Narucio EVGA GQ 80+ Gold 650W i sad citam imaju coil whine zujanje na eco modeu (fan off)
PC gamerske konfiguracije
Moderator: Benq
-
l33t
#9226 Re: PC gamerske konfiguracije
Jel se nekome javljao sindrom " coil whine " zujanje zavojnica iz napojne na ovim novijim EVGA GQ, G2, Seasonic, Corsair TX ili RM serijama?
Narucio EVGA GQ 80+ Gold 650W i sad citam imaju coil whine zujanje na eco modeu (fan off)
lutrija ce biti izgleda 
-
hhaarree
#9227 Re: PC gamerske konfiguracije
Pozdrav raja, kontam konacno da zamijenim svoju staru kantu novom. Interesuje me hoce li biti kakvih snizenja/akcija za blek frajdeje i sajber mandeje
Pa da sacekam jos koji dan ako ce bit sta u imtec/next/plus/uniexpert i tako tim radnjama, nisam upratio proslih godina pa ne znam praktikuju li to oni
-
l33t
#9228 Re: PC gamerske konfiguracije
U imtecu uzeo sluse prosle godine na black friday (3dana cini mi se da je bila akcija); mozda 10-15 % jeftinije ne sjecam sehhaarree wrote:Pozdrav raja, kontam konacno da zamijenim svoju staru kantu novom. Interesuje me hoce li biti kakvih snizenja/akcija za blek frajdeje i sajber mandejePa da sacekam jos koji dan ako ce bit sta u imtec/next/plus/uniexpert i tako tim radnjama, nisam upratio proslih godina pa ne znam praktikuju li to oni
- typeOnegative
#9229 Re: PC gamerske konfiguracije
To je bilo presudno da se odlučim za seasonic kad sam kupovao.l33t wrote:Jel se nekome javljao sindrom " coil whine " zujanje zavojnica iz napojne na ovim novijim EVGA GQ, G2, Seasonic, Corsair TX ili RM serijama?
Narucio EVGA GQ 80+ Gold 650W i sad citam imaju coil whine zujanje na eco modeu (fan off)lutrija ce biti izgleda
Već je poznato da te serije EVGA napojnih imaju " woosh " efekat,G3 pogotovo . U eco modeu ventilator se povremeno iz čista mira zavrti na sekundu dvije i onda ugasi .zbog tog su ih vani masovno vraćali .
- mobsterc
#9230 Re: PC gamerske konfiguracije
Na prosloj stranici je pogresno objasnjeno pa da ispravim kada sam vec naletio..
Maksimalna efikasnost se deklarise za 50% opterecenja, tj za taj nivo proizvodjac garantuje odredjenu efikasnost (ili da bi dobio odredjeni certifikat mora da dostigne odredjene efikasnosti na 20, 50 i 100% opterecenju). Dakle to nema veze koliko napojna isporucuje, svaka isporucuje onoliko koliko joj se trazi a onda na osnovu toga moze biti manje ili vise efikasna (ukoliko moze da isporuci to sto se trazi).
Ako uzmemo za primjer 1000w napojnu koja ima navodnu efikasnost od 90% (silver po eu), to znaci da ako je opteretimo sa 500W ona ce da vuce iz uticnice nekih 555W. Dakle komponente traze 500W struje, napojna to isporucuje a pri tome trosi 555W jer je toliko efikasna.
Maksimalna efikasnost se deklarise za 50% opterecenja, tj za taj nivo proizvodjac garantuje odredjenu efikasnost (ili da bi dobio odredjeni certifikat mora da dostigne odredjene efikasnosti na 20, 50 i 100% opterecenju). Dakle to nema veze koliko napojna isporucuje, svaka isporucuje onoliko koliko joj se trazi a onda na osnovu toga moze biti manje ili vise efikasna (ukoliko moze da isporuci to sto se trazi).
Ako uzmemo za primjer 1000w napojnu koja ima navodnu efikasnost od 90% (silver po eu), to znaci da ako je opteretimo sa 500W ona ce da vuce iz uticnice nekih 555W. Dakle komponente traze 500W struje, napojna to isporucuje a pri tome trosi 555W jer je toliko efikasna.
-
hhaarree
#9231 Re: PC gamerske konfiguracije
hvala na info, sacekat cu onda pa ako bude i 10% uhar je na jedno 800 maraka.l33t wrote:U imtecu uzeo sluse prosle godine na black friday (3dana cini mi se da je bila akcija); mozda 10-15 % jeftinije ne sjecam sehhaarree wrote:Pozdrav raja, kontam konacno da zamijenim svoju staru kantu novom. Interesuje me hoce li biti kakvih snizenja/akcija za blek frajdeje i sajber mandejePa da sacekam jos koji dan ako ce bit sta u imtec/next/plus/uniexpert i tako tim radnjama, nisam upratio proslih godina pa ne znam praktikuju li to oni
- Averus
#9232 Re: PC gamerske konfiguracije
Šteta da nekome promakne, pa ću podijeliti i ovdje:
Averus wrote: Raja, je li iko ovdje isprobao Scanline Sync?
Ja sinoć upratih na redditu i probao sam u Rocket League. Znači efekti su kao da imate upaljen V-Sync, ali je sve tako tečno i čisto (smooth), a što je najbitnije - apsolutno nema/ne primjetim bilo kakav input-lag. Odlična stvar, pa ako koga zanima evo link:
https://old.reddit.com/r/nvidia/comment ... _is_a_game
Obavezno probati sa Witcherom i AC:Odyssey, kažu da je razlika nebo i zemlja!![]()
Ko je slab s engleskim ili mu je mrsko čitati, evo principa:
- skini ovo: Riva Tuner Statistics Server; zatim instalirati i pokrenuti
- isključiti v-sync u igri i u nvidia/amd control panelu
- isključiti limit cap u igri i u RTSS (Riva Tuner Statistics Server), jer SSync to automatski podesi na driver levelu (tj. uskladi sa monitor refresh rate-om)
- uključiti Scanline Sync i za početak staviti na -30, poslije prilagođavati
* Napomena za vas sa 120Hz ili 144Hz monitorima, u RTSS kliknite dva puta na label "Scanline Sync" i on će pisati "Scanline Sync x/2" čime će vam stabilizirati framerate na ~79fps (ako sam dobro shvatio objašnjenje); nakon toga možete ovo podesiti na -30 i onda dalje podešavati da bude optimalno
Rezultat: Nema frame stuttering-a, preskakanja i kašnjenja frame-ova. Stabilizuje i frame timing (faktički napravi da je savršen, tj da je vrijeme između svakog frame-a identično), pa igre - pogotovo one koje nisu u startu dobro optimizovane - rade tečnije i zbog toga izgledaju ljepše.
Piči na svim rezolucijama i refresh rate-ima, samo ako je grafa dovoljno jaka.
Nedostatak: SSync oduzima 30% performansi grafičke, pa se ovo preporučuje samo ako imate dovoljno jaku grafu (kod mene je GTX1060 6G i radi super). Ako je slabija grafička, pokušajte možda sa nižom rezolucijom ili malo promijenite grafičke postavke u igri/igrama (Anti-Aliasing i ostalo)
Helem, vrijedi probati
- aditon
#9233 Re: PC gamerske konfiguracije
svaka čast za ovo, koristim Riva Tune ali ovaj novi feature nisam upratio

- Plavo-bijeli
#9234 Re: PC gamerske konfiguracije
Koja je poenta Intela sa njihovom novom generacijom procesora?
Tipa u omjeru i5 8600k i 9600k u prosjeku ovaj novi postiže 1-2% bolje rezultate
Ma čak i napr procesori 3-4 genracije ne zaostaju puno prije svega u gamingu. Tipa i5 3470 kojeg ja imam koji se može nabaviti za 50km se može mjeriti sa i3 8100 u gamingu...
Naredne godine kada AMD dođe sa novim Ryzen procesorima će pojesti Intel koji su se toliko uspavali uslijed nedostatka konkurencije, a sad im je teško vratiti se iz sna...
Tipa u omjeru i5 8600k i 9600k u prosjeku ovaj novi postiže 1-2% bolje rezultate
Ma čak i napr procesori 3-4 genracije ne zaostaju puno prije svega u gamingu. Tipa i5 3470 kojeg ja imam koji se može nabaviti za 50km se može mjeriti sa i3 8100 u gamingu...
Naredne godine kada AMD dođe sa novim Ryzen procesorima će pojesti Intel koji su se toliko uspavali uslijed nedostatka konkurencije, a sad im je teško vratiti se iz sna...
-
caseytron
#9235 Re: PC gamerske konfiguracije
Standardno za Intel, ja imam i7 6700k i ne vidim razlog da idem za novim generacijama. Melje svaku igru bez problema, a u ovom trenutnku ko god uzima nesto novo, AMD je jedini logican izbor. Intel je drzao monopol godinama i ovo sto rade sada je rezultat istog. Sto se tice gaminga jesu u prednosti, neosjetno sto ne opravdava skoro duplu cijenu u odnosu na AMD za konkurentne modele. Zivjela konkurencija, samo jos da AMD prodrma NvidijuPlavo-bijeli wrote:Koja je poenta Intela sa njihovom novom generacijom procesora?![]()
![]()
Tipa u omjeru i5 8600k i 9600k u prosjeku ovaj novi postiže 1-2% bolje rezultate![]()
- Averus
#9236 Re: PC gamerske konfiguracije
Hvala, treba isprobati sa raznim igramaaditon wrote:svaka čast za ovo, koristim Riva Tune ali ovaj novi feature nisam upratio![]()
Dođe ti kao jeftina varijanta G-Synca ili tako nešto
-
remark
#9237 Re: PC gamerske konfiguracije
Ako ima zainteresovanih peodajem komp:
Intel® Core™ i5-4460
Asus H81M-K
ATI Radeon R9 280X 3 GB GDDR5 OC Boost 384 bitna
1 x 8GB DDR3 1600 MHz Kingston HyperX/Patriot
HDD 250GB
Kuciste Raidmax
Slabo koriscen posto radim na laptopu a gaming sam prebacio na PS4.
Intel® Core™ i5-4460
Asus H81M-K
ATI Radeon R9 280X 3 GB GDDR5 OC Boost 384 bitna
1 x 8GB DDR3 1600 MHz Kingston HyperX/Patriot
HDD 250GB
Kuciste Raidmax
Slabo koriscen posto radim na laptopu a gaming sam prebacio na PS4.
- rolltroll
#9238 Re: PC gamerske konfiguracije
probao sam ovaj fazon s sacnline sync, odradio sam po uputama iznad i probao kako sve izgleda na igri forza horizon 3
moram priznati da sve izgleda daleko ljepše, nemam sad neku još igru instaliranu ali probat ću svakako na AC Odyssey...fps je bilo limitiran na 72 te nije bilo moguće promijeniti tu opciju, osim da fps zaključaš na 36. U principu oko tog fps se i vrti s tim da dolazi do blagog pada ali se ništa apsolutno ne osjeti, maksimalno 68 fps da je donja granica bila, bez obzira koja kamera bila, jer bez ovog S Synca ovisno o kameri i fps je se razlikovao..ovdje sada radi uvijek isto...sve u svemu zaista izgleda mnogo ljepše, uz DSR od nVidije... kome treba 4k monitor
e sad, šta tačno znači pomjeranje S Synca s onih početnih -30? nisam probavao za sada...
moram priznati da sve izgleda daleko ljepše, nemam sad neku još igru instaliranu ali probat ću svakako na AC Odyssey...fps je bilo limitiran na 72 te nije bilo moguće promijeniti tu opciju, osim da fps zaključaš na 36. U principu oko tog fps se i vrti s tim da dolazi do blagog pada ali se ništa apsolutno ne osjeti, maksimalno 68 fps da je donja granica bila, bez obzira koja kamera bila, jer bez ovog S Synca ovisno o kameri i fps je se razlikovao..ovdje sada radi uvijek isto...sve u svemu zaista izgleda mnogo ljepše, uz DSR od nVidije... kome treba 4k monitor
e sad, šta tačno znači pomjeranje S Synca s onih početnih -30? nisam probavao za sada...
- Averus
#9239 Re: PC gamerske konfiguracije
U suštini, RTSS je prvobitno i bio tu da stabilizuje frame timing (samim time i FPS)rolltroll wrote:probao sam ovaj fazon s sacnline sync, odradio sam po uputama iznad i probao kako sve izgleda na igri forza horizon 3
moram priznati da sve izgleda daleko ljepše, nemam sad neku još igru instaliranu ali probat ću svakako na AC Odyssey...fps je bilo limitiran na 72 te nije bilo moguće promijeniti tu opciju, osim da fps zaključaš na 36. U principu oko tog fps se i vrti s tim da dolazi do blagog pada ali se ništa apsolutno ne osjeti, maksimalno 68 fps da je donja granica bila, bez obzira koja kamera bila, jer bez ovog S Synca ovisno o kameri i fps je se razlikovao..ovdje sada radi uvijek isto...sve u svemu zaista izgleda mnogo ljepše, uz DSR od nVidije... kome treba 4k monitor![]()
![]()
Zaboravih na DSR, moram sad i to isprobati u ovoj kombinaciji
- Mišo_Kovač
#9240 Re: PC gamerske konfiguracije
Ima li neko da je u toku, da zna koji su trenutno ugledni, respektabilni i pouzdani šverceri pc komponenti s pika. Par godina unazad sam uzimao računar kod Peropa, medjutim vidim da on više nije u opticaju, a trebao bih stastvaljat novu mašinu krajem godine 
-
l33t
#9241 Re: PC gamerske konfiguracije
PCBest, GamingShopBN, kod njih sam uzimao komponente i jos nesto cekamMišo_Kovač wrote:Ima li neko da je u toku, da zna koji su trenutno ugledni, respektabilni i pouzdani šverceri pc komponenti s pika. Par godina unazad sam uzimao računar kod Peropa, medjutim vidim da on više nije u opticaju, a trebao bih stastvaljat novu mašinu krajem godine
sve je bilo ok
- rolltroll
#9242 Re: PC gamerske konfiguracije
gamingshopBN se u mom slučaju pokazao ekstra, također PCHardware..potrošio sam 4 milje kod njih
- ferratilis
#9243 Re: PC gamerske konfiguracije
Stigao novi MX518. Cekao sam samo 10 dana. Kinezi su sve pouzdaniji. 

-
l33t
#9244 Re: PC gamerske konfiguracije
daj mozemo li u PP treba mi detalja hahaferratilis wrote:Stigao novi MX518. Cekao sam samo 10 dana. Kinezi su sve pouzdaniji.
- ferratilis
#9245 Re: PC gamerske konfiguracije
Pitaj sto god te zanima. 
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#9246 Re: PC gamerske konfiguracije
gamingshopbn 
-
hhaarree
#9247 Re: PC gamerske konfiguracije
Od kojih kineza, koliko si tipla, i jel to dhl pa stiglo tako brzo ili?ferratilis wrote:Stigao novi MX518. Cekao sam samo 10 dana. Kinezi su sve pouzdaniji.
- ferratilis
#9248 Re: PC gamerske konfiguracije
Rgano Store na aliju, oni su jedni od oficijelnih Logitech prodavaca u Kini. Super su pouzdani, ali skupi. Ovaj mis kosta $69 trenutno. Nije DHL, nego imaju skladiste u Svedskoj, pa su odatle poslali vjerovatno. Tako barem pise na paketu.hhaarree wrote:Od kojih kineza, koliko si tipla, i jel to dhl pa stiglo tako brzo ili?ferratilis wrote:Stigao novi MX518. Cekao sam samo 10 dana. Kinezi su sve pouzdaniji.
Imas jos dvije opcije:
ovo je zvanicna kineska Logitech prodavnica gdje je skoro duplo jeftiniji, ali nije se lako registrovati
https://item.jd.com/100000430210.html#
Imas i Taobao, gdje kosta oko $40, ali bi morao koristiti neki taobao agent da kupis. Ili da koristis google translate i nadas se najboljem.
Ja nisam mogao cekati, pa sam platio vise. Ali, da budem iskren, ne vrijedi mis toliko. Iako je potpuno isti dizajn, bolji senzor i materijal, mislim da ovaj mis nece trajati ni priblizno kao ona legendarna generacija od prije 15 godina.
-
caseytron
#9249 Re: PC gamerske konfiguracije
Kod mene je MX518 jos uvijek ziv, tacnije od 2007 
-
djama
#9250 Re: PC gamerske konfiguracije
jooj ja sam imao svoj do prije godinu dana. imao sam ga godinu dana i jedino sam promijenio usb kabal do tada , ali sad mu nije bilo spasa.
najbolji mis ikada
najbolji mis ikada