Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
julisiz es grant

#9201 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by julisiz es grant »

Van Gogh 2009 wrote:Pozdrav!
Nova sam ovdje ali vas pratim vec neko vrijeme i moram priznati da sam saznala dosta korisnih informacija :-D
Pitanje: na preporuku endokrinologa trebam uraditi neki fruktozamin za nekih 10-tak dana. Da li je neko radio, gdje i koja je procedura? Trenutno sam u 31 sedmici, s tim da je beba nesto veca.
Tnx
Koja li je farmaceutska kuća tu đubrad kupila da vam uvaljuju skupe i bespotrebne testove?
Most commonly, fructosamine refers to a laboratory test for diabetes management that it is rarely used in clinical practice (simple blood glucose monitoring or hemoglobin A1c testing are preferred). Many unnecessary and direct-to-consumer lab testing companies sell fructosamine tests, but they are of limited clinical value.
Van Gogh 2009

#9202 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Van Gogh 2009 »

Koja li je farmaceutska kuća tu đubrad kupila da vam uvaljuju skupe i bespotrebne testove?
Most commonly, fructosamine refers to a laboratory test for diabetes management that it is rarely used in clinical practice (simple blood glucose monitoring or hemoglobin A1c testing are preferred). Many unnecessary and direct-to-consumer lab testing companies sell fructosamine tests, but they are of limited clinical value.
[/quote]

Hvala.
Iako sada sam malo zatecena obzirom da mi je pretragu preporucio poznati endokrinolog i da do sada nisam sumnjala u strucnost iste, naprotiv...
OGTT je bio uredan u 27 sedmici, suk uvijek ok, potvrdjena inzulinska rezistencija prije trudnoce.
Savjeti?
julisiz es grant

#9203 Re: Trudnjače i porodilje online

Savjet: ako ne trošiš nikakvu terapiju (a pretpostavljam da ne, jer nemaš dijabetes), samo kontrolisati ŠUK redovno. Simple as that.
I naravno, ginekolog da prati rast bebe i količinu plodove vode.
Van Gogh 2009

#9204 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Van Gogh 2009 »

julisiz es grant wrote:Savjet: ako ne trošiš nikakvu terapiju (a pretpostavljam da ne, jer nemaš dijabetes), samo kontrolisati ŠUK redovno. Simple as that.
Hvala.
Ma bilo je tu i neke terapije jedno vrijeme jer sam zatrudnila pod istom zbog pobacaja. Malo sam komplikovaniji slucaj, valjda...
Uglavnom i moj ginekolog je upoznat sa svim i prati redovno ovo sto ste naveli svakako. Hvala Bogu do sada je sve u redu sa te strane. Beba jeste veca ali od pocetka je trudnoca malo "starija", prirast je pravilan da se tako laicki izrazim i vidim da mi ni ginekolog nije nesto zabrinut. A uostalom i prvo dijete sam rodila veliko i sve ok, a ni ja nisam bas mala :D
Iako bilo ih je sto su me i u prvoj trudnoci plasili dijabetesom i komplikacijama zbog velicine bebe kojih na moju srecu nije bilo. Brz vaginalni porod, dijete zdravo, apgar 10/10.
julisiz es grant

#9205 Re: Trudnjače i porodilje online

Van Gogh 2009 wrote:
julisiz es grant wrote:Savjet: ako ne trošiš nikakvu terapiju (a pretpostavljam da ne, jer nemaš dijabetes), samo kontrolisati ŠUK redovno. Simple as that.
Hvala.
Ma bilo je tu i neke terapije jedno vrijeme jer sam zatrudnila pod istom zbog pobacaja. Malo sam komplikovaniji slucaj, valjda...
Uglavnom i moj ginekolog je upoznat sa svim i prati redovno ovo sto ste naveli svakako. Hvala Bogu do sada je sve u redu sa te strane. Beba jeste veca ali od pocetka je trudnoca malo "starija", prirast je pravilan da se tako laicki izrazim i vidim da mi ni ginekolog nije nesto zabrinut. A uostalom i prvo dijete sam rodila veliko i sve ok, a ni ja nisam bas mala :D
Iako bilo ih je sto su me i u prvoj trudnoci plasili dijabetesom i komplikacijama zbog velicine bebe kojih na moju srecu nije bilo. Brz vaginalni porod, dijete zdravo, apgar 10/10.
Samo pozitivno :thumbup:
zebrica

#9206 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by zebrica »

Zdravo,
Ja sam nova na temi ali je citam neko vrijeme. Imala bih pitanje za doktora ili nekoga ko je prosao kroz to iskustvo. Naime prvi porod mi je bio carski rez zbog polozaja bebice. Sada (4 godine kasnije) bih rado pokusala VBAC ali ne znam koliko su doktori naklonjeni tome da se upuste u ovakav porod. Planiram porod u vojnoj bolnici. Ima li neko frisko iskustvo? Je li rizik rupture maternice zaista toliko veliki? U 34.sedmici mi je izmjerena debljina reza koje je iznosila 3mm. Je li za ocekivati da ce se rez drasticno tanjiti do kraja i do koje granice je razumno upustati se u VBAC?
otherside

#9207 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

zebrica wrote:Zdravo,
Ja sam nova na temi ali je citam neko vrijeme. Imala bih pitanje za doktora ili nekoga ko je prosao kroz to iskustvo. Naime prvi porod mi je bio carski rez zbog polozaja bebice. Sada (4 godine kasnije) bih rado pokusala VBAC ali ne znam koliko su doktori naklonjeni tome da se upuste u ovakav porod. Planiram porod u vojnoj bolnici. Ima li neko frisko iskustvo? Je li rizik rupture maternice zaista toliko veliki? U 34.sedmici mi je izmjerena debljina reza koje je iznosila 3mm. Je li za ocekivati da ce se rez drasticno tanjiti do kraja i do koje granice je razumno upustati se u VBAC?
zebrice, to je dosta tanko, cini mi se da je to granicna debljina. ja bih isla opet na sekciju ali razgovaraj sa ginekologom.
zebrica

#9208 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by zebrica »

otherside wrote:
zebrice, to je dosta tanko, cini mi se da je to granicna debljina. ja bih isla opet na sekciju ali razgovaraj sa ginekologom.
Hvala na savjetu, naredne sedmice idem u vojnu na pregled pa cu pricati sa ginekologom.I ja kako sam citala po internetu vidim da je to bas na granici a ja imam jos mjesec do termina.
DiA 2005

#9209 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by DiA 2005 »

Pitanje za doktora:

U 30.-oj sam sedmici i vec nekoliko dana imam uzasan svrab po stopalima i dlanovima. Ne siri se, ali izludjuje i uhvati uglavnom nocu. Desilo mi se isto unazad desetak dana i proslo je samo od sebe, ali evo opet se pojavilo. Citala sam dosta o holestazi u trudnoci i isprepadala se ziva. Zato samo danas odradila cijeli biohemijski nalaz i posebno bilirubin. Evo rezultata: AST 23.7, ALT 27.6, bilirubin ukupni 5.81, bilirubin direktni 3.38, bilirubin indirektni 2.43. Uz to je glukoza 5.97. Dakle, po referentnim vrijednostima koje mi pisu na nalazu sve bi trebalo biti ok, osim sto su mi glukoza i taj direktni bilirubin tacno na gornjoj granici ( ref. vrijednost glukoze do 5.9, a direktni bilirubin 3.39 ). Trebam li se zabrinuti i kako vam se sve ovo cini ? Idem na slijedeci pregled tek za 2 sedmice pa da ne dizem paniku ukoliko nije potrebno....

Izvinite na opsirnom postu i hvala unaprijed.
radenska

#9210 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Recite mi zenim a e kako ja sad da se prebacim na Jezero da vodim trudnocu. 28a sedmica trudnoce. Dosad sam isla kod Divanovica ali bih sad gore. Da li se mnogo ceka, kad je najbolje otici, pitam zbog malog zijancera da ga mogu nekome ostaviti :D
julisiz es grant

#9211 Re: Trudnjače i porodilje online

radenska wrote:Recite mi zenim a e kako ja sad da se prebacim na Jezero da vodim trudnocu. 28a sedmica trudnoce. Dosad sam isla kod Divanovica ali bih sad gore. Da li se mnogo ceka, kad je najbolje otici, pitam zbog malog zijancera da ga mogu nekome ostaviti :D
A zašto bi išla na Jezero? Pošto se tamo regularno ne vode trudnoće, doktori pregledaju poluilegalno, u dežurama, u brzini, s pet na šest, na lošim UZ aparatima, a i znanje kada je UZ u pitanju i kontrolisanje trudnoće, što uključuje mnogo više od UZ, recimo lab. nalaze, pritisak (koji je broj jedan u trudnoći, na GAK-u ti ga nema ko izmjerit), težinu...kod većine doktora gore je vrlo upitno (recimo obim abdomena, najvažniju mjeru za procjenu težine bebe, nisam vidio da neko gore mjeri). Nemaš gore ni kartona, niti svoj folder u UZ aparatu, da dr može pratiti dinamiku rasta bebe i druge promjene, i da ne nabrajam dalje.
Imaš dobrog doktora, drži se njega. Ne traži hljeba preko pogače.
julisiz es grant

#9212 Re: Trudnjače i porodilje online

DiA 2005 wrote:Pitanje za doktora:

U 30.-oj sam sedmici i vec nekoliko dana imam uzasan svrab po stopalima i dlanovima. Ne siri se, ali izludjuje i uhvati uglavnom nocu. Desilo mi se isto unazad desetak dana i proslo je samo od sebe, ali evo opet se pojavilo. Citala sam dosta o holestazi u trudnoci i isprepadala se ziva. Zato samo danas odradila cijeli biohemijski nalaz i posebno bilirubin. Evo rezultata: AST 23.7, ALT 27.6, bilirubin ukupni 5.81, bilirubin direktni 3.38, bilirubin indirektni 2.43. Uz to je glukoza 5.97. Dakle, po referentnim vrijednostima koje mi pisu na nalazu sve bi trebalo biti ok, osim sto su mi glukoza i taj direktni bilirubin tacno na gornjoj granici ( ref. vrijednost glukoze do 5.9, a direktni bilirubin 3.39 ). Trebam li se zabrinuti i kako vam se sve ovo cini ? Idem na slijedeci pregled tek za 2 sedmice pa da ne dizem paniku ukoliko nije potrebno....

Obzirom da ne navodiš da ima promjena na koži, vjerovatno se radi o subkliničkoj holestazi, iako su nalazi bilirubina uredni (što se često desi). Mislim da nemaš razloga za brigu, ali će ti tvoj doktor vjerovatno propisati neki antihistaminik, da se umanji svrbež.
julisiz es grant

#9213 Re: Trudnjače i porodilje online

To mjerenje ožiljka je vrlo nategnuta metoda, u relevantnoj literaturi se ne navodi da treba biti faktor koji se uzima u obzir pri planiranju načina poroda. Vrlo važniji su faktori kako je beba postavljena, a tvrdiš da je indikacija za prvi carski bio položaj bebice. Kakav? Ako je bio visoki upravni stav, onda tanko-tankosava, jer do toga najčešće dolazi zbog suženog ulaza u zdjelicu. Zatim, težina bebe, a tu su najčešći zajebi, pogotovo ako ne mjeri uvijek isti doktor, i ako taj doktor nije dobar i iskusan ultrasoničar.
Jedno rječju, ja da te moram poroditi, ne bi' se zajebav'o.
DiA 2005

#9214 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by DiA 2005 »

julisiz es grant wrote:
DiA 2005 wrote:Pitanje za doktora:

Obzirom da ne navodiš da ima promjena na koži, vjerovatno se radi o subkliničkoj holestazi, iako su nalazi bilirubina uredni (što se često desi). Mislim da nemaš razloga za brigu, ali će ti tvoj doktor vjerovatno propisati neki antihistaminik, da se umanji svrbež.
Za promjene na kozi sam zaboravila napisati: primijetila sam na rukama, kada puno ceskam, da se pojave jako sitni vodeni plikovi. Neki puknu i ostane suha i ispucala koza. Na nogama nisam primijetila promjene. Ako se radi o subklinickoj holestazi, kao sto kazete, da li bih trebala opet u skorije vrijeme provjeriti bilirubin i za koliko ?
Ma.Le.Na

#9215 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Ma.Le.Na »

Da li je normalno da koristenjem makmiror kompleks vaginaleta iscjedak bude veoma zut i obilniji?
Takodjer, koji test se radi za utvrdjivanje curenja plodne vode i koliko hitno ga treba uraditi ako sumnjamo na isto?
Koliko je beba ugrozena time?
suza81

#9216 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by suza81 »

Ma.Le.Na wrote:Da li je normalno da koristenjem makmiror kompleks vaginaleta iscjedak bude veoma zut i obilniji?
Takodjer, koji test se radi za utvrdjivanje curenja plodne vode i koliko hitno ga treba uraditi ako sumnjamo na isto?
Mozda ti se vaginaleta cijedi...
Doktor je vec pisao da taj test za curenje pl. vode preporuci iskljucivo gin i on ce ti reci sta i kako. Posjeti ginekologa i smiri svoje nedoumice!
julisiz es grant

#9217 Re: Trudnjače i porodilje online

suza81 wrote:
Ma.Le.Na wrote:Da li je normalno da koristenjem makmiror kompleks vaginaleta iscjedak bude veoma zut i obilniji?
Mozda ti se vaginaleta cijedi...
Doktor je vec pisao da taj test za curenje pl. vode preporuci iskljucivo gin i on ce ti reci sta i kako. Posjeti ginekologa i smiri svoje nedoumice!
Upravo tako ;-) (i za vaginalete i za curenje pl.vode)
JanuaryJones

#9218 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

Iskustva sa ginekologijom i ginekolozima u Vojnoj mimo trudnoće i poroda?

Sent from my iPad using Tapatalk
banana1

#9219 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by banana1 »

Imam pitanje za dr.
Imala sam "rano sprsnuce plodne vode" u 36+4,bila sam hospitalizirana 5 dana,radili su mi amnisure test i bio je negativan. Pustili su me kuci sa 37 +0. Bila sam kod svog ginekologa na pregledu u petak sa 37+4 gdje je on ustanovio manjak plodne vode ispod minumuma,a pise 5,18 cm na nalazu i rekao mi je da je beba napredna, i da ima 3500gr,sto pokazuje kao da je 39+3..Mene zanima jel to dovoljno plodne vode da bebi ne bude nista i da li da cekam termin ili da idem na prijevremeni porod (carski rez)?Hvala.
julisiz es grant

#9220 Re: Trudnjače i porodilje online

banana1 wrote:Imam pitanje za dr.
Imala sam "rano sprsnuce plodne vode" u 36+4,bila sam hospitalizirana 5 dana,radili su mi amnisure test i bio je negativan. Pustili su me kuci sa 37 +0. Bila sam kod svog ginekologa na pregledu u petak sa 37+4 gdje je on ustanovio manjak plodne vode ispod minumuma,a pise 5,18 cm na nalazu i rekao mi je da je beba napredna, i da ima 3500gr,sto pokazuje kao da je 39+3..Mene zanima jel to dovoljno plodne vode da bebi ne bude nista i da li da cekam termin ili da idem na prijevremeni porod (carski rez)?Hvala.
Ako je amnisure test pravilno urađen i bio negativan, onda se gotovo sigurno ne radi o odilasku plodove vode.
Ne znam na šta se odnosi to 5.18 cm, ako se misli na najdublji izmjereni džep plodove vode, onda je to dovoljno, a ako je riječ o AFI (zbir četiri izmjerena džepa u četiri kvadranta abdomena, što bi vjerovatno primijetila da je doktor radio), onda je to na samoj donjoj granici.
Ako nema indikacija za carski rez (a iz posta ne vidim da ima), nema potrebe razmišljati o tome. Ako se ukaže potreba, porod se može inducirati Prepidil gelom.
banana1

#9221 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by banana1 »

julisiz es grant wrote:
Ako je amnisure test pravilno urađen i bio negativan, onda se gotovo sigurno ne radi o odilasku plodove vode.
Ne znam na šta se odnosi to 5.18 cm, ako se misli na najdublji izmjereni džep plodove vode, onda je to dovoljno, a ako je riječ o AFI (zbir četiri izmjerena džepa u četiri kvadranta abdomena, što bi vjerovatno primijetila da je doktor radio), onda je to na samoj donjoj granici.
Ako nema indikacija za carski rez (a iz posta ne vidim da ima), nema potrebe razmišljati o tome. Ako se ukaže potreba, porod se može inducirati Prepidil gelom.
Grlic maternice je 3,11 cm..A plodna voda je mjerena na zbir 4 dzepa radi se o AFI, jer pise Q1,Q2,Q3,Q4.s tim sto na Q3 i Q4 nema nista,samo na Q1 i Q2 i zbir ta dva je 5,18 cm.Tako pise na nalazu.A amnisure test je radio ginekolog i bio je negativan.
p.s. I jesam bila antibiotike tih 5 dana u bolnici. Sad mi je dr.propisao medazol vaginolete i canesten krema vaginalna s polja.Mene samo brine za bebu,mozel njoj sta biti sto je plodna na donjoj granici skroz?
julisiz es grant

#9222 Re: Trudnjače i porodilje online

banana1 wrote:
julisiz es grant wrote:
Grlic maternice je 3,11 cm..A plodna voda je mjerena na zbir 4 dzepa radi se o AFI, jer pise Q1,Q2,Q3,Q4.s tim sto na Q3 i Q4 nema nista,samo na Q1 i Q2 i zbir ta dva je 5,18 cm.Tako pise na nalazu.A amnisure test je radio ginekolog i bio je negativan.
p.s. I jesam bila antibiotike tih 5 dana u bolnici. Sad mi je dr.propisao medazol vaginolete i canesten krema vaginalna s polja.Mene samo brine za bebu,mozel njoj sta biti sto je plodna na donjoj granici skroz?
Može biti. Ja bih ženu sa AFI 5 poslao u bolnicu, a u bolnici bih pokrenuo porod. Tako struka kaže, ali mi je poznat krajnje pasivan stav sarajevskih ginekologa prema porođaju (uglavnom, čeka se i kad ne treba čekati, a ne zna se šta se čeka). Neznanje rađa strah i neodlučnost.
banana1

#9223 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by banana1 »

Hvala puno dr na odgovoru..Imam zakazan pregled u utorak i vadjenje leukocita,pa cemo vidjet sta dr kaze na ovo stanje.
princess Leia

#9224 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by princess Leia »

zna li neko gdje ima kupiti medicinski steznik poslije poroda? u Baby Centar-u i u Chicco-u imaju samo X i XL velicine, a meni bi trebao M :)
safran

#9225 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

princess Leia wrote:zna li neko gdje ima kupiti medicinski steznik poslije poroda? u Baby Centar-u i u Chicco-u imaju samo X i XL velicine, a meni bi trebao M :)
Ja sam koristila onaj elastični pojas za leđa i baš mi je odgovarao. Mislim da se može kupiti u većini apoteka, na čičak je pa možeš podešavati jačinu kako ti odgovara.
Post Reply