Lajavikrelac wrote:Nokija wrote:Tipicna nasa prica. Kriva Hrvatska sto ti nemas uredne papire i sto si ponio zalihe hrane ko da ce sutra rat. Kako ljudi ne razumijete da je to drzava za sebe i ima pravo da odredjuje svoje standarde. Ni jedna zemlja na svijetu te nece pustiti da bez vazecih papira predjes granicu, ni jedna drzava ne dozvoljava unos mesnih i mlijecnih preradjevina, kad vadis vizu za neku stranu zemlju najcesce ti traze garantno pismo i izvode iz banke. Sto bi to bilo drugacije u HR???
Ne razumiješ ti...poenta priče je da se prema Bosancima ponašaju bahato i treniraju strogoću dok Švabe, Austrijanci i ostali kad dolaze im na granicu bivaju bukvalno sa osmijehom ljubljeni u guzicu što dolaze u HR, dok naše uglavnom izvrću iz gaća i traže pare jer smo paradajz-turisti Švabo sa šatorom i punim gepekom je dobrodošao...to sam viđao svojim očima. Moj i još jedan auto sa nama su istresli naopako, čak otvarali stik dezodorans

a za nama Austrijance sa osmijehom i klanjanjem kulturno i ljubazno uz provjeru dokumenata puštaju bez da zavire u auto...osjećaš se ko najveća šuga

Procitaj uvodni post. Frajer kaze "..a ako presutis da si ponio...kazna ti je..." Dakle lik te na granici pita nosite li hranu, ti kazes ne. On ti kaze otvorite gepek, ti otvoris kad ono paleta argete pastete

Sta treba, da ti kaze aferim, bujrum, dobro doso brate
Ja licno nisam nikad imala nikakvih problema na HR granici, niti sam bila svjedok neke neprijatnosti.
Tipicno nase, odmah neko drugi kriv. Ove me price vazda podsjete na jos jednu nasu tipicnu izreku. Frajeru 30 godina, spava do 12, kad ga pitas sto ne zavrsava fax, kaze profesor ga mrzi pa mu ne da da prodje
Iz iskustva mogu reci da su u doba kad Slovenija nija bila clanica EU najgori tirani bili austrijski i italijanski granicari. Ovi su HR male mace za njih.
Jos jedna stvar, spustite malo ocekivanja kad idete u HR na more. Ne znam sta ocekujete? To sto se hrvatska 40-50 godina bavi turizmom ne znaci da vlada materijom. Naprotiv, malo sam putovala pa mogu porediti. Usluga nula bodova. Ali nista drugo nije ni za ocekivati. Citava makarska rivijera se tek poslije drugog svjetskog rata pocela razvijati. Tu su bila samo mala ribarska sela. Slijedom dogadja se tu naselilo neuko stanovnisto iz krske pozadine i nije se uspjelo ni dan danas osloboditi svog skrtog, lijenog i polu-primitivnog mentaliteta. 9 mjeseci u godini cekaju da u ta tri mjeseca dodju turisti i ti kad udjes u kupatilo uvijek makar jedna pipa curi. I sad od takve jedne konstalacije ocekivati uslugu svjetskog ranga. Nidje veze.
Ja licno iz tog razloga ne idem dole. Kad idem u HR onda samo u Istru. Dubrovnik i otoke sam ispuhala. Istra je skroz drugi svijet, mentalitet i sve ostalo. Imaju super aktivnosti Film festival u Motovunu, Jazz Festival u Groznjanu, Pula...Opatija...uhhh...doduse ja na more ne idem da se kupam i suncam.