Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dragma
Vozim: Pješe

#9201 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by dragma »

Ama ok, nema potrebe da ti ne vjerujem.
Hakiz

#9202 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Hakiz »

Hakiz wrote: Moj komšija nije plaćao račune u ratu. Mi jesmo. I zvao nas levatima, ko će plaćati račune u ratu, baš smo bili glupi.

Rat završio i došlo vrijeme za otkup stanova. Ja odnio certifikate i ostalu dokumentaciju i otkupili smo stan u roku dok si rekao keks. Moj komšija je poslije nekog vremena odjednom spuštao pogled kada je prolazio pored nas. Otkupio je na kraju i on stan. Ali tek nakon što je poplaćao sve one račune koje nije plaćao dok je mene zvao levatom.

Država ti je kao div. Zbog svoje veličine se kreće sporo, ali kad udari, boli.

Kako sam ja shvatio: Ima rok od tri godine da se plati račun. I poslije 3 godine, ne mora se platiti, zastara. Ali ljudi to pogrešno shvataju. Nije tri godine da ti platiš, pa poslije nikom ništa. Nego je tri godine rok da se pokrene sudski spor. I ti meni dužan, ja u roku tri godine pokrenem spor, spor se riješi za 10 godina, tebi za 10 godina dođe sudski nalog za plaćanje i računa i sudskih troškova i zateznih kamata.

Pravnici će me demantovati ako nisam u pravu, ali čini mi se da je ovako.
BadBoy wrote:Ti si obavio postupak otkupa stana dok si rekao keks, a smijem glavu u vatru staviti da je tvoj komšija i drvlje i kamenje osuo po zakonima i državi što je postupak otkupa stana komplikovan i da ti traže krvna zrnca :D :D Bosnian logic.
Baš tako. S tim da su i njemu i nama krvna zrnca iste boje ako neko pomisli da je razlog bio boja krvnih zrnaca :)
BadBoy wrote:Rok zastare za komunalna potraživanja je godinu dana i u tom roku se može tražiti PRISILNA naplata potraživanja, znači mogu te tužiti na sudu. Svaka procesna radnja prekida tok zastare, što znači kad te tuže, taj spor može trajati i 100 godina nakon toga, više nema zastare.
Hvala za informaciju.

Dakle, to što nekome u roku godinu nije došlo na naplatu ne znači da neće za 5, 10 ili ko zna. Pa eto, ovima koji ne plaćaju, sretno.
Tomahawk11
Globalni moderator

#9203 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Tomahawk11 »

Je li ovo nestranački direktor?

Image
BadBoy

#9204 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by BadBoy »

Zaboravih napisati u ranijem postu, voda, smeće i toplane te ne moraju čak ni tužiti mogu ići direktno na izvršenje:

Član 29. Zakona o izvršnom postupku FBiH:

"...
(2) Vjerodostojna isprava je, prema ovom zakonu, mjenica i ček s protestom i povratnim računom ako su potrebni za zasnivanje potraživanja i računi ili izvodi iz poslovnih knjiga za cijenu komunalnih usluga isporuke vode, toplotne energije i odvoz smeća.

(3) Vjerodostojna isprava je podobna za izvršenje ako su u njoj naznačeni tražilac izvršenja i izvršenik, te predmet, vrsta, obim i vrijeme ispunjenja obave"
izgubljena dusa

#9205 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by izgubljena dusa »

Cvila opet nema vode :izet:

j... im mater na dnevnoj osnovi i u terminu od 10 navece do 6:30 ujutro :oops:

Jutros je odvrnulo u neka doba.... :twisted:

Stedi vodu (???) stedi struju (???) kad ce nas postediti svoji zajebancija :twisted:
studiorum_tuzlaensis

#9206 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by studiorum_tuzlaensis »

Ovdje se poteže neka prica o tužbi ViKa prema građanima, ali niko ne postavlja pitanje za šta? ZA NEISPORUČENU USLUGU da oni mene tuže? E moja dragma :)

Račun ViKa nije valjan dokument uopće. Usluga je ta oko koje se sporimo. Ja tvrdim da nisam potrošio tu vodu, ja tvrdim da kvalitet usluge nije u skladu sa standardima, ja tvrdim da je njihov račun laž.

I dokle god je tako, oni mogu napisat 5 miliona KM da sam dužan, od toga nema ništa. TO NIKO NEĆE PLATITI, barem normalan. Administrativna zabrana je svjetlosnim godinama daleko od ove priče. Kome oni nakače administrativnu zabranu ja ću im odma spomenik da dignem. Ne znaju guzicu oprat dole u ViKu, kamoli da provedu neki postupak. :)
dragma

#9207 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by dragma »

studiorum_tuzlaensis wrote:Ovdje se poteže neka prica o tužbi ViKa prema građanima, ali niko ne postavlja pitanje za šta? ZA NEISPORUČENU USLUGU da oni mene tuže? E moja dragma :)

Račun ViKa nije valjan dokument uopće. Usluga je ta oko koje se sporimo. Ja tvrdim da nisam potrošio tu vodu, ja tvrdim da kvalitet usluge nije u skladu sa standardima, ja tvrdim da je njihov račun laž.

I dokle god je tako, oni mogu napisat 5 miliona KM da sam dužan, od toga nema ništa. TO NIKO NEĆE PLATITI, barem normalan. Administrativna zabrana je svjetlosnim godinama daleko od ove priče. Kome oni nakače administrativnu zabranu ja ću im odma spomenik da dignem. Ne znaju guzicu oprat dole u ViKu, kamoli da provedu neki postupak. :)
Moj dragma, a ne "moja". Muški rod :-D

Ovo drugo, ako je već tako, tuži ih. Imaš osnova. Ja bih da sam na tvom mjestu i da imam takve argumente..
Ostalo ne bih da komentarišem jer je u domenu pričala mi komšinica, odnosno šta bi bilo kad bi bilo ;-)
jasco74

#9208 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by jasco74 »

dragma wrote:
studiorum_tuzlaensis wrote:Ovdje se poteže neka prica o tužbi ViKa prema građanima, ali niko ne postavlja pitanje za šta? ZA NEISPORUČENU USLUGU da oni mene tuže? E moja dragma :)

Moj dragma, a ne "moja". Muški rod :-D

Ovo drugo, ako je već tako, tuži ih. Imaš osnova. Ja bih da sam na tvom mjestu i da imam takve argumente..
Ostalo ne bih da komentarišem jer je u domenu pričala mi komšinica, odnosno šta bi bilo kad bi bilo ;-)
Itekako ima osnova za tuzbu. Bar tako tvrde obdusmeni:
smrdim/vijest/dok-traje-reduk ... nja-264539
dragma

#9209 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by dragma »

Ma sve ok, ne tvrdim suprotno. Ne znam samo šta se čeka.
Ombudsmeni takođe tvrde da svako ima pravo da se vrati na svoje, da mu se moraju ispoštovati sva prava i omogućiti uslovi za normalan život.
Ipak, realnost je malo drugačija.

Biće da je do administracije...
Last edited by dragma on 14/09/2017 14:55, edited 1 time in total.
drug_profi

#9210 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by drug_profi »

Hakiz wrote:
Tomahawk11 wrote: Sve ok, razumio sam te, samo je logika da oni ne bi morali štedjeti na struji da urade rekonstrukciju mreže, ne bi se moralo pribjegavati tako glupom riješenju.
Uštedio si, recimo, 25 miliona restrikcijama, a izgubio 75 miliona, jer sjediš i ne radiš ništa da spriječiš gubitke.
OK. Samo, kada i urade rekonstrukciju mreže i spriješe te gubitke, još više će uštedjeti ako im pumpe ne budu radile tokom noći. Tada razlog redukcija neće biti gubitak u mreži nego klimatske promjene, suša, bakterije u izvorištima itd.

Meni već 5 dana ne samo redukcija od 11 naveče do 6 ujutro, nego i od 12 popodne pa do ne znam kada jer nisam u kući kada voda dođe.
Ako ja kontam dobro sistem, pumpe crpe vodu prema rezervoarima koji su na povisenim kotama iznad grada. Iz tih rezervoara voda slobodnim padom dospijeva u stambene objekte, a u visekatnicama se hidroforima pumpa na vise spratove.
Dakle ako on prepumpa vodu u rezervoare magistralnim cjevima, ona onda cijevima manjih profila ide slobodnim padom u distributivnu mrezu i tu dalje nema nikakve struje ni pumpi koju placa VIk. Cak i da ima pumpi one su sigurno manje snage jer sve sto treba jesta da savladaju neko koljeno prije nego se voda obruši gonjena gravitacijom.
Znači ako on sa izvorišta napumpa u rezervoare, sve što treba je da dopunjava pomalo te rezervoare u toku noći kako se budu praznili, što je vjerovatno znatno sporije nego danju.
Ako nocu nema vode, to valjda znaci da je neko zavrno ventil u rezervoaru jer mu se puno vode izgubi na pukotinama u distributivnoj mrezi, pa se ti rezervoari prazne kao i po danu, što iziskuje trošak struje za pumpe na izvorištu.

Jesam li ja ovo dobro skontao? Onda znači da je opravka magistralnih cijevovoda bacanje para. Kao što i ekspert Koldžo kaže.
Roccohljup

#9211 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Roccohljup »

Image

Nego ko su današnji sretni dobitnici .....sa redukcijama? :D
studiorum_tuzlaensis

#9212 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by studiorum_tuzlaensis »

dragma wrote:Ma sve ok, ne tvrdim suprotno. Ne znam samo šta se čeka.
Ombudsmeni takođe tvrde da svako ima pravo da se vrati na svoje, da mu se moraju ispoštovati sva prava i omogućiti uslovi za normalan život.

Pa realnost i jeste malo drugačija ali i u domenu plaćanja računa. Zato neću plaćati račune i živi bili pa vidjeli hoću li ih ikad morati platiti. Prije će biti neka nagodba da se to izbriše.

Ti tvrdiš suptorno, da će svi građani Sarajeva kad tad platiti račune ViKu za neke nepostojeće usluge.
Hakiz

#9213 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Hakiz »

studiorum_tuzlaensis wrote:

Pa realnost i jeste malo drugačija ali i u domenu plaćanja računa. Zato neću plaćati račune i živi bili pa vidjeli hoću li ih ikad morati platiti. Prije će biti neka nagodba da se to izbriše.

Ti tvrdiš suptorno, da će svi građani Sarajeva kad tad platiti račune ViKu za neke nepostojeće usluge.
Nema računa ViK-a za nepostojeće usluge (uslovno). Plaćaš vodu koju potrošiš. Nije to kao fiksna pretplata pa ti je došlo manje vode nego što si pretplatom platio. Nego se (opet uslovno) izmjeri koliko si potrošio pa ti se to naplati.
dragma

#9214 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by dragma »

Pročitaj pažlivo šta sam i o čemu sam pisao. Nemoj da sam sebe citiram.

Ne tvrdim suprotno činjenici da građani imaju osnova da tuže ViK. Ipak je to i kancelarija Ombudsmena potvrdila. Ali tvrdim da će snositi posljedice u slučaju građanskog bunta tipa da masovno prestanu plaćati račune za vodu koja se koliko toliko isporučuje, odnosno koju potroše.

Pojednostavljeno rečeno, ovo za šta se većina vas hvata je isto kao kad bi revizoru u trolejbusu odbio da platiš kartu agumentujući svoju odluku prorijeđenim redom vožnje. Toliko.
Hakiz

#9215 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Hakiz »

dragma wrote:

Pročitaj pažlivo šta sam i o čemu sam pisao. Nemoj da sam sebe citiram.

Ne tvrdim suprotno činjenici da građani imaju osnova da tuže ViK. Ipak je to i kancelarija Ombudsmena potvrdila. Ali tvrdim da će snositi posljedice u slučaju građanskog bunta tipa da masovno prestanu plaćati račune za vodu koja se koliko toliko isporučuje, odnosno koju potroše.

Pojednostavljeno rečeno, ovo za šta se većina vas hvata je isto kao kad bi revizoru u trolejbusu odbio da platiš kartu agumentujući svoju odluku prorijeđenim redom vožnje. Toliko.
Ono šta bi, eventualno, mogao biti osnov za tužbu su kvarovi uređaja/instalacija koji su nastali zbog promjena u snabdijevanju ili gubitak profita kompanija koje zavise od urednog snabdijevanja. Kao i krivična odgovornost zbog opasnosti po javno zdravlje.

Pretpostavljena odgovornost ViK-a je da vrši kontinuirano, neprekinuto snabdijevalje vodom sve dok mu se odlukom zbog proglašenja neke nepogode, ratnog stanja i slično ne odobri da vrši prekide. Mislim da na osnovu svoje funkcije ne može ViK na svoju ruku donositi odluke o prekidu snabdijevanja jer voda nije proizvod kao ostali. Javni interes, ugrožavanje javnog zdravlja itd. Čini mi se da postoje čak i pravne formulacije i instituti u tom stilu, ali kako nisam pravnik, ne smijem ništa reći sigurno.
dragma

#9216 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by dragma »

Hakiz wrote:....
Ma naravno, dijelimo mišljenje :thumbup:

Nego, sad će kraj radnog vremena, hvala vam na društvu. Pišemo se večeras :D :thumbup:
dragma

#9218 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by dragma »

Konaković: Vršim pritisak na ViK, očekujem velike promjene unutar poduzeća

https://www.radiosarajevo.ba/vijesti/lo ... eca/274535
izgubljena dusa

#9219 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by izgubljena dusa »

Jos jedna predstava za stado :izet:
Trebali su ga postaviti za direktora Pozorista mladih, ubio se za komedije :-D

hadzija je povecao pritisak zraka u vodovodnim cijevima, a najveca promjena je uvodjenje dnevnih redukcija...tako da.... :izet: se nastavlja
holowey

#9220 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by holowey »

Roccohljup wrote:Moze im se, hoce im se.....

http://avaz.ba/lokalne-vijesti/sarajevo ... -14-000-km
ne valja kad rade javnu nabavku, ne valja kad rade nabavku ispod stola... a avaz lupa li lupa, konta nabavka za fejsbucenje i instagramanje...nikad nisu culi za radijsko ocitanje mjerila, ali kakva publika takve i novine...
Filter

#9221 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Filter »

danasnji sretni dobitnici suhe cesme su...
http://avaz.ba/vijesti/bih/301429/u-ovi ... -biti-vode
Roccohljup

#9222 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Roccohljup »

holowey wrote:
Roccohljup wrote:Moze im se, hoce im se.....

http://avaz.ba/lokalne-vijesti/sarajevo ... -14-000-km
ne valja kad rade javnu nabavku, ne valja kad rade nabavku ispod stola... a avaz lupa li lupa, konta nabavka za fejsbucenje i instagramanje...nikad nisu culi za radijsko ocitanje mjerila, ali kakva publika takve i novine...
Nemoj tako........avaz (i fahro= što kaže, ko da ti je hodža zapisao :D :D :D :D :D
horkesh

#9223 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by horkesh »

Filter wrote:danasnji sretni dobitnici suhe cesme su...
A ostatak grada neka uživa u, sada već redovnoj, dnevnoj redukciji od 11 do 4.
Logovan

#9224 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Logovan »

Ovo su dobitnici suhe česme za koje znamo, a imamo i one dobitnike za koje ne znamo. Drugim riječima, ne zna se kome će biti upućena nagrada suha česma.
Za takve nepoznate dobitnike, ViK je spremio specijalna iznenađenja, a to je nastanak suhe česme u stanovima/kućama kada potrošači budu najmanje očekivali i to za pojedine više puta na dan.
BadBoy

#9225 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by BadBoy »

Logovan wrote:
Ovo su dobitnici suhe česme za koje znamo, a imamo i one dobitnike za koje ne znamo. Drugim riječima, ne zna se kome će biti upućena nagrada suha česma.
Za takve nepoznate dobitnike, ViK je spremio specijalna iznenađenja, a to je nastanak suhe česme u stanovima/kućama kada potrošači budu najmanje očekivali i to za pojedine više puta na dan.
Nemaš šta gledati jesi na spisku ili nisi. Čim vidiš obavještenje sa navedenim hejbet ulica samo skontaš da i ti vjerovatno nećeš imati vode i to je to. ViK je dobara firma, oni svima jednako gase.
Post Reply