banana1 wrote:Imam pitanje za dr.
Imala sam "rano sprsnuce plodne vode" u 36+4,bila sam hospitalizirana 5 dana,radili su mi amnisure test i bio je negativan. Pustili su me kuci sa 37 +0. Bila sam kod svog ginekologa na pregledu u petak sa 37+4 gdje je on ustanovio manjak plodne vode ispod minumuma,a pise 5,18 cm na nalazu i rekao mi je da je beba napredna, i da ima 3500gr,sto pokazuje kao da je 39+3..Mene zanima jel to dovoljno plodne vode da bebi ne bude nista i da li da cekam termin ili da idem na prijevremeni porod (carski rez)?Hvala.
Ako je amnisure test pravilno urađen i bio negativan, onda se gotovo sigurno ne radi o odilasku plodove vode.
Ne znam na šta se odnosi to 5.18 cm, ako se misli na najdublji izmjereni džep plodove vode, onda je to dovoljno, a ako je riječ o AFI (zbir četiri izmjerena džepa u četiri kvadranta abdomena, što bi vjerovatno primijetila da je doktor radio), onda je to na samoj donjoj granici.
Ako nema indikacija za carski rez (a iz posta ne vidim da ima), nema potrebe razmišljati o tome. Ako se ukaže potreba, porod se može inducirati Prepidil gelom.