TV uređaji - sve o tome

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
joyjoy

#926 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by joyjoy »

Iza Horizonta wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Iza Horizonta wrote: najskuplji panasonic kešom je 2500km http://www.genelec.ba/panasonic-led-ful ... e-400hz-p2 nebi ga džabe...
Šta mu je mahana? Uzimajući u obzir da je Panasonic s plasmama bio jedno vrijeme vrh.
Za razliku od LG_a, sve mu je mahana.

Ja bi se prvi zaletio na ovaj tv , 65" brand Panasonic , povoljno ! Da li može neko objašnjenje ?
zomri

#927 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zomri »

Izašla cijena LG Signature 65'' OLEDa

http://www.techhive.com/article/3031749 ... -8000.html
moke_31

#928 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by moke_31 »

zomri wrote:Izašla cijena LG Signature 65'' OLEDa

http://www.techhive.com/article/3031749 ... -8000.html
Po onome što sam pročitao u ovom članku teško da OLED ikad postane mainstream, odnosno da mu cijena bude prihvatljiva prosječnom potrošaču s obzirom na trošak i kompleksnost pravljenja OLED panela.

U članku daju referencu na neku novu tehnologiju quantum dots (kojoj se navodno sad svi TV prozivođači okreću), koja pruža iste ili pribiližno iste mogućnosti kao i OLED izuzev dubine crne i mnogo je cjenovno prihvatljivija od OLED-a.

Međutim, postoji velika zabrinutost za okolinu jer se quantum dots proizvode od kadmiuma koji je otrovan i na crnoj listi je mnogih oeganizacija koje se bave zaštitom okoliša.
zomri

#929 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zomri »

Ovaj OLED je najbolji TV ikad proizveden i relativno je jeftina početna cijena od 8K zelenih. Ići će to za par mjeseci ispod 5K sigurno.

OLED će postati mainstream tek od iduće godine kad počnu izlaziti prvi ekrani napravljeni u LG-jevoj novoj farmi koja je trenutno u izgradnji. A i kada izađe ovogodišnja serija četvrte generacije LG OLEDa u martu očekivati je dodatno padanje cijena starijih modela. Neće faliti OLEDa ni za obične smrtnike...

Quantum dot u kvaliteti slike nikad neće doći ni blizu OLEDa, smiješno poređenje. Razlika uživo je frapantno visoka, a ni oni nisu baš jeftini.
ja71

#930 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by ja71 »

Quantum Dot je u stvari malo bolji LCD.
U odnosu na (klasicni) LCD poboljsan je :
- kvalitet (vjernost) boja
- moguce je jace pozadinsko osvjetljenje sto rezultira intezivnijom bijelom bojom.

Ostale mane LCD-a su ostale: kontrast, crna boja i ogranicen ugao gledanja.

jedinu prednost koju Quantum Dot ima u odnosu na OLED je intezivnija bijela boja.

Medjutim upravo to moze biti presudno (odnosno zavarati kupca) kod kupovine .
TV koji na prvo gledanje ima intezivniju/svjetliju sliku ce prije biti prodan prosjecnom kupcu.

prednost OLEDa se moze tek u tamnijoj prostoriji uociti: jaci kontrast odnosno vjernija crna boja sto rezulrira prirodnijom slikom.

Trenutno je LG jedini proizvodjac OLEDa. tek od skora je Panasonic poceo kupovati OLED panele od LG-a.
To je razlog zasto je OLED trenutno skup: nedostatak konkurencije.
Cijene se namjerno drze visokim jer se kupcu zeli sugerirati da je OLED najbolja tehnologija (sto objektivno i jeste).

Inace Samsung je takodje imao neke OLEDe u prodavnom programu ali se ispostavilo da ne vladaju tehnologijom.
Otad je Samsung poceo forsirati Quantum Dot.
ja71

#931 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by ja71 »

da neki ne bi pomislili da generalno kudim brend Samsung a hvalim LG da dodam da imam "normalni" LCD od Samsunga (H6290) i zadovoljan sam.

Sto se tice obicnih LCD-ova tu je Samsung ispred LG-a zato sto LG forsira IPS (sto nikada nisam shvatio)
zomri

#932 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zomri »

apsolutno se slažem. cijene oleda su takve jer je ponuda mala, a potražnja velika.

qd je samo poboljšani lcd, koga marketinški pokušavaju ubaciti u fiktivnu borbu sa oledima koji su po svemu (osim tačnosti prikaza boja) superiornija tehnologija.
zomri

#933 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zomri »

inače, svima preporučujem da prošetaju do technoshopa na koreji i pogledaju uživo jedan od izloženih oleda.
skok u kvaliteti kao kad se sa crno-bijelih prešlo na kolor televizore.
moke_31

#934 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by moke_31 »

zomri wrote:inače, svima preporučujem da prošetaju do technoshopa na koreji i pogledaju uživo jedan od izloženih oleda.
S obzirom da samo LG i Panasonic (radi li još neko OLED?) prave OLED panele čisto sumnjam da će cijena OLED-a brzo pasti, odnosno na neku prihvatljivu cijenu od 1500-2000 KM, koja bi bila prihvatljiva potrošačima u BiH, bar onom dijelu potrošača sa malo dubljim džepom.
zomri

#935 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zomri »

moke_31 wrote:
zomri wrote:inače, svima preporučujem da prošetaju do technoshopa na koreji i pogledaju uživo jedan od izloženih oleda.
S obzirom da samo LG i Panasonic (radi li još neko OLED?) prave OLED panele čisto sumnjam da će cijena OLED-a brzo pasti, odnosno na neku prihvatljivu cijenu od 1500-2000 KM, koja bi bila prihvatljiva potrošačima u BiH, bar onom dijelu potrošača sa malo dubljim džepom.
samo LG pravi OLED panele, panasonic koristi njihove. uključuju se uskoro japanski i kineski proizvođači, a čak i bez toga najavljeno je za iduću godinu otvaranje nove fabrike, značajan rast proizvodnje i samim tim i pojeftinjenje. oled je budućnost, pitanje je samo vremena kada će se spustiti iz premium tržišnog segmenta među obične smrtnike.

EDIT: ipak prvi ekrani iz nove fabrike neće prije 2018.
moke_31

#936 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by moke_31 »

zomri wrote:
moke_31 wrote:
samo LG pravi OLED panele, panasonic koristi njihove. uključuju se uskoro japanski i kineski proizvođači, a čak i bez toga najavljeno je za iduću godinu otvaranje nove fabrike, značajan rast proizvodnje i samim tim i pojeftinjenje. oled je budućnost, pitanje je samo vremena kada će se spustiti iz premium tržišnog segmenta među obične smrtnike.

EDIT: ipak prvi ekrani iz nove fabrike neće prije 2018.
Dakle, možemo očekivati da se kod nas tamo neke 2022-23 pojavi neki OLED srednjeg cjenovnog ranga od 1500 KM (recimo 43" :D )

Načekaćemo se buraz.... :-) :-) :-)
zomri

#937 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zomri »

1500-2000? sigurno u naredne dvije godine. ove očekujem full hd model da će pasti ispod 3K da ga kupim ;-)
veličine ispod 55 ne vjerujem da će ići
iPod

#938 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by iPod »

Tople preporuke za Samsung 4K seriju JU64xx. Imam 55" model i prezadovoljan sam. Netflix pici u 4K, recimo Narcos serija :thumbup:

https://www.avforums.com/review/samsung ... view.11288

Oni su publishovali i besplatno parametre za optimalnu kalibraciju.
channel10

#939 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by channel10 »

Sa koje udaljenosti gledaš i koju tv gledaš,moju ili telemach?
iPod

#940 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by iPod »

3m, HS sada Telemach, imam i sat. antenu spojenu na Wetek Play/OpenELEC box.
MTV

#941 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by MTV »

iPod wrote:Tople preporuke za Samsung 4K seriju JU64xx. Imam 55" model i prezadovoljan sam. Netflix pici u 4K, recimo Narcos serija :thumbup:

https://www.avforums.com/review/samsung ... view.11288

Oni su publishovali i besplatno parametre za optimalnu kalibraciju.
Znam pazario 48"JU6472 u januaru. Nebi ga mijenjao za 10 drugih. Nego jel i kod tebe ima greska u prevodu Menija na hrvatski umjesto Standardan kod njih Standardon? :lol:
channel10

#942 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by channel10 »

Pa kakva je slika na vecini kanala i da nije blizu to gledanje sa 3 metra na 55 incha?

Kod mene je soba 4,15, s tim da treba odbiti ono kauc i udaljenost tv-a od zida i racunam da ce biti 3,20- 3,50 metra (ako bi tv isao na zid) i strah me uzeti 48 ili 50 incha jer bi moglo biti previse. A kod tebe 55 jos 4K, pa me zato zanima kvalitet slike i kvalitet gledanja sa tom razdaljinom.
iPod

#943 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by iPod »

Vjeruj mi da mi je Menu na Engleskom, jer inace i prije ovog TV sam uvijek drzao sve televizore na engleskom radi raznih podesavanja i kalibracija, jer cesto prevedu nesto sa engleskog netacno i onda se ne moze covjek snaci u opcijama.

Uglavnom TV je strava, panel odlican plus sto postoji besplatna kalibracija od ovih sa AVForums.

Jedino sto nema jeste 3D mada me to i ne zanima bas previse. Sa torrenata se moze skinuti i nesto 4K filmova enkodiranih u H265/HEVC i onda milina preko Kodi/XBMC playati :)
iPod

#944 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by iPod »

channel10 wrote:Pa kakva je slika na vecini kanala i da nije blizu to gledanje sa 3 metra na 55 incha?

Kod mene je soba 4,15, s tim da treba odbiti ono kauc i udaljenost tv-a od zida i racunam da ce biti 3,20- 3,50 metra (ako bi tv isao na zid) i strah me uzeti 48 ili 50 incha jer bi moglo biti previse. A kod tebe 55 jos 4K, pa me zato zanima kvalitet slike i kvalitet gledanja sa tom razdaljinom.
Vidi, HD kanalinizgledaju strava, ali i vecina ovih SD kanala koje oni imaju u kvalitetnijoj rezoluciji nego ovi kanali poput FTV i BHT.

Svi 4K televizori imaju procesore koji upscaliraju sav materijal na 4K jer je panel naravno 4K. Naravno neki televizori, entry level serije to rade manje uspjesno dok srednja i high gamma televizora od LG i Samsunga to radi sasvim super. Najlaksi primjer za vidjeti tako nesto jeste kada recimo spojis IPTV ili kablovski resiver na HDMI port i onda vidis kako upscalira grafiku od resivera, jer vecina ovih resivera poput Moja TV i Telemacha daju do 1080p rezolucije video i osd.

Sto se tice razdaljine, racunica je da za 4K je idealno 55"+ inca i da se gleda sa razdaljine 3 do 3.5 m, mada iskreno i na manjim 4K televizorima sa 4K sadrzajem se vidi razlika u kvalitetu slike i bojama.

4k sadrzaja na Netflixu ima fakat mnogo, pogotovo recimo kada se na televizoru unesu dns sa Unlocator.com te se tada TV spaja na americki netflix i onda su dostupne sve serije, pogotovo ove novije u 4K formati.
channel10

#945 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by channel10 »

iPod wrote:Sto se tice razdaljine, racunica je da za 4K je idealno 55"+ inca i da se gleda sa razdaljine 3 do 3.5 m, mada iskreno i na manjim 4K televizorima sa 4K sadrzajem se vidi razlika u kvalitetu slike i bojama.
Hvala na objasnjenju, jedino malo ovo boldirano buni. Bitno je da je slika na ovim signalima sto ih telemach pusta dobra, a 4K ko zna kad ce se i gledati.

Jesi li probao pickbox? Ima li aplikacija za taj tv?
MTV

#946 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by MTV »

channel10 wrote:
iPod wrote:Sto se tice razdaljine, racunica je da za 4K je idealno 55"+ inca i da se gleda sa razdaljine 3 do 3.5 m, mada iskreno i na manjim 4K televizorima sa 4K sadrzajem se vidi razlika u kvalitetu slike i bojama.
Hvala na objasnjenju, jedino malo ovo boldirano buni. Bitno je da je slika na ovim signalima sto ih telemach pusta dobra, a 4K ko zna kad ce se i gledati.

JU 64xx serija je u UHD iliti 4K i izradjeni su u 40", 43", 48", 50", 55", 60", 65". Sad kako koja radnja neka ima odabrane dijagonale neka nema. Ja koristim Logosoft IPTV Super TV resiver salje signal u 1920x1080i @50Hz. Kanali tipa MTV LIVE HD, HAYAT HD, FACE HD, Animal Planet HD, Discovery Science HD, History HD, H2 HD su sto rece iPod strava, SD kanali tipa RTL, RTL 2, Kockica, AXN Adria, FOX su isto super. A kanali tipa FTV, Vogosca, BHT SD su bljak. Zato sto nisu digitalne forme vec analogija upscalirana u digitalu. Nikakve kalibracije nisam radio.

Prijasnji sam imao Samsung ue32"c4000 ili tako nesto HD redy kostao 1250 KM nov a ovaj sad 48" JU6462 1499 KM a sad mjesec dana proslo spao na 1389 KM. 4K je svemirski brod naspram starog TV a cijena jos malo pa slicna samo 5 godina proslo a koliko se tehnika promijenila.
U mobil mediji by Tehno Mag 48" JU 6472 je 1389 KM, 50" 2199 KM a 55" 1998 KM. Imas jos seriju JU 6472 ona mislim ima nesto bolje a sta ne znam
Aplikacije dostupne za download: Netflix, pickbox, HBO GO, Klix, Accuweather, History, dailymotion, nekakav Audi TV. Ima jos svasta ovo je po sjecanju.

EDIT: Na satelitu ima mislim 10 tak UHD 4K kanala koji su free. Ovaj TV ima DVB T2/C/S2. Na youtubu dosta spotova iz susjedne nam Srbije u UHD. Raznik unboxinga mobitela, tehnickih spravica, IPTV resivera sa podrskom 4K itd. 4K je definitivno buducnost.
iPod

#947 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by iPod »

channel10 wrote:

Nisam, iskreno mislim da nije bolji od Netflixa, a i nemaju 4K sadržaj tako da nisam to ni probavao.

Citam po forumima, vidim moze se i Amazon Prime Video registrovati, mjesec dana je dzabe, a kasnije je 80 dolara godina dana što i nije loše.

Samo da se vratim na Samsung JU64xx seriju, dva zadnja broja mislim da su karakteristike sa kojim tunerima dolazi TV, jer moj ima ugradjen i satelitski plus zemaljski/kablovski.

I naravno u pocetku su mi filmovi izgledali pravo cudno i nisam se mogao naviknuti, da bih ubrzo na avforums naletio na clanke i pitanja u vezi "Opera effect" na Full HD i 4K televizorima, te sam poslije toga iskljucio Samsungov motion plus ili kako se vec zove, tako da filmovi sa bilo kojeg izvora (Kodi, PC, USB, UPnP) izgledaju super.
iPod

#948 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by iPod »

MTV wrote:
channel10 wrote:

JU 64xx serija je u UHD iliti 4K i izradjeni su u 40", 43", 48", 50", 55", 60", 65". Sad kako koja radnja neka ima odabrane dijagonale neka nema. Ja koristim Logosoft IPTV Super TV resiver salje signal u 1920x1080i @50Hz. Kanali tipa MTV LIVE HD, HAYAT HD, FACE HD, Animal Planet HD, Discovery Science HD, History HD, H2 HD su sto rece iPod strava, SD kanali tipa RTL, RTL 2, Kockica, AXN Adria, FOX su isto super. A kanali tipa FTV, Vogosca, BHT SD su bljak. Zato sto nisu digitalne forme vec analogija upscalirana u digitalu. Nikakve kalibracije nisam radio.

Prijasnji sam imao Samsung ue32"c4000 ili tako nesto HD redy kostao 1250 KM nov a ovaj sad 48" JU6462 1499 KM a sad mjesec dana proslo spao na 1389 KM. 4K je svemirski brod naspram starog TV a cijena jos malo pa slicna samo 5 godina proslo a koliko se tehnika promijenila.
U mobil mediji by Tehno Mag 48" JU 6472 je 1389 KM, 50" 2199 KM a 55" 1998 KM. Imas jos seriju JU 6472 ona mislim ima nesto bolje a sta ne znam
Aplikacije dostupne za download: Netflix, pickbox, HBO GO, Klix, Accuweather, History, dailymotion, nekakav Audi TV. Ima jos svasta ovo je po sjecanju.

EDIT: Na satelitu ima mislim 10 tak UHD 4K kanala koji su free. Ovaj TV ima DVB T2/C/S2. Na youtubu dosta spotova iz susjedne nam Srbije u UHD. Raznik unboxinga mobitela, tehnickih spravica, IPTV resivera sa podrskom 4K itd. 4K je definitivno buducnost.
4K je zakon i mislim da je u zapadnim zemljama vec sadasnjost, jer kada pogledam cijene na stranim sajtovima vidim da kod njih su 4K televizori haman mainstream i bagatela su.

Na Astra 19.2e i Hotbird 13e ima finih kanala :thumbup:

Prelaz sa HD na UHD ce ici cini mi se jos brze nego sa MPEG2 na H264, jer novi h265 HEVC kodek koji je i namijenjen za 4K audio video sadrzaj omogucava vecu kompresiju, a puno bolji kvalitet. I onda zamisli tv operatere, isplati im se slati kanale u h265 formatu jer samim tim placaju manje protok kompanijama poput Astre i Hotbirda, a imaju bolji kvalitet slike. Jedino ogranicenje je da korisnik mora imati resiver sa podrskom za h265 ili televizor.

Bila je jedna pravo jeftina serija LG televizora sa podrskom za 4K, ali bio je zajeb sto je ta serija podrzavala samo 8bitni HEVC materijal, dok vecina serija, filmova i Satelitskih UHD kanala su enkdoirani u 10-bitnom profilu, tako da treba i na to obratiti paznju. Edit: Evo nadjoh link http://www.lg.com/uk/tvs/lg-40UB800V

Xiaomi je izbacio nedavno svoj novi UHD TV, izgleda odlicno i dobije se njihov soundbar sa TV.

Ne znam samo kako bi bilo oko shippinga, mada nadjoh ovaj sajt gdje kazu da salju u Evropi sa DHL:

https://www.ibuygou.com/p-xiaomi-mi-tv2 ... -6331.html
zomri

#949 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zomri »

Vezano za priču od ranije, LG izbacuje jeftinije OLEDe u drugom polugodištu

http://www.flatpanelshd.com/news.php?su ... 1455463948
Pirija

#950 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Pirija »

nikad mi nece biti jasan taj tzv "strah" da ce mu TV bit prevelik za sobu...
ne kontam fakat..... da je moguce zid bi citav pretvorio u monitor...
Post Reply