Stvarno je smijesno da drzava koja ima izlaz na more ima i Pomorsko drustvo... Gdje je tu logika...?daddy-kool wrote: Da se razumijemo, za zaštitu BiH sigurno da ne trebaju neke posebne pare. Ljudi koji već rade u odgovarajućim institucijama to mogu sasvim korektno uraditi, a to što će se nešto novca dodatno potrošiti na njihove dnevnice - mislim da bi se te pare i tako potrošile na druge gluposti.
Pazi čak i nekome ko nije stručnjak za međunarodno pomorsko pravo, za samo par sati čitanja zakona i pretraživanja dokumenata, jasno je da BiH ima ova prava i da ih je prilično jednostavno i obrazložiti i odbraniti. Prilična šprdnja je napravljena od Pomorskog društva BiH, a sada me ne bi začudilo da su ljudi upućeniji od nas ovdje i da BiH ima još neka dodatna prava koja meni nisu očita (spominju se Osimski sporazumimi potvrđeni odlukom Badinterove komisije).
Peljeski most zele graditi!
- nosara
#926 Re: Peljeski most zele graditi!
- Alfons Kauders
#927 Re: Peljeski most zele graditi!
Mani se spinovanja - nigdje nisam rekao da nije trebalo ici na nju, vec da je katastrovalno vodjena.nosara wrote:Mislis da je tuzba za genocid bila nepotrebna...? Slazem se da nije bila dobro pripremljena, ali nije bila bez osnova, kao ni ova nervoza u slucaju mosta... Da ne postoji mogucnost zadiranja u interese BiH u ovom slucaju, ne bi ni bilo nikakvih pregovora ni komisija, koje su vec formirane...Alfons Kauders wrote: Zato jer smatram da je u interesu moje drzave da ne potrosi nekoliko miliona na nekog novog Sakiba Softica i da se ne blamira po svijetu.
Ali posto se ovdje patriotizam mjeri snovima o sto vise milijardi ulupanih u neku virtualnu luku i Dubai na Kleku, moram reci da bas i nisam neki patriota.
Sasvim je drugo pitanje finansija i cinjenica da susjede pas nema za sta ugrist...
A ovdje bi imali jos puno manje sanse za uspjeh.
-
jiji
#928 Re: Peljeski most zele graditi!
1.- ratni brodovi ti nisu primjer neskodljivog prolaska jer kad pri ulasku u Hr ter.vode moraju imati dopustenje Hr, radi se o ulasku vojske druge drzave sa naoruzanjem na teritorij Hr.Isto ti je s preletom vojnih aviona iznad Hr inace bi vojska bilo koje zemlje naoruzana kretala teritorijem bilo koje zemlje..
2.- ako je most dovoljno visok da ispod njega prolaze brodovi koji mogu uci u Neum nema povrede neskodljivog prolaza,ako inzistirate da BiH gradi luku dajte jamstva,napravit cemo veci most, ali ako ne sagradite luku mi kao istecena strana trazimo naknadu stete.
3.- evo ti primjer, nema povrede neskodljivog prolaza.
4.- gleda se sta realno BiH moze dokazat, a ne dal ce taj most smetat mozda nekom za 20 g. Inace bi svako ribarsko selo trazilo da se gradi most visok 200 m jer ce mozda netko nekad gradit luku.Stavi garancije da ces gradit i ako to ne ispostujes plati penale.
5.- nemas pojma kolko stete moze inacenje donjet BiH, ako se Hr zainati necete nikad uc u EU jer svaka drzava moze blokirat pregovore, a posto je to EU projekt EU ti moze uvest vize,zabranit uvoz iz BiH.... Pa se ti inati ako ti se isplati.
2.- ako je most dovoljno visok da ispod njega prolaze brodovi koji mogu uci u Neum nema povrede neskodljivog prolaza,ako inzistirate da BiH gradi luku dajte jamstva,napravit cemo veci most, ali ako ne sagradite luku mi kao istecena strana trazimo naknadu stete.
3.- evo ti primjer, nema povrede neskodljivog prolaza.
4.- gleda se sta realno BiH moze dokazat, a ne dal ce taj most smetat mozda nekom za 20 g. Inace bi svako ribarsko selo trazilo da se gradi most visok 200 m jer ce mozda netko nekad gradit luku.Stavi garancije da ces gradit i ako to ne ispostujes plati penale.
5.- nemas pojma kolko stete moze inacenje donjet BiH, ako se Hr zainati necete nikad uc u EU jer svaka drzava moze blokirat pregovore, a posto je to EU projekt EU ti moze uvest vize,zabranit uvoz iz BiH.... Pa se ti inati ako ti se isplati.
- Mister Yes
#929 Re: Peljeski most zele graditi!
Mi svakako nikad nećemo ući u EU tako da te prijetnje okači mačku o rep.
- Alfons Kauders
#930 Re: Peljeski most zele graditi!
Pa bujrum onda, ako je rijec o sitnim parama i ako spor nije osudjen na propast, sta se ceka? Zasto to drustvo ne pokrene nesto? Zasto nijedna stranka i nijedan organ izvrsne vlasti ne rade nista? U cemu je fol?daddy-kool wrote:
Da se razumijemo, za zaštitu BiH sigurno da ne trebaju neke posebne pare. Ljudi koji već rade u odgovarajućim institucijama to mogu sasvim korektno uraditi, a to što će se nešto novca dodatno potrošiti na njihove dnevnice - mislim da bi se te pare i tako potrošile na druge gluposti.
Pazi čak i nekome ko nije stručnjak za međunarodno pomorsko pravo, za samo par sati čitanja zakona i pretraživanja dokumenata, jasno je da BiH ima ova prava i da ih je prilično jednostavno i obrazložiti i odbraniti. Prilična šprdnja je napravljena od Pomorskog društva BiH, a sada me ne bi začudilo da su ljudi upućeniji od nas ovdje i da BiH ima još neka dodatna prava koja meni nisu očita (spominju se Osimski sporazumi potvrđeni odlukom Badinterove komisije).
Ili je mozda istina malo blize ovome sto ja govorim, pa nece da se late corava posla...
-
daddy-kool
#931 Re: Peljeski most zele graditi!
Čini mi se da su u pregovorima, a ukoliko se Hr ogluši na BiH prava biće i tužbe. Pomorsko društo BiH može ukazati, a insititucije BiH djelovati.Alfons Kauders wrote:Pa bujrum onda, ako je rijec o sitnim parama i ako spor nije osudjen na propast, sta se ceka? Zasto to drustvo ne pokrene nesto? Zasto nijedna stranka i nijedan organ izvrsne vlasti ne rade nista? U cemu je fol?daddy-kool wrote:
Da se razumijemo, za zaštitu BiH sigurno da ne trebaju neke posebne pare. Ljudi koji već rade u odgovarajućim institucijama to mogu sasvim korektno uraditi, a to što će se nešto novca dodatno potrošiti na njihove dnevnice - mislim da bi se te pare i tako potrošile na druge gluposti.
Pazi čak i nekome ko nije stručnjak za međunarodno pomorsko pravo, za samo par sati čitanja zakona i pretraživanja dokumenata, jasno je da BiH ima ova prava i da ih je prilično jednostavno i obrazložiti i odbraniti. Prilična šprdnja je napravljena od Pomorskog društva BiH, a sada me ne bi začudilo da su ljudi upućeniji od nas ovdje i da BiH ima još neka dodatna prava koja meni nisu očita (spominju se Osimski sporazumi potvrđeni odlukom Badinterove komisije).
Ili je mozda istina malo blize ovome sto ja govorim, pa nece da se late corava posla...
http://globus.jutarnji.hr/hrvatska/sara ... do-italije
Bosna i Hercegovina u pregovorima s Hrvatskom o gradnji Pelješkog mosta inzistirat će na nesmetanom pristupu međunarodnim vodama. Upravo to, kao i činjenica da početku gradnje treba prethoditi sporazum o granicama između BiH i Hrvatske, podizanje tog mosta odgađa barem za nekoliko godina. Predstavnici Bosne i Hercegovine, prije svega predsjedavajući Predsjedništva Bakir Izetbegović, inzistirat će na pravu BiH na slobodan pristup međunarodnim vodama. Ustavnom strukturom BiH precizirano je da je Predsjedništvo, koje je kolektivni predsjednik države, zaduženo za potpisivanje međunarodnih sporazuma i ugovora kakav je onaj o granici. Izetbegović će slijediti politiku svoje stranke SDA, a njega vjerojatno i Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH i donedavni potpredsjednik SDP-a BiH.
"SDA se uvijek zalagao i zalagat će se za nepovredivost teritorija BiH i slobodan pristup međunarodnim vodama", rekao je Sulejman Tihić, predsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućega Doma naroda Parlamenta BiH. Izetbegović, koji je član Predsjedništva SDA, ali i svi ostali dužnosnici te stranke u Vijeću ministara BiH i Parlamentu BiH slijedit će tu politiku. A što ona praktički znači, objašnjava Ševal Kovačević, predsjednik Odbora za promet SDA. On upozorava da Hrvatska ne može početi graditi Pelješki most bez suglasnosti BiH, a tu saglasnost mogu dati samo Predsjedništvo BiH i Parlament BiH. Uvjet za to jest nesmetan prilaz međunarodnim vodama. Kovačević kaže da BiH, prema Osimskim sporazumima iz 1968., ima pravo na morski koridor do nekadašnje granice SFR Jugoslavije s Italijom na moru.
Koridor. "BiH ima pravo na slobodan pristup međunarodnim vodama koridorom koji će prolaziti kroz hrvatsko more do nekadašnje granice s Italijom na moru. To je precizirano Osimskim sporazumima, a potvrđeno odlukom Badinterove komisije, u kojoj stoji da sve nekadašnje jugoslavenske republike postaju države u prijašnjim granicama. Dakle, BiH ima pravo na izlaz do međunarodnih voda i svatko tko bi potpisao sporazum koji nije u skladu s tim, izdao bi zemlju", kaže Kovačević. Po njegovu mišljenju, Hrvatska nikako ne može graditi most jer bi time prekršila pravo BiH na pristup otvorenom moru, ali i zato što se jedan par stupova tog mosta nalazi na teritoriju BiH.
-
jiji
#932 Re: Peljeski most zele graditi!
Nista od toga i Slo se pocela kacit za to, al to se kaci sa UN konvencijom o pravu mora, pa su naktaju pristali na arbitrazu po medjunarodnom pravu.Alfons Kauders wrote:Pa bujrum onda, ako je rijec o sitnim parama i ako spor nije osudjen na propast, sta se ceka? Zasto to drustvo ne pokrene nesto? Zasto nijedna stranka i nijedan organ izvrsne vlasti ne rade nista? U cemu je fol?daddy-kool wrote:
I za tuzit nekog treba odobrenje parlamenta tako da nemoze svatko tuzit u ime drzave.
-
jiji
#933 Re: Peljeski most zele graditi!
Postaju drzave u prijasnjim granicama.
Tu ti sve pise, ako Hr da BiH koridor kroz svoje vode vide nije u prijasnjim granicama, jedini nacin je neskodljiv prolaz.
Za to se i Slo kacila pa je utvrdeno da se to onda pobija jer ako das nekom dio teritorija onda ga netko drugi gubi.
Tu ti sve pise, ako Hr da BiH koridor kroz svoje vode vide nije u prijasnjim granicama, jedini nacin je neskodljiv prolaz.
Za to se i Slo kacila pa je utvrdeno da se to onda pobija jer ako das nekom dio teritorija onda ga netko drugi gubi.
- Alfons Kauders
#934 Re: Peljeski most zele graditi!
Politicka prica me ne zanima, sta je konkretno uradjeno?daddy-kool wrote:Čini mi se da su u pregovorima, a ukoliko se Hr ogluši na BiH prava biće i tužbe. Pomorsko društo BiH može ukazati, a insititucije BiH djelovati.Alfons Kauders wrote:Pa bujrum onda, ako je rijec o sitnim parama i ako spor nije osudjen na propast, sta se ceka? Zasto to drustvo ne pokrene nesto? Zasto nijedna stranka i nijedan organ izvrsne vlasti ne rade nista? U cemu je fol?daddy-kool wrote:
http://globus.jutarnji.hr/hrvatska/sara ... do-italije
Bosna i Hercegovina u pregovorima s Hrvatskom o gradnji Pelješkog mosta inzistirat će na nesmetanom pristupu međunarodnim vodama. Upravo to, kao i činjenica da početku gradnje treba prethoditi sporazum o granicama između BiH i Hrvatske, podizanje tog mosta odgađa barem za nekoliko godina. Predstavnici Bosne i Hercegovine, prije svega predsjedavajući Predsjedništva Bakir Izetbegović, inzistirat će na pravu BiH na slobodan pristup međunarodnim vodama. Ustavnom strukturom BiH precizirano je da je Predsjedništvo, koje je kolektivni predsjednik države, zaduženo za potpisivanje međunarodnih sporazuma i ugovora kakav je onaj o granici. Izetbegović će slijediti politiku svoje stranke SDA, a njega vjerojatno i Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH i donedavni potpredsjednik SDP-a BiH.
"SDA se uvijek zalagao i zalagat će se za nepovredivost teritorija BiH i slobodan pristup međunarodnim vodama", rekao je Sulejman Tihić, predsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućega Doma naroda Parlamenta BiH. Izetbegović, koji je član Predsjedništva SDA, ali i svi ostali dužnosnici te stranke u Vijeću ministara BiH i Parlamentu BiH slijedit će tu politiku. A što ona praktički znači, objašnjava Ševal Kovačević, predsjednik Odbora za promet SDA. On upozorava da Hrvatska ne može početi graditi Pelješki most bez suglasnosti BiH, a tu saglasnost mogu dati samo Predsjedništvo BiH i Parlament BiH. Uvjet za to jest nesmetan prilaz međunarodnim vodama. Kovačević kaže da BiH, prema Osimskim sporazumima iz 1968., ima pravo na morski koridor do nekadašnje granice SFR Jugoslavije s Italijom na moru.
Koridor. "BiH ima pravo na slobodan pristup međunarodnim vodama koridorom koji će prolaziti kroz hrvatsko more do nekadašnje granice s Italijom na moru. To je precizirano Osimskim sporazumima, a potvrđeno odlukom Badinterove komisije, u kojoj stoji da sve nekadašnje jugoslavenske republike postaju države u prijašnjim granicama. Dakle, BiH ima pravo na izlaz do međunarodnih voda i svatko tko bi potpisao sporazum koji nije u skladu s tim, izdao bi zemlju", kaže Kovačević. Po njegovu mišljenju, Hrvatska nikako ne može graditi most jer bi time prekršila pravo BiH na pristup otvorenom moru, ali i zato što se jedan par stupova tog mosta nalazi na teritoriju BiH.
Da nije slucajno... Nista?
I zasto je to onda tako, mislim ako su sve stranke spremne pokrenuti spor, zasto ga njihovi ljudi ne pokrecu? Zavjera neka ili sta?
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#935 Re: Peljeski most zele graditi!
i kadena triba da hočekujemo dovršenje ovog megavijadukta, južni koridor Pršuta?

-
daddy-kool
#936 Re: Peljeski most zele graditi!
Ovaj slučaj nije sličan Sloveniji koja je osporavala razgraničenje u Piranskom zalivu i htjela direktan pristup otvorenom moru (nije mi jasno na osnovu čega)jiji wrote: Nista od toga i Slo se pocela kacit za to, al to se kaci sa UN konvencijom o pravu mora, pa su naktaju pristali na arbitrazu po medjunarodnom pravu.
I za tuzit nekog treba odobrenje parlamenta tako da nemoze svatko tuzit u ime drzave.
Nas isto sljeduje koridor kao Sloveniju.
EDIT: nije mi jasno da li je Slo tražila teritorijalne vode od Hr u vidu koridora - to nemaju pravo, kao ni BiH. Ali imamo pravo na prolaz/moreuz od međunarodnih voda do Neuma sa 'non-suspendable innocent passage'.
Last edited by daddy-kool on 13/05/2013 14:01, edited 1 time in total.
- Alfons Kauders
#937 Re: Peljeski most zele graditi!
Znam, a nikome nije cudno sto i parlament i izvrsna vlast sute. Ponekad neka stranka baci izjavu o Peljeskom, malo patriotizma, i to je to. Ali niko zapravo nista ne radi, vjerovatno zato jer su svjesni da su izjave za mase jedno, a stvarnost drugo.jiji wrote: Nista od toga i Slo se pocela kacit za to, al to se kaci sa UN konvencijom o pravu mora, pa su naktaju pristali na arbitrazu po medjunarodnom pravu.
Najveci idiotizam je sto BiH i Hrvatska nisu potpisale granicni sporazum, mislim da je to prosle godine blokirao HDZ u saboru, a upravo to je uzrok cijele price.
-
daddy-kool
#938 Re: Peljeski most zele graditi!
Jesu li počeli praviti most?Alfons Kauders wrote:
Politicka prica me ne zanima, sta je konkretno uradjeno?
I zasto je to onda tako, mislim ako su sve stranke spremne pokrenuti spor, zasto ga njihovi ljudi ne pokrecu? Zavjera neka ili sta?
- Alfons Kauders
#939 Re: Peljeski most zele graditi!
Jesu, davno. Gradiliste otvoreno ima pet godina, samo radovi obustavljeni.daddy-kool wrote:Jesu li počeli praviti most?Alfons Kauders wrote:
Politicka prica me ne zanima, sta je konkretno uradjeno?
Jesi li ti ikad uopste prosao dole?
- Banksy
#940 Re: Peljeski most zele graditi!
Šute, zato što tvrde pazar, uspostavljaju cijenu za koliko će prodati interese države. Kupiće ih jednom ovećom crnom tašnom, a nama će servirati priču da se drugačije nije moglo. Provjereni scenario, još od 1993.Alfons Kauders wrote:Znam, a nikome nije cudno sto i parlament i izvrsna vlast sute. Ponekad neka stranka baci izjavu o Peljeskom, malo patriotizma, i to je to. Ali niko zapravo nista ne radi, vjerovatno zato jer su svjesni da su izjave za mase jedno, a stvarnost drugo.jiji wrote: Nista od toga i Slo se pocela kacit za to, al to se kaci sa UN konvencijom o pravu mora, pa su naktaju pristali na arbitrazu po medjunarodnom pravu.
Mater bi rođenu prodali, gdje neće državu.
- Alfons Kauders
#941 Re: Peljeski most zele graditi!
Zavisi. Ovim lozenjem o mostu ce zaluditi toliko svijeta da ce morati barem stvoriti privid da nesto rade, ako ne i pokrenuti kakav spor osudjen na propast... Cisto da nahrane nacionaliste.Banksy wrote:
Šute, zato što tvrde pazar, uspostavljaju cijenu za koliko će prodati interese države. Kupiće ih jednom ovećom crnom tašnom, a nama će servirati priču da se drugačije nije moglo. Provjereni scenario, još od 1993.
-
sanaman
#942 Re: Peljeski most zele graditi!
Zamisljam kako udarne brigade, naravno besplatno, probijaju prugu od capljine preko svitave do neuma Iapk mora biti na nasem teritoriju, jel?)...dva kolosjeka jer duplamo frekventnost vozova koji voze kontejnere....
p.s. trebalo bi i od neuma da budu dva kolosijeka...i to ce neko platiti, pardon dzaba probiti.
i ja se pitam kako bih ne moze ekonomski napredovati, pa kako ce kada vidim spremnost pojednica da MILIJARDE skrse u bure bez dna i ono malo cistog mora sto imamo zagade, jer desavaju se i havarije brodova...o zemljo, otvori se.
Ni zaobilaznice oko glavnog grada, ni autoputa kako treba, kako nam tuneli izgledaju a o zeljeznici da ne pricam...sta sve treba da prati luku
p.s. trebalo bi i od neuma da budu dva kolosijeka...i to ce neko platiti, pardon dzaba probiti.
i ja se pitam kako bih ne moze ekonomski napredovati, pa kako ce kada vidim spremnost pojednica da MILIJARDE skrse u bure bez dna i ono malo cistog mora sto imamo zagade, jer desavaju se i havarije brodova...o zemljo, otvori se.
Ni zaobilaznice oko glavnog grada, ni autoputa kako treba, kako nam tuneli izgledaju a o zeljeznici da ne pricam...sta sve treba da prati luku
-
daddy-kool
#943 Re: Peljeski most zele graditi!
Moja greška. Pitanje je trebalo biti jesu li ponovo počeli graditi most?Alfons Kauders wrote:
Jesu, davno. Gradiliste otvoreno ima pet godina, samo radovi obustavljeni.
Kako će do Dubrovnika kada uđu u EU?
Pazi, most oni mogu napraviti bez saglasnosti BiH, i mogu proći godine prije nego što se tužba podigne i da opet dobijemo za nas pogodnu presudu.
Kakvo je to pitanje i kakve veze ima sa pričom?Alfons Kauders wrote:
Jesi li ti ikad uopste prosao dole?
Nisam odavno, već dugo ne ljetujem u Hrvatskoj.
Last edited by daddy-kool on 13/05/2013 14:17, edited 1 time in total.
- Banksy
#944 Re: Peljeski most zele graditi!
Da se kladimo,Alfons Kauders wrote:Zavisi. Ovim lozenjem o mostu ce zaluditi toliko svijeta da ce morati barem stvoriti privid da nesto rade, ako ne i pokrenuti kakav spor osudjen na propast... Cisto da nahrane nacionaliste.Banksy wrote:
Šute, zato što tvrde pazar, uspostavljaju cijenu za koliko će prodati interese države. Kupiće ih jednom ovećom crnom tašnom, a nama će servirati priču da se drugačije nije moglo. Provjereni scenario, još od 1993.
loženjem pumpaju svoju gutu u koferu, ako spora i bude biće neki minoran ili s nepotpunom dokumentacijom, a narod je svakako stoka, pričaće tri dana, a onda zaboravit' k'o da nikad ničega nije ni bilo.
Naravno, sve pod uslovom da EU da zeleno svjetlo i participira u troškovima izgradnje.
-
daddy-kool
#945 Re: Peljeski most zele graditi!
Da ponovim ponovo, nikakve pare nisu potrebne dodatno mimo finansiranja postojećih institucija. Nikakve milijarde, niti će se graditi luka ili pristupni putevi u dogledno vrijeme.sanaman wrote:Zamisljam kako udarne brigade, naravno besplatno, probijaju prugu od capljine preko svitave do neuma Iapk mora biti na nasem teritoriju, jel?)...dva kolosjeka jer duplamo frekventnost vozova koji voze kontejnere....
Zašto ne zaštititi pravo BiH na pristup otvorenom moru? Zašto je dosta vas spremno reći Hrvatskoj da radi šta hoće (a nemaju prava na to, i ne rade na svojoj zemlji kako pojedinci tvrde)?
Šta fali Hrvatskoj da napravi tunel?
-
jiji
#946 Re: Peljeski most zele graditi!
Ne prvo su trazili koridor, al ne pise da imaju pravo na koridor vec samo pristup medunarodnim vodama, a to mogu samo u vidu neskodlivog prolaza, pa su se onda okrenuli suverenitetu nad cjelim zaljevim jer samo tako mogu imati dodir sa medun.vodama,pravo mora je cista matematika i samo ako kontroliraju zaljev imaju dodir svojih ter.voda s med.vodama.Ali i tu su skuzili da ce po pravu mora izgubit,pa su izglasali u parlamentu da nece prihvatit arbitrazu ako im ne dodjeli dodir njihovih s medunarodnih, sta opet nije legalno jer su se vec bili obvezali da ce prihvatit svaku odluku arbitraze.daddy-kool wrote:Ovaj slučaj nije sličan Sloveniji koja je osporavala razgraničenje u Piranskom zalivu i htjela direktan pristup otvorenom moru (nije mi jasno na osnovu čega)jiji wrote: Nista od toga i Slo se pocela kacit za to, al to se kaci sa UN konvencijom o pravu mora, pa su naktaju pristali na arbitrazu po medjunarodnom pravu.
EDIT: nije mi jasno da li je Slo tražila teritorijalne vode od Hr u vidu koridora - to nemaju pravo, kao ni BiH. Ali imamo pravo na prolaz/moreuz od međunarodnih voda do Neuma sa 'non-suspendable innocent passage'.
-
sredoje
#947 Re: Peljeski most zele graditi!
Krivo govoriš - nemaju pristup medj. vodama niti da kontroliraju cijeli zaljev. Morali bi imati more do Umaga da bi ostvarili dostup do medj. voda.jiji wrote:Ne prvo su trazili koridor, al ne pise da imaju pravo na koridor vec samo pristup medunarodnim vodama, a to mogu samo u vidu neskodlivog prolaza, pa su se onda okrenuli suverenitetu nad cjelim zaljevim jer samo tako mogu imati dodir sa medun.vodama,pravo mora je cista matematika i samo ako kontroliraju zaljev imaju dodir svojih ter.voda s med.vodama.Ali i tu su skuzili da ce po pravu mora izgubit,pa su izglasali u parlamentu da nece prihvatit arbitrazu ako im ne dodjeli dodir njihovih s medunarodnih, sta opet nije legalno jer su se vec bili obvezali da ce prihvatit svaku odluku arbitraze.daddy-kool wrote:Ovaj slučaj nije sličan Sloveniji koja je osporavala razgraničenje u Piranskom zalivu i htjela direktan pristup otvorenom moru (nije mi jasno na osnovu čega)jiji wrote: Nista od toga i Slo se pocela kacit za to, al to se kaci sa UN konvencijom o pravu mora, pa su naktaju pristali na arbitrazu po medjunarodnom pravu.
-
sanaman
#948 Re: Peljeski most zele graditi!
ovo se salis?daddy-kool wrote:Da ponovim ponovo, nikakve pare nisu potrebne dodatno mimo finansiranja postojećih institucija. Nikakve milijarde, niti će se graditi luka ili pristupni putevi u dogledno vrijeme.sanaman wrote:Zamisljam kako udarne brigade, naravno besplatno, probijaju prugu od capljine preko svitave do neuma Iapk mora biti na nasem teritoriju, jel?)...dva kolosjeka jer duplamo frekventnost vozova koji voze kontejnere....
Zašto ne zaštititi pravo BiH na pristup otvorenom moru? Zašto je dosta vas spremno reći Hrvatskoj da radi šta hoće (a nemaju prava na to, i ne rade na svojoj zemlji kako pojedinci tvrde)?
Ja ti konkretan primjer navedem, da ako imas luku moras imati i put i zeljeznicu za transport roba. Autoput u izgradnji, stici ce nekad i do Neuma. Dalje, pruga treba biti sa dva kolosjeka kako bi robu moga prevesti iz luke do odredista, a mi nemamo prugu do Neuma, jesi ikad autom isao preko svitave? Od Capljine pa do Save treba biti isto dva kolosjeka, pa ne ide samo teretni vec i putnicki saobracaj.
Na kraju kao Bosanac ne zelim da se desi havarija nekog truhlog broda na ono malo mora sto BiH ima i zagadi ga za cijelo vrijeme.
Ali tipicno BiH razmisljanje, hajmo mi luku napraviti, kako? Ma bice nafake
P.S. o odrzavanju infrastrukture, skolovanju osoblja, itd. necu ni pricati i ne treba para?
-
daddy-kool
#949 Re: Peljeski most zele graditi!
Jesi li ti uopšte pročitao ovaj post?sanaman wrote:ovo se salis?daddy-kool wrote:Da ponovim ponovo, nikakve pare nisu potrebne dodatno mimo finansiranja postojećih institucija. Nikakve milijarde, niti će se graditi luka ili pristupni putevi u dogledno vrijeme.sanaman wrote:Zamisljam kako udarne brigade, naravno besplatno, probijaju prugu od capljine preko svitave do neuma Iapk mora biti na nasem teritoriju, jel?)...dva kolosjeka jer duplamo frekventnost vozova koji voze kontejnere....
Ja ti konkretan primjer navedem, da ako imas luku moras imati i put i zeljeznicu za transport roba. Autoput u izgradnji, stici ce nekad i do Neuma. Dalje, pruga treba biti sa dva kolosjeka kako bi robu moga prevesti iz luke do odredista, a mi nemamo prugu do Neuma, jesi ikad autom isao preko svitave? Od Capljine pa do Save treba biti isto dva kolosjeka, pa ne ide samo teretni vec i putnicki saobracaj.
Na kraju kao Bosanac ne zelim da se desi havarija nekog truhlog broda na ono malo mora sto BiH ima i zagadi ga za cijelo vrijeme.
Ali tipicno BiH razmisljanje, hajmo mi luku napraviti, kako? Ma bice nafake![]()
P.S. o odrzavanju infrastrukture, skolovanju osoblja, itd. necu ni pricati i ne treba para?
-
jiji
#950 Re: Peljeski most zele graditi!
jok ,evo ti sta traze:sredoje wrote:
Krivo govoriš - nemaju pristup medj. vodama niti da kontroliraju cijeli zaljev. Morali bi imati more do Umaga da bi ostvarili dostup do medj. voda.
Odgovor hrvatskoj strani'
Odbor je, također, zaključio da Slovenija neće prihvatiti presudu Arbitražnog suda ako ne dobije izlaz u međunarodne vode.
Jožef Horvat, predsjednik Odbora za vanjsku politiku, rekao je: "Republika Slovenija će svaku odluku Arbitražnog suda, koji neće uspostaviti kontakt teritorijalnih voda Republike Slovenije s otvorenim morem, u skladu s arbitražnim sporazumom, koji osigurava ostvarivanje vitalnih interesa Slovenije, smatrati rješenjem van granica i suprotnom mandatu Arbitražnog suda."
To ti je bilo nakon sto su se javili strucnjaci za pravo mora i utvrdili da Slovenija nemoze imati dodir svojih ter.voda sa med.vodama po pravu mora i da je ta arbitraza stetna za Slo. To ti je EU, sad ce izgubit ,pa proglasit nevazecu tu arbitrazu iako su potpisali da unaprijed pristaju na ishod arbitraze,a onda opet pregovori......unedogled,jedino ce Hr vec bit u EU pa cemo biti u boljem polozaju.
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/sl ... -arbitrazi