sjećam se prije kad god prikažu neku tekmu iz engleske kiša lije k'o iz kabla a sad kad se igraju utakmice nikad kiše nema, uvijek sunčano, lijepo vrijeme.
Wimbledon 2012
Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11
- debeljko20
#926 Re: Wimbledon 2012
'ladno se ovi zapadnjaci (englezi) igraju Boga pa štimaju vrijeme.
dok nas običnu balkansku boraniju taru zimus sibirski talas i sada talas iz afrike kod njih vrijeme kao naručeno. sunce kad treba, kiša kad treba.
sjećam se prije kad god prikažu neku tekmu iz engleske kiša lije k'o iz kabla a sad kad se igraju utakmice nikad kiše nema, uvijek sunčano, lijepo vrijeme.
- gidora
#927 Re: Wimbledon 2012
Naprave krov od 100 miliona da bi se Viktor i Novak loptali a "njihov"Endi trčkaro po livadama na kišidebeljko20 wrote:'ladno se ovi zapadnjaci (englezi) igraju Boga pa štimaju vrijeme.dok nas običnu balkansku boraniju taru zimus sibirski talas i sada talas iz afrike kod njih vrijeme kao naručeno. sunce kad treba, kiša kad treba.
![]()
- veljaca
- erik2
#932 Re: Wimbledon 2012
Ne da mi se pisat opširne postove po ovom mađaru, ali činjenica je da nema više pravih servis volej igrača, nema više ofanzivaca koji čekaju prvi servis protivnika u terenu, nema zajebanata k'o što je bio Nastase, nema rivalstva ala Evert - Navratilova, nema epskih mečeva kao Borg vs. McEnroe, ali zato danas ima fascinantnih čiščenja linija lopticama, nevjerovatnih udaraca sa osnovne linije, nevjerovatnih slajs udaraca, nevjerovatnih stizanja "izgubljenih loptica", nevjerovatnih promjena ritmova..dakle uporedbe onoga onda i ovoga danas su vrlo jako nezahvalne, a naročito kategorično izjašnjavanje u prilog ovom ili onom teniskom vremenu. Eto, ja se ispričavam.necko_hz wrote:U kom smislu bolji ?! To što se jače udara, više trči i više novca dobija je stvar napredka tehnologije u globalu i popularizacije sporta za koju je opet "kriva" tehnologija. S druge strane, od prethodno nabrojanih stvati, jedino stavka "jače udara" određuje kvalitet igrača. A današnji jače udaraju zato što im reketi to omogučavaju. Ja sam siguran da bi Villas sa ovim reketima postizao brzinu i do 300km/h.KENJAC wrote:Cinjenica je da je danasnji tenis bolji!![]()
Kvalitet je relativna stvar i različito se vrednuje. Prije je tenis bio kvalitetom zahtjevniji, samim tim i bolji. Danas je fizički zahtjevniji, ali kvalitetom nikako. To je sva poenta.
Zato u određivanju ATG kvaliteta određenih igrača i njihovom adekvatnom mjestu u teniskoj historiji, Laver i kompanija imaju prednost u odnosu na današnju klapu.
- Leopold_IV
#933 Re: Wimbledon 2012
Jedino u cemu se ne bi slozio vezano za tvoje izlaganje je da je onda konkurencija bila jaca nego sad jer NIJE.necko_hz wrote: Nekada je i konkurencija bila jača i podloge nepogodnije, kao što su i veča vještina i kvalitet bili potrebni za tako dobar tenis koji su Laver i kompanija pružali.
Kvalitet je kvalitet i on uvijek dolazi do izražaja, nebitno da li u 70-tim ili 00-tim godinama.
Onda je mozda 100.000 igraca ulazilo u roster pa je iz toga isplivala nekolicina vrhunskih koje si ti naveo...sada u taj isti roster ulazi milion ljudi, sto zbog popularizacije ovog sporta sto zbog povecanja openito poulacije, dostupnosti terena...itd. Tako da se ne slazem da je nekad konkurencija bila jaca jer se ovo s razlogom moze reci da je zlatna era tenisa.
Siguran sam da bi u tim proslim vremenima igraci tipa Murray, Tsonga, Berdych, Soderling, Roddick, Delpotro, D.Ferrer stekli puno vecu slavu, osvojili pokoji GS, mozda kratko i boravili na broju 1, ali u zadnjih 10-ak godina je upravo taj vanserijski kvalitet Federera i Nadala, a u posljednje 2 godine i Djokovica utjecao na to da ostanu u sjeni sto svjedoči o porastu kvaliteta jer jako, jako dobri i kvalitetni igraci ne mogu postici nista zbog ovih ultra kvalitetnih.
Svakako je da se nivo tenisa i igraci iz '70 i '80 ne mogu porediti sa danasnjim. Tehnologija reketa, kvalitet zica, veca diverzifikacija podloga, ishrana, nacin treniga, sve to je uticalo da danasnji tenis izgleda supersonično brzo i gladijatorski u odnosu na tenis prije 30-ak god a pri tome ne umanjujuci vrijednost najboljih iz tog doba. Oni su sa dostupnim materijalom i talentom izvlacili najbolje i zahtjevalo je puno vise vjestine za odigrati dobar poen nego sad, to se slazem.
- Leopold_IV
#934 Re: Wimbledon 2012
epski su i danas samo sto se zovu:erik2 wrote: nema epskih mečeva kao Borg vs. McEnroe,
Federer - Nadal,
Nadal - Djokovic
Federer - Djokovic...
imaju emocionalni naboj, imaju tezinu borbe za br. 1, imaju intenzitet, najcesce su borba u kojoj jedna do 2 loptice odlucuju...stoga imaju sve odlike epskih meceva.
Pogotovo onaj Wimbledon iz 2008 npr...cisti klasik...
Na stranu sto je McEnroe jedan ekscentrik i sto je svojim ponasanjem davao neku drugu dimenziju tim mecevima, slicno kao i Ivanisevic...ali to je vec tema za neku drugu emisiju...
- abondanzieri
#935 Re: Wimbledon 2012
Sta mislite strucnjaci o malo vecoj uplati na Kvitovu protiv Serene?

- erik2
#936 Re: Wimbledon 2012
Nije istina. To su sa izuzetkom Federera borbe gladijatora. Slabo tu ima improvizacije. Skoro nikako.Leopold_IV wrote:epski su i danas samo sto se zovu:erik2 wrote: nema epskih mečeva kao Borg vs. McEnroe,
Federer - Nadal,
Nadal - Djokovic
Federer - Djokovic...
imaju emocionalni naboj, imaju tezinu borbe za br. 1, imaju intenzitet, najcesce su borba u kojoj jedna do 2 loptice odlucuju...stoga imaju sve odlike epskih meceva.
Pogotovo onaj Wimbledon iz 2008 npr...cisti klasik...
.
- Dugi nožni nokti
#937 Re: Wimbledon 2012
Smijem li se i ja ubaciti u ovu raspravu?Leopold_IV wrote: Siguran sam da bi u tim proslim vremenima igraci tipa Murray, Tsonga, Berdych, Soderling, Roddick, Delpotro, D.Ferrer stekli puno vecu slavu, osvojili pokoji GS, mozda kratko i boravili na broju 1, ali u zadnjih 10-ak godina je upravo taj vanserijski kvalitet Federera i Nadala, a u posljednje 2 godine i Djokovica utjecao na to da ostanu u sjeni sto svjedoči o porastu kvaliteta jer jako, jako dobri i kvalitetni igraci ne mogu postici nista zbog ovih ultra kvalitetnih.
Svakako je da se nivo tenisa i igraci iz '70 i '80 ne mogu porediti sa danasnjim. Tehnologija reketa, kvalitet zica, veca diverzifikacija podloga, ishrana, nacin treniga, sve to je uticalo da danasnji tenis izgleda supersonično brzo i gladijatorski u odnosu na tenis prije 30-ak god a pri tome ne umanjujuci vrijednost najboljih iz tog doba. Oni su sa dostupnim materijalom i talentom izvlacili najbolje i zahtjevalo je puno vise vjestine za odigrati dobar poen nego sad, to se slazem.
Roddick i Delpo su svakako "ugrabili" po jedan GS, što je više nego dovoljno (posebno glede Roddicka, koji je bukvalno jednodimenzijalan igrač). S Delpom je druga priča. Kompletniji je od A-Rodda, ali pitanje je koliko bi i on izdržao u onom "anam" vremenu. Možda u nekim idealnim uslovima, u kojima se teniseri ne bi povređivali i u kojima bi igrao svaku sezonu od početka do kraja...Možda. Ali, vjerujem da ni on ne bi bio mnogo uspješniji negoli je to danas. Možda bi u onom "sušnom" periodu, od same pojave Federera. No, sa Pittom, Beckerom, Agassijem, Mcenroeom, Borgom, Laverom, Lendlom, Connorsom, Wilanderom, ipak ne bi bio bolji negoli je danas (da, znam da oni nisu igrali zajedno, samo nabrajam one velikane, da ne bi bilo zabune).
Kvalitet je kvalitet, nebitno u kom periodu živio. Einstein bi i dan dans bio um i po, Jordan bi razvaljivao u NBA-u, Pele i Maradona bi pokazali novopečenim klincima šta je fudbal...Tenis, kao i ostali sportovi, su napredovali do te mjere, da je bukvalno postao gladijatorski sport.
No, ja danas uživam u tenisu i to je jedino što je bitno. I prije bih, al' bio sam "zelen" da shvatim neke stvari i gledao sam isključivo jake servere (jbg, bijah dijete), te "budaletine", dok sam neke velikane nenamjerno zaobilazio kada su ih prenosili na tv-u.
Kad se već dohvatih Einsteina, što nije napravio vremensku mašinu ili barem ostavio nacrte iste, pa da neki današnji mozak to odradi i sve majstore stavi na isto mjesto i napravi im iste uslove. Uh...
Odoh prodati ovu ideju, možda naprave neki dobar film. Ridleeeeeeeeeeeeey
- gidora
#938 Re: Wimbledon 2012
Ma bježi od žena.Sara Erani igra finale "RG" pa za 15-tak dana ne može da uzme ni jedan jedini poen protiv Švedove u prvom setu:shock:abondanzieri wrote:Sta mislite strucnjaci o malo vecoj uplati na Kvitovu protiv Serene?![]()
Ja bih prije na Delpa protiv Ferera
- erik2
#939 Re: Wimbledon 2012
Dugi nožni nokti wrote:
Smijem li se i ja ubaciti u ovu raspravu?![]()
Roddick i Delpo su svakako "ugrabili" po jedan GS, što je više nego dovoljno (posebno glede Roddicka, koji je bukvalno jednodimenzijalan igrač). S Delpom je druga priča. Kompletniji je od A-Rodda, ali pitanje je koliko bi i on izdržao u onom "anam" vremenu. Možda u nekim idealnim uslovima, u kojima se teniseri ne bi povređivali i u kojima bi igrao svaku sezonu od početka do kraja...Možda. Ali, vjerujem da ni on ne bi bio mnogo uspješniji negoli je to danas. Možda bi u onom "sušnom" periodu, od same pojave Federera. No, sa Pittom, Beckerom, Agassijem, Mcenroeom, Borgom, Laverom, Lendlom, Connorsom, Wilanderom, ipak ne bi bio bolji negoli je danas (da, znam da oni nisu igrali zajedno, samo nabrajam one velikane, da ne bi bilo zabune).
Kvalitet je kvalitet, nebitno u kom periodu živio. Einstein bi i dan dans bio um i po, Jordan bi razvaljivao u NBA-u, Pele i Maradona bi pokazali novopečenim klincima šta je fudbal...Tenis, kao i ostali sportovi, su napredovali do te mjere, da je bukvalno postao gladijatorski sport.Atletika i snaga polako ali sigurno preuzimaju primat. Eh, ja sam 100% siguran da bi sve one legende koje nabrojah u prethodnom pasusu bili i dan danas u samom vrhu, a da im Ferrer, Soderling, Berdych, Tsonga ne bi predstavljali neku veliku prepreku. Murray možda bi, ali ne na GS-ovima, jer svi znamo njegov učinak na istim.
![]()
Sjećaš li se Tannera ?Dugi nožni nokti wrote: No, ja danas uživam u tenisu i to je jedino što je bitno. I prije bih, al' bio sam "zelen" da shvatim neke stvari i gledao sam isključivo jake servere (jbg, bijah dijete), te "budaletine", dok sam neke velikane nenamjerno zaobilazio kada su ih prenosili na tv-u.![]()
http://www.youtube.com/watch?feature=en ... 5BnKJ-mjLs
- shake69
#940 Re: Wimbledon 2012
Ne bih stavio na Kvitovu ni 1 KM!abondanzieri wrote:Sta mislite strucnjaci o malo vecoj uplati na Kvitovu protiv Serene?![]()
-
radostan dan
#941 Re: Wimbledon 2012
zaključak - ni kinte na kvitovu. 
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#942 Re: Wimbledon 2012
Nju ce veceras da tjesi onaj njen maloljetnikshake69 wrote:Ne bih stavio na Kvitovu ni 1 KM!abondanzieri wrote:Sta mislite strucnjaci o malo vecoj uplati na Kvitovu protiv Serene?![]()
-
ludak_
#943 Re: Wimbledon 2012
A šta mislite za njemački duel?
- shake69
#944 Re: Wimbledon 2012
Licno bih riskirao na Kerber zbog jucerasnjeg trijumfa Lisicki nad Marijom. kako god je wimbledonska trava kao stvorena za nju i mjesto najvecih pobjeda zna oscilirati a Kerber djeluje nekako sve cvrsce. Ocekujem 2:1 za Kerber.ludak_ wrote:A šta mislite za njemački duel?
- abondanzieri
#945 Re: Wimbledon 2012
Ne znam drug,kada sam ugledao taj par prodjose mi kroz glavu posljednja dva Wimbledona na kojim je Kvitova bila impresivna,posebno lani kada je osvojila i kontam da ako danas bude igrala i priblizno tom nivou da bi mogla pobijediti, koliko sam mogao upratiti vrlo neubjedljivu Serenu,koja se provukla u posljednja dva kolagidora wrote:Ma bježi od žena.Sara Erani igra finale "RG" pa za 15-tak dana ne može da uzme ni jedan jedini poen protiv Švedove u prvom setu:shock:abondanzieri wrote:Sta mislite strucnjaci o malo vecoj uplati na Kvitovu protiv Serene?![]()
Ja bih prije na Delpa protiv Ferera
Ozbiljno sam razmisljao da dodam i Del Potra,kontam kao i ti da bi mogao pobijediti,ali njega cu stavit na drugi tiket sa manjom uplatom
@Tomahawk 11,radostan dan
- Pitarrr82
#946 Re: Wimbledon 2012
Poslala mi je Sabina sms da se dobro osjeca i da joj se jos ne dolazi u moj zagrljaj, znaci da ispada danas?! 
- Leopold_IV
#947 Re: Wimbledon 2012
ja sam odigrao +3,5 Kvitova - Serena - 1 (1,60)...i cini mi se kao dobar par, ali da ti odmah kazem da me ne ide nikako kladjenje i pvaj Wimb...manje vise samo palamudim...abondanzieri wrote:Sta mislite strucnjaci o malo vecoj uplati na Kvitovu protiv Serene?![]()
- abondanzieri
#948 Re: Wimbledon 2012
tu je po meni tesko bilo sta predvidjetishake69 wrote:Licno bih riskirao na Kerber zbog jucerasnjeg trijumfa Lisicki nad Marijom. kako god je wimbledonska trava kao stvorena za nju i mjesto najvecih pobjeda zna oscilirati a Kerber djeluje nekako sve cvrsce. Ocekujem 2:1 za Kerber.ludak_ wrote:A šta mislite za njemački duel?
@Leopold IV,to pogotovo mislim da ce proci,fina kvota,a prilicno realno
- Leopold_IV
#949 Re: Wimbledon 2012
i da, skocio koef na D.Ferrera na cak 2,30 u sp...
zadnja 3 meca koja sam upratio, onaj igrac na kojeg je koef skocio je dobio mec (kladionice se kntrom brane)...tako da je danasnji tip dana D.FERRRRRERRRRRRR.
znam da je vecina uvjerena u Delpa ali 2,30 itekako vrijedi ovog rizika.
zadnja 3 meca koja sam upratio, onaj igrac na kojeg je koef skocio je dobio mec (kladionice se kntrom brane)...tako da je danasnji tip dana D.FERRRRRERRRRRRR.
znam da je vecina uvjerena u Delpa ali 2,30 itekako vrijedi ovog rizika.
-
Jameka
#950 Re: Wimbledon 2012
Ne nadaj se previse, Lisica ovo osvaja.Pitarrr82 wrote:Poslala mi je Sabina sms da se dobro osjeca i da joj se jos ne dolazi u moj zagrljaj, znaci da ispada danas?!