Telemach - ALL ABOUT 4

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
hipija

#92326 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by hipija »

Budući da su Zadruga kanali popunili sva slobodna mjesta na frekvencijama, pitanje je može li Nova Sport i doći u D3 ponudu, a da se nešto ne izbaci iz trenutne ponude na D3 ili da ukinu još nešto na analogiji?

Ako bude samo zamijenio SK HD kanal, onda se postavlja pitanje zašto ovolika pompa oko svega kad će se sve svesti na promjenu imena kanala i pretumbavanju utakmica sa drugih SK kanala na Nova Sport?
crnivrag

#92327 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by crnivrag »

hipija wrote:Budući da su Zadruga kanali popunili sva slobodna mjesta na frekvencijama, pitanje je može li Nova Sport i doći u D3 ponudu, a da se nešto ne izbaci iz trenutne ponude na D3 ili da ukinu još nešto na analogiji?

Ako bude samo zamijenio SK HD kanal, onda se postavlja pitanje zašto ovolika pompa oko svega kad će se sve svesti na promjenu imena kanala i pretumbavanju utakmica sa drugih SK kanala na Nova Sport?
Nova Sport će definitivno biti novi kanal, a to je potvrdio Vito koji radi u Total TV-u i daje insiderske informacije na internetu.

Ima još jedno slobodno mjesto za HD kanal na frekvenciji na kojoj se nalaze HBO i Cinemax kanali, i jedino tu trenutno mogu ugurati kanal Nova Sport HD, a da isti bude dio i D3 i EON ponude.
hipija

#92328 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by hipija »

crnivrag wrote:
hipija wrote:Budući da su Zadruga kanali popunili sva slobodna mjesta na frekvencijama, pitanje je može li Nova Sport i doći u D3 ponudu, a da se nešto ne izbaci iz trenutne ponude na D3 ili da ukinu još nešto na analogiji?

Nova Sport će definitivno biti novi kanal, a to je potvrdio Vito koji radi u Total TV-u i daje insiderske informacije na internetu.

Ima još jedno slobodno mjesto za HD kanal na frekvenciji na kojoj se nalaze HBO i Cinemax kanali, i jedino tu trenutno mogu ugurati kanal Nova Sport HD, a da isti bude dio i D3 i EON ponude.
Aha, to je već nešto drugo. Znam da je jedno vrijeme kružila informacija da će SK HD izletiti iz ponude a na njegovo mjesto doći Nova Sport HD.
Je li to definitivno posljednje slobodno mjesto za jedan hd kanal? :D
crnivrag

#92329 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by crnivrag »

hipija wrote: Aha, to je već nešto drugo. Znam da je jedno vrijeme kružila informacija da će SK HD izletiti iz ponude a na njegovo mjesto doći Nova Sport HD.
Je li to definitivno posljednje slobodno mjesto za jedan hd kanal? :D
Ovako stvari stoje.

Na jednu frekvenciju koja radi pod modulacijom 256QAM su dosad stavljali maksimalno do 17 SD kanala (to smo zaključili po zadnjem ubacivanju kanala Zadruga Live 4 na frekvenciju 570 Mhz), odnosno do 7 HD kanala.

Ako pogledamo u moj spisak frekvencija: https://bit.ly/2ru9cia, onda se vjerovatno može nagurati još poneki SD kanal na neku od frekvencija, ali to naravno znači maksimalno smanjenje bitrate-a kanala i degradaciju slike na najgore.
kakavdanakneiskustvu

#92330 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by kakavdanakneiskustvu »

crnivrag wrote:Upit poslat operaterima United Grupe i TV kanalima grupacije Nova TV u vezi početka emitiranja kanala Nova Sport:

Image

svaka tebi cast kad ti stignes poslati toliko upita,na toliko razlicitih adresa
hipija

#92331 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by hipija »

Hvala vraže na pojašnjenju :)
Znači Nova Sport HD ide na fr. 586 uz HBO Premium kanale i Nickelodeon HD
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#92332 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by hrasno38 »

crnivrag wrote:
adsubzero wrote: E jbg, znaci i tu sam izvisio...
Na stranu sto su mi nisu stavili ruter u radnu sobu gdje sam htio (nisam nazalost ja bio kuci kad su montirali), jer kao mora pored tv-a, tako da sam morao bacati pare na LAN kabal od 20m, ali ovo je totalno bezveze.
Nikad nisam vidio na wifi-u preko 90mpbs (paket je 150), 5cm od samog rutera, a u drugim sobama oko 40-50.
U cemu je fazon? Je li to ogranicenje 2.4GHz?
Da, 2.4 Ghz mreža ima ograničenja po pitanju isporuke većih internet brzina.

Kod mene na laptopu, mobitelu i android box-u izvlači nekih 80-ak Mbps na 2.4 Ghz WiFi mreži, dok na 5 Ghz fura puna brzina od 300 Mbps na sva tri uređaja.
Mozes li postaviti kako ti je setovano na modemu za 5G mrezu....jel ovako???

Image

Kod mene je na 5G i na laptopu i na mobilno taraba 120 a na laptopu i manje a obe su kartice 300Mbps
crnivrag

#92333 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by crnivrag »

hrasno38 wrote: Mozes li postaviti kako ti je setovano na modemu za 5G mrezu....jel ovako???

Image
Ovako mi je na Ubee modemu, ali ne koristim njegovu mrežu:

Image

Ovo je 5 Ghz mreža koju koristim putem routera Xiaomi 3G koji radi posredstvom Padavan custom firmware-a:

Image
exwizzard

#92334 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by exwizzard »

Mozel se modem u telemacha prebacit u bridge mode tako da koristim svoj ubiquiti sa pppoe? Tako trenutno kod bht koristim.
hrasno38

#92335 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by hrasno38 »

crnivrag wrote:
hrasno38 wrote: Mozes li postaviti kako ti je setovano na modemu za 5G mrezu....jel ovako???

Image
Ovako mi je na Ubee modemu, ali ne koristim njegovu mrežu:

Image

Ovo je 5 Ghz mreža koju koristim putem routera Xiaomi 3G koji radi posredstvom Padavan custom firmware-a:

Image
Kod mene na ovakvim postavkama nema sanse da proradi....sve sam sada isprobao radi samo na ovim postavkama koje sam posalo na slici. I svi kanali osim 40/80 su DFS kanali i jedino mi radi na ovom :roll: Kod sina na LAN-u posto on ima Gigabitnu karticu vozi 220 Mb maksimalno.
Tesla Edison

#92336 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Tesla Edison »

Kod mene postavke:
Kanal: Auto
Mod: AC only
Širina: 80 Mhz

Napomena: Ovo isključino ako je kuća u pitanju. U zgradama neće raditi jer interferencije su ogromne čak i na 5G ako je širina opsega 80 Mhz i kanal automatski.
hrasno38

#92337 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by hrasno38 »

TESLA_EDISON wrote:Kod mene postavke:

Napomena: Ovo isključino ako je kuća u pitanju. U zgradama neće raditi jer interferencije su ogromne čak i na 5G ako je širina opsega 80 Mhz i kanal automatski.
Probao sam i to i nema sanse nece uopste da mi pokaze mrezu ako stavim AC only
Tesla Edison

#92338 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Tesla Edison »

hrasno38 wrote:

Onda ti uređaji podržavaju samo 802.11a standard.
Koshpa

#92339 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Koshpa »

Postovani Telemache, da li mi mozete pojasniti sta vam znaci ovo mjesecno odrzavanje od 21,50 KM ? Pocetkom Septembra sam uzeo EON FULL paket po cijeni od 36.00KM a racun mi iznosi 57.00KM?
hrasno38

#92340 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by hrasno38 »

TESLA_EDISON wrote:
hrasno38 wrote:

Onda ti uređaji podržavaju samo 802.11a standard.
Uredjaji su standardni dual band 2.4/5 GHz.... a/b/g/n.....evo uspio sam podici brzinu na 150 a ako me pitas kako svasta nesto sam mijenjao i cacko :) Telefon je novije proizvodnje Xiaomi Redmi 5 plus...dakle ne bi trebalo biti problema ali nesto me zajebava :) Vidjet cu sljedecih dana kako ce se ponasati na LAN-u
crnivrag

#92341 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by crnivrag »

Koshpa wrote:da li mi mozete pojasniti sta vam znaci ovo mjesecno odrzavanje od 21,50 KM ?
Mjesečno održavanje KKS (kablovsko komunikacijski sistem), koji je preduslov za isporučivanje svih Telemach usluga.

Dakle radi se o održavanju Telemach mreže, putem koje se naposljetku i isporučuje tvoj EON paket.

U okviru održavanje KKS-a dobija se mogućnost besplatnog korištenja analogne TV ponude.
Koshpa

#92342 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Koshpa »

crnivrag wrote:
Koshpa wrote:da li mi mozete pojasniti sta vam znaci ovo mjesecno odrzavanje od 21,50 KM ?
Mjesečno održavanje KKS (kablovsko komunikacijski sistem), koji je preduslov za isporučivanje svih Telemach usluga.

Dakle radi se o održavanju Telemach mreže, putem koje se naposljetku i isporučuje tvoj EON paket.

U okviru održavanje KKS-a dobija se mogućnost besplatnog korištenja analogne TV ponude.
to znaci da cijena paketa nije 36km nego 57km?
crnivrag

#92343 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by crnivrag »

Koshpa wrote: to znaci da cijena paketa nije 36km nego 57km?
Ako si prije koristio neki paket, i priključio EON paket u sred mjeseca, moguće da ti je obračunat dio starog paketa na računu.

Međutim za ovo nisam siguran, pošto nisam nikad koristio pakete po akcijskim cijenama, pa ne znam da li se na akcijsku cijenu dodaje KKS ili ne.
Koshpa

#92344 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Koshpa »

cudno mi je, jer sam prije koristio d3 paket i cijena je bila par km, a sad najednom 21km, moguce je da je obracunat jedan dio starog paketa, posto ovaj novi ide od 5-og u mjesecu. Provjerit cu sutra svakako :thumbup:
diablobih

#92345 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by diablobih »

Koshpa wrote:cudno mi je, jer sam prije koristio d3 paket i cijena je bila par km, a sad najednom 21km, moguce je da je obracunat jedan dio starog paketa, posto ovaj novi ide od 5-og u mjesecu. Provjerit cu sutra svakako :thumbup:
Uvijek si placao KKS, nema tog paketa bez dodatka od KKS.
Koshpa

#92346 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Koshpa »

diablobih wrote:
Koshpa wrote:cudno mi je, jer sam prije koristio d3 paket i cijena je bila par km, a sad najednom 21km, moguce je da je obracunat jedan dio starog paketa, posto ovaj novi ide od 5-og u mjesecu. Provjerit cu sutra svakako :thumbup:
Ne kazem da nisam, jesam placao sam ga ali ga nisam placao 21km nego 3,5 ovako nesto.
diablobih

#92347 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by diablobih »

Koshpa wrote:
diablobih wrote:
Ne kazem da nisam, jesam placao sam ga ali ga nisam placao 21km nego 3,5 ovako nesto.
Pogledaj ti racune. 3.5 KM si mogao samo placati dodatni uredjaj.
crnivrag

#92348 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by crnivrag »

diablobih wrote:
Koshpa wrote:
diablobih wrote: Uvijek si placao KKS, nema tog paketa bez dodatka od KKS.
Pogledaj ti racune. 3.5 KM si mogao samo placati dodatni uredjaj.
Znam u čemu je fora.

Koristio je samo D3 uslugu i to vjerovatno Start paket, a kada se koriste pojedinačne usluge, tada dolaze i pojedinačni računi.

Evo moj primjer iz 2010-te godine, kad je Telemach tek došao na naše tržište, tad sam imao D3 Prošireni paket i Internet S paket.

Mjesečno su mi dolazila tri pojedinačna računa i to na ovaj način:

KKS: 11.50 KM (tada je toliko koštalo održavanje KKS-a)
D3 Prošireni paket: 10 KM
Internet S paket: 22 KM

Dakle ukupno sam plaćao 43.50 KM mjesečno za sve te usluge ali su mi na adresu dolazila tri pojedinačna računa.
exwizzard

#92349 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by exwizzard »

@crnivrag Znas li da li se moze modem iz telemacha prebacit u bridge mode?
crnivrag

#92350 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by crnivrag »

exwizzard wrote:@crnivrag Znas li da li se moze modem iz telemacha prebacit u bridge mode?
Ne može, jedimo je Technicolor CGA2121 to omogućavao, ali su ukinuli tu funkcionalnost sa najnovijim firmware update-om.
Locked