Presaberi se, molim te @SkyLimite, pa odgovori na pitanje koliko je sveukupno ''zločinaca handžarovaca'' bilo nakon WWII privedeno i s dokazima osuđeno na smrt u DFJugoslaviji?SkyLimit wrote:Idealnu sliku kvare sitnice poput da su činili ratne zločine,većinom na Srbima al nisu odbijali ni pobiti muslimane koje se smatralo pomagačima partizana,da su vršili zajedničke napade sa četnicima na partizane i tako,sitnice,nebitne u ukupnom kontekstu o "gazijama".
E ja,u Francuskoj je pobunu izazvala jedna mala skupina vrlo izvjesno ubačenih komunista u redove divizije,čiji je broj bio neznatan na ukupan broj pripadnika.
Handzar divizija
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#926 Re: Handzar divizija
-
bowie
#927 Re: Handzar divizija
"Presaberi se, molim te @SkyLimite, pa odgovori na pitanje koliko je sveukupno ''zločinaca handžarovaca'' bilo nakon WWII privedeno i s dokazima osuđeno na smrt u DFJugoslaviji?"
To je malo naivno, sa 90% ljudi je svrsavano po kratkom postupku bez sudjenja (Bleiburg itd. ). Pogotovo ako si imao istetovirano SS na ruci.
To je malo naivno, sa 90% ljudi je svrsavano po kratkom postupku bez sudjenja (Bleiburg itd. ). Pogotovo ako si imao istetovirano SS na ruci.
-
jabidapitam
#928 Re: Handzar divizija
nacisti = zlocinci i (.)
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#929 Re: Handzar divizija
četnici = zločinci, svi redom, dovoljan i potreban dokaz je brada i (.)jabidapitam wrote:nacisti = zlocinci i (.)
- Opetja033
#930 Re: Handzar divizija
Gadna su vremena bila. Niko nije iz tog rata izasao cistih ruku i obraza, govoreci cak i globalno. Partizani su poslije rata ocistili citave predjele gdje su Njemci bili u vecini pa je tako jedan Apatin od gotovo 100% njemackog grada postao gotovo 100% srpski. Gotovo i desetljece posilje rata njemacki civili su bili po konc logorima. Da je recimo ARBiH oslobodila cijelu BiH i srpske civile strpala u konc logore, pobila i protjerala - danas bi se pricalo o etnickom ciscenju i vodilo bi ih se u Haag. Prvi ovi sto glorificiraju partizane. Ali kada se to isto uradi Njemcima, onda je to OK.madner wrote:Kada su im to mogli prebaciti vlastiti pripadnici, ne vidim razlog da mi ne mozemo. Kako je formirana cini mi se XIV muslimanska brigada NOP-a?
Da se razumijemo, ovako kao general poslije bitke: bosnjacko vodstvo i autoriteti su trebali mnogo ranije podrzati NOB jer je samo on garantovao opstojnost Bosne i Bosnjaka. Medjutim imajuci u vidu sporazum Cvetkovic-Macek, Bosnjaci su imali samo dva neprijatelja: velikosrbe i ustase. imajuci u vidu sumnju u jacinu NOB i njenih sansi da odnese pobjedu - sasvim je logicno bilo da se trazi savez sa Njemcima.
Ostavimo se moralisanja. Staljin je sklopio savez sa Hitlerom. Hitler je okupirao dobar dio Europe, uveo rasne zakone, Kristalna noc se vec dogodila - a niko nije htio da udje u rat protiv njega. I sada se ocekuje da jedan mali narod, kojem je prioritet bio prezivljavanje i necijepanje Bosne razmislja drugacije i moralno. U tom autonomaskom krugu nisu bili negativni prema NOB iz ideoloskih osnova, u prepiskama se moze vidjeti da niko ne govori o "bezboznicima", "komunistickoj prijetnji", itd. Jednostavno nisu zeljeli da podrze partizane zato sto nisu vjerovali u njihovu pobjedu i samim tim nisu zeljeli da zrtvuju narod. Plus je tu bilo blagog nepovjerenja zbog ranije saradnje partizana i cetnika u pokoljima nad bosnackim civilima. Da sam general prije bitke - uradio bih isto sto i oni. Sa ovim znanjem i mozgom - podrzao bih momentalno NOB.
Da budem brutalno iskren i jasan: boli me k.... i za antifasizmom i za fasizmom i za nacizmom i za komunizmom. Kada je u pitanju opstanak naroda i Bosne (kao administrativne i nedjeljive jedinice kao minimum u tom periodu) sklopicu savez sa bilo kim od gore nabrojanih i protiv bilo koga od gore nabrojanih. Ako je u interesu naroda i BiH. Nama je u interesu bila pobjeda NOB i samo i iskljucivo zbog toga su oni za mene good guys. Nisu ni Britanci, ni Sovjeti, ni Jenkiji, ni Francuzi, ni Njemci imperije izgradili na moralisanju. To ostavljam vjerskim zajednicama, politika i opstanak su preozbiljna stvar da se u kalkulaciju ubaciju tako abstraktne stvari i da se odluke donose na osnovu njih.
Last edited by Opetja033 on 22/03/2013 01:51, edited 1 time in total.
- Opetja033
#931 Re: Handzar divizija
A sta cemo sa "nebitnim sitnicama" po pitanju partizansko-cetnicke saradnje u pokoljima nad Bosnjacima istocne Hercegovine, Bosne i Sandzaka?SkyLimit wrote:da su vršili zajedničke napade sa četnicima na partizane i tako,sitnice,nebitne.
- SkyLimit
#932 Re: Handzar divizija
Opetja033,kakve veze sad ima partizansko četnička saradnja,ja sam pričao o četničkoj saradnji sa pripadnicima Handžar divizije kao odgovor na konstataciju pipidugedevetke da su se pobunili jer nisu htjeli ubijati Francuze i jevreje dok im im četnici kolju najmilije.
A omiljena aktivnost pripadnika Handžar divizije je bila zajedno sa četnicima Radivoja Kerovića istjerivati partizane sa Majevice.Zar nije nelogičnost očita?
Nisam raspoložen za duboke rasprave,samo ću reći slijedeće:
Zamislimo da imamo 10 Bošnjaka koji slučaju o Handžar diviziji:
5 će steći ružno mišljenje o njima čim čuju da su bili SS nacistička divizija
2 će steći ružno mišljenje o njima kad čuju da su činili ratne zločine,i to između ostalog i na muslimanskom stanovništvu osumljičenom da su pomagali partizane
2 će steći ružno mišljenje o njima onda kad čuju je postojao Zeleni Kadar Nešada Topčića,i tu se priključivao svako onaj koji je želio samo čuvati svoj kraj i porodicu(a nije želio u partizane),a onaj ko je želio da lijepo zaradi i za interese Nijemaca ganja partizane širem ovih prostora daleko od doma svog,išao je u Handžar
Ostaje još onaj 1/10 koji i nakon svega iz ko zna kojeg razloga gleda blagonaklono na 13.oružanu brdsku diviziju SS-a "Handžar".
A omiljena aktivnost pripadnika Handžar divizije je bila zajedno sa četnicima Radivoja Kerovića istjerivati partizane sa Majevice.Zar nije nelogičnost očita?
2 će steći ružno mišljenje o njima kad čuju da su činili ratne zločine,i to između ostalog i na muslimanskom stanovništvu osumljičenom da su pomagali partizane
2 će steći ružno mišljenje o njima onda kad čuju je postojao Zeleni Kadar Nešada Topčića,i tu se priključivao svako onaj koji je želio samo čuvati svoj kraj i porodicu(a nije želio u partizane),a onaj ko je želio da lijepo zaradi i za interese Nijemaca ganja partizane širem ovih prostora daleko od doma svog,išao je u Handžar
Ostaje još onaj 1/10 koji i nakon svega iz ko zna kojeg razloga gleda blagonaklono na 13.oružanu brdsku diviziju SS-a "Handžar".
-
matematicar_teski
#933 Re: Handzar divizija
Partizani = vecinom zlocinci
cetnici=Svi zlocinci
ustase=zlocinci
handzar=neki zlocinci
cetnici=Svi zlocinci
ustase=zlocinci
handzar=neki zlocinci
-
stokton
#934 Re: Handzar divizija
E o ovome sam govorio na drugoj temi i niko mi ne odogovri, izgleda da je jednoumcima džaba davat dokaze, oni opet po svome.Opetja033 wrote:A sta cemo sa "nebitnim sitnicama" po pitanju partizansko-cetnicke saradnje u pokoljima nad Bosnjacima istocne Hercegovine, Bosne i Sandzaka?SkyLimit wrote:da su vršili zajedničke napade sa četnicima na partizane i tako,sitnice,nebitne.
Opet da ponovim i ovdje da se bogdo formirala 41. puno nevinih života bilo bi sačuvano od četničkog orgijanja (ovdje podrazumjevam i tzv. partizane koji su se borili protiv "turaka" a ne okupatora).
-
Heller
#935 Re: Handzar
Znam da je star post al interesuje me dali su se ljudi iz Goražda borili u CCCP ono masovno i gdjeEborg wrote:Handžar divizija nije smjela operirati izvan granica NDH, takav je bio dogovor.
Jedini boravak te divizije van "domovine" je bio na obuci u Francuskoj i Njemačkoj.
Moguće da su bili članovi neke druge divizije/grupe. Ne znam ni ja kako no djed jednog mog prijatelja je završio kao američki zarobljenik u Normandiji a djed drugog je bio u Mađarskoj. I jedan i drugi u "pravoj njemačkoj" jedinici sa njemačkim vojnicima, obojica nasilno regrutovani.
Moguće je da vi govorite o "Legionarima" koji su se borili u Staljingradu.
Pokusavam sklopiti neke kockice od djedu koji je proso od SS do Partizana
-
racionalista
#936 Re: Handzar
Kako se nisu borili, znam da je babin amidza rahmetli vazda na Đozu govorio kako je regrutovo djecu i momke i posla ih na Rusiju odakle se nikad nisu vratili.Heller wrote:Znam da je star post al interesuje me dali su se ljudi iz Goražda borili u CCCP ono masovno i gdjeEborg wrote:Handžar divizija nije smjela operirati izvan granica NDH, takav je bio dogovor.
Jedini boravak te divizije van "domovine" je bio na obuci u Francuskoj i Njemačkoj.
Moguće da su bili članovi neke druge divizije/grupe. Ne znam ni ja kako no djed jednog mog prijatelja je završio kao američki zarobljenik u Normandiji a djed drugog je bio u Mađarskoj. I jedan i drugi u "pravoj njemačkoj" jedinici sa njemačkim vojnicima, obojica nasilno regrutovani.
Moguće je da vi govorite o "Legionarima" koji su se borili u Staljingradu.
Pokusavam sklopiti neke kockice od djedu koji je proso od SS do Partizana
-
stokton
#937 Re: Handzar divizija
Ma muftija govori istinu, a sada druga je stvar što nekoga istina boliPipiDugaDevetka wrote:Samo da prikažem i na ovoj stranici muftijinu super odličnu govoranciju u vezi sa handžarovcima, u Malmeu:
![]()
- SkyLimit
#938 Re: Handzar divizija
Pa ja,kad već može u BiH vozač autobusa kritikovati Sušićeve taktičke zamisli i nametati svoje ideje da su bolje,onda je i muftija najkompetentniji da priča o historiji,naravno nema sumnje da je krajnje objektivan kad priča o historiji svog naroda.
Ja ću ipak,da izvinite,više vjerovati onome što su o historiji Handžar divizije pisali-historičari,iz recimo po mnogima najboljeg dijela o njima:
George Lepre:"Himmler's Bosnian Division"
Spominje ih i Vladimir Dedijer u svom dijelu "Genocid nad Muslimanima 1941-45",no on je bio komunista pa se može sa određenom dozom skepse čitati šta on piše o njima,to ne osporavam.
U svakom slučaju,onaj koji je čitao o njima u djelima historičara,vjerovatno će imati isto mišljenje ko i ja,a to je da nisu donijeli ništa dobra ni drugima ni svome narodu,većinom su u crno zavijali i jedne i druge,jedino što moram priznati da vidjeti vojsku sačinjenu od Bošnjaka,onako disciplinovanu,uniformisanu,urednu izgleda doista impresivno,no na tom vizualnom se zaustavljava sva moja pozitivna impersija o njima.
A oni koji će o njima izgraditi mišljenje na osnovu onoga što pričaju i pišu muftije poput Zokorlića,ili novinari poput Fatmira Alispahića,će pričati o romantičnim borcima za autonomiju Bosne,koji su štitili Bošnjački narod i podigli veliku pobunu protiv Hitlera kad su spoznali nacističke zločine.
Uz uvjek neizostavan komentar da je dokazano da pripadnici Handžar divizije nisu ubili ni jednog Židova.
Naravno,dobronamjerno se izostavi činjenica da su ustaše već strpali u logore ili pobili ono malo Židova što je živjelo u BiH prije dok je Handžar divizija uopće osnovana.
Da ne bude sve crno,jedna anegdota iz Lepreove knjige:
Bio je praznik Bajram,vojnicima je u kampu priređeno malo slavlje,kad vojnika pod imenom Mujo previše ponese,podiže mitraljez i poče pucati u nebo.
Vidio to Njemački oficir i počne trčati prema Muji galameći "vojniče Mujo,odmah prestani,trošiš municiju uzalud,razumiješ li šta ti govorim!?"
A Mujo razdragano odgovara "jawohl komandant!",okrenu se na drugu stranu i nastavi pucati.
Ja ću ipak,da izvinite,više vjerovati onome što su o historiji Handžar divizije pisali-historičari,iz recimo po mnogima najboljeg dijela o njima:
Spominje ih i Vladimir Dedijer u svom dijelu "Genocid nad Muslimanima 1941-45",no on je bio komunista pa se može sa određenom dozom skepse čitati šta on piše o njima,to ne osporavam.
U svakom slučaju,onaj koji je čitao o njima u djelima historičara,vjerovatno će imati isto mišljenje ko i ja,a to je da nisu donijeli ništa dobra ni drugima ni svome narodu,većinom su u crno zavijali i jedne i druge,jedino što moram priznati da vidjeti vojsku sačinjenu od Bošnjaka,onako disciplinovanu,uniformisanu,urednu izgleda doista impresivno,no na tom vizualnom se zaustavljava sva moja pozitivna impersija o njima.
A oni koji će o njima izgraditi mišljenje na osnovu onoga što pričaju i pišu muftije poput Zokorlića,ili novinari poput Fatmira Alispahića,će pričati o romantičnim borcima za autonomiju Bosne,koji su štitili Bošnjački narod i podigli veliku pobunu protiv Hitlera kad su spoznali nacističke zločine.
Uz uvjek neizostavan komentar da je dokazano da pripadnici Handžar divizije nisu ubili ni jednog Židova.
Naravno,dobronamjerno se izostavi činjenica da su ustaše već strpali u logore ili pobili ono malo Židova što je živjelo u BiH prije dok je Handžar divizija uopće osnovana.
Bio je praznik Bajram,vojnicima je u kampu priređeno malo slavlje,kad vojnika pod imenom Mujo previše ponese,podiže mitraljez i poče pucati u nebo.
Vidio to Njemački oficir i počne trčati prema Muji galameći "vojniče Mujo,odmah prestani,trošiš municiju uzalud,razumiješ li šta ti govorim!?"
A Mujo razdragano odgovara "jawohl komandant!",okrenu se na drugu stranu i nastavi pucati.
- PipiDugaDevetka
#939 Re: Handzar divizija
Što ga više mrzite, muftija mi je sve draži i draži.SkyLimit wrote:Pa ja,kad već može u BiH vozač autobusa kritikovati Sušićeve taktičke zamisli i nametati svoje ideje da su bolje,onda je i muftija najkompetentniji da priča o historiji,naravno nema sumnje da je krajnje objektivan kad priča o historiji svog naroda.
- PipiDugaDevetka
#940 Re: Handzar divizija
OsumLJičen si!SkyLimit wrote:Opetja033,kakve veze sad ima partizansko četnička saradnja,ja sam pričao o četničkoj saradnji sa pripadnicima Handžar divizije kao odgovor na konstataciju pipidugedevetke da su se pobunili jer nisu htjeli ubijati Francuze i jevreje dok im im četnici kolju najmilije.
-
theTruePath
#941 Re: Handzar divizija
Evo jedan tekst o handzar vojniku koji je nakon rata pobjegao u Kanadu
http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=17495
http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=17495
- novi.dan.nova.nafaka
#942 Re: Handzar divizija
Da se pritefterim...
- PipiDugaDevetka
#943 Re: Handzar divizija
......
Last edited by PipiDugaDevetka on 22/03/2013 06:37, edited 1 time in total.
- PipiDugaDevetka
#944 Re: Handzar divizija
PipiDugaDevetka wrote:I ti si osumLJičen!novi.dan.nova.nafaka wrote:Da se pritefterim...
- SkyLimit
#945 Re: Handzar divizija
Eto pipidugadevetka,uhvati se tog "osumLJičen",i postavi još 10 puta muftijin klip,tebe istina ne zanima,pripadnici Handžar divizije za tebe ostaju "gazije" i gotovo.
Po sopstvenom priznanju nisi pročitao ništa relevantno o njima,al nema veze,reko muftija.
Još kad pronađeš tekstove Fatmira Alispahića o njima, gazije će ti još više porasti u očima.
Po sopstvenom priznanju nisi pročitao ništa relevantno o njima,al nema veze,reko muftija.
Još kad pronađeš tekstove Fatmira Alispahića o njima, gazije će ti još više porasti u očima.
- PipiDugaDevetka
#946 Re: Handzar divizija
Isto k'o što moj prof. srednjoškolski iz istorije što je prešutio činjenicu da su handžarovci napravili jedinu evropsku pobunu u SS jedinicama i šta bi na kraju? Samo sedam Handžarovaca sa dokazima presuđeno na smrt u DFJugoslaviji, a vamo meni Muslimanu nabijaše kompleks niže vrijednosti da su mi preci bili nacisti.SkyLimit wrote:Eto pipidugadevetka,uhvati se tog "osumLJičen",i postavi još 10 puta muftijin klip,tebe istina ne zanima,pripadnici Handžar divizije za tebe ostaju "gazije" i gotovo.
Fuj!
- SkyLimit
#947 Re: Handzar divizija
Nemoj u sebi ogledati cijeli jedan narod,to što ti ako se kaže otvoreno da je Handžar divizija bila nacistička vidiš kao uvredu za cijeli Bošnjački,ili kao što ti kažeš Muslimanski narod, to je tvoj problem.
A to što su komunisti odlučili procesuirati i osuditi samo oficire Handžar divizije a ne ganjati obične vojnike(od kojih su mnogi iskoristili amnestiju i krajem rata se priključilo partizanima),umjesto da im se zahvališ,ti sad to koristiš kao argument da proglašavaš diviziju manje zločinačkom nego što jeste bila.
Oni su,kao i svaka druga SS divizija,bez ikakavih skrupula ubijali civile osumnjičene nekad osnovano,a nekad i ne,da su pomagači partizana.
A kad se toliko dičiš tom antifašističkom pobunom šašice Handžaraca predvođenih ubačenim komunistima ,da se ne ponavljam koliko je divizija imala pripadnika a koliko je njih učestovalo u pobuni,samo jedno pitanje?
Znaš li ko je ugasio tu pobunu?
Ja ću ti reći.
Kolega muftije Zokorlića,muftija Halim Malkoč,imam Handžar divizije
A to što su komunisti odlučili procesuirati i osuditi samo oficire Handžar divizije a ne ganjati obične vojnike(od kojih su mnogi iskoristili amnestiju i krajem rata se priključilo partizanima),umjesto da im se zahvališ,ti sad to koristiš kao argument da proglašavaš diviziju manje zločinačkom nego što jeste bila.
Oni su,kao i svaka druga SS divizija,bez ikakavih skrupula ubijali civile osumnjičene nekad osnovano,a nekad i ne,da su pomagači partizana.
A kad se toliko dičiš tom antifašističkom pobunom šašice Handžaraca predvođenih ubačenim komunistima ,da se ne ponavljam koliko je divizija imala pripadnika a koliko je njih učestovalo u pobuni,samo jedno pitanje?
Znaš li ko je ugasio tu pobunu?
Ja ću ti reći.
Kolega muftije Zokorlića,muftija Halim Malkoč,imam Handžar divizije
- PipiDugaDevetka
#948 Re: Handzar divizija
Citat:
Adil Zulfikarpasic:
Adil Zulfikarpasic:
“Kad govorimo o protestima muslimana protiv zlocina sto su proizlazili iz Paveliceve rasne politike, ne treba zaboraviti i ovu cinjenicu:
U citavoj historiji Hitlerove vojske jedna jedina pobuna sto se dogodila u toku Drugog svjetskog rata bila je pobuna muslimanske XIII Handzar-divizije u Francuskoj, u Villefrancheu. Kad su dobili naredjenje da ubijaju Francuze, oni su ustali protiv njemackih oficira i stali na stranu partizana. Onda su bili opkoljeni i svaki je peti vojnik strijeljan. Divizija se mobilizirala za vrijeme NDH od djece muslimana koje su poklali cetnici u Foci i ostaloj istocnoj Bosni. Ti ljudi su bili spremni da se bore protiv cetnika, ali su ih odredili za Istocni front, a prije toga ih poslali na vojnu izobrazbu u juznu Francusku. Ima tu jos jedan fenomen. Jedini spomenik okupacionim trupama je spomenik XIII Handzar-diviziji, koja je izginula zajedno s Francuzima. I Francuzi su ponudili jugoslavenskoj vladi park usred grada Villefranchea, ali ona to nije prihvatila. Bio je napravljen i spomenik, koji je Mitra Mitrovic vratila iz Rijeke, nije dopustila da ide u Francusku. Bili su to mladici iz Bosne i Hercegovine koji su otkazali poslusnost Hitlerovim oficirima i odbili da se bore protiv francuskih partizana. Prezivjeli nakon strijeljanja poslani su na Istocni front i ondje gotovo svi izginuli.”
- SkyLimit
#949 Re: Handzar divizija
peti vojnik od čega?Kad su dobili naredjenje da ubijaju Francuze, oni su ustali protiv njemackih oficira i stali na stranu partizana. Onda su bili opkoljeni i svaki je peti vojnik strijeljan
Handžar divizija je brojala preko 20 hiljada vojnika.
Ne mogu sad da tražim koliko ih je tačno streljano zbog pobune,vidim da wikipedija kaže
Postoje različite brojke o strijeljanim pobunjenicima - od 14, preko 78 do 150.
-
kongres
#950 Re: Handzar divizija
imam namjeru ove godine posjetiti villefranche-francuzi ne mogu vjerovati kada im pricam o tome tako da sam isprintao nekoliko stranica koje ljudi prihvataju sa interesovanjem-vrlo malo ih zna o tome-ja koliko mogu objasnjavam i mogu reci da ima intersesa kod francuza ali sta radi vlast u bosni po tom pitanju-NISTAPipiDugaDevetka wrote:Citat:
Adil Zulfikarpasic:
“Kad govorimo o protestima muslimana protiv zlocina sto su proizlazili iz Paveliceve rasne politike, ne treba zaboraviti i ovu cinjenicu:
U citavoj historiji Hitlerove vojske jedna jedina pobuna sto se dogodila u toku Drugog svjetskog rata bila je pobuna muslimanske XIII Handzar-divizije u Francuskoj, u Villefrancheu. Kad su dobili naredjenje da ubijaju Francuze, oni su ustali protiv njemackih oficira i stali na stranu partizana. Onda su bili opkoljeni i svaki je peti vojnik strijeljan. Divizija se mobilizirala za vrijeme NDH od djece muslimana koje su poklali cetnici u Foci i ostaloj istocnoj Bosni. Ti ljudi su bili spremni da se bore protiv cetnika, ali su ih odredili za Istocni front, a prije toga ih poslali na vojnu izobrazbu u juznu Francusku. Ima tu jos jedan fenomen. Jedini spomenik okupacionim trupama je spomenik XIII Handzar-diviziji, koja je izginula zajedno s Francuzima. I Francuzi su ponudili jugoslavenskoj vladi park usred grada Villefranchea, ali ona to nije prihvatila. Bio je napravljen i spomenik, koji je Mitra Mitrovic vratila iz Rijeke, nije dopustila da ide u Francusku. Bili su to mladici iz Bosne i Hercegovine koji su otkazali poslusnost Hitlerovim oficirima i odbili da se bore protiv francuskih partizana. Prezivjeli nakon strijeljanja poslani su na Istocni front i ondje gotovo svi izginuli.”