hrvatska-more

Post Reply
mrAdil

#926 Re: hrvatska-more

Post by mrAdil »

animals wrote:Ma, mi smo krivi za sve. Nikako da skontamo da nas oni vole, ali to moraju radi EU-a tako - kako rade.

Ma nema tu volis li nekoga ili ne volis, ko koga danas voli, ni brat brata ne voli..ima samo lova i mislim u ovom slucaju EU zakoni..[/quote]

Prelazio je Adil granice EU-a i prije nego su je Latini uspostavili, pa nikada nije bilo zajebancija.

A vole nas, vole, vole... Turci.

Odes u Alanju i jos ti kazu Hosgelden i sa zadovoljstvom te usluzuju. Nikada ti Latini nece reci Dobro dosao, on to napise na tabli pored puta. a do prije par godina su ulazili u BiH bez ikakvih viza da nas... ( Heliodrom).

Kontas, znamo se!
Warashii

#927 Re: hrvatska-more

Post by Warashii »

mrAdil wrote: Bosanski standard...
Ma nemoj?

A koliki je Hrvatski?

I otkad se to cijenovnik prilagodjava nekome ko dolazi miljama daleko, a za uzvrat imas brdo hrvatskih penzionera koji more mogu samo sanjati, bas kao i bosanski?
Da i?
Ljudi moji ne mozemo mi diktirati cijene. Ako ima jeftinije i bolje onda je to extra, ja sam takodje za to.
Nije niko duzan da ide u Hrvatsku nije to nikakva obaveza, pa toliko turistickih destinacija ima a vjerujem da ima i jeftinijih ali sve zavisi ko sta trazi.
Moze odmor da bude i negdje na planini al nasem narodu nije to to, kako ce on medju rajom kad se vrati pricat dje je bio a nije bio na Makarskoj rivijeri.
animals

#928 Re: hrvatska-more

Post by animals »

mrAdil wrote:
animals wrote:Ma, mi smo krivi za sve. Nikako da skontamo da nas oni vole, ali to moraju radi EU-a tako - kako rade.

Ma nema tu volis li nekoga ili ne volis, ko koga danas voli, ni brat brata ne voli..ima samo lova i mislim u ovom slucaju EU zakoni..
Prelazio je Adil granice EU-a i prije nego su je Latini uspostavili, pa nikada nije bilo zajebancija.

Odes u Alanju i jos ti kazu Hosgelden i sa zadovoljstvom te usluzuju. Nikada ti Latini nece reci Dobro dosao, on to napise na tabli pored puta. a do prije par godina su ulazili u BiH bez ikakvih viza da nas... ( Heliodrom).

Kontas, znamo se![/quote]

Pa onda ides u Tursku na more i mirna Bosna :-D
animals

#929 Re: hrvatska-more

Post by animals »

Warashii wrote:
mrAdil wrote: Bosanski standard...
Ma nemoj?

A koliki je Hrvatski?

I otkad se to cijenovnik prilagodjava nekome ko dolazi miljama daleko, a za uzvrat imas brdo hrvatskih penzionera koji more mogu samo sanjati, bas kao i bosanski?
Da i?
Ljudi moji ne mozemo mi diktirati cijene. Ako ima jeftinije i bolje onda je to extra, ja sam takodje za to.
Nije niko duzan da ide u Hrvatsku nije to nikakva obaveza, pa toliko turistickih destinacija ima a vjerujem da ima i jeftinijih ali sve zavisi ko sta trazi.
Moze odmor da bude i negdje na planini al nasem narodu nije to to, kako ce on medju rajom kad se vrati pricat dje je bio a nije bio na Makarskoj rivijeri.
U pravu si, u Bosni ako nisi bio na moru nisi onda normalan, pa di neces na more..vazno se pohvaliti, kad te neko pita, gdje si bio, na moru naravno, a kako si se proveo, i sta si jeo, i gdje si spavao, ma to je nebitno, bio sam na moruuuuu... :D
Nokija

#930 Re: hrvatska-more

Post by Nokija »

Lajavikrelac wrote:
Nokija wrote:Tipicna nasa prica. Kriva Hrvatska sto ti nemas uredne papire i sto si ponio zalihe hrane ko da ce sutra rat. Kako ljudi ne razumijete da je to drzava za sebe i ima pravo da odredjuje svoje standarde. Ni jedna zemlja na svijetu te nece pustiti da bez vazecih papira predjes granicu, ni jedna drzava ne dozvoljava unos mesnih i mlijecnih preradjevina, kad vadis vizu za neku stranu zemlju najcesce ti traze garantno pismo i izvode iz banke. Sto bi to bilo drugacije u HR???
Ne razumiješ ti...poenta priče je da se prema Bosancima ponašaju bahato i treniraju strogoću dok Švabe, Austrijanci i ostali kad dolaze im na granicu bivaju bukvalno sa osmijehom ljubljeni u guzicu što dolaze u HR, dok naše uglavnom izvrću iz gaća i traže pare jer smo paradajz-turisti Švabo sa šatorom i punim gepekom je dobrodošao...to sam viđao svojim očima. Moj i još jedan auto sa nama su istresli naopako, čak otvarali stik dezodorans :-) a za nama Austrijance sa osmijehom i klanjanjem kulturno i ljubazno uz provjeru dokumenata puštaju bez da zavire u auto...osjećaš se ko najveća šuga :evil:
Procitaj uvodni post. Frajer kaze "..a ako presutis da si ponio...kazna ti je..." Dakle lik te na granici pita nosite li hranu, ti kazes ne. On ti kaze otvorite gepek, ti otvoris kad ono paleta argete pastete :D Sta treba, da ti kaze aferim, bujrum, dobro doso brate :lol:
Ja licno nisam nikad imala nikakvih problema na HR granici, niti sam bila svjedok neke neprijatnosti.
Tipicno nase, odmah neko drugi kriv. Ove me price vazda podsjete na jos jednu nasu tipicnu izreku. Frajeru 30 godina, spava do 12, kad ga pitas sto ne zavrsava fax, kaze profesor ga mrzi pa mu ne da da prodje :lol: :lol:

Iz iskustva mogu reci da su u doba kad Slovenija nija bila clanica EU najgori tirani bili austrijski i italijanski granicari. Ovi su HR male mace za njih.
Jos jedna stvar, spustite malo ocekivanja kad idete u HR na more. Ne znam sta ocekujete? To sto se hrvatska 40-50 godina bavi turizmom ne znaci da vlada materijom. Naprotiv, malo sam putovala pa mogu porediti. Usluga nula bodova. Ali nista drugo nije ni za ocekivati. Citava makarska rivijera se tek poslije drugog svjetskog rata pocela razvijati. Tu su bila samo mala ribarska sela. Slijedom dogadja se tu naselilo neuko stanovnisto iz krske pozadine i nije se uspjelo ni dan danas osloboditi svog skrtog, lijenog i polu-primitivnog mentaliteta. 9 mjeseci u godini cekaju da u ta tri mjeseca dodju turisti i ti kad udjes u kupatilo uvijek makar jedna pipa curi. I sad od takve jedne konstalacije ocekivati uslugu svjetskog ranga. Nidje veze.

Ja licno iz tog razloga ne idem dole. Kad idem u HR onda samo u Istru. Dubrovnik i otoke sam ispuhala. Istra je skroz drugi svijet, mentalitet i sve ostalo. Imaju super aktivnosti Film festival u Motovunu, Jazz Festival u Groznjanu, Pula...Opatija...uhhh...doduse ja na more ne idem da se kupam i suncam.
sandokann

#931 Re: hrvatska-more

Post by sandokann »

Nokija wrote:
Procitaj uvodni post. Frajer kaze "..a ako presutis da si ponio...kazna ti je..." Dakle lik te na granici pita nosite li hranu, ti kazes ne. On ti kaze otvorite gepek, ti otvoris kad ono paleta argete pastete :D Sta treba, da ti kaze aferim, bujrum, dobro doso brate :lol:
Ja licno nisam nikad imala nikakvih problema na HR granici, niti sam bila svjedok neke neprijatnosti.
Tipicno nase, odmah neko drugi kriv. Ove me price vazda podsjete na jos jednu nasu tipicnu izreku. Frajeru 30 godina, spava do 12, kad ga pitas sto ne zavrsava fax, kaze profesor ga mrzi pa mu ne da da prodje :lol: :lol:

Iz iskustva mogu reci da su u doba kad Slovenija nija bila clanica EU najgori tirani bili austrijski i italijanski granicari. Ovi su HR male mace za njih.
Jos jedna stvar, spustite malo ocekivanja kad idete u HR na more. Ne znam sta ocekujete? To sto se hrvatska 40-50 godina bavi turizmom ne znaci da vlada materijom. Naprotiv, malo sam putovala pa mogu porediti. Usluga nula bodova. Ali nista drugo nije ni za ocekivati. Citava makarska rivijera se tek poslije drugog svjetskog rata pocela razvijati. Tu su bila samo mala ribarska sela. Slijedom dogadja se tu naselilo neuko stanovnisto iz krske pozadine i nije se uspjelo ni dan danas osloboditi svog skrtog, lijenog i polu-primitivnog mentaliteta. 9 mjeseci u godini cekaju da u ta tri mjeseca dodju turisti i ti kad udjes u kupatilo uvijek makar jedna pipa curi. I sad od takve jedne konstalacije ocekivati uslugu svjetskog ranga. Nidje veze.

Ja licno iz tog razloga ne idem dole. Kad idem u HR onda samo u Istru. Dubrovnik i otoke sam ispuhala. Istra je skroz drugi svijet, mentalitet i sve ostalo. Imaju super aktivnosti Film festival u Motovunu, Jazz Festival u Groznjanu, Pula...Opatija...uhhh...doduse ja na more ne idem da se kupam i suncam.

X
Nazalost, princip najgore usluge sam osjetio i u Istri - Umagu.
sandokann

#932 Re: hrvatska-more

Post by sandokann »

Warashii wrote:
sandokann wrote: Ljetovanje moze biti jeftino, ali samo ako se ide u zemlje koje imaju cijene srazmjerne standardu lokalnog stanovnistva. Hrvatska nije to.
Moze da bude jeftino.
Al generalni problem kod nas je sto niko ne zna sta hoce, odnosno zna al k... kume.
Da mu je da ne plati vise od 300KM za 7 dana al da mu bude cisto po mogucnosti u nekom hoteskom smjestaju sa pogledom na more, da ima 3 obroka, da u diskotekama uz kupljenu ulaznicu od nekih 10KM imas 6 besplatnih napitaka po zelji, da ima kupit Avaz na svim trafikama i da ako je moguce bude 0,50KM, da se prodavac/ica ne duri kad trazi hljeb i da mu konobar ne kenja kad naruci kahvu itd. itd.

Pazi ja sam iz Zenice i generalno imam problem sa cijenama u Sarajevu. I sta sad? Treba da kenjam kako je tamo kafa i pice skuplje nego u Zenici i sl.?

Jedno su cijene hotela i apartmana, na njih utice vlasnik i to je dio koji se ne raspravlja.
Medjutim, cijenovnik u supermarketima u HR niposto nije na nivou ni njihovog standarda, ali manje - vise njihova stvar. Oni sa tim zive cijele godine.
miki.ba

#933 Re: hrvatska-more

Post by miki.ba »

Ima li neko ideju kako da prošvercujem 3-4 kg cevapa i suđukica, 2-3 kg teletine, piletinu mogu i tamo kupiti, a ovo ostalo tamo ne valja... ima tamo neke raje, a planiram zapaliti dobar roštilj za 20 ljudi, svaka ideja je dobrodošla?
sandokann

#934 Re: hrvatska-more

Post by sandokann »

animals wrote:
mrAdil wrote:

Ma nema tu volis li nekoga ili ne volis, ko koga danas voli, ni brat brata ne voli..ima samo lova i mislim u ovom slucaju EU zakoni..

Kontas, znamo se!
Pa onda ides u Tursku na more i mirna Bosna :-D[/quote]

Ko je bio u Turskoj na odmoru u Hrvatsku moze otici samo na vikend.
Nokija

#935 Re: hrvatska-more

Post by Nokija »

sandokann wrote:
Nokija wrote:

X
Nazalost, princip najgore usluge sam osjetio i u Istri - Umagu.

Vrlo moguce. Ako ides na klopu u kafanu u strogom turistickom dijelu gdje je meni debeo ko telefonski imenik i u kojoj ima 300 jela za naruciti, bices shodno tom buckurisu i usluzen. Tako ti je i u sred Pariza.
Ja volim dobro pojesti, a boga mi i popiti, pa biram gdje idem. Meni nije zao potrositi, jer ja idem na godisnji samo onda kad si mogu to i priustiti.
"Gastronomiju" u Istri tradicionalno drze Albanci. Nazalost, oni su propustili svjetske tokove ponude i potraznje u ovoj oblasti, pa su jako agresivini. Ljudi koji imaju novca ne idu kod njih jesti. Iz prostog razloga jer im je ponuda, enterijer i sve ostalo prevazidjeno.
Šveđanin

#936 Re: hrvatska-more

Post by Šveđanin »

mrAdil wrote:Dubrovnik i zaledje najvise ti puni bh dijaspora iz Skandinavije. Trebinjci Bosnjaci, koji dodju kucama u TB i zapucaju svaki dan do Srebrenog, Kupara, Mlina... poneki uzimaju hotele, apartmane... Jbg, imaju love. Rodjak mi prica, on je iz Danske, da su cijene masnije nego u DK. Ja mu se iskreno cudim da im i kune ostavi, kad moze ko pasa otici u Tursku, Tunis, Egipat.. da mu za manje love cesu jaja i jos da mu ostane. Ali, znas ti nas?
sandokann wrote:Dubrovnik je preskup, mada se to donekle moze i razumjeti. Hrvatska je napucala cijene samo tako, a cudno mi za vas iz dijaspore da se uopste palite na Hrvatsku. Zapucate u Tursku i budete gospoda sa onim sto platite. Bar vi imate love!
Hvala momci. U Hrvatsku na more ni ne planiram (možda na par dana naknadno), ja sam već uzeo aranžman za Tursku, 10 dana, Antalija, pa ćemo da vidimo kako izgleda.

Ukratko, aranžman za Dalmaciju i Tursku se skoro ni ne razlikuje ovdje kod mene, a opet bolje mi je u TR koja je jeftinija i gdje ću biti gospodin. Raja koju ja znam, a koja nema veze sa balkanom je bila u HR (skoro svi), i kažu da je fino, ali za te pare ima boljih i ljepših destinacija, ono što posebno negativno izdvajaju je kamenje na plažama.. :D
Smajic.smajo

#937 Re: hrvatska-more

Post by Smajic.smajo »

Al ovde svakakvih dezinformacija... niste dobri tita mi, na kraju sta me boli, ko hoce otici ce ko nece nece, ionako ovi sto seru ne bi isli svakako...
JohnnyS

#938 Re: hrvatska-more

Post by JohnnyS »

dječak sa šibicama

#939 Re: hrvatska-more

Post by dječak sa šibicama »

Šveđanin wrote: i kažu da je fino, ali za te pare ima boljih i ljepših destinacija, ono što posebno negativno izdvajaju je kamenje na plažama.. :D
Jeste, inace je hrvatska obala globalno poznata kao ruzna i puna kamenja.

Sta sve ovdje neces procitati....
uglavnomja

#940 Re: hrvatska-more

Post by uglavnomja »

dječak sa šibicama wrote:
Šveđanin wrote: i kažu da je fino, ali za te pare ima boljih i ljepših destinacija, ono što posebno negativno izdvajaju je kamenje na plažama.. :D

meni je hrvatska super i plaze sa kamenjem, ali ima masa ljudi kojima je plaza samo pjescana plaza. sve je to navika.
mrAdil

#941 Re: hrvatska-more

Post by mrAdil »

Tip je iz Skandinavije i za istu lovu moze birati Hrvatsku, Tursku, Egipat, Tunis, Spaniju, Tajland... Prenosi iskustva ljudi koje zaboli neka stvar za apartmane i privatne smjestaje, onda naravno kad se istresu hoce da im je sve na mjestu.
Sta je tu cudno?
dječak sa šibicama

#942 Re: hrvatska-more

Post by dječak sa šibicama »

Jedno je govoriti o cijenama, drugo laprdati o ruznoci jadranskih plaza.

Ta obala slovi kao najljepsa obala u Europi.

A ko je na sta navikao, bolje da ne idemo u tu temu... zivjeti par godina u dijaspori ne negira cinjenicu da si odrastao na obalama Sprece ili Cehotine.

Ja eto, navikli na Maldive od malena :-)
ultima_palabra

#943 Re: hrvatska-more

Post by ultima_palabra »

Hrvatska govna su slađa od nečije torte :)
Tuzla111

#944 Re: hrvatska-more

Post by Tuzla111 »

more i Bosna
dede merdzane

#945 Re: hrvatska-more

Post by dede merdzane »

dječak sa šibicama wrote:Jedno je govoriti o cijenama, drugo laprdati o ruznoci jadranskih plaza.

A ko je na sta navikao, bolje da ne idemo u tu temu... zivjeti par godina u dijaspori ne negira cinjenicu da si odrastao na obalama Sprece ili Cehotine.

I kad mogu ici na Maldive oni iz nekog razloga trebaju ici u Hrvatsku? Ne kontam.
Nokija

#946 Re: hrvatska-more

Post by Nokija »

dječak sa šibicama wrote:Jedno je govoriti o cijenama, drugo laprdati o ruznoci jadranskih plaza.

Nije mi jasno zasto se u svakom kontekstu mora spominjati dijaspora sa svojim primitivnim porijeklom i malogradjanskim manirima??????
_mufljuz_

#947 Re: hrvatska-more

Post by _mufljuz_ »

mora zato sto mu je jadan i nedovrsen zivot.
sandokann

#948 Re: hrvatska-more

Post by sandokann »

Nije globalno poznata kao ruzna, ali jeste kao stjenovita.
sandokann

#949 Re: hrvatska-more

Post by sandokann »

Hrvatska obala Jadranskog mora se smatra najčišćim morem u Europi, a ne najljepsom obalom.
Nokija

#950 Re: hrvatska-more

Post by Nokija »

O ukusima nema smisla raspravljati.
Ja sam u posljednjih 6 mjeseci bila na 3 razlicite obale. Svaka je bila lijepa na svoj nacin, po meni i ljepse od hrvatske obale. Fol je u tome sto mi nigdje more nije mirisalo kao u HR niti sam imala onaj neki morski ugodjaj kakav imam u HR. Mozda je to sve stvar navike i nostalgije.
Post Reply