Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Locked
emil_L

#926 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by emil_L »

De bolan ljudi o čemu divanite svega vam?

Čuj podjela će biti lakša ako Bošnjaka bude više... :-)
cyprus

#927 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by cyprus »

madner wrote:
cyprus wrote:
madner wrote:...a nacije imaju pravo na teritoriju.
Baš ne odustaješ od ove budalaštine :mrgreen:
Tako ti je to, kada covjek cita materiju.

Hoces opet pocet pricu u drugim znacenjima rijeci nacija ili ces postaviti citati koji nisi shvatio? :D
Baš me zanima gdje li si ti pročitao neku materiju o ovome :mrgreen:

Nacija jeste riječ sa više značenja i koliko god ti bahat i nadmen u svojim stavovima bio, tu činjenicu ne možeš promijeniti... A citati koje sam ja ranije postavljao su više nego jasni svakome ko hoće da dođe do objektivnog zaključka, a ne da nasilu dokaže ono što je prethodno sebi utuvio u glavu...

A kada bi bilo tačno to što ti govoriš - BH Srbi i BH Hrvati bi odavno imali pravo na teritoriju, pošto niko relevantan nikada nije sporio da se radi o nacijama... Jedino pokoji forumaš i kvazifilozof tipa Lavića... Nije valjda da samo Lavić i šaka forumaša stoje Srbima i Hrvatima na putu ostvarenja njehovog prava ne teritoriju u Bosni i Hercegovini? :oops:
madner

#928 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by madner »

Joj kakve gluposti valjas.

Nacija u politickom smislu ima jedno znacenje. Ako kazes da su Kurdi nacija, to je politicka poruka. Ako se poslje vadis da mislis na neko od prenesenih znacenja, samo ispadnes neozbiljan. Citat koji si ranije postavio je jasan, no samo si ti to tako shvatio i niko vise.
Nadji autora koji misli da je nacija proizvoljan pojam koji se moze ljepiti po zelji.

Cuj niko relevantan nije sporio da su oni nacije :lol: , jos jedna glupost. Ko je to kada napisao?
Seawolf

#929 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by Seawolf »

Ovako je to izgledalo na popisnicima u tri različite države, u kojima se govori istim (ili sličnim) jezikom, od zapada prema istoku:

Republika Hrvatska:
Image

Bosna i Hercegovina:
Image
Image

Republika Srbija:
Image
Image

Četiri pitanja postavljena na različite načine, a na koja se isto odgovara.

Prema ovome ispada da, kada je izjašnjavanje na popisu u pitanju, nacionalno i etničko/narodnosno izjašnjavanje, ipak znače istu stvar.

Ili, što je manje vjerovatno, ono što se na hrvatskom jeziku naziva izjašnjavanje o narodnosti, to se na bosanskom jeziku kaže etničko/nacionalno izjašnjavanje, a na srpskom jeziku izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti.
cyprus

#930 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by cyprus »

madner wrote:Joj kakve gluposti valjas.

Nacija u politickom smislu ima jedno znacenje. Ako kazes da su Kurdi nacija, to je politicka poruka. Ako se poslje vadis da mislis na neko od prenesenih znacenja, samo ispadnes neozbiljan. Citat koji si ranije postavio je jasan, no samo si ti to tako shvatio i niko vise.
Nadji autora koji misli da je nacija proizvoljan pojam koji se moze ljepiti po zelji.

Cuj niko relevantan nije sporio da su oni nacije :lol: , jos jedna glupost. Ko je to kada napisao?
:-) Kurdi jesu nacija, ali to im ni na koji način ne garantuje pravo na ekskluzivnu teritoriju... I nije to nikakvo vađenje niti preneseno značenje, nego JEDNO OD ZNAČENJA...

A ko je relevantan to sporio? Ti, ko još? Pa na popisu si imao rubriku pod nazivom etnička pripadnost/nacionalnost... Da relevantni ljudi smatraju da su to dvije odvojene stvari, valjda bi išle dvije rubrike za ta dva pojma... U svijetu postoje države koje su po ustavu doslovno višenacionalne... A kako bi nacije za koje ti tvrdiš da obavezno posjeduju pravo na svoju teritoriju mogle egzistirati u okviru jedne države, na jednoj te istoj teritoriji? Dalje, kod nas imaš 'zaštitu vitalnog NACIONALNOG interesa', koja je ugrađena u naš politički sistem doslovno pod tim nazivom... Kako ako relevantni ljudi smatraju da to tako ne treba? Koliko ti još dokaza i argumenata treba? Da te podsjetim - ti nisi ponudio niti jedan...

Manje-više u svakom riječniku ti piše da je nacija višeznačan pojam... Al eto, ti samo nastavi nedostatak argumenata kompenzirati nadmenim pristupom...
MuaDib

#931 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by MuaDib »

Seawolf wrote: Republika Hrvatska:
Image
Hravtska je pravilno postavila pitanje NARODNOST !!! 8)
Za razliku od ovih naših krembila koji su pristali na ETNIČKO/NACIONALNO IZJAŠNJAVANJE.
Seawolf

#932 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by Seawolf »

MuaDib wrote:
Image
Za razliku od ovih naših krembila koji su pristali na ETNIČKO/NACIONALNO IZJAŠNJAVANJE.
Da, da, i još su pri tome, napisali samo Hrvat/Hrvatica, kao defaultno izjašnjavanje.

Pa ti stisni, pa se izjasni drugačije.
Basvod

#933 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by Basvod »

MuaDib wrote:
Image
I na taj nacin zabili kolac u tockove svima koji hoce nekako okolo naokolo da provuku bosansku naciju. :D
Pa nisu Srbi i Hrvati budale da ne znaju sta su bosnjacki/bosanski nacionalisti naumili kad bi im se okrenula ledja.
Asimilacija ne moze proci ni lingvisticki a pogotovo zakonski tako da stvarno nema smisla vise diskutovati o tome.
Represija

#934 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by Represija »

MuaDib wrote:
Po čemu je baš to pravilno?
Mislio sam da se taj pojam "narodnost", kojim su se u SFRJ označavale nacionalne manjine više nigde ne koristi.
cyprus

#935 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by cyprus »

MuaDib wrote:Hravtska je pravilno postavila pitanje NARODNOST !!! 8)
Da sam ja pravio formular za naš popis i ja bih uradio slično kao Hrvati... Prosto zato što je jednostavnije i manje zbunjujuće... Ali ne možeš reći da je ovo kod nas nepravilno...
Martinez_

#936 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by Martinez_ »

Etnicitet, narodnost, nacionalnost. Kod nas je to sve isto jer smo nacije stvorili iz naroda, tako je kako je i to treba prihvatiti. Najviše što možemo odmaći je po pitanju verskih sloboda, da svaki Bošnjak ne mora biti musliman, Srbin pravoslavac itd.

Državne identitete na silu ne možemo izgraditi ali to i postaje bespredmetno onda kad ove tri države u potpunosti srede i relaksiraju odnose
Dozer

#937 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by Dozer »

Opet nacija, narod, etnija, vjera... :-)
Zar to nismo odavno apsolvirali? :)

Na formularu je, ako su vec htjeli da pise i "nacionalnost", trebali razdvojiti pojmove "nacionalnost" i "etnicka pripadnost".
I mirna Bosna.

E sad, to sto u ovoj drzavi 95% ljudi ne zna razlike i nasjeda na podmetanje o tome da su "nacija" i "narod/etnija" jedno te isto, ipak je drugi par rukava. Zato mi na vlasti imamo etno-nacionaliste, zar ne?

A ako pogledamo BH Ustav, vrlo je jasno da BiH ne cine 3 nacije i ostali, nego tri naroda, tj. 3 vecinske etnicke grupe (BHS), nacionalne manjine, i ostali. Ali, eto, valjda je problem procitati i lakse je lupetati proizvoljno i napamet... :izet:
Samom gornjom cinjenicom sasvim je jasno i da je nakaradni termin "vitalni nacionalni interes", kao i njegova zastita - protivustavan i nema uporiste ni u cemu.

Mi slobodno mozemo interno, tj. lokalno u BiH okviru, sve ovo poistovjecivati. Mozemo i Kurde nazivati "nacijom", nije problem. Ali - to mozemo samo mi ovdje. Ostatak svijeta sve nas iz BiH nacionalno smatra Bosancima, sto je skracenica bosanskohrecegovacke nacionalnosti, a mi se ovdje slobodno mozemo busati kako su B, H i S u BiH nacije. I time, naravno, se moze samo obrisati prkno.
emil_L

#938 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by emil_L »

Dozer wrote:Opet nacija, narod, etnija, vjera... :-)

Na formularu je, ako su vec htjeli da pise i "nacionalnost", trebali razdvojiti pojmove "nacionalnost" i "etnicka pripadnost".
I mirna Bosna.

E sad, to sto u ovoj drzavi 95% ljudi ne zna razlike i nasjeda na podmetanje o tome da su "nacija" i "narod/etnija" jedno te isto, ipak je drugi par rukava. Zato mi na vlasti imamo etno-nacionaliste, zar ne?

A ako pogledamo BH Ustav, vrlo je jasno da BiH ne cine 3 nacije i ostali, nego tri naroda, tj. 3 vecinske etnicke grupe (BHS), nacionalne manjine, i ostali. Ali, eto, valjda je problem procitati i lakse je lupetati proizvoljno i napamet... :izet:
Samom gornjom cinjenicom sasvim je jasno i da je nakaradni termin "vitalni nacionalni interes", kao i njegova zastita - protivustavan i nema uporiste ni u cemu.

Mi slobodno mozemo interno, tj. lokalno u BiH okviru, sve ovo poistovjecivati. Mozemo i Kurde nazivati "nacijom", nije problem. Ali - to mozemo samo mi ovdje. Ostatak svijeta sve nas iz BiH nacionalno smatra Bosancima, sto je skracenica bosanskohrecegovacke nacionalnosti, a mi se ovdje slobodno mozemo busati kako su B, H i S u BiH nacije. I time, naravno, se moze samo obrisati prkno.
Sljedeća stvar koja leti iz "ustava"..
biske

#939 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by biske »

madner wrote:
MMM1977 wrote:Nikako mi nije jasno da se i Bošnjaci lagano priklanjaju ideji prebrojavanja u smislu procenata stanovništva i procenata teritorije. To je put koji vodi u sigurnu podjelu države i to su jako opasne ideje a bogami i ideje koje poništavaju angažman i borbu nebošnjaka pri agresiji na BiH.

Ono čemu mi kao Bošnjaci, pa i oni koji se izjašnjavaju kao Bosanci, tj. ona grupa ljudi koja predstavlja probosanski blok, trebamo težiti jeste uspostava normalne države sa principom 1 čovjek - 1 glas. To je evropski princip i pošto se neprijatelji ove zemlje često pozivaju na evropske principe, i mi trebamo insistirati na tome.

Niko nema pravo da se odriče niti jednog pedlja ove zemlje jer je za svaki pedalj neko dao svoj život i prolijevao svoju krv. Na stranu što bi ta bošnjačka država bila osuđena na propast i nikako nam ne bi izmakao palestinski scenario.
Zato sto je to zadnja Srpska podvala. Idu na ideju da se sve tri etnicke grupe afirmisu kao nacije, a nacije imaju pravo na teritoriju.
Jednostavno koriste Deytonsko uredjenje gdje je donekle bitno sta si i averziju koju su stvorili prema drugim grupama svojim krvavim pohodom. Tako se bosanstvo od ovih ne smatra opcijom za cijelu BiH, nego novim brastvom i jedinstvom. No zapravo je afirmacija Bosnjacke nacije umjesto Bosanske put ka podjeli Bosne.
:thumbup:
put u Bošnjakistan...
madner

#940 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by madner »

cyprus wrote:
madner wrote:Joj kakve gluposti valjas.

:-) Kurdi jesu nacija, ali to im ni na koji način ne garantuje pravo na ekskluzivnu teritoriju... I nije to nikakvo vađenje niti preneseno značenje, nego JEDNO OD ZNAČENJA...

A ko je relevantan to sporio? Ti, ko još? Pa na popisu si imao rubriku pod nazivom etnička pripadnost/nacionalnost... Da relevantni ljudi smatraju da su to dvije odvojene stvari, valjda bi išle dvije rubrike za ta dva pojma... U svijetu postoje države koje su po ustavu doslovno višenacionalne... A kako bi nacije za koje ti tvrdiš da obavezno posjeduju pravo na svoju teritoriju mogle egzistirati u okviru jedne države, na jednoj te istoj teritoriji? Dalje, kod nas imaš 'zaštitu vitalnog NACIONALNOG interesa', koja je ugrađena u naš politički sistem doslovno pod tim nazivom... Kako ako relevantni ljudi smatraju da to tako ne treba? Koliko ti još dokaza i argumenata treba? Da te podsjetim - ti nisi ponudio niti jedan...

Manje-više u svakom riječniku ti piše da je nacija višeznačan pojam... Al eto, ti samo nastavi nedostatak argumenata kompenzirati nadmenim pristupom...
Cuj jesu nacija :roll: , odkud ti ta ideja?

Nacija manijaka ne znaci da su manijaci politicka cijelina koja ima drzavu, nego se time pokusav reci koliko je to uredjena grupa. Tako da to jeste preneseno znacenje. Nacija kao pojam u politickom smislu ima tacno jedno znacenje a svako drugo ili nije politicko ili je pokusaj da se izrazi nacionalizam. Kao u slucaju Kurda, kada kazu da jesu nacija.

Tako je, neke drzave su bile multinacionalne po ustavu. Kao sto je SSSR ili Jugoslavija. Mogu tako sto su obicno federacije vise nacija. Ili u slucaju AH federacija vise kraljevstva.
Ima li neka unitarna drzava kao sto je BiH da je multinacionalna?

Da te podsjetim, ti si taj koji tvrdi da su Bosanski Srbi i Hrvati priznate nacije i da to niko ne spori.

Manje vise u svakom rijecniku ti pise da se ne moze koristiti proizvoljno u politickom smislu. Pise da ako se koristi u politickom smislu znaci X.
Onda ti odes pod drugu definiciju i kazes da se moze koristi za Z i F i mijenja izraz N, te shodno tome i u politickom smislu X = N. :roll: Cime direktno pobijas osnovnu definiciju izraza.
Dozer

#941 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by Dozer »

Sta tacno? Konstitutivnost B, H i S? Slazem se u potpunosti. To pod hitno treba istejarati iz Ustava, i to nogama :D

A VNI, koliko ja znam, i ne postoji u Ustavu :)
Last edited by Dozer on 08/01/2014 11:23, edited 2 times in total.
cyprus

#942 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by cyprus »

emil_L wrote:
Dozer wrote:Opet nacija, narod, etnija, vjera... :-)

I mirna Bosna.

Sljedeća stvar koja leti iz "ustava"..
Evo sad će samo što nije :mrgreen:
Mister Yes

#943 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by Mister Yes »

cyprus wrote:Ali ne možeš reći da je ovo kod nas nepravilno...
A niti je na bilo koji način opasno po državu. Bilo bi možda opasno da piše samo "nacionalnost". Ali pošto je jasno naznačeno da se misli na nacionalnost u smislu etničke pripadnosti onda nije opasno.
cyprus

#944 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by cyprus »

madner wrote:Ima li neka unitarna drzava kao sto je BiH da je multinacionalna?
Ima. (ostavit ću sad po strani diskusiju o unitarnosti BiH).

Npr. država službenog naziva: Estado Plurinacional de Bolivia
Last edited by cyprus on 08/01/2014 11:18, edited 1 time in total.
madner

#945 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by madner »

Kakva glupost, pise tako jer postoje nacionalne manjine koje nisu ni jedna od ponudjenih etnickih grupa.

Recimo Rumun se ne moze izjasniti koja je od tri etnicke grupe, a svaka etnicka grupa u BiH ima samo jednu naciju te se ne moze izjasniti o istoj.
madner

#946 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by madner »

cyprus wrote:
Ima. (ostavit ću sad po strani diskusiju o unitarnosti BiH)
Imena?
Nema se sta raspravljati, to je oficijelno tumacenje Deytonskog sporazuma od instance zaduzene za upravo to.
cyprus

#947 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by cyprus »

madner wrote:
cyprus wrote:
Ima. (ostavit ću sad po strani diskusiju o unitarnosti BiH)
Imena?
Nema se sta raspravljati, to je oficijelno tumacenje Deytonskog sporazuma od instance zaduzene za upravo to.
Vidi edit...

PS Inače, nisam upoznat da činjenicom da se BiH oficijelno tumači kao unitarna država... Znam da je tebi vrlo mala razlika između oficijelnog tumačenja i TVOG zaključka o oficijelnom tumačenju, ali možeš li se sad potrudit pa razlučit da li se:

a) oficijelno tvrdi da je BiH unitarna država

ili si TI:

b) sam zaključio na osnovu oficijelnog tumačenja zaključio da se radi o unitarnoj državi

Znam da tebi i jedna i druga opcija izgleda isto, ali nije baš...
Last edited by cyprus on 08/01/2014 11:26, edited 2 times in total.
Mister Yes

#948 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by Mister Yes »

madner wrote:Kakva glupost, pise tako jer postoje nacionalne manjine koje nisu ni jedna od ponudjenih etnickih grupa.
Piše tako jer pojam "nacionalnost" može imati više značenja pa se time pojašnjava na koje značenje se tu konkretno misli.

I ne radi se o ponudjenim etničkim grupama već o pojednostavljenju gdje se za odgovore za koje se predviđa da će imati najviše unosa stavljaju kvadratići radi lakše obrade podataka. U gornje polje se može upisati slovima i "Bošnjak" ako želiš a kvadratići su tu samo radi pojednostavljenja obrade. Ili misliš da je kvadratić "ne izjašnjava se" također ponuđena etnička grupa? :roll:
Last edited by Mister Yes on 08/01/2014 11:27, edited 1 time in total.
Hafis

#949 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by Hafis »

Zar imate stvarno živaca ispočetka započeti onu vječnu raspravu o nacijama, narodima, narodnostima, etničkim skupinama i bla bla. :zzzz:
Pa nabilavali ste dobrih pola godine o pojmu Bosanac i Bošnjak i kako se izjasniti na popisu, i koji je od tih načina izjašnjavanja 'bolji za Bosnu''....
I sad opet :-?
Koje brdo materijala za viceve :)
Last edited by Hafis on 08/01/2014 11:28, edited 1 time in total.
Martinez_

#950 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by Martinez_ »

Dozer wrote: Mi slobodno mozemo interno, tj. lokalno u BiH okviru, sve ovo poistovjecivati. Mozemo i Kurde nazivati "nacijom", nije problem. Ali - to mozemo samo mi ovdje. Ostatak svijeta sve nas iz BiH nacionalno smatra Bosancima, sto je skracenica bosanskohrecegovacke nacionalnosti, a mi se ovdje slobodno mozemo busati kako su B, H i S u BiH nacije. I time, naravno, se moze samo obrisati prkno.

Ne možeš govoriti o jednoj naciji dokle god postoje de facto političke partije i narodni predstavnici koje biraju isključivo Bošnjaci ili Srbi ili Hrvati i koji zastupaju isključivo bošnjački ili srpski ili hrvatski interes. Zajednica koja prepoznaje zajednički politički interes je nacija. Bošnjak u Sarajevu i Novom Pazaru prepoznaju zajednički interes, i oni su jedna nacija.
Last edited by Martinez_ on 08/01/2014 11:29, edited 1 time in total.
Locked