Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
zebrica

#9226 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by zebrica »

julisiz es grant wrote:
zebrica wrote:Zdravo,
Ja sam nova na temi ali je citam neko vrijeme. Imala bih pitanje za doktora ili nekoga ko je prosao kroz to iskustvo. Naime prvi porod mi je bio carski rez zbog polozaja bebice. Sada (4 godine kasnije) bih rado pokusala VBAC ali ne znam koliko su doktori naklonjeni tome da se upuste u ovakav porod. Planiram porod u vojnoj bolnici. Ima li neko frisko iskustvo? Je li rizik rupture maternice zaista toliko veliki? U 34.sedmici mi je izmjerena debljina reza koje je iznosila 3mm. Je li za ocekivati da ce se rez drasticno tanjiti do kraja i do koje granice je razumno upustati se u VBAC?
To mjerenje ožiljka je vrlo nategnuta metoda, u relevantnoj literaturi se ne navodi da treba biti faktor koji se uzima u obzir pri planiranju načina poroda. Vrlo važniji su faktori kako je beba postavljena, a tvrdiš da je indikacija za prvi carski bio položaj bebice. Kakav? Ako je bio visoki upravni stav, onda tanko-tankosava, jer do toga najčešće dolazi zbog suženog ulaza u zdjelicu. Zatim, težina bebe, a tu su najčešći zajebi, pogotovo ako ne mjeri uvijek isti doktor, i ako taj doktor nije dobar i iskusan ultrasoničar.
Jedno rječju, ja da te moram poroditi, ne bi' se zajebav'o.
Doktore hvala puno na savjetu, znaci to puno. Prva beba je bila zadak, ova druga je do osmog mjeseca bila u poprecnom polozaju a sada prednjaci glavica. u 34.sedmici beba je procjenjena na 1800g.. Iskreno meni je zdravlje i dobrobit bebe na prvom mjestu samo me je strah ponovnog reza. Znam da je suludo ali ja stalno mislim kako ce se nesto zakomplikovati ja cu da iskrvarim :(.
nera18

#9227 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by nera18 »

princess Leia wrote:zna li neko gdje ima kupiti medicinski steznik poslije poroda? u Baby Centar-u i u Chicco-u imaju samo X i XL velicine, a meni bi trebao M :)
koja je to X velicina?
koliko kostaju?
probaj neretvu
nera18

#9228 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by nera18 »

Pitanje :)

U 29.sedmici, zadnji nalazi pokazuju jako visok CRP - 25 , ja se sasvim ok osjecam, urinokulture sterilne, dosta bakterija u mokraci, vaginalni bris uredan...novi nalaz pokazuje CRP -20 a Sedimentaciju eritrocita 58... pitanje je, sta cu :))
julisiz es grant

#9229 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by julisiz es grant »

nera18 wrote:Pitanje :)

U 29.sedmici, zadnji nalazi pokazuju jako visok CRP - 25 , ja se sasvim ok osjecam, urinokulture sterilne, dosta bakterija u mokraci, vaginalni bris uredan...novi nalaz pokazuje CRP -20 a Sedimentaciju eritrocita 58... pitanje je, sta cu :))
Odgovor: ne raditi sedimentaciju i CRP u trudnoći nikad i nipošto, pošto nikakve koristi od njih nema jer su ionako povišeni :)
Važno je da su urinokulture sterilne. ako ima bijelog pranja neka doktor propiše vaginalete, bez obzira na nalaz vaginalnog brisa.
nera18

#9230 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by nera18 »

Hvala puno :)
Zabrine, a izgleda bespotrebno :)
maybelline

#9231 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by maybelline »

Zna li iko koji je termin za podizanje nalaza na transfuziologiji?
princess Leia

#9232 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by princess Leia »

neko ko je bio na carskom na jezeru u skorije vrijeme, ako moze da mi napise proceduru. koliko nakon komisije se zakazuje termin za carski rez?? meni je danas doktor na ctg-u i ultrazvuku rekao da dodjem u ponedeljak u pola 9 na komisiju i na ostale pretrage, i posto je dezurni u ponedeljak, ne znam hocel me odma ostaviti u bolnici ili ce mi reci da dodjem neki drugi dan... u ponedeljak cu biti 39-3 sedmica :)
JanuaryJones

#9233 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

princess Leia wrote:neko ko je bio na carskom na jezeru u skorije vrijeme, ako moze da mi napise proceduru. koliko nakon komisije se zakazuje termin za carski rez?? meni je danas doktor na ctg-u i ultrazvuku rekao da dodjem u ponedeljak u pola 9 na komisiju i na ostale pretrage, i posto je dezurni u ponedeljak, ne znam hocel me odma ostaviti u bolnici ili ce mi reci da dodjem neki drugi dan... u ponedeljak cu biti 39-3 sedmica :)
Obično se na komisiji zakazuje termin uz prisustvo doktora koji će raditi CR, s tim da moraš donijeti sve nalaze na komisiju a treba vremena da se povade...krv, urin, bris, krvna grupa, internista, anesteziolog itd. Imaš li predoperativnu listu?

Sent from my iPad using Tapatalk
princess Leia

#9234 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by princess Leia »

JanuaryJones wrote:
princess Leia wrote:neko ko je bio na carskom na jezeru u skorije vrijeme, ako moze da mi napise proceduru. koliko nakon komisije se zakazuje termin za carski rez?? meni je danas doktor na ctg-u i ultrazvuku rekao da dodjem u ponedeljak u pola 9 na komisiju i na ostale pretrage, i posto je dezurni u ponedeljak, ne znam hocel me odma ostaviti u bolnici ili ce mi reci da dodjem neki drugi dan... u ponedeljak cu biti 39-3 sedmica :)
Obično se na komisiji zakazuje termin uz prisustvo doktora koji će raditi CR, s tim da moraš donijeti sve nalaze na komisiju a treba vremena da se povade...krv, urin, bris, krvna grupa, internista, anesteziolog itd. Imaš li predoperativnu listu?

Nista mi to doktor nije rekao da izvadim. Krv i urin sam vadila prije mjesec dana, krvnu grupu vec imam u knjizici. Ja sam ga fino pitala jel mi treba nesto od papira, nalaza, uputnica. Doktor mi je rekao da ponesem nalaze oftamologa koji zbog laserskog skidanja dioptrije savjetuje cr i veliku uputnicu koju sam vec izvadila.
A znaci bit ce i moj doktor na komisiji, haj bar neka sigurnost da ce on to drzati pod kontrolom, ja se nadam :-)

Hvala ti u svakom slucaju
JanuaryJones

#9235 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

princess Leia wrote:
JanuaryJones wrote:

Nista mi to doktor nije rekao da izvadim. Krv i urin sam vadila prije mjesec dana, krvnu grupu vec imam u knjizici. Ja sam ga fino pitala jel mi treba nesto od papira, nalaza, uputnica. Doktor mi je rekao da ponesem nalaze oftamologa koji zbog laserskog skidanja dioptrije savjetuje cr i veliku uputnicu koju sam vec izvadila.
A znaci bit ce i moj doktor na komisiji, haj bar neka sigurnost da ce on to drzati pod kontrolom, ja se nadam :-)

Hvala ti u svakom slucaju
Kako ćeš na operaciju pod anestezijom ako nemaš sve nalaze koje je pregledao i aminovo internista pa onda anesteziolog? Vrijeme krvarenja i koagulacije? Pritisak? Šećer? Neće ti to vadit pred porod.

princess Leia

#9236 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by princess Leia »

Stvarno ne znam, danas bila i tako mi rekli... :-) i meni bi bilo logicno da to sve povadim ranije. Al opet kako one koje idu na hitne cr, isto nemaju sve nalaze :?
radenska

#9237 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Da li se to sad narucuje na GAKu za ultrazvuk. Ja bih presla od privatnog doktora gore pa mi rekose da se sad narucuje. Prije dodji i cekaj vazdan :D
wewa

#9238 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

maybelline wrote:Zna li iko koji je termin za podizanje nalaza na transfuziologiji?
preko ljeta je bio 8-10 ujutru, a inace je od 2-3 popodne
ali provjeri:

http://www.ztmfbih.ba/kontakt.php
http://www.ztmfbih.ba/koagulacija.php
maybelline

#9239 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by maybelline »

Ok, jedna stvar me sad buni: prosla sam komisiju, povadila sve nalaze sa onog spiska sto ti daju (bris, krv, urin), bila kod svog ginekologa koji ce mi raditi cr da pregleda nalaze, kaze sve ok; otisla zatim kod interniste, odradila mi EKG, preslusala pluca, pregledala nalaze, aminovala sve... buni me sad taj anesteziolog - niko mi nije nista rekao za njega da trebam. Jel moguce da ce mi to uraditi kad me prime u bolnicu, na Jezeru???
julisiz es grant

#9240 Re: Trudnjače i porodilje online

maybelline wrote:Ok, jedna stvar me sad buni: prosla sam komisiju, povadila sve nalaze sa onog spiska sto ti daju (bris, krv, urin), bila kod svog ginekologa koji ce mi raditi cr da pregleda nalaze, kaze sve ok; otisla zatim kod interniste, odradila mi EKG, preslusala pluca, pregledala nalaze, aminovala sve... buni me sad taj anesteziolog - niko mi nije nista rekao za njega da trebam. Jel moguce da ce mi to uraditi kad me prime u bolnicu, na Jezeru???
Ne da je moguće, već će tako i uraditi. Anesteziolog će popričati s tobom kada legneš u bolnicu, dan prije operacije.
maybelline

#9241 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by maybelline »

julisiz es grant wrote:
maybelline wrote:Ok, jedna stvar me sad buni: prosla sam komisiju, povadila sve nalaze sa onog spiska sto ti daju (bris, krv, urin), bila kod svog ginekologa koji ce mi raditi cr da pregleda nalaze, kaze sve ok; otisla zatim kod interniste, odradila mi EKG, preslusala pluca, pregledala nalaze, aminovala sve... buni me sad taj anesteziolog - niko mi nije nista rekao za njega da trebam. Jel moguce da ce mi to uraditi kad me prime u bolnicu, na Jezeru???
Ne da je moguće, već će tako i uraditi. Anesteziolog će popričati s tobom kada legneš u bolnicu, dan prije operacije.

:thumbup: Mene svi ubjedjuju kako moram i kod anesteziologa, a ja govorim da mi to nigdje ne pise, a i pitala sam i dr opce prakse, i ginekologa i one u komisiji...
julisiz es grant

#9242 Re: Trudnjače i porodilje online

maybelline wrote:
julisiz es grant wrote:

:thumbup: Mene svi ubjedjuju kako moram i kod anesteziologa, a ja govorim da mi to nigdje ne pise, a i pitala sam i dr opce prakse, i ginekologa i one u komisiji...
Možda su se u OBS porađale, tamo se kod anesteziologa ide prije prijema u bolnicu.
maybelline

#9243 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by maybelline »

[/quote]
Možda su se u OBS porađale, tamo se kod anesteziologa ide prije prijema u bolnicu.[/quote]

Moguce... Hajde, to su zene, drugarice, kolegice, pa mogu shvatiti da su one nesigurne (ili jednostavno se ravnaju po svom iskustvu), ali mi nije jasno kako to da uposleni u zdravstvenom sektoru ne znaju/nisu sigurni u procedure; pa nisam im zar ja jedina koja dolazi radi carskog reza? Ne bih da ispadne da napadam, stvarno sam (do sada) imala samo pozitivna iskustva sa doktorima/sestrama, samo mi nije jasno, na primjer zasto, kada ih pitas gdje raditi bris nosa i grla, oni ti kazu na Ilidzi (a ti poslije saznas od poznanice da to mozes uraditi i u Starom Gradu) ili kad kazes da ti za carski treba pregled interniste, a doktor te cudno pogleda, kao da to prvi put cuje... Opet kazem, do sad sam imala sve super iskustva i doktori su mi npr uvijek isticali da imam prednost jer sam trudna i da to ne smijem zaboraviti; znala sam nazvati u svoju ambulantu da se narucim kod doktora, kad kaze meni teta "Sine, vidim da zoves sa mobitela, guzva mi j sad, nemoj trositi, hajd da ja pogledam kad je dr slobodan, pa ti nazovi za jedno 15 min"... Skrenuh s teme, izvinjavam se, ali eto, bi mi na srcu sve ovo :)
neoxxx

#9244 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by neoxxx »

Pitanje za doktora - iako ne znam da li ste uopce skloni tome - a radi se o, nazovi, preporuci za doktora u OBS koji je "vjest" sa porodima na CR. Druga trudnoca je u pitanju, prva prije 2 godine zavrsena carskim na Jezeru, oporavak bolan i prilicno dugotrajan. Iako je tehnicki, navodno, sve uradjeno dobro, desilo se par propusta ljekara radi kojih sada razmisljam o porodu u Opcoj pod pretpostavkom da ce se opet raditi carski, iako bih ja licno preferirala porod prirodnim putem. Takodjer, kada se po Vasem misljenju treba najkasnije uspostaviti kontakt sa doktorom koji bi izvrsio porod? Trebalo bi da vremena imam dovoljno - 28. sedmica je u toku, ali cisto informacije radi. Hvala velika na odgovoru.
julisiz es grant

#9245 Re: Trudnjače i porodilje online

neoxxx wrote:Pitanje za doktora - iako ne znam da li ste uopce skloni tome - a radi se o, nazovi, preporuci za doktora u OBS koji je "vjest" sa porodima na CR. Druga trudnoca je u pitanju, prva prije 2 godine zavrsena carskim na Jezeru, oporavak bolan i prilicno dugotrajan. Iako je tehnicki, navodno, sve uradjeno dobro, desilo se par propusta ljekara radi kojih sada razmisljam o porodu u Opcoj pod pretpostavkom da ce se opet raditi carski, iako bih ja licno preferirala porod prirodnim putem. Takodjer, kada se po Vasem misljenju treba najkasnije uspostaviti kontakt sa doktorom koji bi izvrsio porod? Trebalo bi da vremena imam dovoljno - 28. sedmica je u toku, ali cisto informacije radi. Hvala velika na odgovoru.
Vjeruj mi, u OBS su ti svi u 5 deka, tj. dobri, kada je carski rez u pitanju. Ali ipak, moj izbor za svaku vrstu operacije pa i CR bi bio Nedžad Nakaš (da se razumijemo, neće biti velike razlike i ako te neko drugi "zapadne", ovo je samo moje mišljenje). Nekad tamo krajem 8. mjeseca javi se gore i vidi to, da se može planirati operacija.
neoxxx

#9246 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by neoxxx »

Najljepsa hvala na brzom odgovoru, kao i uvijek (prislepam se nekad pitanjima drugih zenica ovdje pa pratim sta im sugerisete :-D )
JanuaryJones

#9247 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

neoxxx wrote:Najljepsa hvala na brzom odgovoru, kao i uvijek (prislepam se nekad pitanjima drugih zenica ovdje pa pratim sta im sugerisete :-D )
Podapisujem doktora. Dr. Nakaš, hekleraj mu je odličan.

zvrk

#9248 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by zvrk »

julisiz es grant wrote: Od ležanja i "apsolutnog" mirovanja u trudnoći nema nikakve koristi...tako knjige kažu. Može biti samo štete, jer kad se trudna žena ne kreće sklonija je venskoj trombozi i svim belajima koji iz toga mogu nastati. Jedino treba ograničiti fizičku aktivnost, npr. ne dizati težak teret, ne trčati sprint i sl.
A ovo što je navedeno u prethodnim postovima je jedan od razloga zašto uvijek govorim protiv mijenjanja doktora u trudnoći (bez jasnog razloga, vidim da je ovde viša sila), osobito da se normalna trudnoća kontroliše kod ljudi koji nemaju ni znanja, ni vremena, ni uslova da to kvalitetno odrade (većina ljekara na GAK-u i OBS).
od poprilicnog broja ljekara s kojim sam razgovarala, vi ste prvi koji tvrdi da od lezanja nema koristi.
u 14 sedmici obilno krvarenje - uzrok puknuce sinusa materice (mozda se nestrucno izrazavam)
hospitalizacija 5 dana i injekcije ** No links ** preogesterona, uz konstataciju da je beba izuzetno nisko, otpustena oporavljena uz strogo mirovanje

20/21 sedmica, ponovo hospitalizacija zbog kontrakcija i tokoliza.
otada jos strozije mirovanje, skoro do pelena preporuceno tj naredjeno i za sada nema problema.
glava bebice je u kanalu prakticno, a sedmica je 25.

mozete li argumentovati stav da od lezanja nema koristi posto ne znam da se iko normalan moze dobro osjecati ako lezi 70 dana...ali ako ljekar naredi - sto se mora, mora se.

hvala unaprijed
blugirl

#9249 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by blugirl »

julisiz es grant wrote: Od ležanja i "apsolutnog" mirovanja u trudnoći nema nikakve koristi...tako knjige kažu. Može biti samo štete, jer kad se trudna žena ne kreće sklonija je venskoj trombozi i svim belajima koji iz toga mogu nastati. Jedino treba ograničiti fizičku aktivnost, npr. ne dizati težak teret, ne trčati sprint i sl.
A ovo što je navedeno u prethodnim postovima je jedan od razloga zašto uvijek govorim protiv mijenjanja doktora u trudnoći (bez jasnog razloga, vidim da je ovde viša sila), osobito da se normalna trudnoća kontroliše kod ljudi koji nemaju ni znanja, ni vremena, ni uslova da to kvalitetno odrade (većina ljekara na GAK-u i OBS).
Razumijem za apsolutno mirovanje, ali moram priznati da je meni lezanje pomoglo. Krvarenje u 5. sedmici je do 7. prestalo nakon lezanja. Nakon toga mi dr.rekla da se polako pokrenem i jedan dan se preforsiram - kupovina, iznesi smece i sl.- i opet lagana sukrvica pa mi dr.rekla da se ponasam kao da sam u bolnici. I opet prestalo. Sad izlazim samo kad moram ali se malo krecem po kuci jer lezanje je grozno. Dok sam lezala te dvije sedmice imala sam vrtoglavice kad god bih ustala, opcenito sam bila slaba, nije mi bilo ni do cega. Krevet te brzo uzme.

Ja sam citala takodje na nekim sajtovima da od mirovanja nema koristi, ali sto neko gore rece, kad ti dr.kaze, onda nema sta da pametujes
julisiz es grant

#9250 Re: Trudnjače i porodilje online

zvrk wrote: mozete li argumentovati stav da od lezanja nema koristi posto ne znam da se iko normalan moze dobro osjecati ako lezi 70 dana...ali ako ljekar naredi - sto se mora, mora se.

hvala unaprijed
Williams Obstetrics, cijenjeni američki udžbenik porodiljstva, 23. izdanje (2010.)
Poglavlje o spontanom pobačaju (str. 221):
There are no effective therapies for threatened abortion. Bed rest, although often prescribed, does not alter its course.
A potom se, u poglavlju o prijevremenom porodu, navodi čitav niz studija, od kojih nijedna nije ustanovila koristi od ležanja radi spriječavanja prijevremenog poroda, ali dvije jesu našle komplikacije takvog postupka. Citiraću taj dio u cjelosti (str. 823):
Bed Rest
This is one of the most often prescribed interventions during pregnancy, yet one of the least studied. In 1994, Goldenberg and colleagues reviewed the available literature on bed rest in pregnancy and concluded that they could find no evidence supporting or refuting the benefit of either bed rest or hospitalization in women threatening preterm delivery. More recently, Sosa and associates (2004) searched the Cochrane Database for randomized trials done to assess the efficacy of bed rest at home or with hospitalization. They concluded that the available evidence neither supported nor refuted the use of bed rest to prevent preterm birth. Goulet and colleagues (2001) randomized 250 Canadian women to either home care or hospitalization after treatment of an acute episode of preterm labor and also found no benefits.
Yost and colleagues (2005) attempted a randomized study at Parkland Hospital but terminated the study after 6 years due to low recruitment. In this study, bed rest in the hospital compared with bed rest at home had no effect on pregnancy duration in women with threatened preterm labor before 34 weeks. Bed rest was not enforced—that is, women were permitted ambulation ad lib either in the hospital or at home.
Kovacevich and associates (2000) reported that bed rest for 3 days or more increased thromboembolic complications to 16 per 1000 women com-pared with only 1 per 1000 with normal ambulation. Promislow and co-workers (2004) observed significant bone loss in pregnant women prescribed outpatient bed rest.
Na sajtu The Fetal Medical Fondation, velike fondacije koju je osnovao K.Nicolaides (da bi ste shvatile njegov značaj, da kažem da je čovjek uveo, između ostalog, mjerenje nuhalnog nabora za procjenu rizika za trisomije, što je danas neizostavni dio kontrole trudnoće), a koja se bavi i edukacijom ginekologa iz ultrazvuka, jasno stoji:
No benefit in reducing the risk of recurrence (misli se na ponavljanje prijevremenog poroda kod žena koje su ga već imale-op.jsg) has been shown for the following strategies:

Bed rest in hospital or at home is widely recommended for the prevention of preterm birth but there is no scientific evidence to support this practice. Indeed, randomized studies in twin pregnancies showed that bed rest increases the risk of preterm delivery. Bed rest may also have some adverse effects for women, including increased likelihood of venous thrombosis, muscle atrophy and stress.

Betamimetics given prophylactically.

Life style interventions, such as decrease in manual labor, increase in visits to antenatal clinics, psychological support, or diet supplementation with iron, folate, calcium, zinc magnesium, vitamins, or fish oil.
Post Reply