saiks wrote:Imam pec na pelet,tj moze i na drvo,ali je sad na pelet.
Sta bi ja dobio ugradnjom ovog mjesajuceg ventila i termo glavi na radijatorima,podno nemam. Imam termostat koji bude u dnevnom boravku,a tu citam da je to kao nepotrebno ili???
Taj kotao sto nije namijenjen samo na pelet nego i na cvrsto gorivo pa je dogradjen gorionik i spremnik(pretpostavljam Centrometal), trosit ce >30% peleta u odnosu na pelet kotlove.
U gornjem postu sam malo objasnio ulogu termo glava. Kada se postigne zadana temperatura one zatvore ulazak tople vode i kada svi radijatori zatvore, kotao ide u stanje hladjenja ili odrzavanja zadane temperature kotla. Sobni termostat i termo glave ne idu zajedno. Mislim da bi se komande sudarale. Termostat trazi ukljucenje kotla a termo glava nije otvorila ili obrnuto.
Mijesajuci ventil je dobar jer pomocu njega mozes da odredis koliko zelis tople vode iz kotla da ide u sistem. ostatak se odmah vraca u kotao. Ako je podesen na 1/2(recimo), pola tople vode ide u sistem a druga polovica koja se vratila iz sistema mijesa se sa tom vodom. To je dobro kada temperature vani nisu niske pa nam ne treba 65 stepeni u sistemu.
Druga polovina tople vode zajedno sa polovinom povratne vode ide u kotao na dogrijavanje. Posto vec vracas 1/2 tople vode u kotao treba ti manje peleta da dogrijes ukupnu kolicinu.
Bez mjesajuceg ventila sva topla voda od 65 stepeni ide u sistem i dok to sve prodje vraca se prilicno ohladjena(zavisno od teperature) i onda ide na dogrijavanje. Ako se povrati 40 stepeni valja to dogrijati do 65. Tu je razlika.
Iz iskustva se isplati imati mjesajuci ventil.