Mobilni radari / kamere

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#926 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Leon16v »

Kazna jeste takva kakvu si naveo, a i ja sam bas neki dan iz Mostara za Sarajevo i samo jedna patrola bila na tom potezu, i naravno obavjesten blicanjem iz kontra strane, nisam primjecivao te radare
kB27

#927 Re: mobilni radari tj kamere

Post by kB27 »

Leon16v wrote:Kazna jeste takva kakvu si naveo, a i ja sam bas neki dan iz Mostara za Sarajevo i samo jedna patrola bila na tom potezu, i naravno obavjesten blicanjem iz kontra strane, nisam primjecivao te radare
Standardno, znam lokacije gdje su patrole na tom potezu, ali eto ovaj put su izgleda ušuškali radar i ostavili da radi njihov posao. 99% sam ubijeđen da je bio, ne vidim razlog da umislim. :mrgreen: Standardna priča, kreten ispred mene vozi 10 ispod ograničenja i još koči svaki put kad vidi one indikatore blage krivine (ne mislim na znak 'opasna krivina nalijevo/nadesno'). I onda jedva dočekaš da prodišeš kad prođeš konja..

Nema izgovora naravno. :)

Ali eto, možda se neko javi sa nekim preciznijim informacijama čime ovi raspolažu od mobilnih radara, kladim se da ću ga prepoznati sa slike iako je bio mrkli mrak i dobro gust grm. :sad:

EDIT: Jel na te kaze također može -50% ako se plate odmah, ili samo za 'sitne' kazne?
Optimist

#928 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Optimist »

kB27 wrote:Ako se ne varam, sinoć oko 01:00 u mjestu Ćelebići, tronožac u grmlju okrenut tako da auta koja idu u smjeru Sarajeva puca sa prednje strane - ako se dobro sjećam na dionici poslije znaka 'škola' i ograničenja 40kmh. Sad, da li je bila kakva raskrsnica između radara i znaka pa je 50kmh ograničenje, nisam siguran. Mislim da dopunska tabla da znak važi od 7-21h nije bila.

Ja naletio solidnom brzinom, jbg.. koliko sam uspio vidjeti, kao da je dva puta neki krug (ili dva kruga) unutar radara uradio 'blink - blink', ne jako, uočljivo samo ako se gleda prema radaru koji je bio iznad branika.

Ja mislim da me 99% uslikao, pomirio sam se, ali eto da provjerim.. nije bilo jakog bljeska poput 'blica', kao kad uslika stacionarni, nego puno manje. Možda sam ga ja obasjao farovima pa mi se to crveno reflektovalo nazad, ali čisto sumnjam iskreno.

Zna li neko čime raspolažu od mobilnih radara ovi iz HNK, tačnije PU Konjic? Ako imaju radare koji mjere i slikaju, onda je to to vjerovatno. Jel trenutno po ZOBSu prekoračenje preko 30kmh u naselju vozačka 1-4 mjeseca i 100-300KM kazne, za prekoračenje 20-30kmh 50KM kazne (bez oduzimanje vozačke)?
Sinoc sam i ja prosao tom dionicom i na dva mjesta su blicali ljudi koji su isli u susret, mada ja nigdje radar nisam registrovao. Nadati se da necu dobiti cestitku. :?
kB27

#929 Re: mobilni radari tj kamere

Post by kB27 »

Optimist wrote:
Sinoc sam i ja prosao tom dionicom i na dva mjesta su blicali ljudi koji su isli u susret, mada ja nigdje radar nisam registrovao. Nadati se da necu dobiti cestitku. :?
Jesi isao u smjeru Sarajeva ili Mostara?

Ja sam, nakon mjesta na kojem smatram da je bio postavljen radar, možda 1km poslije, vidio neko auto pored ceste da stoji i neke ljude pored. Auto je bilo bez obilježja policije, ali mi djeluje da je bila policija jer ne vjerujem da bi radar ostavili bez ikakvog nadzora - dešavalo se da ljudi unište i slično.
kB27

#930 Re: mobilni radari tj kamere

Post by kB27 »

Sad mi se ismija drot u PU Konjic, ne mogu više da dumam je li, nije.. a baš me iznerviralo jer inače stvarno pazim da vozim ako ništa u okviru onih +10 preko ograničenja.

Nazvao ih, pitao jel bila radarska kontrola sinoć u ta doba.. kaže da imaju te kamere koje se postave i šalju na adresu, a i presretače na tom području, ali on me ubjeđuje da sigurno nije sinoć radio tronožac na tom području. Ja još uvijek nisam uvjeren hahaha :mrgreen: Dođe mi da odem dole da vidim šta mi se onda toliko moglo učiniti kao radar..
Leon16v

#931 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Leon16v »

:lol: :lol: :lol:
Optimist

#932 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Optimist »

kB27 wrote:
Optimist wrote:

Ja sam, nakon mjesta na kojem smatram da je bio postavljen radar, možda 1km poslije, vidio neko auto pored ceste da stoji i neke ljude pored. Auto je bilo bez obilježja policije, ali mi djeluje da je bila policija jer ne vjerujem da bi radar ostavili bez ikakvog nadzora - dešavalo se da ljudi unište i slično.
Prema Sarajevu, i brzo se vozilo, vodeci se idejom kako je noc i kako nema radara...
kB27

#933 Re: mobilni radari tj kamere

Post by kB27 »

Optimist wrote: Prema Sarajevu, i brzo se vozilo, vodeci se idejom kako je noc i kako nema radara...
Ja sam blicao nakon tog 'radara' (sve su prilike tripa), ali također išao prema Sarajevu tako da nisam ja. :mrgreen:

Moguće da su ti (ili nekome drugom ako ste vozili u koloni) visoki farovi, pa možda neko blica jer misli da nisu ugašena duga - meni se to ponekad desi jer ne mogu da uštimam jedan far pa kad idem uzbrdo vjerovatno nakratko izbijem oči nekome ko ide u suprotnom smjeru. :)

Za nadati se da nije bilo ništa, ako je vjerovati tom policajcu s kojim sam pričao - nije.
Leon16v

#934 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Leon16v »

kB27 wrote:
Optimist wrote: Prema Sarajevu, i brzo se vozilo, vodeci se idejom kako je noc i kako nema radara...
Ja sam blicao nakon tog 'radara' (sve su prilike tripa), ali također išao prema Sarajevu tako da nisam ja. :mrgreen:

Moguće da su ti (ili nekome drugom ako ste vozili u koloni) visoki farovi, pa možda neko blica jer misli da nisu ugašena duga - meni se to ponekad desi jer ne mogu da uštimam jedan far pa kad idem uzbrdo vjerovatno nakratko izbijem oči nekome ko ide u suprotnom smjeru. :)

Za nadati se da nije bilo ništa, ako je vjerovati tom policajcu s kojim sam pričao - nije.
Ma opusti se covjece, neces moci spavati koliko se brineš nešto :razz:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#935 Re: mobilni radari tj kamere

Post by konektovan »

Bila je kamera sinoc na tom mjestu, tronozac, model speedmaster k9000H, nisu ti dobro rekli.

poslano sa Sonija Ze
kB27

#936 Re: mobilni radari tj kamere

Post by kB27 »

konektovan wrote:Bila je kamera sinoc na tom mjestu, tronozac, model speedmaster k9000H, nisu ti dobro rekli.

poslano sa Sonija Ze
Ok. :) Samo, odakle informacija? Hvala.

EDIT: Guglajući za taj model radara zaključih da se zajebaješ? :mrgreen:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#937 Re: RE: Re: mobilni radari tj kamere

Post by konektovan »

kB27 wrote:
konektovan wrote:Bila je kamera sinoc na tom mjestu, tronozac, model speedmaster k9000H, nisu ti dobro rekli.

poslano sa Sonija Ze

Naravno da se zahebajem. Ne sekiraj se dok ti ne dodje na adresu cestitka.[emoji1] [emoji1] [emoji1]

poslano sa Sonija Ze
kB27

#938 Re: RE: Re: mobilni radari tj kamere

Post by kB27 »

konektovan wrote:
kB27 wrote:

poslano sa Sonija Ze

Naravno da se zahebajem. Ne sekiraj se dok ti ne dodje na adresu cestitka.[emoji1] [emoji1] [emoji1]

poslano sa Sonija Ze
Mrš. :mrgreen:

Ma ne sekiram, pomirio se ja bio iste sekunde.. šta god da bude teško da može gore od onog što sam očekivao u tom trenutku. :mrgreen:
Nazif_Gljiva

#939 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Nazif_Gljiva »

Traffipatrol xrd je mene neki dan uslikao, na potezu od stupske petlje, prema aerodromu...

Tapatalked
nightvision

#940 Re: mobilni radari tj kamere

Post by nightvision »

Tokom pet dana intenziviranih aktivnosti na kontroli vozača i vozila, te dokumentiranju i sankcioniranju prekršaja iz Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH, mobilni i stacionarni radarski sistemi instalirani na magistralnim putevima u Zeničko-dobojskom kantonu su evidentirali i zabilježili 4.514 prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine.
http://source.ba/clanak/Crnahronika/412 ... -prekrsaja

Da je samo po dvajes' markica to je 90.000 u budzetu. A sigurno je vise. Taman za jednog sluzbenog audija, full oprema. :mrgreen: .
valter.ba

#941 Re: mobilni radari tj kamere

Post by valter.ba »

Nije meni problem ogranicenje brzine. Problem je sto kamere postavljaju iskljucivo na mjestima gdje su sigurni da ce uzeti harach tj. na mjestima gdje je dozvoljeno preticanje. Tako te magarac vuce 60-65 gdje je ogranicenje 80 a onda kada ti se konacno ukaze prilika da ga po propisu brzo i bezbjedno preteknes gospoda policajci postave kameru i dobijes klempu. Da je stvarno cilj prevencija ulagali bi mnogo vise u radarske sisteme u vozilima i snimali manijake koji svjesno ugrozavaju nase zivote, one koji voze daleko preko ogranicenja, preticu na punoj liniji, u krivini, u tunelu... Ovako, pljacka i nasilno punjenje budzeta!

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
dzeno123

#942 Re: mobilni radari tj kamere

Post by dzeno123 »

valter.ba wrote:Nije meni problem ogranicenje brzine. Problem je sto kamere postavljaju iskljucivo na mjestima gdje su sigurni da ce uzeti harach tj. na mjestima gdje je dozvoljeno preticanje. Tako te magarac vuce 60-65 gdje je ogranicenje 80 a onda kada ti se konacno ukaze prilika da ga po propisu brzo i bezbjedno preteknes gospoda policajci postave kameru i dobijes klempu. Da je stvarno cilj prevencija ulagali bi mnogo vise u radarske sisteme u vozilima i snimali manijake koji svjesno ugrozavaju nase zivote, one koji voze daleko preko ogranicenja, preticu na punoj liniji, u krivini, u tunelu... Ovako, pljacka i nasilno punjenje budzeta!

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
Naravno, evo meni npr do vikendice, konstanto postavljaju radare na najsigurnija mjesta za preticanja. Stvarno nema logike al eto, sta kod nas ima logike.
eluna

#943 Re: RE: Re: mobilni radari tj kamere

Post by eluna »

kB27 wrote:Sad mi se ismija drot u PU Konjic, ne mogu više da dumam je li, nije.. a baš me iznerviralo jer inače stvarno pazim da vozim ako ništa u okviru onih +10 preko ograničenja.

Nazvao ih, pitao jel bila radarska kontrola sinoć u ta doba.. kaže da imaju te kamere koje se postave i šalju na adresu, a i presretače na tom području, ali on me ubjeđuje da sigurno nije sinoć radio tronožac na tom području. Ja još uvijek nisam uvjeren hahaha :mrgreen: Dođe mi da odem dole da vidim šta mi se onda toliko moglo učiniti kao radar..
Koliko znam ....patrola koja zaduzi mobilni radar moze na odredjenoj dionici da ga koristi na mjestu za koje procjeni da je zgodno. Takodjer, savjetujem da zaista iskomuniciras to sa PU Konjic ..... Da se nije neko uzeo segaciti sa tim blicanjem I slikanjem ..... A koliko znam radari I nemaju blic poput foto aparata nego ugradjene filtere koji srede sve, bez obzira na kolicinu svjetlisti vani, tako da i po danu I po mraku tablice na autu se fino vide

Sent from my V7A using Tapatalk
eluna

#944 Re: RE: Re: mobilni radari tj kamere

Post by eluna »

Optimist wrote:
kB27 wrote:
Optimist wrote:

Prema Sarajevu, i brzo se vozilo, vodeci se idejom kako je noc i kako nema radara...
Izbrisi tu ideju iz glave [emoji1]

snake c3

#945 Re: mobilni radari tj kamere

Post by snake c3 »

Vidi li se uopšte kada te mobilini radar uslika?? Ima li neki blic ili svjetlo?

I također desilo mi se jednom na brzoj cesti iz pravca Sarajeva, noć je bila, policija je bila na kraju one brze ceste kod nadvožnjaka, uslika me bukvalno bijeli blic isto da je telefonom slikao?? :shock:
Bukvalno ga drži u rukama kao telefon nešto malo, šta je to moglo biti?
kB27

#946 Re: RE: Re: mobilni radari tj kamere

Post by kB27 »

eluna wrote:
kB27 wrote:Sad mi se ismija drot u PU Konjic, ne mogu više da dumam je li, nije.. a baš me iznerviralo jer inače stvarno pazim da vozim ako ništa u okviru onih +10 preko ograničenja.

Koliko znam ....patrola koja zaduzi mobilni radar moze na odredjenoj dionici da ga koristi na mjestu za koje procjeni da je zgodno. Takodjer, savjetujem da zaista iskomuniciras to sa PU Konjic ..... Da se nije neko uzeo segaciti sa tim blicanjem I slikanjem ..... A koliko znam radari I nemaju blic poput foto aparata nego ugradjene filtere koji srede sve, bez obzira na kolicinu svjetlisti vani, tako da i po danu I po mraku tablice na autu se fino vide

Hvala ti na odgovoru. Jasno mi je to, ali po razgovoru sa tim policajcem iz PU Konjic bi se zaključilo da onda niko nije 'zaduživao' radar tu noć u tom terminu.

Blicanja nije bilo, u klasičnom smislu blica fotoaparata. Ono što sam ja vidio (ili 'vidio') je dva puta zaredom neki 'blink' crvenog kruga u grmlju iza branika - imao sam osjećaj u podjednakom trajanju.
Leon16v

#947 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Leon16v »

Nije klasicni blic kao kod fotoaparata, ali je dovoljan da se primjeti, pogotovo po noci, mene su jednom tako dole na brzoj cesti i prema Hadzicima, jedna kazna dosla, druga kazna nije :-D
Throttle

#948 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Throttle »

Radari nemaju blic.. bar ne vidljiv.. mozda infracrveno.. znas koji bljesak klasicnim svjetlom mora bit da bi te okinuo na par stotina metara.. blicevi za fotoaparate koji imaju ogromno praznjenje u kratkim intervalima su otprilike kategorisani na do 50 metara. Moze se izvuci malo vise al 300-400m ne moze nijednim a mene je slikao na 690m onaj sa tronosca jer su me policajci zaustavili i pokazali. Navecer je bilo
kB27

#949 Re: mobilni radari tj kamere

Post by kB27 »

Throttle wrote:Radari nemaju blic.. bar ne vidljiv.. mozda infracrveno.. znas koji bljesak klasicnim svjetlom mora bit da bi te okinuo na par stotina metara.. blicevi za fotoaparate koji imaju ogromno praznjenje u kratkim intervalima su otprilike kategorisani na do 50 metara. Moze se izvuci malo vise al 300-400m ne moze nijednim a mene je slikao na 690m onaj sa tronosca jer su me policajci zaustavili i pokazali. Navecer je bilo
Upravo. I stacionarni radar kad uslika (s njima imam iskustva :mrgreen: ) bude crvenkasni bljesak - ne baš jak, reklo bi se nedovoljno da bilo šta osvijetli.. ali on zapravo i ne osvjetljava. :)
quarterback

#950 Re: mobilni radari tj kamere

Post by quarterback »

Throttle wrote:Radari nemaju blic.. bar ne vidljiv.. mozda infracrveno.. znas koji bljesak klasicnim svjetlom mora bit da bi te okinuo na par stotina metara.. blicevi za fotoaparate koji imaju ogromno praznjenje u kratkim intervalima su otprilike kategorisani na do 50 metara. Moze se izvuci malo vise al 300-400m ne moze nijednim a mene je slikao na 690m onaj sa tronosca jer su me policajci zaustavili i pokazali. Navecer je bilo
zaboravljate da su tablice refleksivne i da je dovoljno malo svijetla da se "upale"
Post Reply