Problem je izgleda skontati da drustva evoluiraju da sistemi evoluiraju, mijenja se slika svijeta, ono sto je prije 100 godina bilo nenormalno sada je normalno i obrnuto. Pa valjda i ta neka kolektivna svijest podlaze promjenama.JThomas wrote:100% čisti kapitalizam i čisti socijalizam nikad nisu postojali, niti mogu postojati. sindikati, ograničeno radno vrijeme, minimalna plata, sva ostala radnička prava, država blagostanja su sve tekovine i ideje socijalizma implementirane u kapitalizam. osim ako ne misliš da su ovo kapitalističke ideje?Gojeni H wrote:Netacno. Skoro sva veca prava radnika su ostvarena i implentirana u kapitalizmu. Ili mislis da je npr. proslava 1. maja krenula iz SSSR-a?JThomas wrote:sve su to po definiciji socijalističke tekovine. to je socijalizam izmislio u vrijeme "čistog" kapitalizma u zapadnoj evropi i to je "implementirano" u kapitalizam. mislim to što radnik ne radi od jutra do sutra i što ima normalne uslove rada.
Gdje su ljudi ginuli da bi drugi imali osmosatno radno vrijeme?
Da li je zastita na radu, zastita okolisa bila jaca u socijalistickim ili kapitalistickim zamljama?
Svjetina k'o svjetina, neka hljeba i igara. Zahvalu za civilizacijska dostignuca zasluzuje u sustini vrlo mali broj ljudi.
Ali je demokratija omogucila entuzijastima i onima posvecenim cilju da se izbore za druge.
Demokratija omogucava iskazivanje misljenja i malog covjeka.
I taj jebeni kapitalista je sigurno skontao da je bolje imati drustvo koje je sposobno da si priusti nesto nego drustvo koje je sposobn da si priusti samo saku rize. Pa jebaji ga, valjda ti sam logika nalaze da ako vec proizvodis nesto proizvodis zato da bi prodao nekome
Suvise se crno bijelo gledaju stvari, lik postavlja slike iz 1911e u 2015 i ibreti se. E jebaji ga.
Ova prica o socijalizam/kapitalizam me podsjeca na onu pricu o islamskim drustvima. Ta islamska drustva su vazda perfektna, vlada pravda, svi sretni i slicno a kad im pomenes bilo koje od tih drustava prvi odgovor im je ma to nije pravo islamsko drustvo, to oni pogresno tumace i slicno
Tako je i sa socijalizmom, kako mozemo vagati neki drustveni model koji u sustini nikada nije ni zazivio.
Ono sto je bilo socijalizam u pokusaju je skocilo samo sebi u stomak i samo sebe unistilo. Nije kapitalizam ili Regan unistio socijalizam, on se je urusio sam od sebe, iznutra. Jer da je bio tako jak superioran, savrsen, onda bi historija isla u drugom pravcu.