Govor o tekfiru na rafidije

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
statixx

#926 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by statixx »

A dje ima da kriminalne poslove mozes registrovati. :D
zvizdan

#927 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by zvizdan »

statixx wrote:A dje ima da kriminalne poslove mozes registrovati. :D
Otkad je kriminal prodavati ljudima ublehu? Pritom nikog ne priporavas da je kupi. :D
statixx

#928 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by statixx »

zvizdan wrote:
Otkad je kriminal prodavati ljudima ublehu? Pritom nikog ne priporavas da je kupi. :D
Ne tjera te niko ni da heroin kupis ali je zabranjena prodaja. :D
zvizdan

#929 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by zvizdan »

statixx wrote:
zvizdan wrote:
Ne tjera te niko ni da heroin kupis ali je zabranjena prodaja. :D
Iblis se vise bavi marketingom. Top Shop, mandarinski za tri hefte, tablete od kojih se biva pametniji, i te stvari :-D
statixx

#930 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by statixx »

Pusti ti to. Iblis neciji zivot , kao i heroin, moze pretvoriti u pakao. :D
RNG_25

#931 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by RNG_25 »

Iblis samo radi ono za šta je stvoren i zadužen. Njegov put jeste pravi put...
Kroksica

#932 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by Kroksica »

zvizdan wrote: Iblis se vise bavi marketingom. Top Shop, mandarinski za tri hefte, tablete od kojih se biva pametniji, i te stvari :-D
Astro Num Kafe primjer za 10.
zagortenej

#933 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by zagortenej »

prenosnik wrote:pa je li iblis samostalni preduzetnik ili rob koji sluzi gospodara? :D

a muhlis..to je baška..
Jasta je nego rob, i to priznaje Allahu. Zahtjev (dova) koji upucuje Allahu mu se ispunjava, čak on vec zna koga će moći a koga neće moći zavesti, iako je Adem tek stvoren... :-?
Dexx1

#934 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by Dexx1 »

johnlock071 wrote:Najrasprostranjenija sekta koja spada u ovu drugu skupinu su Rafidije, 12-imamci.
Nisu oni oni :roll: dokle
prenosnik wrote:pa je li iblis samostalni preduzetnik ili rob koji sluzi gospodara? :D
rob koji ne sluzi Gospodara.. Zna istinu ali je prikriva

Kafir par exellence..
prenosnik

#935 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by prenosnik »

Kafir par exellence..
Last edited by prenosnik on 23/04/2015 13:57, edited 1 time in total.
prenosnik

#936 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by prenosnik »

Sije Imamije, odnosno Dzaferije, imaju veze s rafidijama koliko i vehabije-tekfirije sa sunijama. Nista vise i nista manje.
Last edited by prenosnik on 23/04/2015 13:58, edited 1 time in total.
salik79

#937 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by salik79 »

johnlock071 wrote:Najrasprostranjenija sekta koja spada u ovu drugu skupinu su Rafidije, 12-imamci.
Sije Imamije, odnosno Dzaferije, imaju veze s rafidijama koliko i vehabije-tekfirije sa sunijama. Nista vise i nista manje.
kritichar

#938 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by kritichar »

salik79 wrote:
ko su vehabije-tekfirije?
znam da postoje ove druge grupe, imamije, džaferije, rafidije, ali ko se naziva vehabijama-tekfirijama?
salik79

#939 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by salik79 »

kritichar wrote:
salik79 wrote:
znam da postoje ove druge grupe, imamije, džaferije, rafidije, ali ko se naziva vehabijama-tekfirijama?
"Islamska Drzava", njihovi clanovi i simpatizeri. Ukratko, najradikalniji sljedbenici "pravne skole" i "ucenja" Muhammeda ibn Abdulvehaba.
zvizdan

#940 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by zvizdan »

prenosnik wrote:
Dexx1 wrote:

Kafir par exellence..
da, da..."tako ti tvoje uzvisenosti...gospodaru moj..."

a zar allah ne kaze da je stvorio ljude i dzine samo da bi mu robovali, a mufesiri, alimi i arifi kazu da robovati znaci spoznati boga, spoznati istinu...a i ti sam eto kazes da je sejtan taj emanet ispunio, da je istinu spoznao, ispunio svrhu svoga stvaranja...

mozda je zato po kur'anu on na siratu-l-musteqimu, a ti i dalje dovis puno puta dnevno da dospijes tamo gdje je on...
Recimo da znati i spoznati nije isto. Doxa, episteme i gnosa ne znace isto, a sve se u biti tice znanja i njegovih vrsta. I sve to i sam odlicno znas, tako da ne znam kako ti se da baviti ovim trivijalnostima? A sto se STR i ostalog tice, samo ti odgovaram na razini na koju spustas pricu. Hos opis Boga da ti bude jasan ko da ga "vidis"? Samo, zna biti opasno, jedan je od toga umro. :D
statixx

#941 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by statixx »

prenosnik wrote:
Dexx1 wrote:

Kafir par exellence..

a zar allah ne kaze da je stvorio ljude i dzine samo da bi mu robovali, a mufesiri, alimi i arifi kazu da robovati znaci spoznati boga, spoznati istinu...a i ti sam eto kazes da je sejtan taj emanet ispunio, da je istinu spoznao, ispunio svrhu svoga stvaranja...

mozda je zato po kur'anu on na siratu-l-musteqimu, a ti i dalje dovis puno puta dnevno da dospijes tamo gdje je on...
Sejtan, dzinni, Allah sve vec poznati entiteti predislamskim Arapima. Muhamed samo predlozio svoju viziju restrukturiranja funkcija, mora se znati who's the boss. :D
prenosnik

#942 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by prenosnik »

[ko su vehabije-tekfirije?
prenosnik

#943 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by prenosnik »

asurbanipal

#944 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by asurbanipal »

statixx wrote:
Sejtan, dzinni, Allah sve vec poznati entiteti predislamskim Arapima. Muhamed samo predlozio svoju viziju restrukturiranja funkcija, mora se znati who's the boss. :D

Ne samo Arapima. Bilo je tu još kultura koje su npr. vjerovale u bića slična džinnima. Npr. u Guanche mitologiji na Kanarskim ostrvima. Također u blizini drevne Palmyre (današnja Sirija) spominje se naziv "jinnaye" kao "good and rewarding gods". Zanimljiva je i priča kako su beduini smatrali džinne malim zlim duhovima ili bićima koja su se u noći pojavljivali u pustinji. Meni najinteresantniju i nekako najlogičniju definiciju džinna dao je Nerkez Smailagić, stavljajući ih u kontekst da su to u stvari ljudi na visokim položajima, ili oni koji su iza kulisa i upravljaju nekim događajima...
asurbanipal

#945 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by asurbanipal »

prenosnik wrote:

Uprkos tom njegovom znanju šejtan je odbio poslušnost, odbio se pokoriti naredbi, samim tim odbio je robovanje. Znanje i Spoznaja nisu isto...
prenosnik

#946 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by prenosnik »

Ne samo Arapima. Bilo je tu još kultura koje su npr. vjerovale u bića slična džinnima. Npr. u Guanche mitologiji na Kanarskim ostrvima. Također u blizini drevne Palmyre (današnja Sirija) spominje se naziv "jinnaye" kao "good and rewarding gods". Zanimljiva je i priča kako su beduini smatrali džinne malim zlim duhovima ili bićima koja su se u noći pojavljivali u pustinji. Meni najinteresantniju i nekako najlogičniju definiciju džinna dao je Nerkez Smailagić, stavljajući ih u kontekst da su to u stvari ljudi na visokim položajima, ili oni koji su iza kulisa i upravljaju nekim događajima...
zvizdan

#947 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by zvizdan »

prenosnik wrote:
statixx wrote: Sejtan, dzinni, Allah sve vec poznati entiteti predislamskim Arapima. Muhamed samo predlozio svoju viziju restrukturiranja funkcija, mora se znati who's the boss. :D
da, cak je allah vrhovno bozanstvo "mekanskih idolopoklonika"...muhamed je samo donio novinu da nisu potrebne tri allahove kceri (uzza, manar, lat) kao posrednici do njega, da posrednik (sefaadzija) nije potreban...ali je onda takodjer rekao muslimanskoj vjernickoj zajednici "ja sam vas sefaazdija-posrednik do allaha" :D
Ja, i sta onda? Pa nije Poslanik donio novu vjeru, nego novi vjerozakon. A vjera je vazda ista, samo je ljudi svako malo izopace. Tako je Poslanik to i ucinio, ocistio vjeru, upotpunio je i ostavio nam zadnju Objavu. Inace, i danasnjim mekanskim antropomorfistima je Allah vrhovno bozanstvo, pa sta cemo sad? Pored ostalog, zato i cekamo Imama Vremena da napravi finalno pospremanje i postavi razne budaletine gdje im je mjesto, da ne smlacuju s mozga cestit i dobrohotan svijet :D
zvizdan

#948 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by zvizdan »

prenosnik wrote:
zvizdan wrote:
Recimo da znati i spoznati nije isto. Doxa, episteme i gnosa ne znace isto, a sve se u biti tice znanja i njegovih vrsta. I sve to i sam odlicno znas, tako da ne znam kako ti se da baviti ovim trivijalnostima? A sto se STR i ostalog tice, samo ti odgovaram na razini na koju spustas pricu. Hos opis Boga da ti bude jasan ko da ga "vidis"? Samo, zna biti opasno, jedan je od toga umro. :D
a sto bjezis u uopstenost? strah te sejtana koji je u detalju? :lol:

znaci, vjernici vjeruju, ali ne znaju...sejtan zna, ali nije spoznao, a postoje i spoznavaoci....?

u cemu je razlika izmedju ovih pojmova u okvirima islamskog vjerovanja?

ako je znanje manjkav, nizi nivo razumijevanja, zasto sebe allah naziva na stotinama mjesta el-alimom, znalcem?

ako cemo u lingvistiku, sta je onda ilmi-ledun? ("znanje od nas" koje je darovano hidru), podrazumijeva li ono spoznaju ili znanje i zasto se koristi rijec "znanje"?

STR...ko je spustio pricu na taj nivo...i zasto tvoji argumenti ne opstaju ni na tom nivou?

neko je umro od opisa boga kog si mu predocio? :lol:

ko ti je pricao da je opasno vidjeti boga, taj sto je umro od tog pogleda ili neko drugi?
statixx

#949 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by statixx »

zvizdan wrote:
prenosnik wrote:
statixx wrote: Sejtan, dzinni, Allah sve vec poznati entiteti predislamskim Arapima. Muhamed samo predlozio svoju viziju restrukturiranja funkcija, mora se znati who's the boss. :D
da, cak je allah vrhovno bozanstvo "mekanskih idolopoklonika"...muhamed je samo donio novinu da nisu potrebne tri allahove kceri (uzza, manar, lat) kao posrednici do njega, da posrednik (sefaadzija) nije potreban...ali je onda takodjer rekao muslimanskoj vjernickoj zajednici "ja sam vas sefaazdija-posrednik do allaha" :D
Ja, i sta onda? Pa nije Poslanik donio novu vjeru, nego novi vjerozakon.
Pa nista, samo aludiram da ti za takav jedan poduhvat ne treba glas iz pecine. Ako se nesto moze iskriviti bez glasa iz pecine, onda se moze i ispraviti, ili iskriviti, zavisno iz kojeg ugla posmatras :D
zvizdan

#950 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by zvizdan »

prenosnik wrote:
zvizdan wrote:
a sto bjezis u uopstenost? strah te sejtana koji je u detalju? :lol:

znaci, vjernici vjeruju, ali ne znaju...sejtan zna, ali nije spoznao, a postoje i spoznavaoci....?

u cemu je razlika izmedju ovih pojmova u okvirima islamskog vjerovanja?

ako je znanje manjkav, nizi nivo razumijevanja, zasto sebe allah naziva na stotinama mjesta el-alimom, znalcem?

ako cemo u lingvistiku, sta je onda ilmi-ledun? ("znanje od nas" koje je darovano hidru), podrazumijeva li ono spoznaju ili znanje i zasto se koristi rijec "znanje"?

STR...ko je spustio pricu na taj nivo...i zasto tvoji argumenti ne opstaju ni na tom nivou?

neko je umro od opisa boga kog si mu predocio? :lol:

ko ti je pricao da je opasno vidjeti boga, taj sto je umro od tog pogleda ili neko drugi?
Isto si kakav velikosrpski nacionalista, ufuras se da si pobijedio i kad samo ti vidis pobjedu :D Sto se opisa Boga tice, gdje sam ja rekao da je to MOJ opis, da sam ga JA izrekao i da je neko umro preda mnom? Take it easy, junace, forumamo :D A opis slijedi (kraci, da te ubije :wink: ), cisto da imas danas o cemu supljirati. :-D
Post Reply