It_is_a_Leclerc wrote:Da vidimo koje to zemlje "ulažu više i imaju bolje uvjete za rad" : Afganistan, Bocvana, Gabon, Gvatemala, Uganda, Moldavija, Crna Gora, Armenija...
Evo baš čitam na FB stranici "Olimpijci iz BiH" kako se svi žale na to da "nema ulaganja", a da niko zapravo i ne zna ko bi i u šta tačno trebao uložiti pare.
Rješenje je samo u kvalitetnom radu s kvalitetnim trenerima, uz asistenciju stručnih ljudi iz saveza. Dok god očekujemo da bilo ko uloži pare u polu-amatere koji sa treninga odlaze u birtije i disko klubove, ili se mlate ko barabe po pariknzima, nema od našeg prosperiteta ništa. Jer, stanje u savezima je krivac za sve. Mi, ne samo da nemamo kvalitetnih sportaša, već nemamo ni kvalitetnih sudija, pa smo tako jedna od rijetkih zemalja koja nije dala sudiju niti u jednom sportu na ovim igrama.
Uostalom, zašto ne prepišemo od Hrvatske kako se to radi. Oni pred svake igre naprave projekat i zadaju sebi kvotu sportaša i medalja koje trebaju ostvariti. Savezi koji ispune svoje obaveze u smislu slanja sportaša dobiju novčanu nagradu. Oni koji ne ispune, ne dobiju ništa.
Takvo nešto treba primjeniti i kod nas. Lijepo, judo, boks, hrvački, atletski, plivački, dizanje utega, stolnoteniski, teniski, streljački, taekwondo savezi BIH dobiju realan broj sportaša koje bi trebali pripremiti za kvalifikacije za igre. Oni koji ispune "norme" i čiji sportaši odu na igre, dobiju pare. Oni kojima je zabavnije tući se sa sudijama po takmičenjima, ne dobijaju ništa. Uz to i preispitati stanje u rukometnom, odbojkaškom i košarkaškom savezu BiH, a sve u cilju pokretanje, prije svega ženskih ekipa, a onda i pokušaja da i muškarci probaju negdje otići.
To je ozbiljan pristup i jedino tako možemo očekivati neke promjene.

ne samo za ovaj post, nego za sve postove koje si napisao na ovoj temi, i općenito način razmišljanja kada je u pitanju bh olimpizam. I Iako si ti već to naglasio, dopustit ćeš mi da i ja još jednom ponovim, važnost angažovanja stručnih trenera uz koje će se istovremeno educirati i naši treneri. I druga stvar, jasno je meni da mnogima u vrhovima saveta, nije u interesu uspjeh bih sporta, upravo zbog toga kao stalnu praksu treba tražiti javno imenovanje svih kočničara pa onda nek se oni pravdaju.
Sinoć je bila rasprava o paraolimpijskom komitetu i njehovoj sramnoj odluci da neki naši sportaši ne idu na paraolimpijske igre.i stalno se spominjao paraolimpijski komitet. Ja mislim da je vrijemke da prestanemo sa uopštavanjem, nego da prozivamo imenom i prezimenom, ko je uskartio odlazak našim paraolimpijcima u Lonodon....jedino ako ih imenom i prezimenom prozoveš, to može imati efekta.