao posljedica razdora u HDZ BiH i HR, te djelimicno kao reakcija na aprilski paket. U medjuvremenu se profilirao u ozbiljnu alternativu Covicevom HDZ-u. Ja sam npr. 2006 ocekivao da ce 90tka biti tvrdja desnica, a zapravo su vise otisli ka centru i podsjecaju na HDZ Hrvatske, koji je za Covicev HDZ jebena misaona imenica.

Raguz ima priliku da uradi vise za hrvatsku politiku od BiH od Ljubica, mozda cak i vise od bilo koga od rata do danas, stoga se nadam da nece sjebat stvar. Mislim da bi bilo idiotski da se ponovo ujedine s HDZ BiH, jer to nije ni u njihovom licnom interesu, a vala ni u interesu naroda. Ono sto je Komsic za SDP, to je donekle Raguz za HDZ BiH - s tim sto mislim da je Raguz ipak dosta iskusniji i ima bolje sanse za uspjeh.
daddy-kool

#948 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by daddy-kool »

Alfons Kauders wrote: Raguz je u odlicnoj situaciji da od 90tke napravi ozbiljnog konkurenta stozernoj stranci. Obrazovan, elokventan, nekompromitiran - i uziva dosta bolji rejting kod vecine ljudi, osobito van svoje etnije (nisu sve Bosnje i daidze glasale za Komsica, ja znam dvojicu daidzi koji glasase za Raguza).
Ja opet znam za Bošnjake koji su glasali za Raguža prepoznavajući u njemu pozitivnu političku snagu za BiH, a i kao kontrateža glasovima za Željka (koliko god bila mala). Za sada pozitivna ličnost na politčkoj sceni. :thumbup:
Mister Yes

#949 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Mister Yes »

madner wrote: Kladim se samo sa osobama koje me mogu pratiti po argumentaciji.

Ta lista je kratka, ti nisi na istoj.
:D zeko reko :D
oakville

#950 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by oakville »

Tri "kontradiktorna" procesa se dešavaju simultano: a) dva hdz-a se ujedinjuju pod moranjem iz Zagreba, Raguž stalno isplivava kao vodeći u svim pričama, b) ide se na promjenu načina izbora člana predsjedništva iz reda hrvatskog naroda c) Bošnjaci su odjednom na poziciji da im odgovara svaka legalna blokada iz Wash. i Dejtona, a što je dosada bila privilegija S/H stranaka.

Dakle, promjene su na pomolu :D
Post Reply