Desavanja u Hrvatskoj

Post Reply
Ajatolah_

#9226 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Ajatolah_ »

nosara wrote:
zg1911 wrote:
hizo ramidovic wrote: no, nebitno, s obzirom na omjer uvoz/izvoz hr-bih jasno je ko ga pusi...
da pogodim hrvatska? da ista znas o ekonomiji znao bi da jednako gubimo. ne kupujete vi hr proizvode jer volite hrvatsku. kupci su racionalni. kupuje se najkvalitetnije u datom cijenovnom rangu. bojkotiranjem hr (ili bilo cijih drugih proizvoda) osiromasuju se i gradjani bih jer ce ili a) kupovati losije proizvode b) kupovati skuplje proizvode

btw zar se u srbiji kaze ukus a ne okus?
U cijelom svijetu se kaze ukus... :D
Okus je slatko, slano, a ukus je u muzici, odjeći, itd. po bosanskom i hrvatskom standardu, Srbima je ukus" i jedno i drugo.
nosara

#9227 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by nosara »

Ajatolah_ wrote:
nosara wrote:
zg1911 wrote:
da pogodim hrvatska? da ista znas o ekonomiji znao bi da jednako gubimo. ne kupujete vi hr proizvode jer volite hrvatsku. kupci su racionalni. kupuje se najkvalitetnije u datom cijenovnom rangu. bojkotiranjem hr (ili bilo cijih drugih proizvoda) osiromasuju se i gradjani bih jer ce ili a) kupovati losije proizvode b) kupovati skuplje proizvode

U cijelom svijetu se kaze ukus... :D
Kol'ko ja znam, okus je slatko, slano, a ukus je u muzici, odjeći, itd.
Jel kazes ukusno ili okusno...?
zg1911

#9228 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by zg1911 »

nosara wrote: U cijelom svijetu se kaze ukus... :D

Ne valja ti logika... Nisu hrvatski proizvodi ni toliko bolji ni toliko jeftiniji od drugih (poglavito ova mlijecna sranja) pa ne bih bas rekao da ce Bosnjino nepce bit bas toliko osteceno... Ja sam za bojkot, da empirijski provjerimo tezu... :)
u hr je npr okus mog zavicaja a glazbeni ukus osobe.

valja mi logika. ti proizvodi da nisu bolji ili jeftiniji ne biste ih ni do sada kupovali. tako nalaze ekonomska logika.

a ti brate kupuj sta te volja. kako vi kazete - prijatno!
nosara

#9229 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by nosara »

zg1911 wrote:

Ne valja ti logika... Nisu hrvatski proizvodi ni toliko bolji ni toliko jeftiniji od drugih (poglavito ova mlijecna sranja) pa ne bih bas rekao da ce Bosnjino nepce bit bas toliko osteceno... Ja sam za bojkot, da empirijski provjerimo tezu... :)

valja mi logika. ti proizvodi da nisu bolji ili jeftiniji ne biste ih ni do sada kupovali. tako nalaze ekonomska logika.

Raja kupuje strano jer je marketing cudo... Ali sve manje jer je neimastina jos vece cudo... :oops:

Okusan ovaj Pantelija... :D
animals

#9230 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by animals »

nosara wrote:
Jel kazes ukusno ili okusno...?
I ti nemas pojma..
ispravno je i okus i ukus..
samo za hranu se kaze okus, a ukus se moze reci i za namjestaj u stanu..
and

#9231 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by and »

zg1911 wrote:
House wrote:predsjednica udruženja hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka Cromilk Rašeljka Maras. Ističe da je RH već pogodio izvoz jeftinog mlijeka iz Njemačke, Austrije, Poljske

jesam li u pravu? vidiš da jesam :)
bokte :-)

pa uvozimo i jeftinija cileanska, juznoafricka i australska vina, pa eto opet dominiraju plavac i grasevina.

daj podatke o tome kako njemacki mlijecni brendovi imaju najveci trzisni udio ili se poklopi usima i prestani koprcat se u glupostima.
hrvatska proizvodi 50% svojih potreba mlijeka.ostalo se uvozi.
činjenica je da će europske firme pomesti hrvatske,kao što je bilo u sloveniji.
hrvatima je lakše plasirati robu u bih i srbiju... nego u eu, ali su ga malo popu.... izlaskom iz cefte.sad bi oni da su u eu i da jebu s propisima, al da zadrže bonitete koje su imali u cefti.
zg1911

#9232 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by zg1911 »

nosara wrote:
Okusan ovaj Pantelija... :D
e tu bi ipak islo ukusan :D
and

#9233 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by and »

zg1911 wrote:

da,ali ako sada pod istim uslovima uvezemo njemački,austrijski proizvod koji je bolji i jeftiniji?
zg1911

#9234 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by zg1911 »

and wrote:
zg1911 wrote:
House wrote:predsjednica udruženja hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka Cromilk Rašeljka Maras. Ističe da je RH već pogodio izvoz jeftinog mlijeka iz Njemačke, Austrije, Poljske

jesam li u pravu? vidiš da jesam :)
bokte :-)

pa uvozimo i jeftinija cileanska, juznoafricka i australska vina, pa eto opet dominiraju plavac i grasevina.

daj podatke o tome kako njemacki mlijecni brendovi imaju najveci trzisni udio ili se poklopi usima i prestani koprcat se u glupostima.
hrvatima je lakše plasirati robu u bih i srbiju... nego u eu, ali su ga malo popu.... izlaskom iz cefte.sad bi oni da su u eu i da jebu s propisima, al da zadrže bonitete koje su imali u cefti.
sve 5. samo je cinjenica da bar zasad njemacko mlijeko ne dominira hr trzistem. na ostalo nemam sto dodati
zg1911

#9235 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by zg1911 »

and wrote:
zg1911 wrote:

da,ali ako sada pod istim uslovima uvezemo njemački,austrijski proizvod koji je bolji i jeftiniji?
pa onda bi valjda kupovali to austrijsko koje je bolje i jeftinije nevezano uz bojkot hrvatskih proizvoda. odnosno, ne radi se o bojkotu nego zdravom razumu. zar ne?
hizo ramidovic

#9236 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by hizo ramidovic »

zg1911 wrote:
hizo ramidovic wrote: no, nebitno, s obzirom na omjer uvoz/izvoz hr-bih jasno je ko ga pusi...

netocno, strucnjak, postoji kamara proivoda koji nisu hrvatski ali su jeftiniji i priblizne ili bolje kvalitete (npr megle mlijeko jeftinije a bolje od dukatovog)
kupac je kupac, i po tvojoj logici, onda bi i gradjani eu trebali da masovno kupuju hr proizvode (npr racionalni nijemci), i hr ne bi trebala imati problema sa prodajom. uprkos tomu, oni najvise robe uvaljuju bosancima...
and

#9237 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by and »

zg1911 wrote:
and wrote:
zg1911 wrote: u hr je npr okus mog zavicaja a glazbeni ukus osobe.

pa onda bi valjda kupovali to austrijsko koje je bolje i jeftinije nevezano uz bojkot hrvatskih proizvoda. odnosno, ne radi se o bojkotu nego zdravom razumu. zar ne?
ma naravno,zdrav razum.
samo što kod nas nema puno tog zdravog razuma, jer da ima, imali bi jake domaće trgovine koje bi birale najkvalitetniju robu za najmanje para.
ne bi dozvolili ovoliki uticaj konzuma i sl.,jer oni ipak guraju hrvatske proizvode, što je i normalno.To je kad država ima neku viziju.
al eto oni su imali slovence za primjer i imali su od koga učiti
and

#9238 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by and »

zg1911 wrote:
and wrote:
zg1911 wrote: bokte :-)

sve 5. samo je cinjenica da bar zasad njemacko mlijeko ne dominira hr trzistem. na ostalo nemam sto dodati
nebitno čije je,al činjenica je da jeftinije eu mlijeko pokriva dobar dio hrvatskog tržišta i da uništava proizvođače mlijeka u hr.
zg1911

#9239 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by zg1911 »

hizo ramidovic wrote:
zg1911 wrote:

netocno, strucnjak, postoji kamara proivoda koji nisu hrvatski ali su jeftiniji i priblizne ili bolje kvalitete (npr megle mlijeko jeftinije a bolje od dukatovog)
kupac je kupac, i po tvojoj logici, onda bi i gradjani eu trebali da masovno kupuju hr proizvode (npr racionalni nijemci), i hr ne bi trebala imati problema sa prodajom. uprkos tomu, oni najvise robe uvaljuju bosancima...
pa onda ces nevezano uz bojlot kupovat to drugo mlijeko ako je vec jeftinije i jednake kvalitete ili bolje.

ovo dalje sta si pisao nema veze sa citanjem s razumijevanjem jer ja nigdje nisam izjavio da su hr proizvodi bolji od nekih drugih. samo ti pokusah objasnit princip robne razmijene. a ti sad nastavi kako hoces...
jao_situacije

#9240 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by jao_situacije »

meni samo nije jasno što su se rvatine na ovom forumu usrale i iz petnih žila pokušavaju svekolikom forumskom pučanstvu objasniti da ne treba bojkot i da su hr proizvodi naj naj naj
šta vas boli kurko ako ste naj naj naj :?
hizo ramidovic

#9241 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by hizo ramidovic »

zg1911 wrote:
pa onda ces nevezano uz bojlot kupovat to drugo mlijeko ako je vec jeftinije i jednake kvalitete ili bolje.

ovo dalje sta si pisao nema veze sa citanjem s razumijevanjem jer ja nigdje nisam izjavio da su hr proizvodi bolji od nekih drugih. samo ti pokusah objasnit princip robne razmijene. a ti sad nastavi kako hoces...
opet fula, strucnjak.
u datoj ponudi odredjenih proizvoda gdje razlike u cijeni nisu velike a kvalitet priblizan ja mogu npr uzeti malo skuplji hr proivod prije austrijskog, ali necu.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#9242 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by pici »

"ŠATRO PRIJATELJI"

BOŠNJACI POZVALI NA BOJKOT HRVATSKIH PROIZVODA! ‘Prokleti licemjeri, kako smo branili svoja sela, tako ćemo i naše poljoprivrednike!’
Autor: Tina Budak
Četvrtak, 27. Kolovoz 2015. u 11:55

"Oni su šatro naši prijatelji i komšije! Licemjeri prokleti", kažu pokretači bojkota hrvatskih proizvoda koje je u nekoliko sati podržalo 1.500 Bošnjaka.

Facebook stranica Bošnjaci pokrenula je bojkot svih hrvatskih proizvoda. U samo nekoliko sati, bojkot je podržalo 1.500 ljudi, a stranica je podijeljena 491 put. Ispod posta o bojkotu, već sada se nalazi više od 200 komentara. Evo kako su sa stranice Bošnjaci pozvali na bojkot:

“SVI SE MOŽEMO UKLJUČITI U BOJKOT HRVATSKIH PROIZVODA. KAKO SMO U RATU BRANILI NAŠE GRADOVE I SELA, TAKO TREBAMO BRANITI I NAŠE POLJOPRIVREDNIKE. DUŠMANI NE POPUŠTAJU OVAJ NAPAĆENI NAROD. ŠATRO ONI NAŠI PRIJATELJI I KOMŠIJE! LICEMJERI PROKLETI!!

Image
BOJKOT :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
zg1911

#9243 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by zg1911 »

hizo ramidovic wrote: opet fula, strucnjak.
u datoj ponudi odredjenih proizvoda gdje razlike u cijeni nisu velike a kvalitet priblizan ja mogu npr uzeti malo skuplji hr proivod prije austrijskog, ali necu.
drugi put mi se ironicno obracas sa strucnjace, ocito te pogodilo kad ti rekoh da nemas veze. oprosti!

ekonomska logika se vodi hladnom glavom. to iskljucuje kupovinu jednako kvalitetnog malo skupljeg proizvoda zemlje x umjesto jednako kvalitetnog malo jeftinijeg proizvoda zemlje y.

a ti udri kako te volja. uvijek postoje izuzeci.
dalmatinka

#9244 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by dalmatinka »

jao_situacije wrote:meni samo nije jasno što su se rvatine na ovom forumu usrale i iz petnih žila pokušavaju svekolikom forumskom pučanstvu objasniti da ne treba bojkot i da su hr proizvodi naj naj naj
šta vas boli kurko ako ste naj naj naj :?
A gdje si ti to pročitao? Tko je osim tebe to rekao? Uglavnom smo se složili da nas boli neka stvar što ćete kupovati. Ne kupujem ni ja bosanske proizvode niti ikoga imam namjeru nagovarati da kupuje naše. :D
hizo ramidovic

#9245 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by hizo ramidovic »

zg1911 wrote:
drugi put mi se ironicno obracas sa strucnjace, ocito te pogodilo kad ti rekoh da nemas veze. oprosti!

ekonomska logika se vodi hladnom glavom. to iskljucuje kupovinu jednako kvalitetnog malo skupljeg proizvoda zemlje x umjesto jednako kvalitetnog malo jeftinijeg proizvoda zemlje y.

meni ste vi svi strucnjaci, koji pokusavate podvaliti muda pod bubrege...
ako te ja za nesto naguzim, pa ti ponudim svoj proizvod po istoj cijeni i priblizno iste kvalitete kao neko ko te nije naguzio sigurno ces uzeti njegov a ne moj proizvod (izuzev u slucaju nastranosti). za to ti bas i ne treba neko znanje iz ekonomije
zg1911

#9246 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by zg1911 »

hizo ramidovic wrote:
zg1911 wrote:

meni ste vi svi strucnjaci, koji pokusavate podvaliti muda pod bubrege...
ako te ja za nesto naguzim, pa ti ponudim svoj proizvod po istoj cijeni i priblizno iste kvalitete kao neko ko te nije naguzio sigurno ces uzeti njegov a ne moj proizvod (izuzev u slucaju nastranosti).
pa po stoti put boli me kurac sta ces kupovat. ja radim u banci, djevojka u ini - ne ovisimo o bih. samo sam isao ispravit te u misljenu da drzava koja je jaca u robnoj razmijeni bojkotom gubi vise od drzave koja je slabija.

ne bi da ce pola rh pokrepat vasim bojkotom. niti vas itko nagovara sta da kupite niti vam itko moze branit sta da kupite. kupuj smokve s islanda sta se mene tice...
hizo ramidovic

#9247 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by hizo ramidovic »

zg1911 wrote:
pa po stoti put boli me kurac sta ces kupovat. ja radim u banci, djevojka u ini - ne ovisimo o bih. samo sam isao ispravit te u misljenu da drzava koja je jaca u robnoj razmijeni bojkotom gubi vise od drzave koja je slabija.
vjeruj mi da i mene zaboli prangija gdje radis ti i tvoja djevojka...
ako hr izveze 100 miliona robe u bih i ako se bojkotom taj broj smanji na 50 miliona kojom logikom ce bih izgubiti ako pocne kupovati jeftinije i problizno iste kvalitete proizvode iz njemacke? znaci, ja kupujem svakako, samo sto umjesto hr kupujem njemacko. ko je vise na gubitku?
zg1911

#9248 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by zg1911 »

hizo ramidovic wrote: vjeruj mi da i mene zaboli prangija gdje radis ti i tvoja djevojka...
ako hr izveze 100 miliona robe u bih i ako se bojkotom taj broj smanji na 50 miliona kojom logikom ce bih izgubiti ako pocne kupovati jeftinije i problizno iste kvalitete proizvode iz njemacke? znaci, ja kupujem svakako, samo sto umjesto hr kupujem njemacko. ko je vise na gubitku?
u tom slucaju se ne radi o bojkotu. to ti vec objasnih. samo zasto sad ne kupujes te jednako dobre a jeftinije njemacke proizvode? bice da puno ljubis hrvatsku je li? je kurac. kupujes ono za sto mislis da je najbolje za tu cijenu. u suprotnom si budala.
musicman80

#9249 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by musicman80 »

zg1911 wrote:
hizo ramidovic wrote: vjeruj mi da i mene zaboli prangija gdje radis ti i tvoja djevojka...
u tom slucaju se ne radi o bojkotu. to ti vec objasnih. samo zasto sad ne kupujes te jednako dobre a jeftinije njemacke proizvode? bice da puno ljubis hrvatsku je li? je kurac. kupujes ono za sto mislis da je najbolje za tu cijenu. u suprotnom si budala.
Ja kupujem kod Heljica, sve iz Austrije, top kvalitet. :D
hizo ramidovic

#9250 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by hizo ramidovic »

zg1911 wrote:
i onda se ljutis kad ti kazem da si strucnjak...jeste, bojkot je u pitanju
dakle, da pojednostavimo do kraja; ja dodjem u ducan da kupim 1l mlijka. u ponudi imam hrvatsko, njemacko i austrijsko i svi kostaju po 1 euro, mogu dakle uzeti hr ali zbog bojkota necu,
i da, vec ti objasnih da ja odavno ne kupujem hr proizvode ili ako ih kupujem to je u min kolicinama...kupujem iskljucivo domace.nekad malo skuplje, nekad jeftinije, nekad losije nekad bolje, ali novac ostaje tu...
Post Reply