Samo i dalje bih voleo da mi neko odgovori ovo oko carine. Jel me oni zovu da dodjem na granicu ili kakav je postupak?
Ostave ti žuti papirić u sandučetu, odeš na poštu (u Sa na željezničku stanicu) i preuzmeš paket, platiš koliko kažu. Ne brini, ne moraš nigdje daleko
Za paket od 32USD sumnjam da će te cariniti (osim 3,5KM za pregled paketa, to ti ne gine), a za 59USD ovisi šta nađu u paketu..u biti trebao bi platiti PDV, jer carinske stope za suplemente, vitamine itd su obično 0 (npr za B vitamin je 0)..ali obično kad vide da su u pitanju vitamini, suplementi i sl. propuste paket na dostavu, pa platiš onih 3,5KM za pregled.
Ili ovako rečeno:
3,5 KM se plaća carinski pregled - otvore paket, pogledaju, zalijepe ponovo famoznim 'carina' selotejpom, poštar ti ga donese na vrata. Ako se dobro sjećam zapravo pošta uzima 2,5KM a pregled je 1,0KM ili tako nešto.
Ukoliko ima osnova za carinjenje (iznos prelazi 50KM), računa se po carinskim stopama, ovisno šta si naručio i odakle.
Često carinici puste pakete bez carinjenja ako iznos prelazi 50KM, ali nije nešto plaho skupo ili vrijedno (tipa telefon, neke bijesne tene i šta ti ja znam), tako da iherb paketi obično prođu bez carinjenja - jer su to paketi za osobnu upotrebu i džidžarije.
Ovisno o carinskim stopama - izračuna se iznos koji trebaš platiti. Naravno na sve to bi se trebao platiti i PDV. I bezbeli, nakače još plaćanje uplatnice i slične sitnice.
Lično, kako god izračunam, meni se isplati i sa plaćenom carinom, posebno za neke džidže za roditelje tipa omega, b complex, glukozamin bla bla, jer ovdje uzimaju lopatom.
KOD za popust prilikom prve kupovine
VKN377