Da li je suplja ili ne to ti ne bi zano reci, ali ne kazu ti odma na razgovoru da li si primljen ili ne, moras cekati, ako fakat nema stele i nije za nekog ko ce doci po preporuci onda im treba da malo kao vjecaju koga ce primiti, jebaji ga. Kontam ako vas je samo 4 u uzem izboru to vjecanje ce kratko trajati. Ja bi cekao jedno 7 do 10 dana i ako mi se ne jave u tih 7 do 10 dana racunao bi da od tog nema nista. Sabur.kazo wrote: Cesars je u pitanju, a da dobro si skontao bile dvije grupe po 20 ljudi i iz svake prolazi po dvoje. E sad da li je to bila ona standradna suplja javice vam neko ako budete primljeni ili se fkt ceka da jave nakon drugog razgovora?
Jadi nas nezaposlenih
Moderator: anex
-
mali_balon
#926 Re: Jadi nas nezaposlenih
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#927 Re: Jadi nas nezaposlenih
moraš ba nekog negdje imati kad se otvori mjesto da te zovne dođi ujutro
nema druge
jel ti žena radi?
nema druge
jel ti žena radi?
-
mali_balon
#928 Re: Jadi nas nezaposlenih
Jel mene pitas, ako mene pitas, da prezivljavamo sa zeninom platom. Ma nemam nigdje nikog i one koje sam imamo me odjebaseBlack swan wrote:moraš ba nekog negdje imati kad se otvori mjesto da te zovne dođi ujutro
nema druge
jel ti žena radi?
-
kazo
#929 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ipak su primili dvije cure da rade, nema veze drago mi je sto sam prosao u drugi krug. Ima nade da nije sve sa stelom 
-
mali_balon
#930 Re: Jadi nas nezaposlenih
Kako naivnokazo wrote:Ipak su primili dvije cure da rade, nema veze drago mi je sto sam prosao u drugi krug. Ima nade da nije sve sa stelom
- Truba
#931 Re: Jadi nas nezaposlenih
jes tebe pitammali_balon wrote: Jel mene pitas, ako mene pitas, da prezivljavamo sa zeninom platom. Ma nemam nigdje nikog i one koje sam imamo me odjebase. uhhh sad bi mogao filozofirati sto nisam supak i smrad bio
a žena te ne može nigdje ubaciti garant je pokušavala...
vjerovatno si imao prijatelje za kafu i kad je išlo
-
mali_balon
#932 Re: Jadi nas nezaposlenih
Zena na dnu hranidbenog lancaBlack swan wrote:jes tebe pitammali_balon wrote: Jel mene pitas, ako mene pitas, da prezivljavamo sa zeninom platom. Ma nemam nigdje nikog i one koje sam imamo me odjebase. uhhh sad bi mogao filozofirati sto nisam supak i smrad bio
a žena te ne može nigdje ubaciti garant je pokušavala...![]()
vjerovatno si imao prijatelje za kafu i kad je išlosad svi begaju
Ma bilo je svega, hajd sto "prijatelji# bjeze ali sto familija bjezi, reko sam vec valjda kontaju da je ovo stanje prelazno
- Truba
#933 Re: Jadi nas nezaposlenih
ma mislim lakše je njoj među ljudima je
samo s te strane joj je lakše da te ubaci negdje
probaj na fejsu pokrenuti grupu
ozbiljan sam
naće se neko da zna negdje nekog...
samo s te strane joj je lakše da te ubaci negdje
probaj na fejsu pokrenuti grupu
ozbiljan sam
naće se neko da zna negdje nekog...
-
jahh
#934 Re: Jadi nas nezaposlenih
Sta fali preporukama? Tako citav zapad radi. I ja da sam gazda radije bi primio nekoga preko preporuke nego nekog nepoznatog.mali_balon wrote:Kako naivnokazo wrote:Ipak su primili dvije cure da rade, nema veze drago mi je sto sam prosao u drugi krug. Ima nade da nije sve sa stelom, ne bi da te ubijam u pojam ali ipak ti ganjaj stele. Nije problem proci krug pa i drugi pa nekad i treci, problem je ako je neko bolji od tebe, sto i nije problem jel, ali veci problem su stele, preporuke, prijatelji itd itd itd.
-
mali_balon
#935 Re: Jadi nas nezaposlenih
jahh wrote:Sta fali preporukama? Tako citav zapad radi. I ja da sam gazda radije bi primio nekoga preko preporuke nego nekog nepoznatog.mali_balon wrote:Kako naivnokazo wrote:Ipak su primili dvije cure da rade, nema veze drago mi je sto sam prosao u drugi krug. Ima nade da nije sve sa stelom, ne bi da te ubijam u pojam ali ipak ti ganjaj stele. Nije problem proci krug pa i drugi pa nekad i treci, problem je ako je neko bolji od tebe, sto i nije problem jel, ali veci problem su stele, preporuke, prijatelji itd itd itd.
Po 1000ti put da ponovim, treba razlikovati preopruku tate, mame, tetka, dajdze (to je meni isto kao i stela) od pismene preporuke bivseg poslodavca.
Dakle, nemam nista protiv da se buduci poslodavac pozove na pismenu preporuku bivseg poslodavca, pa cak i da ga nazove i da ga pita kakav je radnik bio mali_balon, kao sto kazes to je na zapadu normalno.
Smeta mi kada si ti jaran sa gazdom i uvalis svog jarana jer si ga eto preporucio gazdi, ustvari to mi ne smeta ako se za tu poziciju nije ni raspisao konkurs i nije se dala lazna nada nezaposlenima. Naravno ti si gazda radi sta hoces ali eto nije fer raspisivati konkurs ako vec imas da zaposlis nekog rodjaka ili necijeg malog, jer ti kao gazda nisi duzan raspisivati konkurs.
-
jahh
#936 Re: Jadi nas nezaposlenih
Pa ne mora mi drugi poslodavac davati preporuku, mogu i pouzdani radnici recimo. Vidis ja recimo ne bih nikad raspisivao konkurs i iskljucivo preko preporuke bi ljude zaposljavao i na osnovu mojih poznanstava.
Slazem se sa tim da je glupo raspisivati konkurs ako vec ima spremnog radnika. Jedino ako ga zakon tjera, a to vec ne znam.
Slazem se sa tim da je glupo raspisivati konkurs ako vec ima spremnog radnika. Jedino ako ga zakon tjera, a to vec ne znam.
-
mali_balon
#937 Re: Jadi nas nezaposlenih
To i kazem koga ces ti zaposliti i na koji nacin to je tvoja stvar, samo onda ne raspisuj konkurs, privatne firme to nisu duzne.jahh wrote:Pa ne mora mi drugi poslodavac davati preporuku, mogu i pouzdani radnici recimo. Vidis ja recimo ne bih nikad raspisivao konkurs i iskljucivo preko preporuke bi ljude zaposljavao i na osnovu mojih poznanstava.
To sa poznanstvima je rizicno sta ako preko te porepurek primis nekog koje neposoban da obavlja posao, dok ti sad nadjes drugog radnika ti vec izgubio ugivir ili moras palcati penale, a da si birao radnika putem konkursa mozda bi bolje prosao. To sa poznanstvima je mac sa dvije ostrice, rizicno sto se znanja tice ali produktivno sto se lojalnosti i povjerenja tice.
Mene su na 3 razgovora pitali da li imam pismene preporuke poslodavaca i da ih donesem na razgovor. Nekad su mi cak trazili da navedem tri osobe i njihove telefone koje ce potvrdtiti sve sto sam rekao.
-
HrvatMusliman
#938 Re: Jadi nas nezaposlenih
Jadi nezaposlenih , ali meni se cini da ljudi previse biraju. S kolikom platom bi bili zadovoljni ako ste SSS, ili VSS. Stvarno me zanima.
- Kosato
#939 Re: Jadi nas nezaposlenih
ma, ima vecina hoce raditi ali nekom je fakat sramota da radi kao tipa konobar ili pekar ili komercijalista...svi hoce u kancelariji...
sto se tice mene meni je dovoljna i 500 - 550 -600 KM kakvo je stanje u BiH tesko je naci vecu....ali fazon je sto ja ne biram posao, vec ne mogu naci...eto jutros bio na razgovoru, razocaran odma...znam da nece biti nista...zato sto nas je bilo 13 od SSS do VSS kroz pricu sam vec saznao da je taj posao sacuvan za nekog kolegu i da je konkurs samo zbog neke politike zakona
LP
sto se tice mene meni je dovoljna i 500 - 550 -600 KM kakvo je stanje u BiH tesko je naci vecu....ali fazon je sto ja ne biram posao, vec ne mogu naci...eto jutros bio na razgovoru, razocaran odma...znam da nece biti nista...zato sto nas je bilo 13 od SSS do VSS kroz pricu sam vec saznao da je taj posao sacuvan za nekog kolegu i da je konkurs samo zbog neke politike zakona
LP
-
mali_balon
#940 Re: Jadi nas nezaposlenih
Pa zadovoljan bio bio sa 5000KM mislim da bi to pokrilo neke moje prohtjeve. A ako mislis za koliko bi radio onda je to nekih 500 do 600KM bilo koji posao, od kopanja pa do kancelarije, ispod ne mogu jer u slucaju da dobijem posao automatsi stvaraju novi troskovi.HrvatMusliman wrote:Jadi nezaposlenih , ali meni se cini da ljudi previse biraju. S kolikom platom bi bili zadovoljni ako ste SSS, ili VSS. Stvarno me zanima.
Sa tom platom bi radio samo za pio/mio i socijalno, dakle kupovinu odjece i obuce mogu zaboraviti.
-
HrvatMusliman
#941 Re: Jadi nas nezaposlenih
Konobari , plata je i veca od 500kmKosato wrote:ma, ima vecina hoce raditi ali nekom je fakat sramota da radi kao tipa konobar ili pekar ili komercijalista...svi hoce u kancelariji...
sto se tice mene meni je dovoljna i 500 - 550 -600 KM kakvo je stanje u BiH tesko je naci vecu....ali fazon je sto ja ne biram posao, vec ne mogu naci...eto jutros bio na razgovoru, razocaran odma...znam da nece biti nista...zato sto nas je bilo 13 od SSS do VSS kroz pricu sam vec saznao da je taj posao sacuvan za nekog kolegu i da je konkurs samo zbog neke politike zakona![]()
LP
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#942 Re: Jadi nas nezaposlenih
Pomno pratim temu već duže vremena, pa reko da napišem jedan kraći osvrt. Nešto je već rečeno, ali trudiću se da budem koncizan i da u nekoliko prosto-proširenih rečenica iznesem svoje viđenje.
Prvo i osnovno tačno je da ima mnogo ljudi koji non stop kukaju, a kada im se ukaže prilika istu utuše sopstvenom ljenošću. Sa mnom je pripravnički radio tip od 30-tak godina, tek završio fax. Kada ga čovjek sluša svi su mu krivi izuzev njega, a cijelu godinu je presjedio, donosio igrice na posao, a na većinu zahtjeva odgovarao je sa: "Polako", "Poslije", "Neće pobjeć". Ni sto iza sebe nije čistio. Dakle da odmah demisifikujemo priču da svi jedva čekaju posao i rad.
Druga stvar-to već i vrapci na grani znaju, ali dobro je ponoviti: posla u javnim institucijama i firmama nema bez štele. Možda nekad neko uleti čisto, u teoriji je moguće. Ali 99,9% je štela. Tako da ne treba gubiti vrijeme na te konkurse, izuzev vježbe ponašanja na intervjuima i učenja kako se piše CV, Motivacijsko pismo itd....
Treća stvar koja se uglavnom može primijeniti na mlade ljude kojima roditelji obezbjeđuju egzistenciju: volontirajte bilo gdje, krećite se među ljudima, tako se 100% lakše nalazi posao nego preko interneta. Ne pristajte na ponude koje vam vrijeđaju dostojanstvo (tipa rad 29 dana mjesecno, često prekovremeno, za 300-400 KM-to je ropstvo).
U najgorem slučaju sreća se može potražiti i u inostranstvu, mada je to za mnoge ogroman i bolan korak.
Svu sreću vam želim!
Prvo i osnovno tačno je da ima mnogo ljudi koji non stop kukaju, a kada im se ukaže prilika istu utuše sopstvenom ljenošću. Sa mnom je pripravnički radio tip od 30-tak godina, tek završio fax. Kada ga čovjek sluša svi su mu krivi izuzev njega, a cijelu godinu je presjedio, donosio igrice na posao, a na većinu zahtjeva odgovarao je sa: "Polako", "Poslije", "Neće pobjeć". Ni sto iza sebe nije čistio. Dakle da odmah demisifikujemo priču da svi jedva čekaju posao i rad.
Druga stvar-to već i vrapci na grani znaju, ali dobro je ponoviti: posla u javnim institucijama i firmama nema bez štele. Možda nekad neko uleti čisto, u teoriji je moguće. Ali 99,9% je štela. Tako da ne treba gubiti vrijeme na te konkurse, izuzev vježbe ponašanja na intervjuima i učenja kako se piše CV, Motivacijsko pismo itd....
Treća stvar koja se uglavnom može primijeniti na mlade ljude kojima roditelji obezbjeđuju egzistenciju: volontirajte bilo gdje, krećite se među ljudima, tako se 100% lakše nalazi posao nego preko interneta. Ne pristajte na ponude koje vam vrijeđaju dostojanstvo (tipa rad 29 dana mjesecno, često prekovremeno, za 300-400 KM-to je ropstvo).
U najgorem slučaju sreća se može potražiti i u inostranstvu, mada je to za mnoge ogroman i bolan korak.
Svu sreću vam želim!
-
HrvatMusliman
#943 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ameri putuju 100- 200 km dnevno do posla. Poso gdje imas smjestaj , a udaljen si 300km od doma je isto sasvim OK
- Kosato
#944 Re: Jadi nas nezaposlenih
HrvatMusliman wrote:Ameri putuju 100- 200 km dnevno do posla. Rad gdje imas smjestaj , a udaljen si 300km od doma je isto sasvim OK
kakve veze imaju ameri s nama ? kolko je znam ovo je za nasu raju a ne za njihove jade ili sta vec...pa logicno je i raditi ako imas smjestaj daleko od kuce..pa dodjes kuci za vikend ili sta vec to je sve Ok!
njima 100 - 200 km po autoputu nista a gdje je to u BiH da prelazis toliko ovdje dnevno ? to je da se slomijes vozajuci samo..
-
Googlerica
#945 Re: Jadi nas nezaposlenih
u svijetu se trazi internacionalno iskustvo,rad,volontiranje,upoznas kulture,komunikaciju na medjunaodnom poslovnom nivou,ne razumijem,zasto je takva opcija tebi najgori izbor!?_BataZiv_0809 wrote:
- stakasa
#946 Re: Jadi nas nezaposlenih
Hajde bona negdje drugo, sta solis ljudima ranuGooglerica wrote:u svijetu se trazi internacionalno iskustvo,rad,volontiranje,upoznas kulture,komunikaciju na medjunaodnom poslovnom nivou,ne razumijem,zasto je takva opcija tebi najgori izbor!?_BataZiv_0809 wrote:
-
Googlerica
#947 Re: Jadi nas nezaposlenih
stakasa,ne razumijem!
Zasto je problem otici u inostranstvo i traziti posao? Na forumu ima toliko tema o odlasku iz BiH;osobe razmmisljaju o odlasku, i odlazak ne mora biti bolan!
Zasto je problem otici u inostranstvo i traziti posao? Na forumu ima toliko tema o odlasku iz BiH;osobe razmmisljaju o odlasku, i odlazak ne mora biti bolan!
- stakasa
#948 Re: Jadi nas nezaposlenih
Nemaju papire Evropske Unije. Samo to je ogromna prepreka. A i mimo toga, nije mala stvar napustit zemlju i traziti posao negdje drugo, poci od nule, naci se u socijalnom vakuumu, bez para, neizvjesnost, pojacat ulogu autsajdera...Googlerica wrote:stakasa,ne razumijem!
Pusti ljude na miru
-
Googlerica
#949 Re: Jadi nas nezaposlenih
ama niko i ne diram he he he ! teme prste o odlasku iz BiH i meni kazes da pusim ljude na miru , o logiko !!!stakasa wrote:Nemaju papire Evropske Unije. Samo to je ogromna prepreka. A i mimo toga, nije mala stvar napustit zemlju i traziti posao negdje drugo, poci od nule, naci se u socijalnom vakuumu, bez para, neizvjesnost, pojacat ulogu autsajdera...Googlerica wrote:stakasa,ne razumijem!
Pusti ljude na miru
lakse je poceti od nule u inostrnstva,umjesto konstano zivjeti ispod pozitivne nule !
naravno,nije ni inostranstvo za svakoga !
- stakasa
#950 Re: Jadi nas nezaposlenih
Pise ti covjek ima malo djete, radio bi za petsto maraka, gleda kako da iz bule izade ti o vizijama i prednostima susreta sa novim kulturama. Uz poentiranje da ni inostrantvo nije za svakoga (izmedu redova, da za tebe jest)